Din perspectiva omului care și-a șters contul personal de facebook, citeam amuzat zbaterile lui Mark de a convinge pe toată lumea despre cum Facebook este un loc sigur și gata, de mâine se rezolvă tot, o să poți găsi mai ușor unde sunt condițiile de utilizare și ce se întâmplă cu datele tale.

O pierdere de 18% pe bursă, pierdere personală de nuștiucâte miliarde de euro, conturi mari de facebook închise, gen eu, Tesla, Playboy, lucrurile nu stau deloc bine. Dar în niciun caz nu apare schimbarea aceea care, de fapt, permite userului să dispună fix cum vrea el de datele sale personale, totul rămânând la stilul Nu îți convine, pleacă.

Și nu se rezolvă nimic. În continuare nu pot să dispun cum doresc eu de intimitatea mea. Dacă am o poză de profil, indiferent de setări, este publică și o vede oricine. Nu pot să îmi setez contul să nu mi se poată trimite cereri de prietenie, dimpotrivă, cu fiecare update, tot mai multă lume are acces la asta. În continuare pe site vezi ce dorește facebook, indiferent de prietenii pe care ți i-ai ales. În continuare pot să am eu orice setări de privacy doresc, dacă una din vacile care îmi sunt prietene pe facebook acceseaza unul din quizzurile gen Cu ce actriță semăn?, automat deținătorul quizzului are acces la datele TUTUROR prietenilor proastei. Și tot așa.

Între timp, deși browserul meu de PC nu are acces la locație, nu folosesc aplicația de facebook, iar la locația de pe telefon are acces doare waze, maps și weatherBug, facebook loghează conștiincios pe unde mă plimb, plimbă datele despre useri din instagram și facebook fără nicio treabă sau problemă.

Dacă nu plătești pentru serviciu, ești o marfă. Simplu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

50 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Stiu ca o sa fiu hater, dar cand promovati sa isi faca lumea bloguri si reclame nu stiu cum era bine. Stiu situl tau e ok si al lui zoso, va castigati cinstit banii pe care ii castigati din el.
    Ce credeati ca o sa se intample din momentul in care reclamele au devenit o sursa de venit? Practic asta e rezultatul faptului ca toti s-au apucat de chestia asta crezand ca vor face bani din piatra seaca.
    Inainte ziceam ca astept cu nerabdare ziua in care nu o sa mai fie urma de chestie care sa faca bani de pe urma reclamelor, dar e cam tarziu de acum.
    Facebook cel mai probabil o sa cada masiv si o sa ramana doar un messenger banal. Momentan are atatea functii inutile ceva de speriat, daca dau din messenger sa ii vad profilul cuiva imi apare o pagina cu sa ii trimit bani. Ma amuza cand mai gasesc cate o panarama ca imi spune direct ca am de platit.

  2. #5

    Nu e ca si cum pana acum nu s-a stiu ca facebook stocheaza datele utilizatorilor si s-a aflat doar acum despre aceasta practica. Parerea mea e ca e mult praf in ochi si stirile sunt amplificate de dragul senzationalului. Sunt multi investitori care vor sa scada pretul si cumpere ieftin ca mai apoi sa astepte sa creasca la loc sau chiar mai sus.

    • #6

      Quae, se stia de la bun inceput ca datele se stocheaza. Au anuntat clar ca o sa stocheze chiar si postarile pe care le stergi. Smecheria mare cu Cambridge Analytica este ca au colectat date en-gros. Și le-au sortat pe categorii.. Iar acum aflăm ce le-a căcat mintea sa facă cu ele… De pilda au influențat electoratul american..

    • #7

      Daca electoratul american s-a lasat manipulat de Facebook / Cambridge Analytica / insert here orice firma vreti, inseamna ca americanii sunt niste prosti si isi merita soarta! :))

  3. #8

    Zice o vorba clasica ca pentru serviciile astea gratuite nu esti client, esti marfa.

  4. #9

    Locatia de obicei ti-o detecteaza folosind adresa ip daca nu ai location shaing. Asa cum face orice site care iti detecteaza tara din care esti. Mai jos de nivel de oras nu are cum detecta, si pana acolo e destul de greu.

    • #10

      I call bullshit! Ia incearca sa-l fraudezi pe Zucc de pe dispozitive distincte din aceasi locatie fizica dar cu IP diferit de fiecare data. Stie perfect ruterele prin care treci.

