Originalul e AICI
Minutul și scorul
04.03.2022 / 20:30
🪖Trupele rusești au luat cu asalt orașul Nikolaev ( 140 km est de Odessa). Se dau lupte în sudul orașului. Podurile mobile de peste Bug au fost ridicate.
🪖Ucrainenii au aruncat în aer un pod la 15 kilometri de Kiev, fapt ce a înțepenit din nou acel convoi de 60 de kilometri. Rușii se concentrează pe încercuirea Kievului.
🪖Cel mai mare spital de pediatrie din Kiev funcționează acum integral în subteranele orașului. Toți copiii care au putut fi mutați, au fost transferați spre vest. Până în acest moment, conform surselor ucrainiene au murit 28 de copii și 64 au fost răniți, în toată Ucraina.
🪖În Jitomir o școală a fost distrusă integral de un atac cu rachete rusești. Adică nu a mai rămas nimic din ea.
🪖Luptele continuă la Mariupol, mai multe zone ale orașului rezistă în continuare după 9 zile de asediu și 5 zile de bombardamente intense.
🪖Kievul se baricadează în continuare. Construiesc linii de apărate anti-tanc, dar și tranșee. Apărătorii au nevoie de căști și veste antiglonț, drone, stații de emisie-recepție și generatoare de curent. 1500 de veste antiglonț trimise de Polonia vor ajunge, se pare, în seara asta.
🪖Locuitorii Odessei continuă să fortifice orașul, iar gara din Odessa este neîncăpătoare, oamenii așteptând trenuri care să ii ducă spre republica Moldova. La ieșirea din oraș, spre Palanca (MD), sunt cozi pe șosea, iar la vama Palanca (50 de km de Odessa) coada de mașini este de peste 7 km. (ora 16:00)
🪖În Herson, au sosit autobuze cu civili ruși pentru a prelua administrația orașului.
🪖Rușii au ajuns la periferia orașului Zaporojie, după ce noaptea trecută au preluat controlul centralei nucleare.
🪖Harkovul a fost bombardat și astăzi cu proiectile reactive și rachete. Ucrainenii controlează în continuare cea mai mare parte a orașului inclusiv aeroportul orașului și gara.
🪖Consiliul ONU pentru drepturile omului a votat masiv în favoarea constituirii unei comisii care să ancheteze încălcările drepturilor omului de către Rusia în Ucraina. 32 de voturi au fost pentru, două voturi împotrivă (Eritreea și Rusia) Să nu mai cumpărați nimic din Eritreea!
🪖O mare parte din ajutorul american de 350 de milioane de dolari a ajuns în Ucraina.
🪖UkrOboronProm (un consorțiu ce formează Industria Ucraineană de apărare) a început să repare tehnica de luptă capturată de la ruși si să o trimită înapoi pe linia frontului împotriva fostilor proprietari.
🪖Deasupra Ucrainei nu se va institui o zonă de interzicere a zborurilor ”no-fly-zone” așa cum cere de mai multe ori președintele Zelenski.
🪖 Petrolierul Boris Vilkitskiy a fost deviat din portul Kent după ce docherii au refuzat să descarce petrolul rusesc. Un alt petrolier rusesc, Pluto, este ancorat, de ieri, in largul portului Liverpool cu aceeași problema.
🪖Panasonic a încetat tranzacțiile cu Rusia.
🪖Google a încetat să vândă reclame în Rusia. Anunțurile de recrutare vor trebui tipărite acum de Putin.
🪖Agențiile de rating Fitch și Moody au plasat Rusia la categoria ”junk”
🪖La Riga(Letonia), strada pe care este ambasada Rusiei a fost botezată ”Ucraina Independentă”. Ambasada nu va mai primi corespondenta daca pe plic nu e scrisă adresa cum trebuie.
🪖Elveția mai bagă o tură de sancțiuni: va îngheța activele unor persoane apropiate de Putin și va suspenda orice activitate de import-export cu Federația Rusă.
🪖Microsoft suspendă vânzările și serviciile în Rusia.
🪖Comisia Europeană suspendă toate programele de colaborare cu Rusia în domeniul științei și cercetării.
🪖Generalul rus Andrei Suhovetsky, comandant adjunct al armatei 41 a fost ucis de un lunetist ucrainean pe aeroportul din Hostomel pe 01.03. Partea rusă a confirmat că a pierdut un general.
In Romania
🇷🇴 Peste 180.000 de refugiați au ajuns în România până în acest moment. În jur de 60.000 au rămas la noi. Restul au plecat mai departe.
🇷🇴 CNSU a decis trimiterea a 11 ambulanțe ca ajutor pentru Ucraina. Nu sunt noi, dar sunt funcționale.
🇷🇴 În România se va operaționaliza un hub european pentru preluarea și gestionarea ajutoarelor trimise din Europa pentru Ucraina dar și pentru a gestiona criza refugiaților.
🇷🇴 Un tren cu 400 de refugiați este așteptat în această seară în Gara de Nord după ce noaptea trecută a sosit o altă garnitură cu în jur de 1000 de refugiați. Aceștia au fost cazați la Romexpo, o mare parte dintre ei plecând spre aeroportul Otopeni.
Altfel:
❌Generalul rus Andrei Suhovetsky NU era comandant al trupelor Spetsnatz.
❌Magomed ”Schrödinger” Tushaev era viu ieri, la fel și bocancii lui de la Prada.
❌NU este confirmată știrea că la adresa lui Zelenski ar fi avut loc nu mai puțin de trei atentate în ultimele zile.
Căutăm confirmare pentru:
🤷 Armata ucraineană se pregătește de contraatac.
🤷Un băiat de la noi face incursiuni constante cu un microbus în Ucraina, prin vama Isaccea, pentru a aduce în România oameni care nu pot călătorii prea ușor – copii, femei gravide sau batrâni. 💙💛 Să îi deie mnizău sănătate!
Nino-nino
🤪Președintele Johannis a vorbit azi la telefon cu președintele Columbiei despre necazul geostrategic cu Ucraina. Sper sa nu sară ăia cu un transport umanitar de cocaină.
Pe mâine! 🪖
Găsiți si pe Telegram Minutul și Scorul: t.me/minutulsiscorul

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.