Eu nu credeam că pe vremurile astea, în piețele rromânești mai găsești așa ceva.
M-am dus la piață, am vrut să iau niște roșii sănătoase maică, roșii rromânești (a se citi turcia) și când am dat să aleg din ele, doamna a început să se răstească la mine, că roșiile se iau la grămadă, da? Că toate sunt roșii!

Deci, de ce supermarketurile ucid țăranii?
Pentru că sunt proști, xenofobi, zgârciți și dornici de îmbogățire.
De aia.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

37 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    :)))

    si nu i-ai facut cosul ala guler ? :))

    • #2

      nu, ca sunt un tip calm. am injurat-o si am plecat

  2. #3

    Am vrut sa-i raspun lui Emi la postul precedent, merge si aici caci asta e bunba, sunt persoane care vând produse naturale, dar e greu sa le găsești, problema e ca nu vor, nu pot, li s-au închis porțile cu bișnițarii, dacă mergeți dimineața în piețe o sa observați un fenomen, in loc de concurenta exista un monopol, bișnițarii ameninta permanent producatorii mici, ii pot chiar lua la bătaie dacă scad prețul produsului, de obicei sunt micii țărani care nu vând engros, mici cantitati dar curate, bune.
    Daca s-ar găsi cineva sa-i faciliteze și sa urmărească mai bine ce se petrece in piață altfel ar merge altfel lucrurile, de la cap la coada ei sunt carotați, multi se lasa pagubasi.
    (personal, mi-am gasit cu totul intamplator pe cineva si de atunci comand cand vreau ce am nevoie, nu am nimic de reprosat)

  3. #4

    ce nu ai inteles arhi e ca in bucuresti, 99% din cei de la taraba nu sunt tarani – sunt tigani bisnitari. un taran producator nu va intra intr-o piata din bucuresti de acum 100 de ani inainte. asa ca obisnuieste cu tupeul nesimtit.

    • #5

      vali, chiar era taranca, se vedea pe ea, inclusiv jegul de sub unghii. aici la delfinului vin taranii din dobroiesti pantelimon, cu marfa proaspat cumparata de la cora

  4. #6

    Ai putea sa reformulezi, cu una din variantele: țțăranii, “țăranii” sau -ț-ă-r-a-n-i-i- (cuvant taiat, nu stiu cun pot sa bag taietura in comentarii 🙂 )… aia de la piata sunt in cel mai bun caz bisnitari. Mi se pare o jignire adusa taranului.
    Taranii fac altceva, nu stau sa vanda rosii din turcia.

  5. Sunt si oameni care au inteles cum sta treaba. Eu am pe langa mine un aprozar care m-a facut sa dau naibii toate supermarketurile in materie de fructe/legume. Omul aduce tot ce se poate si le aranjeaza frumos in rafturi, unde toata lumea are acces: e cu autoservire. Dupa ce toate legumele/fructele mai mari/frumoase/etc sunt luate, omul le aduna pe cele mici, scade pretul si aduce un alt val care urmeaza acelasi traseu. Simplu.

  6. Exact aceeaşi problemă am avut-o acu o săptamână când a început una să urle la sor-mea că de ce pipăie roşiile, că toate sunt la fel… După vreo săptămână întâmplarea face ca să luăm roşii tot de la caţa aia cu guralivă şi îmi tânteşte o roşie stricată în grămada cumpărată. Aş fi vrut să-i dau cu ea între ochi, dar bunul simţ nu mă lasă să mă manifest :))

  7. La noi peste tot e asa, se pune accent pe cantitate, nu pe calitate. La fel fac si guvernantii, se gandesc in ce cantitate sa le ajunga banii in buzunari, nu in ce “calitate” sa fie folositi. 🙂

  8. peste tot e asa. baga si mucegaitele si lovitele la gramada, ca tot rosii rosii sunt. 😉

  9. “proști, xenofobi, zgârciți și dornici de îmbogățire.”
    Esti nervos inca si rautacios. 🙂

  10. am gasit in piata(traian) o mamaie care ma lasa sa aleg ce vreau eu, stie sa zica “va rog”, “multumesc”,”mai veniti pe la noi” si uite-asa a castigat un client fidel.. Aia inca se cred pe tarlaua lor si au impresia ca isi permit sa “sperie clientii”.

    Ahh, era sa uit. Fata lor atunci cand nu te lasa sa alegi si pleci la altu (eventual langa) e priceless

  11. De exemplu un singur lucru bun a adus deschiderea “pieței carrefour” în cadrul pieței Gorjului – “țăranul” a micșorat prețul și nu î-l mai modifică în funcție de zi și de oră. 😉

  12. Cand mergi la piata parca intri intr-o alta lume. “Ia vere de la mine, nasule hai aici ca-ti dau ieftin”. Acum, depinde ce preferi, bunul simt si lipsa gustului sau circul si produsele romanesti, uneori mai gustoase.

  13. Da’ cin’ te tine in Bucuresti, Arhi? Daca te duci la Alba Iulia, de exemplu, in primul sat cum mergi spre Zlatna scot toata vara oamenii rosii si ardei la vinzare. Si nu-s din Turcia, ca se vad solariile in spate…
    In Banat e la fel. Cumperi cartofi, rosii, mere, etc, direct de la taran de acasa, in oricare directie iesi din Timisoara. Alegi, te tocmesti, pleci multumit. De ce nu aplici si la tine aceiasi logica pe care le-o ceri pensionarilor: daca nu poti trai in Bucuresti (in cazul tau fiindca te enerveaza bosorogii si vinzatorii din piata) de ce nu te muti de acolo???