      Cred ca Zucc la momentul de fata nu stie doar etajul si apartamentul unde stau. Oh, wait, am trimis adresa de mai multe ori pe mess. Teoretic Zucc imi poate trimite zanu’ camatar la usa oricand.

    • #11

      Ca unul care-am tras cu ochiul pe la baze de date similare cu cele de la FB, vă spun că am văzut chiar și denumirea camerei în datele culese: master bedroom, livingroom, kitchen, etc.
      În plus, nu vă mai îmbătați cu “ajutorul de rece”, datele astea sunt culese chiar și fără Facebook.

  5. #12

    Aia cu download facebook data o stii? Ieri mi-am downloadat-o de curiozitate si apar toate conversatiile de pe chat de la infiintarea contului, poze, likeuri etc. Deci facebook stocheaza si probabil vede tot ce ai vorbit cu prietenii tai. Veri creeppy and akward!

    • #13

      “Utilizând sau accesând Serviciile Facebook, vă exprimați acordul în legătură cu colectarea și folosirea de către noi a conținutului și informațiilor dvs.”

      “Colectăm conținutul și alte informații pe care le oferi când utilizezi Serviciile noastre, inclusiv atunci când îți creezi un cont, când creezi sau distribui conținut și când trimiți mesaje sau comunici cu alte persoane. ”

      “De asemenea, colectăm informații despre modul în care utilizezi Serviciile noastre, cum ar fi tipurile de conținut pe care le vizualizezi sau cu care interacționezi, sau frecvența și durata activităților tale”

      Am extras doar cateva fraze de pe pagina Facebook, nu inteleg surprinderea unora. Scrie negru pe alb, nu vad de ce unii au alte asteptari.

    • #14

      Bai Rumbu,
      tu citesti ce ai scris acolo?
      scrie negru pe alb “FOLOSIREA DE CATRE NOI…” a datelor.
      ..nu vinderea catre alte companii in scopuri mai mult sau mai putin ortodoxe.

    • #15

      Prietene, discutia era despre cat de “creeppy and akward” este faptul ca facebook stocheaza informatii, nu despre cum le foloseste. Asta e alta poveste.

    • #16

      @Ciobi: CA nu au cumparat datele de la Facebook, ci de la Aleksandr Kogan . Care a colectat datele de la utilizatorii care si-au instalat aplicatia lui, cu permisiunea lor, PLUS datele prietenilor lor (pentru ca politica FB permitea lucrul asta inainte de 2015).

  6. #17

    Foloseam numarul de telefon ca sa ma loghez, inainte sa descopar ca oamenii (da, prietenii mei, dar totusi) ma pot cauta pe fb dupa el. Stai, ca eu am dat nr. de tel ca data de logare, nu ca sa fie disponibil pentru toata lumea.

    • #18

      ai fi surprinsa sa descoperi ca te poate gasi si altcineva dupa nr. de telefon, in afara de prietenii tai?

    • #19

      ai si whatsapp, aveau nr tau oricum.cele 2 aplicatii comunica.

  7. #20

    Aveam o colega de munca care folosea tot felul de aplicații gen cine te iubeste in secret, dupa ce i-am trimis articolul de pe nwradu si cum sa blocheze accesul aplicațiilor la informatiile personale mi-a mărturisit ca a blocat 40 de aplicații, 40 oameni buni. Ma refer la o persoana care lucreaza in IT nu la mamaie din Pocreaca din deal. Eu am dat acces doar pentru Tinder si mai recent Spotify.

    Problema cu Facebook este ca nu ai alternativa, nu e ca si cum va reinvia Hi5, pana va avea un concurent serios, Zuckenberg va face tot posibilul sa castige bani, de asta nu vor sa inchida contul unuia care te injura pe wall, poți doar sa-i dai block. Nici daca raportezi ca cineva are cont Fake de pe care face spam nu vei reusi sa il inchizi pentru ca daca s-ar apuca sa facă curatenie ar trebui sa raporteze un numar mai mic de utilizatori.

    Traim in epoca informatiei, daca un produs este bun si gratuit trebuie sa te gandesti ca in spate sunt sute de programatori, testeri si alti oameni care trebuie sa fie platiti cumva. Sa nu te mire daca se va descoperi ca Waze, Google Maps, Tripadvisor sau Telegram ti-au vandut informatiile.

