Nu știu câți din voi au fost în Deltă seara, la ore de maximă audiență. Nu de alta, dar ca să experimenteze plăcerea de a avea corpul acoperit cu țânțari din cap până în picioare. Și de a te scărpina până îți dă sângele. Plus soluția aia repelentă, care parcă îi atrage și mai tare, de fapt.

Problema e că, datorită ploilor multe, zona Pantelimon s-a transformat într-o baltă cu apă stătută. Iar astăzi, în prima seară cu temperatură de peste 20 de grade, cum s-a lăsat penumbra afară, cum am crezut că mor de la mușcăturile de țânțari.

Întrebarea e, există vreun aparat care să alunge țânțarii, afară? Pastilele alea clasice funcționează în aer liber?

Nu ziceți de mizeriile alea cu 1000 de volți, pentru că țânțarii nu sunt atrași de lumină, ci de căldură. Și nici porcării cu ultrasunete, care nu au alt efect decât cel de a consuma curentul.

Help a brother out?

Screen Shot 2014-05-10 at 01.19.04

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

47 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ai incercat vreodata metoda asta? 9gag.com/gag/agyGqZv Eu personal n-am avut ocazia si sunt curios daca merge pe bune… Daca nu, varianta clasica (pastile+aparat, eu cand stateam vara la curte mergea un aparat din ala toata noaptea, cu usa+ferestre deschise, si nu ma deranjau bazdaganiile… Acum de cand stau la bloc in schimb imi intra in casa niste barzauni zburatori, cam cat juma’ de palma… Nu stiu de unde dracu’ vin, si nici cum sa scap de ei, da’ mi-e o scarba de ei de mor (mai si seamana cu gandacii obisnuiti de bucatarie, doar ca sunt imensi si au aripi).

    • #2

      pai e posibil sa fie tot o specie de gandaci de bucatarie, dar mai mari… sau daca nu ceva gongi care traiesc pe o specie de copac, asta in cazul in care pe langa aspectul urat mai si miroasa goanga 😀

    • #3

      … daca e asa grav cum a zis Arhi, ar trebui vreo 10 sticle de 5 litri transformate in capcane dinastea.

  2. #4

    Slujba pt dezinsectie…

  3. #5

    schimb de locatie… / de fel tantarii devin din ce in ce mai imuni la toate cele

  4. #6

    Ai putea incerca sa-ti cumperi lumanari cu miros de citrice, incearca sa-ti cumperi portocale sau lamai deja in ghiveci – asta am incercat-o si eu (ah da – urasc si rozmarinul si lavanda), aveam afara pe langa casa lu’ tata un lamai mare aproape de intrare si era mult mai ok ca nu le place. Cica ii atrag si culorile inchise, cum ar fi albastru, negru si rosu deci daca totusi te duci in Delta 😛 sau unde stii ca e suprasaturatie de tantari nu te imbraca asa. Si bineinteles pe langa corpul caldut, transpiratia in exces.

    Cat despre aparate eu am inteles ca exista ceva in genul cu caldura care sa atraga tantari, dar eu nu am decat din aia care frig mustele si alte vietuitoare zburatoare :))), pentru ca unde stau acuma nu am tantari 😀 . Chiar acum cateva zile am vazut ceva poza dar nu-mi aduc aminte exact unde, o sa o caut si o postez mai tarziu, ceva pui intr-o sticla taiata in doua cu capacul intors invers si cica intra tantarii ca ii atrage mirosul (habar n-am) si gata, tantari prinsi 😀
    Am gasit ceva link asemanator, cu permisiunea ta Arhi 😉
    www.thriftyfun.com/tf99273276.tip.html

  5. #8

    Dacă ar fi atraşi de căldură, ar fi bine (mizeriile alea cu 1000V chiar ar fi eficace întrucît au un bec în centru). Se pare însă că ţînţarii sunt de fapt atraşi de dioxidul de carbon eliminat prin respiraţie. Dacă aşa stau lucrurile, asta complică foarte mult realizarea unui aparat cu adevărat eficient.
    După mine, cea mai sigură şi rapidă metodă sunt “pastilele” clasice doar că în aer liber ţi-ar trebui cîteva zeci la fiecare 2-3 ore.
    Mai există un fel de spirală răsucită pe care o găseam de cumpărat prin magazinele din Sf. Gheorghe (Deltă), nu ştiu cum se cheamă exact dar erau bune.

