La revedere, libertate pe internet, a reușit Ponta și cu restul să o rezolve. Pentru că un popor controlat e un popor supus.

”Orice om care va deţine o cartelă preplătită are la dispoziţie, de la intrarea în vigoare a legii, un an în care poate consuma creditul sau poate să meargă la operator şi să-şi declare datele. Dacă nu, numărul va fi anulat. Legea intră în vigoare, dacă textul va fi adopatat aşa, la 1 ianuarie 2015. Pentru prepay se vor da datele de identificare ale persoanei din cartea de identitate, paşaport sau permis de conducere. Referitor la accesul la internet în reţea wi-fi, se identifică doar persoana. E procedura cunoscută care se aplică şi în Germania: îţi dai numărul de telefon mobil şi primeşti un cod cu care te autentifici”, a spus Oajdea.

El a arătat că deputaţii nu au fost de acord cu reţinerea datelor de trafic, măsură care vine în contradicţie şi cu decizia CEDO, deşi SRI a solicitat şi acest lucru.

SRI a solicitat acest lucru.
Păi nu? Statul e mare, e drept și e bun. Și are servicii de specialitate, care trebuie să ne supravegheze. Dacă nu ai nimic de ascuns, nu ai de ce să îți fie frică.

via

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

70 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    NSA în variantă mioritică.
    Unde’s heitării ăia de urlau cu clăbuci la buze “așa ceva numa în america aia a voastră”

  2. Au sarbatorit impliniria a 111 ani de la nașterea lui Orwell.

  3. #3

    mie antena 3 mi-a spus ca basescu e dictatorul si ca viata mea e de rahat din cauza lui basescu.Eu nu cred ca psd-ul ar fi in stre de masuri autocratice.In cei 25 de ani de la revolutie psdstii n-au facut ceva impotriva drepturilor cetatenilor.EI n-au batut ziarisit,n-au inchis ziare,n-au amenintat ziaristi.

    • da.e intereseant cum va progresa romania, acum ca au venit ei la putere

  4. #5

    nefasta e de cateva luni in Germanica. La wi-fi la hotel nu ii cere nici o identificare pe persoana. Si are 2 wi-fi. unu in camera si unu la restaurantul hotelului.
    Inventeaza astia reguli de net ca in Germania, mai bine ar face autostrazi ca acolo.

    • #6

      Lucifer: pai nu au nevoie de buletin pentru wifi . Si stii de ce ? Pentru ca a dat buletinul la check-in . Oricum au datele ei !

  5. #7

    Cum ar zice romanul: “eu nu am nimic de ascuns, numai cei care au ceva de ascuns nu sunt de acord cu legea asta”.

  6. #8

    “Dacă nu ai nimic de ascuns, nu ai de ce să îți fie frică.”

    Daca nu ai interese, nu ar trebui sa-ti pese.

    • #9

      asta da gandire :)), sper sa se mute tigani la tine in bloc, ca de….nu ai interes ca doar nu stau cu tine in casa ( ca tot a fost vorba de tigani)

    • #10

      Hai ca mancati cacat cu doua guri si tu si Andrei. Nu imi sta in fire sa fiu asa agresiva, dar prra sunteti boi. E vorba de cu totul altceva decat de mizerii d astea cu nu ai nimic de ascuns.p

    • #11

      Nu poti folosi sistemul altuia fara stirea lui. Poti sa utilizezi reteaua Orange, fara ca Orange sa stie?
      Identificarea utilizatorului oricum poate fi facuta repejor.

      Utilizatorii de internet ies pe net pe baza de contract. Inainte sa faci orice, semnalul din calculatorul tau trece prin routerele furnizorului de net, care are datele tale.

      Utilizatorul serviciilor de telefonie foloseste un telefon care in primul rand are prin constructie un numar unic de identificare si in al doilea rand, telefon care poate fi localizat spatial datorita principiului de functionare.

      Deci, de ce trebuie sa-mi pese de ceva care oricum e in mana lor, a celor cu sistemul (de net sau telefonie)? E sistemul lor, nu poti sa-l utilizezi fara ca ei sa stie ca-l utilizezi (cum drq il utilizezi altfel?)

