Eternul refren al muncitorilor din rromânia este că salariile sunt mici și că nu e de muncă și că viața e grea și că berea e scumpă și și…
De când am început să îmi fac casă, am învățat să nu am nici un pic de respect pentru muncitorii rromâni, în special pentru cei din construcții. Nu vreți să știți ce aventură este construcția unei case, cu muncitori rromâni.

În primul rând sunt proști. Proști în cel mai complet sens al cuvântului. Nu îi duce capul la nimic. Nevoile lor sunt strict cele vitale, au nevoie de pachetul de țigări, alcoolul zilnic, pachetul cu salam și pâine și atât. Nu posedă nici cea mai mică urmă de individualitate, nu au inițiative personale, nimic.

Nu sunt calificați în munca lor, iar dacă sunt muncesc prost, în dorul lelii, fără nici un pic de interes pentru rezultatul muncii lor. Abia acum am aflat, de exemplu, că un planșeu l-au turnat din bucăți, lucru inadmisibil, care îmi va creea destule probleme. Sau, când construiau arcadele, una din ele au pus-o strâmbă gen cu 20 grade înclinată, după care nu voiau să modifice, că nu îi plătește nimeni pentru munca în plus.

Sunt leneși. Sunt niște putori împuțite. Nu am cuvinte să vă descriu cât de leneși sunt. Cum profită de orice clipă în care nu sunt supravegheați ca să lase baltă totul și să nu facă nimic, pur și simplu.
Am pus săptămâna trecută și săptămâna asta, tabla pe acoperiș. FIrma Megaprofil, cu constructor Edificia. Marțea trecută au venit să monteze tabla. Au venit, s-au uitat, au analizat, au plecat.

Au revenit miercuri. Cu o echipă de 2 muncitori. Un muncitor și un ucenic, de fapt. Ucenicului îi era frică de înălțime, deci se târa pe casă, ducând ba un cui, ba un leaț. Se târa, e exprimat corect. M-am enervat, am sunat la firmă, am făcut scandal.

Joi au venit 5 inși. Mi-au zis că vin la 8.30 – 9. Au venit la 12.30. De ce ați întârziat? Asta e, am avut treabă. S-au urcat pe casă. La 1 au coborât toți, în pauză de masă. La 3 s-au urcat iar pe casă, au fumat o țigară, au mai muncit până la 4, după care au plecat.

Eu am mai lipsit, ajung sâmbătă pe acolo, tabla pusă pe jumătate de casă. Ei stăteau sus și fumau, toți. Eu le zic Băi, eu vă plătesc ca să stați la țigări? Răspunsul? N-am înțeles, care e problema, dacă nu vă convine, plecăm. Asta mi-a răspuns șeful de echipă, ca să nu existe dubii.

Sun din nou la firmă, vine un tip, le face ceva morală, mă asigură că până duminică seară e gata. Duminică seara încă nu se întâmplase nimic, totul era în aceeași situație. Vine din nou tipul cu morala, le face scandal, îmi promite că vine luni și luni e gata totul. Desigur, luni nu era nici pe departe gata. A venit și pur și simplu a dat afară 4 dintre ei.

Din păcate, marți aveau altă lucrare, la care aveau programare și nu puteau să lipsească. Așa că au venit miercuri. La fel de sicitiriți, de data asta nervoși că îi mâna din spate tipul de la firmă. Cum, de ce nu avem voie să mergem să luăm suc, că Mihai ne dădea voie?! Mihai fiind șeful de echipă care îmi explica că, dacă nu îmi convine, ei pleacă.

Miercuri seara, după 9 zile, am avut și eu acoperișul pus. Pentru cei ce nu înțeleg despre ce e vorba, un acoperiș se pune în MAXIM 2 zile. MAXIM.

Dar cu porcii leneși numiți muncitori rromâni, poate fi pus în câte zile vor ei.
Partea proastă pentru ei este că acum așteaptă să le plătesc montarea, conform contractului.
O să o plătesc.
Când mă întorc de la suc, din pauz de masă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

70 comentarii Adaugă comentariu

  1. Eh, mai e și problema că în timp ce tu plătești per lucrare ei își iau banii pe orele lucrate fără nici un fel de bonus pentru fiecare lucrare ca să aibă o motivație si să-și termine munca.
    Am văzut la treabă echipe cu ambele tipuri de remunerație și în mod clar ăia care chiar dacă au salariul mai mic pe oră au și un bonus per lucrare își fac treaba mai cu hărnicie.
    Și stai calm, n-o să mai țină mult treaba asta în construcții. Până mai acu’ câțiva ani când se construia în draci erau favorizați. Plăteai de rupeai pe munca lor. Însă o să aibă tot mai puțin de lucru și-o să fie obligați să-și reanalizeze “prioritățile”. Mai puțină bere și țigară și mai multă muncă dacă vrei să pui o pâine pe masă…

  2. Da, ai mare dreptate cu muncitorii.

    Dar, am intalnit si cazul fericit. Am avut de schimbat efectiv toata instalatia termina in apartament, tevi de cupru, calorifere, tot pana la centrala. 1 singur om, venea dimineata la 8, pleca seara la 8. Fara pauza de masa mai mare de 10 minute, fara pauza de tigara sau apa, baut apa, revenit la lucru. Terminat tot in 2 zile, demontat instalatie veche, montat cea noua.

    La fel am si un mecanic auto si un vopsitor.

    Toti 3 mi-au zis intro forma sau alta ceva de genu: domnule, interesul meu e sa termin cat mai repede sa-ti iau banul, nu sa o lungesc cat mai mult, ca nu sunt platit pe zile, ci pe lucrare.

    • P.S. vopsitor auto.

      Si daca tot am inceput alt comentariu, daca ai ales tigla metalica, cu 2 insi in 2 zile trebuia sa fie gata destul de lejer.

    • #4

      Iulian » stiu. de aia si fac spume de nervi, pur si simplu nu aveam ce sa fac.

  3. #5

    Arhi, nu pot sa-ti dau decat un singur sfat : tine-i in sah cu banii ! asa e, majoritatea sunt niste javre puturoase. Iti doresc sa te tina nervii pana la sfarsit…

  4. La un prieten a venit echipa sa ii monteze gresia si faianta. Faianta a vrut-o cu model: un rand pe verticala, doua pe orizontala… ceva de genul. Ala a pus-o pe toata la fel. Dupa cearta de rigoare a aflat si motivul: ala nu stia ce inseamna vertical si orizontal… asa ca a pus-o cum l-a taiat capul.

    • #8

      si inseamna ca pus faianta oblic?daca nu stii ce e orizontal nu poti incepe cu primul rand de faianta pus orizontal zic si eu dupa mai multi ani de experienta in domeniu .

  5. Daca nu ai cumparat tabla direct ar fi bine sa verifici grosimea, am doi amici care s-au trezit cu acoperis ceva mai subtire decat pe factura, Megaprofil e ok, intermediari, ce care monteaza vor castig mai mare.

  6. #10

    Lasa-le dracului de firme,cauta echipe de particulari cu care sa te intelegi la lucrare,asa nu au nici un interes sa o bata in cap la rece.Si cel mai important e sa stai la curul lor ca sa nu mai ai surprize.

  7. 1. Ai gresit ca ai pus tigla metalica.

    2. Daca ii aduci romanului o echipa serioasa si ii spui ca il costa 6000 de euro in loc de 4000 pune botu’ si ii alege pe aia ieftini. Sunt furnizor de servicii, stiu foarte bine ce vorbesc.
    Daca se enerveaza gaseste doi racameti de nepoti care sa-l rezolve cu 3000.

    Am prieteni meseriasi de meseriasi, reconditioneaza cladiri istorice prin Italia. Dar muncesc pe bani (3-4000 de euro in functie de luna), nu pe pomana la romani.

    • @Florin – nu iti face nimeni pretul. Pretul ti’l faci singur in functie de cat consideri tu ca merita toata “afacerea”. In momentul in care ai semnat cu un contract pe o suma stabilita de comun acord, care este motivul pentru care te vaiti si nu iti faci treaba? Vrei mai multi bani, munceste mai mult, fa ore suplimentare sau schimba locul de munca.

      Ce spui tu aici este tiganeala(si da, sunt putin rasist cand vine vorba de ei).

    • Exact, Radu! N-ai lucrat ieri, nu lucrezi azi, probabil nu vei lucra nici maine. Intre timp concurentul tau care face treaba de mantuiala isi parcheaza un ML in fata casei, tu inca stai in apartament. Da’ faci lucru de calitate.

      Pentru ca asta-i romanu’. II place sa stea dupa echipa de muncitori, Nu, nu sa se duca la servici sa munceasca mai mult, sa faca mai multi bani, sa-si poata permite o echipa decenta de meseriasi. Se uita dentistu’ la fier betoane ca rama la sudura dar important e ca a fost acolo cand s-a construit casa si a verificat sa fie totul OK.

      Intamplator am un background cu o firma ce vinde tigla metalica. Montatorii ii recomanda pe baza de nepotisme, in general aia care par mai seriosi dintre cei mai ieftini. Sa-ti zic de cate ori cerea taranetele discount la montaj in cazul in care deja primea unul dintre cele mai bune preturi de pe piata ?

    • #14

      Sigur, daca-i Italia, neaparat trebuie sa fie cladiri istorice.

  8. si eu am avut de lucru la casa, am prins o echipa de muncitori extraordinari, ai mei au avut si initiativa – adica eu veneam cu cate o idee de genul ‘camera asta o vopsim in 2 culori, asa’ si gasea vopsitoru’ o varianta si mai buna, de care acu sunt foarte multumit. bine, a stat si soacra cu ochiul pe ei ce-i drept, si decat de gura ei mai bine muncesti in soare vara constant.

  9. #16

    Diriginte de santier? Nu, facem in regie proprie, eventual chemam proiectantul o data la doua zile ca nu pricep muncitorii cum se tine plansa. Maistru? Din parti, ca nu mai este scoala de 20 de ani. Muncitorii? Daca ii intrebi, unu e lacatus mecanic (sefu’ de echipa), restul au 8 clase, da’ pun tigla, pardon, tabla pe casa si faianta in baie. Vorba aia: de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.

  10. #17

    Depinde de firma cu care lucrezi…nu sunt toti asa astfel incat nu mai generaliza.

  11. Hai o punem de o afacere? Am indieni. Sunt buni la orice, si stiu de frica bataii, de foame… etc… adica deci munceste pe rupte.

  12. #19

    Partea mai trista e ca nici nu gasesti meseriasi ca sa angajezi.Oameni din ziua de astazi parca nici sa faca bani nu mai vor.La angajati mei ( 3 la numar)le-am oferit 3000 de lei ca sa termine o lucrare in 3 zile, au spus ca ei nu lucreaza peste program.Asa ca degeaba se plange romanul ca nu are bani, nu vrea sa ii faca

  13. #21

    da , cam asa stau lucrurile cu muncitorii in constructii – cea mai imputita speta- dar daca cineva a amintit ceva de tigani vreau sa va spun ca numarul lor real in Romania este de de 3 ori mai mare decat cel oficial , cel oficial insemnanad tiganii ‘ inmatriculati ‘ o tiganca face un copil pe an , asa ca puteti si singuri printr-un calcul simplu sa vedeti unde am fost acum 10 ani , acuma .,,, si peste 10 ani , cred pe buna dreptate ca atunci se poate numi Tigania , cand mergeti prin spitale , trebuie sa va aduceti aspirina , leucoplastul , etc. stiti cat plateste ministerul sanatatii chirie pe spitalul municipal din Timisoara ( CLINICIILE NOI )????? 200.000 euro .Da doua sute de mii de euro pe luna , unui tigan care l-a obtinut cu acte false in germania pe la notarii de acolo , de aici , etc . DECI PE LUNA NU PE AN . mai este oncologia cu 50.000 pe luna , spitalul de copii ‘LOUIS TURCANU ‘cu nu stiu mai cat , deci asta e afacerea statului cu tiganii de actualitate , ca banuiti ca de exemplu din cei 200.000 de euro pe luna din acel spital , ceva ramane si la bUCURESTI la minister , nu ? VA ROG , CALCUL SIMPLU 250.000 – 350.000 X NR DE JUDETE , X 1.5 CA IN FIECARE JUDET MAI SUNT ORASE IN AFARA DE MUNICIPIU SI ………DECI IN JUR DE 20MILIOANE EURO/ LUNA , am ajuns prostii satului , si cum romanul nu are initiativa , coloana si multe altele , asa vom ramane mult s=i bine pana vom fi slugi la tigani , mai mult , ne mancam intre noi – PENTRU EI . asta ma enerveaza cel mai tare , politia spune ca nu are ce sa le faca , le-a dat amenzi – milioane , dar ca nu le platesc , iar primaria tie ati face zile fripte daca nu platesti o amenda , iar pe ei ai favorizeaza , deci ….pe buna dreptate poate fi numita tara noastra ( daca mai e a noastra ) TIGANIA ,
    VA DORESC IMPUTIRE PLACUTA

  14. In mare ai dreptate, insa te asigur ca exista si exceptii. Eu mi-am facut casa in regie proprie, dar am cautat de m-am rupt o echipa serioasa si chiar si asa, aveam dubii la inceput. Insa baietii au fost la inaltime.
    Veneau de dimineata pana seara si munceau non stop. Erau numai 4 sau 5, insa in 3 zile mi-au montat casa (e pe structura de lemn), intr-o zi su pus acoperisul si in alte 14 mi-au terminat instalatiile si ceva finisaje prin casa (casa trebuia predata la rosu). Toti baieti de treaba si harnici. Deci se poate, insa trebuie cautat mult si bine.

  15. #23

    Salut Arhi,
    Stiu 2 echipe de muncitori care lucreaza super repede si fac si treaba buna.
    Eu am renovat toata casa (200 mp) intr-o saptamana, cu tot cu golirea camerei, renovare, mobilare si curatenie. Lucreaza si super curat, in sensul ca nu stai 3 saptamani sa faci curatenie in urma lor.
    Daca ai nevoie de numarul de contact al vreunei echipe pentru alte lucrari, da-mi un mail.

  16. #24

    Eu am observat si alta chestie. Daca in realizarea lucrarii au de ales intre 2 variante, o vor alege cu siguranta pe cea mai proasta, chiar daca implica un consum de energie egal.

    Pe de alta parte, ce naiba, nu de destepti si harnici ce sunt au ajuns sa munceasca drept semicalificati in constructii. Vina mai mare este a alora care incaseaza banul si nu livreaza serviciul cum trebuie nu a pinguinilor chiulangii.

  17. #25

    Eu am avut o echipa de 8 unguri. Dimineata la 7 erau pe santier, la 17 plecau.
    In doua luni si ceva au ridicat casa (3 nivele), au acoperit-o cu tigla, au facut curatenie si au plecat.

    • #26

      Da (nu stiu daca sa spun din pacate sau nu), un prieten de-al meu, dupa ce a schimbat 3 echipe de muncitori romani, tot cu niste unguri/secui si-a rezolvat treaba. Si el si-a facut casa pe linga Constanta.
      Poate ca Harghita si Covasna fiind printre cele mai sarace regiuni ale tarii, ungurii/secuii de acolo sunt motivati sa-si faca altfel treaba. Nu pot sa inteleg de ce saracia din sudul si estul Romaniei nu-i motiveaza pe romanii “nostrii” sa gindeasca la fel.

    • #27

      La fel si la mine, 3 luni casa la rosu plus acoperis. Veneau oamenii la 7, la 12:00 o ora pauza de masa, si la 17:00 plecarea. Si nu rezemau lopeti in timpul zilei.

      Daca ar fi fost romani, poate alta era treaba.

  18. ar fi fost o problema sa le spui sa isi ia tabla sa se care?

    ca eu asa as fi facut

  19. #30

    Stai să vezi ce mişto e să te duci la clădiri de sute de mii sau chiar milioane de euro şi să vezi că nu există nici un plan pentru nimic, pentru nici o instalaţie, că treaba s-a făcut tot heirupist, că beneficiarul “a ştiut el mai bine cum se face după ce s-a sfătuit cu vestitul profesor X de la universitatea Y”… În România lucrările bănoase se iau de regulă de firme la care şefuleţii sunt specializaţi pe ţevi, iar planurile de sanitare/termice sunt singurele cât de cât complete, restul dă-i dracu că se descurcă ei, ce dacă noi suntem şi proiectanţi şi diriginţi de şantier?! Să mergi după alte echipe şi să constaţi că şefa echipei de la termic nu ştie traseele ţevilor ei (şi trebuie să te duci tu cu camera de termoviziune să i le găseşti) sau cablurile de la instalaţiile de automatizare sunt întrerupte în pereţi… Să mergi de urgenţă la 6 dimineaţa în şantier pentru că oamenii s-au apucat să toarne gardul fără să tragă nici o ţeavă prin el pentru lumini, automatizarea porţii, interfon… Să constaţi după un drum de 400km până la lucrare că nu poţi să automatizezi caloriferele pentru că nu s-au tras ţevile pentru ele deşi s-a turnat deja şapă şi beneficiarul se pregătea să pună şi gresie/parchet pe jos (dar când i-ai spus s-a certat cu tine că nu e adevărat, că sunt trase ţevile pentru calorifere, dar nu ştii tu să le vezi)…

    Situaţia e futută de ambele părţi, şi la beneficiari şi la executanţi/proiectanţi. Problema nu e la bani sau materiale, problema e la oameni, la calitatea lor, la mentalitate.

  20. #31

    Nu sunt toti asa ,sotul meu lucreaza in domeniu si nu a avut niciodata reclamatii ,ba din contra a fost chemat sa repare dupa altii ,tabla pe acoperis se pune in doua maxim trei zile ,dar sunt multi care se bucura la tarife mici si cand isi i-au teapa dau din colt in colt ,am auzit destule povesti cu banii dati toti inainte ,cu avansuri mai mult de jumate etc,nu trebuie sa generalizati nu sunt toti asa ,sotul meu nu ia avans niciodata si nu s-a intamplat nici macar odata sa nu primeasca bani ,in meseria asta daca nu faci treaba buna nu ai de lucru ,pentru ca functioneaza si pe baza de recomandari

  21. #32

    Şi stai să vezi ce mişto e că vom avea vreo 5-10 ani aşa în care munca calificată va fi ca şi inexistentă. Pentru că piaţa se duce în jos din cauza la diverşi “meseriaşi”, iar copiii ăştia de îşi termină studiile acum sunt varză cu carne. Dar, câtă vreme legislaţia e permisivă (se vorbeşte de atâta vreme de asiguratori ca locomotiva legislativă în România, dar dacă omul nu se asigură nu există nimeni să-l verifice, iar pompierul şi poliţistul nu au voie să-i intre în casă până nu se întâmplă o beliciune gravă), iar beneficiarul are mentalitatea care o are, şi workerii vor face românisme. Şi vor supravieţui pentru că nu au scrupule, ăla e avantajul lor natural. E o nişă care se prefigurează: cine va şti să fie serios, muncitor, calificat, autorizat şi să ştie să se vândă, va putea avea de muncă mai mult decât beţivii şi ăia care dau tunuri.

  22. #33

    Arhi, inca esti la inceput. Sa vezi cate probleme vei avea; chiar sunt varza toti constructorii. Eu am ajuns la faza in care am dat decorativa, si sa vezi faza. Merg cu el la o casa, ii arat culoarea, ii dau codul si ma duc la servici; idiotul se duce, ia culoarea si guess what – era alta culoare, alt cod, etc.

    Il intreb (evident dupa ce a dat toata decorativa pe toata casa): – Ma, esti prost, nu ai vazut ca e alta culoare?

    La care el calm – Mi s-a parut ceva ciudat la inceput dar am zis ca daca tot am luat culoarea…….

    WTF, chiar toti constructorii cu putin IQ sunt in Spania?!?!

    Citeam sus nush ce legat de bani; Rahat – daca ii dai 60k, 80k, 100k tot aceeasi treaba face; motivul e simplu: a face prost inseamna la romani a face calitate.

    Si inca un sfat: vezi ca toti constructorii sunt papagali; la orice ei zic: Da Da Da Da Da Da. dar cand sa faca ceva, din parti – cel mai bine e sa stai cu bata pe ei – asa se face treaba in RO – cu bata pe eiiiiiii

  23. #34

    Arhi, inca esti la inceput. Sa vezi cate probleme vei avea; chiar sunt varza toti constructorii. Eu am ajuns la faza in care am dat decorativa, si sa vezi faza. Merg cu el la o casa, ii arat culoarea, ii dau codul si ma duc la servici; idiotul se duce, ia culoarea si guess what – era alta culoare, alt cod, etc.

    Il intreb (evident dupa ce a dat toata decorativa pe toata casa): – Ma, esti prost, nu ai vazut ca e alta culoare?

    La care el calm – Mi s-a parut ceva ciudat la inceput dar am zis ca daca tot am luat culoarea…….

    WTF, chiar toti constructorii cu putin IQ sunt in Spania?!?!

    Citeam sus nush ce legat de bani; Rahat – daca ii dai 60k, 80k, 100k tot aceeasi treaba face; motivul e simplu: a face prost inseamna la romani a face calitate.

    Si inca un sfat: vezi ca toti constructorii sunt papagali; la orice ei zic: Da Da Da Da Da Da. dar cand sa faca ceva, din parti – cel mai bine e sa stai cu bata pe ei – asa se face treaba in RO – cu bata pe eiiiiiii

    • #35

      Vezi că e mitul ăla conform căruia românii sunt foarte buni muncitori, şi de aceea sunt aşa căutaţi în Spania, Italia etc. În realitate sunt doar mai ieftini decât forţa de muncă locală de pe pieţele respective. Adică sunt un fel de chinezii Europei.

    • #36

      Ionuţ » hehe, daca as fi gasit o echipa de chinezi reali…

    • #37

      @arhi: De când au făcut foamea în faţa ambasadei i-a cam uşuit. Danya Cebus a făcut AFI Park 1 cu români, deşi tot mallul e făcut cu chinezi. Dar stai liniştit, prietenul nostru comun Giurgea zice că vom ajunge în găleată cu toţii. 🙂

    • #38

      Ionuţ » sper sa ii depun flori la catafalc, din partea mea

  24. #39

    Chestia cu avansul e discutabilă, şi depinde de fiecare firmă şi de cum are înţelegere cu furnizorii (pe praful ăsta nu se prea înghesuie lumea să-ţi dea marfă cu plata la termen, că şi aşa sunt sume uriaşe blocate în piaţă, nerecuperate; ba chiar am auzit că mai nou fierul e ca aurul). Pentru unele lucrări poţi lua în avans banii de materiale, pentru altele îi iei pe urmă, când ai terminat treaba. Dacă vezi că oamenii nu lucrează, iar şefii lor nu sunt receptivi la reclamaţii, poţi ca beneficiar să reziliezi contractul şi să cauţi pe alţii cărora să le plăteşti doar manopera pentru restul de lucrare. Dar de obicei poţi să anticipezi din timp cum va decurge colaborarea observând şi cât de receptiv la sugestii este supervisorul lucrării (patron/şefuţ/maistru/etc), şi cum îşi mobilizează oamenii.

  25. Muter lucreaza in constructii. Este inginer constructor si de fiecare data cand are o lucrare merge periodic sa verifice lucrarea. Nu doar o data le-a spus muncitorilor sa refaca prostia pe care au facut-o. Aia strambau din nas, comentau si refaceau. In cazul in care nu faceau cum trebuia aducea alti muncitori capabili.
    Tine si de interesul inginerului care s-a ocupat de lucrare. Sa ii verifice pe muncitori pentru ca la urma urmelor ala isi da cu subsemnatu’ si daca nu iese bine….

  26. acum vreo cinci ani mi-am renovat casa cu doi inşi – dat jos tot, zugrăvit, gresie, parchet. a durat fix cat au zis, a costat fix cât au zis. băgau 11 ore pe zi de luni până vineri şi vreo 6 ore sâmbăta. de-atunci i-am recomandat pentru două lucrări şi au fost la fel de serioşi.
    dacă te interesează, dă-mi de ştire, dar măcar cu vreo trei luni înainte de etapa asta, că-s destul de căutaţi, îţi dai seama…

  27. Acum vreo 7 ani mi-am facut renovari mari prin apartament … intelegerea cu echipa de “meseriasi” a fost ca totul se termina in 4-5 saptamani maximum. A durat peste 3 luni, a costat aproape dublu si am schimbat 4 echipe de “meseriasi” unii mai specialisti ca altii.

    • #43

      D-Petre, daca in Timisoara se intampla chestia asta inseamna ca ne pasam de la unul la altul echipele de meseriasi 😀
      Aceiasi distractie am avut-o si eu acum 7 ani.

  28. Arhi, pe linga plata cu intirziere sa le faci reclamatie si la Megaprofil ca aia i-au autorizat sa faca lucrari pentru ei. Se le spui frumos, ba nene, ia uitati ce firme de rahat recomandati voi.
    Si bine ai facut ca ai stat pe ei si i-ai luat pe sus. Doua zile trebuiau sa fie de ajuns. Nu e tocmai SF sa pui tabla pe o casa.

  29. #45

    2 chestii
    1- nu toti sunt asa. eu am avut o echipa misto cu care mi-am facut fatada in vara ( stii, ca ti-am spus) in appx 8-9 zile;
    2- daca nu stai cu ei sa le zici ce sa faca, iese prost . ma refer la absolut orice. Mare greseala…

  30. #46

    pot sa iti recomand si eu cu toata increderea muncitori unguri.
    tata i-a adus din sibiu (la recomandarea cuiva din bran) sa ii puna acoperisul pe casa mare (tigle de beton), dupa ce o echipa locala brasoveana l-a facut rasol. zburau tiglele la cea mai mica adiere.
    nu le-a dat banii de comun acord cu patronul firmei care a vazut in ce hal lucrasera. noroc ca era in tara si nu s-a ajuns la politie si judecata.

    echipa din sibiu a costat cam la fel, oamenii au vrut sa se cazeze si sa isi plateasca mancarea singuri in banii aia, dar le-a rezolvat tata in sat cu ambele.

    invatat minte din asta, cand am renovat apartamentul tot o echipa de unguri am ajuns. lucrat impecabil dupa indicatii, si au adus propria lor femeie sa faca curatenie cand au terminat, dupa vreo 3 saptamani. removare integrala, pus gresie, revopsit tot, dat jos tapet cu flexul ca era in toata casa, dat jos un perete de camara, refacut cablurile electrice, montat noi locuri de lustre, prize samd. pretul comunicat de la bun inceput decent, si acceptat fara discutii si tiganeli.
    ba chiar am fost impresionat in plus de faptul ca dupa modificarea instalatiei electrice mi-a adus dosar cu modificarile aprobate de electrica certificat de comformitate or something, semnat de unul din ei, electrician autorizat.

  31. #47

    Citesc si ma crucesc…toti comenteaza ca romanii din constructii sunt niste tampiti/prosti/dobitoci, etc…Evident ca toti astia de comenteaza mai sus exceleaza in domeniile lor de activitate pentru ca se stie ca doar constructorii sunt putori sau prosti in timp ce corporatistii sau IT-istii sau mai stiu eu ce categorie de muncitori romani sunt crema planetei.
    Muncitorii in constructii provin din acelasi popor ca si voi. Si voi sunteti la fel de putori doar ca va uitati in curtea altora. Daca ati munci nu ati scrie pe bloguri in timpul programului.

  32. Si totusi placa sau grinzile se pot turna pe bucati, cu conditia sa stii unde si cum sa faci intreruperea. La o casa intr-adevar nu prea se justifica intreruperile in turnare, dar cind ai plansee de mii de metri patrati, sau grinzi de zeci de metri turnarea pe bucati e ceva obisnuit. In general pentru asa ceva se cere acceptul proiectantului si/sau a dirigintelui de santier.

  33. #49

    Când o să înţelegeţi că nu e în regulă ca beneficiarul să-şi piardă vremea cu stat şi supravegheat workerii? E cumva diriginte de şantier? E fix aceeaşi mentalitate după care şi Becali îşi conduce singur Maybachul şi îl repară cu ranga. O echipă de profesionişti îşi va face treaba fără supraveghere. Le dai cheile de la casă şi te întorci la ora stabilită pentru recepţia lucrării. Controlul doreilor e treaba internă a firmei. Iar în cazul în care nu ai încredere în aceştia poţi oricând pentru lucrări mai mari să delegi competenţe, să pui un om de specialitate să-i controleze.

  34. Asta imi aminteste de un amic, cu o afacere din zona agriculturii. Avea niste terenuri care trebuiau “lucrate manual” (ceva denivelari, greu de intrat cu masinile). S-a dus in satul de langa terenuri sa caute doi pustani “pentru sapat”. Desi toti din sat erau vai de mama lor, unul nu voia sa “iasa la sapat” (mai ales de cand, a inteles amicul meu, “unii aveau rude prin Italia”). Cand a gasit intr-un final doi vlajgani, astia au inceput cu ce pauze vor, cat vor sa fie platiti, ce lucruri “nu o sa faca”, ce trebuie sa le aduca patronul…asta in plina criza, pe la inceputul lui 2010.

  35. Cam toti astia din constructii merita trasi pe roata. Pentru ca sunt niste jeguri, te agata pe tine de client. Dar ei se mai duc in 5 locuri diferite in timpul saptamanii, sa mai stranga un surub si sa bata un cui.
    Si uite asa te tin pe tine si pe altii in loc si blocati fara sa termine o lucrare ca lumea dar muncind cu taraita. Mai trebuie sa ii si omenesti, chestie cu care eu nu sunt de acord, dar doamna maica’mea le da de mancare, apa de baut.
    Si intr-o zi m-au apucat pandaliile ca pregatise mancare pentru instalator dar pentru mine nu. Asa ca m-am carat la Springtime si am mancat acolo.

  36. e clar.am un fost coleg de liceu ce lucreaza in constructii si exact asta imi spunea si el.pentru ei baza e alcool-ul, tigarile si painea zilnica.adica azi au bani, maine ii fac praf, maine nu au bani, rabda foame.in momentul in care au bani merg doar cu taxi-urile, cer preturi uriase si se feresc de munca.ideea e ca majoritatea muncitorilor sunt niste “reprofilati”.adica se gaseste un muncitor mai destept, isi face o firma de apartament, pe 2-3 din echipa ii angajeaza cu 4 ore, iar restul sunt platiti mizerabil, insa suficient incat sa le ajunga pentru bautura si mancare.intodeauna cel mai istet (te big boss) ii face la bani pe palmasi, el cauta lucrarile, iar ei se fac ca muncesc.

  37. Citesc si ma ingrozesc. Anul urmator incep si eu constructia. Pana acum am avut 2 echipe de foraj.

    Echipa #1: Pe prima am dat-o afara: muncitori care-si dadeau silinta, echipamente care luau foc ca patronunl nu investea in echipament, patronas de 31 de ani, isi punea curu in masina si pleca. Pe patron il chema: Gabi Burlacu, daca auziti de numele asta, fugiti mancand pamantul, norii si stelele.

    Echipa #2: Un nene de 40/50, un PFA, Ion Albu, foarte de treaba. Echipa de treaba. Cand a fost vorba de montaj, de ascutit burghiul singur a luat flexul si, desi era patron, a muncit cot la cot cu echipa. Mi-au dat 7 zile termen, au terminat in 6. O zi n-a tinut natura cu ei ca a plouat. Desi pretul manoperei era 50% din pretul per metru discutat, cand vezi atata implicare din partea patronului in echipa sa si in ideea de a termina odata lucrarea: totally worth every penny.

    Acum sunt la faza cu constructorul. Sa vedem in ce ape ne scaldam. Am noroc ca taica-miu a facut santier 30 de ani de zile si stie cu ce se mananca constructia unei case.

    Vorba aia: n-ai un batran? Cumpara-l …

  38. Cred că nici nu poţi găsi o societate de construcţii care să-şi asume prin contract termene de execuţie. Să zică, dom’le, fiecare zi de întârziere înseamnă -10% din banii datoraţi.

  39. S-au ne apucam toti de facut bani pe internet 🙂

  40. Noi in Constanta am ridicat 2 nivele plus mansarda in 2 ape, amprenta de 90mp, cu o echipa din Valu`.
    45 de zile de la prima cazma pana la ultima tigla, in 5 insi.

  41. cum bre arhi, probleme cu meseriasi romani? Nu exista ma asa ceva, tu ne minti 😛

  42. #60

    Si intotdeauna cei lenesi se vaita ca e rau, in schimb cei harnici, care poate muncesc pe acelasi salariu sau chiar pe mai putin, tac din gura si-si vad de treaba. In Romania nu prea mai gasesti nici meseriasi, nici oameni harnici, ca ala care-i harnic pleaca din tara si face bani seriosi, nu sta aici ca prostu’.

  43. #61

    Deci, ieftin si bun nu exista!

