Știți ce s-a întâmplat cu prețul pâinii, atunci câd s-a redus TVA-ul la pâine? Ați ghicit, nimic, s-a mărit profitul patronilor. Pe vremea aceea cumpăram un singur fel de pâine, Savoia lui Meningicopski (nu mă întrebație de ce). Au scăzut prețul cu vreo 20 de bani cam 3 săptămâni, după care au revenit la realitate.

Acum s-a redus TVA-ul la turism.
Știți ce s-a întâmplat cu prețurile din turism? Ați ghicit, nimic.

Taxa pe Valoare Adăugată a scăzut în turism de o săptămână, însă nu și prețurile. Patronii susţin că încep să-şi mai recupereze din pierderi.

Ca să înțelegeți pierderile grozave pe care le au patronii români din turism, hai să ne uităm la 2 hoteluri de 4 stele, 2 persoane, o camera, de la 1 februarie.

Unul situat în Brașov, ofertă Last Minute, adică grozavă!

Iar celălalt situat în mica stațiune Innsbruck, din Austria.

Booking.com  hoteluri de 4 stele înAlpii Austrieci. Rezervaţi vă camera acum

Asta așa, ca să înțelegem exact de ce și unde sunt acele monstruoase pierderi din turism. Știți cum e, nu? Ai ocupare 100%, declari 60%, împrumuți firma în nume personal ca să susții ocuparea, după care firma îi returnează împrumutul. Iată pierderea.

Desigur, ne referim la micii deținători de pensiuni care își recuperează pierderile săptămână de săptămână, pe o vale a Prahovei blocată în fiecare weekend de turiștii care de fapt nu sunt prezenți…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

62 comentarii Adaugă comentariu

  1. … dar, stai!
    Michi Maus a zis azi că vrea “reducerea tva la toate PRODUSELE”. Nu și, de exemplu, SERVICIUL de furnizare a apei reci sau a electricității.
    Pirel Malada stil ălaiv, futu-i!

  2. #2

    Stai bre ca imediat vor sari unii sa spuna ca pana in Osterreich trebuie sa platesti si transport.

    Si ca pana la urma esti un sarac daca nu-ti permiti sa mergi la Brasov!

  3. arhi, nu vazusi diferenta de scor? Superb!? Pai se compara austriecii cu noi? Isuse!

  4. #5

    Imi amintesc de o intrebare pusa de un profesor in facultate: ”Ce e mai perisabil, o banana sau o camera de hotel?” Oare ce o fi in mintea celor ce detin Hotelurile astea?

  5. Hm, lasa ca nu intelegem noi guvernul: adica reducem tva ca sa facem rost de bani caci exista patroni care se sustrag platii tva-ului. Micsorand tva acei patroni care sunt in ilegalitate vor iesi la lumina platind tva acum mai mic si astfel pac, pac ( vorba lu’ Becali) dint-un foc crestem veniturile la bugetu’ tarii. Asta teoretic ca practic e ce zice Arhi in post… adica nimic :)) .

    • @w, well ?

    • Tim, H, este a zecea litera a alfabetului, o consoană fricativă surdă, dar care, funcție de cuvântul în care e folosită, poate fi fricativă uvulară surda, de exemplu în cuvântul iahnie, fricativă palatală surdă, de exemplu în cuvântul hibrid sau fricativă velară surdă, cum e în cuvântul hram.
      A, și să nu uit de glotala surdă, din cuvinte precum hartă, harnic, etc.

      Mâine vorbim despre M, bine?

    • #10

      @tim: la cata siguranta in argumentarea economica ai matale, conasule, ma intreb daca n-ai uitat cumva vreo virgula dupa “noi”.

    • n-a uitat virgula, i-am ciordit-o eu si-am pus-o dupa H

    • @ Mихаи, esti logoped :)) sau ceva… Devine distractiv, hm.

    • #13

      Mihai, din tot ce ai scris tu acolo mie-mi place cel mai mult cuvântul hram, pentru că-mi aduce aminte de sarmăluțe (cum numai bunica știa să facă săraca) și de rachiu. Și de salata “de beouf”.

    • #14

      Auzi, o data scriu si eu cu diacritice si atunci o dau in bara. sărmăluțe

    • #15

      Asta ii oprea pe ei sa puna in aplicare legea, hmmm? $$$$ story bro

    • #16

      Tim, stim cu totii ca romana nu e prima limba pe care ai vorbit-o, ca nu esti roman, bla-bla-bla, dar inainte sa folosesti un termen (i.e) cauta si tu definitia lui dexonline.ro/definitie/logoped.
      Daca a fi facut-o, ai fi vazut ca termenul cautat de tine e de fapt lingvist (dexonline.ro/definitie/lingvist).