    • #12

      @Rex:
      “Poti sa utilizezi reteaua Orange, fara ca Orange sa stie?”
      Dar daca Orange nu cere identitatea ta, de ce sa vina statul (un tert) si sa te oblige pe tine ca utilizator sa dai datele catre orange si pe orange sa dea mai departe datele tale catre el?

      “un telefon care in primul rand are prin constructie un numar unic de identificare”
      Unic pe naiba, ti-l schimba orice pusti care a vazut doua tutoriale pe youtube.

      “telefon care poate fi localizat spatial datorita principiului de functionare”
      Asta e valabila doar cand telefonul e deschis/functional. Cand are bateria scoasa, bye bye localizare.

      “E sistemul lor, nu poti sa-l utilizezi fara ca ei sa stie ca-l utilizezi”
      Tocmai, ii confunzi pe #ei#. In acest caz, ei e orange. Orange nu vrea sa stie cine e persoana care le foloseste reteaua. Statul vrea si te oblica pe tine sa ii zici lu’ Orange cine esti si pe Orange sa zica mai departe statului… aici e buba.

    • #13

      @ Claudiu

      Orange nu-mi cere identitatea, o are deja. Abonamentele se faceau cu actul casei candva, nu stiu/ nu cred ca au schimbat.

      Te bazezi ca nu mai esti identificabil dupa o resoftare la un telefon cumparat pe numele tau, la abonament?

      Cand un telefon e oprit, nu mai este telefon, e un obiect static. Cand bateria e scoasa, bye bye telefon. Este tele-lemn. Sau tele-piatra. Cu tele-piatra nu poti folosi sistemul orange. Pentru asta iti trebuie un tele-fon. Adica localizabil, da.

      Nu ii confund pe “ei”. Din punctul tau de vedere, (al faptasului) nu are nici o importanta daca de ilegalitatea comisa stie Orange, Statul, SRI sau Sf. Petru. Daca poti fi stiut/ aflat, e tot una, ce mai conteaza cum ii cheama pe aia care stiu? Nu te ajuta cu nimic daca statul nu are voie sa stie, dar orange stie oricum. Sau poate afla la click dreapta search. Sau poate crezi ca daca faci o traznaie serioasa, nu o sa se poata baga nimeni pe motiv ca, “stiti.. noi stim cine este, dar nu avem voie sa zicem?” Chiar crezi ca absenta/ prezenta unei “legi” ii poate impiedica pe unii sa afle ceva ce trebuie aflat? Intr-o lume in care toate sunt legate intre ele, “nu vreau eu sa zic” nu sta in picioare. Nu la nivel de organizatii mari, gen companii, state, etc. “nu vreau eu sa zic” merge in fata portii, intre vecini.

      Exemplu de protectia confidentialitatii si anonimatului pe net: Toate lucrurile care misca legal pe net (furnizorii de internet, cei cu motoare de cautare, cu hosting, cu DNS-uri, domenii, etc) sunt unite contra filmelor cu minori. Misca ceva in directia asta si o sa fi arestat. Cum se explica asta? Si nu conteaza ca intrii in deep web, anonimity network sau alte vrajeli. E cel mult o chestiune de timp pana te afla. De ce?

      Anonimatul pe retele de comunicatii (telefonie, internet) tine pana la unele chestii, gen filme cu mature. Sau injuraturi politice. Fata de chestii serioase (pornografie infantila, atentate teroriste, etc), nu exista asa ceva, indiferent de ce zice legea, din orice tara. Deci, unde e anonimatul de care vorbim?

    • #14

      @Rex: bineinteles ca ma refeream la cartelele prepay cu telefoane cumparate s/h.
      Referitor la telefoane, bineinteles, nu ma refeream la resoftare, ci la schimbarea imei-ului / mac-ului.

  7. #15

    Eu cred ca sunt prea obosit la ora asta, care e problema cu faptul ca trebuie sa te legitimezi cand iti iei cartela de telefon? Aproximativ toate serviciile si utilitatile sunt pe baza de abonament bazat pe identitatea personala, ce e asa grav ca se va aplica si la cartele?

    • #16

      Io de ce intru tot mereu in moderare?

    • #17

      Chill, ca nu esti singurul. Cum zic tigani sau cacat, cum intru in moderare. Foarte pudic Akismetul asta.

