Ieri vorbeam despre reducerile de la Nemira cu cineva (iarăși au azi reducere de 20% adăugată la celelalte reduceri) iar tipul, în timp ce butona pe facebook de pe telefonul său de 800 de euro, îmi explica cum prețul cărților este mult prea mare și că nicio carte nu merită să dai mai mult de 10 dolari pe ea.

Pur și simplu am rămas fără replică. Dai 800 de euri pe un telefon de fițe, dar consideri că 10 dolari e mult. 10 dolari pe munca, poate, de ani de zile a unui autor. Ani în care omul ăla a gândit, a scris, a formulat/reformulat/rescris chestii care poate te fac mai neprost decât ești.

Nu mai zic de banii pe care de fapt îi ia autorul, pentru că, în afară de nemira și cei de la datagrup, din timisoara, am auzit numai chestii horror, cu sume de genul sutelor de lei pentru carte, indiferent de tiraje, valoare sau altceva.

Da, m-am super enervat. La prețul ăsta e cultura. Maxim 10 dolari, altfel nu merită.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

93 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    ARHI,
    Pai cum sa nu;”vorba” lui Hitler: ”Cand aud de cultura imi vine sa trag cu pistolul”…!!

    • #2

      de fapt, alea le-a zis Hans Jost…

    • #3

      “When I hear the word culture …, I release the safety on my Browning!” – Schlageter de H. Johst

    • #4

      Cand aud de cultura, imi vine sa scot iPhonu’ .

    • #5

      “Când aud de cultură îmi vine să scot pistolul ! ‘, Joseph Goebbels, ministrul propagandei în regimul nazist.

    • #6

      altu

    • #7

      ”Cand aud de cultura imi vine sa trag cu pistolul”

      Marean Vanghelie, filozof român contemporan.

    • #8

      Sau mai bine spus de naționalitate română că de etnie…..sectorul 5.

    • #9

      Cand aud cuvantul cultura imi vine sa ma duc in Piata Victoriei.

  2. #10

    Este o tendință, azi, să nu se mai dea doi bani pe citit și, în general, pe cultură. Tot mai mulți consideră că, dacă ai smartfon, leptop, internet si wifi, nu mai ai nevoie să citești cărți… că doar găsești to ce vrei, moca, pe net, nu? Cititul cărților e depășit azi, chiar dacă ai terabiți de cărți stocate pe pc sau kindle, să stea acolo, le citim mai la vară… Trist, dar adevărat… cum cânta o celebră trupă nu demult

    • #11

      azi, maine, se fac 30 de ani de cand canta celebra trupa despre trist, dar adevarat…..

    • #12

      Dai banii pe carti daca ai bani. Altfel, ala de-a zis ca o carte nu merita mai mult de 10 $ are dreptate. De prea multe ori m-am ‘abtinut’ de la carti ce costau 50-60-70 de lei. Din punctul meu de vedere, cartea trebuie tratata ca o marfa: pret accesibil, tiraje mari. La noi e invers: pret mare / tiraje mici (ca nici alea nu se epuizeaza). Pragul meu psihologic, cand vine vorba sa cumpar carti, e undeva in jur de 40 de lei/volum. Ce e peste mi se pare scump… cei mai multi bani dati pe carti o data: aproximativ 200 de lei, la un pachet de vreo 8-9 carti, la care am prins si reduceri… ca altfel nu ma induram.

      Sa zicem ca vrei sa citesti vreo 5-6 carti din astea de 50 lei bucata pe luna… 250-300 de lei, la un salariu minim de 1000 de lei… dai un sfert din bani pe cultura, sau pui muraturi sa treci iarna? Sau poate vine copilu’ si zice ca are nevoie de incaltaminte, toale, rechizite… nu iti mai vine dai 300 de lei pe carti.

      Ca sa rezum: lumea e sensibila la bani contra carti in orice context, pana si Plesu s-a iritat anul trecut ca nu i-au dat reducerea la Carturesti si s-a lasat cu un pui de scandal. 🙂

    • #13

      @Bugoy, normal ca dai bani pe carti (sau pe orice altceva) daca ai. Dar persoana in discutie avea telefon de aproape 1000 euro, pe care cel mai probabil nu-l folosea la intreaga capacitate sau in scop profesional. Deci se poate logic presupune ca individul avea bani.

    • #14

      Bugoy, daca ai pofta de 5 carti pe luna probabil te duce capul sa nu ( mai ) ai un salar minim pe economie. Dar daca totusi lucrezi pe 1000 lei pe luna, de vreo cativa ani, e limpede ca nici o carte nu te mai ajuta sa te ridici la alt nivel.

    • #15

      Cum ba sa citesti 5 carti pe luna ? Sunt fituici ? Ai timp cu galeata ? Eu daca reusesc sa citesc 30-45 min pe zi ma declar super multumit.

  3. #16

    Eu la oamenii astia le raspund cu ” Asta explica multe despre tine” si zambesc intelegator.
    Dupa care ma uit cum li se zbate creierul in cautarea unui ” la ce exact se refera?”

    • #17

      Hmmm, buna idee. 🙂

    • #18

      Unii mai au o farama de neuron si se prind: “Adica ma faci prost?!?!?”.
      Nu te-am facut eu…

  4. #19

    Si vrei sa ma enervezi si pe mine?

  5. Nu toți autorii sunt la fel de isteți ca ăsta:
    edition.cnn.com/2017/03/09/us/book-best-seller-trnd/

  6. #21

    Dc sa citești o carte cand poti vedea filmul

  7. #25

    Apropos, eu am suferit socul vietii mele cand tata mi-a povestit ca o colega de-alea lui (ambii profi, tata de mate, aia de engleza) l-a intrebat la ce i-a folosit ca a citit atatea carti.

    • #26

      Din ce vad pana acum, cititul cartilor te ajuta in discutii pe internet si cam atat. Pana nu iau 10 dolari pe comentariu ce rost are sa imi bat capul?

    • #27

      Și nu a întrebat-o ei ce i-a folosit că nu a citit?

    • #28

      @superfotbal2, cititul te face neprost. 🙂

    • #29

      He-he, ma amuza asta. O matusa de a mea a primit in vizita o ruda mai indepartata, care venise la medic in Cluj. Femeia respectiva, ciobanita 100% din mosi-stramosi, dupa ce intra in casa si da o tura, zice mirata: Vai, de de carti, n-am mai vazut asa ceva, nici la popa la noi in sat, ala are vreo cateva carti, da’ nu asa, pereti intregi captusiti. Si mai sta ea ce mai sta, dar se vedea asa, ca are ceva pe suflet. Dupa vreo ora, nu mai rezista si o intreaba pe matusa-mea: Da, auzi, tu cu cartile astea, cu ce esti mai castigata decat altii? Pentru ce atatia bani cheltuiti si atata timp pierdut cu cartile astea? Esti tu mai fericita decat mine pentru ca ai citit atatea carti? Faza la care si matusa-mea s-a blocat initial, dupa care a umflat-o rasul, dupa care a realizat ca de fapt, in ciuda cartilor citite, nu chiar are un raspuns bun pt femeie. Despre fericire, ce sa mai zicem, femeie mai fericita si bine-dispusa permanent decat ciobanita noastra rar am intalnit. 😀

    • #30

      @Deea, tanti aia macar e ciobanita. Astalalta e o profa care ar trebui sa predea si literatura unei alte limbi.

    • #31

      Daca citesti ce nu trebuie, te face un prost cu pretentii.

  8. #32

    Sa vezi inbulzeala la bookfest la carti de 2 lei… Daca le spui ca o carte la care s-a muncit enorm si in care s-a investit enorm costa 100 de lei stramba din nas si trec mai departe…ei vor reduceri colosale..nu asaaa 10%

    • #33

      Unii au considerat Dracula’s Kitchen prea scumpă şi după ce am redus-o cu 75% :))
      Iar la Bookfest, aşa au fost învăţaţi de editurile mari, care vin chitite să epuizeze stocul. 1 leu cartea este echivalent cu “vrem să facem loc în depozit”.

    • #34

      De ex., eu imi iau majoritatea cartilor de pe libris.ro, unde nu-s 2 lei, dar intre 10-30 de lei. Si e normal sa fie la reducere, adica is editii din 2007 sau 2008 care nu s-au epuizat nici in ziua de astazi. O carte de 100 de lei ar trebui sa apara in niste conditii grafice grozave, ca sa merite banii aia.

    • #35

      are condiții grafice, îs două ediții parcă: una de săraci cu 20 lei și alta de 100. “Joacă” și Corban în ea, e tânărul Pierre, ce sunt ăia 100 de lei domniță? când ai șansa să îl vezi pe Dani semi-dezbrăcat cum își flexează mușchii prin călătorii fantastice.

  9. #36

    Nu te obliga nimeni sa scrii in limba romana. Ai un public redus cu o putere de cumparare destul de limitata. Asta este valabil si pentru filme, clip-uri, muzica etc.

    p.s. Vezi ca e o librarie cu carti la 20 de lei intre unirea si universitate (pe partea cu centrul vechi). Cartile sunt doar in limba engleza si au cam toate genurile, chiar si benzi desenate. Din pacate nu imi aduc aminte numele.

    • #37

      Ex-libris, si sunt doua, una pe bulevard si una pe strada Doamnei. 🙂

    • #38

      Antic Ex Libris. Au doua sedii, cel de pe straduta adiacenta bulevardului e mult mai spatios.

  10. #39

    Luati site-ul de cultura si bagati-l in duba!

  11. #41

    Am ajuns la comentariul cu numarul 100. De acum am voie sa ma inscriu la concursuri?
    Nu dau bani pe carti ca gasesc totul pe internet. Iar cu cartile nu poti sa faci selfie. Eu si la liceu aveam o fata care citea si o rugam sa-mi povesteasca pe scurt. Asa stiu ca Ion a iubit-o pe Ana si a pupat pamantul. Acum a ajuns vai de mama ei colega aia, iar eu o duc bine, am bemve.
    Serios vorbind, astia cu telefoane scumpe care se mai caca in fundul curtii sufera de ‘boala saracului’. E apogeul carierei lor, maximul ce-si pot imagina si dori de la viata. Daca ar petrece macar un sfert din timpul pierdut pe timelieul de facebook citind ceva util, ar fi departe.
    Un profesor din generala avea o parere interesanta: daca toti ar invata si ar fi ingineri, cine ar mai ramane sa dea cu sapa? Nu te stradui prea tare sa gandesti, se poate sa-ti plezneasca o vena la cap si sa mori.

    • #42

      Tot inginerii? Invatatul e un fel de munca, oarecum. Ce te face sa crezi ca cei care nu au vrut si nu vor sa invete ar fi dispusi sa dea cu sapa? Mai bine cari saci in loc sa dai cu sapa.

    • #43

      @gc – se vede ca nu ai trait la tara. La sapa la porumb se duc in marea majoritate femeile. Barbatii sunt ocupati cu tractoarele, cu constructiile, cu caratul sacilor. Am impresia ca nu e bine nici in extrema cealalata sa cazi, adica sa citesti numai din carti… cam pierzi contactul cu realitatea (insert Arhi crazy laugh gif here)

  12. #44

    Depinde ce faci cu cartea. Daca vrei doar sa o citesti probabil ca amicul tau are dreptate cu cei 10 euro (nu vorbim de carti de colectie – editii vechi, princeps etc si nu vorbim de albume si alte carti asemenea), autorul daca scrie bine si are succes va castiga din publicarea ei in cat mai multe exemplare, ca sa nu mai vorbim ca, daca ai succes atunci vei obtine si contracte avantajoase cu editurile, sau le poti publica pe cont propriu pana la urma.

    • #45

      Și cine îl susține financiar pe autor pâna face toate astea? Presupunând că știi că e și el un om, cu nevoi și familie.

    • #46

      Voi astia care ati dat negativ, argumentati 😛

    • #47

      Mark 733, bun venit pe Internet, locul unde ești făcut în toate felurile, dar nu ți se spune și de ce. Un fel de clasele primare cu profesori idioți.
      Eu ți-am dat dislike pentru că ești în lumea lui Bobby cu “publicatul pe cont propriu” și ce ai mai scris, pe românește “vorbești fără să știi”.
      Bine ai venit.

    • #48

      @Andrei
      Pai si daca e un mediocru cine il sustine?

    • #49

      Dacă nu e mediocru cum își vinde cărțile la început? ah, știu, că mi-ai zis! când va avea succes! adică cu alte cuvinte tu crezi că succesul vine de la o lună la alta, cum îți iei tu salariul. Chestia asta încurajează autorii cunoscuți să scrie lături și autorii noi cu potențial să facă altceva mai productiv, gen taximetrie.

    • #50

      Da Andrei, asa functioneaza lumea asta. Pana cand ai succes trebuie sa tragi pe langa. Sunt sigur ca nici Cetin n-a putut sa ceara x euro pe o campanie ci probabil lua x/20 si avea si un job separat de blog (pe atunci era arhiblog).
      Gandeste-te si logic, ai scris o carte, esti un scriitor nou si vrei sa o vinzi cu cat, cu 50 de euro exemplarul? Si justificarea ta care este? Ca trebuie sa-ti intretii familia? Cata lume o va cumpara?

    • #51

      @ Titel, era un argument simplificat, sunt sigur ca lucrurile nu sunt atat de simple, altfel am avea cu totii succes maxim intr-un domeniu sau altul. Merci totusi pentru raspuns. Iti dau un dislike inapoi din simpatie

  13. #52

    Asta se aplica si la muzica, filme ….
    In afara de saracie probabil ca e si din cauza obiceiurilor adanc intiparite (torrent, share, pirate, etc)
    In general cultura are mari probleme sa reziste comercial. Trebuie promovata diferit de celelalte chestii care supravietuiesc pe piata ca sa reziste.
    Trist dar adevarat.

    • #53

      Daca are valoare (actul cultural, vreau sa zic) nu trebuie promovat deloc.
      Exemplu: este vorba de teatru si se refera strict la Bucuresti. La TNB se joaca de ceva ani piesa “Dineu cu prosti” cu Malaiele si Caramitru in distributie. Piesa se joaca la Sala Mare (aprox 900 locuri), sunt cam 203 reprezentatii luna, pretul biletelor variaza de la 100 lei (loja) la 600 lei. Toate spectacolele sunt sold out in ziua cand se afiseaza programul (cred ca 90% din bilete se vand online).

      La Teatrul ACT se joaca piesa ABSOLUT cu Marcel Iures (care e absolut genial). Pretul biletelor este 45 lei si 60 lei. Sold out aproape instant ce apare programul pe site. Ai auzit/vazut/citit ceva despre aceste spectacole in spatiul public? Sunt ele promovate pe undeva?

    • #54

      corect: 2-3 reprezentantii. scuze. multumesc

    • #55

      inca o greseala, 60 lei nu 600.
      sunt incult.

  14. #56

    Tocmai citeam la Zoso, stirea ca Elle se plange de bloggeritele de fashion ca sunt superficiale.
    Mai jos, comenta cineva ca (citez): “…Urmeaza sa se planga Hustler ca oamenii s-au indepartat de credinta.”

    Asa si tu, te plangi de faptul ca o tara cu un nivel rusinos al educatiei, corupta, etc. nu da doi bani pe cultura (sau pe sanatate- daca ii dai 800 de euro unei persoane, care nu a mai vazut doctorul/ dentistul de o caruta de ani, din motive financiare si o pui sa aleaga intre a-si face niste investigatii medicale sau sa isi ia un Iphone, ce crezi ca alege?).

  15. #57

    Cititul excesiv tâmpește și e de la Satana. Eternitatea s-a născut la sat. Leru-i ler. Traducerile literare se plătesc la fel de prost.

    • #58

      Cel mai prost se plăteşte corectarea textului. Doamna care mi-a corectat prima carte a primit puţin peste 50 de lei. Ăsta e tariful dânsei, nu am fost noi chitroşi. 50 de lei pentru corectatul unei cărţi (ce-i drept, subţirică – aprox. 130 de mii de caractere).

  16. #59

    Decât sa scrii cartea aia cu pompieri mai bine faci un telefon.

    • #60

      Decat sa dau 20j de lei pe suge-o ramona mai bine-mi iau o shaorma. Cultural sunt la fel de castigat. Cu tot respektul pentru munca lu autoru ala moldovean … dar asta-i paritatea.

    • #61

      Sau mai pui încă 80 şi îţi fac cunoştinţă cu Ramona.

  17. #62

    Oare cat o mai costa in Playboy si oare se poate citi de pe iphone?

  18. Sa presupunem ca n-ai putea lua carti pe un pret echivalent cu al hartiei pe care au fost tiparite. Sa presupunem ca ar fi scumpe (ok, cele de specialitate chiar sunt, dar asta e total alta treaba si 100 de dolari investiti intr-un studiu de neurostiinta se vor intoarce in timp spre tine). Sa presupunem ca nici filme n-ai putea viziona legal la preturi minime si nici jocuri n-ai putea cumpara online cu pret de 5 la 3 euro. Sa presupunem ca n-ar exista nici Google Music, iTunes si alte servicii.

    Sa presupunem deci ca divertismentul chiar ar fi scump si tot ne-ar ramane intrebarea: de cand e divertismentul un drept fundamental? Sunt oameni care chiar si daca ar primi 3-4000 de euro net, ti-ar raspunde tot prin ”pai la salariile din Romania”… normal, pentru ca toti creatorii de continut sunt obligati sa isi ajusteze munca la inflatia unei tari din Estul Europei.

    • ^(Ca raspuns la comentariul anterior, inca in moderare) Un exemplu foarte bun ar fi tocmai treaba pe care multi o dau drept contra-exemplu si anume faptul ca jocurile de pe Steam sunt mai ieftine in Rusia (cica “ajustare la economia locala”). Ce s-a intamplat in ultimii ani? Au scazut Valve preturile si pentru alte regiuni, asa cum isi doreau ai nostri? Nu, mai toti producatorii mari au refuzat sa mai ofere reduceri pentru Rusia, in afara pretului de baza, asta daca au lasat jocul si DLC-urile pe piata ruseasca (multi le-au eliminat complet). Daca va uitati pe Humble Bundle sau pe Bundle Stars, o sa vedeti deseori ”this game is not available in the following regions”, Rusia fiind mai mereu printre ele (nu toate regiunile sunt blocate din ratiuni de pret – Australia are probleme de cenzura, Japonia de compatibilitate, dar se intelege ideea).

    • #65

      Pai tocmai ca nu vorbim de divertisment ci de cultura si educatie. Si ultima oara cand am verificat ultima era garantata de constitutie.
      In plus, discutia nu este despre pret sau pret raportat la venituri, ci de importanta pe care o acorda cineva culturii si educatiei.

    • Nu inteleg, vorbim despre manuale scolare? Cultura nu inseamna ce crede lumea ca inseamna, nu in sens antropologic cel putin, si nu e garantata prin nimic, in nicio tara civilizata. In plus, cultura nu inseamna carti.

      Daca era vorba despre pretul manualelor scolare si al “cartilor suplimentare”, cred ca aici e cu totul alta discutie. Cat se subventioneaza, cat se cumpara “pe langa” si, mai ales, cat se produce. Ultima data cand am verificat (si au fost ceva bloggeri care au insistat cu treaba asta, incepand cu zoso si cu ceva oameni de pe Republica), problema manualelor era ca nu existau, nu ca erau prea scumpe.

    • #67

      Ady, beletristica nu face parte din cultură și educație, a citi beletristică nu e un drept fundamental scris în constituție, a citi beletristică este numai și numai divertisment. Romanele, nuvelele, lirica etc. fac parte din divertisment la fel de mult cum face parte și vizionarea unui film. Un scriitor nu-i obligat prin lege să-ți ofere ție gratis munca lui de ani de zile.

  19. #68

    O sa fac pe avocatul diavolului.

    daca te uiti la cartile din linkul tau, de la Nemira, o sa observi ca sunt sub 10Euro.

    Momentan aleg sa citesc de pe gutenberg project (free), iar din cand in cand mai cumpar de pe amazon direct ptr kindle.

    Cred ca este decizia cumparatorului sa decida care este pretul pe care l-ar plati ptr un produs, decizia puternic subiectiva ptr fiecare dintre noi.

    Strict personal, am platit peste acest prag pentru cateva volume, am considerat ca merita.
    Incetati sa mai judecati oamenii doar ptr ca citesc carti sub 10 dolari! Au foarte multe optiuni sub acest prag.

    • #69

      Îmi place foarte mult logica ta, să știi, extrem de drăguță. Aș dori să dau pe un Porche Cayenne 5K euro, economiile mele pe doi ani, aia e, mai mult nu pot. Știi pe undeva vreun showroom de la care aș putea cumpăra la banii ăștia?

  20. #70

    Tarile cu apa calda au abonamente la cultura, nu-i face neaparat neprosti dar ii face mai putin ipocriti

  21. #71

    true story: absolventa de facultate, job bun, salar ok, are nevoie de o carte pentru un curs (vorbim de chestii profesionale, cursul ala ii permitea sa avanseze, deci oricum ai intoarce-o e o investitie). intreba in stanga si-n dreapata daca nu ne-am cumparat careva din prietenii ei cartea, ca “are nevoie urgent s-o xeroxeze”.
    la care ii spun ca ieri inca se mai gasea la libraria x, cam 200 m de mers pe jos de unde ne aflam. raspuns: da’ ce, sant(!) proasta sa dau x lei pe ea? (x= salariul ei pe vreo doua ore).
    vorbim de cineva cu un anumit nivel de educatie, facultate facuta pe bune, care aparent are 7 ani de-acasa. ma rog, peste media romanului, din multe puncte de vedere.
    #studiisperioare
    #noulmiddleclass
    #einsteinafostroman

  22. #72

    Ma frend – cand te duci frumos seara la club scoti pe masa o carte sau telefonul de 800 de euro?
    Priorities, baby! It’s all about priorities

  23. lucram la un moment la client. Si erau doo tipese care lucrau cu proiectu si mai discutam una alta.
    aceeasi tipesa a reusit in nici doua ore urmatoarele lucruri:
    – am fost draga la slanic prahova in salina. nu inteleg, pentru ce sa dau 14lei? Ca gaura e deja gaurita acolo, adica, totusi 14lei???
    *nu s-a lasat induplecata de idei gen: lift, salarii, curent. totul era facut ca sa ii fure ei banii

    – am gasit un hotel de 4* la barcelona. Oare 90E pe seara e un pret corect?

    • #74

      tocmai ai descris tipul clasic de parvenită/țoapă…………..

  24. #75

    Si sa adaugam si munca de a pune in pagina o carte. Mie mi se ridica tensiunea cand vad prin filme tampitii care sfasie paginile din cartea de telefon. Sau cand vad copii rupand manualele. Tocmai pt ca stiu cate ore de munca presupune asta.

    • #76

      care e de fapt treaba cu ruptul paginii din cartea de telefon – veritabil cliseu in filmele de la holywood? ce vrea sa insemne?

    • #77

      Inseamna ca cineva a muncit de i-a sarit basca sa aranjeze textul in pagina, inclusiv pt cartea de telefon. Iar a rupe paginile inseamna sa-ti bati joc de munca oamenilor alora.

    • #78

      ce draguuut… munca de paginare. era munca acum 50, 100, 500 de ani. acum un calculator mediu, un soft destept si un utilizator istet iti rezolva un milion de caractere in cateva secunde. iar cartea de telefon e un nenorocit de tabel, nici macar de alea 3 de mai sus nu ai nevoie (asta la modul cel mai simplist posibil, nu pomenesc de baze de date si alte nebunii).

      si oricum ce spui e o aberatie (nu vorbim aici de diversele forme de editii speciale). cand un copil sparge un cd cu simfonia a 9a nu te doare inima? sau un vhs cu “pe aripile vantului”? dar delete unui mp3? sunt doar niste copii (plural de copie, nu de la copil) lipsite de valoare intrinseca. distrugerea lor nu stirbeste cu nimic valoarea continutului, ori exact continutul e ala care te face neprost, nu hartia pe care este materializat.

    • #79

      Banuiesc ca ti se ridica si mai mult tensiunea cind vezi in filme cum unii arunca in aer un baraj sau o minune a lumii.
      Cartile alea din care rupe lumea paginilie ti le ditribuiau gratuit (sa nu spun ti le bagau pe git) cu ani in urma pina lumea a inceput sa se sature de ele. In fiecare an primeam o caramida din asta “yellow pages” si nu stiam ce sa fac cu ea in era internetului.

    • #80

      @thebblack
      Asa-mi place cand mananca unii rahat aiurea! Un milion de caractere-n cateva secunde, Jesus!
      Ma doare inima de carti ca asta fac toata ziua. Si n-ai idee ce presupune un manual de mate/fizica/chimie, de exemplu. Si pentru ca practic am crescut intr-o biblioteca.

    • #81

      @alinuta, imi permiti sa iti spun asa (oricum nu conteaza, ca oricum asa o sa iti spun), tu probabil ori habar nu ai ce zici, ori nu esti deloc priceputa la ce faci. te referi la tehnoredactare sau la paginare? ca e chestii diferite sa stii. tehnoredactarea e aia unde primesti un manuscris si il scrii frumos in calculator si aranjezi toate cele (poze, formule, etc) intr-un fel convenabil tiparului, paginarea e aranjarea textului tehnoredactat intr-un fromat de pagina bun de tiparit.

      SIIII!!!! baga in seama al doilea paragraf. o pagina rupta e doar o pagina rupta dintr-o copie! munca ta, oricare ar fi aia se pastreaza intacta in restul de mii de exemplare. si oricum munca ta e secundara obiectului descris. tu apreciezi o carte in functie de fontul folosit la tiparire?

      bleah… e duminica, ma opresc aici pentru ca prefer sa beau o bere decat sa iti desenez unde gresesti…

  25. #82

    Multi de aici care se lauda ca citesc mormane de carti nu stiu sa inteleaga un comentariu simplu, sa structureze o fraza, sa o inceapa cu subiect si predicat, sa puna i-urile si tot asa. Nu va mai tot sugeti pulile singuri, oameni buni, ajuta si cititul ala intr-un fel, dar daca esti analfabet functional si nu intelegi ce citesti, este la fel de folositor ca a manca paine goala fara sa iti fie foame .

  26. #84

    Asta e pretul. O carte comerciala de un relativ succes costa in jur de 50 de lei/9 lire/15 dolari. Autorul ia in general cam 15% din profit (daca e norocos). Editura 25%, vanzatorii de carti 60%. Daca mai ai si agent literar, iti mai ia si ala 15% din 15%-ele tau.

    • Cam 11% autorul + avans (daca primesti asa ceva in Romania). Agentul se plateste de multe ori din licitatia initiala sau din avans, in functie de conditii. Cu alte cuvinte: e scump si daca publici cu o editura din afara si ai deja faima, e scump si daca publici cu o editura din Romania pentru ca nu castigi oricum mai nimic.

      Ca autor/producator de continut/developer/creator nu te doare insa atat de mult faptul ca cineva care nu avea oricum de gand sa cumpere cartea, nu o cumpara… ci ca cineva care nu o sa o citeasca pana la capat se lauda ca a furat-o si iti mai scrie si recenzii critice dupa. Abia atunci te enervezi :))

    • #86

      “Cam 11% autorul + avans (daca primesti asa ceva in Romania).”

      La noi se plăteşte avans şi autorii sunt ţinuţi în puf – dovada vie aici :))

    • Daca ai noroc de o editura micuta si cocheta, da. Daca ai noroc sa ai genul de nume care vinde carti si fara sa scrii ceva in ele, la fel. Pentru restul de autori…

    • #88

      O carte comerciala de un relativ succes costa cam $30. Dupa ce nu se mai vinde si incep reducerile o cumperi cu $15 .
      O carte care e necesara studentilor inseamna cam $200 si iti trebuie una pentru fiecare curs daca nu 2 pe curs.

    • Ce carte, caror studenti… care-i legatura (inca o data)? Un manual scolar costa 9 lei si e subventionat. O carte pentru un doctorat in biochimie ar putea costa 200 de dolari, dar n-are nicio legatura cu topicul (exista si carti de 500-700 de dolari, precum si lucrari de cercetare unde abonamentul costa cat vreo cinci salarii medii, dar alea sunt carti pe care le consideri investitii si au total alta valoare). In fine, se vorbea despre beletristica 😛

  27. #90

    eu am niste ani buni de cand tot bat targurile de carti… bookfest, gaudeamus, kilipirim, final frontier si orice altceva se mai intampla sa fie. in ultimii ani am constat o tendinta care cel putin pe mine ma ingrijoreaza. prin 2011, 2012 ma duceam la targurile astea si cu 400, 500 de lei ma intorceam acasa cu un portbagaj de carti. anul trecut la bookfest, am cheltuit 300 de lei si m-am intors cu vreo 7 carti.

    cine chiar a citit carti (si nu doar o zice ca sa dea bine la fetele alea de trebuie sa le admiri inteligenta) intelege ce vreau sa zic si il intelege si pe hispterasul cu telefonul de 800 de euro.

  28. Ăla care zice că prețul cărților e prea mare e omul care n-ar da, în general, bani pe cărți. Sau n-ar citi. La fel va zice și de prețul biletelor la film, la teatru (că tot a menționat cineva aici niște piese de teatru cu sala plină și scoruri măricele la bilete).

    E doar un fel de-a spune că tot ce-l interesează este pe Facebook. În afară de lipsa sincerității nu-i nimic rău în asta. E doar un copil în corp de adult.

    În realitate toate aceste produse culturale sunt „de nișă”. Smartphone-ul e un produs de masă, o jucărie pentru „adulți”. Nu e o chestie care te face mai deștept și nu o iei pentru că e vital să comunici cu ea, altfel și-acum am avea toți Nokia 1100, alea cu-adevărat bune, cu lanternă.

    Aș putea da exemplu chiar și cu filme de succes, să zicem Spiderman „moaaa, câți bani a scos la box office”. Dai de trei ori mai mulți bani pe rahaturi cu Spiderman pentru ăia mici, că în anul în care apare filmul nu poți scăpa efectiv de el. Scot un dolar din vânzarea filmului și 5 din „merchandising”.

    • Mă rog, ai scoate și la noi bani din produse auxiliare, merchandising și convenții, dacă ai noștri nu s-ar încăpățâna să pretindă că marketingul cultural nu există (știu că sunt oameni care o fac, dar sunt puțini și de multe ori își pun propriul timp și banii la bătaie).

  29. #93

    Cartile din TES Skyrim se pun ? :)))

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.