Mă gândesc de câteva zile la chestia asta, din cauza unei experiențe personale. Anul trecut s-a vorbit atât de mult despre acea modificare a limitei acceptabile de alcoolemie la volan, încât pur și simplu am crezut că legea a trecut în acea formă. Nu vreți să știți de câte ori am plecat eu la drum cu un pahar de vin la bord, din cauza acestei erori. Și de câte ori era să îmi pierd permisul astfel.
Aici e problema mea. Permisele în românia se emit pe viață. Ai dat examenul în 1950, ca tata? Ai permis și ești șofer forever. Sau ca mine, în 1998. În perioada asta, legile se schimbă, regulile se schimbă și nimeni, dar nimeni nu se obosește să fie la curent cu ele. A se remarca că probabil jumătate din români nu știu cine are prioritate în sensul giratoriu.
Prin urmare, oare de ce nu ni se fac teste, eventual online, o dată la câțiva ani? Legislație, că covrig în mână știi să îl ții. Dar măcar o serie de 15 întrebări din legislație, ca să vedă dacă mai suntem la curent, dacă avem idee și despre altele, nu doar cine dă prioritate la dreapta.
Food for thought.
NOU
Suntem verificati numai ca nu stii tu.
Peste 50% din soferi raman fara permis si dau examenul “13 din 15”
NOU
E datoria ta sa cunosti legislatia. Ca ai crezut tu ca treburile stau altfel decat credeai tu este doar problema ta. Esti liber sa te informezi in fiecare saptamana sau poti sa te duci la ore de legislatie rutiera. Ai imbtranit.
NOU
“E datoria ta sa cunosti legislatia” seamana cu asta : ” E datoria ta sa fii civilizat “, doar ca daca ne uitam la tarile dezvoltate vedem ca civilizatia se impune cu biciul nu se lasa la bunul plac al omului.
La cazul Colectiv am una buna : ” Era de datoria ISU sa faca inspectii, era de datoria primariei sa verificce daca ISU a facut ce trebuia, era de datoria patronilor sa aiba burete ignifug…..era….
NOU
ai inteles fix o pula, Puleimen
NOU
Gresit! Daca ar fi sa dai examen periodic, atunci ei ar trebui sa te reeduce pe banii statului.
Datoria mea de cetatean e sa respect legile, iar a statului e sa le faca cunoscute. Nu merge ca in jungla, sa ma amendezi pentru ceea ce nu cunosc.
Scopul statului ar trebui sa fie sa aibe strazi in siguranta, nu sa faca bani pentru amenzi.
Dar chill, mai e mult pana departe…
NOU
“Nu merge ca in jungla, sa ma amendezi pentru ceea ce nu cunosc.”
esti putin retard?
cum adica, daca nu cunosti legea nu trebuie sa iei amenda? faptul ca nu cunosti legea niciodata nu te-a absolvit de raspundere.
NOU
Nemo legem ignorare censetur, sau cum era?
Un jurist, va rog.
NOU
Ba din pacate Puleiman a inteles exact cum trebuie. Necunoasterea legii nu te exclude de la aplicare. Codul penal se schimba o data la cativa ani. Si cu toate astea, nimeni nu face cursuri juridice.
Daca se introduce obligatia re-testarii/re-examinarii – inseamna ca se baga niste costuri suplimentare. Dupa care imediat sar altii sa reclame ca licitatiile pentru tiparirea formularelor/cartilor/* le castiga numai verii care trebuie … nu ca alea de la “prima-testare” nu sunt deja tiparite de cine trebuie …
Faptul ca se “dezbate” cu societatea diversele schimbari (inclusiv in presa) se presupune ca afli cumva de schimbari. Eu nu mai stau de cativa ani buni in RO, dar citesc macar o data la cateva zile presa din ro si tot sunt cat de cat la curent cu “regulamentul”.
Si in final, daca ai ceva experienta de condus – se presupune ca esti suficient de bun incat sa te adaptezi din mers la “conditiile de trafic”. In general nu se fac schimbari majore a.i. chestia asta sa fie imposibila. Ca sa nu mai zic ca sunt absolut sigur ca e o perioada in care nu primesti decat avertisment (exemplu – obligatia cu centura/farurile-aprinse). In vremurile alea era mai tanar si nelinistit (read: inconstient) si nu purtam centura. Prima amenda a venit la vreo 2 ani dupa ce a intrat legea in vigoare.