    • #21

      “Problema cu facebook e ca nu ai alternativa” – hahaha. Alternativa este sa nu mai ai facebook.
      Si asa cum s-a mai zis: daca serviciile oferite sunt gratis, trebuie sa contribui si tu cu ceva. Nu se cade sa aiba doar o anumita parte de castigat.

    • #22

      Bă, terminați cu hipstăreala asta gen “mă doare-n plă, n-am feizbuc”.
      Ai telefon?
      Da, ai, că n-ai cum să trăiești în secolul ăsta fără el.
      Atunci ești într-o bază de date care se tot actualizează cu locații, cumpărături, mișcări, accesări, etc.
      Aaaa, că ești tu hipstăr și nu mai vrei să-l faci pe Zuckerberg bogat și vrei să profite doar Gent. Mno, n-am cum să te opresc din asta.

    • #23

      Dar cine a zis ca nu are facebook? Era doar haios modul in care vlad spunea ca nu ai alternativa.
      Uite, eu am facebook. Si chiar ma doare in pula de datele pe care le colecteaza ei despre mine. Problema mea cu facebook este alta, si anume oamenii si modul in care aleg sa ei foloseasca aceasta platforma. Dar inca nu am ajuns la capatul rabdarii, e ok 🙂

  8. #24

    Nu mai fiți alarmiști. Pe mine FB mă ajută la stalkăreală benignă. E la mine pe stradă unu mișto, ne mai intâlneam când ieșeam cu câinii (“Vai, ce câine drăguț!” Wink wink wiggle wiggle). Într-un final, astrele s-au potrivit și am făcut schimb de numere. A apărut mintenaș în lista de prieteni suge(hă hă)rați. Nu i-am dat add, dar am petrecut 15 min de calitate răsfoind albume, eventuri, o viață de om.

  9. Eu folosesc Google Plus (G+ pentru initiati 🙂 ) mai ales ca am android pe telefon deci oricum sunt in baza google. Stiu ca pe G+ sunt mult mai putini cocalari si pitipoance decat pe fb dar imi asum riscul utilizarii lui. G+ fiind produs al Google cu un singur cont (de gmail) ai acces la toate serviciile si aplicatiile dezvoltate de google (GDrive, Hangouts, Calendar, Google Photos, Google Keep, Google Sites, Google Classroom, Youtube, Google Play etc.). Adica ai cam tot ce-ti trebuie mai putin “prietenii” din fb carora le este greu sa-si completeze profilul de G+, activitate care dureaza maximum 5 minute. Si pe G+ iti dai niste date ca doar si pe tichetele primite de la serviciu scrie CNP-ul ca sa nu mai vobesc de cei care se inscriu la un concurs de maraton unde nu e vorba de companii foarte mari dar care lucreaza cu datele celor inscrisi si dispun de ele fara a avea un control asupra destinatiei lor viitoare.

    • #28

      Google stie mai multe despre tine decat FB. Cauti printr-un serviciu oferit de ei, browser construit de ei si un OS construit de ei.

    • Draga Somebody
      Google stie (ca si altele) ce ii spui tu si ce lasi tu sa stie lui sau prietenilor tai virtuali dar ai posibilitatea sa controlezi de la inceput ce vrei sa stie daca mergi la setarile de securitate ale contului
      myaccount.google.com/?utm_source=OGB&utm_medium=app

    • #30

      boss
      nu-ti trebuie g+ ca sa ai access la drive, photos, play store etc
      mail-ul e suficient

    • #31

      The Circle s-a dat? A zis cineva ceva de film?

    • #32

      Cris, esti naiv.

    • #33

      Vlad, aducerea in discutie a G+ a fost pe considerentul ca postarea este despre o retea sociala ceea ce este si google plus. Pentru toate serviciile si aplicatiile google iti trebuie un cont google iar aici vorbim in special despre GMail evident.

  10. #34

    pe mine ma amuza cum oamenii isi lipesc din proprie initiativa “datele” pe un gard in piata mare si dupa aia tipa ca vor “intimitate”.

  11. #35

    ma amuza maxim cum incet incet va treziti toti si constatati ca facebook e o pacoste

    fb poate distruge vieti

    succesuri!

