Bine, topul ăsta seamănă foarte mult cu topul acela în care Craiova era destinația turistică numărul 1 din Europa, așa că nu știu neapărat câtă relevanță are. Cu ce am ieșit noi pe locul 4, cu răcituri, chiftele și sarmale?

Dar Italea pă locul 1? Cu ce? Cu pizza, paste și risotto? Că altceva nu au nimic care să sară în ochi? Franța, după românia? Când într-un meniu francez găsești mâncaruri mai bune și mai diverse decât toată mâncarea românească? Mexic? Cu ce, cu taco taco taquito? Turcia, pe 17, eii fiind, practic, sursa bucătăriilor din tot estul europei? Un top în care nu există bucătăria rusă, pentru că cancel culture sau cum, că Rusia are niște mâncăruri de mori și învii.

Da, cum ziceam, Craiova, topul destinațiilor turistice din Europa.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

68 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Sunt chestii de gusturi. Dupa mine romania n ar prinde top 10. Ar fi mai degraba: china, turcia/egipt, japonia, india, spania, franta si restu’ lumii.
    Subliniez, problema de gust!

    • #2

      Pentru ca rezonez cu lista ta – stii un restaurant egiptean bun in Bucuresti?

    • #3

      Din pacate nu.

    • #4

      @babu a pus si el o lista, nu stie domnul irod prea bine ce a scris pe.acolo, dar, din fericire, poate scrie orice.i trece prin cap.

  2. #5

    Cred că i-au îmbătat pe ăia de au jurizat și au evaluat ciorba de burtă și zeama de varză de a doua zi.

  3. #6

    In multe locuri din Romania poți să mănânci bătaie fără să vrei 🙂

  4. #8

    Aia cu mori și învii nu era valabilă pentru rusoaice?

  5. #9

    Eu inteleg clasamentul ca cel al gustului…si poate ceea ce se consuma in Romania e mai gustos decat ce se serveste in Franta(legume fierte,asta daca nu vorbim de cartofi prajiti cu maioneza).Idem,in mexic poate meniurile sunt mai savuroase…decat in alte tari.

    • #10

      Hahahaha…… legume fierte și cartofi prăjiți cu maioneza

  6. #11

    Daca excludem condimentele in exces, nu cred ca avem tari asiatice si turcia in clasament. Sa ne intelegem, imi place de mor mancarea condimentata, dar nu stiu cum a fost facut clasamentul. Cumva, e un rost al condimentelor in mancare, nu? Pe alocuri, rostul acestora e sa nu se mai simta carnea in starea ei naturala :))

    • #12

      Ungurii numai pentru tortul Doboș ar trebui să fie primii.

  7. #13

    agree cu italia. nu inteleg ce cauta romania acolo, sua sau germania. adica germania peste thailanda sau ungaria? wtf??

    • #14

      Ce mancare are Ungaria in afara de gulas si langos si ceva salam?

    • #15

      ungaria are toată mâncarea 🙂 o găseşti în juma de românie.

    • #16

      Deci nu are nimic in afara de cele amintite de mine. De unde sa aiba doar maghiarii au venit in Europa in anul 900 si mancau carne de cal de unde si gulasul

    • #17

      @pasager: daca ai curiozitati adevarate poti sa incerci cand mergi pe acolo. s-ar putea sa ai o surpriza maricica. sau poti sa nu incerci si sa crezi in continuare aiurelile pe care le-ai scris. spor!

    • #18

      Tu pui Ungaria pe palier cu Thailanda??? Ești etnic maghiar cu siguranță. Orice tara asiatică dă clasă oricărei țări europene, poate cu excepția Franței, care e șefa in materie de rafinament culinar. Bucătăria românească însă excelează prin rețete bazate pe produse “prea bune, prea că la țară”. Mergeți în Bucovina sau în Maramureș și mâncați doar mâncăruri tradiționale de acolo și veți înțelege de ce apare bucătăria românească așa de sus în top. Poate că nu tuturor le place mâncarea picantă in stil asiatic (mie de exemplu îmi place foarte mult), adevărații gurmanzi merg pe Franța, Romania și Turcia. Italia chiar nu-și are locul in topul ăsta…

  8. Topul e facut din media notelor pentru fiecare fel de mancare, note date pe nushce platforma. Nu a jurizat nimeni efectiv, e un fel de…nici nu stiu cum sa zic.

    • #20

      a, deci e ca si cum te-ai duce la mcdonalds si iei burgeru de 13e si ii spui gourmet, neavand multe alte feluri castiga degajat, frumos elegant cat de cat

  9. #21

    De acord cu Italia.

    Insa Spania ?! aia n-au NIMIC de top la capitolul gastronomie, exceptand niste branzeturi decente si jamon serrano/iberico. Si callos a la madrilena.

    In 8 ani de Spania am numarat pe degetele de la o mana mesele memorabile.

    Bucatarie mai fada mai greu gasesti…

    Grecia in schimb…

    • #22

      Ai incercat paella valenciana? Lentejas sau fabada asturiana? Dar caldo gallego? Sau cocido? Gambas al ajillo?

    • #23

      oh, fabada asturiana…sau carillera iberica. sau solomillo iberico…

    • #24

      puchero andaluz cu pringà…

    • #25

      Voi inventati cuvinte care seamana a mancaruri iberice, asa-i? Hai ca incerc si eu: lebada venturiana – deliciu!

    • #26

      Da, pe toate. 70% din ele sunt denumiri diferite pentru tot felul de sunci cu acelasi gust tampit.

      Fabada asturiana e o fasole chioara din care se scoate carnea, nu se folosesc legume si iese o zeama lunga, cum o fac oltenii.

      Lentejas, idem.

      Before you ask, am stat in Leon niste ani, deci stiu “cu ce se mananca” gastronomia asturiana.

      Lucram la corporatie si acolo, deci aveam pauzele de masa si cena de la empresa on the regular, in restaurant.

      Le venea sa isi scoata ochii, mai bine preferau sa manancam de la Burger King.

      Singurele care mergeau erau tapas, ca veneau cu berile la pachet, sau cand ieseam de botellon/paseo.

      Paella valenciana, versiunea cu pui, gen orez cu pui, e probabil cea mai digerabila, dar mai mult e un fel de “hai sa zicem ca avem si noi ceva comestibil”.

      Toate astea enumerate le gasesc pe prima pagina a meniului oricarui birt de mana a doua din Ardeal sau Moldova, dpdv al numarului/diversitatii.

    • #27

      @unsirb: de fapt, sunt nume de jucatori de la Athletic Bilbao :))

    • #28

      @Dragos
      Daca ai stat in Leon, nu stiu ce ai mancat si pe unde ai mancat, dar un lucru e sigur, nu ai mancat niciodata fabada asturiana. Poti da un search pe gugal si sa vezi ca fabada are mereu carnat (chorizo) in compozitie. Si apare si in farfurie, nu se scoate si se arunca…
      Lentejas la fel, chorizo.
      Caldo gallego sau cocido, nu stiu ce si unde ai mancat tu, dar nu are legatura cu sunca.
      Gambas al ajillo la fel.
      Dar da, stiu, ai stat in Leon si ai mancat doar in restaurante si la cena de la empresa. Wow. Doar ca nu. Cena de la empresa nu este in nici un caz ceva regular.

    • #29

      Da, posibil, noi eram mai mult cu sidra turnata de la un metru, cu bolta, daca stii ce zic :))

      Serios, toti scoteau chorizo din zamă inainte de servire, si era un chorizo mai gen sangerete, sau black pudding, ramanand zama aia aproape limpede.

      Meh, nu spun ca in nord nu e mai variata mancarea, ca acolo e mai rece, nevoie de calorii, etc. dar orisicat, sa pui gastronomia spaniola pe podiumul mondial…come on.

      De la Leon la Oviedo sau Gijon, in 5 ani lungi si lati cat am bantuit prin zona aia, pana m-am intors mai la sud, nu imi amintesc de vreo masa oficiala sau familiala care sa ma fi dat pe spate.

      Caldo gallego nu am mancat, mai mancai o paine pe A6 pana la A Coruna ca sa servesti ciorba galiciana 🙂

      Mai lipsea gazpacho din lista aia, btw :)))) sau pollo a la plancha, ca asa si painea e un fel de bucate.

  10. #30

    Bucataria romaneasca nu e in top-4 nici macar in Romania, d-apoi in toata lumea.

    • #31

      Și uite așa s-a închis rubrica de comentarii…

  11. #32

    Romania in fata Turciei si Japoniei? 🙂 🙂 🙂 🙂

    Cu ce? Cu ciorba de loboda?

    • #33

      leave ciorba de loboda alone!!!!!!!!!!!!!!

    • #34

      Costi, sa ma ierte al de sus ca sunt in postul cel mare, ala pe care il tii de la 115 la 80 :)), dar gastronomia noastra e mult mai mult decat ciorba de loboda.

    • #35

      @pvladc, știu, din întâmplare, ultimele patru cărți cumpărate sunt despre gastronomia românească. (Ierburi uitate, Curatorul de zacusca, Trei secole de gastronomie românească etc.)
      Dar degeaba, că la restaurante tot șnițel de pui cu cartofi congelați prăjiți găsim.

  12. #36

    Nu vad de ce nu ar fi Romania in top 10 cu sarmale, mititei, ardei umpluti, fripturi la tava, mancare la ceaun, ciorba din ciolan cu fasole si varza, ciorba de perisoare, salata de vinete, carnati de casa, tocanite, mamaliga cu branza si smantana etc iar la capitolul prajituri si dospituri putini au o varietate ca a noastra.

    Cultura culinara este strans legata de bogatia pamantului si climat. Noi avem pamant bun, ce mereu a dat roade, am crescut animale si pasari si asa am dezvoltat o cultura culinara diversa.
    Stim sa facem din dintr-un produs zeci de feluri de mancare. Asta cred ca e secretul.

    • #37

      An prieteni americani si canadieni care au fost in Romania.
      Daca Ii intrebi ce le a placut la noi in top este mincarea si citez americanul despre mici ” ce I mai buni mini cirnati care I am mincat in viata mea” , papanasi la fel, ciorba de fasole in castron de piine, sarmale etc.
      Acum nici americanii si nici canadienii nu au o gastronomie nationala de invidiat dar depinde de gustul omului.

    • #38

      Americanilor le place mancarea noastra pentru ca si ei gatesc cu multa grasime. :)))) Diners, Drive-Ins, and Dives e o orgie culinara americana. Sigur, are si multa mancare straina dar dupa ce vezi cum arata mancarea lor, adica nu se zgarcesc la nimic, zici ca ce ai mancat pana acum au fost paie. :))))

    • #39

      @pasager Majoritatea celor enumerate le găsești cam peste tot în zona Balcanilor. Cu mici variațiuni. Nu sunt chiar specifice românești. Citeam pe undeva că singurele chestii 100% ar fi mujdeiul și modul de preparare al borșului, din tărâțe.

    • #40

      >>asa am dezvoltat o cultura culinara diversa

      ati dezvoltat un cuc, si nici ala mare. Cultura culinara romaneasca se bazeaza pe turci si greci, la fel ca restul balcanilor. Ceaun, sarma, ciolan astea sunt cuvinte cu radacini turcesti. Micii sunt un fel de kebab, nu carnati fara matz cum zic ignorantii.

    • #41

      cevapcici

    • #42

      @anukoi Borsul este reteta ruseasca si este folosit mai mult in sudul Romaniei.
      Eu nu am mancat niciodata mancare cu bors.
      Topul de mai sus nu trateaza specificul mancarii dar daca tot ai adus vorba, putem spune ca fiecare tara europeana a suferit influente culinare straine dar au creat retete bazate pe ce produce pamantul lor si pe gustul lor. Asta e specificul unei mancari, ingredientele si felul in care este gatita. De-aia tocana de legume a francezilor se cheama ratatouille iar noi o numim simplu tocana de legume.

      Romania nu este tara balcanica. Sudul Romaniei a suferit oaresce influente dar nu atat de mari incat sa-si piarda identitatea. In comunism am fost izolati 45 de ani. Inainte de comunism am fost saraci cu totii in Europa, nu ne-am permis sa circulam si sa ne influentam, deci de unde atatea influente culturale?

    • #43

      @Radu deci au venit turcii in 1400, in Europa si ne-au dat de mancare la toti? Turcii au mancare buna si variata dar carnea in forma tocata vine de la arabi, turcii au imprumutat-o.

      Cred ca discutia asta ar putea sa degenereze si nu mai poate continua fara acordul stapanului de blog. In cazul in care e voie, trebuie sa spui ce natie esti ca sa vorbim si despre tine, daca doar ataci ascuns atunci sa sugicucu’ romanesc cu pofta.

    • #44

      >>sa sugicucu’ romanesc cu pofta

      Dupa ce-i ia doamna mama ta branza.

    • #45

      …dar nu ne-am jignit

    • #46

      Asta mi s-ar parea un exercitiu interesant. Iei cel mai random articol, despre cel mai inofensiv subiect si vezi de cate comentarii e nevoie pana se ajunge la futut mame

    • #47

      regula celor 3 comentarii se adevereste

    • #48

      @radu Mama mea nu mai este, mai, lepadatura. Mai multe nu zic, ca in ciuda mizeriei si lasitatii in care te scalzi, eu nu-ti doresc nici un fel de rau.

    • #49

      “Romania nu este tara balcanica”. Geografic argumentul este corect. Din alte puncte de vedere…
      Nu mai stiu care cancelar austriac spunea prin secolul XVIII sau XIX ca Balcanii se opresc la portiile Vienei. Ca avea dreptate sau nu, asta e de discutat…

    • #50

      suedia are printre mancarurile traditionale sarmalele cu mamaliga. asta asa ca fapt divers.
      a fost un baiat pe la radio acum ceva timp si spunea ca in romania mancarea traditionala, miezul gastronomiei romane, e ciorba. in toate formele ei de agregare. restul de mancaruri sunt si ele pe acolo dar nu sunt esentiale, ciorba in schimb e baza.

    • #51

      Să nu uităm salata de boeuf.

  13. #52

    Nu va mai suparati, toate is bune, doar pofta de mancare sa aveti! Tin minte acum vreo cativa ani cand i-am descoperit pe Mark Weins si Trevor James cat mai salivam la clipurile lor de prin asia.

  14. #53

    Cred ca Romania a iesit pe locul 4 pentru “Shaorma mare cu de toate”

  15. #54

    Bai, I beg to differ, topul nu e facut chiar la misto.
    Dovada este ca UK lipseste binemeritat din top.
    E adevarat, au compensat cu o alta prostie crasa lasand US in prima treime a topului! Sau, la fel de neinspirat, Germania!

    Cum ziceau si altii, e chestie de gust. Totusi Italia chiar este intr-un top 5 mondial (alaturi de alte 2-3 tari mediteraneene, pentru ca bucataria adevarata in zona asta s-a nascut, dintre care fac parte incontestabil Turcia sau Libanul) plus 1-2 asiatice, alt leagan de civilizatie si cultura care impacteaza patrimoniul gastronomic universal.
    Rusia e cam pe nicaieri, sincer. Oscileaza intre bucatarie balcanic-mediteraneeana (atat musulmana cat si crestina) dar adaptata neinspirat, multe influente orientale dar si multa bucatarie nordica/baltica/scandinava (care numai rafinata sau sofisticata nu e), zona geografica cu care au foarte multe in comun.

    In rest, a manca e un alt mod de a descoperi lumea! 🙂

  16. #55

    N-ati inteles, zicea ca topul e facut pe baza voturilor pt feluri de mancare si BAUTURI specifice fiecarei tari in parte. Alcoolul ne-a tras in sus.

  17. #56

    Probabil pt ca ne mancam intre noi. Daca trecem peste cutumele astea de 2 lei carnea de om se poate gati si manca(mai ales aia frageda). 😀

  18. Topul este asa: ce tari au internet?

    Italia, vai pula lor. Nu au decat paste, pizza, supe, salate, vita, porc, fructe de mare, fructe, deserturi. Practic dejaba.

    Nu poti face un top real al mancarurilor. Dar poti face un top al bucatariilor. Realale. Si alea sunt, fara pic de logica in numerotare: franta, italia, tailanda, turcia

    Pe langa astea ai: rusia, austria, spania

    Toate astea au mai sus: georgia si iran si china si india. Ca de fapt toate mancarurile vin de aici. Turcii shnt bossi care iau din persia/india si aduc incoa. Arabi preiau si fac treaba. Etc etc etc

    Romania as vinde-o ca un mix. Turcia, rusia, ucraina, austria. Toate mixate aici

  19. #58

    Avem cel mai bun desert aniversar: coliva.

  20. #59

    Sa avem pardon – Rusia are CEA MAI INFECTA BUCATARIE pe care am vazut-o vreodata.

    La hotel mare in Rusia, 4 stele, se serva la cina acum vreo 2 ani FICAT fiert, cu un cartof langa.

    Din toti prietenii care au fost pe acolo, unul nu s-a intors spunand ca a mancat ceva bun.

    Mancarea lor ma face sa ma bucur ca exista McDonald’s. Si eu urasc McDonald’s!

    • #60

      >>Mancarea lor ma face sa ma bucur ca exista McDonald’s

      Nici aia nu mai au.

  21. #61

    Când v-aud cu mâncare rusească, turcească și asiatică îmi vine să vomit. Bucătăria românească le dă clasă de n-au aer.
    Dar da, cine mănâncă miel și ied care put a căcat de la o poștă, poate spune că mâncarea rusească, turcească și asiatică-i tata lor.

  22. Chestie de noroc si experiențe.
    De exemplu, câtă vreme am mâncat din nordul Italiei (gen Milano, lacul Como) am zis că mâncarea italiană e nimic. Când m-am lăsat mai jos, prin Roma, am găsit pastele alea care trebuie, am mâncat un miel gătit dumnezeiește. Un italian mi-a confirmat că mâncarea e mai bună cu cât te duci mai spre sud.

    Cu Franța… n-am reușit să mă împrietenesc, gastronomic privind relația. Cât m-am plimbat în toată zona Provence și Coasta de Azur… ceva mai decent de friptură de vită nu am reușit să găsesc. Dar poate că și ei fac mâncare bună, dar n-am întâlnit-o eu. Cum pățisem cu Italia până s-o iau mai spre sud…

    Ce vreau să spun? Că e greu să faci clasamente, iar ca top-urile astea să mai fie și obiective/relevante (să nu cuprindă doar părerea mea sau a ta) se cere ceva efort și seriozitate mai multă în documentare.

    • #63

      Probabil un top al tarilor unde se mananca bine (dar te costa probabil 2 rinichi) este cel al tarilor cu cele mai multe restaurante cu stele Michelin.
      Acolo nu mai este doar parerea mea sau a ta.

  23. #64

    M-am tot uitat la topul ala si nu am stiut ce sa inteleg. Am incercat sa vad statisticile siteului pe alexa dar l-au inchis nemernicii. Semrush si Similarsites spun ca siteul are milioane de utilizatori si – atentie – are 38% vizitatori americani si de restu pana la 50% englezi, canadieni, australieni.

    Am mai citit prin diverse locuri (reddit, discord) si concluzia e ca in contextul dat topul e apropiat de realitate. Realitatea subiectiva a milioane de anglofoni calatori prin tari straine.

    Turistu standard mediu mananca la hotel sau langa hotel, pe strazile numite pe drept “tourist traps”.

    O avea turcii, tailandezii, etc. restaurante de top in varf de munte sau undeva unde stie doar un calugar de 99 de ani dar in zonele turistice au faimoasele tourist traps cu mese mici mici, mancare similara peste tot si .. in majoritate covarsitoare doar pe gustul lor, fara influente din afara (adica pe gustul sua).

    Daca mergem la noi prin zonele vizitate cred ca restaurantele accesibile pentru anglofoni sunt peste speluncile din tourist traps din alte parti. O sa ma luati cu bombele de pe litoral .. turistu strain nu prea se inghesuie pe litoral, mai mult prin Bucuresti, Brasov, etc.

    Cu bani gasesti si pe litoral o pescarie ceva cu mancare okish.

    Mai cred ceva legat de top. Ii zice cuisine national dar e vorba de locul unde s-a infaptuit indestularea si nu se originea retetei mancate.

    Adica e posibil ca 70% din votanti sa nu se fi atins de cozonac sau de piftie dar sa isi aminteasca ce gulas/gyros/shaorma/pizza/paste bune au mancat in Bucuresti. Pana la urma gasesti mancare de toate felurile.

    Asa explicam si de ce sua e asa sus, ai o bucatarie diversa, daca treci peste mcd. Ok, probabil multi au votat sua ca doar acolo au mancat, ei neiesind din tara. Sau au votat din patriotism.

    Deci locul 4, hai sa ne laudam, sa vina turistii, sa le facem niste tourist traps.

  24. #65

    scuzati, dar sa te miri ca Mexic este in top pentru ca taco taco e un semn de lipsa de cunoastere.

  25. #66

    Am senzatia ca judecati mancarea din Italia dupa ce ati mancat in in restaurantele gasite pe TripAdvisor cand ati fost in city-break in Milano sau Roma :))
    Mergeti nene in sudul Italiei (Sicilia etc) in restaurantele unde mananca localnicii sa vedeti cum este mancarea cu adevarat. Sau in nord, in zona Aosta.

    • #67

      poti sa faci asta cu mersul in carciumile in care mananca localnicii oriunde in italia si sa mananci mancare delicioasa. fiecare zona are ceva special

  26. Am mancat din toate bucatariile din top 10, , la tarile europene chiar acasa la ele, insa nimic nu se compara cu niste mici de la dedulesti de acum 10-15 ani sau cu niste sarmale de la unele nunti (la sarmale secretul e sa fie cat mai multe facute la gramada, cele facute in cantitati mici orice ai face nu ies la fel de bune).