  6. #17

    Cica dupa noua lege, daca nu primesti bon fiscal poti beneficia gratuit de serviciul respectiv. Sint curios daca gradul de ocupare de 100% in realitate va ramine in acte de 60%.

    • Bonul se da dupa ce platesti….daca nu iti da bon, cum beneficiezi gratuit ? Ca nu iti scoate nimeni bon inainte sa-ti ia banii.

    • #19

      Legea asta cu gratuitatea, daca nu primesti bon fiscal, mi se pare o mare tampenie. Va fi ca o mare frana pusa economiei si multe puncte de lucru vor da faliment.
      Sunt 2 doamne la intrarea in Brasov, care au punct de lucru la marginea drumului. Ele unde sa tina casa de marcat pentru a da bon pentru serviciile prestate? (acolo unde m-am gandit eu, nu cred ca incape)

    • #20

      prevad niste batai intre micii comercianti si cumparatori “nu mi-ai dat bonul in 3 secunde imi dai marfa gratis”

    • #21

      “Pai boss, nu am primit bon.” – explicatia fiecarui hot prins la ciordeala in magazine

    • #22

      Singurul loc unde poti sa te folosesti de “daca nu primesti bon, poti beneficia gratuit de serviciul respectiv” este in restaurante.

      Presimt ca o inceapa sa se vina in restaurante doar in adidasi.

      O sa fie interesant. Foarte interesant.

  7. #23

    vrei camera la hotel de lux? pac, un iPhone! n-ai iphone? te duci la austrieci ca-s mai conservatori.

  8. #24

    Guvernul Ponta si ideile lui marete: pisici stufoase.

    • #25

      Sper ca ne gandim la aceleasi pisici “stufoase”.

  9. #26

    Turismul din Romania ar trebui lasat sa moara in chinuri. Altceva nu merita.

    • #27

      Tr de ro e ca elena udrea, oricand va exista cineva dispus sa-l foloseasca

    • #28

      De ce sa moara?? Uite, eu am un prieten la Cheia, în Prahova, care are o pensiune. El cu mânuța lui a scris un proiect de reabilitare a drumului de la Muntele Roșu, incluzând și partea de recuperare a investiției. A mai avut un proiect pentru o pista de karting și o herghelie de cai. Știi ce s-a întâmplat cu ele? Nimic… Pt ca consilieri, pt ca primărie, pt ca e greu cu aprobările, pt ca ne e lene .
      A făcut trasee turistice pt oamenii care-i vizitează pensiunea , a făcut credit a luat atv- uri, etc. Rezultatul? E printre putinii din Cheia care are turiști . II merge bine. Se poate și mai bine, dar nu poți singur, pt ca nu poți.

  10. #29

    TVA MAI MIC= PRET MAI MIC=VANZARI MAI MARI=VENITURI MARITE=SHPAGI MARITE=PROFIT SCRIPTIC mic
    O fi corecta elasti…cuatia?

  11. #30

    @Arhi – dude, in curand o sa spui ca privatii trebuie sa-si plateasca impozitele ca statul asta sa poata functiona, si o sa vina vreo 10 baieti de maxim 16 ani care sa-ti spuna, cu argumente, ca orice forma de impozitare e furt pe fata.

  12. #36

    Uita-te la pretul camerei de la brasov si fa un grafic pe un intreg an. Suprapune perioada in care acea camera e ocupata. O sa vezi ca noi avem doar turism sezonier. 3 luni pe an la munte, 3 la mare. In timpul asta trebuie sa isi faca oamenii plinul pt tot anul. Altfel inchid portile.

    Nu poti compara ce se intampla la noi cu ce se intampla intr-o tara civilizata. Tragem acum si vom mai trage mult si bine ponoasele furturilor ce au avut loc din 89 incoace si a lipsei totale de profesionalism. Cine sa faca turism la noi? Avem oameni calificati pt asta? La facultatile ce au legatura cu turismul se duc numai cei care nu au intrat in alte parti si e bataie de joc cu ce scoala se face acolo. Politicienii se vede cu ce s-au ocupat in toti acesti ani. Are DNA-ul de lucru 24/24.

