Decizia Guvernului de a suspenda până la 1 ianuarie 2019 aplicarea taxării la groapă a deşeurilor cu 80 de lei pe tonă va duce la intrarea României în infringement pentru nerealizarea reducerii cantităţii de deşeuri depozitate cu 50% până în 2020, iar din 2021 România va plăti până la 200.000 euro pe zi, avertizează Coaliţia pentru Economia Circulară în România, o iniţiativa privată şi apolitică a unor experţi de mediu.

Eu când aud de inițiative de astea private și apolitice cu nume pompoase, mă gândesc automat la jigodia aia de ungur care și-a făcut organizație paramilitară la Cluj, sub înaltul patronaj al lui Emil Boc.

E foarte frumos cum, în românia, se pune căruța înaintea boilor de fiecare dată.
Deci avem obligația de a reduce gunoiul dus la gropile de gunoi și de a încuraja reciclarea, da? Daaaa. Ce facem? Păi hai să punem o taxă, să nu mai ducă oamenii gunoiul la gropile de gunoi.

Desigur, între timp, nu există reciclare selectivă în românia. Nu există decât tomberoanele alea puse la oha prin cartiere, doar că ele se varsă în aceleași mașini de gunoi, care duc acel gunoi la gropi, unde câțiva țigani angajați cu ziua pun deoparte plasticul și metalele, să le vândă proprietarii. Ridicarea gunoiului nu se face selectiv, nu există niciun fel de mașină care să facă asta. Nu se dau pungi de gunoi marcate corespunzător, pentru reciclare selectivă. Nu există modalități de separare a acelui gunoi, inclusiv la sursă.

În schimb, lasă că punem taxă de dus gunoiul la groapă, sigur problemele se vor rezolva de la sine, apar și mașinile de colectat gunoiul selectiv, apar și pungile dedicate, apare și sistematizare, apare tot.

Desigur, între timp, ca să nu plătească acei 80 de lei pe tonă, cei care au nevoie să arunce gunoi îl aruncă pe câmpurile din jurul bucureștiului, lângă linia ferată, în liziere de pădure, oriunde se poate.

DAR CE SELECTIV SE FACE TOTUL ȘI CUM AM REALIZAT NOI DIRECTIVELE UE!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

25 comentarii Adaugă comentariu

  1. E bine ca s-au cheltuit o gramada de bani cu programele SMID in fiecare judet si tot nu se face nimic legat de colectare selective. Intre timp Suedia, sau alta tara nordica, importa deseuri ca sa produca curent electric. Ca pe al lor l-au ars tot deja.

  2. pai…le duce selectiv: o data la padure, o data la groapa. Plm. Selectiv

  3. Eu am vazut cu ochii mei niste membri ai “Team Tzigans” care au rasturnat un container din ala de plastic ca sa adune peturile sa le duca la reciclat.

    Pe tema taxarii – pai bos, sa vezi acum ce se inmultesc dubele cu numar de bulgaria care aduna moloz. Am fost client fidel al astora atunci cand am renovat (pentru ca Rosal sunt niste imbecili care aduc bena si ti-o lasa fix 24h. Ce faci tu cu gunoiul inainte de asta e treaba ta) si costa in jur de 250 de lei sa umple duba. Avand in vedere ca se scoate taxa de la groapa acum o sa le ramana lor toti banii…

    • #4

      daca tu esti multumit de serviciu si de pret…conteaza?

    • #5

      Oare erau aceeasi tigani pe care i-am vazut ca au lasat mai multi saci cu moloz langa statia de metrou Brancoveanu?

    • @cetin – a contat un pic pentru ca voiam sa fac totul in regula, dar nu aveam cu cine.
      @john – decat sa mearga din Pantelimon pana in Brancoveanu mai bine se duceau la groapa de gunoi.

  4. #7

    M-am mirat ca la mine de o luna se ridica selectiv. Luni aduna cu o masina sacii cu plastic, hartie, doze aluminiu si cu alta masina aduna tot ce e din sticla. Marti a ramas zi de gunoi menajer. Toamna aduna deseurile vegetale .

  5. e foarte tare ca avem tigani, pardon muncitori care fac selectie gunoaie, ar trebui sa le dam un leu in plus per kg si sa sa rezolvam gunoaiele nemtilor, cum face si China.

    Ah, dar stai, asta ar prsupune sa avem pe cineva cu cap care care sa faca organizare de la inceput pana la sfarsit, in mod concret, iar noi suntem in Romania. Sa uitam toata discutia.

  6. #9

    In sectorul 3 nu mai sunt tomberoanele acelea colorate, au disparut brusc acum vreo jumatate de an. Cel putin nu mai sunt in zonele prin care trec eu.
    Nici in sectorul 4 nu mai sunt, din cate am vazut.

    • #10

      In sectorul 3 s au facut d alea subterane de le ridica cu aer comprimat. Concret nu cred ca selecteaza nimic separat si gurile de acces sunt f mici si se infunda.
      La mine la bloc e inca cu ghena si e un nene angajat sa se ocupe de gunoi. Ala le selecteaza si le vinde separat de mai face un ban langa pensie.

  7. #11

    dar ce ziceti de taxa de gunoi pt firme, bagata obligatoriu in sectorul 4, which is minim 1 mc/luna = 50 lei. daca ai firma in casa in care locuiesti, dai si ca pers fizica 5 lei de pers plus 50 lei pe luna pt firma, chiar daca firma ta produce deseu doar o rola de hartie igienica de 10g. asa se aduna eficient banii la buget.

  8. Rolul taxei e clar, descurajarea colectarii neselective si din cate stiu eu va creste treptat. Astfel comunitarile conduse de imbecili vor ajunge sa plateasca mult mai mult colectarea decat alte comunitati unde colectarea se face selectiv. Taxa se aplica doar pe procentul de deseu care nu se recicleaza. Deci: votezi ca boul, platesti ca bosu.

  9. #13

    Asa e cum zici tu sefu, conteaza ca am avut 14 ani si fonduri sa facem capacitatile astea de reciclare, colectare selectiva, si ce mai vrei tu?

    timp in care am mai mancat un mic la festivalul pasarea maiastra, ne-am mai dat cu tiribomba la zilele orasului, am mai mirosit panselute, admirat focuri de artificii si stegulete. Bine in rest nu avem bani de cofinantare.

  10. #15

    Directivele UE dispar in mlaștina locală exact ca un telefon pe care-l scapi in haznaua cu cacat
    Chiar si cele mai bune si cele mai novatoare directive se izbesc de obtuzitatea si cretinismul politicienilor, care in loc să vadă in asta o sansă de a mai ridica si civiliza populimea transformă totul intrun bâlci, cu reclamă in interes propriu, cu realizari extraordinare pe la televiziunile de casă
    Mi-aduc aminte doar de două “subotnice” pedeliste ,gen “Toata tara face miscare și curatenie in romania intro singura zi ” unde se dadeau recorduri de cetățeni la hectar, chemati din ziua libera, ca să țopăie ca niste cretini sau să adune gunoaiele nestranse de decenii
    Bineinteles că i-am depasit pe europeni la prezența, activul pedele mobilizand pulimea in.mod exemplar de îmi venea si mie sa cred că dupa ce aveam tara cu cei mai multi locuitori preocupați de sănătate, e si cea mai curată
    Pe hartie

    Noroc că UE nu uită și nu iarta

  11. #16

    Undeva intr-un mic satut din provincia Catania , Italia iti ridicau gunoiul selectiv in zile diferite. Azi carton, maine plastic , etc. Se intampla sa nu fie diferentiat? Nici ca se atingeau de el, ramanand gunoiul in fata portii zile in sir pana il triai din nou. Ar merge o solutie din asta si la noi, zic eu 😀

    • #17

      La fel se intampla si in Belgia. Gunoiul se strange separat, exista saci de culori diferite si se ridica gunoiul in zile diferite.

  12. #18

    In fata blocului meu exista adevarate echipe de tigani care selecteaza gunoiul. La 8 vine o tura, pe la 12 alta, pe la 5 alta. Eu ma si mir ca mai ramane ceva in tomberonul ala. Zic ca ar trebui sa exploatam aceasta resursa naturala…

  13. #19

    Nu stiu cum e la “capitalisti”, dar aici in wild west sunt masini separate pentru pubelele de plastic, de hârtie, etc. Si tin minte ca am fost la un moment-dat, prin liceu (si a trecut ceva vreme de atunci), la sediul firmei de salubrizare. Scopul era sa vedem sistemele de separare al plasticului si metalului din gunoiul menajer. Dar poate e din cauză ca suntem mai aproape de partea cu apa caldă a EU…

  14. #20

    A doua –și ultima dată– când am fost la o zi “din aia” de adunat voluntar gunoiul, am ajuns în cea mai înfloritoare comună periurbană din zonă.
    Struțo-corporatizdele se uitau la noi cu dispreț de pe terasă cum strângeam gunoiul si molozul pe care l-au lăsat la construcția casei. Bonus, am mers să strângem și gunoiul și de la o baltă de pescuit PRIVATĂ.

    • #21

      deci stai, cum, voi mergeti si strangeti gunoaiele, voluntar, din curtile jegosilor? :))))))

  15. #22

    Uite, referitor la reducerea cantitatii de gunoi, am sa iti dau un exemplu de la mine din judet (Arad): in 2011 a existat un proiect de management pt deseuru din care au cumparat vreo 150.000 de containere de gunoi, inclusiv 50.000 de containere de compost care urmau sa fie date populatiei. Cele de compost trebuiau sa ajunga la oameni cu titlu gratuit. Desi ele au fost cumparate, la populatie a ajuns mirobolanta cifra de 0 (ZERO) containere. Intre timp, ele stau depozitate in soare, ploaie, vant etc fix la cativa metri de noul terminal al aeroportului Arad inaugurat cu mare fast de mai marii judetului, si unde de aproape un an au reusit sa aduca doua zboruri charter/sapt in Antalya. Tin sa subliniez oarecum offtopic ca acel terminal era initial terminal cargo, care trebuia sa fie un hub de transport marfa pe cale aeriana, si care in varf de glorie era ocupat la 10% din capacitate. Sa mai zica cineva ca politicienii nostri nu gandesc in perspectiva

    • Exact simbata trecuta a venit viceprimarul la mine la poarta la casa de la tara si mi-a dat un container de compost in forma de clopot. Made in Germany. Nu-i Arad, e Timis. Cica nu peste mult timp ne da si containere de gunoi – negru si galben. Si cica vor monta si apometre la bransamentele de apa. Da! Am apa gratis inca la tara!

  16. #24

    Articol din RL din iunie 2006: “Cel mai ecologic depozit de reziduuri menajere din Romania a fost inaugurat la Piatra Neamt la sfarsitul saptamanii trecute. Finantarea amenajarii acestui depozit, dotat cu o statie de sortare, cu autoutilitare de transport si containere de colectare moderne, a fost facuta cu fonduri ISPA acordate de Danemarca.” Deci se poate. Primul pas a fost desfiintarea topoganului de gunoi si amenajarea zonelor unde poti arunca selectiv.

  17. #25

    In Sect 4 au încercat sa adune gunoiul selectiv, minunea a ținut o săptămâna. Am primit 4 saci mari si galbeni si au venit intr o miercuri sa i ridice, atât. Acum 7-8 ani in urma am văzut in Madrid cum se face, la bloc, colectarea selectiva a gunoiului. Fiecare locatar primește 3×30 de saci pe luna. Cei 3 saci au culori separate si mărimi diferite, iar ridicarea gunoiului este gratuită atât timp cât sortezi corect. Si acum marea șmecherie … de unde știe Primaria ca eu varu Ghica n am sortat …. simplu cod de bare cu nume adresa la fiecare apartament … pam pam