Tocmai terminasem de citit “Franțuzoaicele nu se îngrășă” și îmi trosnise ideea că aș putea fi și eu mai franțuzoaică.

Și cum acolo zicea la pagina 89 că nicio madame care se respectă nu cumpără legume și fructe din supermarket, ci doar de la fermieri, a purces dis-dimineața și je, cu un coșuleț și două papornițe, spre piața Dacia, unde mi se spusese că e cea mai mare concentrație de țărani din toate piețele locale.

Dis-dimineața poate nu e chiar corect. Era ora 9, adică mult prea târziu pentru orice loc de parcare pe o rază de 1km în jurul pieței. După ce am parcat la mama zmeului în curte, de mai bine plecam pe jos de acasă, am pășit suav către raiul fermierilor români din urbea mea de rezidență.

Acolo numai moace măslinii. Orrr fi ferrrmieri magrrebieni, îmi zic, și râd un pic.

Fac turul pieței de două ori: peste tot aceleași produse: căpșuni de Satu Mare, cireșe la preț de icre negre, cartofi noi, zarzavaturi  și roșii grecești.

Opresc în dreptul unui vânzător de cartofi și încerc un zâmbet. Se uită amenințător la mine:

– Deah. Ce poftiți.

– Vă rog două kile de cartofi, dar puteți să îmi puneți mai mici, că vreau să îi fac întregi la cuptor, articulez eu, știind că nicio madame nu și-ar permite sa își înfigă mânușițele în marfa omului.

Își suge măselele zgomotos și se repede cu o pungă spre mine:

– Auzi duamnă, nu mai bine îți pui tu acilișea ce-ți trebuie?

Ba da. Mai bine.

La căpșuni era o cucoană cam de aceeași etate cu mine.

– Căpșuni buni (sic!), domniță, hai să-mi faci safteaua!

Ce saftea, că erau căpșunile de 3 zile uitate pe tarabă. Iau un kilogram de rușine și plec mai departe.

Mai fac piața roată odată, îmi umplu papornițele cu zarzavat de supă și salată plină de pământ și ajung la hala cu brânzeturi.

Mă îndrept spre cea mai curată tarabă pe care o văd și cer o bucată de brânză. După ce plătesc, privirea îmi cade pe certificatul de conformitate lipit de vitrină: expirase de două luni.

Pornesc spre ieșire. Calamitate. Pierdusem șirul tarabelor cu mutre măslinii și nu mai nimeream ieșirea. M-am plimbat de trei ori în jurul pieței să caut portița ascunsă prin care intrasem. Zadarnic.

Într-un final, am ieșit bombănind (nu foarte șic) pe una dintre porțile principale și am ocolit 2km cu papornițele grele agățate de crengi până când am ajuns la mașină.

Le bilan: 3 ore și toată răbdarea pierdute pentru o pungă de zarzavat mediocru, 2kile de cartofi buboși, un kil de căpșune borșite și o bucată de brânză puturoasă. Măcar asta avea, parcă, un ușor iz franțuzesc.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

75 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ah, plăcerile nevinovate ale doamnelor jinduind după măslinii.

    youtu.be/tqKUqEKXSAA

    #prekipitation

    • Maithun, te pot suspecta de multe chestii, dar nu că ai fi imprevizibil.

    • #3

      Maddame si-a ratat cariera de scriitor k si corban

    • #4

      corban are vreo 3 carti publicate

    • #5

      Se vând mai bine în Germania, românii încă nu m-au gustat (Maithun intended)

    • #6

      Sunt pe fază:) O să le cumpăr și o să-ți cer autograf.

  2. #7

    @maddame iti zic ca de la peizan la madame: fugi de piete ca aghiuta de tamaie 🙂

  3. Cred că ăsta-i șurubul: ca să-ți iei cumpărături de la fermieri, tre’ să umbli pe jos de nu te vezi. Mai întâi că n-ai găsit loc de parcare în piață, după aia că piața nu era de fapt cu fermieri, și iac-așa, după atâta umblătură, ai rezolvat problema kilogramelor în plus, nici sală nu-ți mai trebuie. De aia nu s-or fi îngrășând franțuzoaicele.

