Nu știu dacă v-ați gândit vreodată la imensitatea de timp trecută de la formarea Terrei până acum, adică de acum 4 miliarde și jumătate de ani. Adică patru mii cincisute de milioane de ani.
Istoric vorbind, evoluția umană așa cum o știm noi a început acum vreo 6 milioane de ani, în Miocen. Atunci au apărut, conform dovezilor, primele semne ale desăvârșirii noastre ca oameni, evoluând până acum 12 000 de ani, când omul a început să își pună amprenta asupra planetei, activitatea sa distinctă ridicând nivelurile de CO2 din atmosferă. Dar activități agriculturale umane sunt găsite încă de acum 300 000 de ani. Mult, nu? Și totuși, destul de puțin. Practic, ce suntem acum a pornit de acum 6 milioane de ani, sub formă de mamifer simplu. Destul de puțin, la scala planetară, nu?
Știți că tyranosaurus rex și raptorii ăia nu au trăit niciodată împreună? Raptorii au trăit acum 230 de milioane de ani, iar tyranosaurus rex a trăit acum 65 de milioane de ani. Știți ce înseamnă asta, în ani planetari? Că între perioada de când a dispărut raptorul până când a apărut tyranosaurul se puteau dezvolta, evolutiv, de la zero, 40 de generații de hominizi, de la stadiul copac până la stadiul de zbor printre stele.
Ce vreau să spun este că, în cei 4.5 miliarde de ani de când a apărut pământul, pe suprafața sa ar fi putut umbla multe, multe, foarte multe generații de ființe posesoare de inteligență și nu, nu neapărat sub formă umană. Poate acum un miliard de ani a existat o civilizație înfloritoare de caracatițe. Sau poate tyranozaurii erau cățelușii de pază ai unei civilizații de giganți singuratici, care își împărțiseră zonele de influență în funcție de cercetările științifice pe care le făceau. Iar un accident de laborator a făcut ca niște animăluțe crescute pentru experiențe, păroase, gălăgioase și murdare, să scape în exterior și să se ascundă în peșteri, de frica morții. După care au venit meteoriții.
Suntem de atât de puțin timp pe terra și avem pretenția că știm atât de multe, știm cum am evoluat, știm ce s-a întâmplat acum zeci și sute de milioane de ani, pe baza unor schelete fosilizate. Cei care sunt rupți de întunericul deiform au inclusiv ipoteza că suntem produsul înccrucișărilor extraterestre, după care le-am construit piramide, în semn de supunere și mulțumire.
Dar dacă, de fapt, extratereștrii sunt foștii locuitori ai terrei, ajunși la nivelul superior al evoluției și care, la plecare, au lăsat în loc un alt model evolutiv, noi? Dacă creatorii noștri au avut ca bază luna, au recoltat de acolo metalele necesare, după care au plecat pe Marte, locul de unde, în final, au putut să plece spre stele, fără a fi trași înapoi de gravitația fostei case?
Iar noi suntem doar o fisură într-un proces evolutiv continuu ce ne trage spre stele?
NOU
și eu am crezut că suntem într-un proces evolutiv continuu, dar de când cu ivemectina asta am ajuns la concluzia că suntem doar într -un continuum proces evolutiv
NOU
Mai degraba involutiv.
NOU
Stai, ce??
@Cetin.
Bai…nu te lua dupa bulgaru de la brasov…atata zic…
NOU
Ideile astea sunt raspandite la autori de SF clasic, dar statistic vorbind Pamantul a avut destu timp la dispozitie sa dea in bara cu diverse linii evolutive. Noi suntem doar un punct pe linia asta a timpului , pentru ca 4 miliarde e muult mail mult fata de acei 300.000 de ani sau chiar fata de 6 milioane .
Sa fim “leaganul civilizatiei” (nu noi romanii aka dacii) e o idee care ne face sa ne simtim importanti, nu?
Dar sa nu uitam ca din in acest univers care inca se extinde noi putem estima/extrapola doar pana la 93 miliarde ani lumina . Adica sunt milioane de galaxii, fiecare cu milioane de sisteme planetare si in fiecare din aceste sisteme planetare exista o sansa ca viata sa se dezvolte.
NOU
Ia căutați pe Wikipedia după “List of extinction events”.
NOU
Uite aici un rezumat:
www.youtube.com/watch?v=7fd6cCq8zhY
NOU
Nu nu si nu…eu in afara de Adam si Eva nu cred in astfel de chestii. Ce e asta? Se stie ca Adam a fost facut din pamant dupa chipul si asemanarea lui Cel Mare. Iar in a 7a zi s-a odihnit.
NOU
A fost facut din elementele pamantului …..carbon, oxigen , hidrogen ……unde e minciuna ?… Creationistii spun ca oamenii au fost creati de Iehova dumnezeu ,conform scripturii acum circa 6000 de ani … Ei n-au nevoie de dovezi ca sa isi sustina teoria , dar evolutionistii nu pot demonstra cum maimuta s-a transformat in om .
NOU
“Ei n-au nevoie de dovezi ca sa isi sustina teoria” – de ce nu au nevoie ?
“evolutionistii nu pot demonstra cum maimuta s-a transformat in om” – ro.wikipedia.org/wiki/Evolu%C8%9Bie#Mecanismele_evolu%C8%9Biei
NOU
Nu e deloc fantezistă o asemenea abordare. In autobiografia sa, menționa toar’șu Iliescu că de-a lungul vieții sale a văzut apărând și dispărând dinozaurii. Dinozauri care de-a lungul epocii lor luminoase au provocat dispariția multor lucruri ( și multora) . Zicea că de-a lungul vieții lui a văzut cum specii nerecunoscatoare de oameni au părăsit acest rai al râurilor de lapte, miere și egalitate și au fugit pe alte planete, mai rele, pline de opresiune mosiero-burgheza și cu o organizare ciudata, capitalisto-exploatatoare.
El sigur știe, că preciza un lucru : Când Dumnezeu a spus ” să fie lumina” , i-a auzit vocea lui Iliescu întrebând din întuneric: Să fie de la răsărit, tovarășe Dumnezeu ?
NOU
Gandirea asta e foarte periculoasa. Te face sa vezi cat de neimportant esti. Adica te baga in depresie sa vezi ca defapt cat contezi tu in toata evolutia si toata istoria.
Oare cum “gandesc” virusii? Au razboaie intre ei? Exista “gandire” unitara la ei, se organizeaza in triburi, isi dau nume, sunt rasisti, cum ne vad pe noi, etc ?
Poate si noi suntem doar o specie de virusi pentru alta specie mult evoluata.
NOU
Una dintre cele mai descriptive explicatii e ca daca pamantul ar avea 1 ora, 1 milion de ani ar fi mai putin de o secunda. Noi ne-am definitivat ca oamenii acum ~12000 de ani, deci cam 0.01 secunde, din existenta de 1 ora a pamantului.
” evoluția umană așa cum o știm noi a început acum vreo 6 milioane de ani, în Miocen”…vezi ca ai un typo la “Mioveni”
NOU
Lumea a fost fabricata la Mioveni, ca Dacia (se stie, prima civilizatie) si Dacia (se stie, masina misto).
NOU
L. R. Hubbard, scriitorul SF și fondatorul Bisericii Scientologice, avea dreptate! Curățați planeta, pentru a aduce pace intergalactică în acest sector al Universului. Prin tehnologia promovată de acesta, putem să ne reamintim viețile anterioare, vieți trăite poate chiar acum 75 de milioane de ani, când Xenu ne-a blestemat.
www.xenu.net/archive/leaflet/xenuro.htm
NOU
Pina acum sunt cumva demonstrate 5 mari extinctii, fiecare din ele a ras 96% din tiritoarele de pe planeta asta. Diversitatea speciilor regnului animal este rezultatul evolutiei acelor 4% ramase dupa fiecare extinctie. Nici nu putem cuprinde cu mintea sau cu simularea complexitatea acestui proces, cum din tot ce evoluase prima data timp de vreo 2 miliarde si ceva de ani a ramas maxim 4%, apoi din ce a ramas a urmat o evolutie de alte citeva sute de milioane de ani si iar o extinctie brutala si tot asa. E foarte posibil ca pe planeta asta sa fi existat nu doar o singura civilizatie ce a disparut, daca era in stadiul evolutiv actual al omenirii, sau a parasit planeta devenita nelocuibila, iar urmele acestei civilizatii nu sunt vizibile, sunt ingropate adinc intre placile tectonice ce s-au tot miscat de cateva ori. Ganditi-va ca aceiasi dinozauri au fost gasiti pe mai toate continentele actuale, nu aveau cum sa se deplaseze peste oceanul planetar, deci logic ar fi ca exista un supercontinent la un moment dat, din care s-au rupt actualele continente. Dovada este potrivirea puzzle a Americii de Sud cu Africa. Mda, suntem mici si nesemnificativi, iar soarele mai are vreo 4 miliarde de ani pina incepe sa deranjeze, deci timp de evolutie este.