    • #18

      wifi, tinere, wifi, lasa cartela

    • #19

      @blue se poate si fara tigani sau cacat. Eu intru in moderare 90% din cazuri in mod natural, cred ca si daca postez un comentariu vid, fara text tot intru in moderare 😀

    • #20

      Vici osu, de la avatar ti se trage. E urata aia cu spume, sperie Akismetul. 🙂

  8. #21

    Noi nu am inventat nimic in materie de legislatie si control. E exegerat sa spunem ca o sa fim controlati si s-a dus naibii libertatea internetului. E un control superficial (spun eu), dar in cazul cartelelor prepay e legitim. Ramasesem haiducii europei si se foloseau cartele romanesti oriunde ca le cumperi de la chiosc in numar nelimitat.
    Nu am gasit precizari suplimentare referitoare la modalitatea de logare la wifi, dar cel mai probabil se refera la conectarea “din strada” la retele publice, pentru ca asta se intampla in europa.

  9. #22

    Asta-i vax albina. Uite aici ceva si mai si: www.apador.org/blog/sri-securitate-cibernetica-internet/

  10. asa e peste tot! chill out!!

    • #24

      asa ai auzit tu? ca eu am fost in cateva tari din europa si nicaieri nu mi-am lasat buletinul, numele sau numarul de telefon cand m-am conectat la un wireless

    • #25

      ehhh…tu nici cu autostrazile nu stiai cum e p-afara ma arhi :D. In Italia/Spania/Germania, daca te conectezi la wirreles trebuie sa lasi un numar de telefon ( numar din tara respectiva) si primesti un cod cu care te conectezi

    • #26

      fii serios, am fost in toate 3 si sunt heavy user de internet. nicaieri nu mi-a cerut nimic

    • #27

      Continui sa te raportezi la internetul privat din hotel/restaurant si nu cred ca despre asta e vorba in legea asta. Nu iti cere nimeni buletinul sa te conectezi la net in casa ta. Repet: cel mai probabil este vorba de retele de internet free din drum

    • #28

      esti oarecum pe langa discutia mea…

    • cateva exemple:
      1. cand incerc sa ma conectez la reteaua wi-fi gratuita din tren imi cere adresa de e-mail
      2.la mec imi cere autentificare prin providerul meu de telefonie cu cateva date personale si numar de telefon, cod de activare prin sms
      3.cand am fost sa imi iau telefon PAYG cu cartela a trebui sa dau toate datele si cred ca am aratat si driver licence.
      Nu spun ca toate retelele wi-fi gratuite iti cer autentificare sau date personale la fel poti cumpara o cartela din super market fara sa iti dai datele personale dar le este atat de usor sa le afle dupa aia cand incerci sa iti incarci cartela sau cand iti platesti cumparaturile cu cardul.Din punctul meu de vedere nu mai exista libertate sau anonimat pe net sau in telefonia mobila demult si acolo unde mai exista e din ce in ce mai restrictionata.
      Gandeste-te la cate date personale(i.e. ip-uri si adrese de e-mail) ai tu inmagazina-te prin blogul tau.
      Acum este isterie maxima cu bullying-ul on-line (i.e. ask.fm) si alte tipuri de abuz prin internet care paveaza calea catre a se cere decoperirea totala a utilizatorilor.

    • si a as mai adauga ca in online datele din buletin si poate nici macar numele nu mai reprezinta un individ/o identitate ci adresa de email.

    • #31

      In Germania nu mi-a cerut nimeni niciun numar de telefon pentru niciun wifi. Nici in Franta, nici in Belgia, nici in Olanda, nici in Luxemburg. Ba mai mult, in Luxemburg nici buletinul nu mi l-a cerut cand mi-am cumparat cartela. Despre ce vorbim?

  11. şi cum rămâne cu cei 111 mii de tâmpiţi care sună la salvare ca aşa au chef? că vor să facă o glumă proastă sau că s-au îmbătat? nu e mai bine să ştii cine se îmbată seară de seară şi are chef de mişto? păi dacă ai chefuri de-astea plăteşte nene. cu ce te deranjează că trebuie să-ţi declari datele când cumperi o cartelă? doar dacă ai datorii la operatorul de telefonie mobilă şi nu s-au prescris încă. zic numa.

    • #33

      Ramane asa:
      Scoti SIM-ul si suni ca timpitul la salvare ca asa ai tu chef si vrei sa faci o glum proata si te-ai imbatat. Sau si mai fun. Suni de pe telefonul colegului de betie care l-a pierdut de beat ce era…
      Si sa raspund la intrebare. Intimitate. Vreau o cartela de gay! Una cu care sa sun numai gagii care o iau in cioc. Gratis ca nu fac evaziune. Nu te fu.te nici pe tine nici pe puie monta cu cine, cand, de unde si de ce vorbesc cu un alt tampit ca mine. Imi dai cartela ta pentru treaba asta?

  12. #35

    As dori sa sesizez aici faptul ca zilnic mii de oameni folosesc iluminatul public in mod anonim, poate ar trebui reglementata si asta, se stie de altfel ca in special noapte lucreaza romanii domnului Mondial.

  13. #36

    Nu prea inteleg ce vrea sa zica… deci, ce vrea sa insemna ca trebuie sa te identifici cand te conectezi la Wi-fi? Ma duc la Mc si ii arat aleia C.I.-ul?

    Nu pot sa-mi dau seama de unde ia arhi declaratiile astea, sunt atat de bune incat nu se intelege mai nimic…

    • #37

      “îţi dai numărul de telefon mobil şi primeşti un cod cu care te autentifici”

      Daca iti arunc un os il aduci?

    • #38

      vei trimite un sms si vei primi un altul cu un cod de conectare, cel mai probabil numarul de sms va fi disponibil pe meniu;
      avand deja numarul trimis in baza de date cand te conectezi stie automat cine s-a conectat.. cel putin asa pare

    • #39

      pardon, cum zice stefan mai jos, iti da codul cand introduci nr de telefon ca logare

  14. #40

    Eu am prins in gara din köln un wifi al Telekomului si intradevar iti cerea codul, pe care l-ai fi primit in prealabil daca introduceai numarul de telefon ( telekom only ).

    • #41

      in toate mallurile in care am fost, wifi la discretie. acolo unde era. in spania si italia, nu mai vorbesc, nimeni nu stie despre asa ceva. da, iti cere parola, dar parola de pe bonul de casa, trebuie sa cumperi ceva de la ei si iti dau un cod unic.

    • #42

      Si ai platit cu cardul?

  15. “pai ce domle, in tara asta chiar asa, poate scrie oricine ce vrea?” un citat aproximativ. ghiciti ministrul, partidul si guvernarea

  16. #44

    si cum vor mai folosi puscariasii telefonul mobil? :))

  17. #46

    in 2012 in barcelona mi s-au dat 7 parole, respectiv 1 pe zi pe wireless in hotel. erau decupate dintr-o foaie ssi nu am vazut nici o miscare sa le ascocieze cu actul de identitate. Totul a durat 10 sec. Eu am prezentat id, ei au vazut rezervarea si instant am primit dintr-un teanc parolele.
    In plus puteam sa ies in strada si sa le dau / scap / vand ca nu semnasem nimic prin care imi asumam trafic.

  18. #47

    dai numarul de telefon/sms cui ? celui care iti da internet free ?

    • #48

      In Austria, de exemplu, in Graz exista o retea wifi numita Cityaccess ce poate fi accesata din mare parte a orasului. Atunci cand te conectezi cu telefonul, orice pagina ai deschide iti apare pagina lor de register. Bagi acolo numarul de telefon si primesti un sms la numarul ala cu o parola pe care o poti folosi sa ai acces la net. Am mai patit chestia asta in aeroport in Copenhaga, dar ai putea zice ca e normal asa ceva, avand in vedere securitatea din aeroport. Cand vine vorba de retelele private, la hoteluri, malluri si restaurante nu iti cere nimeni sa te identifici.

    • #49

      ASTA e problema, aici vorbim de TOATE retelele wifi

  19. #50

    Orice provider de internet este obligat sa faca mirroring al traficului catre baietii de la CERT-RO. Daca vor, pot oricand urmari ce faci tu pe internet 🙂

  20. #51

    Deja e implementata chestia asta… in Brasov din cate stiu mi-a cerut sa imi fac un cont sa accesez wifi-ul public.
    Cum zicea cineva mai sus, nu se refera la wifi-uri private de restaurant sau hotel si la cele din piete, cele de tipul digi wi-fi(care cere autentificare) de la metrou.

  21. #52

    @Arhi: in principiu, nu erai de acord cu asa ceva cand ziceai ca ar fi mai bine ca oamenii sa se conecteze la internet cu un cont ceva ca sa fie trasi la răspundere si sa nu te înjure aiurea?

    PS: theadurile la comentarii se vad aiurea, nu imi dau seama daca un comentariu e răspuns la altul sau nu. Baga alta culoare pt nivelul 1, un gri ceva.

    • #53

      nu, eu doream sa fie inregistrate cartelele. aia cu injuratul aiurea…sa fim seriosi, imi doresc si sa moara unii politicieni, daca se poate ieri…

      Te uiti de pe mobil, nu?

      Later edit: DOrinta ti-a fost indeplinita

    • #54

      Da, la mobil ma refeream, am uitat sa menționez. Si ma refeream la ce si scris la un moment dat: “eu sunt adeptul unui internet pe bază de username și parolă. Vino și blasfemiază, prietene, dar cu nume și prenume, să știm și noi unde stau părinții tăi, să le prezentăm factura.” Legea cu parole la wireless e aproape ce ai zis tu atunci.

    • #55

      PS: Hai ca e simplu, daca n-are buton de răspunde e thread, acum imi dau seama ușor.

  22. ASta cu cartelele inregistrate e vax albina,Italia se gandeste deja sa renunte pentru ca raportul eficienta/bataie de cap e mult prea eronat. Si stiu despre ce e vorba,am lucrat la asistenta clienti pentru una din firmele mari de telefonie mobila de acolo,1 client din 5 daca are o singura cartela pe numele sau(vorbim de prepay).Cei ce vor dori sa isi achizitioneze o cartela fara a-si inregistra datele personale o vor putea face fara nici o problema in continuare. Model de business : pun un boschetar sa isi cumpere cate 5 cartele in Bucuresti si le vand la 100 de lei bucata in Iasi. unde mai este siguranta clamata ?

  23. #57

    Se vor umple boschetarii de cartele prepay :))

  24. #58

    faci tu scandal cu prepaid-ul asta … pana cand o ruda de gradul I nu apuca rand la salvare pentru ca niste ciobani in varful muntelui nu au alta metoda sa se distreze decat sa sune de pe cartela la 112. Sau pana cand mama ta nu e “intepata” prin metoda accidentul de un detinut care are cartela prepaid cumparata de cineva din afara … 🙂

  25. Sa mori tu ca si-a declarat Ponta cartelele de pe care isi suna baroneii locali si aranjeaza spagi si mite?

  26. #62

    da, daca nu ai nimic de ascuns, nu are de ce sa iti fie frica, inteleg asta, v-a fost repetata de atatea ori, incat ati ajuns sa o credeti. dar sa imi explici de ce trebuie sa dau eu identitatea mea mcdonaldsului.

  27. #63

    Oi, oi peste tot.

    Ma duc sa ma cac. Ar trebui sa-i fie frica la ala de intra dupa mine ca nu stiu daca il ascund bine.

  28. #64

    no img src ?

  29. #65

    Salut Arhi. Legea asta e si mai tare: www.senat.ro/Legis/PDF/2014/14b288FG.pdf

    Ponta & co sunt epiderma organului…

  30. #66

    in Finlanda nu dai nimic atunci cand iei prepay. in afara de bani, desigur

  31. #67

    Malin, ideea e ca aici la noi s-a votat o lege care spune ca mcdonaldsul va cere datele tale de identificare. incearca sa tii pasul cu discutia

  32. #68

    Atata timp cat o sa stam capra, jigodiile de securisti or sa bage tot felul de legi de ingradire a libertatii si de control a populatiei. Mi-e sila de toti spalatii pe creier “care n-au nimic de ascuns”, sclavi vor ramane toata viata.

  33. #69

    2 cuvinte: imi bag pula-n statul roman, guvern pula-n zdapi si restul.
    sa te pisi, caci pe ei si sa le dai foc.
    sa moara in chinuri bubonice !
    hrrrrrrrrrrrrrr

  34. #70

    Nu a fost niciodata liber. Scoateti-va ideea asta din cap. O fi pc-ul vostru cu placa voastra de retea dar infrastructura a fost intotdeauna detinuta de alte entitati(isp-uri mici si mari, backbone carrieri sau armata).

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam