De când ne naștem, suntem umili. Ne naștem având privilegiul de de a fi asistați de un medic care se uită cu scârbă la șpaga dată de părinți, pentru a avea dreptul să ne nască în condiții civilizate, nu pe paie. Asta deși părinții plăteau asigurări.

Creștem. Părinții ne duc la un medic pediatru, care primește șpagă pentru dreptul de a ne azvârli în scârbă o rețetă compensată de lapte praf sau un vaccin pentru care oricum ai plătit.

Mergem la grădiniță, unde părinții noștri au dreptul de a fi umiliți de o grasă absolventă de 12 clase, care își hrănește familia din mâncarea pe care ar trebui să o mâncăm noi, dar nu o facem. Pentru că nouă ni se dau resturile ce rămân după împărțeala din bucătărie. Suntem bătuți să adormim, iar părinții ne sunt mințiți că nu suntem cuminți și ne facem vânătăi singuri. Adormim plângând, iar lacrimile noastre le vede doar un Dumnezeu ce rânjește în barbă, satisfăcut.

La școală suntem umiliți din prima până în ultima zi. Începând cu taxele neoficiale pe care părinții trebuie să le plătească, pentru că altfel doamna le scoate copiii în fața clasei și îi arată cu degetul ca exemple negative, cu cursurile decrepite și depășite de timp, dar care se țin pentru că venerabilul profesor trebuie să mănânce și el o pâine, cu mizeria examenelor pe care nu știi dacă le dai, cum le dai, când le dai și terminând cu o licență pe care tu o iei cu 9, învățând, dar un mizerabil care a plătit-o o ia cu 10.

Drumul umilinței continuă ca adult, la fiecare ghișeu unde ești scuipat în față de cei ce sunt plătiți de tine să te servească, la fiecare ieșire peste graniță, unde ești privit ca un paria, pentru că nația ta știe doar să fure și să violeze, la fiecare job unde înclini capul în fața unui analfabet cu 4 clase, dar cu relații la stat. Te umilești la magazin, cerșind atenția unei vânzătoare căreia nu îi pasă de tine. Te umilești la bancă, cerșind un credit ce îți este aruncat în scârbă de cei ce trăiesc de pe urma banilor tăi.

Te umilești stând la coadă să îți depui actele, pentru că vrei să te însori. Te umilești făcându-ți-se analize de sifilis, pentru dreptul de a procrea legal. Te umilești în fața unui funcționar de stare civilă, care îți spune că statul rromân garantează căsnicia, deși din clipa în care devieniți 2, muncești cât 4 pentru a le mări lor dosurile umflate de slănina capitalistă.

Din păcate, nici în moarte nu scapi de blestemul de a fi umil. Trebuie să te umilești la starea civilă, să îți fie constatată moartea. Trebuie să te căciulești în fața groparului, să îți sape groapa. În fața preotului, să îți citească slujba morților, dacă ești religios. Trebuie să te umilești în fața celor ce îți poartă sicirul, altfel te lasă pe masă să putrezești.

Rromâne, de ce știi tu doar lecția umilinței?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

30 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Au.
    Atât pot spune.

  2. #2

    Capul ce se pleaca sabia nu-l taie. E naspa stiu.
    E usor sa fii cutezator cand ai spatele asigurat, o situatie materiala a familiei care iti garanteaza ca n-o sa ajungi niciodata la disperare (Vorbesc de cunostintele mele nascute in UE).
    E un pic mai greut cand esti inteligent dar nu geniu, si nici nu te-a dus mintea sa te specializezi in IT.
    Pui mana si pleci in lume cu o valiza, printre necunoscuti unde nu vei avea niciodata radacini, cauti un job si cand l-ai gasit mai si rabzi ce sa faci?
    Te mai specializezi pe un domeniu conex cu joburile pe care le vezi in piata si speri sa castigi pe termen lung prin perseverenta.

    • #3

      La turci, proverbul sună aproximativ invers; numai noi justificam fără succes, se pare, un comportament: “Capul plecat merită tăiat”.

    • #4

      @Purki da am facut si eu dinastea. Eram imigrant ilegal in Italia si angajatorul platea cu intarziere si niciodata salariul la zi.
      M-am dus cu capul sus si am cerut sa mi se plateasca munca depusa.
      Rezultat: ia de aici 25% si vreau sa pleci acasa ACUM (si sa uiti de restul)

      E usor sa vorbesti din carti asta zic

      Poate vine un sol de pace care s-a descurcat in mod asertiv toata viata fara sa si-o ia peste bot (atentie nu mare smecher in IT sau geniu la NASA) sa ne destepte si pe noi.

    • #5

      Nema, in cazul asta nu cred ca avea cineva cu tine in special pentru ca erai roman. Ti-ai furat-o pentru ca ai plecat complet gresit si nepregatit, erai asemenea unui african venit pe pluta: erai ilegal – ce job oficial ai fi vrut? ca nu aveau cum sa te inregimenteze oficial, cel mai probabil cunoasterea limbii era spre zero, din moment ce te-ai dus acolo ilegal probabil te-ai dus la carat cu carca si nu ca un mult hulit din IT etc. Ce ai fi vrut, tratament special doar pentru ca esti alb? Profitori si stapani de sclavi sunt peste tot, ia vezi cam ce patesc in romania amaratii aia de vietnamezi/srilankezi de vin la munca cu carca in constructii in Romania, sau ca menajere etc.

    • #6

      @Ion stai chill ca vorbeam limba mai bine decat multi localnici, eu vorbimd Italiana oficiala si ei exprimandu-se cu forte multe regionalisme.
      Discutia era de principiu, nu la ce se astepta un tanar cu capul in nori la 20 de ani care a vazut prea multe filme cu viata din afara = El dorado si a nimerit in Evul Mediu (cunoscatorii stiu ce zic)

    • #7

      @Purki, wow! pai daca un cap plecat merita taiat in acceptiunea turca nici nu-i de mirare. exceptand perioada piticului porno erdohan ala, per total, apreciez foarte mult istoria poporului turc si implicit poporul turc. totusi oamenii aia au pus mana si au cam cucerit popoare, au creat imperii, au construit una-alta. ei au avut multi vasali, noi am fost vasalii lor…
      Astfel ca proverbul in forma asta chiar nici ca se putea sa fie creat de alta natie decat cea otomana 🙂

  3. #8

    Inca un text bine scris si dureros de adevarat…Cred ca e efectiv in noi, poate comunismul a accentuat fenomenul, poate…..Dar din istorie nu prea reiese ca am avut momente in care am pierdut dar stand drept, cred ca si din aceasta cauza am facut o virtute ca nu am “atacat” pe nimeni …ci doar ne-am aparat saracia…Suntem miorita, suntem contemplativi si fatalisti..iar aceste trasaturi nu se pot schimba peste noapte, doar poate pe parcursul multor generati daca s-ar scimba modul de educatie din scoli, pt ca in familili suntem educati sa ne “descurcam”..poate…

    • #9

      Bine ai pus ghilimelele.
      Ca exemplu, în 1529, la primul asediu al Vienei, din oastea lui Suleyman Magnificul făceau parte și cca 8000 de moldoveni care au participat la atac. La al doilea asediu din 1683, cu oastea lui Mehmed v.4.0 au participat și oșteni din Valahia.
      Dar da, noi am fost scutul creștinătății. LOL

    • #10

      A venit apa calda ? a venit dar e rece…:)

  4. Toti aceia in fata caruia te umilesti si multi care te umilesc suntem NOI, fratii nostri, parintii nostri, copii nostri. De ce nu poate fi rupt acest cerc atata timp cat NOI il intelegem si suntem de ambele parti ale lui?

    • #12

      Pt ca orice “frate” care trece din fata ghiseului, in spatele lui, deabia asteapta sa reguleze asa cum a fost el regulat…sau altfel spus cand are painea si cutitul in mana, orice dac fute si pe masa…(nu oricine, doar 99,999999999 % dintre noi)

  5. Dupa copilaria in comunism, am dezvoltat cateva principii pe care le aplic la orice interactiune cu angajatii statului sau privatului: nu ma asez la o coada care are mai mult de 3 persoane, nu discut cu cineva care ridica vocea, nu accept explicatii aberante sau analfabete, nu accept adresarea cu formula prefacut-colocviala “domnu’ Andrei” cand prezint acte de identitate, nu platesc “fondul clasei”.

  6. #14

    Nota 10.

  7. #15

    meam, cum a lovit articolul ăsta…
    Bravo, maestre !

  8. #16

    Eh, dar si noi ne scoatem parleala umilindu-i masiv pe ceilalti. Pentru ca toti cei descrisi mai sus ca abuzatori suntem tot noi, rrrromanii verzi, in diverse ipostaze, care le-o tragem grav celorlalti cand avem ocazia.
    Si umilim vartos cand suntem cu masina in trafic si ne bagam pula prin geam in ceilalti si le taiem calea, si in armata cand eram ii umileam si ii puneam sa curete cartofi sau sa spele wcul cu periuta pe racani, si ii umilim constant pe batrani uitandu-ne cu scarba la ei si comentand ca ce pula lor cauta ei in viata intre noi la orele diminetii cand noi, tinerii, trebuie sa muncim, ii umilim si pe cei din provincii sau de la tara care atarna la ajutoarele sociale produse din banii munciti de noi in IT si in marile orase, si la televizor radem de umilirea grosiera a unor vulpite si a unor fiice ale unor foste vedete pentru ca asta e singurul umor la care mai suntem in stare sa reactionam, ne bagam pula vartos in oricine are o impresie diferita pe internet si cu cat il umilim mai tare, cu atat avem impresia de racorire/satisfactie si ca avem mai multa dreptate etc.
    Garbage in, garbage out, e doar o mare roata a umilirii reciproce in care romanii sunt experti, abuzatori si abuzati in acelasi timp.

    PS: ” la fiecare ieșire peste graniță, unde ești privit ca un paria” – nu stiu la ceilalti cum e, dar eu in Germania traiesc mult mai bine social decat am facut-o vreodata in Ro. Sunt respectat, am amici bastinasi, am fost tratat cu maxim respect oriunde de la spitale la politie si autoritati locale, copiii sunt bine integrati si au prieteni etc. Decizia de a parasi hellhole Romania a fost, in cazul meu, salutara.

  9. #18

    Asa se intampla cand le dai grade la toata pulimea…prind aripi si glas.
    Tot noi suntem vinovați din cauza lenei ( principala cauza )
    Esti in ordine cu toate la masina si esti oprit buna ziua buna ziua si la revedere.
    Statie auto si detectoare pentru javrele din boscheti.
    Plati online pentru toate utilitățile.
    Sanatatea e sfanta si dupa ce platim jegurile din sistem sa ne mai si imbolnavim din cauza lor?
    Fara media fara facebook fara instagram doar aer curat si multa miscare.
    Si la restul trateaza tot cu indiferenta daca te enervezi daca nu tot platesti.
    Stresul te omoara incet incet…

  10. #19

    in romania, daca nu te umilesti, risti sa fii considerat un soi de ciumat, pentru ca vei provoca o stare inconfortabila, nu esti ”ca toata lumea”, ”baiat bun, maica”!
    pe de alta parte, daca iti planifici sa eviti unele situatii, gen pupat poala popii sau a sanitarilor bugetivori, si daca ai taria sa-i infrunti pe dobitocii pe care nu-i poti evita, o sa-ti creasca stima de sine.

  11. #20

    Trăim într-o țară săracă, dar frumoasă. Intotdeuna acesta a fost punctul forte al României – este o țară frumoasă. O afirmație de nimic, făcută din lipsa unor argumente solide, sub presiunea unui complex de inferioritate ascuns în mentalitatea multor locuitori ai plaiurilor mioritice.

    Au trecut peste noi popoare migratoare, epidemii, războaie și revolte, iar noi ne-am consolat în permanență cu ideea că peisajele de la noi sunt minunate. Am încercat să ne fabricăm o istorie măreață, cu eroi naționali care au ținut piept barbarilor cotropitori. Codrul este frate cu românul, păcat că țara asta e locuită, bla bla bla.

    Ce facem noi de 20 de secole încoace? Ne plângem! Ne plângem că locuim într-o țară săracă și plină de hoți. Ne plângem că în străinătate e mai bine. Ne plângem că nu avem salarii și ni se taie din pensii, dar continuăm să-i votăm tot pe aceiași oameni care de 30 de ani nu fac nimic. Ne plângem că Europa nu dă doi bani pe noi și ne cataloghează pe toți drept țigani. Ne plângem ca n-avem locuri de muncă sau că suntem sclavi pe plantațiile vestice.
    Ne plângem și totuși nimeni nu face nimic.

    Dacă fiecare și-ar face treaba bine, măcar pentru o zi, Romania ar fi un loc mult mai plăcut. Ne plângem și totodată ne consolăm cu ideea că avem niște peisaje minunate…

    • #21

      Nu e chiar un argument de nimic. Faptul că țara e locuibilă și are elemente propice vieții e un mare lucru și o să fie mare lucru și pe
      viitor.

      Ce să zici de alte țări unde 90% e deșert total nelocuibil? Sau unde au 0 șanse să facă agricultură? Sau unde dacă ieși din oraș riști să te atace hienele sau alte animale sălbatice? Nu stai la grătare ca românul la umbră, că nu ai de unde umbră.

      Din perspectiva asta suntem fix ca și copiii ăia răsfățați care nu înțeleg ce bine o duc, și peste ani când deșertificarea va accelera, sau păduri vom mai vedea doar în poze după ce le-am ras pe toate, vom mai avea 2-3 râuri că restul le-au intubat băieții deștepți în aberația numită microhidrocentrale, o să ne dăm seama la ce nivel ne-am bătut joc de ce am avut.

      Olanda construiește baraje ca să mai câștige un petec de pământ arabil, noi facem grătare și proiecte imobiliare pe ele.

  12. #22

    Cred ca confunzi umilinta cu frica. Suntem un neam de fricosi si pentru a supravietui ne umilim. Este singura cale care o stim. Tot ce e mai sus e nascut din frica. Ne umilim ca ne e frica sa nu se intample x, y, z.
    Fugim de responsabilitati. Cu responsabiliti vin si “pedepsele” (nu gasesc acum termenul adecvat) pentru greseli. Daca nu esti responsabil de nimic si esti umil, nu ti se va intampla nimic.
    Si la randu-ti cand poti provoca teama, o faci. Si celalalt devine umil. Daca nu, spunem ca “s-au intalnit doi cocosi”. Nu vedem ca sunt doi oameni care niciunu nu a vrut sa fie umil, sau niciunu nu a incercat sa nu se impuna in fata ceilulalt printr-o amenintare.
    Poate nu confunzi umilinta cu frica, poate doar umilinta e un rezultat al fricii. Nu am fost niciodata un popor cu capul sus.

    • #23

      i strongly agree with that. frica/fuga de responsabilitati e cacatul suprem si a fost asa de bine indus incat cu greu mintea locala poate sa ocoleasca aceasta bariera. are ceva medieval in el acest mod de existenta. nu e valabil in toate cazurile, chiar incepe sa se estompeze pe masura ce se schimba generatiile, dar sunt zone unde e asa de vizibila atitudinea incat ti se face greata.

  13. #24

    nu stiu baws, eu nu ma regasesc in nimic din ce scrii tu acolo :))
    e chestie de atitudine si de alegere
    daca alegi sa fii carpa nu te astepta sa te trateze cineva cu respect…

  14. #25

    Poate am ratat eu explicatia pe undeva, deci intreb: de ce au textele astea numerele/anii in poza? 2007, 2008, acum 2009.

    • #26

      sunt texte scrise de mine in acei ani

    • #27

      Oricum îs actuale și în 2021. Nu prea s-au schimbat multe în România de atunci.

  15. #29

    Și atunci, cum explici vajnica populație melenească care umbrește degeaba teritoriul României? Dar bombardierii? Ăia de calcă bieții căței, tot din umilință o fac?

    Umilința naște mai degrabă bun-simț, pe când genele prost selectate…

  16. #30

    Nu e chiar asa boss, daca nu ne luptam frumos si ne luam batalie de la dusmani apoi mama nu ne lasa sa intram in castel, ne pune sa ne mai batem o data pana infrangem!