Am primit de la TP-Link routerul AC5400 si range extenderul AC2600, să văd cum se mișcă și să emit și niște păreri pe temă, ca simplu utilizator de wireless de pe vremea paleoliticului târziu.
Design
Routerul este destul de pătrățel, greuț și cu multe antene, adică 8, ceea ce îl face cam incomod de amplasat într-un interior cum e la mine, de exemplu, unde Archer C9 e amplasat între cărți și pare că e de acolo. Dar dacă ai un loc dedicat lui, în casă, arată foarte mișto, cu acel design futurist și multiplele antene întinse.
Hardware
Procesor dual core de 1.4GHz ce este însoțit de alte 3 procesoare, câte unul pentru fiecare bandă wireless, adică acel tri-band AC5400 wireless, 802.11ac/n/a 5GHz cu MU-MIMO, 802.11b/g/n pe banda de 2.4GHz, 9 antene de mare putere, 5 porturi gigabit, un USB 3.0 si un USB 2.0.
Pentru cine nu știe ce înseamnă MU-MIMO
Multi-user, multiple-input, multiple-output technology—better known as MU-MIMO (a.k.a. Next-Gen AC or AC Wave 2)—allows a Wi-Fi router to communicate with multiple devices simultaneously. This decreases the time each device has to wait for a signal and dramatically speeds up your network. Considering that the average household has upwards of eight devices battling for bandwidth simultaneously, MU-MIMO will increasingly improve your Wi-Fi experience.
For home Wi-Fi users, annoyances such as choppy video and continual buffering can really put a damper on the fun, but anyone who uses a Wi-Fi network will benefit from the performance improvements of MU-MIMO. Here are some of the ways MU-MIMO kicks common Wi-Fi problems to the curb:
Both MU-MIMO and non-MU-MIMO (SU-MIMO) devices operate faster because all devices on the network have less time to wait to get data from the Wi-Fi router.
MU-MIMO technology increases the capacity and efficiency of your router, allowing it to handle more Wi-Fi-intensive activities such as streaming and gaming.
Software
AC5400 beneficiază de aceeasi interfață curată și rapidă cu care m-a obișnuit la precedentul router. Ce are interesant și bun, având în vedere vremurile pe care le trăim, poți routa tot traficul printr-un VPN, lucru…bun. Ah, și, din păcate, nu am putut să testez posibilitatea de a conecta un stick 3G la el. Are și asta.
Viteză
Din păcate, zilele acestea sunt sabotat de RDS și asta e tot ce am putut obține pe el, fir și wireless.
Drăguță în schimb viteza de pe telefon, care e un amărât de Samsung S5.
Overall, e un router după care poți băli liniștit și pe care ți-l poți face cadou de Crăciun.
Range extender TP-Link AC2600
Nene, e mare. Mai am vreo 2 range extendere prin casă, chiar mă gândeam să fac giveaway cu unul, dar AC2600 e, cred, triplu în dimensiuni față de unul normal.
Dar mărimea asta are și un scop. Pentru că acoperă, țineți-vă bine, 1300 mp, adică o ditamai suprafața și, practic, devine cea mai bună opțiune pentru casele mari, unde nu prea bat routerele bine (been there done that)
În sfârșit, range extenderele încep să fie făcute și pentru muritorii de rând. AC2600 are niște setări extrem de simple. Are, desigur, indicatoarele de rețea, 2.4 și 5 Ghz, dar, cel mai important este Intelligent Signal Light. Butonul cel mare, din mijloc, care nu face decât să îți spună care este locul perfect pentru a amplasa extenderul. Simplu, roșu, nu bun, albastru, bun. Usability 100%, respect.
Și el are MU-MIMO, putându-se ocupa simultan de 4 deviceuri, ca un router. Pe lângă asta, are un port Ethernet care, la rândul său, poate fi transformat într-un access point cu același MU-MIMO.
Puteți descărca aplicația TP-Link Tether (android și iOS) pentru managementul întregului sistem.
NOU
Viteza de la RDS o masori cu cablul lor bagat direct in calculator nu prin router. Am observat si eu zilele trecute ca mai mult de 300 nu aveam prin router in schimb direct aveam full adica 500. Am gasit in routerul meu asus o setare Accelerare NAT gen pe disable. Am pus pe enable si am 500 again.
NOU
@big0ne: cine te-a învățat treaba asta ți-a explicat extrem de simplist lucrurile, nu a explicat de ce trebuie să scoţi routerul când măsori și nu te-a învățat bine.
a) accelerare NAT se folosește doar pentru IPv4, pentru IPv6 nu există accelerare NAT din simplul motiv că nu există NAT la IPv6 și totul trece prin firewall/procesorul routerului.
b) viteza:
– dacă ai un router bun ca AC5400 atunci NU routerul este problema – modelul AC5400 are procesor dual core de 1,4 GHz
– dacă în schimb ai ca router WR1043ND v2 sau v3/v4 – astea au procesor single core de 720 (v2 și v3) sau 750 MHz și atunci da, routerul provoacă ‘gâtuirea’ conexiunilor gigabit.
O regulă rapidă de determinare a vitezei maxime între wan și lan la routere cu procesoare single core, fără accelerare NAT, este să iei viteza procesorului routerului și să o împarți la jumătate și apoi scazi ~15% din ce rămâne.
Am spus fără accelerare NAT pentru că funcţia aia este de fapt bypass la firewall-ul principal şi cpu – pentru asta routerul folosește un mini-firewall IPv4 simplist integrat direct în circuitul de switching. Dacă instalezi linux (DDWrt sau LEDE/OpenWrt atunci astea nici măcar nu folosesc accelerare NAT ci doar CPU – asta fiindcă accelerarea NAT este protejată de patente.)
exemplu de calcul pentru WR1043ND v2: 720/2= 360 * 0.85 = 306 Mbps
Se face împărţirea la 2 pentru că datele ajung la procesor pe un ciclu de ceas şi apoi sunt direcţionate mai departe către cealaltă reţea pe ciclul de ceas următor, iar factorul de reducere de 15% (înmulţire cu 0,85) îl folosesc pentru a estima întârzierile provocate de tcp overhead şi regulile de firewall.
Pentru procesoare dual-core regula mea de calcul este aproximativ la fel… nu este super precisă dar este ok pentru estimare: (frecvenţa cpu x nr de nuclee) / 2
deci pentru AC5400 am avea o viteză maximă teoretică pe fir de:
(1400 x 2)/2 = 1400 * 0,85 = 1190 Mbps
NOU
Am inteles. Am citit de vreo cateva ori si am priceput pana la urma. Eu am un single core de 800 (ASUS RT-N18U) si cam asa e, cum spui. Oricum, aia cu (1400 x 2)/2 = 1400 e epica :))
NOU
si daca iti zic ca am scos in nenumarate randuri 850+Mbs cu un 1043nd v3 pe fir ma crezi?
NOU
@colin
la 1043nd v3 scoți 850+ doar în rețeaua locală între mufele lan1…lan4 fiindcă funcționează doar ca switch gigabit fără să facă routare în/de la WAN.
cpu este folosit pentru routare/firewall wanlan, nu pentru switching în lan local.
Cu accelerare NAT activă ai putea să obții viteză mare și pe wan, dar doar pe IPv4 și fără reguli de firewall prea complexe. Accelerare NAT = “cheat code” ca să evite folosirea procesorului pentru routare.
viteza pe IPv6 depinde de procesor fiindcă nu există NAT la routare pe IPv6
NOU
@adi daca prin lan se intelege test de viteza de internet intre 2 orase din tara atunci da, o fi lan :))
NOU
@colin – dacă ești pe RDS, încearcă te rog un test de viteză pe IPv6 .. și vezi acolo viteza cu routare reală fără trucuri de accelerare NAT.
de exemplu pe ipv6-test.com/speedtest/
selectează serverele de test din Franța – Paris
NOU
Poate fi alimentat POI ?
Ai idee cât de bine poate trece semnalul printr-un zid sau mai multe de beton ?
Întreb ca vreau sa le bag in tavan și sa uit de ele pentru câțiva ani. Bine, nu sunt pentru mine ci pentru un proiect la care lucrez acum, o casa smart.
NOU
in apartament am full in toata casa. mai mult nu stiu sa iti zic
NOU
@Arhi – încearcă să reduci puterea de emisie la 50% şi apoi la 30% şi vezi nivelul semnalului şi viteza în casă.
am o mică bănuială că e cam prea puternic şi rişti să prăjească ceva… eu am reglat la 30% puterea de emisie a routerului din casă şi sunt mulţumit de cum merge.
Îl pun la 100% doar vara când ies în grădină în faţa blocului 🙂
NOU
daca il intorci invers, la cate antene are, il poti folosi drept scaunel pentru un copil mai mic sau o pisica?
NOU
are 23×23 cm ca dimensiuni, o pisică se va așeza oricum pe el fiindcă antenele formează o “barieră protectoare” de jur-împrejur cu un pătuț cald în mijloc (routerul în timpul funcționării)
😀
NOU
Cum se comporta la streming video de pe usb?
NOU
lolici, sorry, nu folosesc
NOU
Merge aplicația tether pe ipv6? Atât pe local și bind?? Ultima dată era tot în stadiu de rezolvare din păcate și nu îmi găsea routerul decât pe bind dar nu pe local
NOU
nu am incercat, sincer, mi-a fost lene…