Scris de Joyanna

Hai sa povestim oleaca de Scoala din Atena. Nu, nu Academia lui Platon, nici Liceul creat de Aristotel (probabil Maddame o sa ma killareasca pentru ca am spoilerat!! Iar Maithun o sa ma afuriseasca pentru ca am intinat puritatea limbii romane! Ca sa aveti si voi un motiv, quiz rapid: cine a numit liceul “cimitir al tineretii mele”? inchid toate parantezele) ci peretele pictat de Rafael Sanzio.
E faimos, il stiti, l-ati vazut ilustrind prelegerea despre sofisti din seria “Filosofia pentru mileniali” desi nu prea are legatura dar il iertam pe Cetin, ca e frumos si da bine. (Tabloul)

Probabil stiti deja ca atunci cind Iuliu al II-lea s-a vazut papa , s-a mutat la Vatican, dar ca un print capricios, n-a vrut sa locuiasca in apartamentele predecesorului. (Daca luati in considerare ca predecesorul era un anumit Borgia, probabil ati fi facut si voi la fel .) Adevarat e ca avea si de unde alege. Ca orice nou locatar, a chemat mesterii sa dea o mina de var, a mai schimbat niste parchet, nitica gresie, niscai perdele si daca tot facea o treaba, macar s-o faca buna: a convocat pictorii renumiti ai timpului. Intre acestia Rafael, la sugestia arhitectului Bramante (de-acum ati priceput si voi, istoria e plina de recomandati), caruia i-a revenit sarcina de a decora citeva camere. Cea despre care vorbim probabil era destinata a fi biblioteca dar la sfirsit au hotarit ca era pacat sa acopere peretii cu carti pline de praf, asa ca au facut acolo Camera Semnaturilor.

Ca sa n-o lungesc prea mult, ma rezum numai la peretele pe care Rafael a pictat o scoala ideala, in care filozofii si matematicienii converseaza sau mediteaza, in plin act al cunoasterii rationale. N-o sa va dau date, ca nu le tin minte nici eu, ma limitez sa va povestesc ce mi-a placut. Pe fond se afla o cladire inca neterminata care aminteste cumva de noua basilica Sfintul Petru, pe care Bramante (va amintiti de el?) tocmai o construieste. In centru se afla Platon si Aristotel. “Ari, noi trebuie sa tindem catre perfectiune!” zice Platon, ridicind un deget catre Lumea Ideilor. “Platon, nu te grabi, hai s-o luam metodic, sa raminem cu picioarele pe pamint!” raspunde Aristotel, indicind pardoseala. Pe linga ei, grupuri si bisericute, in functie de interesele personale, figuri cunoscute participa la brainstorming.
Sugubat din fire, Rafael nu s-a multumit sa picteze doar figuri simbolice, unor personaje le-a dat fetele unor contemporani.
Cine stie ce emotie o fi avut Leonardo da Vinci cind s-a recunoscut in rolul lui Platon, pina atunci crezuse ca Rafael il considera un rival, mai ales ca ii suflase farfuria de sub nas in citeva ocazii. Degetul ridicat catre cer nu e numai reprezentarea filozofului convins ca adevarul trebuie cautat dincolo de cer, e practic “semnatura” lui Da Vinci in tablouri, gestul pe care il picteaza mereu atunci cind subiectul e religios
Aristotel e reprezentat de catre Bastiano da Sangallo, pictor si arhitect care semana efectiv cu imaginea ramasa despre filozof, in plus mai era si poreclit Aristotile, din cauza ca era serios si mereu ginditor.
In haine verzi e reprezentat Socrate, tot urit si din profil.
Pitagora e asezat si citeste o carte.
In dreapta e un grup de sofisti (evident, pe linga Aristotel, ca Platon nu-i putea suferi!)
Arhimede traseaza un desen pe jos, iar aspectul e cel al lui Bramante ( in grupul din spatele sau se regaseste Rafael insusi , ca un simbol al faptului ca arta e o forma de cautare a perfectiunii sau poate pentru ca facea parte dintre protejati?)
Diogene asteapta tolanit pe scari iar figura feminina in alb e controversata, unii cred ca ar putea fi chiar Ipazia, dar Maddame nu a povestit inca nimic despre acestia.
Dupa terminarea picturii , Rafael reuseste sa traga cu ochiul la Capela Sixtina, in care lucra Michelangelo, rivalul numarul unu. La vederea ei, ramine atit de impresionat incit lasa de-o parte competitia si decide sa il omagieze pe artist in tabloul sau, adaugindu-l in vesmintele lui Heraclit, care isi sprijina capul intr-o mina pe un bloc de piatra. Insa, spre deosebire de restul personajelor , care sint infatisate desculte, cel al lui Michelangelo pastreaza cizmele in picioare, ironie pentru faptul ca nici in viata reala pictorul /sculptor nu se descalta niciodata, nici macar in pat, iar incaltamintea o schimba numai cind era complet rupta.

De ce va povestesc astea? Pentru ca tocmai am citit ca in timpul jafului Romei , mercenarii care se aciuasera in Vaticanul parasit de papa, faceau focul in camera asta, afumind peretii si frescele, pentru ca de ce nu?
Din pacate e scris in genele umanitatii: mojicul (cu sensul de needucat si fara respect pentru altii) cind ajunge in pozitie de oarece putere sau vizibilitate, scoate la iveala ce-i mai rau in el… Comentariile cretine de pe FB reprezinta demonstratia contemporana.

Informatie utila pentru cine se gaseste la Roma pe la inceputul lunii: in fiecare prima duminica din fiecare luna intrarea la Muzeele Vaticane e gratuita.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

26 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    ba, wait a second, aia cu gri nu e monalisa lu da vinci? :))

  2. #2

    Asadar scoala din Atena o vezi la Roma. In oaresce duminici, moca.

  3. #3

    Bacovia!

  4. #5

    @Joyanna: Maithun e obosit, dar în toane bune. Maithun are o cârcă de examene săptămâna viitoare și își blesteamă soarta. Maithun încă nu și-a revenit după oroarea relativ recentă a șuruburilor “temperate”.

    #așas-aCĂLIToțelul

    • Niturile nu se călesc, Maithun. Otelul călit devine casant – nu vrei asta de la un nit, care tine o structură de rezistență. Niturile se “preîncălzesc” sau “temperează” și se montează, de preferință, imediat după acest proces.

      Rămâi la filosofie.

    • #7

      Calirea e un termen popular, sunt mai multe procedee de tratare termica a materialelor (metale in mod special, dar nu numai) pentru care nu exista decat termeni tehnici (nu-i stiu decat in engleza, deh, ITst).
      annealing de exemplu e incalzire si racire lenta, asta cred ca-ti place cum suna 😉

    • #8

      ahahahahaha

    • #9

      Inginerii patriei au, se știe, un fin simț al limbii.
      Sunt singurul care a observat că Maddame se trăgăciuiește (hă hă) din te miri ce și simte nevoia solipsistă să comenteze la toate alea?

    • #10

      ahahahahahaha spre deosebire de, nu stiu, Maithun?:)))

  5. #11

    noroc cu cei educati in strainatate, poate chiar acasa la marii ganditori antici, ca se intorc acasa si ne impaetasesc din intelepciunea si cunostintele dobandite.

  6. Maddame a ilustrat greșit articolul cu sofiștii, nu Cetin. Este pentru că investesc fix 30 secunde în alegerea pozei.
    Errare humanum est.
    Iertare humanum est?

    Ontopic oarecum: asta-mi aduce aminte de vremurile când aveam timp de plimbat cu prietenele mele, și ne întâlneam undeva prin Europa în fiecare an (că nu trăiam nici una în aceeași țară cu alta). Bărbații noștri credeau ne bețivim (unul chiar credea că ne curvim, pentru că: 3 femei ies în oraș fără bărbați; vor să se…), iar noi, tocilare perfecte, am fost să vedem Capela Sixtină la Roma și să ne plimbăm printre pietroaie până ne-am făcut picioarele praf.

    • #13

      ce impresie ti-a lasat?

    • M-a obosit. Muralele renascentiste si arhitectura barocă imi fac capul să vâjăie. #TooMuch

      Ție cum ți-a plăcut?

    • #15

      Dupa ce umblasem doua ore cu gitul strimb si gura cascata, prin sali si coridoare imense, mi s-a parut uriasa discrepanta dintre foto si realitate. Din ce citisem si din poze, imi facusem o impresie exagerata, in mintea mea trebuia sa fie o capela enorma, in care sa ma pierd , sa imi dea emotia de a fi mica intr-un Univers atit de mare… Cind se spune ” la pomul laudat sa nu te duci cu sacul”…. Cel putin pentru Fintina Trevi eram pregatita…
      Uneori intreb pe cei care lauda cu gura plina daca le-ar placea sa traiasca intr-un mediu astfel decorat… Nu sint multi cei care l-ar lua acasa….

    • Așa-i că ai simțit că ți se prăbușește tavanul în cap?

    • Cele mai mișto tavane pictate se află la Guantanamo, nu la Vatican.
      #artămodernă

  7. #18

    Deci pilele functionau si in antichitate #evergreen
    In rest, poti face un articol si cu Salai? E o mare feblete constanta in viata mea, aia care e.

    • #19

      si in viata lui maithun presupun

    • #20

      @ciumeg
      daca in loc sa dai cu presupusul ai citi cu atentie, ma tem ca ai vedea cit gresesti. Maithun n-ar suferi imprejurul lui o persoana descrisa ca fiind „hot, mincinos, incapatinat, lacom”, cu oricit talent ar copia tablourile lui Da Vinci….

    • #21

      da, dar macar e gay deci cred ca l-ar lasa sa-i scuture pensula de vopsea macar

    • #22

      pe principiul asta, inseamna ca pentru tine nu are importanta cine iti face un blowjob, ca doar inchizi ochii?

    • #23

      ok, hai sa nu amestecam prea mult in ciorba ca se raceste, daca s-a suparat careva imi cer scuze.
      n-am vrut decat sa fac o gluma

  8. Nu-l văd pe Iliescu în fresca aia.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam