Revin puțin la faza cu grătarul și gătitul la smoker, pentru că ieri am realizat ceva. Românii habar nu au să gătească carnea de pui, dacă nu o fierb într-o tocană, ceva. În românia, puiul este o mâncare meh, merg doar pulpele și aripioarele, eventual la KFC, pieptul se face pe grătar, un fel de talpă pompoasă, servită cu orez și cam aia e.
Uitându-mă la emisiunea aia cu American Barbecue am văzut, la un moment dat, pui gătit la smoker. Cum se face, cum se asezonează, cât se ține, la ce temperatură, cu ce să îl ungi în timpul coacerii, ca să își păstreze sucurile în înterior, chestii de astea.
ȘI ieri am făcut și eu un pui întreg, de ăla fericit, de la Avicola. Bine, problema mea e că nu am lemn de esență tare, dar zilele astea o rezolv cu minim o tonă și viața va fi mult mai frumoasă. În rest, am urmat cam ce aveam eu în minte legat de pui și vreau să vă spun că NU EXISTĂ CARNE MAI BUNĂ DECÂT CEA DE PUI, dacă e pregătită cum trebuie.
Pielea a ieșit super mișto crocantă și aromată, carnea din interior plină de arome și sucuri, care nu au plecat, pentru că am uns cu o marinadă grasă puiul, de vreo 3 ori, moale și delicioasă, divin, vă spun, divin. Nu am mâncat în viața mea piept de pui atât de bun, atât de moale, atât de aromat.
Recomand 100%. Follow me for moar recipes!
NOU
Nu toata lumea are smoker si timp in rest ai dreptate.
NOU
..si rețetă medicală de aprobare a consumului de pui…
NOU
maestre, nu ne dai si noua reteta?
am timp si smoker… pui gasesc.
linkul de facebook zice page not found.
numai bine!
NOU
Recunosc ca evit puiul in general deoarece sunt ingrozit de cum sunt crescuti. Am impresia ca e cea mai injectata si hormonata (daca imi permiti acest nou cuvant) carne de pe piata.
In rest, chiar aseara mi-am trantit in cuptor niste fasii de piept de pui cu niste cubulete de cartofi si felii de morcovi. Evident, romanian style, scaldat in niste ulei sa fie gustoase si sa planga ficatul, bine condimentat cu diverse ierburi (erau niste mixuri asa ca mi-e cam dificil sa le enumar, cert e ca era si niste menta pe acolo care s-a potrivit perfect).
NOU
Cunosc si eu persoane care evita puiul pentru aceleasi motive, in timp ce devoreaza cu mare pofta crenwursti.. sau cum naiba li se spune corect. Adica, resturile si gunoaiele de la pui, facute pasta si condimentata. Makes sense.. 😀
NOU
conteaza mult si tipul de animal. eu am avut niste pui crescuti la curte din care iesea super supa dar la friptura erau talpasi. am schimbat rasa si minune, mai frageda carnea decat la aia din comert.
anyway, nasoale astea pentru cine nu are cum sa faca asa ceva
#saliveazapetastatura
NOU
Din ce am observat eu, pieptul (ca ala e cel mai slab) se face cel mai bine daca e tinut in iaurt sau chiar lapte cu mirodenii macar juma’ de ora inainte sa-l gatesti. In rest, daca gasesc feliat si neinjectat, il dau cu nitel ulei de avocado si-l frec cu niste masala si iese dumnezeiesc. Cand o sa am posibilitatea, o sa-l afum si eu. Pana atunci ma multumesc cu el asa, mai ales ca si copiii il mananca cu doua maini 🙂
NOU
Nu trebuie smoker sa faci un pui suculent si gustos. Si bine gatit.
La cuptor iese la fel de bine. Pe suport de pui ceva, asezonat bine si ceva lichid in tava. Cuptorul nu se da pe ventilatie decat la final daca vrei sa-i faci pielea mai crocanta.
In vreo 2-3 ore a fost gata.
Nu contest smokerul boss. O sa vreau si eu unul din asta. Doar ca se poate si clasic.
NOU
pai nu ai de ce sa contesti, ca sunt complementare, eu ziceam doar ce am facut eu, probabil poti face misto si la foc direct, important e sa stii ce faci
NOU
Si eu il fac la cuptor, intreg. In aproximativ 1,5 – 2 ore se face, in functie de cat de baban e puiul. Ceva gen “pui pe sticla” doar ca eu il pun direct pe un gratar, deasupra unei tavi, fara apa sau altceva. Doar il ung bine cu un maglavais facut din ulei de masline (sau unt) cu condimente.
NOU
Pe insula ti-as fi putut recomanda cativa furnizori de pui / curcani crescuti regulamentar.
In loc de marinada grasa eu folosesc una normala dar adaug cateva cubulete de unt sub pielea puiului inainte de a da drumul la foc si fum. In plus, la interior adaug o lamaie (asta daca nu ii dau cu o doza de lager) si ii dau cu caldura indirecta.
Merge si varianta cu iaurt descrisa de varucu doar ca pe-aia o recomand de obicei pentru kebab sau diverse parti facute la cuptor si mai putin pentru pui intreg facut la grill si smoker.
NOU
Nu ezita totusi cu recomandarie, daca se poate 🙂
NOU
Sud-est: Copas Farm (Berks). Curcanii sunt senzatie.
Nord: Barra Bronzes (Inverurie) – idem in privinta curcanilor, Hugh Grierson (Perthshire) pentru full range sau Donald Russell (mai ales pentru specialitatile de vita).
NOU
Poza 3: #BCLM
NOU
Ce e mai exact marinada grasa?
NOU
o marinada cu oase late
NOU
Si care sufera cu glanda…
NOU
Aaa, atunci sigur e buna la pulele de pui!
NOU
Stiti ce m-a invatat 2020, pe langa marile porcarii?
Ca daca nu stii ce condimente sa bagi, ia cutia si incepe cu cate putin din fiecare intr-un bol, bagi putin ulei de masline si apoi ungi carnea aia pe toate partile. Se poate adaiga si mustar dulce cu miere, dupa gust. Complementar se poate da si cu iaurt, se baga bere/vin in tava (vin mai putin) si lasa sosul ala de rodie deoparte. Preferinta personala. Mi se pare potrivit doar in situatii prea particulare de care nu mai am parte dupa ce m-am vindecat de ceva.
De evitat poate menta in exces.
Nu cred ca am avut aceeasi reteta de doua ori anul asta. Si tot ce am facut asa a iesit bine bine.
NOU
da, nu prea ai cum sa gresesti daca pui condimente din plin. bine, daca pui scortisoara…
NOU
Scortisoara merge la orice carne.
NOU
detest scortisoara pana in varful unghiilor
NOU
îmi place și mie să mănânc aicia!
NOU
Stai ca am reusit sa resetez parola ….
Corect, scortisoara ramane in plic.
Am uitat sa precizez cand ai fost la greci, insa sper ca ai luat niste condimente de salata/pui/vita de la ei. Sunt foarte misto.
NOU
Te rog frumos! Ala e pui familist. Cand am luat prima data asa ceva, i-am zis nevestii ca am luat pui cu patru picioare… a vrut sa ma dea afara din casa.
NOU
Pentru ca stau la bloc, puiul il fac de obicei intr-o cratita de fonta, cu capac, luata de la Ikea (ceva de genul www.ikea.com/ro/ro/p/vardagen-cratita-cu-capac-fonta-00437271/) Il asezonez bine, cu o zi inainte (sare, piper, boia afumata, ulei de masline). Inainte sa-l bag la cuptor, ii indes niste ierburi aromatice in fund si il tin la cuptor vreo doua ore, cu capac, la foc mic. Il consum cu mamaliga si usturoi. O bunatate.
NOU
mmmmm-ai ucis:)) si nu mai am pui
NOU
Eu ce sa mai zic, ‘tiar smokerul sa-ti fie! Parca simt in cerul gurii, aroma de fum…
NOU
bai, stii cum e coaja aia crocanta, usor afumata?? gizas…
NOU
Stii cu ce mai merge puiul ala? Cu niste sos de rosii, coapte pe gratar.
Pui niste rosii la copt, pe gratar (alea mici si foarte coapte, luate din gradina sunt cele mai bune), alaturi de unu, doi ardei iuti (cat de iuti si cat de multi, depinde de gustul fiecaruia). Decojesti rosiile, tai ardeii in bucatele mici, amesteci totul cu niste usturoi pisat, sare, piper si niste busuioc verde sau menta, daca ai. E nebunie curata.
NOU
se numeste samurzac aia. da, e nebuneala
NOU
Il poti incerca si infipt intr-o sticla cu apa, iese ceva mai fraged pe interior 😉
NOU
storceag, la fel ca faimoasa ciorba de sturion?
NOU
Sarmuzac ii zice la sos, storceag e ciorba de sturion. Merge si cu putin otet, daca il vrei mai acru.
NOU
Pentru corectitudine.. sarmuzac.
NOU
Chiar ieri eram in Carrefour la crapelnita, langa mine cumparau niste duamne pui din aia facuti intregi. Vanzatoarea din greseala voia sa puna uneia unul dintre puii mai…negri (cam ca in pozele tale). A sarit aia de fund in sus, ca ea nu-l vrea pe ala, ca e ars. A incercat asta sa spuna ”stiti, aia sunt cu mai multe condimente, foc mai mic”…nimic. Ea vrea din ala alb si frumos.
NOU
Poate le place pulpa de pui mai în sânge 🙂 Am fost servit o dată de o gospodină începătoare la o zi onomastică cu pule de pui pane. Pur şi simplu când am muşcat, a ţâşnit sângele.
NOU
e tricky cu puiul pane, ca se rumeneste paneul si puiul e crud. o solutie este sa il gauresti pana la os cu furculita in mai multe locuri
NOU
sau fierbi umpic pulele alea de pui înainte să le faci pane
NOU
aaaaahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
NOU
@Shoric trebuia sa le iei si tu mai usor, cu buzele, nu cu dintii
NOU
aaaaahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
NOU
@Skyler, trebuia să le sug ca pe îngheţată:)
NOU
Daca ar fi numai asta, ca romanii nu stiu sa gateasca avicole, ar fi fain. Romania ar fi ca Wakanda++ (+ gagici faine, + bauturica pe cinste).
NOU
Parcă te văd la emisiunea aia masterchef cum le dai cu puiu’ în cap pentru că nu ai trecut testu’.
NOU
@arhi azi am gătit:
i.imgur.com/uVh6GRI.jpg
i.imgur.com/JcLXFNQ.jpg
NOU
burlac?
NOU
Niet ;))
Maine pizza i.imgur.com/vTTXJGn.jpg
NOU
Tocmai mi-am cumparat fum lichid. Sunt foarte curios ce o sa iasa :))
NOU
sa ne anunti
NOU
Da ma, si mie azi mi-au venit analizele… cica am foie gras. Si adevarul e ca nu imi place puiul. Hormoni, viata de maxim 42 zile, steroizi, alea, alea.
NOU
Suculent, nesuculent, dar arata de parca l-ai bagat viu si a murit in incendiu…
NOU
Cred ca tu cunoști alți români ca aia pe care îi știu eu fac inclusiv claponi. Mai nou din ceva rasă franțuzească. Până la 10 ani credeam că pastrama e doar din carne de pui sau curcan! Ca daca venei de la Moldova cu ceva găini in traista nu era problemă cu miliția. In schimb cu porcul….
In altă ordine de idei daca ajungi cândva pe la un târg din ăla de prin statele sudiste in SUA și o sa guști ceva brisket, pulled pork, un porumb copt tras prin unt o sa zici că pana atunci ai trait in neștiință!
NOU
Îmi vine să turbez de draci când merg la câte un grătar și femeile din grup încep cu puiul ” am luat niște pulpițe pentru copii”, în condițiile în care și medicul de familie mi-a zis să nu-i dam carne de pui din comerț fetiței când a început diversificarea. Acum mai facem și noi câte un pui familist cu mujdei, de poftă.
Plus că trebuie să stau să le păzesc sa se facă cum trebuie să nu se ardă sau sa nu iasă crude, și încep comentariile :”e crudă, e prea arsă, e pe p… a mă-sii”
Nu, puiul se face la smoker, la cuptor, sau la ceaun, în multă untură. Visul meu umed e sa fac odată când am mulți musafiri, curcan umplut cu rață umpluta cu pui umplut cu organele lor și cu orez și ciuperci.
Am noroc ca vecinii mei de la țară au început sa crească pui de carne, pui care pasc toată ziua prin livadă și dorm în copac. 3-5 kg unul.
NOU
Daca vrei sa gatesti carne fara prea mari batai de cap atunci incearca sous vide. Carnea iese mereu la fel, nu ai nevoie de prea multe condimente si nu ai nevoie de grasime suplimentara.
NOU
Lemn de esenta tare am vazut pe la Selgros odata. (special pentru afumat)
Daca vrei ceva cool comanzi wood chips din butoaie de Jack Daniels de pe ebay.
NOU
Imi pare rau da fiu io ala da imi place de voi si vreau sa va mai citesc si peste dooj de ani. Luati-o usurel cu fumurile pt ca adenocarcinom de colon (si alte rele). Iar daca bagati si iute deja e overload. Sau poate aveti vreo afinitate exagerata pt colonoscopii?
NOU
Jean, fumul nu e carcinogen. Fumul rezultat din descopunere brusca a grasimilor pe jar, reintors in carne, ala da. ce fac eu eu afumare, carnea nu are legatura cu jarul
NOU
Hidrocarburile ciclice poliaromatice, (benzo-a-pirena mai exact, care e extrem de toxica, induce mutatii prin schimbarea G cu T in ADN) apar la combustia materiei organice. ORICAREI materii organice. Deci si a lemnului, nu doar a grasimii animale sau a carnii. Stiu ca e bun cu fum, dar mai rarutz e mai dragutz. Si mai bine murim mai tarziu decat mai devreme nu?
NOU
nu am idee ce spui, ma depaseste si nu am idee daca cauti pe google ca sa iti sustii teoria sau nu. eu am intrebat un medic, mi-a explicat, tind sa il cred pe medic, nu internetul. pe de alta parte, faptul ca fac asta o data sau de 2 ori pe saptamana nu e exces.
NOU
All I could think: mama, ce nigga’ e puiul ala.
NOU
Cu ce smoker te lauzi?
NOU
tenneker