    • #37

      Mihai am o veste pentru tine: sezonul la munte nu are doar trei luni. Unul din complexele vizitate de mine frecvent in ultimii ani nu avea camere libere nici vara (iunie-septembrie, 4 luni) nici in perioada de iarna (noiembrie-februarie, 4 luni) si nici in celebrele momente de Halloween, Paste, 1 Mai si ce alte sarbatori mai sunt. Doar ca, na, ce sa zic, stiau sa atraga clientii punandu-le la dispozitie si altceva pe langa o simpla camera (loc de joaca pentru copil, cinema, teatru, sala de jocuri etc…) Cine a vizitat zona Bran-Moieciu stie despre ce vorbesc.
      Iar pentru zona de litoral mai e si alta poveste: sezonul tine doar trei luni dar acolo nu ajuta foarte mult “autoritatea locala”. O autoritate locala competenta ar dezvolta zona prin prisma urmatoarelor: port maritim, zona istorica (Tropaeum Traiani, cetatea Histria, Cetatea Tomis, Cetatea Callatis – pe wiki gasiti o sumedenie de puncte de interes) precum si prin organizarea de evenimente, conferinte nationale si internationale (aeroportul e relativ aproape). Zona ar mai putea beneficia si de o dezvoltare din punct de vedere al jocurilor de noroc (cazinouri). Si ar mai fi multe de adaugat dar cu un tandem vizonar gen Nicusor-Mazare nu are rost. Ca idee (si aici Arhi ar avea de completat) Sibiul s-a dat de trei ori peste cap sa fie Capitala Culturala, Clujul organizeaza #iheartcluj, Timisoara stiu ca se agita, am mai vazut campanii cu Transilvania si etc. dar nu prea am vazut nimic cu Constanta, #ilovelitoral si etc…
      In afara de un imn pentru litoral si niste care alegorice pentru sezon in rest nu am vazut prea multe chestii facute pentru promovarea litoralului si altfel decat “plaja, bere si lasa ca va descurcati voi…”

    • #38

      Bine ca mai exista Austria pentru munte si Grecia pentru mare!

  13. #39

    Initial am zis ca exagerezi in ceea ce priveste pretul suitei din Brasov. Dupa care am cautat si eu pe b******g si m-am linistit. Cum plm mea sa ceri bai pe o suita (e mai mare decit o camera dubla, sa zicem ca e un apartament, dar chiar si asa…) aproape 400 de euro pe o NOAPTE?!? Ai toate tiglele pe casa (nu tu, ala care cere)?
    Bine, sa zic ca, daca e s-o iau asa, comparatia e un pic fortata, in Brasov fiind vorba de o suita, iar in Innsbruck de o camera dubla, dar chiar si asa, 400 de euro o noapte in Brasov…
    Parca am mai vazut o comparatie facuta intre acelasi hotel din Brasov si unul din Dubai pe un blog, dar sa ma bati si nu-mi aduc aminte unde… Nu ma, degeaba, chiar nu-mi aduc aminte… Varsta.

    • #40

      la zoso.ro ai vazut comparataia si da ai dreptate comparama mere cu banane, Kronwell e top Brasov ( incluzand Poiana) e o aberatie a preturilor acolo, e o exceptie care confirma o realitate a tendintei pietei , insa ei masoara probabil cu altfel de buzunare preturile :)) sa zicem ca e si cu politic acolo… prin asta cred ca am zis tot…

    • #41

      Am mai cautat un pic si m-am linistit. De tot. In Innsbruck, suita, pentru o suprafata un pic mai mare decit cea din brasov, la hotelul mentionat de tine este 737 lei pentru o noapte. Deci e bine.

    • #42

      @edi: la zozo? serios? da mai, stiam, faceam doar un pis misto sau trollam, spune-i cum vrei.

    • #43

      Fost la kronwell ca aveau niste probleme in it anul trecut. . Nu le iau apararea, dar in suitele alea se cazeaza des si cate 8 oameni, ca sunt mari si permit. La pret normal. (Asa imi zicea administratorul). Oricum preturile sint nesimtite in poiana. De la cazare la ski.

  14. #44

    Kronwell nu e relevant pt piata de turism din Brasov,! desi ai dreptate cu recuperarile de pierderi si imprumuturile restituite , scara de valori e alta si e ceva mai mica…

  15. #45

    Din ce spuneti voi, rezulta ca acum e momentul sa ma duc sa vad Romania in vacante. Mai tarziu cand o sa fiu un pensionar amarat nu o sa-mi mai permit. Deh, ma voi duce si eu ca saracu’ in Austria, Grecia etc.

    • #46

      e oarecum aceeasi situatie ca pe dincolo.
      de exemplu am fost in croatia facut 2 saptamani. vroiam sa stau in omis ? plateam 40 de euro cazare simpla.
      am stat in duce cu 15 euro camera cu bucatarie. poiana e un animal cam aparte, pentru ca nu prea mai ai statiuni sateliti pe langa cum e situatia in austria.

  16. #47

    Eu sunt curios cum are Kronwell scorul ala. E intr-o zona urata a Brasovului, are in vecinatate (gard in gard) o autogara plina de boschetari, o benzinarie si gara Brasov. Gara Brasov este cea mai urata cladire publica din Oras.

    • #48

      o fi greu sa cumperi reviewuri? 🙂

    • #49

      Pai scorul nu e pentru hotel in sine? Hotelul si camerele arata foarte bine.

    • #50

      poate e ca la anunturile de imobiliare:
      situat central. 5 minute pana in centrul vechi.
      la ei e ceva de genu: langa partie. practic se vede muntele cu partia de acolo.

  17. #51

    Multe din hotelurile alea cu preturi de care nu te atingi vor avea tot timpul pe hartie ocupatie mare si impozit platit…chiar daca-i gol pe acolo.
    De ce? Pt ca-i cel mai simplu mod de a spala bani.

  18. #52

    Nu te intrebam de ce, stim ca ai o soacra…

  19. #53

    A scazut TVA-ul la 9 % la serviciile turisitce anexe cazarii (gen cina, pranz etc) . Tva-ul la cazere era 9 % de ceva timp.
    Preturile nu vor scadea , in schimb ar trebui sa apara pensiuni/hoteluri cu regim de masa demipensiune/all-inclusive etc.

  20. #54

    Saptamana trecuta, Roma: 4 nopti, 3 persoane, camera cu 3 paturi: total 116 euro…total de total, nu de persoana 🙂
    Camera mega curata si faina, metrou langa, liniste (fara pustani turbati si beti la 4 dimineata), proprietar super fain 🙂
    Puii mei, parca m-as mai duce o data!

    • #55

      Ce hotel?:) vreau si eu:)

    • #56

      #sidryane: Iron Bridge. Nu este chiar 100% hotel cu mic dejun and shit, dar este curat, decent, calduros, cu niste saltele absolut bestiale si statie de tren/tram/autobus langa.

    • #57

      S-a notat, mersi!

  21. #58

    Total, dar total off-topic:
    @Mихаи&w : nu va este mai rusine sa va bateti joc de niste oameni saraci cu duhul?! Aia chiar va cred, bai, zau asa (stiti voi despre ce este vorba, ca sa nu va mai fac de rusine aici pe blog).
    Railor!

  22. Toata scaderea asta trebuie sa se regaseasca in alta parte. Nu ne lasa ei asa de capu nostru. 🙂

  23. #60

    dude, ai dreptate… dar compari un apartament de 100 mp cu o camera dubla de 18mp? serios?
    nu vreau sa fac reclama, dar chiar te sfatuiesc sa-ti iei consoarta sau amanta si sa stati acolo o noapte, vorbim dupa 🙂

  24. #61

    Nu știu dacă ai omis intenționat sau nu, dar scăderea TVA-ului în turism se referă la pachetele all-inclusive; TVA-ul de 9% la cazare îl avem de ceva timp.

    Așadar scăderea prețului așteptată de tine nu se reflectă în prețul total al cazării, ci doar cota parte din prețul total ce include pachetul all-inclusive.

    Deci avem teoretic :
    Sistem anterior:
    500 ron cazare / zi (458.72 preț + 41.28 tva)
    100 ron pachet all-inclusive / zi (80.65 preț + 19.36 tva)

    Deci din pachetul de 600 ron, unitatea avea profit de 539.37 ron

    Sistem actual:
    500 ron cazare / zi (458.72 preț + 41.28 tva)
    87.90 ron pachet all-inclusive / zi (80.65 preț + 7.25 tva)

    Pentru ca rezultatul final (profitul) să rămână același, prețul final ar scădea de la 600 ron la 587.9 ron (să rotunjim, să zicem 590 ron).

    Concluzia o trageți voi, și nu vă așteptați la minuni.

  25. #62

    as fi curios ce sa intampla cu preturile daca se renunta la reducerea de TVA.