  12. #36

    sa zicem ca crapa fb. o sa fie durere si suspin o perioada. dupa care o sa apara o platforma de socializare altfel, mult mai desteapta, mult mai sigura si in zece ani o sa fie fix la fel ca acum pt ca oamenii sunt boi si oi si uita ca sunt in acvariu pana dau iar cu capul de geam.

    • Google Plus este de vreo 11 ani pe piata dar nu si-a facut reclama si evident ca nici la tv nu i-a facut niciun pseudojurnalist reclama. Pana acum e ok in contextul in care esti logat cu acelasi cont google cu care majoritatea se logheaza pentru Gmail sau sa poata instala aplicatii din Google play, deci nu prea sunt date in plus obligatorii iar daca vrei sa-ti lasi la vedere anumite date e strict alegerea ta ca utilizator. Toate retelele aduna date (mai multe sau mai putine) dar noi stim asta numai ca ne asteptam sa nu le dea si la altii.

    • #38

      Ce vorbesti? Aveti 5 Minute sa vorbim despre domnul si salvatorul nostru, Google Alphabet? Ca sa nu mai vorbim de numeroasele security breaches de la Google. ultimul acum 2 saptamani care a folosit baza de adrese de mail ca sa trimita mail-uri catre conturi business. E o prostie monumentala sa sustii ca esti mai sigur daca iti legi toate aplicatiile de un singur cont, in conditiile in care contul ala are permanent security issues. E ca si cum as spune ca esti sigur daca folosesti aceeasi parola la toate conturile de mail .

    • iulia, cine a vorbit de salvator?
      Scuze dar e o prostie monumentala sa-ti dai drumul la gura inainte de a citi cu atentie ce au scris altii si a incerca sa jignesti daca nu esti in stare sa o faci cum trebuie. Pentru mine e mai comod sa folosesc contul google nu ca sa-mi leg toate aplicatiile de un singur cont ci google are aplicatiile sale legate de un singur cont. Citeste despre ce e vorba inainte de a te arunca in afirmati. Pe intelesul tau…mie imi sunt folositoare aplicatiile si serviciile google, imi convine ca nu imi dau datele la mai multe companii pentru daca le-am dat lui google aceleasi date sunt folosite la toate aplicatiile sale.
      Adica am pe contul google suita ofiice de la google si ar fi o prostie monumentala (sa citez o persoana inteligenta) sa-mi fac cont in alta parte ca sa folosesc o suita office pentru care trebuie sa-mi dau datele astfel ajungand pe mana altei companii iar daca mai vreau cumva si un client de chat in loc sa le folosesc pe cele de la google sa-mi fac la whatsapp, la feisbuc, la slack sau la te miri cine, sa nu mai vorbesc de stocarea de fotografii. Siguranta online oricum e relativa dar macar gestionarea datelor pe care le dau sa-mi fie mai usoara. Incearca sa nu mai iei de bune toate stirile de pe online ca nu toate sunt grave. 🙂

    • #40

      Tocmai ai dovedit ca n-ai habar cum functioneaza o baza de date comuna. Si nu imi iau datele de pe online, intamplator ultimele 3 security breach-uri de la Google au generat mult de munca companiei la care lucrez 😉 Dar sigur ca da, daca stii tu ca Google e safe , inseamna ca sigur asa e, internetul e rau si ne panicheaza inutil.
      p.s. Sa ridici in slavi google si sa te inregistrezi cu un cont de yahoo e mai mult decat funny .

    • #41

      Iulia draga, daca stiam ca te intereseaza daca am sau nu habar de baze de date comune iti spuneam de la inceput ca nu am habar si nici nu intra in sfera mea de interes, dar discutia aici nu era una strict tehnica ci eu cred ca una de principiu. Nu am spus ca vreun produs este safe si nici nu cred casta ci doar mi-am exprimat o alegere. Cred ca datele aruncate in online nu sunt safe indiferent cine le gestioneaza doar ca daca stii asta incerci sa dai cat mai putine posibil si la cat mai putine companii. Nu iti inteleg supararea dar banuiesc ca nu ai citit atent ce am scris. Nu am ridicat in slavi niciun produs iar inregistrarea cu yahoo este veche si pentru ca nu obsinuiesc sa comentez pe bloguri nici nu ma preocup sa o schimb.
      Recunosc ca nu suport feisbucul din 2 motive puerile dar ele exista si nici nu ma deranjeaza :))
      1. nu-mi place inghesuiala (ma refer si la interfata)
      2. imi place stilul de a trimite ceva si daca vor altii sa vada sa ma urmareasca sau sa intre pe profilul meu nu sa merg pe peretele lui sa-i postez.
      Sigur ca si fb s-a schimbat mult ca a preluat si de la G+ si de la twitter asa cum si celelelate au preluat feature de la fb … dar prea sunt toti acolo si se isca cearta chiar si din discutii de principiu.

    • #42

      cica asta e viitorul: steemit.com/

  13. #43

    Partial ai dreptate, asa s-ar intampla, dar initial acvariul este gol si nu este aruncat nimeni acolo ci sare fiecare istet de bunavoie, dupa cat il ajuta neuronu’.

  14. #44

    nu vad care e problema, orice serviciu gratuit vine cu niste compromisuri

    daca facebook sau altii ca google nu si-ar baga nasul peste tot nu s-ar putea dezvolta multe chestii, gen nu ar exista google asistent sau siri, smart speakers ca alexa sau google home si multe altele, tu constient dai acceptul ca ei sa-si bage nasul tocmai ca sa-ti fie tie mai usor

    alternativa e sa nu le folosesti serviciile, simplu.

  15. #45

    Poza de profil o poti selecta sa nu fie publica, eu asa fac, doar prietenii o pot vedea. Daca intru de pe alt cont, care nu mi-e prieten, acel cont poate vedea poza dar doar in miniatura, nu o poate nici deschide pentru a o mari, nici salva.

  16. #46

    Dar de google vad ca nimeni nu se ia. Astia sunt lacrima.

    • #47

      Daca stii ca google a facut ceva asemanator ar fi bine sa anunti in conditiile in care tot anuntau sa-ti verifici setarile de securitate ba chiar google oferea 2GB in plus pe Gdrive pentru cei care isi actualizau setarile de securitate (eu am obtinut 4 GB pe langa cei 15 din start oferiti initial).
      Cred ca pana la a ne supara pe unele servicii sau pe altele e bine sa citim conditiile si sa verificam setarile de securitate iar la google se gasesc aici: myaccount.google.com (poate ajuta pe cineva)

  17. #48

    a fost acum cateva saptamani o stire in care zicea ca FSB a cerut Telegram sa dea cheile de criptare. parca erau unii mai demult pe aici care spuneau ce safe e telegram, ca nu e ca whatsup care e bulangiu si da datele mai departe. ma gandesc ca un facebook pare chiar prietenos pe langa perspectiva ca FSB sa iti faca profilul.

  18. #49

    Ca discutia sa aiba si o parte constructiva cred ca e bine sa fim informati.
    Politica de confidențialitate Google: policies.google.com/privacy

  19. Ahhh Zuckky iubitule… ești fierbinte… ai informațiile cele mai fierbinți… spune-mi dacă tot le știi așa de bine, eu… eu ce temperatură am ?…
    Nu zîmbiți și nu strîmbați din nas, dialogu de mai sus este preluat din cadrul unui mai amplu dialog avut loc între o persoană (care dorește să rămîie anonimă) și o entitate inteligentă implementată pe un super-calculator, un dialog care a avut loc în perioada de pregătiri pentru a testa performanțele super-compiuterului. Cred că v-ați prins despre cine este vorba în personajele din fragmentul de dialog. Din păcate nu am informații mai detaliate despre nivelu pînă la care a avut acces entitatea “feminină”, deci nu știu cît o reușit să scormonească în marea rețea de canalizare, o super mega magistrală de colectare, adică mă rog, pentru orice subiect uman normal la cap ar fi o muncă absolut înjositoare, dar entitatea ceea posibil co’ putut avea acces la un nivel mai ridicat (mai coborît adică, acolo unde consistența colcăiturilor scurse este mai mare, bîhh…) și deci pe baza algoritmilor de analiză de nivel înalt de stabilire de conexiuni inteligente, posibil deci ca să fi ajuns la niște concluzii spectaculoase. Oricum rețeaua rățălelor rămîne doar un colector de (…), știți prea bine ce, și uite că pînă la urmă o reușit să impresioneze și cele mai insensibile detectoare nazale. Și tare mă tem că asta ar fi numai începutu, ar fi doar vîrfu aizbergului, pentru că problema este cu mult mai gravă, dincolo fiind de zuck… Cine are ceva de priceaput, o priceaput, cine nu… să tragă apa !

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam