Stiu ca sunt sanse mici sa publici acest rant, dar macar imi vars supararea intr-un text. Cine stie, poate ajuta asta.

In cateva saptamani, la fel ca si multi tineri, plecam si noi din tara. Plecam pe o perioada nedeterminata si cu o mare parere de rau. Dar inacelasi timp, nu mai este normal ce se intampla in tara. Sper sa ne intoarcem, dar nu cred ca mai pun piciorul in tara in urmatorii 10 ani sau macar pana nu isi mai revin lucrurile putin.

A fost o decizie dificila pentru ca abia incepusem sa-mi costruiesc o viata aici. Impreuna cu proaspata sotie ne-am apucat sa construim o casa care era cat pe ce sa devina un fiasco datorita marilor constructori “profesionisti”. Imi e si frica sa-mi imaginez cum o sa pice la primul cutremur casele facute de ei. Si erau constructori din aia buni, recomandati, care construiesc vile in cartiere de fite. Nici nu stiu cum o si aia normali daca astia buni sunt atat de praf. Cred ca oricine a construit o casa sau a facut niste reparatii mai importante stiu despre ce vorbesc.

Ca sa nu mai zic de toate aventurile cu primaria pentru a obtine aprobarile necesare. Sau aventurile cu ANAF-ul cand platesti taxele pentru firma sau angajatii tai. Sau cu ITM-ul. Sau de fapt orice tine de preamaritul nostru stat. Zici ca trebuie sa aiba o lobotomie inainte de a incepe munca la stat. Atata sictir si incompetenta nu am mai vazut de mult timp. Bine ca au geamurile alea din plexiglas, ca pana acum precis pocneam vreo 2.

Dar divaghez. Problema este in tot ce se intampla acum. Nu vreau sa fac politica, dar e greu sa nu faci asta in momentul de fata. PSD-ul si tot ce reprezinta el este ca o lepra care se agata de orice. Si din cauza asta romania devine o groapa de gunoi. Cei mai ok oameni pleaca din tara sau deja au plecat. Si asa o sa ramana o tara plina de asistati si pensionari. Si e pacat, pentru ca daca ar fi fost conditii cat de cat ok, precis am fi ramas.

Imi place in romania, dar nu am de gand sa-mi pierd viata intr-un loc fara speranta. Este o tara in care toti vor sa faca un ciubuc, sa primeasca si ei un colt de ceva, sa mai ciordeasca oricat de putin. Numai sa stie ca l-au fraierit pe celalalt. Bati palma cu cineva la un pret; face juma de treaba in sictir si dupa aia mai cere niste bani in plus pentru ca e greu nene sa faci treaba. Nu am reusit sa gasesc un electrician normal in 2 ani. De 2 ani caut pe cineva ok si am dat doar de copchii abia iesiti de pe bancile scolii profesionale sau tot felul de oameni care “se descurca” cu electricitatea. Unu din asta descurcaret a facut o treaba atat de buna la un vecin, incat i-a prajit jumatate din electrocasnicele pe care le avea in casa. Nu e nimeni care din start ar putea sa faca o estimare normala. La fel si cu instalatorii, sau orice tine de mana de lucru cat de cat calificata.

Sunt unul din aia care lucreaza cu cei din afara, si am un salariu mai mult decat ok. Doar ca nu doar salariul este problema. Ma uit in jur cum explodeaza preturile la tot. Nu este ok sa ramana oamenii cu aceleasi salarii, dar orice produs, orice serviciu sa se scumpeasca. La cumparaturi acum platesti cu 30% mai mult pentru aceleasi produse fata de acum 6 luni. Serviciile sunt la fel; proaste si foarte scumpe. Am fost la mare asta vara la un hotel de 4 stele unde la prima ora a diminetii cantau cocosii vecinilor. La munte e si mai rau.

Dar cel mai mult m-a socat cum s-au scumpit electrocasnicele. Fiind pe picior de plecare, am decis sa vand toate electrocasnicele pe care le cumparasem in ultimii 2 ani. Si ghici ce: orice produs este acum cu 40-50% mai scump. Acum de pe frigiderul pe care l-am folosit 2 ani pot primi mai multi bani decat a costat cand era nou. L-am cumparat cu 800, acum costa 1450, si il pot vinde cu 900 fara probleme. Masina de spalat am cumparat-o cu 600, acum costa 900+. Un aragaz costa aproape dublu fata de cat costa anul trecut.

Sunt chestii pe care nu le observi ca na, nu iti cumperi in fiecare luna un aragaz, dar lucruri din astea arata ca o tara a luat-o in directia gresita. Ma uit la prietenii mei corporatisti care sunt multumiti ca primesc in fiecare an o marire de 5-10%. Pai banii aia nici macar nu sunt deajuns sa acopere inflatia. Dar na, lumea este fericita pentru ca 4200 de lei e mai mult ca 4000 de lei.

Si uite asa intre turul noilor cafenele sau a escapadelor de weekend, lumea o sa inceapa sa observe ca nu le ajung banii pana la sfarsit de luna, chiar daca pe hartie au mai mult decat aveau acum 1-2 ani. Dar pana o sa observe toti asa o sa fie prea tarziu.

Asa ca eu nu o sa mai stau sa protestez, sa inghet strigand ca nu e ok ce se intampla. Protestele sunt doar in cateva orase mai spalate. In restul tarii nimanui nu-i pasa. Lumea tace ca lucreaza la stat sa ca nu vrea sa se puna rau cu big shot-ul din orasul lui si doar asteapta sa iasa la pensie sau “sa se faca ceva”. Aia e, 80% din tara sunt niste oi care doar asteapta sa fie manati de niste boi. Ca in politica sunt vreo 5 mai dezghetati; in rest sunt niste gainari care doar executa ordine si spera si ei sa primeasca un ciubuc la sfarsitul zile.

Over and out
Pluto

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

216 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    tu n-ai găsit electrician de 2 ani? eu îl caut de 20 😀

    • #2

      Va dau eu electrician bun, e fix frate-meu.

    • #3

      Andrei, mulțumesc, dacă Cetin e amabil poate ne pune în legătură cu adresele de mail

  2. #4

    Unde pleaca autorul?

    • #5

      La mai bine, in orice caz.

    • #6

      In Asia de Sud-Est

    • #7

      Nu ma astept la minuni, dar Singapore suna mai bine ca Berceni

    • #8

      Dar suna mai bine ca Militari? *joke*
      Succes!

    • #9

      Pluto, roaga-l pe Cetin sa iti dea mailul meu sa te pun in legatura cu romani din Singapore, Malaezia si Indonezia! Drum bun!

    • #10

      ce dor de jakarta ma apucat și de singapore, de mâncare și atmosferă, singura problemă acolo e că e umed 6 luni pe an, dar nah, nu le poți avea pe toate

  3. #11

    Thank you, in sfarsit am gasit explicatia! Cred ca de aproape un an am observat asta citind rewiew-uri, ca la produse iesite pe piata de ceva ani is multi care le-au cumparat mult mai ieftin si nu reuseam sa-mi explic, ma gandeam ca daca a trecut 1 an, 2, 3 de la lansare sa se ieftineasca, ca au aparut chestii mai bune pe piata, ca a trecut timpul etc.
    Tnx.

    • #12

      Sau poate ca e o diferenta sa le cumperi cand au reduceri versus cand nu au. Daca tu compari pretul intreg de acum cu pretul de acum 2 ani cand produsul avea reducere de 35%…da, o sa iti rezulte ca e mult mai scump acum.

    • #13

      Compar pretul de acum, cand zic ca are o reducere intre 35 si 50% si e 120-150 lei, cu preturile de acum 2-3 ani care erau intre 70-90 lei. Patita la un ghizodan de laptop unde multe review-uri dadeau preturi din range-ul ala.

  4. #14

    Poti sa te alinti cat vrei, dar la sfaristul zilei e tot vorba despre bani!

    • #15

      Nici daca as avea 10 milioane de euro nu m-as intoarce in Romania mai mult decat in vizita. Nu e vorba deloc despre bani, e despre riscul de a muri in spital ca nu au nu stiu ce medicament sau de a-mi sfarsi prematur viata pentru ca niste idioti s-au apucat de reparat strada fara o minima semnalizare. Cunosc cazuri concrete si lista ar putea continua. Sa ajungi sa fi socat cand trenul ajunge la destinatie la ora si minutul de pe bilet, asta inseamna sa fi roman

    • #16

      Si in alte tari poti muri foarte usor, mai ales cu pasaport de Romania. Eu am mai zis-o, dar o zic frumos de data asta: Nu va asteptati sa deveniti bogati si destepti in alta tara, daca nu ati fost in Romania. Peste tot sunt plusuri si minusuri, numai blamati Romania atat.

    • #17

      La fel cum dacă in România ai dus-o bine o sa o duci in oricare alt stat. Nu pleacă nimeni sa se îmbogățească, ci doar sa ducă o viața normala intr-un stat civilizat. Fără stres, fără nervi, cu oameni amabili și răbdători. Sa faci un drum la primărie nu 10, sa rezolvi chestii pe mail fără 7 copii și originale, sa ai drumuri pe care ss te deplasezi in siguranța. In momentul de fata multe alimente sunt mai scumpe ca in Spania de exemplu, nu mai zic de motorina și alte chestii precum apa . Sau RCA.

    • #18

      Asta cu pasaport de Romania e geniala. Se induce usor ideea ca esti discriminat, sa fie pe gustul anti-Sorosistilor, sa placa la toata lumea.
      Daca ai asigurare de sanatate, ii doare undeva din ce tara vii. Daca esti angajat cu acte in regula, esti automat asigurat . M-am saturat de povestile alora care s-au dus la job-uri de genul “2500 de euro fara carte de munca, 1600 cu carte de munca” crezand ca l-au luat pe Dumnezeu de picior, apoi s-au trezit ca au accidente sau se imbolnavesc , si trebuie sa plateasca facturi de cateva zeci de mii de euro ca n-aveau asigurare. Apoi s-au intors in tara si au povestit ca nemtii si englejii i-au tratat asa pentru ca erau romani, nu pentru ca s-au gandit ei ca sunt smecheri ca fenteaza sistemul.

    • #19

      Dar povestea unia care ia 11000 o crezi?

    • #20

      @Bebito85
      In multe tari nici nu ajungi in spital. Te pun pe o lista de asteptare de 2 ani, pe principiul: ori te omoara boala, ori trece de la sine – in ambele cazuri scapa de o responsabilitate in plus..
      Vorba lui ratty nu mai blamati Romania atat. Sunt servicii mult mai proaste peste tot, doar ca stiu sa isi vopseasca mai frumos gardul.

  5. #22

    fite! normal e sa stai si sa induri durerea si suferintele alaturi de fratii tai, ca un bun crestin! e foarte gresit sa pleci in alta tara unde lumea traieste decent si totul functioneaza bine si esti respectat etc etc si sa faci pe printesa ranita ca vai, uite ce rau e aici bla bla bla. prin durere, sange si suferinta ajungi sa traiesti mai bine, daca mai apuci.

  6. #29

    soon to follow

    • #30

      Sa iti faci ochelarii din tara, costa lentilele prin alte parti cat o pereche de ochelari.

    • #31

      Si dintii sa ti-i pui in tara, ca afara costa o avere. Ar fi prudent chiar sa iti iei si unii de rezerva, just in case.

  7. #32

    Fara sa-ti dai seama ai gasit o oportunitate in piata: cumperi 100 de electrocasnice, le folosesti 2-3 ani si apoi le vinzi.
    Faci bani si nu mai pleci afara!

    • #33

      Asta se numeste metoda Tariceanu. Doar ca el nu o facea cu electrocasnicele ci cu nevestele. Dar ideea e aceeasi.

  8. #34

    Mai multe detalii despre locul unde pleaca? Job? Are ceva aranjat sau pleaca pur si simplu?

    • Ca romanul, probleme, fara solutii. Cred ca era mai apreciat, daca venea cu solutia la probleme. Unde pleaca, are job asigurat, cum a facut cu cazarea, are persoane de legatura acolo care il ajuta, cati bani are stransi pentru zile negre?

    • Eventual si pe ce bani, atat el cat si nevasta-sa, nu ?

      On topic, catre autor: Felicitari. O decizie grea, mai ales in contextul unei investitii mari deja inceputa. Mult noroc !

