Nu o să vă povestesc ce și cum sunt oamenii, pentru că sunt foarte relaxați pe teme și, de când mă învârt prin orășelul meu, nu am văzut nici măcar o biserică.

O să vă spun ce se întâmplă când te înregistrezi ca cetățean la primărie. Una din întrebări este Ce religie aveți? Dacă răspunzi Keine, adică fără, ești trecut keine și nu ai treabă. Dacă îți asumi religia ta, te trece cu ea în acte. Și, odată cu asta, te trece și cu 50 de euro lunar, impozit către biserică.

Simplu și la obiect. Ești religios, marcă banul pentru religia ta și nu mai aștepta să îți dea bani primăria, guvernul sau oricine altcineva.

Și atât.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

41 comentarii Adaugă comentariu

  1. nice 🙂

  2. #2

    aia 50€ i-ai platit cash, virament, cec sau in fusilli Barilla?

  3. #4

    daca in munchen n-ai vazut biserici, esti orb sefu.
    e plin… si suna din ora in ora clopotele, pe ceas. ma gandeam la un moment dat sa sun la politie pentru disturbarea linistii publice, dar m-am lasat pagubas…

  4. #5

    ”Și, odată cu asta, te trece și cu 50 de euro lunar, impozit către biserică.”

    Si cum vine asta? Pe luna, Pe an? De la Fiscul lor?

    • #6

      Lunar e pe luna. Aia din calendar.

    • #7

      50 euro pe luna, impozit selenar

    • #8

      Nu ma, intreb daca platesti lunar sau platesti pentru toate cele 12 luni intr-o singura plata.

    • #9

      What the?? Mă încremenesc câteodată comentariile lui Maraka. Sunt ca un ice bucket.

    • #10

      @maraka: platesti o singura data pt tot anul in fiecare luna.

  5. Elegant.

  6. #12

    O prietenă, doctorița, plătește taxa de biserică in NRW ca procent din salariu, undeva la 160 Euro pe lună. Apoi biserica, din banii mulți pe care îi adună, construiește spitale sau cămine de bătrâni.
    Spitalul la care eu lucrez, tocmai din cauza faptului că a fost construit/ este un spital evanghelic, nu are voie să facă prea mult profit, căci statul ar lua cam 90% din profit, așa ca spitalul, ca societate, are un manager care lucrează pe salariu fix și treaba lui este, printre altele, să se asigure că nu rămân foarte mulți bani la sfârșit de an; asta înseamnă că profitul trebuie să se regăsească in salariile angajaților și în investiții, de aici locuri noi de muncă în construcții, amenajări și servicii. Mie mi se pare o gândire sănătoasă.

    • dar acolo spitalele si cam tot sistemul de sanatate nu e de stat(guvernamental) ci cvasi privat… ca e mai mult ong-istic. adica nu face profit… inclusiv casele mari de asigurari de sanatate sunt administrate la fel.

      dar la noi… majoritatea spitalelor sunt ale primariilor…

    • Da, cam așa e la evanghelice sau private. Investițiile merg și la oferte pentru medici noi (tot felul de prime) sau ca exemplu: “odata la 5 ani, va schimbam masina”. Unde mașina e Audi (cazul unei pediatre din Bruxelles pe care o cunosc). Când mi a zis, n am prea crezut. După aia am aflat care i mecanismul.

  7. Nu e valabil pentru toate religiile. Declarat ortodox, keine taxa biserica.

    • ca nu au biserica in zona. mama s-a declarat evanghelica… tocmai pentru ca nu este biserica ortodoxa in zona. keine biserica… keine cimitir. mama vrea totusi daca tot e cetatean sa aiba garsoniera ei…

    • #17

      Asta cu keine biserica keine cimitir e o aberație. Dacă plătești groapa sau incinerarea nu contează religia. Bani sa ai.

    • #18

      Scuze Am vrut sa zic biserica dacă nu ai nu contează. Nu religie.

  8. #19

    Ja, ja … şi pentru der schpaghetti munster unde face colecta? Trebuie să le arăţi diploma, le dai contul din bancă şi le faci cado o strecurătoare. ☺

  9. #20

    e o taxa lunara pe care ti-o ia din salariu daca te declari catolic. (ceva de genul 1-2% depinde de land). daca vrea careva sa se declare ortodox nu plateste am inteles nimic (nici aici inca nu e controlata biserica ortodoxa la taxe :D).

  10. #21

    daca esti agnostic se pune? 🙂

  11. Foarte frumos. Asa nu mai trebuie sa te trezesti cu cersetorul, ma scuzati, cu preotul la usa.

  12. #23

    Genul ala de masura care are rolul de a mai spala un pic statisticile, se stie ca nemtii sunt carpanosi. Chiar si asa, abia 20% dintre nemti se declara atei. Fata de 70% la scandinavi si 60% la japonezi, poate parea jenat.

  13. #24

    Locuiesc langa Koln (NRW). Eu m-am declarat crestin ortodox, dar nu am platit nicio taxa. Se plateste pentru biserica protestanta (evanghelica) sau catolica un procent din salariu numai daca doresti sa platesti. Din banii aia , asa cum mentiona cineva mai sus, se construiesc spitale, gradinite, scoli, se finanteaza diverse proiecte sociale si beneficiezi de servicii religioase (nunta, botez, inmormantare, etc). Ca paranteza, stiu sigur (fiind implicat in tinerete – inceputul anilor 90) ca s-au investit o gramada de bani de catre biserica evanghelica din Germania in proiecte sociale, renovari ale unor cladiri istorice prin Sibiu si prin Transilvania, in general. Problema finantarii bisericii in Germania e la fel de spinoasa ca si in Romania, dar macar aici ai posibilitatea de a opta ce vrei sa faci.
    Nu in ultimul rand, cea mai importanta regula in Germania: ai deplina libertate sa crezi in ce sau in cine doresti sau sa nu crezi, dar nu f%#^@&%e pe nimeni la cap cu chestia asta. Pastreaza convingerile religioase pentru tine (oricare ar fi alea)!

    • #25

      Biserica ortodoxa cere taxa de membru daca vrei sa beneficiezi de preot , inmormantare, botez, nunta. Plus ca si nasii trebuie sa fie mebri. Si se plateste retroactiv. Ah, si taxa aia nu e impozitabila, e considerata “donatie”.

      0
  14. nu-i de mirare că amărâţii sunt cu zeci de ani în urma noastră…

  15. #27

    Declarat la Rathaus religia ortodoxa. Nu plătesc taxa. Am botezat copilu la biserica ortodoxa din Germania., nefiind membru al bisericii mi au f*tut creierii cu telefoane sa le plătesc 10euro pe luna. Asta după ce au plătit nașii taxa de botez. Înmormântat membru al familiei, declarat ortodox, am luat preot catolic a venit, a cantat, a vorbit und tschiús nu am plătit nimic.

    • #28

      auzi, cică ortodocșii au statut de sirieni, nu platesc

    • #29

      Nu platesc oficial, adica prin finante, dar are biserica grija sa le ceara taxa de membru, taxa de respirat etc. La asta cu preotul catolic/evanghelic nu ma gandisem, e o varianta 🙂

    • #30

      O varianta chiar bună având în vedere cât costa o înmormântare aici. Nu mai plătești extra preot, dascăl și mai știu eu ce taxe le trece lor prin cap

    • #31

      @ Arhi, taxa era cerută de preoteasă nu de finanțe.

    • Rathaus, genau. Ați uitat limba pe Flughafen 🙂

    • #33

      Chiar nu ma interesează sa mi o amintesc. În DE nu mi trebuie 😉

    • #34

      Daca stai suficienta vreme undeva si folosesti limba respectiva zilnic, da, iti vin in minte intai termenii in limba respectiva. Nu va mai fandositi atata , ca nu e ca si italiencele care dupa o luna de capsunarit se intorc acasa si zic ” como se dice aicea la voi”. Efectiv uiti anumite cuvinte si iti vine mai usor sa le exprimi in limba pe care o folosesti uneori 16 ore pe zi.

    • #35

      la voi acolo in rümanisch multa üra este

    • #36

      asta imi aduce aminte de niste faze: am un prieten care lucra la dialog (orange) pe vremuri si veneau “italienii” si ii cereau o schedă. Ce schedă mă? ii intreba asta. Si aia raspundeau: o schedă ricaricabilă.
      iar “spaniolii” cereau tarhetă, tarhetă recargabilă.

  16. #37

    Dar unde „te invarti“ in Munchen de nu vezi biserici? Ca e plin de ele. Prin centru ai ajuns?

  17. #38

    Off-topic: ai plecat cand era iarna mai frumoasa … Nu ai prins strazi inzapezite, firea crizata, scoli inchise, pfuaa

  18. Cum ai reusit sa nu vezi catedrala aia medievala superba? Ca e fix pe centru.

    • #41

      O s-o vada mai la primavara cind ne va trimite poze cu schnitzel si bere la 1 litru pe terasa linga Frauenkirche…