Scris de zidanne
Aveam azi chef de o pizza, ingrediente aveam in frigider, mai putin rosii.
Ma duc la Carrefour Market sa iau ceva… si aveau vreo 4 chestii, ceva marca italiana cu eticheta albastra, rosii intregi cu instructiuni in BG, HU si RO, una marca proprie, am testat-o mai de mult, rosii decente, putin necoapte, pline de zeama si o alta de rosii cubulete, fara coaja. Tot marca proprie. Si ceva local cu rosii de oriunde.
Iau marca proprie. Cubulete.
Ajung acasa, pun toate mirodeniile, deschid cutia, bag o lingura, pun peste mirodenii si vad… vreo 5 cotoare si cava bucati. De pielite.
Ma mai uit o data pe ambalaj. 99% rosii. Cotoare de rosii. O pun la cos si injur. Nu mi-era decat de catelul de usturoi pe care l-am aruncat.
Le arunc, ma duc la mega, vad niste Mutti (pana in pandemie erau chiar ok)
Ma uit cu atentie in raft, o cutie era stramba de o muchie. Capacul conservei frumos, rosu, lucios… cum mi-l aminteam. Eticheta cu traducerea lipita pe ea.
Ma uit la cea de langa, cam nefinisata, RO, HU, BG…
Imi trece prim minte un reportaj de acum 10 ani: legumele care cad pe jos, merg in rRomania.
Mi-a iesit un sos din asta cu muchia stramba… asa cum imi aminteam ca trebuie sa fie sosul.
//zidanne
NOU
Poi dacă n ai soacră care să se ocupe de situație …
A mea pune bulioane și tot felul de roșii tocate, am investit într o mașină de tocat la care se uită, preferă să dea la manivelă un camion de roșii decât să bage mașina în priză.
Anyway, la capitolul roșii tocate, dacă n am producție soacră, eu mă duc pe Cirio sau Olympia.
NOU
Dacă nu ai soacră îți faci tu.
Eu mi-am luat pentru mine în calitate de dârlău, o mașină de tocat electrica de la Bosch, 2 kw. Toacă aia și crengi. Mașina de spălat nu consumă atât, cu rezistențele de încălzit apă la maxim.
Am zis să am, să nu mă rog de ea.
NOU
Deocamdată am soacră. Mă gândesc cu groază la pusul de chestii pentru iarnă. Am bucătărie de tip corporate, juma de metru de blat … fac eu chestii dar treburi de anvergură mai greu.
NOU
Marca proprie de la Kaufland K-clasic. Cotoarele alea in conserva sunt calitatea standard la conservele de la vapor.
NOU
Nu o mia gasesti de fo’ 3 luni de zile din pacate…..
NOU
Eu intotdeauna cand vreau sa iau ceva marca proprie din hipermarket, iau marca proprie pe care scrie doar in limba de origine a magazinului, iar eticheta in lb romana este lipita pe produs ulterior. Alea facute pt saracii Europei sunt niste mizerii.
NOU
La fel ca la Ouzo din Lidl. Una e calitatea celui îmbuteliat la Mitilini si alta a celui de la Cariceștii Rahtivani.
NOU
Poate imi e prea foame de dimineata, dar vroiam sa vad si-o poza cu pizza …
NOU
Nesimțire. Dacă ai timp plus chef fă o sesizare la OPC. Eu iau de la Lidl gama Freshona.
NOU
Pulpa de rosii Cirio 5 ron, pulpa de rosii carrefour 2.89. Asta pe langa faptul ca la pulpa de rosii intra mostly ce nu poate merge la rosii intregi.
Cat despre productia din Romania, prima data trebuie sa fie in stare sa cultive un soi anume si sa le recolteze cand sunt coapte cum trebuie.
NOU
Erau produse agricole din Italia sau ambalate în Italia? Pot fi produse pentru Italia.
Dacă pe conserve nu scrie că sunt produse agricole italiene (sau UE), sunt chinezești. Mai ales la bulion!
Pentru cine știe nemțește merită văzut cum și în ce condiții mizere sunt făcute conservele de roșii.
m.youtube.com/watch?v=ChkpkXAlIyw
NOU
Roumains, commente?!
NOU
Am zeci de conserve din astea prin dulapuri, poate chiar suta. De rosii am 10-15, toate marcile; mai am de ciuperci, linte, mazare, fasole, porumb, toate marcile, si le tot strang pentru cand ma voi apuca de gatit. Nu le-am facut un inventar, dar cred ca am suta. Cand ma duc sa cumpar bautura, arunc si 2-3 conserve din astea in cos, sa nu creada lumea ca sunt betivan. Pateuri iar am cu zecile. Pateuri, conserve de carne, ciorbe de burta.
NOU
Eşti vecinul ideal pentru apocalipsă.
NOU
@all 1 by popular demand: paine cu salam imgur.com/a/Kc2PPt1 (inca incerc sa ma invat limba obiectivului)
M-am apucat de jucat in bucatarie cand eram prin delegatii si diurna nu imi ajungea de o pizza (cu cat urci spre nord cu atat preturile sunt din ce in ce mai ciudate).
“Je” a copilarit in anii 90 asa ca salamul de vara cu paine turceasca e… ce trebuie.
Cat am stat pe acolo prin tarile cu apa calda, foloseam mutti/cirro (mai mult mutti) prunisoare (uneori luam deja tocate ca mi-era lene sa le toc eu – aka n-aveam blender) si paste barilla.
Cand am renuntat sa mai fac naveta (mi-am dat seama ca, atunci cand deja nu ca stewardesele iti stiu numele de familie dar deja stiu ca pe zborurile de zi preferi sucul de rosii cu un strop de sare si piper si seara vinul rosu, e timpul sa las si pe altii ) am continuat sa le folosesc. Pana spre inceputul pandemiei cand nu-mi mai ieseau retetele. Mozarella era plina cu apa, conservele de rosii nu mai contineau suc ci direct rosii si apa.. dublu standard – nu mai zic ca pe ambalaje nu mai scria in limba de origine a magazinului. Nu mai zic de untul frantzuzesc prezidential ambalat la suceava ;))
Asa am ajuns sa imi fac singur pastele, de ex ;)))
Zic… asta e furt pe fata. Nu ca 2-3-5 lei ci ca idee.
Ca si @Ramona m-am orientat spre marcile proprii ale magazinelor, cu ambalajele in limba lor – destul de OK.
Aseara, avem totul pregatit, doar ca uitasem de rosii (credeam ca mai am ceva in debara dar s-as dus cand am incercat un curry rapid); nu prea imi place mega din zona pentru ca sotia a lucrat o perioada acolo si… sa zicem ca ii sunt dator seniorului cu un articol.
Asa ca ma duc la second best – mai luasem de acolo, stiam cam ce au (destul de mare saracia) – dublu standard nu iau prin definitie, mai era ceva pe acolo dar nu inspira incredere – dupa 20 de ani de crescut rosii cam stiu ce fac rumanii in piete (si nu numai), zic… hai sa ii dau o sansa si marcii proprii made in ro – cand am deschis-o arata exact ca virgula cotoarele care ajungeau la gaini cand faceam bulioane la tara.
Fortat de imprejurari ma duc pana la mega si – daca-i ma uit pe rafturi. Acolo vad din nou dublul strandard – normal ca o aleg pe cea cu traducerea lipita pe cutie.
Deci, vorba cantecului, am testat eu ca sa nu testazi voi :))
@raider e beciul plin la tara si debaraua la fel, numai ca sunt deja “asezonate” pentru mancaruri cu specific romanesc. Si destul de apos. Ma complic. Cuptorul nu trece de 300 de grade (cam 275 se duce) asa ca trebuie sa pre-coc blatul cu sos pe el, pe la jumatate sa scot, sa adaug topping… duminica seara, voiam si eu o paine cu salam ;))) Si putin rosii. Si un catel de usturoi ;)))