Era o reclamă la televizor, la o revistă, Eveniment istoric. Cumva, încă mai sunt pasionat de istorie și îmi place să citesc lecturi de genul, poate privite și din alte unghiuri decât versiunile oficiale, cu alți oameni care relatează, cu alte amănunte. Știu, sună plictisitor, dar nu e.

Așa. Și mă uitam eu la reclama asta, gândindu-mă că da, uite, poate o să o cumpăr și eu, pentru că pare interesantă, nu costă mult, stau și cu copiii și le arăt, când vine, jbang, finalul reclamei. A fost Horea mason? Și atunci, ca prin farmec, mi s-a dus naibii cheful de a da banii pe așa ceva.

Și de asta se duc în cap toate ziarele, toate revistele, tot ce înseamnă presă scrisă. Pentru că oamenii serioși, oamenii care au bani, care ar da bani să le cumpere, sunt dezgustați de mizeriile asttea fetide, care sunt la orice colț de stradă. Și ajung, desigur, pe internet, unde sunt idioții de facebook, chemtrails is murder, antivaxx, după care se închid. Și nimeni nu înțelege de ce, se pare.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

10 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Horea a fost omul francezilor, dar nu mason. Cloșca a fost mason că avea pui de aur.

    • #2

      Cel mai mason a fost Manole. Literalmente.

    • #3

      Motto-ul lui Manole “In viata, sa nu regleti nimic!”

  2. #4

    A existat/există această ipoteză prin care se încearcă a se explica ușurința cu care un țăran sărac a fost primit de patru ori de Împărat cu care a purtat de fiecare dată lungi și discrete discuții.
    Copii să învețe două sau trei limbi de circulație și Slavă AllFAther, au să aibă ce să citească…
    Cînd mă gîndesc în ce întuneric ne-au ținut pe noi, ce n-aș da să merg din nou la școală…
    www.edigroup.be/1030-savoir#/categories-histoire_archeologie

    • #5

      Recomand și asta, o gășiți la chioșcurile inmedio. Grăbiți-vă, se vinde ca pâinea caldă abia scoasă din cuptor. Mai e un număr mișto, v. infra.

      www.historia.fr/parution/special-87

      www.historia.fr/parution/mensuel-864

    • #6

      @Arbait: asta cu taranul sarac ne-a ramas de la comunisti. Horea era frate de episcop si fusese ofiter de husari, luptase in armata austriaca. Devine mai plauzibila acum usurinta cu care a primit audientele.

    • #7

      @Alex, nu mă-nebunii, nea Nicu? De unde ai mai scos asta domne, l-ai făcut din tîmplar ofițer în armata imperială :)) Ai un link?

    • #8

      Am dar e catre alt blog care citeaza documente din epoca. Nu stiu daca seriful blogului imi da voie.

    • #9

      bineinteles, cand am interzis eu linkurile utile?

    • #10

      historice.ro/un-portret-contemporan-al-lui-horea-publicat-in-1785/

      “Horea este numele pe care și l-a dat căpetenia acestei răscoale, adevăratul său nume este Nicula Urs și este un român născut în Transilvania, din Arieș, ține de biserica de acolo, din Arada; multă vreme nu a avut nici o avere, ci a trăit pe lângă neamuri și prieteni. Fratele său era episcop român și pentru că averea i-a permis a ridicat în făstul război cu prusacii două escadroane de husari pe cheltuiala lui; astfel a primit de la Curte permisiunea să numească el doi rotmiștri și doi locotenenți. Un post de rotmistru l-a dat fratelui său, acestui Horea, care a fost cu husarii de Toscana ai lui Leopold. La sfârșitul războiului și-a vândut postul de rotmistru, însă a pierdut repede banii și nu i-au mai rămas decât înșelăciunile: lua sub tot felul de motive bani de la românii bogați și îi folosea, fără să se gândească să-i înapoieze, ca să răspândească în rândurile poporului său sminteala că după vechile privilegii ar fi oameni pe deplin liberi”.
      Cica Horea ar fi fost condus catre locul de executie si de catre un detasament de husari de Toscana, gest probabil simbolic. Mai citisem (dar nu mai stiu unde) ca Horea fusese inspirat de tot felul de idei iluministe din carti pe care le citise si incerca sa le raspandeasca printre romanii din Transilvania.
      George Damian, din al carui blog am citat, zice ca detaliile biografice sunt probabil false dar eu ma intreb: ce autoritate ar fi avut un tamplar sarac in fata romanilor transilvaneni care erau invatati cu supunerea fata de autoritati? Si hai sa fim sinceri: povesti de astea “from rags to glory” tin mai degraba de perioada romantica din sec 19 si sunt inventii.
      Si Avram Iancu fusese avocat, deci de familie mai rasarita. Eu zic mai degraba ca povestea cu tamplarul sarac Horea e mai probabil sa fie falsa.