NOU
realizezi ca in US de exemmplu chestia asta e in vigoare, nu? adica cand iti expira permisul, nu ti se da un plastic, ci dai un test. puleinen, ca si tine, a inteles o pula, eu nu am zis ca ma absolva necunoasterea legii, ci ca as fi preferat sa cad la examinare, decat sa umblu cu pericolul de infractiune la bord.
(iar asta cu “a inteles o pula” nu se vrea a fi o jignire, ci e adiacent numelui Puleimen, ca sa fim clari)
NOU
www.dmv.org/renew-license.php zice asa:
In most cases, you can renew your driver’s license by mail or in person at your local DMV office. You’ll need to make sure you renew on time, as you ++++may be required++++ to re-take the written and driving tests if your driver’s license goes beyond the expiration date.
Ceea ce e oarecum de bun simt … dar nu ca e obligatoriu.
NOU
@Nea gily, in limba română, “nimeni nu se poate prevala de necunoasterea legii in apararea sa”. (Creierii meu au refuzat sa retina limba stramosilor). 🙂
NOU
Ba dar prosti mai sunteti, pe bune. Si meritati tot ceea ce vi se intampla.
Ba mai mult, sper ca fiecare parlamentar sa v-o traga cu cate-o lege.
Mergi pe strada si porti sapca? Amenda
Esti in masina si asculti radio? Amenda
Esti la serviciu si bei marti ceai? Amenda
Nu va convine? Teapa! Trebuia sa va informati voi inainte. Fereasca Sfantu’ sa faca statul ceva cvasi-util pentru voi din banii vostrii. Nuuu, fiecare sa se descurce cum poate si sa scape cum poate.
E amuzant cum nu aveti nimic impotriva ca din banii vostrii sa se plateasca caldura la tot Bucurestiul, dar in schimb va aprindeti cand va zic ca poate niste cursuri de legislatie facute de stat nu ar fi tocmai rele.
Pai atunci ce sa zic, informati-va mai departe despre legi din stirile de la ora 19:00 sau poate sunteti cu totii juristi si avocati 😉
NOU
Claudiu, daca prostia ar durea tu te-ai tavali acum in chinuri sau ai fi pe morfina.
NOU
si ca sa nu te las sa mori prost:
“Mergi pe strada si porti sapca? Amenda” – cu ce pune asta in pericol pe cineva?
“Esti la serviciu si bei marti ceai? Amenda” – cu ce pune asta in pericol pe cineva?
“Esti in masina si asculti radio? Amenda” – cu ce pune asta in pericol pe cineva?
in plus: cine sta sa te verifice pe tine daca bei ceai marti?
in schimb: nu stii si nu respecti regulile de circulatie = faci accident, omori lume, esti pericol public, etc.
vezi diferenta?
NOU
@eddy
Frumos ar fi si sa aduci niste argumente in discutie, ca asa pot sa te fac si eu pe tine prost si-atat.
NOU
@eddy
Unde-am zis eu ceva de masini?
Si daca tot vrei sa intrii in discutia asta (desi eu vorbeam general), hai sa o luam logic:
Am carnetul si am condus 20 de ani, da? Pentru asta am invatat ceva legislatie (cea veche) si am dat un examen, da? Regulile au ramas la fel. Adica tot pe partea dreapta conduc, depasirea tot pe dreapta o fac si nici acum nu am voie sa stationez pe poduri, da?
Ce s-a schimbat intre timp e cum sunt eu ca sofer sanctionat pentru o abatere/infractiune si care sunt amenzile. Asta nu ma ajuta/protejeaza pe mine ca si conducator auto, ci umfla doar bugetul. Practic imi ia mie bani din buzunar.
Ei bine, daca tot imi iei bani din buzunar conform unui cod rutier, atunci macar sa stiu de ce. Pentru asta fie imi faci tu ca stat 2-4 ore de legislatie obligatorii sa ma pui la curent cu noile amenzi, fie imi trimiti o scrisoare acasa si-mi zici: ba idiotule, vezi ca mai nou ai voie sa bei o bere inainte sa te pui la volan, dar iti iau permisul daca bei mai multe.
Despre asta era vorba desteptule
NOU
ai invatat prost. depasirea se face pe stanga. stai jos, ai nota 4.
NOU
Atat ai inteles din tot ce-am scris?
