Acum mulți ani, pe când fratele meu își plimba maiestuosul posterior pe vase de croazieră, fiind ditamai directorul de cazino, s-a gândit că vrea să îl aștepte acasă o mașină, ceva drăguț, micuț, cu care să se plimbe în alea 3 săptămâni pe an, când vine acasă.

Așa că a trimis acasă 25 000 de euro și i-a zis lui taică-miu să îi cumpere un ceva drăguț, de banii ăia. Se întâmpla prin 2010, prețurile erau, încă, decente. Și ce face tata, om strângător? Îi cumpără un clio nou și restul de bani îi pune deoparte. Nu ai nevoie de mai mult de atât, își face treaba bine, consumă puțin. Fix ce îl interesa pe frate-miu, care câștiga un pic peste 10k lunar, după taxe. Long story short, la gogoloiul ăla de mașină, ca să urci dealul de la Dedulești, trebuia să îi oprești aerul condiționat, altfel nu avea forță.

Mă uit la toți experții ăștia ad-hoc în aere condiționate, de pe internet, care îți explică cum un 9000 e tot ce vrei într-o casă și că e mai mult decât suficient.
Dacă vă instalați un aer condiționat la un apartament normal, nu neapărat Militari Residence, vreți să vă puneți un aer puternic. Mai exact, aveți nevoie de un aer conditionat 18000 btu, chiar dacă vi se pare mult, conform tradiției locale.

un aer condiționat puternic răcește suprafața într-un timp mai scurt, pentru că, evident e mai puternic. Astfel, funcționează mai puțin timp în sarcină, consumă mai puțină electricitate, deci costuri mai mici, în timp, autând la recuperarea investiției. În general, când se montează un aer, se montează la propria casă. Nu vă zgârciți când e vorba de casa și confortul vostru.

Posibil ca data viitoare să discutăm și de branduri.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

52 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    daikin.

    toamna sau primavara.

    si sa stii cu cine instalezi.

    28
    • #2

      confirm

    • #3

      Daikin sau Mitsubishi Electric.
      De la Daikin versiunea Stylish, dar doar daca intrebi pretul din politete.

      8
    • #4

      L-am instalat iarna pe 7 ianuarie. E bun si pentru caldura 😀

      2
  2. #5

    “În general, când se montează un aer, se montează la propria casă. Nu vă zgârciți când e vorba de casa și confortul vostru.”
    In perioada asta oricum nu ai cum sa zici ca te zgarcesti pentru ca toate, absolut toate, sunt la pret maxim.
    In rest da, confirm, ca si in viata, cu cat e mai mare cu atat e mai bine. Si sa poata fi controlat din telefon.

    7
    • #6

      Opțiunea controlat din telefon este disponibilă doar pentru bărbații căsătoriți.

      32
    • #7

      Ce ma enerveaza vorba asta… nu te zgarci la X. E o tampenie. Nu spune nimic.
      Hai sa o luam pe cea mai comuna. Aia cu anvelopele. Nu te zgarci.
      Ok. Bun. Am un Clio (hehe).
      Unde ma opresc? Chinezesti? Cele mai ieftine dar si proaste. Nu te zgarci!!!
      La un Tigar low cost? Dar nu ma zgarcesc?
      Hai un hankook. Dar se poate si mai bine, hai sa nu ma zgarcesc.
      Merg pe un Continental. Neah, sunt variante mai smechere si la anvelope nu te zgarcesti doar. Michelin Pilot Sport? Hmmm, oare nu sunt si mai bune? Oare ma zgarcesc?
      Intelegeti ideea?
      Scuze de rant.

      38
    • #8

      Dupa ce te-ai zgarcit cu Clio, anvelopele aproape ca nici nu mai conteaza.