    • #37

      @eu, @c

      Nu ati inteles nimic. Nu ma interesau detalii private.

      Toti se lauda ca au plecat, ca vai, ce bine e afara, dar nimeni nu zice unde a plecat, gen tara, daca si-a gasit job acolo sau era deja gasit din tara.

      Stii, detaliile de genu’ pot ajuta si alti oameni, mai putin curajosi sa plece.

      Dar e ok 🙂

    • Nu neaparat bani. Dar bun, am luat decizia sa plecam, am cautata job-uri pe site-urile x, y, z, sau am mers o luna acolo si am cautat. Am cautat locuinta sau avem neamuri acolo si ne ajuta etc. Treburi de astea, sa impartasesti din experienta…

    • #39

      Job-ul e acelasi. Pana acum am lucrat de acasa, dupa ce ma mut o sa lucrez la birou impreuna cu colegii mei pe care ii stiu doar de pe Skype. Cazarea o am de la firma primele cateva luni si dupa aia imi gasesc eu ceva ce imi place.

      Preturile la chirii sunt ca in Romania, dar conditiile sunt net superioare. La un apartament cu doua camere (one bedroom), dai intre ~1200 lei si ~1800 de lei, depinde de zona. Dar orice complex are paza, piscina, sala de sport si alte briz brizuri. Plus ca intotdeauna sunt 25-30 de grade, deci nici vorba de vremea aia nasoala cand ingheata tot.

      In primele 3 luni nu ai nevoie de viza pentru ca exista o intelegere intre tarile asiatice si UE, dar dupa aia o sa-mi fac viza de lucru. Se ocupa firma de toate detaliile. Nu o sa-mi faca nici o magarie pentru ca le aduc foarte multi bani si ar prefera sa lucrez cu ei decat sa lucrez la firma concurenta.

      Sotia lucreaza impreuna cu mine, deci suntem la pachet.

    • #40

      si ce firma e asta, directore? nu angajati un femel de servici, ceva?

    • Ţi-e lene să citeşti mai sus? Singapore.

    • #42

      @ratza

      Nu e Singapore, dar fac o ora pana acolo.

      @cetin

      Firma nu face cine știe ce rocket science, doar ca este un domeniu destul de nișat, job pe care nu l-am văzut în România. Cred cin cauza asta am și avut norocul sa ma ia. Și nu, nu e IT, deci e speranță și pentru muritorii simpli

    • #43

      pai si, ce mai stai, detalii, mie si asa nu imi place sa mananc ciungă

    • @Pluto – îi răspunsesem lui Mihai, fără să ştiu că mai apăruseră comentarii între timp. 🙂

    • #45

      Sisteme de control?

    • #46

      @Pluto: o ora pana in Singapore? Ai scapat usor, ca daca trebui sa te departezi nitel…
      www.rome2rio.com/s/Singapore/Pulau-Sugi

  9. #47

    Cred că singurul lucru ce poate fi spus este să vă urez succes, și, oriunde veți alege să mergeți, să vă fie mai bine decât în România.

  10. #48

    Pluto,
    Multa bafta!
    Nu-i usor, dar aveti tineretea de partea voastra. Ce trebuie sa va intre foarte bine in cap e sa nu considerati intoarcerea ca o optiune.

    Am plecat acum 3 luni. Cu nevasta, copil de scoala si chinchila. Nu chiar tanar (43). Si asta fara a avea un job in tara de destinatie, eu sau nevasta. Mi-am inscris copilul la o scoala privata (prin e-mail), am incarcat masina pana in tavan si am atarnat pe dinafara tot ce s-a putut, si m-am carat. Am stat la hotel vreo 3 sapt, am inchiriat apt apoi, si mi-am gasit job bun in 5 sapt.
    Am apt in Romania, platit. Am avut oferte de joburi si la multinationala, si de la stat (noua agentie guvernamentala). M-ar fi tentat jobul la stat, in speranta ca as fi putut folosi experienta internationala pe care o am pentru a face ceva pentru Romania. Mi-am dat seama la timp ca as fi fost idiot, si as fi pierdut ultimul tren sa plec (nu mai sunt tanar, cum am zis).
    Am plecat ca fiica-mea sa aiba alt pasaport, si sa creasca intr-o tara in care a ciordi nu e ceva normal. In care, chiar daca taxele sunt de zeci sau sute de ori mai mari, vezi cum se cheltuie banii aia. Si se cheltuie bine, in general.

    Sincer, daca cineva vrea sa plece, acum e momentul. E greu sa NU gasesti de lucru, chiar daca nu stii limba locala (n-o stiu). N-ati vrea sa va prinda o eventuala spargere a EU (deloc imposibila) in Romania.

    • #49

      boss, tu parca erai in grecia acum ceva ani

    • #50

      Nu in Grecia, dar m-am tot mutat ca rommul cu cortul prin lume
      Dupa experienta nefericita cu intorsul in Romania timp de un an jumate, cand mi-am reamintit ce misto e sa muncesti pe datorie si sa te traga patronul pe cosor luna de luna cu banii (ca nu-i ajung banii sa faca plinul la elicopter si avion, asa ca n-are de salarii), am mai bagat un an jumate de Qatar si apoi mi-am luat lumea in cap spre Europa mai infrigurata. Noroc ca n-am footoot banii sa mai iau vreo casa prin Romania, cum sugera consoarta la un moment dat, ca eram fiul ploii acum.

    • #51

      oh, da, nevoia de casa…

    • #52

      Pai da sefu, ca apartamentu de 2 camere e mic si deprimant pt sexu slab, majoritar, din familie, iar casa de la tara e sperietoare pt fii-mea (ti-o dau ca zestre cand te mariti!) 🙂 normal ca trebuia cumparat ceva mai mare :))
      Noroc ca ne-am hotarat sa luam viteza, asa ca ce-a mai ramas din economii o sa fie avans la o locuinta p-aici, ca m-am hotarat sa las ancora p-aici, in loc de inca o casa prin Romania.

    • #53

      si acum unde prasesti?

    • #54

      Olanda.
      Sincer sa fiu, pana acum imi place. Dar ma rup in 2 astia cu darile. Ca exemplu, 250E/luna e numa asigurarea medicala pt mine si nevasta, vreo 130E/luna e impozitu pe masina, vreo 50E/luna asigurarea. Si am salariu mai bun decat colegii mei olandezi ca deh, is mai cotorontz (si mai calificat). Musai sa imi iau casa, ca ma costa 1.600E/luna chiria. Daca ma bag la credit, ma costa in jur de 1000E.

    • #55

      #aideplm

    • #56

      Deh, vrei sa traiesti ca-n vest, platesti ca-n vest… 🙂

    • #57

      #thegoodlife costs more money.

    • #58

      Aplica pt “toeslag”-uri la belastingdienst, mai ciupesti de acolo

    • #59

      Si avansul e 20-25% in general in Vest (nu stiu concret Olanda).

      Eu sunt intr-o situatie relativ similara. Doar ca nu stiu unde sa las ancora (din fericire fara copii) mai am timp sa ma decid dar banii de chirii se duc.

    • #60

      @Dracu haide mah ca nu e atat de frig in holanda :)) eu azi m-am trezit cu 3cm de zapada in balcon 🙂

    • #61

      Auzi , un post de șofer pe la voi nu este ?
      Întreb pentru mine .

    • #62

      Prietenii nu-mi platesc ratele.

    • #63

      @AlMicu; Uite un plan beton: daca vrei sa pleci in Olanda, atunci cel mai bine e sa

    • #64

      Am fost si eu interesat de Olanda, era ca optiune daca pica ce aveam acum. Sincer, pe Europa, era pentru mine prima tinta. Am cercetat un pic insa era un pic cam greu asa la prima vedere sa te descurci cu un singur venit, chiar si pe IT, poate gresesc, dar ce observasem atunci: taxe foarte mari, poate cele mai mari din Europa daca nu ma insel (sigur, depinde daca esti singur, casatorit, ai sau nu copii) si venea netul parca pe la jumate, chirii mari poate si de la 1500 de euro in sus la apartamente in zone ok (aici ma refer la Amsterdam), atunci la un calcul al meu parea chiar mai mult ca jumate din venitul net (avand un singur venit), salariile pe IT parca nu te dadeau pe spate, stiu ca gasisem si putine oferte pe IT, mai mult prinsesem de prin Haga decat Amsterdam. Asta asa, la prima vedere, nici nu cercetasem cheltuielile de baza, medicale, asigurari, pretul de vanzare a caselor, scoli, gradinite. Dar poate colegii care sunt deja acolo, pot da mai multe detalii.

  11. Ma termina mentalitatea asta despre cum le platim “noi” ajutoarele “altora”. Stiti ca suntem absolut pe ultimul loc din UE ca pondere a ajutoarelor sociale din PIB? stiti ca, aproape oriunde ati merge in lumea asta, in special in vestul Europei, Canada, sau alte destinatii preferate, o sa platiti mai mult pentru ajutoarele altora? Platim cu drag si spor in Belgia taxe progresive, platesc si nordicii si se mandresc cu asta, si britanicii neo-liberali cum sunt dau ajutoare sociale care acopera cheltuilelile de viata ale oamenilor in mod real. Si cumva nu crapa nimeni, nu urla corporatistii pe strazi despre cum platesc ei pentru altii.

    Nu zic sa nu pleci. Si eu am plecat, si nu ma mai intorc. E mai bine in 100 de feluri aici. Dar daca pleci sa nu mai “platesti ajutoarele lor”, ca sa scapi de “socialism”, esti naiv si esti la fel ca “ei”.

    • #66

      Dar in acelasi timp, intr-o tara civilizata, primesc cu mult mai mult inapoi din impozitele care le platesc. Si cand socotesti asistatii sociali, ai grija sa mai adaugi cel putin jumatate din aparatul bugetar, ca asa ar fi corect

    • #67

      Cred ca nu esti constient cate criterii trebuie sa indeplinesti in tarile alea pe care le enumeri tu ca sa obtii un ajutor social care “sa acopere real costurile de trai”. Trebuie, de exemplu, sa dovedesti fie ca esti incapabil sa muncesti, fei ca faci tot posibilul sa iti gasesti un loc de munca. Daca refuzi 3 job-uri (care, atentie, nu vor fi aproape niciodata in domeniul tau) si nu vrei sa te rescolarizezi, primesti Harz 4 sau welfare, depinde de tara. Ceea ce inseamna vreo 350 de Euro lunar. Incearca tu sa traiesti cu banii aia. Si la subventiile pentru orice e la fel, de la locuinta la caldura, mancare etc. In Romania e de ajuns sa nu vrei sa muncesti, ca banul curge. Cam asta e diferenta, de atitudine. Prefer sa platesc niste ajutoare sociale unora care chiar isi dau silinta sa isi gaseasca de munca sau cu adevarat nevoiasi, decat unor putori ordinare care asteapta pomana si voteaza PSD. Si da, pleci ca sa nu mai platesti ajutoarele unora care ingroapa tara in mod sistematic pentru un kil de ulei si unul de faina. Sa moara de foame cand pleaca “corporatistii aia rai ” , si poate se gandesc de 2 ori cine ii tine pe linia de plutire.

    • #68

      Asta cu procent PIB e bullshit. In functie de cine face statistica ea poate suna bine sau rau. Ai idee cam cat e bugetul raportat la PIB? Dar din buget ai idee ce procent merge la asistenta sociala? Ia fa o proportie acolo si vei vedea ca suntem fruntasi.

    • #69

      Iulia, tu stii ce bine o duc marocanii in Belgia, numai din ajutoare sociale si alocatii? Cel mai misto in Bruxelles e vara, cand majoritatea pleaca la caldura – si sa se dea mari – la rudele din Maroc (bine, “marocani” e un termen generic).

    • Cred ca nu esti constienta ca stau in Belgia de 6 ani jumate’ si stiu exact cat de “greu” e sa demonstrezi ca iti cauti job. Sau ce suma primesti, care poate foarte bine sa se apropie de 1000 de euro. Asta ca sa nu mai zic ca nu asta era ideea deloc – nu judeci un sistem dupa devianti. Daca problema e ca in Romania e prea usor sa obtii ajutor, si nu ca unii sunt prea speciali sa plateasca taxe, facem ceva sa nu mai fie asa usor.

      Sau plecam ca ne dam seama ca ne luptam cu morile de vant, dar fara iluzii ca dincolo nu platesti taxe care ajung ajutoare sociale pentru oameni merituosi si posibil pentru trantori in acelasi timp.

    • #71

      Care mai sunt tarile cu taxe progresive asa cum zici ca e Belgia ? Am auzit ca in Suedia iti ia si 60% in functie de salariu iar la nemti cică daca muncesti in doua locuri, al doilea salariu e taxat aproape in totalitate. Si, culmea, lumea e mândră sa tina in spate paraziții.
      De asta te intreb, poate stii, care mai sunt asemenea tari si care nu, ca sa stiu sa le evit.
      Mulțumesc!

    • In alte parti ti in spate in mare parte oameni care nu pot sa munceasca, in romania ti in spate in mare parte paraziti care nu au chef sa munceasca. Dar nu este neaparat vina lor, in romania daca muncesti esti sarac si nu ai timp iar daca nu muncesti esti un pic mai sarac dar ai tot timpul liber.

    • #73

      @Hermann: Și Olanda are impozit progresiv. Treptele sunt cam 37% pentru primii €20.000 net/an, 40% până în €66.000 și 52% peste.

    • #74

      @VOC: Altele care mai sunt ? Cum afli care sunt tarile astea cu impozitare nasoală ? Ce alte tari mai stii ?
      Te intreb fiindcă in viitorul apropiat urmează să plec si vreau ca sa le evit.
      Mulțumesc frumos !

    • #75

      Nemti, britanici, belgieni isi deschid companii in Estonia prin e-residence si lucreaza ca si PFA/Contractor prin acestea ca sa mai scape de taxe. Iar fiscul lor ii vaneaza si face legi care mai de care ciudate ca daca lucrezi prea mult pentru un client poti fi considerat angajat. Nu stiu cat de fericiti sunteti voi dar eu stiu o gramada de nemti si britanici care se plang din cauza taxelor.

      Caz concret: director, originar Germania, lucreaza in Danemarca, Fiscul din Danemarca il taxeaza pentru apartamentul pe care il detine in Germania (si nu locuieste acolo)

    • #76

      Cum e de trăit in Zurich ? Dar in zona franceză a Elveției ? Ce înseamnă un salariu decent pentru fiecare zona si cam care sunt taxele ?

    • #77

      Cred ca de fapt totul se invarte in jurul taxelor si nu al banilor. Poti sa ai bani cat vrei daca tara sau tarile unde activezi te sug de bani ramai un sarac mioritic oriunde ai fi. De asta peste tot aia care au un pic de bani si un pic de creier se eschiveaza de la plata taxelor, sincer romania nu sta rau deloc la taxe, problema majora e coruptia si imposibilitatea coruptilor de la putere in a se tine de cuvant si a investi un pic in dezvoltare. intr.o tara dezvoltata nu primesti mai mult inapoi dar primesti serviciile pentru care ai platit, la noi e dupa cum ti-o fi norocul.

    • #78

      @Hermann In Elvetia taxele depind de cantonul unde ai resedinta. Taxele depin iar de ce fel de permis de munca ai. Taxele sunt undeva intr 15-20%.

    • #79

      In Irlanda ai tax credit de 1650 pe an. Pina in 33800 pe an platesti 20% taxa minus tax credit si 40% ce este peste. daca platesti taxe in regim pay as you earn, adica lunar atunci ai 3300 tax credit pe an. Din pacate in Dublin au ajuns chiriile asa mari ca nu prea iti mai permiti sa locuiesti dar daca iti iei masina si faci naveta poti locui decent in afara Dublinului.

    • #80

      @Hermann,
      In zona Zürich poti considera taxele in jur de 10%. Trebuie sa-ti platesti singur asigurarea de sanatate, un minim ar fi 200 – 250 CHF. Chiriile sunt destul de mari (minim 1000CHF echivalentul unei garsoniere). Considera si transportul public pe la 100 CHF pe luna.

  12. #81

    drum bun, asta la vista!

  13. fara sa zic ceva impotriva concluziei, dar articolu e putin tampit 😀

    “Am fost la mare asta vara la un hotel de 4 stele unde la prima ora a diminetii cantau cocosii vecinilor. La munte e si mai rau.”
    Adica, la hotel de 4 stele au aia vecini? Sambag pula, sa nu imi zici ca la 4 stele aveai si pescarusi. Si la munte…exista oameni cu animale in curte? INCREDIBIL.

    Aia cu “am dat x pe el acum e y” e iar amuzant. Ai luat chestii la reducere si acum nu mai sunt reduse? Wow 😛

    in rest: spor la plecat. e greu, dar merita.

  14. #83

    Cine are nevoie de electrician, cunosc un om extrem de bun si profi, care mi – a facut toata casa recent.

    Am vazut ca e tot mai greu sa gasesti electricieni/instalatori/mecanici buni in ziua de azi.

  15. #84

    Nu pot sa nu remarc cu cinism inceputul:

    “nu cred ca mai pun piciorul in tara in urmatorii 10 ani sau macar pana nu isi mai revin lucrurile putin”

    si sfarsitul:

    “nu vrea sa se puna rau cu big shot-ul din orasul lui si doar asteapta sa iasa la pensie sau “sa se faca ceva”. Aia e, 80% din tara sunt niste oi care doar asteapta sa fie manati de niste boi”

    Nu ca m-ar interesa f tare ce face autorul, dar pleci si revii cand lucrurile se rezolva de la sine?

  16. #85

    Majoritatea care ii stiu ca au plecat au plecat pt copii. Stau si ma gandesc cu groaza ce o sa fie aici peste 30-40 de ani cand va fi o imbatranire masiva si vom intra in disolutie. 😀

    • #86

      Agricultura. Satele depopulate inseamna teren agricol mult de vanzare. Nu sta Costel din Germania sa cultive el papamnul mostenit de la mamaie. Oferta mare inseamna pret mic. Cu o investitie din fonduri Europene faci o ferma si te-ai scos.

    • #87

      Faci ferma si o lucrezi cu cine? Doar daca ai bani de investitii serioase si noroc sa fie mai simpla legislatia in privinta importului de munca de lucru din China.

    • #88

      O ferma moderna nu se mai lucreaza de mult manual. Utilaje si automatizari la maxim.

    • #89

      “Utilaje si automatizari”
      Ba es’ nebun? Mie mi-au furat veceul din curte, d-ala gen groapa. Cu tot cu pari, scandura si tron. Numa groapa cu cacat n-au putut sa o fure. Un’te crezi, in Elvetia?

    • #90

      Dute ba cu ferma ta. De cateva luni tot incerc sa fac un plan ca sa stiu ce ma apuc sa fac cu pamantul ala al meu si mereu concluzia e ca mai bine imi caut de treaba.

  17. #91

    Asta plus dispretul fata de pensionari. Cand Bismarck a implementat sistemul public de pensii, pe principiul solidaritatii sociale, n-a stiut ca o sa fie atatia romani care sa conteste dreptul acesta.

  18. #92

    Ce mancator de cacat cu electrocasnicele. Unde dracu s-au scumpit cu 50%. Am cumparat masina de spalat whirlpool acum 6 ani cu 900lei si ghici ce, ,modelul care a inlocuit-o este acum tot pe acolo 800-1000. Unde dracu a cumparat frigider cu 800lei si acum e 1450 ? Pai la 800 iti iei un Polar de-al bunicii si spune ca acum e la pret de combina frigorifica… Eu sincer cred ca este o persoana frustrata si cauta motive in orice. Cel putin cu electrocasnicele m-am uitat multi ani in ultimii ani in care m-am mutat si preturile raman cam aceleasi…

    • #93

      Si la mine la fel. Mi-am luat electrocasnicele acum doi. Am gasit cam aceleasi preturi. Nu vad unde e scumpirea asta de 50%

      Da, sunt de acord cu motivele plecarii, dar asta cu preturile e o gogoasa

    • #94

      Multi care zic ca pleaca pana pleaca au mintea imprastiata. Practic sunt tot romani, dureaza cativa ani pana se dezmeticesc si isi dau seama ce inseamna sa fii roman.

  19. 141,5 lei pentru persoana singură;
    255 de lei pentru familiile formate din două persoane;
    357 de lei pentru familiile formate din trei persoane;
    442 de lei pentru familiile formate din patru persoan
    527 de lei pentru familiile formate din cinci persoane;
    36,5 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

    Asta e ajutorul social in Romania. Asa ca nu va mai legati atat de tare de el, nu traieste nimeni din banii aia. Sunt bineveniti ca bonus pe langa furaciune si descurcare, mai ales pe la sate banuiesc, dar nu sta nimeni in banii de la Stat.

    • #96

      cuaie
      nu e vorba de suma in sine
      ci ca sunt foarte FOARTE MULTI asistati
      multumim psd

    • #97

      Noi nu ne legam de el, noi am vrea sa ii legam pe unii….

  20. #98

    “Nu vreau sa fac politica”
    “Asa ca eu nu o sa mai stau sa protestez, sa inghet strigand ca nu e ok ce se intampla. Protestele sunt doar in cateva orase mai spalate. In restul tarii nimanui nu-i pasa.”
    Aur.

    Ok, atunci pleaca. Mult succes. Nu e lapte si miere nici “afara” insa. E scump al dracului vestul, chiar si cu salariu de vestic.

    • #99

      “Nu e lapte si miere nici “afara” insa. E scump al dracului vestul, chiar si cu salariu de vestic.”
      Dezvolta putin, te rog, ca poate mai interesează si pe altii ca sa stie daca sa plece si unde sa plece ca vad ca toti cei care au plecat sunt in al nouălea cer si tu zici ca e nasol.

    • #100

      Ideea este ca pentru un nivel de viata echivalent cu cel din Romania(nu vorbim aici neaparat metafizic) o sa platesti mult mai mult.
      Vezi pretul proprietatilor, dar si disponibilitatea(LOL UK),
      vezi pretul transportului si aglomeratia. Crezi ca Pipera e aglomerat? Nu stii ce inseamna aglomerat,
      vezi pretul mancarii(si aici nu vb de toate rahaturile de la supermarket, indopate cu substante. Ca alea sunt relativ ieftine. Dar parca ai plecat pentru o viata mai buna. Incearca sa o arzi “healthy” si “bio” in west LOL),
      vezi taxele pe care le platesti,
      vezi nivelul criminalitatii(LOL Portugalia – *do u want cocaine??* cu politia la 2m – Lisabona),
      vezi diferentele culturale,
      vezi toate restrictiile impuse de acest lucru despre care tu poate nici nu ai idee(vrei sa faci niste mici pe balcon, ca ti-e dor de Romania? Ghinion!),
      vezi cat costa sa te distrezi acolo,
      TOTUL COSTA.

      Vorbesc aici din experienta mea din cateva capitale europene, si orase mari din SUA. In unele am stat mai mult, in altele doar in vizita. Poate in orasele mai mici lucrurile stau altfel la unele capitole. DAR ACOLO NU FACI NIMIC. Si mic e relativ.

      Am un prieten doctor psihiatru care a stat in DE cativa ani, intr-un orasel turistic mic. A plecat de acolo in depresie, exasperat de plictiseala, amenintarea imigrantilor si ipocrizie. Nu mai zic nimic de misoginismul si badaranismul nemtilor.
      Acum e in Elvetia, a spus ca acolo e un strain. Poate nu se adapteaza el, tu te vei adapta?

      In fine, ideea este sa stii in ce te bagi si care iti sunt prioritatile. Si pe cati bani pleci. Daca pleci pe o suma “modesta” o sa fii pielea pulii, capsunar.

      Romania e ok, nu as da-o pe nimic altceva, trebuie doar sa scapam de gunoi. Si de gunoaie. Daca plecam toti va fi din ce in ce mai greu insa.

    • #101

      Hermann, nu e al noualea cer. E munca multa( serios, in Germania si in Anglia unde am muncit eu , si nu la camp, e volum mare de munca ) DAR , daca esti dispus sa muncesti, ai ca si avantaje : timp liber respectat ( daca nu esti platit pentru servicii de permanenta, dupa ora la care iti termini munca nu te mai suna nimeni) , ai asigurare de sanatate full ( operatii, tratamente , controale profilactice , detartraje etc ) , ai parte de salarii fair care sa iti permita sa platesti o chirie, sa faci 1-2 concedii pe an, sa iti permiti sa economisesti ceva) .
      Nu e bogatie si lux, dar ai un nivel de trai care justifica si te motiveaza sa mergi la munca.

    • #102

      @Hermann

      Iti dau exemplu concret, Barcelona. Salariul mediu 1400-1500 EUR.

      Chiria: 750 in sus (1 dormitor, nu prea vezi soarele din apartament la banii astia, ceva mai ieftin la periferie)
      Agentul imobiliar: 10% din chiria anuala + TVA (platesti odata daca ai noroc si nu te muti)
      Deposit: 2 chirii + chiria platita in avans.
      Chiriile au crescut cu undeva la 10% in fiecare an in ultimii 3 ani.

      Costuri de mutare: 4-5k EUR.
      Costuri de trai 2 persoane: 1500 EUR (minime cheltuieli, fara masina, excursii )

      Cu un salariu supravietuiesti. Cu 2 salarii e ok, dar de obicei cand pleci in cuplu, unul pleaca cu job, celalalt isi gaseste. Daca nu stii catalana/spaniola e imposibil in general si in IT un pic mai dificil. Nu recomand indiferent de venituri, calitatea vietii nu este asa de buna cand orasul e aglomerat, poluat si fara spatii verzi.

    • vai de mine cat cacat.vai vai vai.

      deci. Barcelona poluat si fara spatii verzi, comparat cu romania. Bah baiatule.
      despre alu florin, sa nu uitam sa radem.

      nivel de viata echivalent cu cel din Romania o sa platesti mult mai mult -> nu conteaza ca castigi mai mult, nu?
      Crezi ca Pipera e aglomerat? Nu stii ce inseamna aglomerat…presupun ca nu mai stii sensul cuvantului sau nu stii pipera
      vezi pretul mancarii (rahaturile de la supermarket…nu conteaza ca alea sunt mai bune decat la noi). Dar care? “healthy” si “bio”…spor in romania sa te hranesti “healthy” si “bio”
      “do u want cocaine?” …criminalitate. Adica un om care trage pe nas ce vrea el e criminalitate. Aha. Logic.
      vezi diferentele culturale…romanii n-au cultura. deci orice e diferenta culturale
      vrei sa faci niste mici pe balcon, ca ti-e dor de Romania . AAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHA. Tempula mea ca era sa te iau in serios
      vezi cat costa sa te distrezi acolo…iar uitam de intrari, nu?

      experienta mea din cateva capitale europene…PLM. Experienta de capsunar prost.

    • “Cu un salariu supravietuiesti. Cu 2 salarii e ok…”

      spor la trait in Romania cu un salariu. Bine, nici cu doua nu e musai sa o duci bine

    • #105

      “Am fost acolo ca turist, hold my beer ca va povestesc acum cum e viata in alte tari…”

    • #106

      >nu conteaza ca castigi mai mult, nu?
      Ai zis-o bine. Castigi mai mult si platesti mult mai mult.

      M2 Berceni – Pipera mie mi se pare un exemplu destul de bun.

      >nu conteaza ca alea sunt mai bune decat la noi
      Poftim? TOTUL are cantitati industriale de zahar adaugat in afara, unul din exemple. La noi mai gasesti si lucruri sanatoase.

      >Adica un om care trage pe nas ce vrea el e criminalitate. Aha. Logic.
      Din cate stiu eu traficul de stupefiante este ilegal. Poate ma insel. In centrul Bucurestiului n-am vazut asta.

      >romanii n-au cultura
      Self hate much? Nu te-ai nascut in locul potrivit, este? Daca erai in west acum erai deja milionar. In forinti.

      >AAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHA. Tempula mea ca era sa te iau in serios
      Toata postarea, sau…?

      >iar uitam de intrari, nu?
      Nu cred ca vorbim de aceleasi lucruri. La ce “intrari” te referi mai exact? O bere pe saptamana cu pisi intr-un club dupa o ora de asteptare la coada nu cataloghez ca distractie.

      >PLM. Experienta de capsunar prost.
      Sa fii tu sanatos.

      @iulia am specificat ca nu am fost doar ca turist. Daca experienta ta este buna… ma bucur. Si a mea a fost buna. Spun ce am observat si ce calcule am facut cat am fost plecat. Spun doar ca nu e roz nicaieri.

    • #107

      Turist de peste 2 ani, dar da, turist.
      In IT salariile sunt la fel Romania/Spania (apropo de capsuni) si cu finantele nu am probleme, dar ma astept ca nu toata lumea sa sara foarte departe de mediul pe economie.

      Nu toata lumea e din Pipera/Bucuresti, mai exista si alte orase. Si cat timp nu stai langa cea mai aglomerata sosea in Bucuresti, calitatea aerului este mai buna in multe din cartierele capitalei.

      In Barcelona spatiul verde: 6,6m2 per locuitor. Sub limita de 9m2 recomandat de World Health Organisation.
      Si ce sunt acesti 6.6m2? BETOANE cu palmieri. Nu produc oxigen nici pentru papagalii din copac.
      La cei 1.6 mil de locuitori se mai adauga anual 36mil de turisti, mai adauga cativa zeci de mii de hoti si ramai fara aer, fara spatiu si fara telefonul din buzunar.

      De multe ori in vest nu o sa iti permiti anumite lucruri pe care cei de acolo si le permit doar din cauza faptului ca poate nu platesc chirie (sau au facut contractul acum 10 ani), au avut mai mult timp de cautat si le este mai usor sa se interactioneze cu oamenii de acolo. Si nu iti imagina ca venind ca strain in primul rand si apoi ca roman, toata lumea o sa se imprieteneasca cu tine in a 2a zi. Sunt destui conationali care au contribuit la imaginea Romaniei si oricum, oricine e reticent la straini. In orasele mari nici macar nu stii cu cine stai in bloc, oamenii vin, stau si pleaca foarte repede.

      Nu discut aspectele pozitive, nu mereu este totul roz, doar ca nu intelegi limba sau iti pasa mai ca nu citesti stirile. Coruptie si bani aruncati aiurea se intampla peste tot.

    • #108

      @ion in west e lobby, te rog frumos.

    • #109

      Va întreb si pe voi:
      Cum e de trăit in Zurich ? Dar in zona franceză a Elveției ? Ce înseamnă un salariu decent pentru fiecare zona si cam care sunt taxele ?

      @Florin: Cat ia pe luna, in mână, psihiatrul de care ziceai ? Se descurcă cu banii aia ? Cat poate pune deoparte ? Cat sunt chiriile ? El este specialist, la început sau are ani de experiență ?

      Mulțumesc mult !

    • #110

      Ai fi surprins sa afli ca orice sistem din Europa de vest este stralucitor comparativ cu sistemul din romanica. Iti ofera drepturi si apoi obligatii . Iar in ceea ce priveste inceputul unei noi vieti aici , in primii 2-3ani este mai greu dar ceea ce urmeaza dupa , este cu adevarat o viata normala .

    • #111

      Ba sa dea naiba cat de futut e vestul asta. Am plecat cu o suta de lire si o valiza de haine vai mortii lor, din aia o suta 50 mi i-a furat camerista. Daca ar fi cum spui tu, acum eu ar trebui sa fiu pe sub pod. In nici un caz nu as fi in situatia in care sunt acum.

    • #112

      In jur de 4800€ zicea relativ recent. Are 30 de ani, deci e oarecum la inceput. Cu banii se descurca. Nu stiu sa iti dau alte detalii momentan.

    • #113

      @Hermann
      Ca sa determini un salariu decent trebuie sa iei in calcul cheltuielile, si astea difera daca esti singur sau cu familia si copii. 6000 CHF net ar fi arhisuficient pentru o persoana dar la limita sau insuficient pentru o familie cu copii.
      In mare cheltuielile lunare in zona Zurich ar fi asa, presupunand familie cu 1 copil si un singur salariu:
      – chirie aparament 2/3 camere: 2000-3000 CHF
      – asigurari medicale 2 adulti + copil : 600 CHF
      – transport public 2 adulti : 200 CHF
      – internet/telefonie mobila: 150 CHF
      – alimente: 800-1000 CHF
      Deci minim 4-5K CHF, fara nici un fel de marja/economii. Taxele sunt cam 10% (progresive) , dar deducerile individuale conteaza foarte mult. De exemplu, cu 3 copii aproape ca nu mai platest taxe (se duc pe la 3-4%). Nu ca ai iesi pe plus cu asta, dar macar stii ca muncesti pentru ei si nu pentru stat. Mai adauga la asta in 10% contributiile sociale (pensia pilon1 si pilon 2). Deci in mare 20% scazi din salariul brut negociat – la 10K chf pe luna primesti 8K CHF in cont. Evident, exista si nuante (tipul de permis de lucru nu iti schimba nivelul de taxare, dar determina daca esti taxat la sursa sau nu).
      De luat in seama si cresa pentru un copil mic (aici e o intreaga discutie): poate costa pe la 3000 CHF. Cu 2 copii la cresa un salariu se duce doar pe cresa (stiu situatii).

    • #114

      @florin In ce zona a Elveției este ? E adevărat ca se castiga mai bine in Zurich decât in regiunea franceză a Elveției ?

      @gheo80 Care sunt diferentele intre regiuni (mă refer intre cea franceză si cea germana a Elveției) ca si salariu si nivel de trai, preturi, chirii etc.? Unde e mai bine de trăit ?

      Mulțumesc mult pentru răspunsuri !

    • #115

      in Barcelona ca sa iti faci rezervare pentru a iti lua numarul de identificare fiscala ca si strain trebuie sa dai spaga. Nu mult, parca 50-100 eur. Spaga este sub pretextul ca vine cineva cu tine sa te ajute sa completezi actele dar defapt tu nu ai cum sa faci rost de o rezervare, iar altii pot. Asta este in oras, am inteles ca e mai simplu in localitatile de langa.

    • #116

      @hermann – in zona franceza se aduna toti cioroii, aspect de maroc/magreb. elvetienii “germani” nici nu-i considera pe aia conationali.
      ghe80 a nimerit-o bine cu cheltuielile, cu 6k CHF esti un sarac mai rasarit pe acolo. 2-3000CHF ia o vanzatoare la COOP.
      Gunoiul il platesti un functie de cate pungi arunci. Sunt pungi speciale, la suprapret. Nu poti sa pui gunoiul in ce punga vrei tu. Sticlele si alte ambalaje voluminoase le duci tu voluntar la pubelele speciale, sa nu umpli prea multe pungi.

    • #117

      @ionut: In conditiile astea, €4800/luna, net, nu e bătaie de joc pentru un medic psihiatru ? Si vorbim de doctori, care cică astia sunt aproape “răpiți” ca pâinea caldă de către statele cu bani. Ceva nu se leagă sau nu am inteles eu bine ? Cum se explica faptul ca un doctor are un picut mai mult decât o vânzătoare sau o camerista si nici asa nu e un salariu decent ? Atunci la ce mai pleaca atata lume ?
      Cititi ce tocmai a postat Zoso azi. Cică acolo esti un cetatean de mana a doua. Si atunci, cum e mai bine: Boier in tara ta dar de fapt un bogatas de carton in comparatie cu boierii altor tari sau un cetatean de mana a doua/a saptea/a noua sau care o fi ea, in alta tara ?

    • #118

      Cine a zis de psihiatru?
      Medicii sunt mai bine platiti, daca e si chirurg cu atat mai bine 10-12-15k CHF in sus. Dar chirurg bun, cu operatii complicate, gen ortoped, nu prima mana, dar mana a doua la o clinica privata. La care pacientii vin cu avionul personal din Kazahstan si platesc 100-120k CHF pentru distractie, operatie pe coloana & shit.
      Si isi permit chirie de 2-3000CHF in zone bune , ap decente, nu lux suprem.

    • #119

      @ionut: “Cine a zis de psihiatru?
      Medicii sunt mai bine platiti, daca e si chirurg cu atat mai bine 10-12-15k CHF in sus. ”
      Florin a zis mai sus ca el cunoaste un medic psihiatru care ia €4800/luna, net. Prin urmare putin comparativ cu ce spui tu. La asta mă refer.

