E ceva ce nu inteleg si, nefiind din bransa, intreb si eu pe alții mai deștepți decat mine.

In toata europa, pretul gazelor e la un all time low. S-au adus gaze masiv din Asia, USA a rupt norma trimitand containere cu GPl, toate depozitele europene sunt la maximul de capacitate.

România creste pretul.

DE CE?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

19 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    De ce nu?

    93
  2. Procesele economice care justifica pretul mare ne depasesc si nu are sens sa ne batem noi capul. Se ocupa oameni avizati.

    55
  3. #3

    Pentru ca industria de altădată e moartă, iar statul nu mai are alta sursa de bani decît taxele pe monopol, adică gazele, electricitatea si benzina/motorina. Salariile sînt mici, profitul multinaționalelor este zero, atîrnătorii la sinecuri prea mulți.

    56
    • #4

      Cu riscul de a fi catalogat comunist ceea ce nu sunt sau trol, te intreb, te bazezi pe ceva cand spui ca profitul multinationalelor este zero? Ceea ce e mai trist este ca ai 30 de aprobari ale comentariului, asta ma ingrijoreaza.

      20
  4. #5

    Azomures este unul dintre cei mai mari consumatori de GN din Romania si stiu cu certitudine ca lucreaza cu mai multi furnizori, pe fondul volumului mare de gaz unul singur neputand sa le sustina cererea.
    Exista argumentul comercial care depinde de clauzele contractuale pt ca majoritatea deal-urilor se fac cu pret legat la BRM sau TTF. Aici e doar o banuiala pt ca datele sunt confidentiale. Pretul GN pe TTF si BRM s-a marit de la 35 la 39 eur/mwh odata ce UA a capturat Sudza.
    Dar cum Azomures a lucrat in ultima luna si jumatate, cel mai probabil cresterea este cauzata de majorarea tarifului de distributie a GN de catre ANRE in medie cu 19% incepand cu 01.07.2024 ce se traduce in +10lei/mwh.

    Sau un cumul al celor 2 factori.

    32
  5. #6

    In toate cazurile astea ,raspunsul e: pt ca pot ! Cine ii intreaba vreodata de sanatate la modul cel mai serios ? Eu nu imi explic ,cum in cazul unui produs alimentar (de exemplu) apar anunturi ca trebuie scos de la vanzare (neconform)abia dupa ce este pus la raft si chiar vandut catre clienti !!!! De ce dupa si nu inainte ,nu pot sa inteleg ! Acum, e cazul fructelor si legumelor cu continut de produse chimice muuuult peste cel admis ,pt cei care fac asta in mod deliberat nu exista alt loc de cazare decat puscaria !

    21
  6. #8

    Ca sa nu ardem gazul de pomana.

    24
  7. #10

    Fix asta se întreabă și ciolacu! Că nici el nu înțelege. Îl văd mereu că ridică din umeri. Din gestul ăla mi am dat seama…

    25
  8. #11

    Pentru ca statul nu are bani. Motiv pentru care, acelasi stat, de fapt beneficiarul real al preturilor astora aberante la energie de orice fel, nu are niciun interes sa scada preturile. Din ce platim la gaze, curent, benzina, o buna parte ajunge, sub forme diverse, inapoi statului. Stat care este incapabil sa taxeze corect pe unii si pe altii sau sa-i prinda pe aia care fac frauda, dar care ne arde, pe toti, in egala masura, prin lucrurile la care nu prea putem sa renuntam.

    29
  9. #12

    azomures a avut un model de business de mare succes. a primit subventie pentru producerea de ingrasaminte si apoi le vindea la export.

    9
  10. #13

    Pai cum mai dădea Azomureș faliment ca să poată fi vândută la preț de nimic, dacă prețul gazelor era la nivel european?
    În fine, poate nu fix Azomureș, poate mai sunt încă vreo 3-5-10 alte uzine care au exact aceeași soartă

    9
    • #14

      1. Ca să nu-și piardă reflexul prețurilor nesimțite.
      2. Ca să nu strice piața
      3. An electoral, ai uitat?

      6
  11. Pt ca ne permitem!

    5
  12. #17

    1-toti benzinarii au stocuri
    2- preturile sunt legate de bursa
    -3- regia pulii sau ce este, obliga vanzatorii sa puna pretul intre x si y, nu te misti decat in zona asta de pret.
    sunt reglementari si mm
    si diferentele astea dintre x si y e in functie de zone , geografic vorbind

    mersul pe jos = …………..{ dupa gust , sau …..}

  13. #18

    E schema pentru fraieri probabil, majoritatea ingrasamintelor se aduceau din Rusia, cumva oamenii merg la ciupeala…

  14. #19

    E explicat in detaliu aici: www.youtube.com/watch?v=ELaBzj7cn14

    1

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.