Și nu rețete de alea cu Se ia miezul de la o pâine, se udă în lapte etc, că aia e pizza de săraci. Îi iese cuiva aluatul ăla de pizza ca la mama lui?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

82 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Apa, sare, drojdie la plic, faina de buna calitate (baneasa, titan). Lasata drojdia sa invie, turnat drojdia peste faina, framantat aluatul pana fac febra musculara la degete. Lasat sa se odihneasca 15 minute, format bile de aluat, trecut la treaba. Daca nu il muncesc mult si a ce s-a odihnit, si las focul mic, mic, iese pufos. Daca vreau subtire, il framant ceva mai mic si dau focul mai iute cand pun pizza la cuptor. Nu prea ai ce sa gresesti.

    • #2

      Ma rog, poti sa dormi pe tine si sa mananci cuvinte in comentariu :))

    • #3

      nu schimbi si tu poza cu grasa asta de la avatar?

    • #4

      cetin, you first! :))

    • #5

      Grasa de la avatar eram eu acum niste ani. O mancase pe aia slaba, cum ar veni :))
      Plus ca nu mai stiu cum se schimba gravatatul.. O fi de la..avatar pt grasi?

  2. #6

    Aluatul de pizza de la mega nu te coafeaza ? Ala Delhaize ?

  3. #7

    Ca să se activeze drojdia mai repede pui si un praf de zahar,la aluat adaugi o lingura de ulei de măsline.Dacă vrei un blat crocant partea de jos a blatului o treci prin gris sau polenta.

    • #8

      “Polenta” ala e cumva malai? Serios, intreb ca am mai auzit de multe ori denumirea asta si mie asa mi s-a parut.
      E un fel de rucola aka papadie aka basina porcului?

    • #9

      polenta e mamaliga, ba. doar ca mai moale

    • #10

      Este un malai mai fin cu granulația grisului.Eu am spus ambele variante ca să mă c..c pe mine.

    • #11

      Zbagi pla asa imi trebuie daca nu m-am mai uitat la mastarsef.

    • #12

      Rectific ca-s bou polenta ie mămăligă da malaiu lor e mai fin măcinat.Ei urmașii cezarului noi a lu traienel.

    • #13

      stateam si ma gandeam, dar nu am zis nimic, ziceam ca na, o fi stiind baiatul ceva si eu stiu doar vagamente…:))

    • Mancarea traditionala a romanului, polenta with cheese

    • #15

      @ big0ne

      Şi “zmântână” c-ai uitat s-o introduci. În reţetă!

    • #16

      Bai, cit m-am certat cu o italianca pe tema asta: care-s mai mamaligari, noi sau italienii… Ea sustinea ca ei, eu sustineam ca noi…

    • #17

      Polenta + Smecta = mămăligă vârtoasă

    • #18

      Aia se cheama malai grisat. Se gaseste in orice magazin si iese mamaliga proasta din el.

  4. #19

    Iei telefonu’, suni la Pizza Home Delivery si astepti.

    • #20

      asa e mie baieti de la pizza delivery mia zis cum sa fac blatul

    • #21

      Ai folosit sucitoarele lor?

  5. #22

    Namila asta cu sâni de lăptăreasă vi se pare frumoasă? Are celulită și colăcei (șunci) total inestetice.

  6. #37

    Rețeta mea pt aluat e următoarea: 750 grame faina alba de grau, 1 plic drojdie uscata, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de zahar, 2 linguri de ulei. Se amesteca astea bine, dupa care se adauga 375 ml de apa calda, pe la 40 de grade si se framanta pana iese o bila uniforma si care nu mai e lipicioasa. Daca se lipeste prea tare de mâini, mai adauga faina. Se pune într-un vas mai maricel, uns in prealabil cu o lingura de ulei (daca nu ai prealabil, merge si in bucatarie) , se acopera cu folie si un prosop si se lasa 1 ora sa creasca intr-un loc mai cald. 4 blaturi de 32 cm ies de aici. Multa mozzarela si imaginatie.

    • #38

      @Cetin – dacă vrei scovergi (altfel de gogoși “decât” alea marca latrina 3 ^_^) aluatul marca Dragoș e numa’ bun. 😉

  7. #39

    Eu nu stau să fac aluat, iau câteva porții de la gogoșerie. Sos de roșii, parmezan, roșii cherry, măsline, ardei, rucola sau busuioc la sfârșit, băgat la cuptor, halit.

  8. #40

    a felat si feliat salamul…

  9. #41

    pofta-buna.com/cum-se-face-aluatul-de-pizza-pufos-crocant/

    Reteta e perfecta, am facut-o de cateva ori, si nu am dat gres niciodata. Aluatul e elastic, se intinde cat de subtire vrei.
    La 300 gr faina pun jumatate de plic de drojdie uscata, cand am pus un plic intreg mi s-a parut ca simt gustul drojdiei.

  10. Poate gresesti tu ceva, la pizza nu se ia nimic, doar se pune.

  11. #44

    N-am incercat, au la Domino o crusta subtire si buna si o iau pe-aia.

  12. #45

    Pana la urma ce a pregatit, ca eu nu m-am prins ?

  13. Noi aici în cartier aplicăm cu mare succes reţeta nu-foarte-drojdioasă a lui Adi H. Cred că am făcut deja 3 pizze comestibile la rînd, un record absolut

    www.adihadean.ro/2014/01/pizza-pe-modelul-putin-dar-bun/

  14. #47

    Nu stiu cat de mult conteaza aluatul (primul comentariu e bun) pe cat de mult conteaza ce pui pe ea. Plus ca sosul care-l pui pe blat trebuie sa fie facut cu pasta de tomate si alte mirodenii
    Noi punem peste 400gr kaiser sau altceva asemanator(sau combinate), aprox 250gr cascaval, o cutie mica de porumb dulce, o cutie de ciuperci feliate si poate ceva ardei rosu/kapia

    Da, iese o pizza “grea” si cam la 40-50 de lei. Noi mancam de 2 3 ori din ea doua persoane, dar este extrem de buna

    • #48

      aluatul e jumatate din pizza, cum sa nu conteze?

    • #49

      @skizz am mancat in napoli o pizza marguerita si una cu ansoa. aia cu ansoa era blat, ulei, oarece mozzarella si peste. amandoua au fost cele mai bune ever. si asta doar datorita blatului.

    • #50

      Bun.. ma refeream ca o reteta simpla e suficienta asemenea celei care a comentat prima oara.

      In pizeriile noastre aluatul ala de pizza contine foarte multe substante pentru gust, lucrez in domeniul alimentar.

    • #51

      @Arhi in reteta spusa de mine abia daca este 1/3 🙂

    • #52

      1/3 nu ti se pare mult? e o treime din gust. pune-o pe o bucata de carton, daca nu e atat de importanta

    • #53

      wtf? pizza cu porumb si pizza cu peste….cah

  15. problema nu e aluatul si ingredientele ci temperatura. DIn pacate 🙂
    mie nu mi-a iesit aluatul, bine, eu si aluaturile nu suntem prieteni.

    Si mai ard si polenta uneori

    • #55

      Bine ca-ti ies reductiile de vin cu file de ansoa. 🙂

    • #56

      Mie mi-au tot iesit aluaturile, dar coptul in cuptorul meu nu era ideal. Se tot ardea, iesea uscat etc.
      Pana la urma am primit cadou o “piatra de pizza” pentru cuptor si de atunci nu am mai facut.

    • eu pentru aluaturi mi-am luat caramida din leroy merlin. inca e in portbagaj

    • #58

      Deci faci pizza in portbagaj???

  16. #59

    Eu folosesc reteta asta
    6,5 kg faina
    3,750 l apa
    45 g drojdie uscata
    21 lingurite sare
    6 lingurite zahar
    75 ml ulei de masline
    Se framanta bine se fac bilele ( eu personal le fac de 230 g) si se lasa sa creasca cateva ore ( minim4-5) IN FRIGIDER. Apoi le intinzi si pregatrsti pizza cu ingredientele dorite.
    Stiu ca ingredientele sunt in cantitati de pizzerie, dar mi-a fost lene sa ma apoc sa fac impartiri

    • #60

      Bilele pot fi si de 231 g sau trebuie sa fie fix de 230 g ca sa iasa blatul asa cum trebuie?

    • #61

      Pot fi si 237g ca tot e mai putin ca iphoneul cu carcasa a lu’ Zoso.

  17. #62

    Vezi ca exista un plic pentru aluat de pizza de la dr oetker cu drojdie+praf de copt, urmezi instructiunile si iese treaba buna. Daca nu vrei asa, 1 kg faina, 2 pliculete cu drojdie uscata, sare, zahar, ulei si apa calduta. Framantat, lasat vreo 2 ore la dospit si da-i bataie.

  18. #63

    Nimeni nu foloseste unt la aluat ? Oh well: faina 350 grame, lapte 200 ml, unt 50 grame (sau ulei de masline), plic de drojdie, putina sare/zahar. Incalzesti laptele la foc mic mic, adaugi untul pana se topeste cam de tot (dar laptele sa nu fiarba), pui laptele + untul topit peste faina, adaugi si drojdia/sare/zahar si iese aluat legendar.

    Bineinteles, gramajele difera in functie de cate pizza faci, cat de gros vrei aluatul, cat de mare e tava, etc.

  19. #64

    Cel mai bun aluat pe care l-am folosit, a fost facut la aparatul de paine. Majoritatea au functie speciala pentru aluat de pizza cu reteta din cartea cu care e livrat. Mai ales ca “Il si creste”.

    • #65

      si cand ai nevoie de ceva munca fizica tot asa faci, apelezi la baterii?
      ai vreo reteta, zi-o

    • #66

      @deplictis: mie imi plac aparatele electrocasnice. un aparat de facut paine are nevoie de priza, nu de baterii. framanta aluatul uniform si il creste. uneori nu conteaza asa mult cantitatile ingredientelor. si face si aluat pentru cozonac, ca sa n-o mai chinui pe maica-ta.

    • #67

      bravo, ai facut al doilea comment si tot n-am inteles care-i reteta… ca ai aparat de facut paine ai mai spus o data.

    • #68

      @deplictis: 1 lingură ulei de măsline, 240 ml apă, 1 linguriță și jumătate de sare, 480 gr făină, 1 linguriță drojdie granulată. le trantesti in cuva fix in ordinea asta, ca daca sarea se intalneste cu drojdia te bate maica domnului. apesi pe buton. iti faci cruce. doamne ajuta!

    • #69

      Bravo, așa mai vii de acasă și îți meriți nick ul.

  20. #70

    Nu dau reteta de aluat (cred ca ai de unde sa alegi din alte comentarii), dar mentionez un truc invatat de la un italian; odata foaia intinsa, se unge intai cu ulei de masline, apoi cu suc de rosii si apoi se adauga restul ingredientelor. Stratul de ulei “izoleaza” aluatul de ingrediente lichide si eviti aspectul de “aluat necopt” ce poate aparea. Pofta mare!

  21. #71

    Eu fac cam asa: 500 gr faina, 200-250 ml lichid (apa calduta plus cateva linguri de ulei, in functie de faina ai nevoie de un pic mai multa sau mai putina apa, o incorporezi treptat si te opresti cand aluatul devine usor de framantat dar nu prea lipicios), un cub de drojdie proaspata, sare.
    Las drojdia vreo 10 minute intr-un pic de apa calduta cu un strop de zahar sa ma asigur ca se activeaza, dupa care incep sa adaug apa in faina si framant un pic, nu asa de mult ca la paine, dar suficient cat sa devina aluatul elastic. Am vazut odata la Jamie Oliver ca el zicea sa nu lasi deloc la dospit aluatul de pizza, ca se ridica suficient in cuptor si fara sa dospeasca inainte. Mie chiar imi place asa, pt ca iese genul ala de blat subtire si crocant, si nu e indesat pt ca intr-adevar se ridica la copt. Restul familiei in schimb prefera blatul pufos si crescut, deci pt ei las la dospit vreo 40 de minute aluatul si inca vreo 20-30 de minute in tava inainte sa pun la copt.
    In alta ordine de idei, am vazut la la Auchan au aluat proaspat in frigider, la sectorul de paine, si arata chiar bine, dospit frumos, e si aia o solutie.

  22. #72

    Nu am o reteta per se, mai ales ca aluatul de pizza este destul de maleabil din puctul asta de vedere. Pornesc cu trei cani de faina si una jumate de apa + niste ulei de masline, apoi framant si mai adaug faina putin cate putin pe masura ce imi “cere aluatul”. Drojdia e cam… o lingurita? Cam asa… Nu e chiar o stiinta exacta – am ajuns la “reteta” asta dupa multe incercari.
    Dupa 10 minute de asudat si framantat il las in pace.

    …dar aluatul este cea mai usoara parte dintr-o pizza.

  23. #73

    ingredientul secret la un blat bun (nu numai la pizza), e o parte gheata pisata (cuburi bagate la blender care are si ice cruch). diferenta fata de un aluat clasic e destul de mare.

    • #74

      La ce sunt bune diacriticele: gheata pișată vs gheața pisată

  24. #75
    • #76

      Granit. Marmura nu suporta caldura mare la care faci pizza si o sa crape. In plus de asta granitul e mai poros, absoarbe umezeala si iese blatul mai pufos…

      Marmura cu fir de aur doar asa, ca sa o arzi tu bos.

  25. #78

    Laura in the Kitchen (youtube channel), How to make Homemade Pizza From Scratch 🙂

  26. Pentru 2 pizza mari de 35cm:
    235 ml apa
    un pumn de tarite
    430g faina 7Spice (alta faina, alta cantitate de apa – plus minus..)
    o lingurita de sare
    2 linguri ulei de masline
    12 g drojdie proaspata.
    In ordinea de mai sus le pui in masina de facut piine pe programul Dough sau framinti tu 10 minute, lasi sa creasca juma’ de ora. iar framinti 10 minute, iar lasi sa creasca, iar framinti (si la final te hotarasti sa iei masina de facut piine).
    Imparti aluatul in doua, si o jumatate o pui pe blatul de lucru cu desene cu diametrele de pizza (35 lei la Selgros) blat pe care ai presarat in prealabil niste tarite. Faci cu facaletul aluatul pina ajunge pe la 40 cm. si il pui pe piatra de pizza (a mea e talerul de ceramica de la cel mai mare cuptor cu microunde pe care l-am avut – 35 cm). Lasi marginile sa atirne.
    Pasta de pizza o faci din jumatate de cutie de Superciriopeste care pui doua linguri si jumatate de ulei de masline si o lingura mare cu virf de oregano. Le amesteci si gusti. NU PUI SARE!
    Torni jumatate din pasta in centrul aluatului si cu dosul lingurii o intinzi, mergind in spirala de la centru spre margine. Sau folosesti o pensula.
    Tai marunt doi ardei iuti din borcan si ii amesteci cu sunca presata taiata marunt (100 – 150 gr pentru o pizza – daca vrei). Presari peste sosul intins.
    150-200 g mozarella sau Gouda rasa presarata peste sos si sunca.
    6-8 masline puse peste.
    Se baga in cuptorul incins, 20-25 minute pe ceas. In ultimele 10 minute reduci flacara.
    La urma bei un vin rosu sec, rece.
    Berea e si ea buna pentru paesani, dar un signore bea vin.

    • N-am terminat..
      Marginile ce atirna le rasfringi inapoi. Mie imi place ca inauntru acolo sa fie doar ceva mai mult sos, nu umplute cu mozarella, ca la pizza hut.

  27. #81

    Daca nu ai cuptor cu 300 de grade, nu iese ca la pizzerie orice aluat ai pune.

  28. #82

    Daca esti mai lenes arunci apa, faina, ulei de masline, drojdie in masina de paine selectezi program de pizza, apoi faci un sos din ardei, sos de rosii, ardei iute, ceapa daca iti place, busuioc, oregano ce alte condimente iti plac. Ungi tava cu ulei, pui putina faina de malai, apoi aluatul de pizza, sosul de rosii, mozarella apoi ciuperci de preferat proaspete, ardei, sunca, slanina, sau ce preferi, inca un strat de mozarella si apoi la cuptor apoi cand e aproape gata poti adauga si frunze de busuioc daca iti place. Pofta Buna.