    PS: Ce etate avea cucoana de la căpșuni?

    • #9

      in total 5 ture de piata pentru o sacosica pe jumate goala…. Cum s-ar zice, exercitiu fizic combinat cu dieta….
      Cunosc persoane care si numai pentru a cumpara o piine urca in masina, desi magazinul e la 300 de metri departare…. bien sur, nu cumpara baghete frantuzesti….

    • Acuma depinde, dacă am poftă de-o piersicuță coaptă mă urc în mașină.

    • #11

      Nu-ș’ cum o fi pe la Bucale cu variantele, dar prin CT avem una cu “taranii romani” pe feisbuci. Nu stiu linkul, ca eu doar iau papornita si marc banu’, dar se cunoaste diferenta calitatii produselor intre ei si magraoni.

  4. #12

    Franțuzoaicele ca franțuzoaicele, dar, dacă e vreun cunoscător pe aici, sunt curios ce se întâmplă cu grecoaicele. Băi, e plin de balene, şi-s tinere. Ai zice că dieta aia mediteraneeană te protejează de aşa ceva. Zeițe olimpiene my ass!

    • #13

      au ajuns prea multi romani acolo

    • #14

      Acum, nici olimpienele alea nu erau chiar trase prin inel asa… Erau si ele mai spre rubensiene. Nu chiar acolo, dar undeva pe la mijloc.
      Grecoaicele au curul mare si lasat.

    • #15

      si nasoase

    • #16

      e legat de nas. daca isi fac operatie la nas si il ridica si scurteaza se ridica si curul. daca isi fac la cur se lasa nasul si mai mult

    • #17

      au parasit dieta mediteraneeana pentru o dieta la care nu sunt adaptate!
      se indoapa cu junk-food, au cazut in dependenta fata de zahar, apa nu – cola da!

    • #18

      Băbăeț, înțelegeți vă rog că femeile acelea nu sunt grase, ci ergonomice!

    • #19

      De grecoaice va plingeti? Probabil n-ati vazut cretanele (ca astia nu se considera greci)…

    • #20

      Să te ferească ăl sfânt să te pui cu o grecoaică. N-am văzut nație de muieri mai a dracu’ ca ele. Vorba aia, trăiesc de 11 ani printre ele, iar cele mai bune prietene sunt tot grecoaice. Totuși, dorm cu un ochi deschis…..

  5. #21

    Sunt mare fan supermarketuri.Nici acolo nu este totul perfect dar ma lipsesc de piata asa zis traditionala unde musteste de tiganoi pusi pe bisnita si chiar tarani albi la piele dar foarte agresivi care incearca sa te smechereasca cumva.
    Iar asta cu preturi de lux la niste cacaturi de legume superstropite cu insecticide este clasica.Branza daca nu este de Sibiu atunci sigur este din Marginimea Sibiului sau din centrul Sibiului.
    Hai sa ingropam mitul asta cu piata traditionala si taranul roman care taran autentic a murit de mult…

    • #22

      Si eu cumpar 90% din haleu doar din supermarket. Da’ vezi ca sunt si niste perioade cand taranul din piata are marfa mai buna si mai ieftina. De ex prunele. Prune mari si carnoase in piata, la 2,5-3 lei, in supaermarket costa 4-5 lei si sunt nasoale. Rosiile, pana acum vreo saptamana, erau mai frumoase in piata si mai ieftine, azi am vazut rosii in Lidl aduse din Olanda la acelasi pret cu alea din piata.

  6. #23

    Toate pietele mari si mici din Timisoara se confrunta cu aceeasi pb, niet locuri de parcare. In plus sunt cam destinate pensionarilor si celor cu mult timp liber pe zi. La ora 18 deja au disparut din zona de branzeturi. Eu mai merg in piata ca doar acolo gasesc cas slab sarat, in supermarketuri nu gasesti.