      75
    • #9

      @zarax, in general media sau mai multe decat media, ca mai putin inseamna automat ca te zgarcesti desi uneori cu o oferta buna poti lua sub medie, asa ca as zice si la ac, indiferent de marca, trece de sau e macar de 12k btu? Bun, nu e – inseamna ca te zgarcesti, de multe ori degeaba. Este mediu ca pret si are ceva recenzii pozitive? Inseamna macar ca nu faci cea mai proasta alegere.

      2
  3. #10

    Conteaza si unde e montat. Daca nu bate cumva spre exteriorul camerei, va raci camera respectiva mai repede si cam atat. Altfel, e ideal sa-l montezi pe hol si sa bata spre ambele camere.
    Eu am 2 de 12 000 care sunt montate in camerele opuse. Daca plec la Auchan si le dau drumul amandurora la 25 grade, cand ma intorc dupa 1-2 ore se simte de pe hol ca e racoare.

    Un aspect important pe care am vazut ca multi il ignora este mentinerea. Altii probabil cand se duc in Auchan il opresc si cand se intorc acasa dupa 1-2 ore, il dau la maxim pe 19 grade. Exact cum sunt horecarii care opresc frigiderele de bauturi noaptea ca sa nu consume curent, dar dimineata le dau drumul 🙂

    Cat despre marci, Gree ca raport calitate/pret.

    12
    • #11

      Stii ca nu exista absolut nicio diferenta intre 19, 20 sau 28 de grade setate ca target, nu ?

      Singura diferenta e de timpul necesar pentru a atinge targetul, NU ca daca il pui la 19 grade, va merge mai rapid.

      Gen, nu exista “maxim”. Exista eventual turbo mode la anumite modele, respectiv eco.

      Viteza cu care se raceste/incalzeste o incapere tine strict de puterea unitatii, acei BTU.

      20
    • #12

      Vad ca nu esti singurul care scrie ca-l pune pe o temperatura inalta (25). voi sunteti ok cu 27-28 de grade in casa? ca e clar ca nu o sa ai doar 25, ceea ce oricum mi se pare mult, no offence. eu il pun pe 18-19 si am 21-22 de grade. mi se pare o temperatura ambianta cat de cat normala pe timpul verii.

      later edit: acum am vazut ca unii zic ca-l mai si opresc. la mine merge incontinuu, zi si noapte cat timp afara sunt 36-38 grade si noaptea nu scade sub 20-22.

      3
    • #13

      @Mishu: daca il pun la 25, ajunge la 25 in 30 minute. Si mi-e ok sa stau cu el la 25. Tu vrei sa-mi spui ca stai in camera cu AC pe 19? Rezisti macar juma de ora?

      4
    • @Mishu incearca sa inchizi geamul

      4
    • #15

      ??? Voi puneți aeru’ sa AJUNGA la 25 in casa???
      Eu îl pun când se fac 25 de grade… Sa ajung la 19-20

      1
  4. #16

    Exact asa am gandit si eu cand am luat de 18000. Eu am luat Vortex. Merge bine, raceste relativ rapid si nu il dau mai jos de 24 de grade. Il tin pornit una-doua ore pe zi si am o atmosfera respirabila in casa. A, si evident il pot controla din telefon.

    7
  5. #17

    “la gogoloiul ăla de mașină, ca să urci dealul de la Dedulești, trebuia să îi oprești aerul condiționat, altfel nu avea forță.”
    Am urcat in concediu niste pante de nu-ti venea sa crezi cu un Twingo de 60cp. Si cu bagaje. Si cu AC pornit. Mai terminati cu tampenia asta.
    Nu exista masina in stare de functionare sa nu-ti urce Dealul negru, si cu pasageri, si cu bagaje, si cu AC pornit.
    Si daca nu puteti voi, dati-mi-o mie, ca o urc eu.

    76
    • #18

      Tu probabil poti ca schimbi in trepte inferioare. Dar cand schimbi vitezele dupa cum zice masina si ajungi in treapta 5 la 60km/h cu modul eco o sa inceapa sa tremure, sa faca urat. Da, daca dai inferioara te descurci. Eu am avut din 2014 pana anul trecut un renault captur cu 0.9. Am urcat aproape peste tot, dar uneori cu treapta 1.