    • #9

      Spiralele alea functioneaza, cu o raza de actiune de aprox 2 m. Dar cred ca sunt destul de toxice.

  6. #10

    Un evantai mare cu o asiatica mica la maner

  7. #11

    Autan. Dar daca esti genul ” dintr-o mie de oameni, tantarul te alege pe tine” nu stiu cat efect are.
    In rest (batranesti): fumul ii mai tine la distanta, hainele albe le plac mai mult decat cele negre, de evitat orele la care ataca ei (au o ora dimineata si o ora seara), minimizarea suprafetei de piele expusa (haine lungi, urechi protejate).
    Probabil ca merge si cu dezinsectia zonei – noi am luat sa stropim prin curte dar nu l-am folosit, inca, parca Mustang se numeste. Dar ca orice chimicala, e toxic si e posibil sa afecteze si insectele bune (albine, bondari)

    • #12

      Cand te napadesc tantarii, cred ca ultima ta preocupare e ce patesc insectele bune

    • #13

      Jerome, uimitor,da, ma preocupa si ecosistemul existent atat cat se poate. Nu merg cu bicicleta sa salvez planeta, nu sarbatoresc ora Pamantului, nu adun gunoaie doar o data pe an sa ne dam ecologisti, dar un minim de responsabilitate se poate avea. Da’ na, fiecare cu ale lui.

    • #14

      Asta cu fumul nu merge. M-am apucat eu de fumat in delta de disperare si parca mai tare ii atrageam.

  8. Tantarii sunt atrasi de CO2, asa spuneau aia de la Discovery ca te detecteaza.

    Am vazut si o capcana usor de facut.
    Iote-o: www.mesca.ro/2012/04/capcana-pentru-tantari.html

  9. #16

    Sunt niste spirale de la raid, se aprind si au un miros destul de puternic. Efectul e ok afara. Nu spectaculos, dar mai bine decat alte variante mentionate in articol. Desigur, nu acopera toata curtea, dar macar tantarii vin in numar mult mai mic langa masa din curte. Pe de alta parte, cand eram mica eram plina de piscaturi, daca era un tantar intr-o camera de 8 oameni, ieseam de acolo cu cel putein 12 piscaturi. Acum cred ca am ceva repelent de tantari in sange, nu se mai ating de mine. I should mass produce this 🙂

  10. #17

    Știu că doar femelele țânțar ne sug sângele.Deci trebuie sa privesti din altă perspectivă…adica….ce deranjeaza o femeie în general și o determină sa se mute la mă-sa? 😀
    Adică femeile sunt femei indiferent de “forma” lor…ar trebui să funcționeze!
    PS:precizez că nu sunt misogin si n-am nimic cu femeile…din contra,prin urmare ce am scris mai sus e o glumiță și sper sa nu ofenseze cititoarele! 🙂

    • #18

      Cititoarele de arhiblog sunt inteligente si au simtul umorului, nu era nevoie de PS.

    • #19

      practic tre’ le spuna tantarElor ca in aripile alea, arata plinute.

  11. #20

    cand merg in delta in locul uitat de lume la pescuit, ii tin la distanta seara cu foc de papura.
    ma rog, acolo au ore fixe. ies intre 8 si 9 dimineata, si intre 9 si 10 seara. in rest daca nu te bagi in tufe sa ii deranjezi, te lasa in pace. la chimicale, pastile, sprayuri, spirale erau imuni.
    la bloc, ca stam pe langa verdeata, dezinfecteaza primaria de 2 ori pe an.
    in alte zone la pescuit functioneaza spiralele la care le dai foc.

