Printul ăsta îl am de vreo 2-3 zile şi iniţial nu am vrut să îl public. Pentru că după o căutare rapidă, am văzut că autorul e un elev şi nu am vrut să îl traumatizez.

Dar după o gândire puţin mai lungă, am realizat că regulile alea de gramatică se învaţă în clasele gimnaziale, iar el a trecut de faza aceasta, deci nu are nici o scuză.

E de remarcat voinţa de a scrie şi de a strânge oameni în jurul unei idei. Cine ştie, poate cu timpul, copilul chiar va începe să înveţe regulile astea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

107 comentarii Adaugă comentariu

  1. E bun ăsta! Poate nu va ajunge academician, dar cu siguranţă ar putea fi un politician de succes.

  2. “nu incercatisa asasinati limba romana ” :))

  3. niste typo-uri + niste virgule + niste logica pierduta + i-uri.

    esti reutecios 😛

  4. nu incercati sa asasinati limba romana, o “sinucidem” noi 😀 :))))))))

  5. Bravo lui, va fi un viitor europarlamentar din partea PDL-ului!

  6. Eu zic sa-i dam numele! Serios, şeriioşi, aşa noi şcapam sa asasinam limba romana…sau cum se scrie corect:)))

  7. Îmi plac ăştia care vorbesc de corectitudine, de scris corect gramatical, când ei sunt varză :)) Dacă nu ştii să scrii, măcar nu scrie astfel de texte în care ceri altora să scrie corect. Eşti bun, nu faci nici măcar o greşeală, atunci poţi emite pretenţii, dar când eşti absolut varză, mai bine laşi capul jos şi nu are nimeni treabă cu tine.

  8. S-a dus dracului scoala romaneasca cu care ne mandeam acum cativa ani!
    Viva la coca!

  9. unele cuvinte subliniate sunt greseli de tastare. problemele cu i-urile le rezolva in clasa a 8-a cand se preda gramatica (daca mai tin bine minte).
    nu mi se pare asa grav. daca nu scrie cu ‘a-ti fost, v-a veni’ atunci poate fi salvat!

  10. Eu m-am saturat de acei oameni care incearca sa corecteze autorul unui blog. Eu am probleme grave cu gramatica si sincer, nici nu incerc ca sa le rezolv, deoarece blogul meu, sunt eu ! Cui ii place despre ce vorbesc, cu siguranta ii va placea si ce scriu pe blog, chiar daca nu e corect gramatical. Pana la urma nu asta e cea mai mare problema a tarii, ca nu se scrie corect ! Sunt alte probleme cu care ar trebui sa ne batem capul.

    • #14

      @Liviu Oradea: tu ai mult mai putin probleme decat cel din foto. Singura ta greseala sunt vreo 2 virgule, absolut scuzabil:) cat despre chestia cu daca iti place ce scriu. citesti si daca scriu analfabet, nu este adevarata. eu inchid blogul si nu mai intru niciodata. daca nu esti in stare sa scrii corect, inseamna ca ideile tale sunt la nivelul la care scrii

    • @Liviu Oradea: într-adevăr nu le prea ai cu gramatica. În singurul post de pe blogul tău pe care l-am citit şi care are o singură frază ai făcut o eroare, din punctul meu de vedere, nescuzabilă. Citez

      “Gata, am ajuns si pe Facebook , suntem si noi trendy ! Da`ti like, ca de nu ……”

      Daţi se scrie într-un cuvânt pentru că este persoana a doua plural de la verbul a da. În plus, chiar dacă s-ar scrie despărţit, în limba română se foloseşte liniuţa (minus) şi în niciun caz apostroful pus invers.

    • Liviu Oradea, Când scrii sau vorbești, prima problemă care ar trebui să te preocupe este să o faci corect. Gramatica, așa cum e ea, cu regului ce par absurde, oferă rudimentele unei gândiri logice. Un om incapabil să scrie corect nu va putea nici să ducă la capăt un raționament. În plus, a te mândri că ești analfabet denotă o gândire sucită și păguboasă. Dacă din clasa I până în a XII-a nu ai reușit să înveți să vorbești și să scrii corect, ce ar face un om să creadă că ești îndeajuns de inteligent încât să merite să stea de vorbă cu tine?

    • #17

      @PAH: +1

    • oameni buni, cam duri sunteţi cu liviu. dar toţi avem momente în care scriem cu greseli. Motivele pot fi multe, dar eu nu le-as folosi ca scuze. Chiar şi tu, Arhi, ai avut unele typo, pah – chiar şi în catavencu sunt greşeli. se-ntamplă. problemele apar în momentul în care nu le sesizezi. atunci chiar nu ai habar de rudimentarele reguli ale limbii romane.

    • @amourdejour: poţi să greşeşti, într-adevăr. Oricine greşeşte. Ai uitat să pui o virgulă, un punct, nu-i bai. Toată lumea uită. Dar Liviu de la Oradea ştie că face greşeli, ştie că nu ştie să scrie corect ştie că e praf cu gramatica şi cu toate astea el zice că asta e. Adică nu conştientizează gravitatea faptul, nu lucrează pentru a îmbunătăţi nimic. Merge pe principiul “Ori mă iubeşti aşa cum sunt ori du-te dracu’ că găsesc eu pe altul să mă iubească”. Adică tu, ca şi cititorul meu, trebuie să faci un compromis şi să accepţi aberaţiile gramaticale care-ţi zgârie urechile. Nu-l faci? La gară cu tine!.

      Trebuie să recunoşti că această concepţie nu e bună ci din contră: extrem de găunoasă.

    • @amourdejour, sigur că și eu greșesc. Mai ales când mă grăbesc am sumedenie de litere inversate. Și cum nu sunt cel mai bun corector al textelor proprii (mai nimeni nu e, tu știind ce ai vrut să scrii) se întâmplă să le scap și pe blog. La o revistă e mai greu, pentru că mai există și corectori. Dar, în general, ai înțeles ce vroiam să zic. Dacă te străduiești să înveți de ce și unde se folosește cratima, ai șanse mai mari să înțelegi de ce 1+1=2, iar acest lucru să nu ți se pară un abuz al autorităților.

  11. Cetin, ia tu un text scris de Caragiale, Kogalniceanu sau Eminescu ORIGINAL.
    din perioada aia. Si ai sa vezi cum s-a schimbat gramatica…

    nu vad mari greseli. Cateva Typo pe care oricine le face.
    chiar si tu ai facut greseli.

    eu unu’ fac TYPO si nu le corectez. pt ca nu vreau. daca incep sa corectez un text incep sa il modific si nu vreau asta.

  12. #22

    pacat ca ai astfel de articole, dar ca nu incerci sa corectez mai intai scaparile de pe blogul tau

  13. #23

    mie imi place cat de logic si evident i se pare lui sa nu corectezi un articol. dup`aia se plange ca n`are cititori si nu intelege de ce.

  14. Mai frate, sigur nu-i ceva tradus cu google? A, nu, ca acolo ar fi ramas macar virgulele puse corect. 🙁

  15. Nu ai subliniat toate greselile, iar unele subliniate sunt acceptate, so…

  16. Are cateva greseli pe care sincer le pun si pe seama greutatii de editare sau din cauza repezelii cu care a scris, fara sa verifice ulterior textul.

  17. #27

    Greselile gramaticale palesc in fata incapacitatii de a forma fraze logice.

  18. Va dati seama cum si-a completat asta CV-ul sau cum e in stare sa compleze o hartie, o cerere ceva.. Are noroc ca multe de acum sunt tipizate ca de altfel…

    @Danyus – Multi fac greseli d-astea si dau vina pe repeziciune, ma refer la hartii oficiale. Acolo nu ai voie sa gresesti pentru ca o virgula inseamna multe, sau cuvinte pocite a**p**lea intelegeti..

  19. ASTA O SA FIE URMATORUL MINISTRU AL EDUCATIEI!

  20. #30

    pai toate greselile de mai sus sunt typo-uri.nimic altceva.Nu prea vad dezacorduri majore.Tipul asta scrie de 10 or mai bine decat debili cu blog gen zoso care atunci cand a descoperit tweeterul nu avea 2 tweeturi fara dezacorduri sau typo-ori.
    Asta comparativ cu el e chiar bun.

  21. ăştia vor conduce rromânia peste câţiva ani…dacă nici să se exprime corect nu sunt în stare, ce naiba mai putem să le cerem ?

    • Nu inteleg chestia asta, de ce ei vor conduce tara si nu cei care scriu corect? Poate pentru ca daca scrii corect nu inseamna neaparat ca esti foarte destept foarte determinat sau foarte ambitios, calitati esentiale pentru a reusi.

  22. #33

    Crunt!!

  23. E tare baiatul, am ras cu lacrimi, da lectii de gramatica 😀

  24. #35

    @Bazaconii:liniuta se cheama cratima, hello!

  25. #37

    cica, acel post de tv a fost amendat.

  26. Acum cateva zile un prieten pe Facebook era tare suparat pe cei care scriu cu ‘sh’ , ‘tz’ si ‘y’ ca isi bat joc de limba romana, etc. Problema e ca el gresise niste i-uri, nu pusese niste virgule si avea o exprimare cam cretina. Nu l-am corectat si nu stiu daca cei care au comentat (si au fost de acord cu el) au sesizat, dar mi se pare penibil ca intr-un text in care incerci sa dai lectii de gramatica sa gresesti.

    Nu pot sa ii inteleg pe cei care zic ca e mai important mesajul decat modul in care il exprimi si pe cei care nu corecteaza ce au scris. N-am corectat textul pentru ca-mi lua prea mult timp si ii schimbam forma nu e o scuza.

  27. #39

    Baiatul ala tocmai a ‘asasinat’ limba romana!:D

  28. m-aș ridica nițel împotriva curentului în ceea ce privește legătura strânsă care tinde să se facă între gândire (capacitatea de raționa) și felul cum cineva scrie: am întâlnit persoane analfabete (la modul propriu, nu agramate precum cei care comit erorile de scriere binecunoscute) cu o gândire limpede și logică, chit că nu știau decât să se iscălească și să numere banii (eventual). la fel cum există oameni care scriu corect gramatical și…atât.
    să nu se deducă de aici că trec cu vederea greșelile (de ortografie, punctuație șamd) și că militez pentru masacrarea/asasinarea/uciderea limbii române în scris; pur și simplu nu cred că agramatismul (scris) al cuiva îl face pe respectivul – în mod automat, fără o cunoaștere prealabilă – un imbecil demn de disprețul și oprobriul public…

  29. #41

    Mam satura-t d-e ipo-critii care este in, cale-a me-a, H-ai sa n-e face-m anal-fabetii unu-l pe alt-ul c-a, as-a nimenii, nu s-e prinde la el ca, noi estem, lameriii ipocritii.

  30. #42

    De ce-am intrat la spam/moderare?
    Ca am zis de prietenul tau de la cabinetu’ 1?

  31. Cu totii mai gresim… unii mai mult, altii mai putin 🙂

  32. Vez k-ai grejit titlu bă Arhi; corekt ar fiii “Să ne râdem pă facebook”
    PeSeu
    vez cam scris repede cas la serviciul meu carl am si sa nu ma vaza vun sef ca fack pe dăjteptu pe saituri si nam m-ai dat spelcek dai tu un spelcek dacai tinp sau lasa asea ca sentelege de oameni care stie sa citsc
    no pa ca chiar ca terbe san chid acu da nunainte sapas cuncredere cum zice si titlu la butonu de apasat cand trimetzi comentariii sa le vada oameniii pe bloguri la altz uameni
    papa

  33. #46

    Politician il face tata 😀

  34. #47

    @mihai toader am inteles ideea: alt ipocrit care a simtit nevoia de a fi bagat in seama, insa la randul tau ai o alta problema: simti nevoia sa comentezi o situatie in care nu ai avut destule “resurse” de a o comenta cu persoana in cauza. Deci la randul tau ai si tu problema cel putin la fel de nasoala, sa nu zic mai nasoala. Stiu, toti sunteti diferiti…la fel ca toti ceilalti.