NOU
“deci logic ar fi ca exista un supercontinent la un moment dat, din care s-au rupt actualele continente.” – au zis niste baieti ca ar fi existat Pangeea:)
NOU
Cum am gasit fosile de la tyranozaurii aia am fi gasit si de la uriasii lor stapani :D. In rest perfect de acord ca putem fi a 4-a civilizatie sau a 20-a civilizatie care a reusit sa modifice clima pe aceasta planeta. Si asa ne putem duce spre uriasii care au construit piramidele, scheletele uriase gasite pe la Rosia Montana, artefacte vechi de sute de mii de ani etc. Cu o sticla, doua de whisky si astfel de discutii poti avea o seara extraordinara cu amicii de pahar.
NOU
Uriasii lor stapani poate erau solubili in apa, cine stie 😀
NOU
Stai asa ca nu-i asa.
In primul rand ai inversat cifrele. Acum 300.000 erau primii oameni oarecum asemanatori cu noi si acum 12.000 a inceput agricultura.
Legat de extraterestri sau alte specii inteligente, s-ar fi gasit urme, dovezi arhelogice, fosile, etc. Stiinta ne spune ca nu a fost asa.
Ca tu iti poti imagina diverse scenarii, e cu totul alta mancare de peste. Nu confunda asta cu realitatea.
NOU
“Legat de extraterestri sau alte specii inteligente, s-ar fi gasit urme, dovezi arhelogice, fosile, etc. Stiinta ne spune ca nu a fost asa.”
Tin sa te contrazic! Poate ca aceasta civilizatie chiar era civilizata, deci au strans dupa ei, la plecare.
NOU
daca era viata inteligenta si avansata inaintea noastra, ramaneau ceva urme, adica avem fosile de plante sau vietati de nu stiu cate milioane de ani, de celule de miliarde de an si n-avem macar un pet de cola lasat de viitorii extreterestri care s-au dus pe marte si dupa aia in pl cu satelitul
NOU
Waste Item Decomposition Time
Cigarette butts 10-12 years
Monofilament fishing line 600 years
Rubber boot soles 50-80 years
Foamed plastic cups 50 years
Leather shoes 25-40 years
Milk cartons 5 years
Plywood 1-3 years
Cotton gloves 3 months
Cardboard 2 months
Styrofoam Does not biodegrade
Nylon fabric 30-40 years
Tin can 50 years
Ropes 3-14 months
Aluminum cans 80-100 years
Train tickets 2 weeks
Batteries 100 years
Sanitary pads 500-800 years
Wool clothing 1-5 years
Tinfoil Does not biodegrade
Cam ce crezi ca ar fi ramas de la stramosii de acum sute de mii/milioane de ani? Ca daca nu foloseau folie de aluminiu, in rest cam greu sa mai gasesti ceva in pamant.
NOU
macar o fosila de stramos, de la dinozauri cum au ramas chestii sau de la bacterii si alte prostii. si daca erau civilizatie inteligenta, aveau si alt impact, modificari ale suprafetei pamantului, modificari climatice etc. nu cred ca dupa ce au plecat in pl cu satelitul au lasat tot frumos curat la noi si au sters toate urmele de parca s-au mutat dintr-o chirie in alta
NOU
@Arthur nu e greu, având în vedere că presupui că a fost o civilizație avansată, ceva materiale tot ar fi lăsat, de ex. diamantul prelucrat, ce bacterii și ce elemente naturale îl pot eroda? Mie teoriile că noi am fost plantați de o super civilizație mi se par la fel ca alea cu zei ale religiilor, sunt speculații bazate pe aer, mută doar întrebarea de bază de pe o foaie pe alta, cine a făcut acei zei/acele civilizații/ cum s-au format ei/ele?
NOU
Si desi in lista ta nimic nu rezista mai mult de 1000 de ani, totusi avem o gramada de chestii de mii de ani vechime
NOU
Din lista asta lunga cu decomposition time se vede ca sanitary pads, thin foil, fishing lines si styrofoam trebuie interzise pe tot globul. Cine este pentru?
NOU
@Arthur:
Ai uitat sa mentionezi urmatoarele:
-Tot ce avem de la romani si greci: temple, drumuri, amfiteatre, rezista de 2000-2500 ani. Zgarie-norii din sticla, otel si beton ca Empire State Building sunt proiectati sa reziste 7000 ani! Si chiar daca s-ar prabusi, tot ai gasi ceva ramasite care sa aduca a zgarie-nori.
-Monumentele de piatra care pot rezista si 10 000 de ani, de la piramidele egiptene si Stonehenge pana la Göbekli Tepe. Cica Muntele Rushmore se va degrada in 7 milioane de ani. Piramida de la Giza ar mai putea sa reziste 1 milion de ani.
-Picturile rupestre care dovedesc ca oamenii erau vanator-culegatori primitivi dateaza de 50 000 ani.
-S-au gasit unelte de piatra cioplite care dateaza de 2 milioane de ani.
Dar atentie.
O civilizatie petroliera lasa urme indelungate – mai ales deseuri de plastic, fie si microparticule si fibre de plastic care ar fi detectabili si peste cateva mii de ani, dar deseurile radioactive rezista si cateva sute de mii de ani.
Soselele si tunelurile cred ca vor putea rezista si 100 milioane de ani dupa cum sunt construite. S-ar fi gasit un strat urban daca exista o civilizatie avansata in ultimii 100 milioane de ani.
Urmele de poluare rezista doar 50 000 ani.
Daca exista o civilizatie avansata si industriala bazata pe petrol sau uraniu in ultimii sute de mii de ani , s-ar fi gasit destule urme. Chiar si urmele de extractii avand in vedere ca noi am gasit zacaminte de petrol INTACTE .
Iar daca a existat o civilizatie avansata, sigur lasa in urma ei si niste sateliti pe orbita planetei. Iar un satelit sau o sonda ca Voyager , daca nu e lovit de un asteroid, poate sa reziste 100 quintillioane de ani in cosmos.
Asadar, daca a existat o civilizatie precursoare, cu ce sursa de energie functiona?
NOU
Din cate stiu nu s-au gasit urme de civilzatie pe pamant nici in ziua de azi. Urmele de peturi care raman cateva milioane de ani, sunt urme de necivilizatie.
NOU
poți să interzici ce vrei tu, totul până la sanitary pads. dacă te atingi de alea vin după tine și nu cu gânduri bune.
NOU
@ Ady-P
Bai, ce ma deprima cel mai tare din lista asta bagata de Arthur e asta:
In cazul unui cataclism, toate scrierile omenirii de la “Ramayana” la “Divina Comedie” o sa se descompuna mult inaintea unei cutii de tampoane….
NOU
Daca tot suntem la capitolul sf si cerul este limita sau nu exista limita. Privim din perspectiva in care daca ar fi existat o alta civilizatie avansata, ar fi fost similara cu ce avem noi acum si ar fi trebuit sa lase urme. Dar poate sursele de energie si biologia, chimia lor erau atat de diferite incat nu avem in prezent “senzorii” necesari cu care sa detectam urmele trecerii lor pe aici. Ipotetic ar putea exista forme de viata si in perioadele pe care le consideram ca fiind neprielnice vietii umane; au facut previziuni, si-au dat seama ca planeta se schimba si ei nu au cum sa mearga mai departe asa ca au sadit urmatoarea generatie (viata asa cum o stim noi).
NOU
hmmm …. poate acele civilizatii nu erau carbon based?!? si atunci ce sa lase in urma!?!? aurele?
Poate pamantul a fost doar un zoo, un terariu, o cusca de hamsteri. Ia zi…. cate cadavre de oameni crezi ca se vor gasi la Zoo peste 500 de ani?
NOU
Mai întâi au fost peleții. Acum, saurienii. The end is near.
Maithun, omnivor, preferă totuși carnea
NOU
@Maithun: Pas trop tendre, toutefois.
NOU
:)) Au contraire, j’aime ma viande bien raide
Pt. amatorii de etimologii medicale:
dexonline.ro/definitie/redoare
NOU
Vorba filosofului: stim ca nu stim nimic. De-aia-i bine ca tot continuam cercetarile.
Poate extraterestrii aia care ne-au lasat aici s-au dus la mai bine si i-au lasat pe cei mai fraieri in urma. S-or fi gandit ca vom muri si si-au luat mana de pe noi, continuand sa evolueze si sa inventeze chestii incredibile… in timp ce noi am descoperit ceaiul, locomotiva, drogurile, mp3-urile; mai nou, twerkingul si cum sa ne punem urechi de pisica in videochat. Cred ca ar fi foarte “mandri” de covidu’ liliacului si de bombele atomice, sper ca n-au ajuns inca la ei stirile astea.
Mie-mi place teoriile cu luna, gen ca-i un ozeneu, vreo holograma, ca a aparut mai tarziu, ca se apropie/ indeparteaza (in afara de apropierile periodice), ca-i mult mai veche decat pamantul sau mai stiu eu ce (mai lipsea sa fie plata, dar pe verticala). Dar teoria mea preferata e aia ca ne tragem din porci. Sau din maimute SI porci. Luati niste floricele si cautati pe net, teoria asta ar explica de ce continuam, ca specie, sa fim porci, chiar daca avem roata, apa calda, etc.
NOU
Pe acelasi principiu, eu ma gandesc, cate civilizatii s-au nascut si au murit pe Marte. Oare se bateau cu aia de pe Pamant? O rachetuta ceva?
Oare Marte arata asa de la prea multe BMW-uri diesel pe care le aveau aia? O fi furat suedejii lor fierul de pe Marte, de si-a pierdut campul magnetic si implicit viata?
NOU
Articol “Putting Time in Perspective”:
waitbutwhy.com/2013/08/putting-time-in-perspective.html
Postere:
store.waitbutwhy.com/collections/posters/products/a-perspective-on-time-poster-by-waitbutwhy-24×18
store.waitbutwhy.com/collections/posters/products/a-perspective-on-time-poster-by-waitbutwhy-8×77
store.waitbutwhy.com/collections/posters/products/a-perspective-on-time-poster-8-x77
NOU
Ungurii se lauda ca ei au exterminat dinozaurii din Ardeal.
NOU
E tentant sa crezi ca suntem un produs al extraterestrilor si ca in 300 milioane de ani trebuia sa se fi intamplat multe, ca si cum ar exista un “destin”. 🙂
NU, uite ca nu s-a intamplat mare lucru. Evolutia pur si simplu a fost si este lenta, si pentru multi, chiar neobservabila.
Pamantul s-a format acum 4 miliarde de ani, iar acum 3 miliarde de ani au aparut primele microorganisme. Timp de 3 miliarde de ani, suprafata Pamantului asta a fost: nelocuita, arida, cu atmosfera irespirabila. Nu s-a intamplat NIMIC.
Abia acum 485 milioane de ani au aparut primele vertebrate in apa (pestii) si abia acum 300 milioane de ani pasesc primele fiinte pe uscat.
en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_evolutionary_history_of_life
Timp de 250 milioane de ani, planeta asta a fost locuibila doar pentru reptile . Oxigenul era intr-o proportie mai mare, clima mult mai calda, vegetatia era altfel. Si e ciudat intr-adevar ca in timpul asta reptilele puteau sa evolueze in reptilieni care sa cladeasca o civilizatie.
Dar maximul evolutiei lor a fost acela de Dinozauri care nu faceau nimic decat sa manance si sa se reproduca. Reptilele nu sunt ca mamiferele sa evolueze direct in fiinte sapiente si inteligente, poate pentru ca au sange rece, poate din cauza ca au solzi, fie pentru ca depun oua si reptilele cand se nasc sunt deja gata instruiti genetic sa se descurce singuri si sa vaneze/sa pape verdeturi, fie din cauza vertebrelor, fie pentru ca nu au deloc empatie si inteligenta emotionala. Sunt “reci” si asta le-a cauzat stagnarea definitiva.
Numai prin mamifere ar fi putut evolua , de aia cand clima s-a racit, unele reptile s-au adaptat la frig si s-au ales cu sange cald si le-au crescut par, nu s-au mai inmultit prin oua, ci prin GESTATIE. Una e cand depui oua si altceva e cand iti porti puiul in pantece o perioada si il nasti prin dureri.
Mamiferele exisa de 225 milioane de ani si multa vreme au fost la stadiul de rozatoare pentru ca se ascundeau tot timpul de dinozaurii carnivori. Cand a dat meteoritul, rozatoarele au prosperat, au evoluat in primate, si dintr-o specie anume a evoluat omul. Si au trebuit sa se intample anumite evenimente, altfel acum eram in copaci si inca in Africa si alte regiuni tropicale. Daca nu se intampla marea seceta din riftul african si copacii nu se vestejeau ca maimutele sa se dea jos si sa inceapa sa se plimbe sute de mii de ani in cautare de hrana sa-si dezvolte musculatura picioarelor incat sa mearga doar pe ele si nu si in maini, daca nu-si dezvoltau musculatura mainilor tinand obiecte, dar mai ales, daca nu incepeau sa manance carne si chiar sa o gateasca prin prajire la foc, nu ar fi fost nicio civilizatie.
Restul e istorie.
Pana la urma, ce e civilzatia la scara universala?
Poate un fenomen efemer prin care niste specii incearca sa se adapteze la natura, modificand-o.
Ne place sau nu, civilizatia nu e menita sa dureze prea mult timp. Ca civilizatie ce modifica suprafata planetei, existam doar de 10 000 ani si s-ar putea sa disparem in cateva secole, ori vom capata alta foma de specie, cea robotizata, si vom incepe sa colonizam alte planete. Poate de la stadiul de specii biologice si mecanice, vom evolua in fiinte energetice.
Si totusi, de ce nu gasim alte civilizatii ca a noastra, fie civilizatii mai avansate ? De ce in tot universul care exista de 13 miliarde de ani nu am gasit semne concrete ca ar exista civilizatii de tip II sau III capabile sa construiasca sfere Dyson, sa duca batalii spatiale, nu am depistat semnale (decat din alea neinteligibile si care par a proveni de la stele neutronice , quasari si gauri negre)? Lasati Ancient Aliens ca aia e o bazaconie de serial.
Ca idee, Pamantul mai permite vietii complexe sa existe la suprafata inca maxim 500 milioane de ani pentru ca Soarele va incepe sa creasca intr-o gigantica rosie in urmatorii 5 miliarde de ani.
en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_evolutionary_history_of_life
Deci o planeta ca Pamantul ofera ragaz vietii complexe sa existe la suprafata doar 800 milioane de ani!
Partea buna e ca Marte va incepe sa se incalzeasca si va deveni planeta locuibila pentru urmatorul miliard de ani.
Acolo va incepe un nou ciclu al vietii, o noua evolutie, poate o noua civilizatie.
Venus cica a fost o planeta locuibila vreme de 3 miliarde de ani cand Soarele era un bebe si a avut apa, probabil si fauna si chiar ceva specii de animale pana acum 750 milioane de ani.
Peste 1 miliard de ani, Marte va fi noul Pamant , si cine stie, peste 2-3 miliarde de ani, cand Soarele va fi o GIGANTICA ROSIE, satelitii de pe Jupiter ca Europa, Ganymede si Callisto vor fi locuibili. 🙂
Iata si niste clipuri care ar putea sa va bage in depresie.
www.youtube.com/watch?v=TBikbn5XJhg&ab_channel=melodysheep
www.youtube.com/watch?v=uD4izuDMUQA&ab_channel=melodysheep
NOU
@Alex: pe Marte avem o problema; problema existenta atat azi cat si peste sute de milioane de ani … gravitatie mica -> presiune atmosferica mica.
Acum presiunea atmosferei martiene este echivalanta cu presiunea atmosferei terestre la 30 km altitudine (adica spre 1% din presiunea la sol pe Pamant). Cam dificil de utilizat.
Prea apropiat de vid si prea departe de conditiile terestre de la sol…
Natura evolueaza de obicei pe calea simpla, pe calea principiului actiunii minime. In acest fel evolutia “lenta” (din punctul nostru de vedere) e posibil sa fi fost de fapt evolutia reala.
Orice alte scenarii pot implica abateri de la acest principiu care, deocamdata, pare sa fie “utilizat” de natura.
Evident exista si scenariile interventiilor, interventii care pot sa duca la abateri de la acest principiu. Dar daca aceste interventii nu persista atunci, tot timpul, se va reveni pe calea principiului minimei actiuni.
NOU
Domnu’ Bucur, dvs. sunteți? Io s studentu’ ăla care a venit cu ipoteza că pterodactilu’ avea sânge cald și care a luat 9 fiindcă n-ați putut contrazice asta.
NOU
Daniken e un imbecil, just saying.
Da, e posibil in teorie sa fi existat inca jdemii de generatii inteligente, dar in practica nu avem niciun motiv sau dovada sa credem asa ceva.
De la civilizatia/civilizatiile alea ar fi trebuit totusi sa ne ramana macar un ac, si nu s-a descoperit nimic.
Daca nu s-a descoperit nimic ce nu poate fi explicat intr-un mod pragmatic si in linie cu cele deja cunoscute, confirmate si dovedite, inseamna ca nu au existat deloc.
Gen, la fel ca Dumnezeu si Occam’s Razor, explicatia cea mai simpla e cel mai probabil sa fie si cea reala.
NOU
Din moment ce nu s-au descoperit sârmele, probabil că dacii foloseau tehnologie wireless.
NOU
Au trait impreuna dihaniile alea, am văzut eu intr-un documentar, Jurrasic Park parca se numea!
NOU
Mda, sunt tot mai convins ca specia umana a fost creata de muște cu unicul scop ca acestea sa ajungă cândva in spațiul cosmic.
NOU
Ca tot veni vorba, pe une’ o umbla extraterestru’ nostru ot Peretu? Hmm…
NOU
E greu de crezut ca a existat ceva inteligent acum miliarde de ani dar nu imposibil. Viata a aparut acum 3.5 miliarde de ani, s-au gasit niste urme de viata primitiva in roca. E cacalau de timp sa apara si sa dispara chestii de nu ar ramane nici praf de stele din ele. Nu poti sa cauti statui sau monede, trebuie cautari mai complexe. www.theatlantic.com/science/archive/2018/04/are-we-earths-only-civilization/557180/
NOU
Intai au aparut Dacii, apoi planeta. Se stie!
NOU
Daca vreo sa utilizezi Marte doar ca rampa de lansare spre alte stele doar pentru motivul ca acceleratia gravitationala pe Marte este mai mica decat cea de pe Pamant atunci nu prea ai facut nimic. Aceasta se intampla datorita faptului ca jucaria denumita camp gravitational este un camp de forte conservative.
Ruta 1: decolare de pe Pamant direct spre Alfa Centauri.
Ruta 2: decolare de pe Pamant cu destinatie intermediara Marte. Apoi decolare de pe Marte (avand gravitatie redusa in comparatie cu Pamantul) cu destinatie finala Alfa Centauri.
Energia necesara pentru Ruta 1 este egala cu energia necesara pentru Ruta 2.
Si ghici ce… este egala cu energia necesara pentru orice alta Ruta (indiferent de numarul de opriri, geometria rutei etc.) atata vreme cat punctul de decolare ramane Pamant iar punctul final ramane Alfa Centauri.
Daca insa doresti sa utilizezi Marte pentru a avea un punct de plecare dar si pentru a avea un punct de “extragere” a unor resurse care sa te ajute in calatoria interplanetara atunci poate sa functioneze dar cu foarte multe conditii.
De ce zic asta?
Sa zicem ca vei utiliza un motor racheta cu metan si oxigen lichid.
Obtinerea metanului si oxigenului lichid din resursele locale IMPLICA alte resurse aduse de pe Pamant. E simplu pe hartie. E mai complicat in practica si de multe ori avantajul (atunci cand iei in considerare toate elementele din realitate) nu mai este chiar asa de mare ca in cazul teoretic/pe hartie.
Daca specia umana doreste sa atinga gradul de dezvoltare a unei civilizatii interplanetare atunci specia umana trebuie sa atace principala problema- propulsia. Din momentul in care rezolvi aceasta problema nu va mai fi nevoie sa faci opriri pe Marte/Luna etc. in drumul catre spatiul interplanetar.
Prin propulsie nu inteleg un motor racheta mai “bengos” ci chiar si alte metode de deplasare in Univers.
Un exemplu interesant este reprezentat de sondele spatiale Voyager (1 si 2) (nu sunt singurele sonde spatiale care au utilizat acest truc!). Acestea au utilizat propulsia cu motoare racheta conventionale dar SI propulsia cu ajutorul campului gravitational al planetelor gigant din Sistemul Solar. E un prim pas. Timid. Mic. E pasul preistoric din istoria explorarii interplanetare. Poate sa ramana singuru’ pas. Poate sa fie doar primul pas.
Om trai si om vedea.
Nota: daca au existat alte civilizatii “terestre” cel mai probabil ca au utilizat metode necunoscute noua (inca) pentru a explora spatiul interplanetar. Dar exista doi de daca… daca au existat si daca au ajuns la stadiul suficient pentru a explora spatiul interplanetar.
Sau poate ca nu le-a pasat de spatiul interplanetar si nu si-au pus niciodata aceasta problema.