  7. #24

    După doi ani de cumpărături acolo, am ajuns sa-i cunosc pe toți. Mai dă-le o șansă. Brânză cumperi de la ultima tanti pe dreapta, din Bistrița, recomand telemea de capră. Are și cârnați și slană și dacă o întrebi are și pălincă. Roșii bio de la nenea din Botoșani, cum intri dinspre Bld. Victoriei, lângă tanti cu paprică afumată dar și de la o tanti Zorilă Maria. Legumele le iau de la o tanti cu ochelari, din Târgoviște, are cei mai mici și mai strambi ardei, deci sunt bio. Mai e un magazin cu măsline și ulei de măsline din Grecia, și ăia cu bere Csikisör și brânză maturată, recomand brânza Sügo, miroase a picioare nespălate. Căpșuni găsești la “Căpșuni Brașovene” din Sânpetru. Eu nu mă uit la culoarea vânzătorilor, mă uit la mâinile lor. Carne iei din piața Astra de la nea Ionel din Întorsură, vis-a-vis de Le Fru Marin.

  8. #32

    Majoritatea celor care cultivă ca să vândă bagă chestii dubioase ca să protejeze cultura. Afacerea nu rezistă pe principiul “cum o vrea Domnul!”. Deci, ori cultivați voi, ori o rudă de care sunteți siguri. Chiar şi cea mai bonomă băbuță din piață poartă în raniță stecluța cu chimicale.

  9. #33

    Unul din efectele masculinizarii femeilor este aparitia de comportamente de genul acestuia, cand o femeie nu e in stare sa faca piata. Absolut jenant textul, autoarea ar trebui macar sa aiba bunul simt si sa nu se impauneze cu faze de genul ca nu mai poate gasi iesirea dintr-o piata. Bine spunea un amic: Nimic nu mi se pare că ilustrează mai bine decadența vremurilor noastre decât greutatea de a găsi o femeie care să gătească la nivelul mamei ei.

    • #34

      Si totusi traim mai sanatos decit parintii nostri, cu neveste care gatesc mai prost ca mama…

    • #35

      Cum mai este prin 1900 !?
      Aaa ce vremuri…

    • #36

      Așa e, femeia se rătăcește daca iese din bucătărie

      Apropo, domnu’ George, în secolul asta bun-simț se scrie cu cratimă.

    • Coman, nu că te-ar interesa foarte mult sau că Maddame ar avea nevoie de ajutor da’ o chestie îi clară: ea n-a găsit ieșirea dintr-o piață, tu n-o găsești pe aia din secolu’ al XVIII-LEA. Ești preot cumva?

    • #38

      @ gigi, raider: paradigma asta cu “parintii si bunicii nostri erau idioti, noi progresam catre viitorul luminos” e in sine o pedeapsa suficienta pentru persoanele care o inghit.

    • pai, se vede ca tu esti mai prost decat bunicii tai. Nu te-a acuzat nimeni de prea multa inteligenta

    • #40

      @ mircea: Are you for real?

    • #41

      Mircea, sa stii ca sotia mea gateste mai bine decat mama…

    • #42

      Ce, voua va e frica sa recunoasteti???
      Nevasta-mea gateste destul de des dupa retetele maica-mii, dar omite chestiile iuti, ca sa poata minca si ea. Deci, nu gateste asa de bine ca si mama.

    • #43

      @ Genghis, mircea, etc: comparatia era intre o fiica si mama ei, nu intre nora si soacra.

    • #44

      Poate n-o sa crezi dar desi e vie, eu nu imi cunosc soacra.

    • #45

      @ George Coman de acord cu tine, dar ce te faci când, cum e cazul la mine, nevasta recunoaște că mă-sa nu gătește tot atâta de bine ca mine?

  10. #46

    Maddame, dar in piata aceea nu te trage nimeni de mineca “Hai, ochioaso, sa-ti dau un buchet de floricele, frumoaste ca matale ! Un ghiveci, ca are radacina, le pui acasa in pamint si le ai tot anul!” Nu te tenteaza nimeni cu “foooi de vita, proapete, abia culeseee!” “boooors acru!” “sosete si ciorapi de dama!” (nu ma inteba de ce, dar in toate pietele alimentare pe care le frecventez eu e cineva care-comercializeaza sosete si ciorapi de dama)… Cel putin ai putea umple cu nimicuri nesperate cealalta jumatae de sacosica, macar sa combini exerciziul fizic al mersului cu greutati, ca si bicepsii trebuie lucrati, nu numai cvadricepsii….

    • Nu, dar am cumpărat o coroana de înmormântare cu 50 lei coroana și 30 banda de hârtie pe care scria ceva :))))

    • #48

      Pentru Cetin:
      – nu se mai pot corecta mesajele? butonul “salveaza ” nu doar ca nu retine nici o corectura, dar mai si reseteaza countdown -ul, de parca as fi taiat firul gresit al unei bombe cu ceas
      -ai mail

    • #49

      l-am vazut, dar nu e chiar publicabil

    • #50

      ok, sorry

    • #51

      nu e sorry, dimpotriva, daca il mai cizelezi putin si dezvolti, apare instant

  11. #52

    In piata Dacia ma duc sa iau rasaduri si atat.

    Incearca si Astra, poate iti place mai mult. Sunt cativa oameni pe care ii stiu de ani de zile din sanpetru cu marfa de sanpetru. La pepeni ii stiu pe aia principali (3 oameni) de 10 ani, fara exagerare. 2 macelarii excelente. Toamana/iarna/primavara aduc la un magazin fudulii de taur (cum te uiti la fru marinpe linia din stanga). Si nu prea sunt bronzati din nastere prin zona, doar cei care se ocupa de tarabele de langa hala cu branzeturi. Nu ca as avea ceva cu ei.

    • Am căutat acum câteva săptămâni cotlete de berbecuț de mi-au crescut coarne. Nimic. Măcelăriile au doar porc și “mânzat” – mizeria aia de carne tare, necomestibilă, din care nici măcar o ciorbă cinstită nu poți face.

    • #54

      Din pacate la noi nu e la “moda” sa consumi carne de oaie/berbecut, chiar nu stiu sa iti zic vreun magazin/macelarie in bv la care sa gasesti sigur fara sa fie pastele (in afara de lada frigorifica proprie:) ). Si nici atunci nu gasesti berbecut, ca ala e sacrificat in toamna, cand se termina iarba. Am mai vazut ceva chestii de import de miel/berbecut pe la sellgros, dar nu permanent.

    • #55

      Nu știu dacă aveți în Brașov magazine de la Agricola Curtici. În Timișoara am găsit la ei miei și iezi proaspăt tăiați, pe comandă.

  12. #56

    O data ce devine rutina, e mai usor. Vaslui(2 piete modernizate, ac, ambele au parcare cu plata – 1 leu ora). De obicei scrie mare deasupra tarabelor: comercianti sau producatori. Iau de la producatori ce mj place/trebuie si restu de la supermarket. Plus 2 magazine cu fructe din fermele locale aprovizionate constant (iarna doar cu mere si pere)

  13. #57

    eu cred ca de fapt erai in cautare de bagheta si te-ai ofuscat ca nu ai gasit.

  14. #59

    Bai, da, nu stiu unde e piata Dacia, nu stiu daca e in Bucuresti, dar iti spun ca pentru Obor, ora 9 e chiar OK. Si gasesti locuri de parcare in subteran. Daca ajungi pe la ora 10 – 10:30 insa…. Vorbesc mai ales de sambata dimineata.

  15. ce dor mi-e de pietele din Romania

  16. #62

    o info utile in acest useless post

  17. #63

    @George Coman
    Aveți dreptate, domnule! Se știe că făcutul pieței și gătitul sunt înscrise în genele feminine. De zeci de ani se lucrează la realizarea hărții genomului uman, iar primul pas a fost deja făcut: identificarea genelor responsabile cu cumpărăturile, gătitul, trecutul aspiratorului la exact 6, 13 cm sub tălpile persoanei care zace pe canapea și trezitul la copil.
    Cercetătorii se loviseră de un impas, pe care l-au rezolvat atribuind existența acestor gene exclusiv persoanelor feminine.
    Altfel, Blue Screen of Death, iarna atomică, Ragnarok!