    Nu ca ar conta, dar daca as putea alege intre a fi inconjurat de oameni care nu stapanesc bine limba materna si lasi, ipocriti, mincinosi, rautaciosi, egoisti…, aleg lejer si fara sa ma gandesc, prima varianta.

  35. #48

    Cand ma fac mare, as vrea sa fiu macara ! via “Copiii spun lucruri traznite” 🙂

  36. #49

    Arhi, nu fii rau, ei sunt decat vitorul tari. :)))

    Noi sa fim sanatosi, dar, pe bune, nu a gresit cu mult, adica la cum scriu unii dintre reprezentantii generatiei messenger cu sh tz k, y, de-mi trebuie dictionar naibii daca sunt pusa in situatia de a citi vreun text al lor, acest baiat are sanse de redresare. Eu inca imi mai aduc aminte cum erau lectiile de gramatica in generala. Ai de capu’ meu, ajungeai la o analiza pe text sa scrii mai mult decat la un eseu. Nu se mai face asa?

  37. Am lipsit vreo 4 ore si uite ce se intampla. Acum va dau niste link-uri : 1. www.ardeleanul.net/the-legend-capitolul-i-partea-ii/ 2. Link-ul cu care m-am semnat la acest comentariu. Sa va spun niste chestii : am 8 clase, sunt tigan, scriu un roman S.F. care il terrmin in urmatorii 3 ani, citesc Sven Hassel, Frank Herbert si Isaac Asimov.Stiu PHP,HTML,Photoshop, stiu putin SEO, engleza ( eyesonstars.com ) si cam atat. Faptul ca nu scriu corect gramatical si ca nici nu ma intereseaza sa scriu corect ma face mai slab decat voi ?

    NUUUUUUUUUUUU !

    PS : am si o firma de intermedieri locuri de munca ! 🙂 Toate astea cu gramatica incorecta ! Sunt liber , sunt tigan ! Sunt liber pe internet sa imi dau cu parerea !

    Multumesc !

    • #51

      @Liviu Boldis: Stai tipule, ca nimeni nu s-a legatt de etnia ta…

  38. Eu ce să mai zic?
    Viitorul sună bine.

  39. #54

    Toti se dau mari profesori, mici genii la limba romana. Mai bine apucati-va de munca credeti ca in alte tari tinerii sunt mai destepti? In Austria de exemplu multi tineri desi invata germana in scoala corect gramatical, cand scriu pe forumuri, scrisori, scriu exact cum se aude in dialect si nimeni nu are nici o problema se inteleg de minune si se mai si mandresc cu asta.

  40. Stiu ! 🙂 Incercam sa explic doar ca nu e important neaparat ca sa stii o gramatica care oricum e intr-o continua schimbare de la aparitia generatiei messenger. 🙂 Incercam sa explic ca se poate si fara gramatica, celor care spuneau ca e absolut necesara gramatica. E gresit sa faci ca si tipul de pe Facebook. Sa te lauzi cu ceva ce nu stii.

    • @Liviu: Dacă e s-o luăm aşa, atunci se poate fără orice. Dar dacă scrii o carte, atunci gramatica este importantă. Părerea mea.

  41. @ Arhi : La un moment dat ai facut-o ! 🙂 Daca dai search la cuvantul tigan, pe blogul tau, gasesti ! 🙂 Important e ca nu ai mai facut-o din nou.

  42. #58

    ARHI, PAH – nu va cunosc in realitate iar dupa articolele publicate nu va judec, din fata monitorului pareti niste baieti inteligenti, zoso la fel. Totusi, vreau sa inteleg de ce nu puneti o balanta intre ideiile transmise. Inteleg ca exagerarea creeaza controversa, dar hai sa mai schimbam placa, sa exageram si invers. Arhi tu iti mai pui sufletul pe tava din cand in cand si asta te si face special, zoso mai putin, si-a descoperita latura umoristica care ma prinde, dar frate cand va suiti pe anumite idei nu foarte greu va mai dati jos. Parca as vrea sa vad idei despartite pe cazuri. PAH spune ca nu si-ar dorii sa poarte o discutie cu un om care nu stapaneste bine limba materna (analfabet e mult spus), Arhi da +1. Come on guys chiar asa lehamite vi-ar fi sa stati de vorba cu un gagiu extrem de talentat in pictura, de exemplu, dar praf la capitolul comunicare. Eu sunt 100% sigur ca nu. Vreau sa inteleg de unde nevoia asta de a duce articolele, comentariile, la extreme fara a mentiona ca rozul nu e roz decat in prezenta luminii.

    • #59

      @George: +2

    • @George
      Vorbesti de lucruri duse la extreme si zici: “daca as putea alege intre a fi inconjurat de oameni care nu stapanesc bine limba materna si lasi, ipocriti, mincinosi, rautaciosi, egoisti…, aleg lejer si fara sa ma gandesc, prima varianta.” Cat de extrem ti se pare asta?

      Si nu inteleg unde e problema ta? Am zis eu ca ii detest pe cei care fac mici greseli de scriere sau de exprimare? Nu. Am zis ca intr-un text in care te dai fin cunoscator al limbii si dai lectii, nu ai voie sa gresesti.

      A, si nu inteleg ce problema am. Daca m-ai lamuri as putea s-o rezolv.

    • #61

      As pune in balanta ideile transmise daca ar fi transmise intr-un mod care nu deranjeaza. Presupun ca 90% din oameni nu ar sta sa urmateasca ideile transmise intr-un text scris cu “k”, “mno”, “tz”. Pur si simplu zgarie retina. Dar asta e alegerea unei generatii, nu ma interesezi nu te citesc, end of story. Dar cand cineva care da lectii si formeaza opinii face greseli elementare care nu sunt typos (vezi in textul tau de exemplu, daca as accepta ca “ideiile” intra in categoria typo, sunt convinsa ca “dorii” nu intra), mi-am format parerea despre el, si ma deranjeaza inzecit pentru ca greseala lui are sanse sa se perpetueze. In momentul in care scrii in ziar, pe blog, vorbesti in public, devi automat model, iti asumi raspunderea si pentru cei carora le vorbesti si pe care ii inveti. Daca profesorul tau de romana a scris pe tabla “dorii” se intelege de ce tu si toata clasa scrieti asa. Era formator de opinie, educator si e responsabil de esecul tau.

  43. Asa sunt majoritatea copiilor din ziua de azi. Trist dar adevarat. De cand cu prescurtarile de pe mess…rar gasesti cate unu’ care sa stie sa scrie romaneste…

  44. @Cristian – Asa spuneau si batranii mai demult, in urma cu sa zicem, 100 de ani cand cei tineri vorbeau diferit. Da o tura la biblioteca sa vezi cat de diferit se vorbea pe vremuri. De ce va feriti cu totii de progres ? De ce nu acceptati schimbarile ? De ce nu contribuiti la schimbare prin sugestii si prin comunicare cu cei care practica un asemnea limbaj ? De ce un NU mare ? De ce e rau sa zic LoL si BRB ? De ce ? De ce nu vreti sa acceptati ca ne schimbam si o data cu schimbarea noastra, se schimba si gramatica ?

    • @Liviu: LoL şi BRB nu înseamnă nimic în română. De aia! Poţi eventual să le înlocuieşti cu RGPU (râzând cu gura până la urechi) şi MÎI (mă întorc imediat), dar mi-e teamă că nu va mai înţelege nimeni.

  45. #66

    felicitari arhi, l-au ars un pic pe badea.
    bravos.

  46. Nici eu nu tolerez greselile gramaticale, indeosebi cele de ortografie. Asa am fost invatat inca din scoala ca e corect, asa scriu.
    Dar aici intervine problema: au fost acei elevi invatati in scoala aceste notiuni elementare de gramatica? Daca da si nu le-au retinut odata pentru totdeauna, inseamna ca au trecut prin scoala, cum se spune in popor, “ca gasca prin apa”.
    De ce trebuie sa mai existe polemici pe tema asta?

  47. el de la lecţiile respective a cam lipsit şi iaca na scăpări aşa pe aici pe colo 😉

  48. #69

    @Liviu Boldis: Nu conteaza ca esti tigan sau ca nu ai studii. Poti fi un bun manager chiar si asa. DAR: daca scrii un roman fara sa scrii macar corect gramatical e degeaba. Nimeni nu-l va citi, niciun critic nu-l va aprecia, nu va ramane pentru posteritate. Va fi degeaba. De-asta nu-mi plac mie romanii: ei sunt buni la toate, dar nu fac ca lumea nimic din ce incep.

  49. io nu-s manager de succes. N-am firme. O fii de la faptul ca blogul meu e scris analfabetic?

    de fapt, avand in vedere cum scriu pe blog, ar trebui sa fiu cel putin in top 347.23 cei mai bogati oameni de pe Leaota

  50. #71

    Retard articol………mult mai retarzi comentatorii……….Daca stati intr-o zi sa citesti din comentariile cititorilor, ( multi sunt cititori zilnici ) o sa constatati cate greseli gramaticale au comentariile,chiar si articolele…Nu mai zic ca astia care comenteaza mai au si “n” facultati ,unele curente….Dati-va si voi cu parerea,ce sa faceti mai mult….

  51. Si-a spus si omu parerea :)) cu bine cu rau, trebuie luata in serios si tratata ca atare!

  52. ARHI Februarie 10, 2011

    @Liviu Oradea: tu ai mult mai putin probleme decat cel din foto. Singura ta greseala sunt vreo 2 virgule, absolut scuzabil:) cat despre chestia cu daca iti place ce scriu. citesti si daca scriu analfabet, nu este adevarata. eu inchid blogul si nu mai intru niciodata. daca nu esti in stare sa scrii corect, inseamna ca ideile tale sunt la nivelul la care scrii

    cortect era:

    ARHI Februarie 10, 2011

    @Liviu Oradea: tu ai mult mai putin(E) probleme decat cel din foto. Singur(ELE) ta(LE) grese(LI) sunt vreo 2 virgule, absolut scuzabil(E) :).
    (C)at despre chestia cu daca iti place ce scriu(,) citesti si daca scriu analfabet, nu este adevarata. (E)u inchid blogul si nu mai intru niciodata. (D)aca nu esti in stare sa scrii corect, inseamna ca ideile tale sunt la nivelul la care scrii(.)

    In parantezele rotunde am pus corectiile, fiindca nu am avut chef sa fac un printscreen pe care sa corectez cu rosu 😛
    Sa nu fim mai catolici decat papa, la repezeala, fiecare scriem in limbaj mirc sau mess…

  53. Ehhh… am vazut si mai rau. Urmeaza o generatie de cosmar.

  54. #75

    ba, intrebare:tu,intradevar, i-ai bagat lu’ mantii chestia cu muie basescu?
    nu de alta,sunt deacord, da’ parca nu ejti tu.

  55. #76

    Arhitzia ta, am o propunere: hai sa facem o treaba[adica tu sa scrii, si eu sa citesc dupa], care sa constea in aportul cititorilor tai coroborat cu al tau: adica fiecare sa scrie ce link-uri acceseaza zilnic[bloguri, site-uri gen youtube, 220 etc, -respectiv rutina zilnica de pe net;]Nu de alta, da mai am cateva zile de vacanta ,in care pot sta cu falusul privind semet la aplica, fara nicio grija.[h8ers be hatin`] Incep eu: arhiblog.ro, visurat.ro, zoso.ro, piticu.ro, cabral.ro, 220.ro, facebook.com, mircea-badea.ro, verydemotivational.com…..operatiune repetata cam de 3 ori pe zi. Te roog:D promit sa te laud 3 zile daca faci asta:D

  56. #78

    pff…hai zi`mi macar ce inseamna “mke”,te rog….hai ca nu pot sa ies in oras pana nu aflu…fie`ti mila..te rog:)))

  57. #80

    aaah…gen..”mmmkey” nu stiam:”> mc;)

  58. Suuper ! Acum o sa-l contactez 🙂

  59. m-am prins de cine e vorba doar dupa ce am citit inceputul id-ului. un mare “latino lover” de la liceul meu. ceea ce-mi place la ideea lui e faptul ca aduna toate pi2dulinele plangacioase laolalta. deh, astea-s mai usor de consolat si de dus in pat.

  60. Arhi, azi ai scris într-un articol “cel mai complet ghid”. Mi-e lene să caut acum un exemplu, dar se întâmplă să pui virgulă între subiect și predicat. Nu cred că articolele în care se critică gramatica diverșilor pămpălăi de pe Internet își au locul pe blogul tău.

  61. Încă un exemplu din articolul tău cu Ștefan: “nu mai trimite-ţi ulterior 15 comentarii”. Probabil că o să-l corectezi curând, dar nu-mi spune că ai apăsat greșit pe taste și a apărut fix în acel loc tocmai o cratimă. 😉

  62. Arhi, am şi eu o problemă, dacă tot veni vorba de gramatică şi văd că sunt mulţi aici care “ştie” cu ce se mânăncă. De vreo doi ani mă chinuie o întrebare şi n-am primit până acum un răspuns explicat suficient de bine:
    Cum este corect?
    “Pasiunea mea este maşinile.”
    sau
    “Pasiunea mea sunt maşinile.”
    Dacă m-ai putea ajuta cu un articol pe tema asta ţi-aş fi recunoscător.

    • #86

      @Bazaconii: pai nu poti sa zici este masinile, nu? masinile sunt o pasiune

    • Păi când spui maşinile sunt pasiunea mea, e clar: “maşinile” este subiectul, iar “pasiunea” este complement direct.
      Dacă, în schimb, foloseşti topica propusă de mine, “pasiunea” devine subiectul. La fel ca în construcţia “Pasiunea mea este jocul de şah”, pasiunea este subiectul, jocul este complement direct. Doar că aici pasiunea şi jocul sunt ambele la singular, deci sună bine.
      Analog, ar trebui să fie corect să spui “Pasiunea mea este maşinile” pentru că subiectul se acordă cu predicatul, doar că sună foarte, foarte ciudat. Aşa că aş vrea o părere avizată. Mulţumesc

    • #88

      @Bazaconii: nu cred. acorzi subiectul masini cu predicatul sunt. forma constructiei e irelevanta, ai putea sa le si anagramezi, ca tot rezultatul ala este, adica masini subiect, sunt predicat

    • @Bazaconii: Topica nu modifica funcțiile sintactice ale unui cuvânt. În gramatica nu e ca la coadă la shaorma: cine e mai în față are prioritate.

    • Hmmmm. Posibil să ai dreptate, dar asta înseamnă că te forţează să foloseşti topica propusă de tine: Maşinile sunt pasiunea mea.
      Dar gândeşte-te dacă zici: Pasiunea mea este să beau o cafea cu prietenii.
      În mod normal, Pasiunea ar trebui să fie subiectul, nu?
      Sau “să beau o cafea cu prietenii” este o propoziţie subiectivă, iar pasiunea rămâne complement direct?!
      Frate, au trecut numai 15 ani de când făceam din astea la gramtică.

    • #91

      @Bazaconii: cat timp pasiunea se include in orice fel de intrebare cu care in fata, nu va fi in veci subiect, ci doar un amarat de complement

  63. PAH: uneori cine e mai în faţă chiar are prioritate. Sau invers, mai la coadă. Depinde după caz.

    M-a trimis Ştefan Murgeanu să v-ajut cu dilema, da’ nu pot. Nu ştiu ce zice buchea cărţii, probabil ceva de genu’: dacă “Pasiunea mea este gătitul”, atunci “Pasiunea mea este maşinile”, căci pasiune – subiect (“pasiunea este ceva”, ca în “pasiunea mea presupune asta”). După care buchea cărţii s-ar putea să adauge ceva despre acordul în funcţie de urechea vorbitorului.
    Cum ziceam, nu ştiu. Io, dac-ar fi să zic, aş zice că maşinile sunt pasiunea mea. Ce atâta bătaie de cap?!

    (Da’ e o bună idee pentru un articol viitor. Mulţămesc de inspiraţiune, o să pornesc să caut buchea cărţii.)

  64. Care complement, copii?! Cred că discutăm de nume predicativ vs subiect. Unde-i complementul direct pe lângă “este”?! “Pe cine/ce este?” Pe cine este el? El este pe tine. 🙂
    Ce-ul ăla apare şi la subiect (cine? ce?) şi la complementul direct (pe cine? ce?).

    • @diacritica: Corect, “este ceva” este predicat format din verb şi nume predicativ. Acum îmi amintesc. Dar tot nu ştiu să rezolv problema cu argumente valabile în totalitate.

  65. Arhi, io zic că “pasiunea” e subiectul, iar acordul (“sunt”) e prin atracţie sau ceva de genu’. S-ar putea să mă-nşel, o să studiez cestiunea.

  66. #97

    Mai tarziu dar mai bine decat niciodata, poate ca este locul si momentul 🙂

    In legatura cu ideea “cum scrii, asa gandesti”. Cat de stransa este legatura dintre a scrie “urat” si urat (agramat si caligrafie deplorabila) si capacitatea de a te exprima corect, inteligent ?
    De ce pun aceasta intrebare ? Am revazut de curand un film – “Eroul”, protagonist Jet Lee – iar ceea ce m-a “mobilizat” sa scriu aici este efortul lui Sabie Franta de a scrie un cuvant (nu conteaza care este) intr-un fel anume, nou. Era o scoala “de scris”, inteleg ca scrisul este pentru chinezi o arta, te poti perfectiona, poti deveni maestru. Asta inseamna ca arta scrisului te poate face mai inteligent.
    Se poate aplica si la cultura europeana, din care facem parte ?

    @camil – A invata sa scriem caligrafic si corect ne poate ajuta sa gandim “caligrafic” si corect ? Sau este inutil fiindca altete sunt cauzele care ne vor forma gandirea ?

  67. #98

    daca pasiunea ar fi subiectul din propozitia sugerata de el, atunci ar trebui acordat cu predicatul, rezultand ca ar trebui sa fie pasiunile mele…

    • Nu, pentru că tu ai o singură pasiune: maşinile! Nu ai o pasiune pentru fiecare maşină.

    • #100

      @Bazaconii: pai aia zic si eu, subiectul se acorda cu predicatul, iar daca pasiune ar fi subiect, ar trebui sa fie pasiuni, nu?

  68. @ Glass and Iron
    imho, răspunsul la prima ta întrebare este nu, iar la a doua, da. De ce? Pentru că vorbim despre scris, nu despre limbaj (acesta din urmă joacă un rol esențial în formarea gândirii și se dobândește la o vârstă la care scrisul e doar un vis frumos, de oameni mari). Există oameni fluenți și „mustoși” în scris, dar cam certați cu normele ortografice; asta nu-i face (din start) cretini. Caligrafia este cu totul altceva, practicarea ei te poate face mai sensibil la frumos, sporește simțul estetic șamd, dar nu te face mai inteligent.

  69. @Arhi: Aş zice că mai degrabă predicatul se acordă cu subiectul, că despre subiect spui ceva prin predicat.
    Şi be: toată lumea are dreptate. În structurile de genul ăla, nici măcar Gramatica Academiei nu zice care ce e.
    diacritica.wordpress.com/2011/02/11/pasiunea-mea-estesunt-masinile/

    Rămâne cum am stabilit: pasiunea mea sunt maşinile. 🙂

    • #103

      @diacritica: da, m-am gandit si eu si da cu x=multimea vida. oricum, mie imi suna total aiurea pasiunile este. cert e ca un bun subiect de batut campii. multumesc de implicare:)

  70. #105

    zici ca sunteti prosti. asa se intampla cand esti tocilar, inveti automat si nu ai creier.. ce`i aia pasiunea mea este/sunt masinile? nu faci o propozitie dupa cum te taie capul, propozitia asta este gresita din start. In limba romana se spune “masinile sunt pasiunea mea”. nu intorci tu cuvintele cum vrei.

    • @daff: auzi, dar dacă zici Pasiunea mea este golful, merge? Sau tot așa trebuie să pui golful la început?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.