  44. #62

    Oamenii sunt super prost platiti, pt ei nu conteaza ca tu ai platit o caruta de bani, ei vor primi 20-25% maxim din ce ai dat tu. Si vor munci pt aia 25%. Unde exista termene limita, dar oamenii sunt platiti, se dau bonusuri in functie de performanta, acolo se munceste si se munceste pe rupte…cu acelasi tip de muncitori. Din punctul meu de vedere, in primul rand e vina angajatorul care prefera sa plateasca mana de lucru cu 3 lei chiar daca e constient ca va intampina astfel de proble, chiara daca e constient ca se va face de tot cacatul in fata clinetilor. Ii da afara, angajeaza altii pt doua luni, iar ii da afara si tot asa. Nu se va gandi niciodata sa-si formeze o echipa de profesionisti pt ca aia vor bani…si atunci va accepta acest compromis ridicol.

  45. #63

    noi am chemat un electrician sa ne mai puna niste prize prin casa ( adica sa-i dam de munca ) si pe toate le-a gasit inutile… chiar nu stiu de ce a mai venit….urmatorul ne-a convins ca ne mai trebuie vreo doua in plus:)))- nu le folosim dar sunt asa dragute !!!

  46. #64

    Nu numai zona constructiilor e plina de cretini si putori, zona “office” are adevarate opere de arta in domeniul asta. Pe troglozi macar ii intelegi ca nu-i duce mintea dar la corporatisti, te inchini cu ambele maini de ce le coace mintea, cat sunt de putori si de jigodii.
    Problema in constructii e simpla: patronii trag pe pulime pentru luxul personal (vile, X6, vacante), aduc troglozi de la oi, fara nici o calificare si vor productie. Nu tu, pregatire, nu tu instructaj de PM si PSI, ii pune Bosch-ul in brate (in RO nu se stie de alta marca plus ca se foloseste linia verde, adica linia casnica) si da-i bataie, stii, nu stii, muncesti. Pe partea de constructii eu unul n-am auzit vreodata sa se mai faca vre-o ora de instruire cu vre-o scula sau procedeu tehnologic.
    Troglozii baga in ei bautura de la prima ora, fura materiale si scule si, ce nu fura, distrug pentru ca habar nu au sa lucreze cu ele, asa cum spuneam, nimeni nu sta sa le explice si rezultatul se vede. Plus ca de curatenie la locul de munca nu s-a mai auzit de pe vremea lui Nea’ Nicu’, saracul. Tre sa mai angajezi alta firma sa-si stranga mizeria.
    Lucruri facute prost, bani aruncati pe materiale si scule, bani pe care ii plateste fraierul care se trezeste cu casa stramba, cu ploaie prin acoperis, cu pereti uzi, samd. Ai noroc daca gasesti unii care sa aiba macar scule pentru ca am avut si eu de astia care iti cereau bani sa-si ia mistrii.
    Lucrez la magazin de scule profesionale. Vin tot felul de oameni, unii pretinsi meseriasi si toti vor ieftinituri. Cei pe cont propriu nu vor sa bage bani in scule si cumpara doar sa le ajunga la o lucrare iar patronii spun mereu acelasi lucru “fie ca le iau ieftinituri, fie ca le iau ceva bun, tot le strica in doua zile”.

  47. acum gandeste-te la o astfel de abordare din partea unei firme de constructii, doar ca la un alt nivel,… poate cu sute de angajati?! eu am pielea de gaina

  48. Cred că soluția era să mergi pe muncitori recomandați. Eu am întâlnit niște oameni care da, nu erau calificați pe hârtie, dar făceau o muncă brici și veneau cu idei și sugestii chiar mișto. Și aș putea spune că erau chiar ambițioși, până nu ieșea cum voiau ei, nu se lăsau.

    • #67

      Alexandra » la constructia casei, intr-o comuna, e mai greu cu recomandati, ca e mafie. dar astia au fost recomandati, recomanda-i-ar lucifer. iar la acoperis, echipa vine de la firma care face tabla.

  49. @Arhi da, dacă ai dat de ei prin recomandare, nasol 🙁 Ce să zic, baftă în continuare! Sper să meargă mai bine pe viitor, că e destul de greu să ridici o casă. Adică nu, stai, că de ridicat, o ridici ușor, de terminat e mai greu. Să vezi ce mult îți ia la interioare, finisaje, ăhă, acolo-i grosu’…

  50. #69

    In Romania nu iti poti permite luxul de a chema o echipa “de la firma cu tabla” si sa speri ca o sa fie niste meseriasi ca lumea.Eu m-am fript de multe ori asa, si am ajuns pana acolo incat, inainte sa angajez un mester, ma interesez ce lucrari a mai facut si eventual intreb proprietarul lucrarii cum s-a comportat.Stiu, poate parea un pic deplasat, dar lucrurile astea le faci o singura data.

    • #70

      JustMe » dupa ce am trecut prin toate astea, nu pare deloc deplasat, sa stii

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam