Cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariați va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit.
Mai sunt și alte năzdrăvănii în noul cod fiscal, ce se va aplica din 2016, dar asta este iarăși o lovitură pentru toate micile afaceri. 6000 de lei anual, doar așa, pentru că de ce nu și pur și simplu.
Desigur, același guvern nu face nimic pentru a ridica la suprafață economia subterană. Doar mai pune încă un bir pe spatele celor care oricum plăteau. Care ăia vor face ce au făcut și la forfetar. Vor închide taraba și vor trece și ei în economia gri sau măcar subterană.
Practic, în această democrație originală, e singura armă pe care o ai împotriva unui guvern dezastruos. Un guvern care nu realizează că un stat puternic este un stat cu o clasă medie prosperă și care își plătește taxe, nu un stat de Udrea și Videni, care o dată la câțiva ani mai fac niște pușcărie pentru furt.
Ah, ca fapt divers, o altă mare realizare din nnoul cod fiscal vor fi taxa pe stâlp zero. Taxă introdusă de același guvern incompetent.
Am auzit că e extrem de avantajos să îți deschizi firmă în bulgaria.
NOU
Si eu ma gandeam sa imi fac firma pe Bg… insa am amanat momentan proiectul… Am fost in Bg, e fain cunosc limba, vremea in S spre granita greceasca e numa buna si plus de asta au taxe bunicele si alimentele sunt ieftine.
Ma gandeam sa ma stabilesc pentru o perioada in Bulgaria, sa vedem… ce-o sa fie pana la urma.
NOU
Dacă nu te urmărește nimeni, de ce fugi?
NOU
Ps:
Am invatat limba bulgara de voie de nevoie pe timpul impuscatului cand tvr-ul avea in program numai balarii si colac peste pupaza program de numa’ 2 ore pe zi.
NOU
hmm
NOU
@Mихаи
Preventiv fug, asa ca nu se stie nicodata…
NOU
Mama frate, tu ai facut armata, ai tras cu arma, ai reparat masini grele, ai fost in Germania, ai invatat bulgara, ti-ai dat seama ca in sudul Bulgariei care este aproape de Mediterana este cald si soare… putem doar sa visam sa ajungem candva ca tine. Praise !
NOU
@V3nt0R:
N-am fost in Germania, man… am zis eu ca am fost in Germania? :)) … oi fi fost luat ?
Unele lucruri se intampla pentru un motiv anume, este? Hm…
NOU
Tu tot nu te potolesti, Tim…
NOU
Adica partea aia muntoasa, acolo e vremea buna? :))) LOL, nici sa trolezi nu esti in stare…
NOU
…de la maestrul Tim de pe blog “about Tim”:
Nimic nu s-a schimbat in lumea asta, hmm poate doar ,,jucariile” cu care ne omoram intre noi…
i regreat tomorow more than yesterday
I will join with black despair against my soul, and to my self become an enemy…
“What’s in a name? That which we call a rose
By any other name would smell as sweet.”
… b0$$ule : regret / tomorrow / myself
NOU
fac scurta la mana de cate ori tre sa dau click pe hidden 😀
NOU
Eu sunt total impotriva PSD, am fost la miting anti-Ponta. Dar masurile astea eu le consider cele mai de dreapta. Culmea, de la un guvern de stanga. Eu spun ca sunt ok, zero impozite pe dividente, 1% impozit pe cufra de afaceri daca si 2 angajati, tva redus, accize scazute etc.
NOU
Vezi că e mare ţeapă cu acel 0% pe dividende pentru că orice persoană fizică va plăti de acum înainte toate taxele (ca la salar practic) pe orice venit, deci inclusiv dividende.
Deci se înlocuieşte 16% cu standardul de 60% cât sunt cele la salarii.
Te-ai bucurat prea repede 🙂
NOU
da, impozitarea sufocata a IMM-uilor e fix de dreapta
NOU
pai coane…cu ce mana iei taxele? Cu mana dreapta…
NOU
1. Cotele de contributii insumate sunt 39,1%. Nu se vor plati contributiile pe dividende decat la nivelul a maxim 5 salarii medii brute. De exemplu pe 2015 ar fi la maxim 12.075 lei. Restul dividendelor vor fi neimpozabile si scutite de contributii. Daca ar fi sa luam exemplu la 2015 asta ar insemna ca platesti in jur de 4.800 lei contributii la nivelul maxim legal de dividende in valoare de 12.075 lei – ceea ce ar corespunde unui impozit de 16% aplica la dividende de 30.000 lei. – Tot ce-i peste 30.000 , e free of charge. Evident sunt avantajate firmele care achita dividende asociatilor 🙂
NOU
Voi ati mancat de pe jos cu masurile de dreapta ? O dat unul tonul si au inceput toti ?
Astia va promit ca va taie taxe peste cativa ani cand ei nu mai sunt la putere dar momentan, cat timp mai sunt ei la butoane impoziteaza si aerul.
Si voi ce faceti ? Va bucurati ? Prostilor.
NOU
Si de unde vrei sa reducă tva-ul la 20% ?
NOU
De la 24… dooooh
NOU
aaaaaahahahahahahaha
NOU
you, sir, just won internet!
NOU
amin!
NOU
vand firma si cont bancar in Belize 🙂
NOU
“Un guvern care nu realizează că un stat puternic este un stat cu o clasă medie prosperă și care își plătește taxe”
Care guvern? Vezi vreun guvern?!
Tocmai aia e si ideea, ca aia care fac specula si ruleaza bani in industria subterana, sunt tot cei care conduc. Ca doar n-or fi prosti sa plateasca forfetare.
Si ce natiune? Numesti tu prosti aia natiune? Sa fim seriosi.
NOU
Serif, cat de avantajos e sa iti deschizi firma in Castravecika?
*pentru un prieten intreb
NOU
www.financiarul.ro/2012/11/12/3-argumente-pentru-care-merita-sa-iti-faci-firma-in-bulgaria/
NOU
O fi gluma sau nu dar chiar încep sa cred ca e avantajos la bulgari.
Am luat niște becuri cu led si toate ambalajele în rusa, mai toate tehnologiile noi, la ei se fabrica.
NOU
nu e gluma.
NOU
Masura este una cat se poate de logica. Singurii pe care ii stiu cu firme fara angajati erau dinaia care aveau afaceri sezoniere si isi reglau conturile cu diverse capuse mai mici sau pe aia abonati la licitatiile statului unde e deampulea sa se prezinte o singura firma.
NOU
hai bai, fii serios, am x prieteni care sunt asociati in firme si nu au de ce sa fie angajati. e o prostie ce spui.
NOU
Nu e adevarat.
Am un cunoscut administrator baza date la CEC, contract pe 4 ore/zi , 1000lei (s-a lichidat societatea unde lucra si, orice te tine pe linia de plutire e binevenit când nu e nimic altceva.
Doar contribuțiile la CAS (pensie) nu erau obligatorii. restul, sănătatea, impozitul nici nu s-a pus vreodată problema sa nu se plateasca. Singura chestie era cu pensia, la un venit sub minim pe economie legea permitea sa rămână la mana cu contribuția la pensie, cum depășeai pragul de venit, iar erai obligat sa o plătești.
Acum persoanele de genul o sa mai ia vreo 500. 😛 maxim.
Eu as pune si pariu ca mai mult vor ieși in pierdere cu asta, fiindca cei in cauza o sa se lase si o sa primească ajutoare de la stat
Dar si pentru cei care încep in privat e nasol, din start nu mai pot sa plece decât cu un venit foarte tare, altfel sunt ftti.
NOU
Nici macar n-ati citit ce spune legea dar ati sarit cu minusuri aiurea.
Acum impozitul pe venit este:
– 3% pentru microîntreprinderi indiferent de numarul de angajati
Pe viitor impozitul pe venit va fi de:
– 3% + 1.530 lei trimestrial pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi
– 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat
– 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi inclusiv
Ca si administrator de microintreprindere cu un singur angajat part time sunt afectat de aceasta lege. Doar ca am planuri sa ma extind si legea asta ma face sa prefer angajarea a 2 oameni cu carte de munca pentru a beneficia de impozitul de 1% decat sa-i angajez la negru si sa dau impozit 3%. E asa de greu ?
Nu e nevoie sa va explic de ce sunt singurul angajat part time si nu full time, la fel cum nici Bluehand de mai jos nu e nevoie sa va explice de ce incaseaza 70% din salariu pe o microintreprindere.
Probabil vor cadea cativa (poate multi) nevinovati in raidul asta dar ca intotdeauna se dau cu fundul de pamant aia care faceau chestii la limita legii.
NOU
Sa fie si cu link sa citeasca tot omul inainte sa-si dea cu parerea: www.agerpres.ro/economie/2015/02/18/microintreprinderile-fara-salariati-vor-fi-impozitate-suplimentar-cu-o-suma-fixa-trimestriala-13-41-19
NOU
“Nu e nevoie sa va explic de ce sunt singurul angajat part time si nu full time, la fel cum nici Bluehand de mai jos nu e nevoie sa va explice de ce incaseaza 70% din salariu pe o microintreprindere.”
Eu te-as ruga sa-mi explici de ce, si nu-s ironic, chiar mi-a placut comentariul tau.
NOU
In primul rand suntem printre putinii prosti care au cota unica de impozitare.
Acum, mai repete si masura cretina luata de Pogea – Boc si baga acest forfetar; ca mai bine sa-i dam un sut in coaie aluia care traieste de pe o zi pe alta, dar lucreaza undeva si nu trebuie sa-l sustina statul.
Dupa ce am amanat momentul in repetate randuri, de data asta cred ca o sa duc la capat ideea unui offshore.
Daca tin bine minte, Arhi mentionase ca el foloseste un offshore. POate dedica un articol subiectului, cu ceva recomandari, DO and DONT etc.
Ca eu bani pentru ponta, sova, ghita si toata gasca lor nu mai platesc. Le-am donat destul jigodiilor de basescu, udrea, videanu, berceanu, ridzi si toata mafia PDL/PMP.
NOU
la offshore au bagat impozit de 36%. adica, inainte de a ti se plati banii, trebuie sa retina din ei 36%. obligatoriu.
NOU
@Mihnea, explica de ce e prostie cota unica. Din economia pe care o stiu eu, cota unica e ok la tarile in curs de dezvoltare, iar impozitul progresiv la cele dezvoltate. Dar poate stii tu altceva…
NOU
@Arhi – bun, m-am (re)linistit cu offshore-ul
@costin – din cate stiu tarile dezvoltate foloseau sistem progresiv si inainte. In Europa parca eram doua, trei tari cu flat. Noi, ungaria si bulgaria.
Bine, daca stau sa ma gandesc ce se intampla cu banii colectati la centru, as fi pro cota unica de 1%. Dar daca as compara Romania cu tari in care statul este un eficient administrator al banului public si in care echilibrul social este o prioritate si unul din factorii care contribuie in final la buna-starea generala, atunci as merge pe ceva de genul:
Toata lumea plateste un 5-10% pe primele 15 milioane
Dupa care toata lumea plateste inca 10% pe orice intre 15 si 80 de milioane
Dupa care toata lumea plateste inca 10% pe orice peste 80 de milioane.
Cu conditia ca nimeni sa nu plateasca in total, cu sanatate si alte prostii, mai mult de 49% din venit.
Repet, scenariul asta functioneaza daca statul iti foloseste eficient banii si nu pe scenariul in care sunt furati de mafia lui nastase, mafia lui basescu si acum de mafia lui ponta. Pentru astia, cu cat mai putin, cu atat mai bine.
NOU
Lasa, ca e si o parte buna. Scade acciza la alcool. Vom putea cumpara la Vaslui 2 tigari si un pahar de vin cu un leu.
Pana acum puteam cumpara doar 1 tigara si un pahar de vin.
Hmmmm … ( hmm e marca inregistrata?)
NOU
Să nu facă și în Bulgaria ca în Cipru 😉
NOU
ne ducem in ungaria. dar oricum, bulgaria nu e paradis fiscal. doar ca e mult mai normala
NOU
Adevaru-i ca suntem inconjurati de tari problematice. Si Bul, si Un sunt sub sfera de influenta a rusilor. De fapt nu stiu de ce spun ca suntem inconjurati de, cand Romania e chiar perla coroanei…
NOU
Adica suntem un fel de Debalțeve pe viitor?
NOU
Ha ha, buna intrebare. Iti raspund ca un strateg de canapea ce sunt 🙂 Probabil ca da, vom deveni un Debaltseve. Sau suntem deja?
NOU
haideti, fratilor in Irlanda, 12,5% impozit pe profit, cel mai mic din UE, de moare Obama de invidie ca isi ruteaza toti greii din State impozitele pe aici.
Si nici femeile nu sunt asa de urate. Mai ales dupa o halba, doua. Sau mai multe, in functie de cilindree…
NOU
Bai eu am firma pt simplu fapt ca imi incasez 70% din salariu pe ea… Si platesc 3% fara angajati.
De ce morti masii lu ponta sa ii mai dau inca 6000 de ron anual? Pe langa ce platesc la alimente, motoria si alte impozite pe case?
Pai sa nu-i iei tot neamu, de comunisti jegos la pla?
NOU
Pentru ca ce faci tu si angajatorul tau e o mica evaziune. Ai o micro ca sa nu ai tot salariul pe cartea de munca.
NOU
dar eu nu fac nici o evaziune, mica sau mare. ce crezi ca voi face, voi plati un nou impozit, sau voi migra spre alte solutii? si de ce crezi ca angajatorul lui face evaziune. CUmva pentru ca ajunge sa plateasca 90% la impozitele pe salarii?
NOU
Atîta vreme cît omul face ceva ce este legal, conform tuturor legilor în vigoare, nu-i nici o evaziune. Adică nu înțeleg de ce ar trebui să adoptăm soluțiile care ne sînt cel mai defavoabile și ne costă cel mai mult, doar ca să fim oi mai cuminți (cetățeni model)? Cum zicea cineva într-un film văzut recent… the man is a taxpaying citizen, he is free to exploit the tax system in any way that is legally possible. Sau te-ai ofticat doar ca e mai descurcăreț ca tine?!?
NOU
90% din ce?
NOU
@L – e evaziune tocmai pentru ca ce face Bluehand e ilegal. Legea da niste criterii care separa angajatul de contractor si cel mai probabil Bluehand le pica pe toate.
NOU
Mark, Thunderman sunteti intregi la cap ? Cum sa spui ca alegerea unei relatii de colaborare de tipul b2b in locul uneia clasice de angajare e ilegala ? Conform carei legi mai exact ? Ce lege imi interzice mie sa-mi deschid o firma pe care prestez niste servicii unei alte firme ?
NOU
@George. Uite ce spune codul fiscal.
“ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni
(1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
2. activitate dependentă – orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b ) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.
2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază”
NOU
wow, ce chestii am putut citi ia sus.
Frtii mei negri, eu as prefera sa am doar relatie b2b cu angajatorul, dar nu se paote si automat trebuie sa fiu si” angajat”.
Sa inteleg a e ilegal sa prestezi servicii unei companii printr-o alta companie? In conditiile in care imi paltesc toate darile la stat? Voi sunteti normali nu?
Si da prefer sa incasez pe firma, off shore, etc decat sa dau bani statului rroman, stiu nu sunt patriot, off ce nashpa…. Daca baga impozitulala urmatorul pas e Bulgaria si apoi off shore…
Cand o sa fie taxele acceptabile, atunci o sa redevin angajat cu carte de munca full time ca doar nu crede lumea ca sunt angajat pt minunatul sistem de sanatate sau contributia la pensie, nu?
NOU
Thunderman “poate fi reconsiderata” e diferit de “este obligatoriu considerata”
NOU
Da, sigur. Spune-i asta unui inspector fiscal.
NOU
Bluehand ai uitat sa zici de mineri de rusi de ciuma rosie de usl de statul de drept de justitia independenta toate cliseele care le mesteca cretinii basisti. Adevarat om de dreapta
NOU
Nu stau să fac calculul, dar probabil este echivalent cu impozitul anual pe care l-ar primi statul de la un angajat cu salariul minim.
Mă întreb dacă îl poți trage în piept. Se poate angaja un singur om cu normă redusă? Cât e minimul? 2 ore pe zi? 6?
NOU
nu stiu, cineva zicea ca trebuie sa fie cu norma intreaga
NOU
Conform unui articol din titlul 3 din proiectul de lege (www.mfinante.ro/transparent.html?method=transparenta&pagina=acasa&locale=ro) salariatul este cel cu normă întreagă (8 ore sau mai mult pe zi). Asta ca să le dea la gioale ălora care erau trecuți cu 2 ore.
E foame de bani, e foame de bani, băieți…
NOU
Nu chiar, sunt mai mici. Mai precis, la un salariu minim pe economie de 975 lei/lună, cheltuielile totale datorate statului sunt de 475 lei/lună, respectiv 5700 lei pe an.
Asta pentru normă întreagă. Există firme în care nu se justifică angajarea cu normă întreagă a unei persoane, nici măcar a administratorului, firme care au contracte sezoniere , sau al căror administrator este angajat full time în altă parte si desfășoară ocazional activități pe firmă etc. Toți vor fi “victime colaterale” și sunt de acord cu Arhi, în loc să plătească impozite și TVA își vor închide societățile și vor continua să facă același lucru, la negru.
NOU
Numai ca nu poti sa faci orice la negru. Si ce faci, risti inchisoare pentru o paine. Pai ma pis pe ea de tara. Ori ii dau foc ori ma car.
NOU
Eu propun sa ne facem firma in Panama. 🙂
NOU
Stiti ce nu inteleg eu? Daca toate impozitele cresc, cum de ei au previzionat ca vor scadea incasarile si va creste PIB-ul?
NOU
Forfetaru, aceasta taxa de patron, e doar un sut in boasele unui mic intreprinzator.
Inhibitori de creativitate si autosustinere sa ne tot dea… si bugetul o sa creasca (din partile dorsale ale companiilor mari)
NOU
care e diferenta intre microintreprindere si srl-d ? doar plafonul de 75.000 euro ?
ma batea gandul cand ma mut la tara anul asta sa fac un srl-d sa vad legal chestii de prin gradina. cata vreme o sa fiu sub75k, o sa fie ok ?
NOU
Exista o portita legala de a trece la plata impozitului pe profit pentru microintreprinderile cu venituri sub 65000 de euro: venituri preponderente din consultanta (inclusiv IT) si management. Asta se stabileste prin analiza contractelor, dar nu trebuie sa te duci cu ele la fisc.
NOU
Si on-topic, diferenta e data doar de venituri (sub 65000 de euro), activitati exceptate (jocuri de noroc, consultanta, management si alte cateva) si structura actionariatului (persoane vs autoritati locale sau Statul insasi). Nu mai conteaza numarul de angajati. Vezi art.112^1 din CF.
NOU
sa nu faci srl-d. e mai ieftin la infiintare dar dupa 2 ani esti obligat sa schimbi sintagma in srl si atunci platesti toate taxele care nu le-ai platit la infiintare. diferente nu sunt decat in primii 2 ani ai niste facilitati ..reduceri pentru pana la 5 angajati, in rest e la fel ca la srl.
NOU
Si celebrii 2% din PIB pentru aparare de unde se mai dau in 2017? Ca toata lumea a fost de acord si a semnat pactul.
NOU
Sa se descurce cei care vor fi atunci. Desigur, aia nu vor fi prosti sa o lase asa, vor schimba si ei legea si o sa zica: “nu de anu asta ci peste cativa ani cand nu vom mai fi noi”, iar marea adunare nationala aplauda frenetic de bucurie.
E ca si bancul ala: defapt nu e masina, e bicicleta si nu s-a dat, ci s-a luat.
NOU
Si v ati ofuscat ca imi venea sa imi bag in ea de tara….
E mai clar Acum?:)
NOU
O intrebare….
Daca va fi schimbat guvernul, Acum prin Martie, sa zicem, prostiile astea Raman valabile?
NOU
trebuie aprobat de parlament
NOU
Am studiat bine toate legile (inclusiv noul proiect de cod fiscal si Codul Muncii) si stiu o portita legala prin care microintreprinderile pot sa nu mai plateasca acesti 1.530 de lei. Solutia nu e complexa, insa nu o pot da aici, pentru ca ar da idei celor de la Finante. O voi spune dupa ce vor fi aprobate legile. Chiar ma mir ca nu s-au gandit la asta.
NOU
Deci tu esti covins ca tu esti destept si ei sunt prosti. Foarte tare!
NOU
@vald1 Daaaa, pentru ca se stie, functionarii si parlamentarii nostri sunt elitele romaniei.
NOU
vlad1, nu te supara, eu nu sunt vreo inteligenta, dar multi de la Ministerul Finantelor (inclusiv ministrul) dar si din alte ministere sunt vai de capul lor. Am sa mai intru pe site aici si promit ca dupa ce se aproba legea, voi spune si solutia.
NOU
Si ramane plafonul ala de 30 – 65.000 de euro, sau cu noul impozit forfetar se desfiinteaza?
NOU
Economia subterana, evaziunea fiscala, ambele vor fi eliminate daca s-ar elimina banul cash. Ca in Suedia.
Asa o sa dispara vanzatorii ambulanti de legume si oua puse pe ziarul de pe.. asfalt.
Plus “florariile”, mita, bacsisul, meditatiile nefiscalizate.
Cat despre noile schimbari, bune-rele, mereu sunt nemultumiti, indiferent daca apareau aceste propuneri legislative sau nu. Nefiind economist ori contabil…