      4
    • #19

      Probabil ca omul vrea sa urce dealul fara sa fie depasit de biciclisti.

      23
    • Nu inteleg cum puteam urca dealul negru sau transfagarasanul cu dacia care noua avea vreo 50cp, dupa vreo 20 de ani cand am luat-o de la taica-meu nu cred ca mai ramasesera 40cp.

      18
    • #21

      Am avut clio din ala de 100 de cai și îți spun că înainte de depășiri sau ceva deal mai serios trebuia să opresc ac-ul. Așa că mergi matale cu twingo unde vrei, dar nu te apuca să depășești cu ac-ul pornit.

      6
    • #22

      @Constantin, comunist acrit

      Hai, bre, că știm că totul era extraordinar pe vremea cizmarului ajuns domnitor. Dar mai era și condiția să fii un rupt în cur adus la oraș și căpătuit cu apartament, bilete la munte/mare, congelator și TV plus dacie în rate. Nu făceai niciodată așa ceva într-o viață dacă nu era partidul, deci era perfect. Dar în viață mai sunt și altele în piramida maslowiană dar pe voi nu vă mai interesa asta.

      1
  6. #23

    Permite-mi sa te contrazic, aparatul trebuie dimensionat la suprafata camerei.
    La un dormitor comunist de 11mp un aparat de 9000 BTU raceste prea repede, apoi scuipa umezeala in camera pentru ca nu apuca sa condenseze; probat cu Daikin cat si cu Midea montat anul asta.
    Acelasi 9000 BTU in sufragerie de 16mp merge impecabil.

    Cum s-ar spune, pornesti masina si mergi pana la colt.

    Si ideal aer in fiecare camera, nu unul pe hol pentru toata casa, pentru ca aerul nu da coltul. Da, se duce si in camere, dar infim.

    Apoi igienizare anuala, cu firma seriasa care da cu aparate cum trebuie si pe turbina, nu ca aia care dau cu fas-fas doar pe radiator si gata treaba.

    Apoi, aerul se porneste, se seteaza o temperatura decenta (nu 18 grade), si se lasa asa; eventual pe AUTO. Nu pornit, oprit, pornit, oprit.

    Apoi, dupa folosire se lasa pe ventilatie 20-30 de minute ca sa nu creasca crocobauri si mucegai.

    80
    • #24

      No shit Sherlock , se duce bine mersi aerul rece, doar ca se duce prin partea de jos a camerei și nu prea este băgat in seama.
      Aer in fiecare camera este risipa de unități și de curent. Ideal un sistem distribuit dar putini fac asta pe rezidential.

      2
    • #25

      @Ptap

      În principiu cu cît un agregat este mai mare cu atît și randamentul lui este mai mare comparativ cu suma echivalentă a unor agregate mai mici. Dar la 2-3 unități mai mici ai posibilitatea ca după ce au mers toate în plin și au răcit îndeajuns casa, să lași numai una pentru menținerea temperaturii. Pe cînd la o unitate mai mare nu ai posibilitatea să cobori mult consumul chiar dacă are invertorul lui pește, compresorul nu poate coborî sub 35-38Hz, să-ți transfere căldura cu picătura, că se prăjește electromotorul. Iar dacă-l pui să se tot oprească atunci nu mai ai nevoie de unitate cu invertor… Ca analogie, e ca și cînd te afli la volanul unui Veyron, în fața unui Logan și te tîrăști prin traficul din București cu 20-30 km/h și vrei să ai consum mic de benzină.

      2
    • #26

      Evident ideea din articol cu supradimensionarea e o tampenie.
      Un alt aspect e zgomotul, o unitate de 18000 BTU va genera semnificativ mai mult zgomot decat una de 9000 BTU.

      Ca idee un Daikin Stylish de 9000 pe modul SLEEP produce 19db, practic nu-l auzi in camera

      6
    • #27

      @marinel Mai exact cum menține o unitate amplasată intr-o singura încăpere temperatura in toată casa, fără sa ai un sistem centralizat de monitorizare a temperaturii și de distribuire a aerului ?

  7. #28

    Cumpar clio 2010 pentru dezmembrari, AC sa fie functional. As lua unul pentru inceput. Daca se confirma, mai iau si pentru living si dormitoare.

    16
  8. #29

    eu mi am luat un yamato optimum de 12.000, cica are si wi fi :))) inca nu l am descoperit. 🙂

    2
    • #30

      Depinde de variantă. Sînt unele care au nevoie de un stick.

      1
    • #31

      Vezi ca de multe ori Wi-Fi-urile astea nu recunosc reteaua de 5 GHz si se pot conecta doar pe 2,4 GHz. Incearca sa modifici temporar setarile din router, pana verifici functionarea.

      5
    • #32

      @Andrei G: majoritatea electrocasnicelor nu recunosc 5G

      1
    • #33

      Am inteles tot, chem un prieten. Multumesc.

      4
  9. Acum depinde de cat de mare e camera, cercetatorii vasluieni zic ca 12 BTU pentru o camera de 32mp e mai mult decat suficient..

    7
  10. #35

    fujitsu siemens. face bine ce face de fo 7-8 anisori.

    1
  11. #36

    La un apartament prefer 3 bucăți de 9000, câte unul în fiecare cameră, în loc de unul de 18000, ce fac, stau cu ușile deschise ziua noaptea să intre aerul de pe hol?

    12
  12. #38

    samsung pentru optiunea de a scoate tziutul si sleep mode!

  13. #39

    Am 3 bucati Gree in 2 case. Ce pot sa zic, sunt multumit de ele, isi fac treaba foarte bine. Singura intrebare este: cum rahat am reusit sa traiesc, atata amar de vreme, fara AC?

    12
    • #40

      E simplu, aveai 3-4 zile pe luna cu temperaturi de 38 de grade, nu 2 saptamani consecutive cu 40

      27
    • #41

      22 de ani am trait cu AC, in 4 apartamente unul dupa altul si credeam ca nu se poate supravietui fara. In ultimul ap. Ac-ul s-a stricat prin 2020, a crescut o planta in unitatea exterioara si s-a rupt elicea..era inceput de vara, nu am gasit reparator, apoi am fost mai mult plecat, etc. E 2024 si inca nu am unitatea exterioara reparata, e cald dar totusi ok in apartament.
      Un aspect important, dureri de gat pe care le aveam de ani multi + n consultatii medicale in ro si strainatate, cu pastile si spray-uri, au trecut. S-a diminuat considerabil si problema nasului infundat mai tot timpul si cred ca are legatura ca nu am mai folosit ac-ul, mai ales ca oarece simptome revin dupa cateva ote de condus masina vara, cu ac pornit.

      24
    • #42

      Vezi să nu ai nevoie de amigdalectomie…

      1
    • #43

      Eu ziceam ca nu mai am nici o problema de cand nu mai folosesc ac-ul acasa (adica de vreo 4 ani) , nu ca as mai avea nevoie de doctori

      4
    • #44

      @Add: daca ti-a crescut o planta in unitatea exterioara nu vreau sa ma gandesc ce “creaturi” aveai in unitatea interioara, chestii care te trimit instant la doctor.

      4
  14. Eu am avut un aparat de clima mai vechi, marca PTSDGLNSFD. Merge si acum. Am avut nevoie de un al doilea, acum cativa ani. Am gasit un mester din domeniu, evident nu sunt nici acum si nu eram nici atunci vreun bogat. L-am intrebat pe om ce-mi recomanda. A zis, la banii mei, un Vortex cinstit.
    Vortex a ramas, pentru camere asa de mici de apartament, pornite alternativ. Pretul cel mai bun atunci (undeva la 1000 de lei + 400 montaj). Ce sa zic, daca ar fi sa reinnoiesc as lua tot o marca no-name, cat mai penala si cat mai ieftin, ca sa il parafrazez pe al batran, dupa buget….

    16
  15. #46

    Am 4 AC-uri, 3 dormitoare plus bucatarie.

    Nu pe hol, evident, din multiple motive printre care:

    a. Nu ma trag pe cur pentru confortul propriu, 3000 de lei sunt un cacat pentru valoarea adaugata a unui AC, nu ca ar fi o avere oricum, dimpotriva.

    b. Aerul racit/incalzit nu se duce constant prin toate ungherele, dupa colturi, etc.

    c. Nu imi place sa tin usile deschise in toata casa ca oltenii, sa aud cum unul trage apa la buda, altul asculta nu stiu ce la boxe, altul face de mancare si se impute toata casa.

    d. Am animale de companie si nu vreau sa duca par si cacat de pe labe unde dorm, mananc, etc.

    e. Nu vreau sa imi vina cineva in vizita si sa imi invadeze la propriu intimitatea familiei uitandu-se in dulcele stil clasic al oricarui romanache “sa vada ce are asta si ce nu are el prin casa”. Pentru ca am. Multe, bune si nu ma laud cu ele.

    9
  16. #48

    Este un compromis un aparat de 18 pe hol. Ideal, de 9 în fiecare camera.
    O tâmpenie ca dacă e mai mare consuma mai puțin…

    8
  17. #49

    Taticii aerului conditionat (carrier) spun ca un aparat de 12.000 btu acopera pana la proximativ 37 m2 daca casa NU este izolata corespunzator. Ca daca este izolata suprafata poate fi mai mare cu inca 50.
    Majoritatea sufrageriilor si dormitoarelor au in jur de 20 mp. Deci un aparat de 9000 btu face fatabcu brio. Chiar exista si unele modele daikin de 7000.
    Un aparat de 12.000 raceste mai repede decat unul de 9000, corect. Dar consuma mai mt curent cand este in sarcina. Deci e ceva de genul ce castigi pe mere dai pe pere 🙂

    www.carrier.com/residential/en/us/products/air-conditioners/what-is-btu/

    8
    • #50

      Eu am facut calcul aici, si pentru o camera de 22 mp mi-a iesit un necesar de putin peste 12.000 BTU:
      climatherm.ro/coolcalc.php

    • #51

      Pe site-ul de care spui tu, se face referire la un alt site de (energy.gov), unde textul este putin mai complex, in sensul ca este specificat si un “old estimate” pe acolo:

      “A commonly accepted old estimate is that an HVAC unit should provide one ton (12,000 Btu)
      of cooling for each 400 to 500 square feet of building area. However, this rule does not take
      into account local climate and how well a house is sealed and insulated. In a very efficient
      house, one ton can condition 800 to 1,000 square feet. Insist that your contractor use the
      Air Conditioning Contractors of America (ACCA) Manual J to calculate the proper size of
      heating and cooling equipment.”

      Iar estimarile alea vechi se bazeaza clima mai rece din trecut si pe un design al caselor cu geamuri mult mai mici decat cele de la casele actuale si plafoane mai joase. Nu mai spunem de PC-uri cu surse de 700W sau de faptul ca ai cate un televizor de 70-80W in fiecare camera.

      In plus, in articol este vorba de un sistem centralizat de racire. Daca tu ai o sufragerie de 37 mp, trebuie sa iei in calcul un sistem ceva mai mare, care sa compenseze si caldura venita de pe hol sau din bucatarie si baie.

    • #52

      ca idee, saptamana viitoare o sa imi pun un sistem centralizat. va fac poze, daca va intereseaza