Citeam ieri la Vali articolul despre gardurile țăranilor români și, din comentarii, răzbea lamentarea cu Satele sunt părăsite, tinerii au plecat la București, să învețe să se spele, nu mai are cine, sunt doar bătrânii.
Sunt dintr-un sat din Bucovina, Mitocu Dragomirnei. Merg rar pe acolo, dar până pe la 17-18 ani, toate vacanțele mi le făceam la bunici și nu aș fi vrut să fiu în altă parte, acolo erau toți oamenii dragi mie, acolo era bunicul, pentru că bunica plecase demult să se odihnească pe deal, în cimitirul bisericii, acolo era toată lumea mea.
Bunicul a murit când aveam…nu mai țin minte, și mi-e rușine asta, cât și când. Avea vreo 84 de ani. În anul în care a murit încă avea animale în curte, cai, vaci și alte de astea de la țară. Avea 79 sau 80 de ani și alerga să prindă calul pe toloaca din fața curții.
Nenea Șerbaniuc era vecinul de peste toloacă. Avea o problemă mare la un picior, îl văd și acum cum mergea, chinuit, în cârjă, cu cușma de miel pe cap și hlizindu-se cu cei 2 sau 3 dinți de argint, venind să stea seara să se odihnească pe banca de sub nucul de la poarta bunicului. Erau de vârste apropiate și stăteau amândoi, tăcuți, privind în zare și lăsând să treacă soarele, pentru a merge în casă să își facă rugăciunea și să doarmă.
În curtea din dreapta era tanti Didina. Tot cam pe acolo cu vârsta, poate cu vreo 10 ani mai tânără, să zic. În stângă era vecinul Ghiță, care are acum pe la vreo 60-70 de ani. Cred. Eram foarte bun prieten cu fiul lui cel mare, care muncea cât era ziua de lungă de oboseam eu privindu-l, după care își făcea timp să mă rupă pe genunchi la șah.
Ce voiam să spun, de fapt.
Oameni bătrâni și singuri erau și atunci, sunt și acum. Desigur, poate satele sunt mai depopulate de tineret. Dar oamenii ăștia bătrâni de care vă spun eu aveau niște garduri țiplă. Garduri cu baza de beton, scânduri de lemn de stejar, vopsite anual, fiecae casă cu culoarea ei preferată. Era o mândrie să aibă gard frumos, poartă frumoasă, făcea și face parte din blazonul lor, din munca lor. Fără să știe și fără măcar ca eu să știu, mi-au transmis asta, iar eu, deși sunt un leneș complet, când e vorba de curtea casei mele, am grijă de ea non stop. Am gard de metal, sunt ok.
Oamenii care sunt muncitori, au grijă de casă, de gard, de buruienile de pe șanț, de tot. Leprele, de care e plină românia, nu au avut grijă nici când erau tineri, nu o vor face niciodată, ci vor aștepta să fie scoși de jandarmi de sub nămeți și vor bea banii de ajutor de la stat, cumpărând spirt de la chioșc.
Nu, vârsta nu este o scuză pentru degradarea caselor din satele românești. Ci lenea aia cu duhoare, pe care o găsești după ce treci munții și începi să dai de casele ardelenești peste care stau să cadă gardurile și din care se rupe tencuiala, de putoarea aia din zonele alea distruse gen Biertan, Copșa Mare și mai sus. Lenea îmbibată de alcool, de comunism, de senzația că statul trebuie să ne dea și să ne facă.
Și nu, sărăcia nu e o scuză pentru gardul care stă să cadă peste tine sau peste buruienile care îți năpădesc șanțul.
Atât.
Din când în când, deschid google earth și mă uit la locurile acelea, în timp ce în suflet mi se strânge un nod iar ochii mi se împăienjenesc. Unde sunteți voi, fluturii tinereții mele?
NOU
Azi nu se mai muncește ca sa ai ce manca, bunicul a murit la război pe la moldoveni e prin cimitirul eroilor de la Țiganca și bunica-mea a rămas văduvă de atunci, a dus-o greu, a venit colectivizare și a dus-o și mai greu, i-au luat aia și pământul și bruma de animale pe care le mai avea, abia după ce au început copii sa muncească dus-o mai binișor.
A paralizat parțial după revoluție și am luat-o la oraș.
Ca pe spini a stat o singura iarna, cum a dat primăvara nu mai putea, numai la geam nu și nu ca trebuie sa plece, cu o mana făcea de toate, mâncare, prăsit, plivit, orice.
N-a mai vrut niciodată sa vina la oraș.
NOU
Poate bat câmpii, dar vorbești despre vremuri mai în negură și pe parcurs au intervenit o grămadă de schimbări. Înainte nu exista televizor sau măcar bătrânii nu erau așa de ahtiați să vadă ce s-a mai întâmplat la Acces Direct sau la Știrile de la ora 5. Acum lâncezesc cât e ziulica de lungă la tv și au mania de a urmări dacă s-au mărit pensiile. Iar relațiile inter-umane nu mai sunt așa de strânse. Oamenii de la sat se ajutau și era un spirit de comunitate prezent. Nu poți să spui că îmbătrânirea poplației și depopularea rurală nu sunt o cauză. Știi care era logica oamenilor de la sat înainte? Fac eu acum pt. copii ca la bătrânețe să mă ajute ei. Acum bătrânii satelor își duc viața în singurătate, departe de copii, de glasul nepoților care animau atmosfera de vară la câmp și în curte. Coroborează nefericirea asta cu pesimisul, prostia și pasivitatea insuflată de televizor. Și–nainte oamenii satelor aveau pasiunea băuturii, dar pe seara, duminica și de sărbătoare, iar nu de la magazin sau cârciumă, ci din producție proprie. Acum țărănul1ui îi e lene și să stea pe lângă cazan.
NOU
Gresesti. Vorbești de pensionarii de la orașe, care umplu piețele și ratb-ul.
NOU
@Laurra,si care-i problema daca umplu pietele si ratb-ul?!ce,pensionarii nu mai au dreptul la libera circulatie sau …?tu n-ai bunici pensionari?tie chiar nu ti-e rusine cu ce scoti pe gura?ba,era o vorba la care achiesez,cine nu iubeste pensionarii ,sa nu ajunga la varsta lor!mise pare fair ,daca gandesti asa…!
NOU
@sun:” mise pare fair”- imi place franceza ta
NOU
@sun, ce cacat ai mancat de s-a inflamat orzu’ asa in tine?? Urări din astea de bine ca ale tale sa ti se întoarcă înzecit. Hai te pup.
NOU
…zise Marian in timp ce o freca pe net
NOU
Exact! Subscriu 100%, votez cu amandoua mainile, ca umflatul ala mustacios din Parlament, nu-i mai retin numele.
NOU
Si cu nepoata, ca Norica…
NOU
Te citesc de niste ani aproape zilnic.
Nu știu de ce, nu mă întreba nimic.
Număr totuși pe degetele de la o mână de cate ori am simțit în acești ani unele articole de ale tale că au trecut dincolo de cea mai sensibila coarda.
Acesta e unul dintre ele.
Poza aceea parcă e din satul bunicilor mei.
Cu fix aceleași nostalgii și probleme.
Bine mă, moldovene, m-ai făcut să tresar de parcă ascultam vreo baladă.
Balada oamenilor frumoși, a celor care nu mai sunt….
NOU
Yep…Are tataru’ harul asta. Sub suprafata aia scortoasa 😉
NOU
Am facut prin 2012 un ” tur” prin Romania cu prietena mea, baiatul ei si baiatul meu. O Dacie rebutata care nu stiu cata benzina a consumat dar apa a consumat la greu. Intrebari de genul de ce ai pornit cu masina aia ….de d-aia! A fost fun, ne-am distrat , am vazut multe chestii si a fost o experienta faina. Prietena mea care e nascuta pe langa Tg. Mures a sesizat diferenta dintre Moldova si Ardeal…de fapt baiatul ei care era soferul si care umplea bidoanele de apa prin Ardeal.
Am plecat din Bucuresti si am stat o noapte la Pietroasele apoi am urcat catre Suceava unde rudele mele stau aproape de locul unde a copilarit Cetin. El e la Mitocul Dragomirnei…eu mi-am facut vacantele peste deal (e si o padure) in Zamostea. De la Pietroasele si pana in Suceava cred ca a fost nevoie sa punem apa la masina aia de am uitat numarul. Apa…pe marginea drumului unde la tot pasul gasesti o fantana, o cismea la margine gard, colt de ulita, drum principal, intre doua case…sunt vizibile, sunt vopsite, unele cu troita…etc. cum l-a taiat in cap pe ala de-o facut-o. Dar sunt fantani. E apa potabila! Am stat la rudele mele vreo 2 nopti si am plecat spre Barsana apoi sa urcam catre Sapanta iar pentru asta am trecut prin Obcinele Bucovinei…peisaje splendide, drumul plin de gropi, Dacia a rezistat cu brio. Apa nema! numai din rauri. Deja toate casele sunt tip cetate, fantani inauntru probabil. De la Barsana ne-am dat seama ca trebuie sa avem bidon de apa la noi ca masina noastra mergea pe baza de apa, nu pe baza de benzina. Cat am circulat prin tot Ardealul…NegrestiOas, Baia Mare, Bistrita, Reghin nu am intalnit nicio fantana sau cismea la drum pentru tot insetatul. Am luat numai de la izvoare, rauri, am intrat in curtea celor care aveau magazine la drum dar eu fantani ca prin Moldova nu am vazut. Sate parasite am vazut, drumuri catre satele alea unde in apropiere de Reghin pline de pietre de ne-am pierdut si paletele la ventilator (toate)..a fost o cautare prin Reghin de ventilatorul vietii de in jumatate de zi am batut tot ce se numea mecanic prin zona. Gasit in final prin Tg. Mures cu comanda…o intreaga istorie cu inca o familie la care am innoptat ! Dar am circulat cu Dacia aia si ne-a dus peste tot. Buna de tot!
Cetin ai dreptate….dar unde este padure este si uscatura ca peste tot, nu pentru ca este in Ardeal sau in Moldova. Daca omul vrea sa sfinteasca locul o face…daca nu…nu! La taica-miu in sat s-a deschis punct de aprovizionare cu materiale de constructii. Nu ai nevoie sa te duci la oras sa cumperi niciun cui. Primarul a facut multe in satul ala, a refacut drumurile, a asfaltat pana in zone unde nici nu visam si a mai declarat si padurea aia rezervatie naturala ca sa nu mai fie taiata in nestire de toti nebunii. Mi-e dor de zona aia de nu mai pot si daca noaptea vreau sa adorm ma gandesc numai la padurea aia cum se vedea de la casa unchiului meu……asa ca stiu ce zici Cetin apropos de amintirile din copilarie!
Am mers si pe bucati din Ardeal …vezi drumurle Tg. Mures spre Reghin si Sovata Reghin….facute drumurile frumos si podetele catre case la fel de acelasi constructor (moldovean am inteles) dar ideea e ca l-au facut cu oameni care si-au facut treaba.
Dacia a cazut fix a doua zi dupa ce am ajuns inapoi in Bucuresti…a vrut baiatul prietenei mele sa plece la bunica-sa si la primul schimbat de viteza a ramas cu schimbatorul in mana….cand mi-a povestit am ramas putin crispata gandidndu-ma drumul care il facusem cu o noapte inainte de la Pitesti noaptea, fara oprire, fara culoar de urgenta, fara nimic.
NOU
Aceeasi e situatia si in satul izolat de lume din Buzau, de unde sunt eu, cu cateva precizari. Generatia bunicilor nostri a fost o generatie de oameni verzi, muncitori din geana zilei pana cand luna era sus pe cer. Casa bunicilor mei se paragineste, usor-usor. Tatal meu s-a retras acolo, dar are gospodaria lui separata cu animale, livezi, terenuri cultivate si tot isi face timp de gardurile si casa bunicilor.
Bunicul matern are 90 de ani (sa imi traiasca!), a avut anul trecut un accident si o operatie pe creier din care s-a recuperat. Dupa accident, mama l-a convins sa vanda cele doua vaci si viteii, dar nu si calul! Caii sunt dragostea vietii lui, dupa mamaia, copii si nepoti, care insa l-am parasit cu totii fie la umbra crucii sau in alte tari si hotare. La ultimul consult la doctor, a pus-o pe mama sa il intrebe pe doctor daca poate da cu ciocanul. S-a intors acasa si si-a reluat activitatea in magazia lui de fierarie. Tot satul vine la el fie pentru potcovit caii, fie pentru tot felul de ciocaneli. Si are 90 de ani!
Generatia parintilor mei insa e diametral opusa predecesorilor. Multi locuiesc in casele parintilor, care nu au mai fost intretinute de pe vremea vechii generatii. Vreo 3 gaini si un porc slobod prin batatura. Nici macar o brazda de ceapa. Totul se cumpara de la magazin, mai ales alcool si tutun. Gunoaiele se arunca in fata portii, laturile in fata usii. Iar daca le atrage cineva atentia ca arunca gunoaie pe jos, sa te tii!!! Oameni in jur de 60 de ani, parinti ai prietenilor cu care am crescut si care se uita acum cu ura la mine, pentru ca ii rog frumos sa nu arunce dozele in fata portii noastre…
NOU
O, gard frumos, o, gard frumos… Între timp în “Europa Avansată” (cum i-a zis Banca de Fier, aka FMI) sunt sute și sute de orașe, sate și comune în care proprietățile nu au garduri.
NOU
Ihi, sigur ca da. Prin US nu calci pe terenul altcuiva fara riscul de a fi impuscat. E simplu.
In Europa sunt zone din astea fara garduri, de acord, dar si civilizatia e la un nivel diferit.
Vai ce frumos sa n-ai gard! S-a dus dracu intimitatea si sentimentul de siguranta. Lasa gardul sa existe ca e ok. Una e sa cari un frigider direct in strada si alta e sa-l dai peste gard.
NOU
Bossule pune streetview in australia prin orice cartier de case low-medium income si o sa te crucessti ce garduri au si aia… cand mi-a povestit soacra-mea am crezut ca fabuleaza :))
NOU
Hmmm, adica garduri darapanate sau bune? Pentru ca eu intamplator cunosc Australia foarte bine si gardurile in stare foarte buna sunt regula. Chiar si in cartierele considerate rau-famate si/sau low income. Din contra, acolo dai de cele mai multe exemple de garduri sanatoase :))
NOU
palanci nevopsite, nelacuite. batute de vant,ploaie si canguri, gri.
NOU
Lenea de dupa ce treci muntii in Ardeal. Pe bune ?
In comparatie cu ce, cu vrednicii moldoveni si muntenii din Las Fierbinti ?
NOU
E ok, întâi citește și în câteva zile și înțelegi. Suntem prietenoși aici, eu sunt muntean și în ciuda a ce se zice despre noi sunt foarte răbdător, frate ardelean. Dacă vrei repet și mai rar, dacă nu, mă găsești la cârciumă la Bobiță, aștept să vină civilizația din Ardeal și pe la noi, să nu mai vânăm șobolani cu arcul.
NOU
Da-i pace, scrie de fiecare data asta pentru ca stie ca ne ofticam (si adevaru-i ca ne ofticam rau) cand ne face lenesi si puturosi, asta pentru ca avem si un complex de superioritate. Ceva ma face sa cred ca scrie asta doar ca sa se mai distreze putin cu ardelenii. E OK, pana ne prindem noi el deja posteaza gagici de weekend… oh, wait.
NOU
:)))))
NOU
Asta ma contrariat si pe mine ……..eu sunt din Ardeal ( Maramures ) ….nicaieri in tara nu am gasit , vazut sate mai curate , ordonate ca la mine ..pai numai o poarta din lemn facuta acum costa cat o locuinta din sud …..cum parasesti Maramuresul , spre Satu Mare in jos …..deja intervine monotonia peisajului si de aici restul
NOU
Ahahaha,
Care ardeleni tata, ca resedinta judetului unde zac Copsa Mica si Biertan se cheama Little Vilcea.
Nimic nu semnaleaza mai bine prostia ca motul de cacat al xenofobiei din capul astora care cred ca valoarea lor umana e data de locul geografic al expulziei vaginale.
Sunt oltean in Sibiu si am venit sa va f#t femeile!
Buhahahahaha.
NOU
mane, de ce asa cu scarba? nu poti face misto elegant? nu ti se pare ca se fac comentariile de cacat cand o dai asa?
NOU
Cele mai frumoase garduri si case sunt in Ardeal, la Huedin. Fără seamăn, vă zic!
NOU
Cetin, scuze. M-am triggeruit aiurea.
NOU
np.:)
NOU
Stai linistit, cred ca era sarcastic. Se referea la harnicii moldoveni care beau in crasma si se radeau cand pompierii le desfundau santurile.
NOU
Ma faceti sa rad. Xenofob ? Sunt bucurestean, ba. Ce spun eu se vede si cu ochiul liber, se vede si din avion. La propriu.
NOU
Maramureșului și Bucovina sunt din alta lume, nu comparați! Nu știu cum e în Bucovina – ma refer la cei plecați, dar la noi în Maramureș, îs plecați jumate în lume sa facă bani, ai zice ca ar trebui sa fie satele părăsite, iaca nu-i! E vorba de cum privesc sătenii viata, la noi casa și gospodăria e sfântă! Habar nu am ce o sa facă cu palatele astea peste 50 de ani, dar n-ai sa prea vezi casa părăsită!
NOU
Bravo frate Gica , nu o sa moara nicidata satul in partile noastre , din contra , e tot mai falnic ( sunt si la noi uscaturile noastre , ma refer la constructiile faloase ( termopane , inoxuri ) dar in ultima vreme lumea s a intors cat de cat .
NOU
Asa-i si aici. Sunt niste sate prin zona care s-au schimbat complet in 20 de ani. Zici ca-i Daciada zidarilor. Cine-si face blocul cel mai mare langa cotetul parintilor castiga (ceva … ei stiu ce)
www.youtube.com/watch?v=UHJPAMXjR0k
NOU
Bunica mea a murit acum 3 ani. Ultima dintre cei 4. Avea un gard de lemn ingrijit si simplu.
Inca intru pe google maps ca s-o vad cum statea pe o piatra la poarta asteptandu-ne 🙁
www.google.com/maps/@44.4074683,26.31247,3a,75y,195.77h,76.37t/data=!3m7!1e1!3m5!1sL8DWBNZacOMk5hROeh-F6A!2e0!5s20081101T000000!7i13312!8i6656
NOU
Salveaza, nu stii cand se schimba, asa am patit cu socrii mei, socrul meu s-a prapadit, aveam un streetview cu ei in gradina, muncind. Acum s-a actualizat harta cu imagini de anul trecut.
NOU
da, sia voiam sa zic si eu
NOU
@infektus: pai si nu iti apare o bara cu anii in care a fost facuta actualizarea?
NOU
darnu mai bine o salvezi tu, ca sa fii sigur?:)
NOU
Nici eu nu stiam asta, aparent poti vedea pozele din street view si inainte de update, poti sa selectezi de pe calculator, in bara din stanga
NOU
Damn son,
Din 2 slide-uri se vede cum trece timpul: 2008 bunica la poarta si gardu vopsit…2012 doar piatra a ramas si gardul cu vopseaua scorojita:(
NOU
chestia asta te diatruge psihic si iti aduce aminte instant cat de efemeri suntem
NOU
La naiba…acum m-a apucat si pe mine nostalgia…si culmea am avut chestii asemanatoare: nucul mare din curte, vecinul care statea seara pe banca, vreo doua Didine, si o casuta veche cu prispa de jur in prejur si o curte mare cu livada de meri in spate unde fugeam toata ziua in vacanta de vara – locatie tot in Bucovina dar mai jos putin pe langa Liteni…
Tin minte ca era o fantana adanca in langa poarta (vreo 12 m) si mai gaseai si cate un peste micut in galeata…bonus.
NOU
fix la fel cu fantana adanca
NOU
Parca in acelasi an 2012 sau in anul urmator, gardul a fost refacut deoarece niste hoti au rupt cateva uluci. Cu aceasta ocazie, tata i-a montat bunicii si o alarma manuala pe telecomanda si un reflector.
Nu as salva poza, mi se pare trista. Am poze mai optimiste cu ea.
Desi o vizitam cel putin o data la 2-3 saptamani, regret acum ca nu o faceam mai des, mai ales ca era aproape la 13 km de Bucuresti. In ultimii ani, ma duceam cu bicicleta.
D-asta ii zic mereu sotiei sa-i vizitam bunicii cat mai des. Si va zic si voua asta 🙂
NOU
s-au dus toti. bunicu este, in sfarsit, langa bunica, pe care a iubit-o 60 de ani, pana in ultima clipa.
NOU
Poza asta m-a facut sa plang
NOU
Diferente intre sate si regiuni a existat intotdeauna dar parca acum delasarea este foarte mare – si am vazut cam 80% din tara in timpul meu.
Raspuns simplu: comunism in Romania! Este o diferenta sesizabila intre generatia bunicilor si generatia parintilor si cred ca “maretul” comunism a contribuit mult la acest lucru impunand un sentiment de colectiv/gloata in loc de mandrie personala, plus celebrul “statul e taticul nostru si face totul pentru noi”
NOU
Satele ardelenesti sunt chiar ok in comparatie cu …satele oltenesti sau moldovenesti.
NOU
Pe cand oamenii…
NOU
Autorul compara Bucovina cu Ardealul, probabil de aia ii da cu minus. La fel, satele de pe DN2 Buc – SV au fost intotdeauna mai rasarite, pentru ca naveta era usoara.
Ii recomand sa faca un Iasi – Saveni, Iasi – Raducaneni – Husi, Iasi – Scanteia – Negresti sau Barlad – Cuca – Galati si o sa vada o altfel de Moldova.
NOU
Acum sunt si oameni in extrema celalata, taica-meu care a pus gard de beton la sosea dar noi inca ne duceam in cizme si ciorapi rupti la scoala
NOU
Afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul 😀 Bunica mea, saraca, il tot batea pe frate-meu la cap sa-si ia gagica pe o anumita fata, statea la o strada distanta de noi, si criteriul principal era “n-ai vazut, mama, ce gard fain si inalt au? Aia-s gazde, oameni seriosi”. Prin zona noastra, gazda=oameni bogati, si la gard i se zicea palant, cu caciula pe primul a, scuze, nu am diacritice.
NOU
Cum a zis cineva mai sus, pe atunci nu era TV-ul. La bunicii mei din Mintia, HD, nu era nici măcar un radio amarat. Aveau televizor la apartamentul din Arad, insa era pe post de mobila, bunicul folosindu-l doar ca să se uite la meciurile de fotbal… În rest, stătea sa asculte radio.
Avea bunica o gradina de mai mare dragul, meri, vișini, caisi, piersici… Nici n-are rost sa mai spun ce gust aveau legumele din acea gradina. Îmi făcea spuma de căpșuni și zmeură, care ar bate la cur multe deserturi din restaurante de fițe. Casa era curata bec, deși ea umbla desculță prin curte și gradina. Nu ca nu avea cu ce se incalta, dar nu ii plăcea.
Mobila lucea, mirosea a mere și a flori, că punea buchetele de levănțică prin casa…
După ce nu au mai fost ei, in casa au rămas nașii mei. El obsedat sa facă bani, iar ea și verișoara fiind un fel de slavi pe plantație. Casa pute, gradina nu mai exista ca au oi și na, ca să economisească le țin o perioada bună la ei, nu la stână. Au băgat și porcii acolo în ailalta jumate.. Una peste alta, o bătaie de joc. Insa la ei nu e din lene, ci din nesimțire. Ca de muncit muncesc toată ziua, da aparent curățenia nu ii interesează prea tare și nici aspectul gospodăriei, vad doar bani…
Satul nu pot spune ca arata rău, oamenii îngrijesc bine grădinile, e curat, asfaltat era încă de acum 20 de ani, au utilități, mulți muncesc în Deva și fac naveta. Deci nu e încă grava situația. Cu siguranță mulți au fost afectați când s-a închis centrala…
Dar, cei mai tineri acum au TV și cel mai grav, telefoanele, asa ca nu mai au nici o conexiune cu satul și munca asa cum o aveau bunicii… Inainte, tuturor le pasa de gura satului, ceea ce într-o măsură, nu era un lucru bun, insa pe de alta parte, rușinea dar și dorința de a își arata capacitățile de gospodari, ii menținea în alerta și ducea la întreținerea casei și acareturilor.
Acum, vorba aia, pe Facebook, nu vede Vasilica din Teleorman ca Georgica din Buzău are gardu rupt, vede doar masina pozata de Georgica și grătarele pe care el le face…
NOU
nici nu stiu daca trebuie sa te duci pana in “fundul” tarii ca sa ai astfel de exemple.
langa bucuresti, la nici 1 km de oras dar totusi in comuna, situatia e identica.
cum am copilarit acolo stiu cum erau oamenii in anii ’90 ca sa fac comparatie.
In anii 90:
– primavara se tundeau copacii peste tot, se varuiau si se revopseau gardurile de lemn avariate de pe urma umezelii de peste iarna.
– se matura strada (de tarana) aproape in fiecare zi, fiecare in dreptul curtii lui
– existau flori aproape in fata tuturor curtilor
– oamenii aveau gradini de legume si animale
in 2020;
– in loc de legume si animale au gazon sau pur si simplu au pus dale de beton in toata curtea
– se sta la birt de dimineata pana seara si se face politica
– nu se mai matura, nu se mai put flori la poarta, nu se mai vopsesc copacii si nici gardurile
– multe garduri stau sa cada mancate de umezeala, nu-s bani pentru ca “pensioarele” se duc pe tigari si bautura.
– s-au taiat pomi roditori, mari precum nuci sau duzi ca sa se faca garaje pentru cazanele aduse din germania, abia daca mai vezi verdeata
cetateni europeni cu drepturi!
NOU
La subiect, una recenta de la ardeleanul Mircea Bravo despre viata la tara vs la bloc:
www.youtube.com/watch?v=h4ye9MtFkl4
NOU
Se duc, Arhi, fluturii aia de care zici. Care din noi n-are amintiri lasate prin curti, livezi si ulite ca alea de care spui tu? Toti avem un copac ce ni-l amintim tanar, un caine ce ni-l amintim pui si un batran ce ni-l amintim viu. Si curtea aia in care, cu ochii mintii, ni se pare acum ca obiectele straluceau, asa, sub razele unui soare care lumina mereu si acum realizam ca nici nu ne-am dat seama exact cand a apus. Uneori imi vin in cap mirosuri de curte, de nisip ud, de noroi, de praf, de animale, de lemn, mirosuri de care nu mi-am mai amintit si pe care nu le-am mai simtit de zeci de ani, si simt ca o vajaiala in minte pentru o secunda cand imi vine din nou toata trairea aia, parca simt din nou spatiul ala in jurul meu, si pe mine mic in mijlocul lui, parca simt energia si pulsatia timpurilor alora, nu a timpurilor astora, parca sunt acolo inapoi, demult, pentru o secunda. Si toata asta dureaza atat, o secunda, si trece. Si ma regasesc imediat iar aici, acum, dar ma gandesc la acolo inapoi, demult. Se intampla rar asta, mai rar de odata pe an. Asa de rar mai imi aduc acum aminte de ceea ce atunci era atat de prezent incat era imposibil de ignorat, daramite de uitat. Si devin foarte nostalgic atunci cand se intampla.
NOU
M-a rupt comentariul asta! Right in the feels
NOU
dap
NOU
Anul trecut s-a dus si ultma mea bunica. O suferit din mai pana in octombrie. De la ea mi-au ramas mainile frecate intr-un anume fel sa ma incalzesc si gandul ca in vara de cand am putut tine sapa in mana si pana am terminat facultatea de cum ajungeam la ea imi arata santul plin de buruieni: uite-l te asteapta sa-l cureti. Cu sapa m-a invatat sa dau postasul satului: trebuie sa mangai pamantul nu sa dai in el cu ciuda doar vrei sa cureti santul nu sa faci rasaduri de rosii.
E in satul ala munca ca de sclavi de dimineata pana seara pentru ca numai asta stiau si nu se cadea sa-vorbeasca lumea ca stau si nu muncesc pamantul pe care-l au sau ca nu-si ingrijesc ograda, casa, gradina… da ograda ca se intampla din josul Barladului acolo la Vasluienii ceia de-si beau mintile, eu fiind ardelean… mda nascut peste munte dar cu dor de graiul cela al tarii de jos. Multumesc Cetin. Mi-au dat lacrimile.