Pornind de la acest articol de la Vlad, mi-m adus aminte de o poză pe care o am de mult timp în telefon.

Ce vedeți în imagini este lista de rechizite necesară pentru o grădiniță DE STAT din București, da? Ce trebuie să cumpere personal, ce trebuie să cumpere la comun. Grădiniță de stat, da? Chestiile alea trebuie acoperite din bugetul grădiniței. Iar grădinița le transferă părinților, ce mușchii ei, aia e, cui nu-i convine, să se mute.

Iar ăsta e doar vârful icebergului.
Rămân prost când aud cum, la clase, fiecare nouă generație trebuie să cumpere tablă electronică, proiectoare, laptopuri, imprimante, tot felul de căcaturi și le cumpără fără crâcnire.

Pe de altă parte, mi se pare exgerat să obligi școala să pună hârtie igienică și săpun, când se știe că părinții acelor copii sunt aceleași animale care scriu cu degetul plin de maro pe pereții wc-urilor publice și fură hârtia igienică imediat după ce e pusă.

Dar în rest…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

72 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    fara dosar cu sina? pfff… s- a dus de rapa romania asta

  2. Si daca nu ai bani ce faci? 🙂 Nu iti primeste copilul in scoala?

    • TE FACI DE RAS!!!

    • #5

      O sa te intrebe de ce ai baut alocatia copilului in loc sa-i iei cerneala…

    • I-am luat cerneala, dar fiindca n-aveam nimic de baut…
      Ii fac si eu de ras ca sunt incompetenti si nu sunt in stare sa managerieze o scoala. 😀 Domnul director ce face? Scolile nu pot depune proiecte pentru fonduri europene?

      Astia de aici, au renovat scoala cu banii parintilor?
      www.youtube.com/watch?v=yLUZWUhQmzQ

  3. #7

    Si in alte tari se practica si la fel se lauda ca e gratuit.
    Stau in Franta, mega stat socialist, si copiii au lista la inceput de an cu necesar plus fondul scolii 30 euro.
    Bine, ce.i drept, cam aici se termina asemanarile.

  4. #8

    Relax, ca si-n America e la fel. Ba la capitolul hirtie de imprimanta fiica-mea tre’ sa duca trei topuri. Paperless my ass!

    • Depinde de district, coane.
      La noi nu duci nimic fiindcă la bugetul districtului contribuie firmele din teritoriu (Amazon, Fedex, Uline – ca să enumăr doar câteva).
      La voi cine să bage la buget? AOC? :))))

    • #10

      Aici e plin de evrei…

  5. De unde ai facut rost de CORPUL UMAN (penultimul pe lista), in ce stare, ca nu da nici un detali. Mesaj in privat. Ms.

  6. #22

    Pai statul vine cu ce e mai important, cladirea si salariile. Ca noi am vrut sa cumparam un Laptop, TV, Aer Conditionat, etc am facut-o pentru a ridica putin nivelul si nu vad care ar fi problema.
    Gradinita poate functiona si fara chestiile cumparate de noi si fara cele de pe lista ta, dar probabil nu la acelasi nivel.

    • #23

      nu, statul trebuie sa vina cu toate materialele alea, nu cu cladirea si salariile. e treaba ta ce faci cu banii tai, faptul ca nu e bine este irelevant.

    • @qooqle
      “(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii.”
      Art. 32 – Dreptul la învăţătură
      Constituția României
      [sauce: www.constitutiaromaniei.ro/art-32-dreptul-la-invatatura/%5D

      gratuit, ~ă a [At: DL / Pl: ~iți, ~e / E: fr gratuit, lat gratuitus] 1 Care nu costă nimic.

    • Nu ba! Noi platim impozite si taxe. Pai daca eu din banii mei trebuie sa platesc servicii medicale private, trebuie sa ii platesc scoala copilului, trebuie sa imi cumpar bucse la masina odata la 3 luni pentru ca drumurile sunt pline de gropi, trebuie sa imi fac dreptate si sa imi asigur protectia familiei singur, pentru ce cacat mai dau bani la stat?

    • #26

      Man, exista mai multe moduri de a pune problema.

      1. Duci copilul la gradinita si lasi educatoarea sa se descurce cu ce are. La sate asa se face si se descurca. Probabil mai multe activitati afara, mai multa grija la jucariile existente sa nu se strice, etc.

      2. Mergi si intrebi educatoarea ce ar avea nevoie ca sa-si desfasoare treaba mai bine, o rogi sa faca o lista, strangeti bani si cumparati ce trebuie la comun (nu sa umble fiecare prin magazine de nebun). Eu sunt in cazul asta, ca multi alti parinti, daca se poate sa fie mai bine sunt deacord sa contribui cu bani sa fie mai bine.

      3. Combinatiile de parinti care aleg 1 si cei care aleg 2 sunt problematice si dpmdv ar trebui transate prin vot intr-o sedinta a parintilor. Daca un procent mic (<20%) de parinti dintr-o clasa se pun in unghii si nu vor sa contribuie, asta e, se poate trece peste si restul pot sa contribuie si pentru ei.

      Cazul 2 va exista si in cazul in care statul ar pune la dispozitie materialele enumerate de tine pentru ca intotdeauna procesul poate fi imbunatatit si nivelul standard asigurat de stat va fi cel mult unul mediu, nicidecum de top.

    • #27

      trebuie sa intelegi ca atitudinea asta este paguboasa pe termen lung. gradinita din orasul pantelimon e de stat. are ABSOLUT toate dotarile posibile, dar asta implica sa aiba un director care sa vrea sa faca treaba. bugetul exista, banii se dau, dar de ce sa ii cheltuie, cand sunt de astia ca tine care cumpara rapid tot, pentru ca de ce nu? iar votul ala democratic, pe banii mei, poate sa si-l bage oricine in cur, ca nu suntem la sedinte de partid.

    • #28

      @Eu: cum de ce dai bani la stat, nu vezi ce spune qooqle? ca sa le platesti alora salariile

    • #29

      @ursupolar: du-te ma de’aici! Asa ceva nu exista!

    • @Ender
      nosat-i viina s-a creezi, dar iexista.

    • Ala in loc sa se chinuie sa cumpere toate alea din banii scolii si sa isi faca treaba, le faceti voi. Apoi el se lauda la partid ca uite ce scoala misto are fara sa cheltuie un ban.

    • #32

      @qooqle, haide sa extindem gandirea asta peste tot:

      -> spitale: statul vine cu cladirea si salariile, tu trebuie sa platesti medicamentele, consumabilele si la inceput de an o taxa pentru a se achizitiona computer tomograf, aparate de RMN, etc.
      -> sosele: statul vine cu terenul, fundatia si salariile administratorilor, tu trebuie sa platesti pentru achizitia asfaltului
      -> politie: statul vine cu cladirile si salariile, tu trebuie sa platesti pentru benzina celor care se deplaseaza la solicitari si la inceput de an o taxa pentru achizitia de masini

      Fiecare gradinita/scoala primeste o suma X pe an pentru (de multe ori este raportata la numarul de elevi inscrisi).
      Nu mai bine inchidem gradinitele si dam parintilor procentul care le revine din suma respectiva? Fiecare isi trimite copilul la o gradinita particulara si alege daca vrea una cu mai multe dotari sau nu. Daca este cazul, plateste diferenta din buzunarul propriu.

    • #33

      @Arhi degeaba are buget rezonabil daca 85-90-95% din bani se duc pe salarii/vouchere/tichete cadou etc.
      Uite cum era la Sapoca, spre ex, asa vezi un buget de 1.25 milioane de euro si zici ca e mai mult decat suficient, dar cand vezi ca 85% din el se duce pe salarii, parca nu mai e la fel de mult.
      www.g4media.ro/radiografia-spitalului-de-psihiatrie-sapoca-in-cifre-brute-cheltuieli-lunare-de-peste-1-milion-de-euro-numai-pentru-salariile-angajatilor.html
      Sper ca la un moment dat sa se trezeasca lumea si sa dea o lege prin care salariile sa nu poata reprezenta mai mult de 50% din bugetul unei institutii/scoli/clinici.

    • #34

      Pai si ce sa facem, sa ne mutam toti in Pantelimon?
      Acolo sigur a venit primaria cu fonduri.
      La Sector 6, Mutu nu a fost asa generos.
      Si nici cei de dinaintea lui.

      Am trecut 3 copii prin gradinita, acum sunt la scoala toti.
      Atat la gradinita cat si la scoala sunt diferente mari intre grupe si intre clase. Unele au mai multe dotari ca altele.

      Uite niste cazuri concrete de care imi aduc aminte si la care sunt curios cum ati fi reactionat voi.

      1. La gradinita am cumparat (toti parintii, nu eu personal) pe vremea copilului1 un TV, pe vremea copilului 2 un Laptop si pe vremea copilului3 un AC. Fiecare a adus o mica imbunatatire dar nu au fost chestii fara de care nu se putea lucra.

      2. La finalul clasei pregatitoare au fost mutati de la parter intr-o clasa la ultimul etaj. Invatatoarea ne-a spus ca ar fi bine sa zugravim si noi clasa inainte. Aratau bine peretii, am dat cu mana pe un perete si nu m-am murdarit de praf cine stie ce, dar pana la urma am vrut sa o reinprospatam totusi. Am strans bani si am facut zugraveala.
      S-ar fi justificat o zugraveala din bani publici? Probabil ca da, probabil ca nu.

      3. La scoala la copilul2 invatatoarea a avut ideea sa decoreze clasa ca sa-i impresioneze pe pitici. Ne-a aratat niste poze si intr-adevar era ceva frumos si special. Noi am considerat ca e ok, am strans bani si s-a facut.
      Se justifica din bani publici? Probabil as fi considerat-o o cheltuiala inutila fara a vedea rezultatul final. Probabil altii ar fi zis ca uite domne la Bucuresti se cheltuiesc bani pe decorarea clasei si in alte parti au WC-ul in curte.

      4. Dupa zugraveala de mai sus am observat ca Invatatoarea copilului1 avea un scaun de toata jena. Incomod, urat, subred. De Black Friday am ochit un scaun ergonimic la oferta, si inainte de Craciun am batut la usa clasei, am lasat scaunul acolo si am fugit. L-a folosit pana a terminat copilul clasa a 4-a. Nu cred ca a fost mai mult de 100 lei.

      In fiecare an au venit si niste chestii din partea primariei, chestii marunte, niste pachete cu caiete, manuale, rechizite, banci noi, chestii de paste, de craciun etc. De fiecare data s-a specificat sa inteleaga si ultimul om ca respectivele chestii sunt de la primarie, primarul x.
      Este modalitatea prin care primarul isi face campanie.
      Din cauza asta nu inteleg modul de a gandi ca au bani dar nu-i cheltuie. Primarul ar fi primul care ar sari cu gura pe ei ca el da bani si nema reclama.

    • #35

      deci bugetul gradinitei, legal, este nr de copii x suma. aia trebuie sa o primeasca, indiferent de ce primar au.

    • #36

      Hai ca vorbim sa ne aflam in treaba.
      Daca primaria vrea sa dea bani mai multi da cati vrea si interesul ei este sa se vada ca s-a facut ceva cu banii aia.

  7. #37

    Si noi am inceput gradinita de luni. Doamna a avut cerinte minime, gen un pachet de servetele pe zi si pahare de unica folosinta pt apa copiilor. Rechizite, cam 80 de lei de fiecare copil, iar jucarii am hotarat sa luam noi de la reciclate in principiu (am un centru in piata) si o sa ma ocup eu. Pana acum rezonabil. Am auzit de altele unde e mai grav. Au aer conditionat, patuturi si lenjerii noi. Ne-a zis clar de la inceput ca nu o sa ne ceara decat minimul necesar ca nu au de unde si chiar cred. Daca mai vrem sa luam ceva mai mult e treaba noastra. Si ca pe orice ducem ne face act de donatie.

    • Nu sunteti cam batrana pentru gradinita? Nu e stanjenit copilul ca sunteti colega cu el?

  8. #39

    Motherfuckin’ ALL CAPS ce m-o niervat.

  9. Cum am mai spus in alte comentarii, sotia este educatoare la o gradinita de stat. Gradinita mare, cu 10 grupe de program prelungit, cu “reputatie” medie, nu este cea mai de fite dar nici cea mai ocolita din oras.
    Primaria asigura banii pentru salarii, facturi utilitati si curatenie. Atat. Pentru altceva NU primeste bani.
    Tot ce este nevoie la grupe se face cheta si se cumpara din banii parintilor.
    Vrei pe jos in clasa o mocheta d-aia verde de copii, gen macheta de oras, sa o pui peste parchetul din anii 70 de la inaugurarea gradinitei? O cumpara parintii. Vrei scaunele vesele si colorate in locul celor din anii 80? Le cumpara parintii, pentru ca gradinita NU are buget. Vrei dulapuri noi? Vrei paturi decente in care sa doarma copiii?
    Sotia a dus de acasa birou, laptop, boxe, imprimanta.
    Parintii “cotizeaza” 100 de lei pe an la fondul clasei. 50 de lei pe primul semestru, 50 pe al doilea. Daca sunt 25 de copii la grupa, platesc cam 20 de parinti. Ceilalti, care nu platesc, stiu ca invatamantul este gratuit. Si sunt cetateni europeni si au drepturi. Te gandesti ca 50 de lei inseamna doua pizza in oras. Sau 3 pachete de tigari. Si banii astia abia se strang. Ajungi in octombrie cu 1000 de lei buget la grupa, din care nu stii ce sa cumperi mai repede. Nici vorba de proiectoare sau laptopuri. Alea poate la scoli de fite in Bucuresti.
    Apoi, se mai strang bani pt rechizite. Pt ca la gradinita, copiii deseneaza, coloreaza, picteaza, modeleaza, se joaca cu jucarii etc. Deci au nevoie de hartie, toner si cerneala de imprimanta, cartoane, creioane, carioci, acuarele, plastilina, seturi de constructie etc. Iar astea sunt consumabile. Si gradinita NU are buget pt asa ceva.
    Apoi mai sunt prosoapele de bucatarie, cutiile de servetele, hartia igienica si sapunul lichid, pe care tot parintii le cumpara. In general unui parinte ii vine randul sa cumpere o data pe luna si aduce de obicei produse de maxim 10 lei din Lidl. Si nici aici nu aduc toti parintii. Se intampla sa nu isi aduca la gradinita copilul in ziua in cre trebuie sa vina cu produsele de curatenie.
    Am zis ca e gradinita cu program prelungit. Asta inseamna ca se plateste o suma zilnica pt mancare. 8 lei/zi. Si aici sunt parinti care se eschiveaza la plata, de stau asistentele cu caietul, dimineta, la intrarea in gradinita, sa se roage de ei sa plateasca.

    In incheiere, orasul este rosu, primarul este de la partidul muist si daca maine ar fi alegeri pt primarie, actualul primar ar castiga probabil cu 90% din voturi.

    • #41

      si pantelimon e rosu, iar gradinita are de toate. de fapt bugetul gradinitei este y bani x numar de copii, nu altfel. intamplator, avem o prietena buna directoare de gradinita.

    • #42

      din ce știu, grădinițele primesc bani de la bugetul local, nu de la unul central.
      așa că dacă primarul ăla, chiar și roșu, a ales să-și mărească salariul și ce nebunii au mai fost în ultimii ani, „normal” că a rămas fără bani pentru grădinițe.

    • #43

      Misto ca la greva sunt primii cand e vorba de venituri salariale, dar, doar nu sunt nebuni sa faca o greva pentru a avea conditii decente pentru a-si desfasura activitatea. Ca e bine cand vine ziua de salariu, bagi cardul si, poc!, 5-6000 de lei. Lasa ca trebuie sa contribuie parintii. Ce, ba, saracilor, n-aveti 50 de lei, renuntati la 2 pizza, n-aveti 10 lei, renuntati la o bere. Dar, de ce nu functioneaza invers, sa adune toti profesorii/educatorii bani si sa cumpere laptop, tabla magnetica si ce mai e nevoie. Ei nu pot renunta la 2 pizza si o bere?

    • #44

      @Vio Conducerea gradinitei a solicitat primariei fonduri pentru ce ai mentionat mai sus? Ai fi surprins sa vezi cate cazuri exista in care parintilor li se spune scurt “nu am primit fonduri”… Ia cereti conducerii sa dovedeasca cu hartii faptul ca a cerut si nu a primit.

    • #45

      Si pe urma latra unii ca de ce pleaca copiii in lumea civilizata cand termina cu scoala dupa ce statul i-a trecut gratis prin gradinite si scoli, ca atunci trebuie sa plateasca , pentru ca au fost formati de Romania si de partidul mult iubit si unic.

    • #46

      Spune dom’le si cat e un salariu de educatoare ca sa terminam disscutia asta despre salarii

    • #47

      Ceilalti, care nu platesc, stiu ca invatamantul este gratuit. Si sunt cetateni europeni si au drepturi. Te gandesti ca 50 de lei inseamna doua pizza in oras. Sau 3 pachete de tigari.

      Nu am nici o problema sa platesc 850 la gradinita privata pe program scurt, nu o sa dau nici un ban la stat.

  10. @vio – de fapt, parintii nu ar trebui sa plateasca nimic in afara de rechizite. Fondul clasei e ilegal. Scoala trebuie sa asigure sapun, hartie igienica la toalete … Nu ai bani, ceri de la primarie …

    Cunosc scoli unde se respecta acest lucru, la toaletele elevilor si profesorilor nefiind lipsite hartia igienica si sapunul lichid, insa am intalnit si scoli unde lipsesc cu desavarsire aceste produse… Totul depinde de modul in care directorul conduce institutia de invatamant.

    • #49

      iar cand directorul e acolo doar ptr ca l-a pus partidul, iata, avem oameni convinsi ca e bine sa il sponsorizeze

    • Cand s-a dat concursul pentru directori erau 2 etape: o proba scrisa si un interviu. La interviu participa si primarul, iar mai departe cunoasteti situatia …

      Vrem schimbare, dam concursuri, insa au fost de fatada…

    • Tu ai citit ce am scris? Crezi ca scriu povesti? Zvonuri?
      Fondul clasei este ilegal, da. Din acest motiv, banii sunt stransi de comitetul de parinti, de catre un parinte desemnat “casier”. In sedinta cu parintii se hotaraste inlocuirea mochetei uzate, sa zicem. Cand au banii stransi, se merge la Dedeman – educatoarea + parintele casier + eventual alti parinti daca mai vor, se cumpara ce este nevoie, se face poza la factura si se da pe grupul de whatsapp, sa vada si ceilalti parinti pt ce au dat banii.

      Referitor la cerutul banilor de la primarie… Si tu si Cetin aveti probabil impresia ca gradinita are un buget propriu, un cont la o banca si acel cont este gestionat de catre director sau contabil. Ca in acel cont intra o suma de bani x in functie de nr de copii. Ceea ce nu este tocmai adevarat. Nici macar nu are contabil propriu. Banii vin de la primarie, de la un compartiment care centralizeaza mai multe unitati de invatamant, punctual, pentru salarii, intretinerea cladirii, curatenie, facturi utilitati. Degeaba cere directorul bani pt consumabile gen hartie sau sapun, i se spune (nu oficial) ca nu exista fonduri diponibile si ca sa incerce sa obtina sponsorizari de la agentii economici. Iar directorul in acest caz particular chiar este ok, un cadru didactic muncitor si serios, care a obtinut postul prin concurs, fara pile sau alte magarii.

    • #52

      @vio: te contrazic, gradinitele au birou de contabilitate si, daca sunt unitati mici, sunt grupate 2-3-4 sub acelasi birou de contabilitate. Si, contabilii de acolo fac bugetul pe care il duc sa fie aprobat de catre ordonatorul de credite. Si ei trec in buget doar salarii si costurile cu intretinerea, ca restul materialelor didactice le platesc parintii, nu de alta, dar stii ce greu e sa faci estimarea unui buget anual? Trebuie sa stii mai mult de adunare si inmultire.

    • @vio – nu stiu cine te minte pe tine, insa ti-o zice unul din sistem. O gradinita apartine unei scoli, care are director, secretariat, contabilitate. Vrei mai multe? Lasa-ma cu fantasmele tale. Bani se pot aduce, insa foarte multi directori sunt incapabili sa atraga fonduri, parteneriate … Se complac cu pozitia pe care o au si salariul respectiv de la 5000 in sus.

    • ah, inca ceva. Invatamantul e gratuit? Atunci de ce se fac diferente intre elevii de la oras si cei de la tara, la liceu, in privinta transportului? Astia din oras au abonament gratuit, iar elevilor de la tara li se dau in scarba cate 20-40 de lei, desi ei dau pe abonament de la 250 lei in sus …

      Sa le multumim jegurilor de primari. #invatamantulegratuitsiegalpentrutoti

  11. #55

    anul de gratie 1989, candva prin iulie-august: mama se duce la gradinita de pe modoran ene (rahvova), la care eram arondati, sa intrebe daca mai sunt locuri la grupa mica pentru mine. i se spune ca ar mai fi 2 locuri, dar ‘sa vedem’. discuta cu directoarea, care o intreaba direct pe mama ce joburi au ea si tata, iar mama i-a zis ca lucra la palatul telefoanelor.

    long story short: gradinita s-a ales cu linie de telefonie fixa si eu am inceput grupa mica.

    nimic nu s-a schimbat in 30 de ani.

    • #56

      stai linisstita, si acum e la fel. doar ca e pe spaga. sor-mea nu si-a putut inscrie copilul la gradinita de cartier pana nu a dat spaga, desi, din ce stiu eu, aia sunt obligati sa il primeasca, daca ai domiciliul pe strazile arondate. 600 de lei mai tarziu, badumtss, s-a putut

  12. Observ recurenta cu care se vorbeste depre hartie igienica si sapun. Eu inteleg sa fi indignat ptr ca ti se cere fondul clasei ptr proiector, mocheta, toner de imprimanta, sarma plusata diferite culor si CORPUL UMAN, dar sa ti se ceara fucking hartie igienica la gradinita mi se pare incredibil. HARTIE IGIENICA. PTR GRADINITA. Daca nu au bani ptr ce ar trebui sa fie cel mai lipsit de educatie obiect, ce asteptari sa ai de la gradinita sa ii dea carti educative, planse, harti sau alte materiale educative CAND EI NU AU HARTIE IGIENICA.
    [scuzati rant-ul, trebuia sa urlu undeva]

  13. #58

    Cand eram in Ro, pt ca aveam copii la scoala, ma ingrozeam cand ma gandeam ca incepe scoala, incepand cu rechizitele, manualele, bani pt diverse chestii la scoala, timp pt festivitatile de inceput de an, si toata agitatia din jurul acestui eveniment (la tv, la radio, prin magazine, etc). Cel mai tare ma ingrozea festivitatea de la scoala, imbulzeala, ingramadeala, unii care vorbesc tot felul de prostii, lumea buluc sa faca poze si video, saracii copii abia se vedeau pe acolo!
    Ne-am mutat din Ro si am dus cu noi tot ce credeam ca este important, inclusiv apucaturile cu inceperea scolii. Imi amintesc cum ne’am activat, cum cautam listele cu minimal requirements, cum e cu festivitatea de inceput de an, ma gandeam cu spaima ca o sa intru in default financiar (aici copii au uniforme) , ne’am programat zile libere, ce sa mai zic, ca in Ro! Fiind vara, vacanta, scolile erau inchise, am intrebat in stanga in dreapta, uneori oamenii se uitau ciudat la noi dar ne ziceau sa stam calm ca o sa aflam tot ce trebuie facut in timp util. Si am aflat, prin scrisori primite acasa, cu toate informatiile de care aveam nevoie, inclusiv cu adresa magazinelor de unde trebuiesc cumparate articolele de uniforma, personalizate (personalizate in sensul ca anumite articole au sigla scolii brodata). Am inceput sa ne calmam usor usurel, nu erau foarte scumpe, nici macar cele personalizate, cele comune fiind chiar ieftine. La capitolul rechizite si manuale, doar pixuri si creioane, atit! Prima zi de scoala ei o numesc induction day, unde fac turul scolii si chestii legate de securitate si ce au de facut in cazuri exceptionale, gen incendiu, ce au voie si ce nu au voie sa faca! Parintii nu au voie in incinta scolii decat cand e parents evening sau daca esti invitat pt vreun motiv anume, gen copilu a facut o boacana sau au evenimente unde sunt invitati si parintii (gen piesa de teatru, spectacol de dans, unde fiecare spectator plateste intrarea).
    Cheltuielile cu scoala sunt zero, nu platesti nimic pt manuale sau caiete, creioane colorate, carioci, acuarele, etc. Copii nu cara cu ei multe chestii ceva pix/creioane, un fel de biblioraft asa mai subtirel si echipament de sport cand e cazul. Cand scoala are nevoie de bani se organizeaza evenimente, unde parintii fac voluntariat, se vand bilete, se fac tombole cu obiecte donate, banii sunt colectati si sunt gestionati de scoala si controlati si de un fel de organizatie a parintilor (am asa vaga impresie ca banii aia ajung intr’un fel in contabilitatea oficiala a scolii si se supun acelorasi legi si reguli, ca prea sunt super profesionale raportarile care le primim din cand in cand). Profesorii care i’am intilnit, mi’au parut super profesionisti, de la felul in care sunt imbracati, cum vorbesc si informatiile care le au despre copilul tau. Unii profesorii sunt extrem de dedicati, se vede ca le place ceea ce fac, foarte prietenosii si amabili, nu am intilnit niciodata astfel de profesori in Romania!
    Nu exista discutii despre apa, sapun, hartie igienica, consumabile de tot soiul, fondul clasei, fondul scolii, etc. Eu personal sunt inca extrem de impresionat de ceea ce vad aici ca se intimpla in sistemul de invatamaint, stiu ca nu e perfect, ca mai sunt probleme, dar distanta dintre Ro si ce am intilnit aici, este uriasa URIASAAAAA!
    Cea mai importanta zi, in sistemul de invatamant este graduation day, indiferent daca termini gradinita sau facultate, este ceva festiv, cu lume multa dar parca tot nu se compara cu ce inseamna festivitatea inceperii noului an scolar in Romania! 🙂

    • #59

      eu vreau să văd ce zic părinții români din România puși în fața faptului că trebuie să plătească bilet la spectacolul (serbările sunt cu scenete, coruri, mini-spectacole de dans, etc) la care i se produce copilul. 🙂

    • #60

      Pai ce sa zica? Daca vor sa vada spectacolul, platesc si aia e. Sa ii vad dupa, ce ii raspund copilului ca nu a venit sa vada la ce a muncit el luni de zile. Biletele se cumpara/platesc online, prin sistemul prin care platesti masa copiilor la scoala. La intrare de obicei, sunt tot copii care verifica daca esti pe lista si iti dau programul spectacolului. Aia de nu vor sa plateasca ce sa faca, sa se certe cu niste copii, sa’i imbranceasca si sa intre cu forta? 🙂 Nu mai pun la socoteala ca uneori nu ai voie sa faci poze si e complet interzis sa faci pozele publice pe net. Iti poti fotografia copilul TAU, la inceputul sau la sfarsitul programului si gata.

    • #61

      @Sharlatan, faza cu făcutul pozelor mi se pare de bun simț. Poate alții nu vor să le pui copilul pe net.

    • Si cât costa scoala lunar?

  14. #63

    Școală privată cel mare (vechime 3 ani deja), grădiniță privată cel mic +cel mare (adică de vreo 6 ani adunați).
    Nu am plătit nimic în afară de taxă. Până și costumele de la serbări le închiriau ei. Mă rog, se plătesc excursii, spectacole, animatori etc. Dar nu hârtie igienică, laptop, săpun, corp uman și ce mai citesc aici. În plus, mai plătesc o sumă la început de an la școală pentru manuale, caiete, creioane, acuarele și alte materiale folosite tot timpul anului, și pentru uniforme. Școala se ocupă de ele și dă chitanță pentru toate sumele primite.
    Am crezut multă vreme că suntem noi exagerați și dăm cam mulți bani, în loc să îi ducem la stat. Dar văd tot mai des în ultima vreme asemenea articole și încep să mă îndoiesc că am ieșit în pierdere până acum.
    Capse? Cântar balanță? Ochi plastic? Bă, ești nebun??

    • Poti sa arunci si cu o suma sa ne facem o idee? Ms.

    • #65

      In jur de 1000 de lei pe luna cu tot cu 2 mese pe zi.

    • #66

      Noi platim 950 lei taxa de gradinita pentru program lung (8-18) + 21 lei/zi pentru mic dejun, pranz si 2 gustari (inainte de pranz si dupa somnul de amiaza) + 300 lei/an pentru rechizite.
      Brasov, gradinita in sistem Montessori

  15. #67

    Oho, sapun lichid, hartie igienica, servetele umede, servetele clasice, pahare de unica folosinta si role de servetele de bucatarie reprezentau cotizatia lunara a fiecarui copil la o gradinita din centrul Bucurestiului. Plus apa plata, asigurata tot de parinti.
    De ce? Nu stiu, pentru ca asa cerea administratora gradinitei. Sa va spun ca fiecare sala a gradinitei a fost dotata cu tabla electronica multifunctionala, o magaoaie care ocupa jumate de clasa, dar pe care educatoarele nu le foloseau niciodata? Bani de achizitii sunt, licitatiile le castiga firmele agreate de Primaria S1. Dar asta mi s-a parut scandalos – se dau zeci de mii de euro pentru aparatura electronica scumpa, care devine decor, dar ai tupeul sa ceri parintilor sa aduca hartie igienica si apa.

  16. #68

    Problema mare e legata de efectele acestui comportament pe termen mediu/lung.
    Unu la mana – acel copil, ai carui parinti NU au “cotizat”, va fi tinta unor sanctiuni mai pe fata sau mai indirect. Pentru ca parintii lui “strica piata” si pentru sistem nu e productiv cand mai multi se trezesc si fac ceva concret pe tema aia.
    Doi la mana – din 20-30 de seturi de parinti, 80-90% te vor aproba ne-oficial si vei avea impresia ca ai spatele asigurat daca deschizi gura sa protestezi oficial. Doar ca NU … te vei trezi singur impotriva sistemului si copilul tau va ajunge in situatia de la pct. 1
    Trei la mana – nu va trece mult pana cand copii (toti, nu numai al tau) se vor prinde cum merge treaba si vor invata mizeria aia de regula de aur din Balcani pe care o recita toti cretinii cu mandrie “Capul plecat, sabia nu-l taie!”.
    Sa nu intram in detalii legat de note/evaluari in clasele 0-9; pentru ca asta e alt mecanism jegos pe termen lung si care te face sclavul tuturor profesorilor frustrati care predau materii fara logica si rost. Am prieten care mi-a spus clar ca baiatul lui, pentru o medie de 7 la desen sau la muzica in clasa a 6-a parca, tocmai si-a pierdut orice sansa sa aiba acces la un liceu din asta “de top”. Si explica tu copilului ca ala cu media 9.98 e destept si a intrat si el cu 9.00 e prost si nu a intrat dar fara sa il distrugi psihic si sa-l lasi cu frustrari.
    Eu am fost educat rigid d.p.d.v. corect/incorect si moral/imoral plus ca mi-am cam rezolvat problemele singur si nu astept ajutor/sprijin de la nimeni si asa incerc sa imi cresc si copilul. Daca cineva mi-ar cere sa cotizez, l-as trimite la origine, scurt. Iar daca ar incerca sa-mi persecute/agreseze copilul in vreun fel ca si razbunare sau sa ma faca sa intru la loc in rand, in secunda doi s-ar lasa cu capete sparte la propriu si/sau la figurat.
    De asta ma concentrez sa termin creditele pana merge copilul la scoala ca sa pot face alt credit si sa mearga la scoala/liceu privat. Cu putin noroc – daca si el va intelege si va dori sa depuna efort cot-la-cot cu noi – liceu privat in alta tara + facultate in alta tara. Nu am sa-i ascund riscurile, costurile, indepartarea de familie daca pleaca afara sau altele de genul. Si am sa-l fac constient ca, in final, e alegerea lui si noi suntem dispusi sa-l sustinem in ceea ce va alege cu conditia sa fie serios si dedicat pe drumul ales de el.
    Poate ca suna radical dar, decat risc de puscarie pentru ca am batut vreun profesor dupa ce i-a tras o palma copilului sau mi-a cerut bani pentru nu-stiu-ce cacat de perdea sau laptop, mai bine facem credit / platim rate si copilul bine-mersi la scoala privata nu in sistemul asta aberant. Or exista si exeptii si scoli bune, nu zic nu, doar ca am un singur copil si o singura viata deci nu am timp sa le caut si chef sa risc pana la gasesc.

  17. #69

    Inteleg, si ai perfecta dreptate. Pe de alta parte, statul asta, ii tine pe multi in conditii mizere, noroaie, frig, cu clase care stau sa cada pe ei… eu i-as fi zis stalin, nu stat.

  18. #70

    Foarfecele pentru ce? Sa scoata ochii celor ce nu au adus? Foarfece in mana unor copii de 5 sau 6?

    • #71

      Boss, la 6 ani invatam sa arunc un briceag cat sa se infiga in copac la o tura-jumate ” ca-n filmele cu Cichicean” . De la alt copil de 6 ani, dupa ce ne incalzeam fiecare mancarea lasata de mame in frigider. Potoliti-va cu tameniile. Nu copiii sunt retardati in ecuatia asta.
      #cuchieadegat

  19. #72

    Fiul meu a inceput primul an în Republica Irlanda, 96 de euro manuale plus rechizita, la alte scoli nu se percepe mai nimic, dar ca in poza ta se da lista, de recuzite, nu am văzut sa se ceara bani pt globuri sau materialele didactice ale profesorilor.
    Studiile aici arata ca pt un elev se cheltuie ~600 de euro pe an la învățământul gratuit primar și ~1300 la învățământul secundar.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.