  12. #21

    bunicu se freca cu usturoi si putea sa doarma si-n balta ca nu-l pisca nimic. si nici n-a racit.
    deci iei catei de usturoi, tai in do-o 🙂 si te freci migalos pe piele.
    da’ e ca bomba atomica: omori si prekini si dusmani.

  13. #22

    Am stat in Pantelimon, chiar langa piata Delfinului, langa balta.
    I feel you.
    Ce am folosit eu ( da aveam plasa la geamuri, nu stiu exact cum intrau, cred ca prin pereti!) a fost o solutie lichida de la Aroxol. Aparatul are un rezervor, se infileteaza intr-un evaporator electric si se infige in priza. Au aparut multe copii, singurul indiciu e pretul, ia-l pe ala mai scump (20lei ap+1rezerva, 9-10 lei o rezerva).
    A fost si e f bun, nu miroase funny, nu tampeste animalele.

    • #23

      Sunt bune alea dar nu merg afara. Pentru in casa sunt perfecte, daca intra orataniile prin plase

  14. #24

    La mine pe mosie funcționează spiralele, iar in delta m-au ajutat niste chestii cica pt copii, un fel de plasturi ce se aplica pe haina, seamana cu niste insigne.. Plm

  15. #25

    muta-te in Canada! nu vezi nici tzantzari nici muste si nici caini aiurea pe strazi
    .sic!

    • #26

      Ce vorbesti? Pe linga tintari mai sint si black flies. Din alea nu a vazut Romania.

    • #27

      @vega – sa o crezi tu, iti livrez eu niste tantari altoiti care fac fatza cu succes la spray-urile din comert, o nebunie sa te joci cu ei seara.

    • #28

      Ca sa vezi ce inseamna tantari mergi 5 zile la Killarney Parc la nord de French River – Ontario cu cortul sa vezi ce donator onorific devii. Stai tantarii altoiti pe tine ca cifrele pe calendarul bisericesc. Poti sa dai si cu mama lui repelent ca ei tot vin. Foloseam spiralele pana si in cort pana la ora de culcare si mai aveam putin sa intram prin fermoarul de la cort numai ca sa nu intre peste noi jigodiile alea.

    • #29

      Comentariul asta il asteptam de la dojo… Sunt dezamagit.

  16. Ghivece cu plante aromatice (rozmarin, busuioc etc.). La greci am mai vazut o smecherie, dar nu stiu daca functioneaza si pentru tantari: pui niste cafea macinata (cea mai proasta pe care o gasesti) pe niste staniol si ii dai foc si o lasi sa fumege. Functioneaza de minune pentru viespi, albine si alte lighioane, dar nu stiu daca merge si la tantari. Ah da, si cereri la primarie sa faca dezinsectie.

  17. #31

    Cea mai eficienta cale de a rezolva problema tantarimii e sa faci o dezinsectie locala, de preferat de o firma de specialitate. E bine sa convingi si vecinii alaturati sa faca si ei odata cu tine, iar diferenta va fi sesizabila.
    Alternativ, te duci la o farmacie fito-sanitara si iti iei niste K-OTHRINE si stropesti singur (eu folosesc K-othrine SC25, lichid la 1L, o sticla imi ajunge pe o vara intreaga la 4 vecini care stropim simultan). Rezultatele sunt un pic mai slabe fata de dezinsectia facuta de firma, pentru ca nu am un atomizor care sa stropeasca pana in varful copacilor.
    Indiferent de ce varianta alegi, ai obligatia de a anunta cu 5 zile inainte la primarie ca stropesti astfel incat sa fie anuntati apicultorii (solutiile de tantari sunt toxice pentru albine, mai ales la contactul direct). Daca ai apicultori aproape de tine e bine sa-i anunti tu direct.
    Fum, lumanari cu citronela, 4-5 aparate cu lichid puse afara: rezultate modeste – cum iesi din zona fumului, cum vin toti tantarii pe tine.

  18. #32

    Cel putin aplicatia asta m-a salvat cateva nopti: play.google.com/store/apps/details?id=com.pt.antimosquito

    Aveam un tantar care ma bazaia, dadeam drumul la aplicatie si nu se mai auzea deloc. Poate conteaza si de pe ce device merge.