  21. #120

    mi-a luat ceva timp dar eu chiar am electrician brici si instalator asemenea

    in rest subscriu la tot ce spune Pluto

    • #126

      Am scris si mai sus. Trebuie vazut procentul din buget, nu din PIB. Pentru ca in vreme ce altii au bugetul pe la 50% din PIB la noi e sub 30%. Si cand raportezi ce suma din buget se duce pe asistenta sociala vei avea surpriza sa ne gasesti fruntasi.

    • #127

      Plus ca oamenii care pun intrebari din astea nu realizeaza ca alea sunt tari care ISI PERMIT sa cheltuie atat, ca n-au PSD . Sunt tari in care se fura mai cu bun simt, sa ramana bani si la sanatate , si la infrastructura, basca le ajunge si de 1.7 milioane de azilanti si, mai nou, si familiile lor. Intelegi de ce nu-i bine sa te iei numai dupa ce citesti pe digi24 ci ar fi cazul sa stii sa si interpretezi informatia?

    • #128

      Cipper are dreptate, PIB-ul n-are nicio relevanta la calculele astea. Noi avem un pib total mult mai mare ca al ungariei dar la venituri la buget noi incasam mai putin ca ei la o populatie dubla. Cam asta-i genul de manipulare al psd-ului si al a3: “a crescut pib-ul cu 10%, cresterea asta trebuie sa se vada in buzunarele romanilor”. Se vede deja. I se vede doar putin capul acum, la anul o sa se vada toata pula.

    • #129

      @Cipper & Iulia
      Probabil ca e cam tarziu pentru raspuns dar macar pentru satisfactia mea personala:
      Date de intrare:
      – in RO – chelt protectie sociala=14,6% din PIB(al Romaniei)
      – medie UE – chel protectie sociala = 29% din PIB(al tarii respective)
      astea sunt cifrele de la Eurostat
      Si acum tu zici ca:
      – in RO – Buget = 27% din PIB
      – in EU – Buget = 50% din PIB
      Daca iau toate astea drept bune, facand cateva calcule rezulta asa:
      – in RO – Chelt protectie sociala = 54% din Buget(al RO)
      – in EU – Chelt protectie sociala = 58% din Buget(al tarii repective)
      Si acum stiind ca in tarile dezvoltate PIB-ul este mult mai mare pe cap de locuitor, trage matale( dl. Cipper) singur concluziile, cine cheltuie mai mult pentru protectie sociala. Asta e aritmetica.
      Si din punct de vedere moral, deci daca guvernarea e proasta si nu reuseste un grad de colectare mai bun ca sa faca un buget de 50% din PIB ca in tarile civilizate, acum ce-ar trebui? Sa nu mai cheltuie nimic pe protectie sociala? Adica da-i in plua mea, sa moara, de pensionari si de puturosi!

  22. #130

    Romania a inceput sa moara incet dar sigur si sincer cred ca isi merita soarta. Cand te doare in cur de generatiile viitoare atunci ti-ai pierdut dreptul ca stat sa te miorlai ca scade natalitatea sau ca tinerii capabili pleaca in afara. In schimb plangem ipocrit cu lacrimi de crocodil ca a murit nea Mihai. Neamul roman este mare amator de moarte si de ritualurile ridicole de dupa moarte , mai putin ne preocupa prezentul si se pare ca deloc viitorul, suntem mari consumatori de trecut asa zis glorios…
    Noapte buna Romania !

  23. #131

    Dacă ajută soarta, în ianuarie o să văd vama Nădlac în oglinda retrovizoare, din parte cealaltă a frontierei. Tot pe termen nedeterminat.

  24. #132

    Ce se întâmpla cu casa pericol ? ai vândut-o pe bani buni ?
    De ce nu ne spune in ce țara pleaca ? Daca este Franța am niste sfaturi.

    • #133

      Ce sfaturi, poate mai interesează si pe altii ?

    • #134

      Desigur. Am pus-o pe olx ca e full fără piele, nu bate, nu troncane, de nefumător.

      Casa e ok, nu e pericol pentru ca am observat neregulile la timp. Dar putea fi, și ar fi fost ascunse greșelile bine mersi pana la primul cutremur. Casa e a mea și nu am de gând sa o vând.

      Si nu spun unde plec pentru ca țin la intimitatea mea. Plus ca nu unde plec e subiectul, ci de ce plec.

  25. ba, oamenii saraci IN TOATA LUMEA nu voteaza si nu ii intereseaza votul.

    Cand s-a facut votul universal, toata lumea credea ca partidele socialiste vor lua votul saracilor, deci vor avea 80% din Parlament si vor rupe. Nu s-a intamplat asa. Saracii nu voteaza si nu cred in vot. Daca il cumperi, voteaza, daca nu nu. Chestia asta s-a verificat si in SUA, in perioada actuala, s-a verificat peste tot.

    Pur si simplu ei traiesc pe o alta logica. Chestia cu votul din convingere e pe alt nivel al piramidei lui Maslow. La cat dezinteres au saracii pentru vot, cel mai logic ar fi sa nici nu aiba dreptul la vot, dar na, de ce sa le dai o “cauza nobila” socialistilor.

    Solutia este sa faci si tu ce fac pesedistii, adica un partid care sa cumpere voturi. Cum a fost PDL, care facuse o masina politica capabila sa bata PSD. Si stai linistit, ca nu o facea pentru ca reusise sa ii convinga pe saraci cu idealuri.

    • #136

      Explica-le asta si celor ce stau cu moralitatea in gura :))

    • incerc 🙂

    • #138

      cum naiba? pai in Romania tocmai aia din middle class, educati si liberali nu au votat. nu va apucati sa spuneti ca aia votau si ei psd. doar cand iei in calcul aia 3,5 milioane de corporatisti care 90% nu au votat si tot nu confirma teoria.
      in Romania numai saracii voteaza.

    • #139

      Concluzia e ca daca nu votezi esti un sarak.

    • #140

      cc Dacian, Usereu, peneleu #ulei #galeata

    • @marian

      complicat, dar s-a demonstrat ca functioneaza.

    • @costica mecanicu

      ca dovada ca pentru publicul de ne-saraci e nevoie de politicieni care sa stie sa traga lumea sa voteze, altfel publicul nu se motiveaza singur.

  26. #143

    România va ajunge să aibă o populație îmbătrânită, săracă, cu doar cativa tineri fara serviciu, incompetenti si delicventi.
    In aceste conditii PSD isi va anagrama denumirea ca sa fie votat in continuare si va fi ceva de genul DSP sau PDS si va pune in aplicare următoarea idee: Taxa de vizualizat bătrânii.
    In ce consta asta ?
    Esti stabilit cu familia in alta tara si nu mai calci pe aici decât ca sa iti vezi parintii ?
    Skype, MMS si whatsup interzise. Asta te va face sa vii in tara ca să-i vezi. Vrei să-i vezi ?
    Pai simplu, platesti o taxa către statul român parazit si incompetent. Exact ca la Zoo ! Taxa poate fi simbolica sau poate fi echivalentul tuturor taxelor si impozitelor pe care le-ai fi plătit daca erai in tara pe perioada cat ai fost plecat.

  27. #147

    Dragă Pluto,
    Eu mai stau.
    Cu drag,
    Uranus

    • nu ştiu ce cultură muzicală are Pluto, da* io în locul lui ţi-aş fi răspuns cu un citat din Bloodhound Gang 🙂

      Yeah I’m hung like planet Pluto hard to see with the naked eye,
      But if I crashed into Uranus I would stick it where the sun don’t shine.

  28. Am evitat multa vreme sa fac pasul asta. Mi se parea ca e greu sa ma mut in alta tara, femeie singura si cu o pisica.
    Dar am ajuns la fundul sacului de speranta pentru viitorul meu in tara asta. Am facut bronsita anul trecut iesind la proteste. Si concluzia pe care am tras-o este ca, noi suntem undeva jos in strada – afara, ei sunt in masini 4×4 blindate si in vile bine pazite, toate platite din banii nostri.
    Sincer, nu ma deranjeaza atat de mult ajutoarele sociale, cat ma deranjeaza “ajutoarele” pe care si le iau politicienii.

    Anul asta nu am mai iesit. Anul asta am grija de sanatatea mea, pentru ca daca mi-o fut, nu ma pot baza pe CAS. Anul asta dau teste si particip la interviuri ca sa plec.

    Cam prin martie estimez eu ca o sa comentez aici de altundeva. Daca iese cum imi doresc eu cel mai mult, Edinburgh, daca nu cam orice alt oras de prin Europa.

    • #150

      Put a picture with your pussy !

    • #151

      din pacate, esti tarziu la partyul asta, iuliana e aici de 10 ani:)

    • #152

      Amazon angajeaza in IT in Edinburgh. Nu ar trebui sa fie dificil si conditiile de viata de acolo in special casele sunt chiar confortabile. Iti recomand o umbrela, totusi 😉

  29. #153

    Si de ce se mai plange daca tot pleaca ?

    • Pentru ca dupa ce traiesti mai mult de un sfert de viata intr-un loc, nu e chiar usor sa te “smulgi” de acolo, oricat de loner sau antisocial ai fi.

  30. #155

    Am fost plecat 2 ani, m-am întors, mi-e mai bine aici.
    www.youtube.com/watch?v=k94xtFErass

  31. #156

    Bai, anu asta m-a facut imun la toti bocitorii care plang de pe margine.( si asta e valabil si pentru toate ranturile lui Cetin ).
    Daca e asa nasol, faci ceva in privinta asta. Altfel inseamna ca nu e asa naspa.
    Nu exista sa plangi cu lacrimi de crocodil de pe margine. Ori te cari din tara ori intri in politica.
    Da, nu-i usor sa pleci repede ( eu inca mai construiesc la asta, si lucrez la americani, la ditamai fabrica internationala ).
    Dar pula mea, daca aia 600000 de insi din ianuarie se inscriau intr-un partid, pana acum era gata structura organizatorica in teritoriu, linia politica si planul de bataie fie pt anticipate fie pt 2020. Cu certurile si dezertarile inerente cu tot.
    Nici PSD-ul nu are atatia membrii. Abia asa te poti bate cu ei, si sa ii arzi unde chiar conteaza, adica la vot.
    Asa ca pana reusesc sa plec, varianta mai la indemana a fost intratul in politica.Nu stiu cat de optimisti putem fi ca se schimba ceva repede si bine asa, dar macar e implicare, nu comentat de pe margine.
    Dar romanu e si mandru si principial, trebuie sa se pogoare Mesia ca sa se dea jos din pat. USR e dezamagitor, Ciolos e bubos, si tot asa.

    Deci din partea mea, shut the fuck up!
    Ori plecati din tara ori va implicati!
    P.S: Bafta Pluto!!

    • #157

      Incerca de exemplu la o scara de bloc sa strangeti bani pentru ceva: o reparatie minora, schimbatul unor becuri.De reparat acoperiul nu mai vorbim ca in afara de cei care stau la ultimul etaj pe nimeni nu intereseaza.Cum sa faci asta la scara mare, efectiv nu poti fiecare vine cu parerile, orgoliile si basinile lui.

    • #158

      Am auzit o povestioara interesanta nu demult la TV. Inainte de alegerile europarlamentare pdl trebuia sa aleaga 2 din 3 pentru locurile eligibile: cezar preda, baconschi si pe al treilea nu-l mai tin minte.
      Oricum, toti 3 baieti fini, intelectuali nu niste niste ratati cum ar crede unii. Elena Udrea a zis ca ea nu se baga cu intelectualii, ea e cu pula si cu banii doar, asa ca i-a inchis pe toti 3 intr-o camera si i-a pus sa se decida singuri care-s aia 2. Ce crezi ca au decis intelectualii dupa discutii? Nimic, au iesit la fel cum au intrat, la fel de intrelectuali si ratati, cum ar spune unii. Nu s-au putut decide care sa renunte.

  32. #159

    Cocosul este un feature, nu un bug. Prima data la mai mult de 3 stele?

  33. #160

    Succes pe unde te duci! Cam într-un an o șterg și eu definitiv cu tot cu familion.
    Mă fascinează cum mulți (nu de aici, ci de pe stradă în general) refuză să vadă scumpirile. “Refuză” e termenul. Dăm 900 de lei pe un coș de produse pe care dădeam 600 acu’ vreo câteva luni. Aceleași produse. Și lumea nu realizează chestia asta.

  34. #161

    În dubla calitate de electrician și instalator, privind dintr-o altă perspectivă, pot să-mi expun nedumerirea și regretul interior că trec săptămâni când nu-mi sună telefonul de serviciu de la vreun posibil client. Chiar și acum aștept două confirmări de la niște discuții antamate și parafate verbal, dar, cum verba volent, se pare că tot gigeii de cartier sunt prima opțiune.
    Ce-i drept locuiesc la țară, deci comenzi mai puține decât au „nababii” marilor orașe.
    Singura satisfacție care mă consolează e muia pe care le-o servesc politicos foștilor posibili clienți, la vreun an sau doi, când mă sună din nou dacă nu cumva sunt disponibil să le repar ce au făcut meseriașii de casă.
    Norocul meu pe acest site, e că n-o să primesc niciun unlike, dar ca să aveți o idee despre cât de scum e un meseriaș hulit și bârfit pe la colțuri, anul acesta, după aproape 200 de zile lucrate efectiv, scăzând toate cheltuielie și taxele încă înregistrez o gaură de 5000 de lei. Deci irecuperabili.
    Unii pleacă (!) că nu găsesc meseriași, alții pentru că nu sunt solicitați. Lamentări futile de ambele părți.
    P.S. Anul viitor apelez din nou la soluția facilă, nu de alta dar tare mi-e teamă că la vârsta pensionării, ghinionist cum mă știu, nici măcar de statutul de asistat social nu cred că o să beneficiez.

    • #162

      Stimabile, da-i un mail lui cetin. Fa-ti reclama. O recomandare conteaza mai mult decat faptul ca cineva estimeaza prost o lucrare.

    • #163

      Bo$$ cum adica dupa 200 de zile lucrate tragi linie si esti pe minus 5000 lei.Ceva este in neregula ori esti prost contabil ori ai un tarif mai mic fata de pretul pietei.

    • #164

      Muta-te la oras. Si eu as avea nevoie pe cineva pentru doua lucrari mici, la care nu ma pricep. Nu vine lumea ca prefera sa ia lucrari mai mari, gen instalatie completa case sau automatizari de porti, si te amana pana ti-e jena sa mai suni.

    • #165

      Ion: Am reclamă suficientă și destul de vizibilă (aveam până și în Pagini Aurii, de mă sunau toți în urmă cu vreo zece-cinșpe ani, dar doar ca să le ofer consultații). Dar la țară criteriul rămâne prețul. O spun cu toată convingerea, după 17 ani de activitate independentă. Crede-mă, sunt sătul de fandosiți cu SUV-uri ultimul răcnet, dar care atunci când își echipează casa sunt incredibil de zgărciți. De ce? – Pentru că instalațiile din lucrările rezidențiale sunt lucrări ascunse. Ceea ce se vede în urma muncii efective sunt doar obiectele și aparatele, la care instalatorul a contribuit doar cu racordarea și fixarea lor pe perete. Numai că o instalație prost făcută constituie un pericol de incendiu sau inundație indiferent de costul lustrei cu cristale de murano sau chiuvetei purtând semnătura unui designer celebru.
      RobertD: Ecuația e în felul următor: sunt obligat de piață să lucrez la prețuri de boschetari, compensând, ce-i drept, prin viteza execuției (de exemplu: o centrală termică plus 6-7 calorifere, două zile), după care, în prostia mea, îmi achit și toate dările către stat chiar dacă nu dau facturi pentru 100% din activitate. De exemplu, numai CAS-ul pentru anul viitor va fi 5700 de lei, corespunzător salariului minim.
      Nu mă refeream la bilanțul contabil scriptic, ci la un bilanț în totalitatea sa (ce câștig versus ce cheltuiesc cu activitatea profesională plus ca să trăiesc). Un alt exemplu: consum motorină ca să mă deplasez, dar nu o pot deconta pentru că autoturismul este în proprietate personală.
      Ca să mă exprim plastic, momentan consum din grăsimea cocoașei. Închipuie-ți că valoarea așa zisei manopere, de pe piața liberă, este cumva dublă față de în urmă cu 17 ani. Cât era venitul mediu al unui salariat atunci și cât este acum? Îți spun eu: Atunci era de 3 milioane de lei. De-aia era rentabil să fii liber întreprinzător atunci, iar acum este o corvoadă.
      rdb: În oraș lucrez rar pentru că de fiecare dată îmi sar pensionarii de pe scara blocului în cap. E un stres pe care prefer să-l evit.

    • #166

      intreaba cineva de mailul tau. i-l dau ori ba?

    • #167

      arhi: Dacă-i din zonă, și caută pe net, mă găsește singur. Dacă e din celălalt colț al județului, e mai greu.
      Oricum, mulțumesc! Dar nu am precizat că în ianuarie plec pentru câteva luni.
      P.S. Comentez pe-aici strict de dragul socializării.

    • #168

      Eu bag de seama ca doar te plangi si ai nevoie de un contabil mai bun. Fa-ti naiba o microintreprindere si dai 3 % si muncesti cat vrei cum vrei. Sa te roage lumea cu reclama la arhi pe blog si tu sa zici nu mersi … eu nu inteleg.

    • #169

      Atunci da o fuga in cel mai apropiat oras si vezi daca/unde se construiesc cartiere rezidentiale sau case, aia sigur au nevoie de electricieni care sa le faca totul, si pe care il pot chema si pe urma sa rezolve diverse probleme.

      Scapi de pensionari si poate si de zgarciti.

    • #170

      Am cautat mult un instalator bun. Am gasit doar laudarosi cu preturi exorbitante si calitate slaba a lucrarii.

  35. #171

    Românii nu se respectă între ei, nu colaborează pentru scopuri comune. In alta tara un cetățean era nemulțumit de sentința judecătorilor( civil). A strâns semnături cu toti vecinii sa meargă la senatorul arondat.
    De exemplu când o biserică a ocupat un parc sau spațiu viran între blocuri cine a protestat, a blocat șantierul, a chemat poliția; desi toți erau nemulțumiți.
    Deci există o nemulțumire însă nu stiu sa articuleze soluția, gen europenii din vest vs imigranții economici.
    Prostii aștepta la politicieni însă ei au alte priorități….

  36. #172

    Dar cine o sa schimbe țara asta dacă o părăsesc toți oamenii cu potențial ?

    • #173

      Societatea o sa fie intotdeauna condusa de cei multi, nicidecum cei inteligenti. Forta si urletul depasesc ratiunea. Prosti sunt multi iar sistemul democratic ii incurajeaza sa se exprime. In tiranie si feudalism puteai sa mai ai noroc sa nimersti unu mai luminat, dar in democratie sansele sunt mult mai mici. Cu educatia distrusa, asa cum e in romania, sansele sunt zero. Schimbarea va fi doar in rau.

    • #174

      Viața e prea scurtă…

    • #175

      E mai simplu sa-i lasi pe prosti s-o distruga singuri si repede ca apoi s-o refaci mult mai eficient decat sa te chinui sa-i convingi pe prosti ce si cum ar trebui schimbat. E o lupta cu morile de vant. D-aia cei cu potential pleaca. Grabim distrugerea inevitabila si in acelasi timp nu ne irosim viata.

  37. #176

    Ca s.a hotarat omu sa plece e treba lui. Da’ motivele invocate in text sint de-a dreptul imbecile.

  38. #177

    Pentru mine a fost mai simplu caci m-a chemat la “firma mama” in Franta DAR cand am plecat aveam aceleasi temeri.
    De altfel, in ultimii 5 ani dadusem cu piciorul la doua alte oferte din afara pe motiv ca in Romania o sa fie bine si in plus, merg pe munte, sate transilvanene, delta in miez de noapte fierbinte de vara, etc.

    Dupa alegerile 2016 am zis ca gata, plec. Culmea bulanului ! in februarie am primit oferta asta de job in Franta….dar tot m-am dus la proteste sperand cumva ca protestele vor reusi, ca psd o sa cada si ca se vor intoarce tehnocratii iar eu voi ramane….inca niste mandre de iubit, nah…..dar nu.

    Eh, si am plecat gandindu-ma ca franceza nu stiu, engleza n-as putea spune ca excelez, ca o sa-mi pierd jobul in perioada de proba dupa ce voi fi cheltuit 6.000 euro (imprumutati de la banca in RO) cu mutarea si gasirea unui apt. de inchiriat acolo, ca ce carici fac eu in franta, ca oamenii sunt jegosi, ca musulmani, ca miroase a urina in oras si ca in final o sa ajung om al strazii prin europa.

    Dar nah, pentru prima oara am inchis ochii si am zis ca mai rau psihic decat in tara nu are cum sa-mi fie…

    Si-acum la 9 luni de atunci pot spune ca am gresit in aproape toate supozitiile initiale si singurul regret ca nu am plecat mai devreme.
    Nu vreau sa le iau la rand ci vreau sa vorbesc doar de munca pentru cei care cred ca e greu sa-ti gasesti de munca, ca nu te cheama nimeni, etc. Oameni buni, important e sa fiti aici, sa aveti o adresa franceza si un numar francez si un cv okeish si ofertele sunt o groaza. Nu vorbesc de domeniul meu care nici macar nu pot spune ca e cautat (economy-related) dar in orice, de la patiser la decorator de parcuri si verdeata iar daca stiti si franceza deja puteti spera la un birou in “La Defense”. Profilul de linkedin a cunoscut o crestere enorma de vizualizari o data ce am schimbat locatia sI guess what ? incercand sa vad cum e piata am inceput sa aplic pe ici pe colo sa vad daca sunt sunat si am fost….de vreo 2 ori si 2 ori am mers la interviu. Nu am primit joburile dar nici nu vroiam cat timp sunt ok cu actualul.

    Ce vroiam sa spun celor care au dubii e ca important e sa fiti aici, apar oportunitati de peste tot. Te plimbi prin oras, vezi anunturi, sunt vreo 8 siteuri serioase de joburi, profilele sunt vizualizate si primesti feedback cand esti refuzat ca sa stii ce sa imbunatatesti.

    Sigur, sa lasi tot in ro si sa vii aici fara niciun ban e nebunie curata insa daca in urma vanzarii asseturilor din ro ai macar 6.000 de euro, eu zic ca iti ajung 4 luni pentru cuplu iar in 4 luni cred ca e aproape imposibil sa nu gasesti ceva.

    Altfel, plm, azi dimineata s-au introdus noile trenuri pe ruta mea spre munca care le-au inlocuit pe cele vechi care aratau mai bine decat tramvaiele bucurestene. Noile trenuri au afisaj digital, sunt silentioase, scaune capitonate iar evenimentul de lansare a fost cu cafea si macarrons in toate statiile deservite. Simt ca traiesc in puii mei !

    Daca m-as intoarce in Ro ? nici daca o sa ajung sa dorm sub pod aici! Romania e istorie pentru mine, mai am de vandut motocicleta si casa bunicilor si gata, am terminat cu Romania si pot spune ca am realizat cel mai important lucru din viata: NU mai platesc bani interlopilor care sa-I sparga in insule exotice cu pitipoancele de partid, ceea ce va doresc si voua!

  39. #178

    Surprinzator de multi de pe aici nu aproba. @Pluto, inteleg perfect si vreau sa te urmez.
    @ceilalti impotriva: poate am obosit sa ma lupt cu sistemul. E mai usor sa fii indiferent in alta tara. Macar te ajuta moralul.

    As vrea sa aud 5 (cinci) doar 5 motive serioase ca sa nu pleci. Le poate da cineva? Sariti peste familie si prieteni, subiectul poate fi discutabil si delicat. Alte 5 motive.

    Multumesc

  40. #181

    Eu sunt acum prin sud vestul Europei, la caldura.
    Sunt f multumit. N as veni.inapoi pt nimic. Daca ma plicti.aici, o parchez la Miami.
    Calitatea vietii e buna. Mai.ales ca nu ma fute nimeni.la.cap, n am treaba cu cretinismul zilnic din.Ro.
    O viata are moshu.

  41. #182

    Oh hei s-a strans gasca de oameni care pleaca, guys, wait up! Poate punem de un arhimeet la anu cand o iau si eu incolo ca sa șăd undeva mai rezonabil.