  14. corect..totusi dupa ce am urlat de fo trei ori in piata de la mine de la tara-cimpina, acum nu mai misca un peizan in front cind intru in piata, pot sa aleg ce vreau, da?

  15. Atuci nu te plinge.

  16. *atunci

  17. #20

    pai tu de fapt nu ai ales bine taranca de la bun inceput, ca eu imi aleg de fiecare data ce cumpar 😉

  18. nu stiu cum dracu se face (si acum zici ca sunt comentatorul ala tipic, care desigur ca si lui i s-a intamplat asa ceva), dar chiar sambata am patit la fel, insa cu niste cartofi. Doamna m-a si invitat sa ma duc la supermarket, daca vreau sa aleg. No, si-apai sa nu-i doresti foametea?!

  19. Cred ca situatia se schimba de la piata la piata. In Piata la Cultural (pour les connaisseurs) ma pun aia pe mine sa aleg; de fapt… patesc total opusul: “uitati, luati punga, puneti cu mana dumneavoastra”. Ce ma, ti-e lene sa pui in punga?!

  20. Care tarani maj is ciori/intermediari

    Anyway better in a supermarket …

  21. #24

    @catalin: da-mi te rog si adresa sau nr de teelfon al unui astfel de producator si-ti raman datoare! plus ca-i faci si lui vanzare 🙂
    eu pe orice sosea am incercat am luat teapa

  22. #25

    @arhi: taranii din Dobroiesti-Pantelimon isi zic bucuresteni! am avut eu o colega care sarea ca arsa daca nu-i ziceai oraseanca
    unde gasim deci tarani autentici? 😀

  23. Imi permit sa nu fiu de acord cu cei care sustin ca-n supermarketuri e mai bine. E mai bine pentru ca poti sa ti le alegi si nu te bate nimeni la cap, dar in acelasi timp stim cu totii cum e manipulata marfa acolo.

    In acelasi timp, toata marfa din supermarket e importata (da, stim de ce, la noi e scump) din tari precum Olanda care, conform cu normele UE, foloseste varii substante ca sa arate rosia frumos. Eu prefer sa iau verziturile de sezon gen ceapa, salata, ierburi, spanac etc. din piata (da, trebuie sa-ti faci “dealeri” in piata, asa functioneaza conceptul).

    PS: Rosiile cele mai bune sunt de Grecia si Italia (ultimele sunt cam rare). Rosiile turcesti sunt infecte

  24. Mie imi plac cei care pun marfa in doua sau trei categorii, cele mari si coapte un pret si restul lovitele, cele mai mici sau mai putin coapte un pret mai mic. Asa scutesti din start discutiile cu alesul.

  25. #28

    Producatorii adevarati nu au loc pe piata. Mai putin de 10% din cei care vand in piete sunt producatori adevarati “tarani” restul sunt bisnitari care au certificat de producator luat pe spaga si singurul pamanat care il au e ala din ghiveciul cu flori. Spun asta pentru ca si eu ma ocup cu asa ceva (pomicultura). Din cauza lor producatorii adevarati nu au loc pe piata pentru ca ashtia dau spaga la seful pietei. Si nu au cum sa vina pe piata cu legume si fructe din alta tara pentru ca in aceasta perioada fiecare ingrijeste ce are pe acasa ca sa aiba in toamna ce sa vanda.

  26. Data viitoare sa ii spui in felul urmator :

    Sa le mananci tu cand s`or strica aci !

  27. Am patit si eu asa. De asta mergi la taraba, sa cumperi de la tarani pentru ca vrei sa cumperi ceva romanesc si vrei sa alegi ce cumperi. In supermarket ai posibilitatea sa alegi insa la piata nu? Se intoarce lumea cu susul in jos 🙂

  28. #31

    @Mircea…deabia astept vremurile cand ma voi deplasa pana la Alba Iulia pentru 2 kg de rosii si eventual o tura pana in banat pentru o plasa de cartofi…cred ca totusi ies mai ieftin la restaurant…

  29. #32

    cam tarziu ai observat lucrul acesta

  30. @mike: erau doar exemple. Adica in restul tarii inca mai gasesti tarani de la care sa cumperi produse. In Bucuresti se pare ca si “taranii”-s domni. Ciudat…. pina acum credeam invers…

  31. #34

    O taranca tampita in nesuferitul asta de Bucuresti, mi-a zis la un moment dat: 4 lei e pretul la gramada si 5.5 lei pe pipaite!:))) Arhi, ce ai patit tu e parfum!!!

    Nesimtirea si inventivitatea rromaneasca nu are limite, nu ma mai mira cat de neam prost e majoritatea poporului roman!

  32. Aia de unde ai luat tu nu erau proprietarii rosiilor, ca e batalie pe tarabe, si trebuie sa ai pile, asa ca taranu vine cu rosia la oras, si nu are unde sa o vanda, si vine adminstratorul pietii si ii cumpara rosiile la pret mic si ti le vinde tie apoi 🙂

  33. am patit asa la cumparat de mere. merele erau expuse, am cerut o punga sa imi aleg niste mere, la care taranca mia spus sa ii arat ce soi de mere doresc si imi pune ea. am intrebat-o daca imi vinde ce vreau eu sau ce vrea ea? a comentat ceva, i-am urat o moarte placuta de saracie, si am plecat la super market si mi-am luat mai scumpe, dar am luat marfa nealterata.

  34. #37

    Si pe mine si pe mama ne enerveaza la culme comerciantii de genul. Ca atare nu cumparam niciodata de la ei. Daca comenteaza se aseaza inapoi fructul/leguma si la revedere! Pana la urma doar nu o sa dau banii mei ca sa ma trezesc cu jumatate din cantitate stricata.