Stai jos, ai 2 si repeti clasa
NOU
sunt satul de aia care astepta statul sa ii faca ceva. sa ii futa nevasta, sa ii trimita acasa o scrisoare ca are voie sa bea o bere si sa conduca, sa ii dea, sa ii faca, sa ii deszapezeasca trotuarul din fata casei. in timp ce ei arunca cu pietre in inspectorii anaf care fac controale la evazionisti. dupa aia plang ca nu au copiii lor manuale la scoala.
pune mana si citeste daca te intereseaza, daca nu, stai acasa si asteapta pana cand iti da statul scrisoarea aia.
sau muta-te in alta tara unde ai auzit tu ca se intampla asta, daca tot ne faci prosti.
aici e ROmania si statul nu iti da nimic, doar iti ia.
NOU
Stai linistit ca am plecat demult de-acolo.
Una e sa accepti ca ai gresit cand stii de ce si cu totul alta e sa-i incurajezi sa o faca.
Cand am zis ca statul te furs (radet) n-ai facut gura, in schimb ca am zis ca statul ar mai trebui sa mai si faca ceva pentru tine in afara de a te jefui (legislatie), te-ai aprins.
Amice, nu stiu cum sa-ti zic, dar cu mentalitatea asta voi nu numai ca meritati sa fiti jecmaniti, dar o si cereti.
Stop bitching then!
NOU
@Claudiu.
1. actele normative nu sunt secret de stat. ele se publică în Monitorul Oficial, poți să-ți faci abonament.
2. dacă scrii aici, înseamnă că ai acces la un device conectat la internet. poți folosi orice motor de căutare menționând domeniul în care vrei să afli informatii plus unul dintre cuvintele lege/legi/legislație. găsești tot ce-ți dorește inima. ca să nu mai spus că sunt forumuri pe care diverși avocați oferă (de multe ori gratuit) diverse informații. reale și concrete, nu după ureche, lăutărește.
3. nu ai acces la internet. exista biblioteci publice unde vei găsi atât cărți/tratate de drept, și cărți/broșuri conținând legi, colecția monitorului oficial, etc, cât și calculatoare cu conectate la internet, cu acces gratuit. majoritatea au program în anumite zile încât să poate ajunge și corporatiștii care nu vor musai statuie în fața sediului principal. uite aici.
www.bibnat.ro/ pe vremea când mergeam la națională de 3 ori pe săptămână, vedeam măcar odată pe săptămână, la sala de drept, un moșuleț (80+), cu aspect de ”nea oricine de pe stradă”, care studia de zor tratate și legi . stătea la o palmă de cărțile alea și folosea o lupă care mărea imens (ăsta e și motivul pentru care mi-l amintesc), dar le citea de zor și lua notițe.
sau biblioteca metropolitană. www.bibmet.ro/biblioteci-filiale.aspx?catId=268&c=3 are 5-6 filiale în fiecare sector al Bucureștiului, inclusiv în cartierul Ferentari, unde ai putea presupune că nu intră alte cărți în afară de alea de joc și eventual manualele copiilor. sediul central și unele filiale au program și sâmbăta, multe filiale au 2-3 zile/săptămână program până la 7-8 pm. toate au calculatoare conectate la internet pentru public.
în provincie există bibliotecile județene și cele orășenești/comunale/sătești și uneori școlare. orașul minuscul din care vin are bibliotecă orășenească cu calculator conectat la internet pentru public, școala de cartier la care am învățat are bibliotecă.
4. site-urile instituțiilor publice au secțiune de legislație pe domeniul de care răspunde instituția în cauză.
5. există ONG-uri care oferă consultanță juridică, uneori gratuit, alteori contra unei sume minuscule. am lucrat într-o astfel de ONG, era gratuit. există chiar și unele care se ocupă de anumite domenii.
6. anumite acte normative, de un mai mare interes pentru populație (”mergi pe stradă și porți șapcă-amendă”, ”ești în mașină și asculți radio-amendă”; aia cu ceaiul marți la birou ține de regulamentul intern al firmei la care lucrezi) (apropos, în banci este înterzis să intri purtând șapcă, glugă, ochelari de soare, chestii care ascund fața; sunt afișe pe ușile de la intrare, cu pictograme, dacă nu știi să citești) sunt dezbatute și para-dezbătute pe diverse canale media încă din stadiul de proiect. dacă vrei să știi cum a rămas, cauți.
7. poate e mai greu în zona rurală, dar acolo oamenii se știu mai bine între ei, te duci la directorul de la școală, la careva de la primărie, măcar acolo au calculatoare conectate la internet. ca să nu mai spun că ori aici, ori la Vali am citit că niște studii demonstrau că sunt mai multe locuințe rurale conectate la internet decât la apă curentă sau canalizare.
8. întrebi pe careva. sigur ai măcar un prieten care are un cumnat care are un vecin care e avocat/notar/judecător/jurist. săptămâna asta m-a sunat o prietenă, c-a sunat-o soacră-sa că a rugat-o o cunoștință s-o ia în spațiu. femeia, 70+ n-a zis ”nu, că-mi iei casa”, dar nici nu s-a aruncat orbește. a întrebat pe cine a crezut că-i poate răspunde la întrebarea dacă și ce riscuri sunt pentru ea. eu sunt jurist, i-am răspuns.
9. secțiunea ”senat” de pe site-ul parlamentului are secțiune de proiecte legislative www.senat.ro/index.aspx?Sel=EB3D9F5D-F525-450E-BA61-7C7FD5445DE4
pe site-ul guvernului ai secținea de inițiative gov.ro/ro/guvernul/procesul-legislativ
vrei să zici că toți cei care au dat în judecată bancile pe clauze abuzive după ce a apărut ordonanța 50 profesau în domeniul juridic sau aveau studiii de specialitate? permite-mi să mă îndoiesc.
vrei să zici că toți cei care fură, violează, tâlhăresc, dau sau iau mită sau mai știu eu ce o fac pentru că n-au citit codul penal?
vrei să zici că n-ai auzit de legile privind darea în plată, sau falimentul persoanei fizice sau interzicerea fumatului?
vrei să zici că atunci când pleci în străinătate nu te interesezi și tu puțin care ar fi acele fapte care ți-ar putea atrage o sancțiune de orice fel?
NOU
Ady, tu esti sanatos la cap?
Daca sunt plecat o luna din tara si intre timp s-au dat 1000 de legi?
Hai ma, ce dracu… O sa am nevoie de o luna ca sa ma pun la curent, iar in luna viitoare iarasi sunt obsoletecu legile.
Eu zic sa ne limitam la a face aceste 1,000,000 de legi pe care le avem deja cunoscute si sa ne asiguram ca sunt respectate. Asta vad eu ca un prim pas
NOU
@Claudiu, într-o lună (sau chiar 1-2 ani) nu apar legi care să implice schimbări majore pentru o largă categorie de populație. nu apar hodoroc-tronc, fără să se discute și para discute, inclusiv public, acte normative care să implice sancțiuni pentru majoritatea populației.
în 2014 (cea mai nouă modificare a vreunui cod) s-a modificat codul de procedură penală. proiectul era public de 2-3 ani și tot apărea știri în media de cam tot atât timp. tot așa și toate celelalte coduri care s-au modicificat drastic în ultimii ani.
legile falimentului persoanei fizice și ale dării în plată sunt și ele în discuții de câțiva ani. una a fost amânată și una nu a fost promulgată de președinte.
de asemenea, legile ordinare se pun în aplicare în 30 de zile de la publicare în Monitorul Oficial. alea mai complicate (cu implicații majore) în 6 luni-1 an de la publicare.
ar trebui să fii plecat în pădure/pe vârful muntelui/insulă pustie fără comunicare cu lumea exterioară vreo câțiva ani ca să nu auzi de o chestie cu adevărat importantă.
NOU
cum ar fi sa crezi ca s-a schimbat limita de alcoolemie in romania? asa de plecat?
NOU
@Ady
Bun, presupunand ca nu am TV? Sau ca interactiunea mea cu el se rezuma doar la mirror de pe PC sau doar stream de pe Netflix?
@cetin
Sau mai rau, cum ar fi sa se schimbe si tu chiar sa nu stii?
NOU
Cetin, eu presupun că ai auzit cu juma’ de ureche o știre difuzată cu picioarele la radio/tv scrisă aiurea pe vreun site/blog despre vreun proiect de lege sau o lege care n-a fost promulgată. ai zis ”ha, ce mișto, pot să beau și eu o bere/un vin” și n-ai mai verificat.
Claudiu, zici că ești plecat din România, spune-mi și mie, pe acolo pe unde ești tu primești zilnic/săptămânal/lunar o scrisoare/mail/altă formă de corespondență de la vreo instituție publică cu noile acte normative apărute?
că mă îndoiesc foarte tare că doar România e țara aia abia dată jos din copac în care încă se mai aprobă legi noi. restul au rezolvat tot și parlamentele lor freacă duda.
nici eu n-am tv și tot aud, și nu la birou.
NOU
presupui prost, a existat inclusiv o declaratie a primului ministru de atunci pe tema asta. in principiu, eu sunt un om FOARTE informat.
NOU
@Ady
Ideea e in felul urmator: la scurt timp dupa ce m-am mutat si am anuntat asta la primarie, primesc scrisoare in posta pentru 2 lucruri:
a) sunt intrebat daca am vreun animal de companie – in cazul in care am, trebuie sa-l declar (si sa-l vaccinez daca e cazul) si trebuie sa platesc impozit statului pentru el
si
b) sunt anuntat tot printr-o scrisoare ca treuie sa platesc o suma modica pentru TVR-ul lor national pe luna
Stiu, nu sunt schimbari legislative mari sau altceva, dar puteau sa aleaga varianta ta si a lui Eddy si sa presupuna ca ma informez singur despre astea (fii sigur ca nu o faceam) si sa ma salute peste un an cu 2 amenzi la nivelul unui salariu pe o luna. Doar ca nu.
Vezi tu, e aceeasi discutie referitoare la indicatoare pe drum, la cele de la drumurile in constructie s.a.m.d. Poti sa le faci in scarba si sa-i lasi pe fraieri sa se descurce, sau poti sa le faci pe bune, astfel incat sa fie si folositoare. Si da, daca dupa nu ti-a platit, pai amendeaza-l cat vrei.
Referitor la a primi scrisoare in posta cu ceea ce s-a schimbat, asta e the next nevel. Nu inteleg de ce va agitati si tu si eddy atat de mult. Nu e ca si cum acei oameni nu au fost alesi mai mult sau mai putin de voi. Nu e cum si cum ei nu lucreaza cu banii vostrii si in serviciul vostru (cel putin asa spune teoria).
Ei bine, daca tu lucrezi pe banii mei, din votul meu si tot pe mine ma amendezi, atunci fa bine si trimite-mi si mie niste informatii ce exact faci tu acolo si ce ai de gand sa schimbi. Asta asa, ca sa stiu si eu de ce imi iau amenda.
Sa inteleg ca o asemenea mentalitate e prea avansata? Prea moderna?
E trist ca nimeni nu tinde la asa ceva. Toti prefera sa voteze odata la 4 ani si apoi sa se intalneasca in coltul blocului si sa injure parlamentarii. Din pacate, atunci e tardiv…
NOU
Pentru ca asta ar inseamna ca multi si-ar pierde permisul, inclusiv multi oameni importanti din politica. Plus ca unde ai vazut tu statul roman sa organizeze asa ceva online? Ar fi o sursa perfecta sa se mai angajeze niste bugetari, ca mai apoi sa te cheme luni la ora 9 sa sustii examenul, dar evident inainte de ora 11 nu incepe, sa ai termen 2 ore sa termini un test de 15 minute si sa nu ai voie sa iesi pana nu termina toti, apoi sa stai sa fi martor la corectarea tuturor lucrarilor. Uite asa ar fi inca o tura de nervi cu statul roman.
NOU
Fiindcă ai primi amendă dacă o încalci, chit că n-o cunoşti. Desigur, asta e pur teoretic, Poliţia nu dă amenzi decît pentru viteză sau depăşiri făcute aiurea.
NOU
Pentru ca nici ei nu mai stiu pentru ce sa dea amenzi,
NOU
In sensul giratoriu prioritate are cel cu masina mai mare si mai smechera.
NOU
Mai e si prioritatea de taxi. Un pic mai mica decat cele mentionate de tine.
NOU
Prioritatea de taxi se aplica doar atunci cand in giratoriu nu se afla nici o masina mare si smechera 🙂
NOU
mai nou este un proiect de lege cu prioritatea de salvamont
NOU
Cel cu numar de BG are prioritatea mai mare fata de cel cu masina smechera.
NOU
mai e si prioritatea pt femei, ca ele nu stiu care e stanga si care e dreapta
NOU
daca o femeie semnalizeaza stanga, nu e obligatoriu ca ea sa mearga la dreapta. poate merge si inainte…
NOU
Ca sa concluzionam: prioritatea maxima, numita de acum Prioritate Absoluta in Giratoriu (prescurtat PAG), o are o taximetrista blonda cu tate mari care conduce cea mai mare si smechera masina, inmatriculata in BG. De mentionat ca PAG se aplica in toate intersectiile, inclusiv in cele semaforizate sau dirijate de agentul de circulatie.
NOU
@marcian – o stiu pe tipa, e chiar ok, conduce bine.
NOU
Ntz, ntz, ntz…Atât adevar itn cuvintele Lunei și ale lui Arhi
NOU
Nu te impiedica nimic sa iti verifici cunostintele aici:
www.i-drpciv.ro/chestionare-auto-drpciv/
si te si ajuta sa intelegi ce si cum.
NOU
Cand a facut Zoso lista cu ce ar face daca ar fi numit la sef la Caschete, am trecut acolo un punct ca atunci cand iti expira permisul si Codul Rutier s-a modificat sa nu iti poti prelungi permisul pana nu aduci dovada de participare la un curs de actualizare a cunostintelor rutiere (la o scoala auto). S-au ofuscat oamenii ca asta nu inseamna ca inveti ceva sau chiar participici, dar daca si 10% participa tot e ceva. Pensionarii nu o aiba bani sa dea spaga sa nu participe la curs dar sa ia hartia si poate mai retin ceva. Din pacate acel punct a disparut. Poate il convingi tu pe colegu’ sa il puna inapoi.
NOU
Curs de actualizare a cunoștințelor. Cu ani în urmă era o emisiune la TV și un nene de la miliție/poliție făcea instruire cu privire la circulația auto și a pietonilor. Cu desene, schițe și explicații (parcă). Și da era mișto pentru mine ca pionier să am mănuși albe și să opresc daciile la trecerea de pietoni de la școala nr.27 din strada Mașina de Pâine. Mai există azi asemenea emisiuni?
NOU
Boss, in locul lu baselu, puteai folosi si poza asta…
imgur.com/U5uFHsd
NOU
Mi se pare si normal pt ca Base o sa fie putintel ocupat azi sa-i faca valiza lu’ fra-su’ care pleaca in croaziera pt urmatorii 4 ani. Editurile isi freaca mainile de bucurie.
NOU
@antinevralgiv: inca nu pleaca Baselu’ mic in excursie, voucherul nu e definitiv 🙂 Dar este un semn bun pentru viitor
NOU
Un principiu de baza: en.wikipedia.org/wiki/Ignorantia_juris_non_excusat
NOU
De acord. La fel cum mulți pietoni, inclusiv eu înainte să dau de carnet, sunt ferm convinși ca dacă dai peste ei tu ești de vină, conform legii pre 2002, parcă. La fel cum mulți habar nu au că stânga în intersecție se face FĂRĂ ocolirea centrului imaginar ( recunosc, de vreo 2 ani încoace s-au prind și meltenii că e mai bine așa ). Etc.
NOU
Spre rusinea mea sunt unul din cei care fac stanga ocolind centrul imaginar dar tind sa cred ca foarte multa lume face acelasi lucru.
NOU
eu am incercat sa implementez asta cu lipsa ocolirii, dar mi-am luat numai muie si m-am trezit in carambolaje in care ma injurau toti ca blochez intersectia…
NOU
mai lasati-ma cu ocolirea-neocolirea, cand or fi intersectiile din Bucuresti facute pentru asa ceva, o sa o practic si eu. e o chestie data de niste unii care stau si o freaca in solitaire toata ziua pe banii nostri. da, e mai ok “neocolirea”, ca teorie, numai ca practica in minunata capitala spune altceva.
NOU
De acord. Insa ce ne facem cu bugetul statului? Ca daca scad vinzarile de benzina va trebui sa creasca impozitele. O sa mergi cu bicicleta si o sa platesti taxa de trotuar…
NOU
Daca exista pista.
NOU
Tu ai permis pe viata?
NOU
da
NOU
Toată lumea are. Când expiră, îți schimba plasticul și gata.
NOU
Ti-ai schimbat tu recent permisul? De o saptamana se chinuie verisorul meu sa il schimbe, psihologic, cazier, etc.
NOU
da
NOU
Daca doar iti schimba plasticul si gata de ce mai expira? Nu sunt niste bani pierduti?
NOU
Alin, dupa principiul tau, de ce se mai schimba buletinul?
NOU
Stii ca buletinul e obligatoriu, dar carnetul nu, corect? Nu-ti verifica nimeni cunostintele si reflexele dar tot stai la cozi. Daca nu iei pshihologicul nu iei nici carnetul, chiar daca ai 30 ani de improvizatii la dacie si inca 40 de ani de experienta. Cu timpul ale tale calitati fizice evolueaza sau incolueaza, de ce se expira? Ca sa se vada aceste calitati, vorba aia, nu poti sa ai 60 de ani si poza din buletin sa fie de la majorat.
NOU
dude, tu nu ti-ai achimbat niciodata permisul, nu? pentru ca FIZIC habar nu ai despre ce vorbesti
NOU
Fizic nu stiu despre ce vorbesc, dar bazandu-ma pe ceea ce vad si aud pot sa aduc un argument, corect? Sunt de acord cu tine cand spui ca-i nevoie de un test ocazional, nu sunt de acord cu tine cand lauzi eternitatea carnetului daca respecti legea. Daca maine iti expira carnetul si tot maine apari la psihologic cu o bala si zambet badescian, trust me, poti sa ai scoala Titi Aur absolvita si sponsorizari la masina de raliuri pontista caci degeaba, carnet nu o sa-ti mai iei.
N-am carnet caci am placere in a vedea alte persoane cu carnet cum se plang, n-am carnet ca asa vrea pelemeu, nu pentru ca nu pot, n-am picat. Nu, nu sunt eco, nu e o priotitate pentru mine si nu imi este util, pot sa fac cei 10 km zilnici si cu autobuzul sau chiar pe jos, scuze ca nu ma ridic la rangul de roman ce are carnet.
NOU
Promit ca data viitoare fac mai multe cacofonii, m-am timesciat si am postat beat pe blog pe langa asta ma laud!
NOU
Tata, nascut in 43, are permis din anii 70, conduce inca si de acum 2-3 ani mi-era frica sa merg cu el in masina. I-am zis sa lase condusul, dar e incapatanat si, desi mai rar, tot iese cu masina. Din pacate e dovada vie ca la batranete nu iti vine mintea la cap.
NOU
Deci tu-ti faci probleme pentru tatal tau care, la 73 de ani (multi inainte) inca conduce masina. Tata, bietul de el, era nascut in ’22. S-a stins acum aproape doi ani. Ii placea sa joace bridge. In ziua cind a intrat in coma (s-a stins la aproape 2 saptamini dupa aia) s-a dus cu masina la niste prietenii cu care juca in mod frecvent si acolo s-a intimplat. Se pare ca pe masura ce inbatrinim, trasaturile ce la tinerete pot avea o oarecare motivatie si un sens pozitiv, cum ar fi incapatinarea, la batrinete devin se accentueaza pina la absurd. Si da, ai dreptate, intelepciunea nu vine intotdeauna cu varsta.
NOU
dude, 90 de ani…ai gene bune:)
NOU
Sa zicem ca le interzici mosilor si babelor peste, sa zicem 75 ani sa urce la volan. Si apoi il prinzi pe un besinos din asta in trafic si il tragi pe dreapta. Ce-i faci mai apoi ca sa nu repete? Inchisoare cu executare la virsta aia nu poti sa-i dai, cu suspendare i se filfiie, amenda n-are de unde s-o plateasca. E fix pla. Si sa nu uitam ca virsta a treia sint cei care merg la vot in proportie de 99%. La urmatoarele alegeri iese cel care promite anularea limitei de virsta.
Vizita medicala tre’ sa fie cea care triaza cine e apt si cine nu sa conduca indiferent de virsta, dar si aici e cu schepsis. Un diabetic sau un cardiac e pericol public la o adica, dar nu am auzit ca undeva in lume sa li se interzica sa conduca.
NOU
De fapt, și o să îmi iau înjurături, dacă ai peste 18 ani și vrei să cumperi sau să repari o bicicletă, să faci o demonstrație de cunoaștere a legislației rutiere, cu un ceva care trebuie reînnoit periodic? Dacă tot o dăm în d-astea. Sunt sătul de pseudo profesioniști pe DN-uri, de tâmpiți fără lumini noaptea ( sau doar cu una din ele, că dacă l-ai văzut când veneai din spatele lui de ce ai mai vrea să îl vezi în retrovizoare când faci dreapta), retarzi pe contrasens…
Și de partea ailaltă a baricadei. Câți șoferi știu ca bicicleta are rang de vehicul ( cu mici excepții, vezi DN și autostrăzi ) și în lipsa unei piste, am dreptul și sunt OBLIGAT să fac stânga de pe banda din stânga? Câți se asigură în oglindă când fac dreapta de pe banda 1, sau distanța minimă de la care poți claxona, distanța minimă laterală când depășești?
Da, sunt și biciclist și șofer. Dar cred totuși că sunt mai mulți tâmpiți pe 2 roți decât pe 4.
NOU
frate, cate biciclete de pe strada au si oglinzi, asta e intrebarea…
NOU
“vezi DN”
explica-mi ce ar trebui sa vad pe DN ca biciclist?
mama. ce imi plac biciclistii de parc
NOU
@BogdanT. Ataaaaaaat. Dacă primul tău gând e că bicicletele au oglindă, sper să nu dau de tine pe șosele când sunt pe bicicletă.
@animaloo. Da, ai dreptate, n-am fost suficient de specific. Nu DN, ci drumuri E. Îți menții comentariul? Felicitări, meriți o legislație cadou:
Art. 59. Circulatia bicicletelor, mopedelor si a motoretelor pe autostrazi si pe drumurile nationale “E” (deschise traficului international) este interzisa.
Cine e biciclist de parc acum?
NOU
pai tu i-ai zis de DN, nu de E. era normala intrebarea sa
NOU
Sigur. Și DN1, 2, 3, 73, cele mari și periculoase unde un ciclist încurca cel mai rău ce sunt?
NOU
nu stiu bo$$, eu doar specificam o problema de exprimare
NOU
Da, și am specificat. Deși problema pusă de tine rămâne. Nu era mai simplu să caute pe Gugle și să corecteze pentru binele general în loc să fie condescendent?
Ceea ce se vede aici, în comentarii, e un adevărat experiment social vis-a-vis ce ne definește. Vrem să fie totul bine, dar să nu pornească de la noi. E lege cum să faci stânga, dar dăm vina că nu sunt intersecțiile ca atare. E lege să nu terci pe roșu, dar trec eu repede cu bicla ca sunt iute și special. E lege să nu spargi pereții din casă fără aviz, lasă ca merge și așa. Și se extinde. Televizor de 5000 lei, prize de 2. Și mai departe. Din ce în ce. Când noi nu respectam legile noastre pentru amărăștenii de rând și noi între noi, de ce mai avem pretenția ipocrită ca cei din conducere să fie altfel? Ce pretenție să ai la stat să îți aducă la cunoștințe modificările din lege când nici cele vechi nu se știu, și mai rău, nu se caută?
NOU
Sa zicem ca suntem mai multi de acord. Ca vrem sa facem ceva. Cum ne organizam? Care e procedura legala prin care putem solicita unui/unor parlamentari sa propuna modificarea legii?
NOU
Omul are un maxim pe care il atinge pe la 45-50 dupa care urmeaza coborarea. Pentru unii mai rapida , pentru altii mai lenta dar este coborare sau ramolisment . Batranetea insemna si intelepciune(pentru unii) dar vine la pachet cu acreala si degenerare cerebrala( cognitiva).
Doar la vinuri si la unele branzeturi si antichitati creste valoarea odata cu trecerea timpului.
Omul se prosteste, deci trebuie o reverificare MAI ALES a reflexelor nu doar a cunostintelor teroretice !!
NOU
Iar la cei mai in vârstă sa se introduca si examenul psihologic, pe bune.
NOU
Si la aia tineri e ok sa nu fie pe bune? Nu-s sofer, n-am carnet, n-am incercat niciodata sa obtin, dar parca e necesar si o examinare psihologica.
NOU
Ba, multe persoane cunoscute mie au dat in luna decembrie psihologicul pentru schimbarea carnetului, tu zici sa se introduca asta… Imi da cu virgula..
NOU
Doamne cate minusuri isi ia Cetin pe aici.Ma intristeaza cand vad inverrsurnarea asta tampita impotriva statului, doar pentru ca aia de il conduc momentan nu sunt ok. Da costa bani examenul, dar nu inteleg de ce trebuie sa ii dea statul. Bani aia de examinare trebuie sa il dea cel care vrea sa mearga pe strada. Asa cum dam bani sa ne verifice centrala ca sa nu sarim in aer, asa cum platim toti itp-ul din 2 in 2 ani tot asa cred ca e normal sa platim si carnetul, ca cel mai nasol la masini e sa ai un tacanit la volan, degeaba ai itp-ul daca vorba lui Cetin, unii nu mai stiu cum e cu alcolul, altii n-au aflat dupa 10 ani sau cat au trecut de la schimbarea legislatiei ca nu se mai ocolest centrul imaginar al intersectie sau ca nu e vorba de ” prioritate de stanga in intersectie, cum in mod cretin ii mai aud pe unii” e chiar prioritate pentru cei din sesul giratoriu, prioritatea aia fiind exact motivul prin care se fluidizeaza circulatia intr-o intersectie prevazuta cu sens giratoriu. Cetin a spus clar ca regreta ca nu stia si ca mai simplu pentru noi toti e sa fim obligati sa dam examen cand si cand. Ca eu nu cred ca vreunul dintre voi are curaj sa se urce intr-un avion cu un pilot care si-a luat livretul in ’77 si de atunci nu l-a mai intrebat nimeni nimic despre meseria asta insa ne urcam multi in taxiuri cu soferi aflati in situatia asta
NOU
sunt tzari unde conduc persoane in varsta ( 70-90) si nu-s intrebati de nimic. vezi Canada
NOU
Acele tari au mai mult de 2 benzi.