  42. #183

    Doar o adnotare. De regula vanzatorii vestici nu expedieaza electrocasnicele mentionate de tine in afara tarii lor. Rare exceptii mai exista intre Germania si Austria, Franta si Benelux, Anglia si Irlanda. Si daca nu prea ai de unde sa ti le aduci vanztorii locali (romanii) pot scumpi mult produsul, ce poti sa (le) faci ? Electronicele care nu sunt insa de volum (sau greutate dupa caz) le mai poti inca procura din afara la costuri mai mici. Sigur, cu dezavantaje, spre ex. daca se strica in garantie, returnarea lor va fi putin mai dificila. Dar, in linii mari poti spune ca nu este o blocada de neinvins. Problema insa e alta … Carausi nostrii n-au nicio problema in a trata marfurile sensibile precum sacii de cartofi, sa le arunce dintr-un camion in altul, nici nu le pasa ca-ti expira tie vreun termen de returnare, pe scurt, ii doare in ___ ca pe oricare alt roman de viata si problemele altora. Eu momentan am avut nevoie de un dentist si am gasit unul okeish (sa lucreze cat de cat bine, nu asa cum trebuie) dupa ce am fost la mai multi, dar nici acesta nu s-a putut abtine sa nu adauge ceva, macar acolo o ciupeala, pe langa devizul initial. La care insa n-am avut nimic de comentat, pentru ca macar asta si-a batut joc de banii, nu de sanatatea mea. Si in general la noi asa sta treaba. Trebuie sa facem o invarteala, o prostire, o furaciune, ma rog, ceva-ceva acolo pe langa ce-a fost initial stabilit, altfel n-avem liniste, n-avem astampar. Puteti sa ma injurati daca vreti, chiar m-ar bucura, asta insemnand ca macar am reusit sa va atac, dar 99% dintre voi faceti exact ca restul. Extrem, dar extrem de rar i-am intalnit pe unii care sa se planga indreptatit de pesedism, de basism sau de orice altceva, fara a se scuza prin asta pe sine, “lasa ca sunt altii care fura si mai mult”. Asadar si prin urmare … nu va mai plangeti, sunteti prorpriile voastre victime !

  43. #184

    “Dar cel mai mult m-a socat cum s-au scumpit electrocasnicele. Fiind pe picior de plecare, am decis sa vand toate electrocasnicele pe care le cumparasem in ultimii 2 ani. Si ghici ce: orice produs este acum cu 40-50% mai scump. Acum de pe frigiderul pe care l-am folosit 2 ani pot primi mai multi bani decat a costat cand era nou. L-am cumparat cu 800, acum costa 1450, si il pot vinde cu 900 fara probleme. Masina de spalat am cumparat-o cu 600, acum costa 900+. Un aragaz costa aproape dublu fata de cat costa anul trecut.”

    Tin sa te contrazic, pretul electrocasnicelor fluctueaza cu 10% in functie de cursul euro ca majoritatea sunt de import si de perioada, de exemplu frigiderele sunt mai ieftine vara. In orice caz nu stiu ce masina de spalat ti-ai cumparat tu la 600 de lei, dar la banii astia nu gasesti decat puscarii gen myria sau vision adica cele mai proaste posibile. Idem la frigider iar aragazele nu au cum se sa scumpeasca atat de mult . Poate ai cumparat produse resigilate sau ultimele de la raft si ai prins niste reducere de 50% pentru ca aveau un defect estetic, alminteri bati campii maxim, asta o spune cineva care lucreaza in electroretail din 2011.

    • #185

      Arctic am cumpărat. Mi se pare un brand mai mult decât decent și garanția pe 5 ani m-a convins. Și nu, nu am așteptat cine știe ce reduceri. Am luat atunci când am avut nevoie de un produs

  44. #186

    Umm…cine te pune sa construiesti casa in Ro? Cand sunt n case misto de inchiriat. Profesionistii sunt simplu de sortat, dupa disponibulitatea de a emite facturi si a semna contracte. Normal ca daca bati palma la negru cu toti dubiosii ai probleme. Aaa duuuuh ! Turismul romanesc nu e ideal, dar are farmecul lui. Vai ii canta cocosul in cap. Daca avea si bile era mai grav. Deja o dam in patetisme. Pleaca, cale batuta, si nu uita batista pt mucisori

  45. #187

    Ma felicit si-acu’ c-am plecat in ’97. Ianuarie, era un viscol de parca era sfarsitul lumii. La fel si nevasta-mea. Singurul regret ca n-am plecat mai devreme, dar nah – am crezut si noi ceva ani c-o sa se schimbe in bine.

    Felicitari tuturor celor care fac pasul asta, trebuie OO sa faci asa ceva.

    Si inca odata un text al lui Radu Pavel Gheo care explica f frumos ce-si-cum:

    “Îmi permit să le dau un sfat românilor tineri, în putere şi cu dorinţa de a trăi decent, într-o lume decentă: emigraţi! Plecaţi din România cît mai aveţi timp. Aici n-o să reuşiţi mare lucru şi o să nenorociţi viitorul copiilor pe care, dacă sînteţi naivi, îi veţi naşte în România.
    Nu scriu asta aşa, într-un moment de furie sau dezamăgire. Am chibzuit mult. Sînt unul dintre cei care au avut şansa să se stabilească în Statele Unite şi ştiu la ce am renunţat, ştiu la ce am venit.[…]
    Gîndiţi-vă şi voi: România nu a oferit niciodată, în toată existenţa ei, măcar două decenii de trai decent. Eu aş zice că nici un deceniu, orice ar spune nostalgicii anilor ’70. Aşadar, de ce să trăieşti într-o ţară în care vor exista întotdeauna şapte vaci slabe, dar nu şi vacile grase? Pentru că aici nu s-a putut, nu se poate şi nu se va putea construi niciodată ceva durabil. Nici măcar pe termen mediu. Niciodată.
    Nu o să analizez acum situaţia politică sau economică, să aduc argumente pro sau contra. Invoc doar tradiţia şi istoria. România e o ţară în care lucrurile au mers mereu prost, iar cînd s-au îmbunătăţit cît de cît, minunea nu a durat mai mult de cîţiva ani. Mulţi s-au ratat rămînînd aici, cu speranţa că vor vedea cum, brusc, din bubele şi mucegaiurile locale răsar trandafirii ce vor fermeca Europa. Din bube şi mucegaiuri au răsărit bube şi mucegaiuri, care vor da alte bube şi mucegaiuri.
    Aşadar, dacă nu aveţi şansa unor rude, părinţi sau prieteni care să vă asigure traiul decent şi postul călduţ şi dacă nu sînteţi iremediabil tîmpiţi ori idealişti, plecaţi cît mai apucaţi.”

  46. #188

    Eu sunt plecat din 2011, la Bucuresti castigam binisor si erau perspective, dar am zis ca se poate si mai bine. Doua observatii la 6 ani distanta:

    – in 2011, un localnic din tara adoptiva (care locuise in Bucuresti vreo 8 ani si vorbea fluent romaneste) mi-a explicat ce nu i-a placut la Romania – chestiile minore de zi cu zi (caini, trafic, tiganie, mica spaga, etc.) care te rod pe dinauntru putin cate putin pana iti iei campii;
    – in 2017, o colega de munca ramasa in Romania cu care m-am intalnit accidental in aeroport la Paris si care din primele fraze a inceput instant sa se planga de diverse chestii din Romania, desi ne cunosteam foarte tangential.

    Deci da, prefer sa traiesc printre straini, cu mai mult sau mai putin, dar macar sa fiu tratat cu macar un dram de respect, sa simt ca statul lucreaza pentru mine si sa nu ma sufoc zi de zi.

    • #189

      Nici in stat din lume nu va lucrative pentru tine ca cetatean indiferent de tara US, Canada, Germania …..toate vor lucra pentru interesele corporatiilor care au donat……poate te referi la respectul statului fata de cetatean

  47. #190

    Am vazut cateva comentarii d’ale unora, care povestesc ca au plecat, detaliile despre munca sunt date sa nu stii ce face, ca poate te duci si ii furi locu de munca. Va zic eu cum am plecat: dupa 2 interviuri avute la Bucuresti, am zis ca plec, ca nu e de mine. Am intrar pe acest site ec.europa.eu/eures/eures-searchengine/page/main?lang=ro&app=0.12.1p3-build-0#/simpleSearch si am ales tarile unde vreau si ce stiu sa fac. Am ales tara, Elvetia, franceza, engleza si cunostinta de baza la germana. Am aplicat la cateva joburi in hotel. In cateva ore de la aplicare, m-au contactat. A 2 a zi am avut interviul si am fost luat, desi nivelul de germana era A1+, hotelul fiind in zona germana, St Moritz. Am ajuns ca practicant in restaurant; ajutat chelnerii, sters paharele…. Salariu: 1100 franci in mana dupa taxe, cazare, mancare. Al 2 lea sezon 1900 franci in mana. Al 3 sezon 2300 in mana. Al 4 lea sezon sper sa fiu in receptie, daca nu, imi caut un job cu durata contractului minim 1 an. Nu am specificat ca e un job sezonier, 2 sezoane/ an, 4 luni sezonu. Se primeste permis de sedere L, durata maxim 1 an, la contractele de sub 1 an. Permis B, durata 5 ani, la contractele cu durata minim 1 an. Permis C, la care poti aplica dupa 5 ani si este pe toata viata. Taxele sunt crescatoare pt permise. Pont: cine pleaca cu permis L si are de gand sa ramana acolo, si are permis L, il sfatuiesc sa il schimbe, desi costa in jur de 300 franci. Incepand cu permisu B, nu se mai poate schimba, ci trebuie refacuta scoala de sofer- 4K franci, din auzite.
    Ca salarii: un chelner restaurant a la carte – net 3600-3900. Chelner restauranta demi-pensiune, nu am habar.
    Pt orientare salarii: m.lohnanalyse.de/ch/alle-loehne.html sau www.lohncomputer.ch/de/loehne/ .
    Site bun de joburi in hotelerie:
    www.hotelcareer.com

    Sezoanele sunt: vara si iarna. Angajarile se fac intotdeauna spre sfarsitul sezonului. Asa e cel mai usor sa gasesti de munca. Desigur poti gasi si in timpul sezonului.
    Iar cel mai sigur e sa fii la fata locului si sa mergi cu CV in mana la receptia hotelurilor si sa depui si sa intrebi de munca. Asa te vede si te cheama si la o zi de proba.

    Sper ca v-am ajutat.

    • #191

      Madalin ar mai fi de adaugat ca aceste salarii pe care le-ai avut tu, sunt ok daca investesti sau te intorci dupa, in Romania. Daca vrei sa traiesti in Elvetia, nu ajung.

    • #192

      4000 euro in Elvetia e la limita de jos. Bagi excursii in DE sa te aprovizionezi de acolo.
      Undeva la 8-10k si altfel discuti.
      Oricum, in ambele cazuri, scapi de mizerie. Adica dai de civilizatie.

    • #193

      Pai cum asa ca vad ca zice Florin mai sus ca un medic specialist psihiatru, adica la început, are €4800 in mana. Asa bătaie de joc si acolo ? 😀

    • #194

      @Connex.

    • #195

      @Connex.

      Eu nu ma intorc in tara. Cu banii castigati dupa fiecare sezon, am mers in Germania la cursuri de germana, fiindca e mai ieftin, mai multa lume si durata este mai mare a cursului.
      Eu am primit banii aia in conditiile in care germana mea era precara, stiam sa vorbesc cat de cat, dar nu intelegeam aproape nimic, doar cuvinte si permisul e de scurta durata.
      Incepand de la permis B, ai deja o experienta, locuiesti acolo cel putin 5 ani, iar salariul evident e mult mai mare. Incepi de la 3500 net. Am prieten in partea franceza. Primeste 3900 net intr-o fabrica. Chiria 1000, mancarea 1500( sa fiu generos), foarte posibil chiar 800-900/luna, fiindca in supermarketuri preturile nu sunt foarte foarte mari. Scumpe sunt iesirile in oras. Si apoi tot ramane cu 1400.
      In Elvetia cine castiga net/luna intre 2100-2450, e considerat ca nu poate avea un trai norma, mai pe scurt, e sarac. Si cred ca cei mai multi cu aceste salarii, sunt cei cu permis de sedere scurta.

    • #196

      @ Hermann
      In Elvetia nu exista regelementare salariala in nici un domeniu. Un psihiatru poate avea probabil un salariu micut daca lucreaza in spitalul ”de stat” sau un salariu baban daca lucreaza la clinica de dezintoxicare de fite. Pentru aia 4800 in mana salariul brut este probabil in jurul a 7000. Mai mult sau mai putin, depinde de canton si localitatea in care sta 🙂

    • #197

      Madalin, ai uitat in calculele alea asigurarea de sanatate, o masina , asigurare+ impozite daca o are si ai pus degetul pe rana, nu prea iesi in oras. Daca mai are si un copil mai trebuie sa scoata un minim 500 la cresa pe luna. Spun minim ca de obicei scoti un 800 daca ai cresa la tine in sat subventionata si poti ajunge pe la 2300 pret intreg in satul vecin unde nu beneficiezi de subventie ca nu esti localnic. Cu cat mai ramane in cazul asta sa mai si traiasca? Socotelile astea simpliste nu prea merg asa. Poate mai fumeaza, 9 franci pachetul, sau vreo 150 pe luna daca le ruleaza, mai bea o bere 1 franc in magazin, 6 – 9 in bar, chestii din astea… Nu mai vorbesc daca se apuca de exotisme gen ski. La tine in sat, este 79 franci ziua. De persoana.

    • #198

      @ Connex.

      Asigurarea de sanatate, o ai din moment ce lucrezi. Ai dreptatea ta. Eu m-am referit strict la mine. Nu sunt pasionat de masini, nu fumez, nu beau. As trai si cu mai putin de 75 franci pe zi. Daca iti permiti sa faci saptamana schi sau o data la 2 saptamani, abonamentul e 800 franci, pt un sezon, cu acces la toate partiile, inclus si drumul, daca trece prin zona ta busu. Cand am sa reusesc sa obtin permis B, insemnand un job pe minim un an, si ca sunt stabil, am sa va fac un post cu toate detaliile, daca doreste detinatoul blogului. Dar mai e ceva cale pana acolo.

  48. #199

    Vad multi scarbiti pe aici de pomenile PSD-ului catre asistati. Dar vor in afara la taxe mici :). Ghinion!

  49. #200

    Si tu esti o oaie daca te plangi pe net. PLEACA IN PLM SI GATA.CA FACI ACOLO VREUN RAHAT , E TREABA TA.

  50. Bag si eu un guest post cu sfaturi de emigrare in Olanda? Chestii concrete, utile, de bun simt
    Poate pornim o serie, in functie de tara

    • #202

      da, ofc

    • #203

      sunt curios daca posteaza cineva cu bulgaria

    • #204

      M.ar interesa Olanda. Dar nu Amsterdam ci Utrecht sau Amsterdam.
      Btw, am auzit ca daca esti.adus direct cu job, pe 10 ani platesti doar 10% taxe. Adevarat?

    • #205

      Ender, poate ai vrut sa fii ironic, dar sunt destui la sud.

    • Ai mail

    • #207

      bai nu. chiar sunt curios. habar nu am ce e spre sud. toti pe care ii stiu eu au plecat spre vest, nord-vest

  51. #208

    Just a comment passing by…

    Plecat de 8 ani, singurul regret e că nu am prietenii aproape. În rest, sper ca ţara să moară de tot, aş trăiesc cu speranţa că legenda păsării Phoenix e adevărată…

  52. #209

    Citeva info despre Canada pentru cine este interesat.
    Ideal ar fi cine este interesat sa vina intr o mica vizita mai ales ca nu mai este nevoie de viza.
    Se gasesc jobs in domeniu electric, electrotehnic, chimic, prelucrarea petrolului, IT, contabilitate.
    Salariul depinde de provincie, experienta si marimea companiei.
    Un salariu mediu porneste de la $45000 pe an, in mina ramii cam cu $33000 pe an plus beneficii care depind de companie de ex asigurare medicala privata.
    Costurile lunare depind de privincia si orasul in care esti.
    Orase scumpe Vancuver, Toronto, Montreal
    Orase ceva mai ieftine Calgary, Regina, Halifax…in orasele mai ieftine si veniturile sint mai mici.
    In Ontario salariul minim pe ora este de la 1 ianuarie $14 pe ora si de la 1Jan 2019 urca la $15 pe ora.
    In Toronto si imprejurimi costurile sint :
    Chirie ap 2 camere intre $1200- $1800 depinde de zona, se plateste separat consumul electric in jur de $100.
    Masina used decenta in jur de $7000 and up.
    Asigurare masina pentru nou venit de la $2000 in sus .
    Bilet autobuz $3.25 student $2.10.
    Benzina azi $1.22 mai scump in centrul orasului.
    Mincare pentru o familie de 3-4 intre $300-400 pe luna nu organic.
    Job sites monster.ca, ca.indeed.com, craigslist, kijiji.
    Lunar o familie primeste un check de la guvern pentru fiecare copil in functie de veniturile familiei intre $150- $450 .
    TVA romanesc se numeste HST si este de 13%
    Un schimb de ulei regular intre $30 si $55, sintetic intre $70 si $90.
    Un Tv lcd fara fite $199 de 32 inch.
    Smart Tv $399 de 32 inch.
    As scrie mai amanuntit daca vreti.
    Si pentru desert de la anul de ziua Canadei marijuana la liber.

  53. As plati sa-mi explice cineva cum naiba mananca 3-4 persoane cu 400 de dolari pe luna in Canada. Abia ce m-am intors de la Costco, unde am lasat 150 pe mai nimic. Adica nu ma pot apuca sa fac ciorbe si prajituri din ce-am luat. O singura paine e 3.5 dolari, deci doar asta bate suta pe luna. Sau sunteti toti la dieta?! Eu pe mancare dau cel mai mult, mi se pare incredibil de scumpa comparativ cu Germania, sa zicem.
    Btw, eu nu m-as muta in Canada, adica as emigra in Europa daca ar fi numai dupa mine.

  54. Ok, rant lung (pentru cei interesati de Madrid, poate ajut cu informatiile).

    Istoric (puteti trece peste asta daca nu va intereseaza):
    Aprilie 2016 – aplicat la doctorat
    Octombrie 2016 – primit mail ca sunt acceptata la doctorat, cu mentiunea ca trebuie sa fac unele credite formative + sa sustin disertatia (master). In domeniul meu, masterul e inclus in anii de facultate, dar aia e. Decizie grea, mai ales ca prietenii din domeniu imi spuneau ca pot face doctoratul in tara, ca de ce sa plec, etc.
    Decembrie 2016 – alegeri parlamentare. Stim rezultatul. Cursurile pentru creditele formative incepeau in martie 2017. Cumparat bilet de avion pentru mine si colegul de pat (IT-st).
    Ianuarie – Februarie 2017 – Proteste + facut bagaje.
    1 Martie 2017 – Lasat parintii cu lacrimi in ochi in aeroport, imbarcat si plecat.

    La inceput a fost putin mai greu, a trebuit sa stam un pic prin AirBNB (vreo 2 saptamani, cam asa).
    La 1 Aprilie, prietenul incepea noul job (aproximativ 1500 euro net/luna), gasisem si chirie (650 euro/luna intr-o zona buna a orasului, apartament cu 2 dormitoare – cine are masina poate gasi chirii extrem de ieftine pe la vreo 40-50 km de Madrid, inclusiv case).
    Costuri apa/lumina/gaz/etc.: aproximativ 100 euro/luna.
    Cardul de transport public: pentru cei sub 25 de ani este 20 euro/luna pentru toate zonele, pentru cei peste 25 de ani, depinzand de zona (metropolitana sau din ce in ce mai departe) preturile incep de la 54 euro/luna.
    Asigurarea de sanatate (a mea, prietenul are in cartea de munca): 35 euro/luna.
    Telefon mobil cu minute internationale: 30 euro/ luna (amandoi)
    Internet: 50 euro/ luna
    Alte cheltuieli (mancare/ imbracaminte): comparabile cu Romania, unele chiar mai ieftine, daca luam in considerare salariul.

    Dezavantaj: oamenii nu prea stiu engleza (cei tineri mai rup cate ceva).
    Avantaj: spaniola se invata extrem de usor.
    Bonus: toata lumea o sa te laude si o sa se minuneze cat de usor ai invatat limba (moment perfect sa le spui ca, in general romanii stiu cam cate 2-3 limbi straine pentru ca mereu sunt pregatiti sa plece din tara 😀 ).

    Cam atat. Daca am uitat ceva, imi cer scuze, dar ma puteti intreba.

    • #213

      cum iti cauti joburi acolo?

    • In general pe internet. Urci CV-ul, aplici la diverse job-uri, interviu. In cazul prietenului a fost usor, fiind IT-st, dar se gasesc cam in toate domeniile, inclusiv part-time (bine, evident astea sunt mai prost platite, dar iti dau o flexibilitate mai mare).
      Am gasit multe job-uri la o firma de telefonie (nu stiu daca am voie sa dau nume, ca sa nu se creada ca fac reclama) la care se cere limba romana.

      Ah, inca o chestie pe care am uitat sa o mentionez, dar e destul de importanta. Dupa ce s-a facut contractul de chirie trebuie mers la un oficiu pentru luarea in spatiu (empadronamiento ii spune). Se aranjeaza cu o programare pe net, noi nu am avut intarzieri. Dupa aceea mergi sa iti scoti NIE (numarul de identificare de strain). Cu NIE asta iti poti face un cont in banca. In mod normal, cand iti faci cont, alegi si o asigurare (de sanatate, de viata, etc. Sfat: cea de sanatate este ceva mai scumpa, dar mergeti pe ea, ca oricum o sa aveti nevoie. Eu am luat-o pe cea de viata si am luat teapa, ca a trebuit dupa aceea sa fac si de sanatate :)) ) Pe urma, cu hartiutele de acolo (aia de luare in spatiu + NIE), cu asigurarea de sanatate si cu un contract de munca sau un contract de studii (in cazul in care nu ai inca venituri trebuie sa dai o declaratie pe proprie raspundere ca nu vei apela la sistemul lor de asistenta sociala) mergi sa iti scoti certificatul de rezidenta (la fel, programare pe net, nu se intarzie mult). La asigurarea de sanatate ei se uita in principal sa ai spitalizarea acoperita.

    • #215

      normal ca ai voie sa dai nume, pe toata lumea intereseaza toate detaliile. unde pe net, ce siteuri, ce siteuri de joburi au, ce companii, cum e la interviuri, e ok fara spaniola sau trebuie sa rupi ceva. TOT CE ITI TRECE PRIN CAP:))) stai linistita, ca te mai intreb:)

    • E vorba de Digi. :))

      Site-uri: www.indeed.es, www.infojobs.net, www.infoempleo.com, www.tablondeanuncios.com, www.oficinaempleo.com. Ar mai fi si LinkedIN, evident. Ah, sa va modificati CV-ul cu noua locatie. Prietenul uitase initial (ramasese cu locatia in Romania) si se intreba de ce nu il suna nimeni.

      La o multinationala vor accepta sa vorbesti si in engleza, desi vor prefera spaniola. Partea buna e ca nu ii deranjeaza daca faci greseli, se apreciaza extrem de mult faptul ca incerci. Prietenul a avut vreo 2 interviuri si prin telefon si i-a intrebat daca poate vorbi in engleza, iar ei i-au spus “Incearca in spaniola si cand nu stii, explica in engleza.”. Cred ca a avut vreo 4 interviuri si era deja angajat la firma asta, plus cu o oferta de la alta (venisera cam tarziu, deja acceptase aici). Interviuri gen “Ce stii sa faci?”, “Unde te vezi peste 5 ani?”, “Cu ce tehnologii ai lucrat?”, perioada de proba si aia e.
      Companii… Google si CISCO au sedii si in Madrid (astea au fost primele care mi-au venit in minte), dar si o groaza de firme autohtone, mai mari sau mai mici. Din cate am inteles si joburile de outsourcing merg destul de bine.
      Oamenii sunt destul de orientati spre “bucatica lor”, adica isi fac trebusoara pentru care sunt platiti si cam atat. Nu prea se descurca daca ii scoti din bula lor (aici castigam ceva puncte ca romani ca suntem “buni la toate” :)) ), dar sunt foarte prietenosi.
      Rasism nu prea am intalnit (o fi existand si asta cel mai probabil, ca peste tot, dar nu m-am lovit de el), pe oameni nu ii doare capul cat castiga cineva, ce casa are sau ce masina conduce.