  18. #64

    mitul cu produse sanatoase cumparate de la tarani mi-a fost spulberat de o tanti de la tara care a intrat in farmacia veterinara si a cerut procaina, asta fiind un anestezic local folosit la animale care oricum nu se vinde la liber, curios sa vad pt ce vroia ea asa ceva ca sigur nu o vedeam operandu-si ea singura vaca acasa am aflat ca vroia sa dea pe rosiile din gradina cu ea ca le da un luciu frumos , comercial.
    alta experienta cu un tip care ingrasa vitei pe care ii vindea apoi pt sacrificare, doar ca in perioada de ingrasare ii injecta la greu cu hormoni anabolizanti ca sa fie cat mai mari la cantarire.
    macar in supermarket teoretic trec printr-un control sanitar veterinar, in piata pe nea caisa il apuca cufureala si aproape sigur nu se spala pe mainei insistent si curatandu si cuticulele inainte sa te serveasca cu produsele lui eco.

  19. #65

    Dacă consumi fructe şi legume de la ţăranii romăni care ca garanţie că produsele lor sunt bio îţi arată pământul de sub unghii, este posibil să devii slim în timp dar s-ar putea să-ţi crească o pwlă în frunte sau păr de mamut pe ţâţe.
    Serios acuma, cine mai crede în ziua de azi că ăia din pieţe mai sunt ţăranii ăia care mai demult veneau să-şi vândă excedentul de legume din grădina proprie merită 10 de bice pe spinare : www.zoso.ro/propun-introducerea-pedepsirii-prin-biciuire/
    Nu mai caut acum linkuri către articole despre cum produc “ţăranii” de azi legumele pentru vânzare dar parcă protv are ceva anchetă jurnalistică despre cum folosesc după ureche substanţe chimice pentru o recoltă sigură.
    Desigur, sunt şi excepţii dar excepţiile nu sunt zi de zi în piaţă şi trebuie să ai pile.

  20. #66

    @Off topic, daca permite Jupânul: pentru fanaticii Universului Dune, toate cele 14 volume în format electronic. Dacă aprobă comentariul, adresați-va la ptrscvalentin@gmail.com pe 01.08, când vă pot onora cererile.

    • #67

      care 14, sefu?

    • #68

      Cu tot cu ale lu’ ăla micu&colaboratorii. Sunt ok și alea.

    • #69

      cartea brundurilor not ok. NOT OK!:)))

    • #70

      🙂 De vreo zece ani am trecut la job pe FB „Mother Superior at Bene Gesserit”.
      #suntofatămuncitoareșicarieristă

      P.S. Găsiți cărți la greu (inclusiv academice și bizare) pe z library.

  21. #71

    Din cauza copilului am invatat sa facem in casa telemea,cascaval, halloumi,branza cu mirodeni pusa in ulei, iaurt grecesc 🙂 Totul e sa iei lapte crud si cheag
    Pe olx am vazut ca sunt o multime de producatori care te invita sa culegi din gradina
    Prin Bv este o statiune de cartofi si sfecla de zahar, aia nu vand?

  22. #74

    Din Bucuresti din Piata Obor hala veche de la magazin( pretul e derizoriu) www.veterinara.ro/cheag/
    noi luam lichid
    Cu o cautare pe net se gasesc magazinele din orice oras probabil.
    Am vazut pe Fb dar nu am testat ferma Harman din Bv. Vad ca e apreciata.

  23. #75

    @yngwie mainstream, că tot ziceai tu de oameni și animale. Ce evoluați și diferiți suntem noi (mai puțin eu, mare prost în viață) de cimpanzei. Uite să-ți dau un exemplu; ceva de necontenit, piatra de căpătâi a umanității.
    Dragostea! ce este acest sentiment uman? Un instinct animalic, imposibil de explicat. Dragostea apare fără noimă, este ceva ingenuu, prea puternic încât s-o alterăm cu logica umană de căcat. Poți să n-ai nimic în comun cu persoana respectivă; pasiuni, cultură, limbă, continent, planetă. Nimic! Să fiți diametral opuse, conform logicii inventate de noi, dar să SIMȚIȚI o uniune perfectă, ființa ei înfiptă inamovibil în ființa ta. Ai mai mare încredere în simțire sau în rațiune? în ce ți-a dat natura prin fiecare moleculă din care te-a construit sau în iluzia numită logică? Logica se schimbă cu fiecare prag al evoluției – apar alți gânditori, alți filozofi, alte leme și teoreme. Dar dragostea a rămas aceeași piatră de căpătâi, instincul pur, animalic, ADEVĂRAT.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam