Am găsit, în sfârșit și chitare Reghin. E de cumpărat, nu e de cumpărat? Doar pentru conesiori, multumesc.

Post Scriptum
De asta ce parere aveti?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

60 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Detalii: pt cine e? E incepator etc? Profii mei vanau instrumente de la reghin facute pana in ’89 ( am avut 4 viori de la ei) ziceau ca sunt printre cele mai bune din Europa.

  2. #2

    vrei sa te apuci de chitara ?

  3. Am și eu o vioară de Reghin. Sunt foarte mulțumit. Dacă-i nevoie, poți să-ți cumperi o chitară de Reghin.

  4. #5

    pe scurt, da.

  5. Aia Standard Plus seems like a good idea.

  6. On the other hand, parca tot asta pare o alegere mai bună.

    • #8

      Alex Mihăileanu » auzi ma, tu nici nu ai chitara, de ce tot dai sfatutri p-aci??

    • Eu am o electrică Squier 😀 E aia din poza din capu’ paginii de Facebook. Zace pe fotoliu, în husă, de o lună de zile, că de cînd am mîţă în casă, mi-i că o face franjuri. Mă rog, de ce să mănînc rahat?, mi-a fost lene.

      În altă ordine de idei, reciteşte comentariul lui Bogdan, de aici, că se pricepe mai bine ca mine. Ia-ţi o chitară cu 100 de lei mai scumpă: se va auzi mai bine şi, peste doi ani, nu i se va îndoi gîtul (de regulă, cam asta se întîmplă la Reghinurile mai noi).

      Caută una cu corzile cît mai apropiate de grif – ca să nu-ţi beleşti degetele; cu cît distanţa e mai mare, cu atît mai repede faci băşici; dacă distanţa e mică de la început, o să ţi se îngroaşe un pic pielea, dar n-o să urli de durere, în cel mai rău caz, o să-ţi amorţească buricele degetelor pentru zece minute.

      Pentru zdrăngăneală, ia-ţi corzi metalice. Alea din nylon sînt mişto, sună bine, dar n-are sens să treci la ele pînă nu ajungi să acordezi chitara după ureche. Plasticul sună mai dulce şi, dacă o să vrei să cînţi rockăreală, o să ţi se pară că sună fals. Şi o să cam sune fals, că – dacă-mi amintesc eu bine – se dezacordează mai repede decît sîrma.

      Pentru învăţat, vezi Garage Band (dacă ţi-ai reparat Macul, desigur), nenea ăla filmat de Apple explică foarte bine. Dacă vrei om care să te înveţe şi te-mpaci bine cu el, recomandă-mi-l şi mie după aia 🙂

      Have fun

    • #10

      Alex Mihăileanu » auzi, dar cum acordezi chitara?

    • #11

      Daca esti incepator, cu un program de acordat instrumente(sunt sute pe net, gratuite) si un microfon. Daca esti avansat, cu urechea.

    • În principiu, învîrţi din cheiţele alea pînă îţi sună bine :))
      Lăsînd gluma la o parte, există şi nişte tool-uri online, dar vezi că există în AppStore o aplicaţie pentru iPhone de la Gibson, chiar decentă. Eu mi-am luat cablu pentru electrică, se leagă la USB şi acordam cu Garage Band. Asta din cauză că electrica, neavînd cutie de rezonanţă, se aude încet şi microfonul de pe telefon sau de pe Mac nu prinde ca lumea sunetul. Plus că, pe la mine prin intersecţie, trec toate tramvaiele şi toate ambulanţele din Bucureşti.
      Nu e mare filozofie. Pe de altă parte, la prima acordare, roagă pe cineva care are chitară să învîrtă de cheiţe. Eu am rupt patru corzi pînă a sunat ca lumea.

    • #13

      Alex, daca ai iPhone incearca un iRig si alte asemenea jucarele.
      Si-un Roland Street Cube.

  7. Un lucru pe care ti-l recomand e sa-ti iei o chitara cu corzi de nylon. Sau iei cu corzi de metal, dar i le schimbi cu nylon.
    Incepatorii pot face bataturi de la corzile de metal si asta poate fi uneori o piedica in continuarea pasiunii.
    In rest, recomand Western 12204 de la Reghin, e ok pentru un adult incepator si semi-avansat.

    • #15

      Corzi nylon + chitara acustica = passion kill

    • Macar la inceput. Stiu multe cazuri in care utilizatorii(cei drept, majoritatea copii) au renuntat pentru ca ii dureau buricele degetelor.

  8. #17

    Eu cant pe o chitara Hora de 4 ani si sunt foarte multumit. Mentionez ca am luat-o personal din magazinul fabricii din Reghin. Iti recomand sa nu cumperi ceva ieftin si sa iti faci un buget si pentru corzi daca vrei sa sune cat mai curat.

  9. În principiu – pentru cineva care vrea să încerce să se apuce şi nu are gânduri de a pleca în turneu, e bună cam orice chitară acustică găseşti pe la noi. Eu am zdrăngănit acustice de la diferite firme şi cu diferite preţuri. Aria sunt şi ele ok şi sunt ieftine, Stagg la fel. Diferenţa de preţ apare în calitatea lemnului din care e făcută chitara, ceea ce ar putea influenţa şi sunetul într-o mai mică sau mare măsură. Dar asta nu o să te preocupe ca începător, fiindcă vrei mai întâi să fii în stare să faci ceva la ea

    Sigur că dacă eşti dispus să dai banii necesari ar arăta mai frumos o Ibanez sau un Fender dar nu are rost dacă o laşi să se acopere de praf. Eu am ca acustică o Takamine de 550 de lei care îmi pare că sună mai bine decât orice altă chitară încercată…dar sigur, sigur sunt eu subiectiv.

  10. #19

    sunt ok pentru incepatori chitarile, dar neaparat sa mergi cu un cunoscator sa testeze chitara pentru ca pot fi diferente de calitate la fabricatie

  11. #20

    Western 12204 sunt ok. Dar, musai sa o cumperi pe viu, pentru ca acum, ce am vazut prin magazine, ce vine de la Reghin, cam 2-3 din 10 sunt impecabile. Restu, ba cu grifu stramb, si chestii de genu. Din experienta, ti-as recomanda un Ibanez, Fender sau Stagg, care sunt cel putin decente, mult mai decente decat Reghin.

  12. Când a venit vorba de acustică am recomandat mereu un singur model: Fender CD-60. Nimeni nu s-a plâns. Mai există Takamine, aşa cum ţi s-a spus mai sus. Am înţeles că Aria fac scule decente, pe astea însă nu le-am testat.
    Nu recomand Stagg, Harley Benton, DiMavery şi alte ciudăţenii.
    Well, cam asta am de spus. Personal, când mă apuc de refăcut rig-ul, mă îndrept spre acel Fender sau o Aria.

    • #22

      Am eu o Aria AW15 de vreo 3 ani, e cam la nivelul Reghin, poate putin peste ca si calitate a lemnului, dar mai rece. Nu as spune ca o recomand, si sincer, nu cred ca mi-as cumpara o a doua daca ar fi nevoie.

      Fender CD-60 intradevar e ceva misto.

    • @Iulian – După cum am spus, n-am testat nici o Aria. O să testez o electrică de la ei, am de gând să iau un STG 005, două humbuckere cu split pe ele, pentru single coil, când ai chef de blues ceva mai calm. Aia am înţeles de la toată lumea că este decentă. O să văd. Culmea este că la nivel de acustică mi se lăuda un AWN-15…
      La Reghin ştiu sigur că action-ul este o problemă, desigur, se poate regla, dar până se întâmplă asta, mai ales că este Reghin, descurajează orice începător.
      Tocmai de aia arunc Fender-ul în joc. Am cântat ore la ea, ştiu ce chitară este, ştiu cine o face. Pana mea, pentru banii ăia e cea mai bună în ideea calitate-preţ. Plus că dacă-i neagră, e o splendoare 🙂

    • #24

      BogDan » meh oamenilor, tre sa retineti ca eu nu am cantat, nu stiu sa cant si ma doare fix pix daca nothing else matters suna zdranganit, atata timp cat eu nu stiu unde sa imi tin degetele ca sa il cant. exista sanse ca dupa 3 zile sa ma frec pe ea si sa o arunc in balcon. mai merita sa imi iau un fender stratocaster?

    • Nu e Stratocaster nebunule, e Fender CD-60, acustică. Recte asta:

      guitarshop.ro/produs.php?pid=51

      Ţi-am înţeles problema. Şi acum, de ce recomand asta: când am început, am început direct pe electrică. Un Ibanez GRX70DX, cred. Îmi venea să o fac praf. N-am prins mai nimic, deşi am avut profesor, unul din cei mai buni din piaţă. Am schimbat chitara, am trecut la un Squier Strat. Ei bine, în 2 luni cântam alături de un prieten care cântă de 8 ani. Cântam, normal, ŞI falsând, dar reglam din mers. Ce vrea să spună asta? Dacă vrei să începi, e bine să ai o sculă bunicică pentru a nu pune probleme suplimentare 🙂 Iar la 5 milioane cât este minunea aia…e cea mai bună variantă pentru un începător, din punctul meu de vedere.

      PS – Dacă te ţii de treabă, peste 2 ani vine şi Stratocasterul :))

  13. #26

    Oricum o sa sune ca naiba orice ai canta la inceput. Chiar nu conteaza ce chitara iti iei. Ia-o si tu pe aia care-ti place cel mai mult, ca n-o sa simti vreo diferenta intre ele.

    • #27

      tablespoon » exact la aia ma gandesc si eu

    • #28

      Si ca sa fiu si la subiect, eu am un reghin si suna bine. Cred. Ca pe alta n-am cantat. Are corzi de metal si nu ma dor degetele inuman de tare. Pentru acordat ai aplicatii in appstore. Eu numai asa le-am acordat.

  14. Depinde ce vrei sa faci cu chitara, si cum vrei sa abordezi invatatul. Daca vrei sa iti omori timpul cantand pe acorduri, piese folk mai usurele, iti recomand sa-ti iei o chitara acustica cu corzi de metal, pentru ca pe tipul asta de cantece suna mult mai bine. Daca in schimb te intereseaza sa canti fingerstyle (cam ce face Igor Presnyakov), atunci poate ca ar fi mai potrivita o chitara (clasica) cu corzi de nylon, pentru ca va fi mai usor cu apasatul pe grif, si pentru ca distanta dintre corzi este mai mare si astfel esti mai sigur ca nimeresti coarda, respectiv tasta care trebuie. In orice caz, te poti hotari la unul din aceste doua tipuri, tinand cont de tipul de corzi de la fiecare, pentru ca avand in vedere constructia diferita, NU ESTE RECOMANDAT sa schimbi corzile de nylon cu cele de metal si invers, pentru ca tensiunile din corzi nu sunt similare si iti spoti strica chitara (crapa, se indoaie gatul, etc).
    Ca si marci, vorbind de chitarile ieftine (evident ca cele mai scumpe sunt intr-adevar mai bune, atat ca sunet cat si privind calitatea constructiei in sine), Reghin e o idee foarte buna. La fel si Stagg, Squire (divizia low-cost de la Fender). Eu am o chitara Stagg cumparata acum vreo 6 ani si din punct de vedere mecanic (cheitele pt acordare) e la fel ca in prima zi. Din punct de vedere acustic, dupa cum e normal, e mai bine ca-n prima zi.
    Sper sa-ti fie de folos sfaturile mele.

    • #30

      Mihai » ma bucur ca ai zis de cheeite de racordare. nu stiu ce e aia si am vazut pe un forum ca ziceau unii ca cele de la reghin nu au. asta are? www.soundcreation.ro/chitare-chitari-acustice-cid9_1702/hora-reghin-standard-plus-12204-id4599.html

    • @arhi. eu ma refeream la chestiile alea pe care le invarti ca sa tensionezi sau sa detensionezi corzile

    • #32

      Mihai » no, nu stiu la ce se refereau tampitii aia de pe softpedia, e posibil sa bata campii…

    • #33

      Asta e buna pt ce ai nevoie momentan

    • #34

      @Arhi: Poate se refereau la tija aceea metalica infipta in grif. Din cate stiu eu, exista doar la acustice si se foloseste pentru ajustarea grifului (iti apropie sau departeaza corzile fata de taste). Teoretic, daca iti iei o chitara mai slaba din punct de vedere al calitatii, ar fi bine sa aiba acea tija (asta in ideea in care se stramba griful fie din cauza materialului prost din care este realizat fie din cauza unor corzi prost alese sau prost tensionate; oricum, in timp lemnul se mai usuca si griful se poate stramba). Daca te hotarasti sa-ti iei chitara, sfatul meu este sa te duci personal in magazin si sa te uiti bine la ea:verifica cheitele sa nu aibe jocuri si sa nu fie intepenite, roaga-l pe vanzator sa o acordeze si zdrangane un pic la ea sa vezi daca iti place cum suna (nu exista doua chitari care sa sune la fel), verifica tastele (sarmele de pe grif) sa nu prezinte zgarieturi, urme de lovituri sau asemenea (o sa iti bagi toata pula in ea de zdranganeala cind vei ciupi coarda si nu va iesi nici un sunet – asta o spun din experienta: mi-a fost facuta cadou o chitara si dupa aproximativ o luna, cand am inceput sa pun degetele pe grif, am constatat ca tasta 3 avea un şanţ facut cu muchia de pila fix pe prima coarda; garantia nu acopera defectele astea asa ca a trebuit sa ma descurc singur: am inlocuit-o cu tasta 20). Cit despre sfatul de a-ti lua o chitara mai buna decat una mai slaba, cred ca este cel mai bun sfat pe care il poti primi in legatura cu achizitionarea unei chitari. In primul rand, o sa-ti si placa sa exersezi la ea si iti va fi mai usor. In al doilea rand, daca totusi nu esti croit pentru chitara si vei considera ca e pierdere de vreme, o vei putea vinde SH; exista magazine care au si standuri cu chitari SH. O chitara proasta nu se vinde nici de noua daramite sh. Degetele te vor durea la inceput indiferent de distanta dintre corzi si taste dar e bine ca distanta sa fie mai mica din magazin (daca te apuci sa reglezi singur acasa o sa te cam ia durerea de cap pana o re-acordezi); gasesti pe net sfaturi si detalii tehnice cu privire la aceasta distanta. In rest, rabdare sa ai si exercitiu zilnic.

    • Tija aia cred că se cheamă truss rod şi există la toate chitările. Acolo chiar că trebuie să umble doar cine ştie cu ce se mănâncă nebunia aia, că nu e chiar muncă de amator. De la ăla poţi să faci scula zdrenţe 🙂

  15. scuze pt double post. am uitat sa scriu de acordat. eu folosesc asta: Online Guitar Tuner

  16. Eu am cantat 5 ani in liceu pe corzi de metal si nu am patit nimic. drept ii ca aveam niste ‘bataturi’ frumoase, dar a fost OK. Acordatul chitarii ar trebui sa fie printre primele chestii pe care le inveti. Nu e greu sa faci asta, daca ai un pic de ureche. Acu’ exista si internet si aplicatii, pe vremea aia le faceam ‘manual’ pe toate.

    Nu as recomanda Reghin decat probabil vreun model foarte serios. Io aveam una mai ieftina de la ei si niciodata nu suna OK, orice incercai sa-i faci. Daca m-ar apuca iar dragostea de din astea, clar nu as lua Reghin.

  17. #38

    …Ce imi mai semeni. Ok, hai sa-ti spun cum va fi. Cumperi chitara preferata, te chinui putin in primele doua luni, ies citeva tentative de “nothing else matters..”, “rapa” sau “amintire cu haiduci”, te bucuri de performantele iesite din comun pe care le posezi, dupa care o arunci intr-un colt si uiti de ea. Hai, o mai scoti o data pe saptamana si o admiri timp de 10-15 minute, poate-poate mai incerci primele note din “nothing else matters” dupa care inapoi cu ea la cutie/husa.

    P.S. Mandru posesor de “Squier Electric Pack Affinity Strat with Fender Frontman Amp 15G”. Ce bine ar arata pe perete…

    • #39

      Andrei » iegzactȘ))

    • #40

      Andrei, ai cumparat-o sau ai primit-o cadou?

    • #41

      @Trosnel: Cumparata dupa aproape un an de “framantari” – sa imi cumpar, sa nu-mi cumpar…

    • #42

      Andrei, stapaneste-o sanatos.Si eu m-am gandit mult de tot inainte sa fac asa o achizitie; si la un moment dat am avut in cap un pachet asemanator cu al tau.

  18. #43

    Takamine G320. O gasesti pe mcmusic.ro. Nu costa o caruta de bani, suna foarte bine pentru pretul ei, mult mai bine decat chitari no-name de 20 de mil., de exemplu, sunt demouri pe youtube daca vrei sa iti faci o idee, corzile sunt foarte apropiate de gatul chitarii , acordajul tine foarte bine iar chitara nu falseaza. Lasa reghinul deoparte.

  19. Şi eu am acelaşi gând.Vreau mai întăi să îmi cumpăr o chitară acustică iar apoi să învăţ puţin câte puţin să cânt.Am pus ochii pe o chitară acustică Yamaha.Dacă nu,Fender sau Ibanez.500-600 ron o chitară bună!

  20. #46

    Daca vrei reghin, vezi ca au magazin “off-line” in bucuresti: www.magazinulrapsodia.ro/localizarecontacte.php oamenii de acolo sunt oke, te ajuta, iti explica – si poti sa stai sa probezi cat vrea mataranga ta. reghinul este o firma bunicica, la un pret foarte-foarte bun pentru ce ofera – nici n-are rost sa dai mii de euro pe o chitara pe care o lasi din mana dupa 2 saptamani – oricum nu vei simtii diferenta. singura chestie la care trebuie sa fii putin atent: corzile sa nu fie foarte-foarte departate de grif (ca diferenta, la chitara electrica sunt mai aproape, ca acolo nu trebuie sa ai volum ‘neamplificat’) si sa nu aibe vreo curbura griful (grif=maneru’ ala de lemn de care tii cand vrei sa faci cuiva chitara guler). si un site bunicel pentru inceput este acesta: justinguitar.com/ cu lectii gratuite.

  21. #47

    Am fost incepator acum vreo 3-4 ani deci inca tin minte prin ce am trecut.

    1) Chitara acustica are coirzi metalice; chitara clasica are corzi de naylon. Nu pui corzi de naylon pe acustica si nici metalice pe clasica pentru ca vei indoi gatul (asta o stiu de la 2 profi de muzica + multi alti chitaristi)
    2) Din ce am inteles, vrei sa canti chestii folk pe acorduri (adica vei lovi 2 sau mai multe corzi deodata), asa ca iti recomand o chitara acustica. Toti zic ca te vor durea degetele si asa mai departe. Eu nu am avut nici o problema de genul. Si nici tu nu pari omul care sa urle cand se inteapa cu un ac.
    3) In principiu orice chitara acustica este buna pentru incepator din punct de vedere al lemnului (nu o sa auzi nici o diferenta intre mahon uscat in parfum de virgine si plop tratat cu lacrimi de fecioara). Toate iti vor suna la fel.
    4) Ca sa gasesti o chitara care sa iti placa te duci in magazin si iti alegi 3-4-5 chitari care iti plac cum arata si sunt intra in bugetul tau (te va motiva mult daca vei avea o chitara placuta la ochi). O iei in mana si la fiewcare canti toate notele de pe chitara (coarda cu coarda, nota cu nota). Ideal ar fi ca chitara sa nu paraie la nici un fret (freturile sunt bucatile alea de metal/plastic/etc de pe gat care delimiteaza notele). Parait inseamna ca nota nu se aude clar ci e intrerupta de ceva. Daca 2-3-5 note vor parai la o chitara, totul e ok atata timp cat asta se intampla dupa fretul 5-7 pentru ca, fiind incepator, nu vei avea treaba pe acolo. Dupa ce ai cantat fiecare nota de pe fiecare chitara, vezi care ti s-a parut cea mai comoda si la care ai depus cel mai mic efort sa apesi pe corzi. Chitara cu efort minim e chitara pe care o vrei.
    5) Teoretic, recomand sa ii schimbi corzile dupa ce ai luat chitara pentru ca cele stock sunt de toata jena. Eu am inteleg bine cu corzi Martin care sunt sub 20 de lei. Practic, poti sa le pastrezi pentru ca oricum vei rupe o coarda in prima saptamana.
    6) Chitara o acordezi cu un tuner/acordor (40-60 de lei) sau cu microfon + soft (AP tuner folosesc eu pe windows, dar exista o gramada de alte softuri).
    7) Pentru lectii recomand www.justinguitar.com , daca ai un minim de cunostinte de engleza. Am vizionat sute de tutoriale pe net, dar programul lui pentru incepatori mi s-a parut cel mai eficient.
    8) Spor la cantat

    • #48

      ochelaristul ala trebuia sa fie 8 )

      daca ai nevoie de altceva, poti sa imi dai un mail si incerc sa iti raspund cat mai repede.

    • #49

      tinky » tks, misto comentariu

    • #50

      era sa uit:
      9*) Ia-ti si cateva pene. Cel mai ok e sa fie intre 0.4-0.7 mm. Cele mai groase ti se vor “bloca” intre corzi si le vei scapa pe jos. Ia-ti cate una de fiecare marime (0.4 0.5 0.6 0.7) si vezi care iti place mai mult. Costa cam 0.5-2 lei. Marca nu conteaza.

      PS: Daca imi mai aduc aminte ceva, mai adaug pe aici.

  22. #51

    Nu stiu daca mai e de actualitate tarashenia (adica daca n-ai aruncat deja chitara peste balcon).

    Io sint incepator de fro 6 luni, deci:

    1. chitara nu prea conteaza. io am un reghin (hora.ro) de fro 10 ani.
    2. corzi de plastic moi, sa nu iti rupa deshtele (oricum o sa le rupi, dar mai cu mila, asa :D)
    3. tuner electronic, care se prinde pe chitara, adica cu clip. E undeva la 50-100 de lei, daca nu are chitara incorporat deja. Deci iti face viata muuult mai usoara, trust me
    4. Carte de chitara pentru to(n)tzi. Io am guitar for dummies, e excelenta. ahem, se pare ca am avut-o. tre sa caut, daca insisti.
    5. pick de chitara. plastic d-ala de tzambalat pe corzi.
    6. buna vointa si 20 de minute pe zi de tzambalat.
    7. material de tzambalat. asta e foarte, foarte bun. www.youtube.com/watch?v=-Q7rspb0MpI

    Nu e greu, e foarte simplu, sint 2 acorduri si 3 basini. Bafta.

    • #52

      Jack » e de actualitate:)

    • #53

      am uitat sa zic: reghinul meu cam are probleme cu cheitzele, dar cum ziceam… e veche. Ba nu se invirt, ba se invirt prea tare, ba scirtiie, ba… etc. Plus ca suruburile alea (de la cheite) sint facute in dusmanie.
      Sa ai in vedere si calitatea mai sus numitelor. Dai de 2-3 ori de ele, ca nu se supara nimeni.

  23. #54

    Aria AWN-15 entru 280 de ron, este buna. Este peste un Reghin Western 12204 care era mai scump parca. Aria o detin si eu, pe rosu-grena, si nu ma plang, dar nici nu e un Fender.

  24. Da, modelul ăla de Aria pe care l-ai pus la update este foarte ok. Fix aşa a avut prietena mea. Sună bine şi parcă nici corzile nu sunt prea depărtate de freturi. Numai bună pentru început. Îţi recomand să mergi pe corzi de nichel, va suna mai prietenos decât cele de nylon.

    Ştiu că ţi-au mai recomandat şi alţii cursuri online…cineva chiar a menţionat www.justinguitar.com – ţi-l recomand şi eu. Omul ăla acoperă absolut totul pentru orice nivel, de la lecţii de teorie la cântece simple şi foarte grele.
    Să ai spor dacă decizi să-ţi iei!

  25. #58

    Se zice ca si chitaristul de la Anthrax avea o chitara de la Reghin.
    Una peste alta, nu faci un eveniment de genu’ upskirt bike, dar cu zdranganitori si zdranganitoare?Acolo sa te tii !

  26. #59

    Eu mi-am luat un STAGG de pe site-ul asta , soundcreation , dar nu mai stiu modelul exact, si am fost multumit de ea (tot ca incepator), dar nu am avut ambitie sa invat, sunt puturos. In plus am mai comandat pentru inca 2 prieteni, una tot STAGG si alta nu mai retin modelul, si au fost si ei multumiti de ele.
    De retinut: ultima comandata , au busito cei cu curierul cred, vezi fa bine si verifica atunci cand o primesti, asta daca te hotarasti sa comanzi.

  27. #60

    Vorbeste cu Tecuceanu.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.