  19. #33

    In delta nu ma pricep ca no,fiecare e specialist doar pe un domeniu,in schimb daca locuiesti la casa planteaza un nuc langa imobil.Garantat toata vara iti intra-n casa 4-5 tantari .Nici pe langa el nu te deranjeaza,daca faci vreun gratar asa pe seara…
    Da` ma rog,daca-ti cumperi domeniu in delta poti planta si acolo 1-12 nuci…omori 2 iepuri odata:scapi de tantari si te iubeste si doamna ca are de umplutura la cozonaci.

  20. #34

    mai bine sa nu te piste tantarii, decat sa te piste

  21. #37

    Mie mi-a vandut un lipovean acu cativa ani un pont. Vodka. Cica e mai buna ca Autan-ul pentru ca la Autan e mai dificil de desfacut capacul si mai ales lasa un gust ciudat pe limba.
    Asta cica e buna si pe piele, da’ mai ales intern…

    Acu’ de tantari nu te scapa da’ asa o sa ti se rupa pingeaua de ei….

  22. #38

    va bagati sub un ventilator, tantarilor nu le place vantul

  23. #40

    In delta era problema mare cu tantarii mai ales pe la ora 21 cand se intuneca, asa tantari nu am mai vazut in viata mea, iti intrau in ochi, urechi, gura, te piscau si prin blugi.
    Dupa ora 22 se mai calmau, probabil erau cu burta plina.

  24. #41

    Iiu dai o palmă. Cica atunci se oprește din supt. Sau erau blondele. .. sau țânțarii?

  25. #42

    Singura soluţie NON chimică: vânt. La pescuit, boscheţi în spate, vânt din faţă. La curte, ori un fan ceva mai mare, ori deja amintita chinezoaică.

  26. #43

    sunt niste spray-uri la farmacie, singurele care fac treaba… in rest da, te cam caci in ele de solutii, nici macar aplicatiile de pe smarthphone nu ajuta (big fucking surprise)

  27. #44

    Lumanari cu citronella – oarecum eficiente.
    Carpa aprinsa si lasata sa fumege mocnit.
    Pulverizeaza Listerine in jurul tau – nu am incercat.
    Maneci lungi, pant lungi, sau “bug jacket” din plasa – cea mai buna solutie. Gasesti o camasa subtire cu maneca lunga si un pant de microfibre.

    La nivel individual:
    – ulei de citrice aplicat pe piele
    – mananci usturoi – da rezultate 1-2 zile de la ingerare
    – bai de fum – pref pin, excelente rezultate
    – fara creme si deodorant parfumate

    In iunie si iulie padurile din Ontario sunt iadul pe pamant, asa ca am pot da doctoratul in asa ceva. Tantarii din Delta Dunarii sunt glume nereusite…

  28. #45

    Eu aveam ceva spray de corp eco- bio- infine, cumparat de la o farmacie veterinara dupa ce am avut probleme cu puricii prin casa din cauza pisicii, scria pe sticla ca e bun si pentru tantari si toata vara a functionat de minune pe langa iazuri/ lacuri/ paduri. Nu stiu daca ar merge la fel de bine in delta dar eu am scapat destul de bine si era perfect si pentru sora mea ( eco bio totusi, pentru piele sensibila) deci ok pentru copii. Din pacate idee nu mai am cum se numea, dar ar trebui sa se gaseasca cam peste tot.

  29. #46

    Cand am fost in Africa asta am folosit. Se pisa pe orice Autan de pe la noi.
    www.amazon.com/3M-Ultrathon-Insect-Repellent-2-Ounce/dp/B004LA5SUC

  30. #47

    Fix aceeasi problema am avut-o si eu in seara asta. Am aprins o bucata de spirala (Aroxol) pe masa la care stateam si s-au retras. Nu garantez ca functioneaza in Delta in perioada “de maxima audienta”, dar in Popesti-Leordeni a mers 🙂

    Ca idee, luna mai (inceput) e o perioada foarte buna pentru Delta, nu sunt tantari.