Mi-am adus aminte, zilele trecute, de o actuală bloggeriță de parenting, care tuna și fulgera împotriva a orice ar putea dăuna plodului ce i-a ieșit printre coapse, pornind de la microbi, oameni răi, jucării rebele sau povești care nu au toate happy end și multă iubire în ele.

Mă uitam pe unde am umblat, în zona asta de lume, cât de relaxați sunt oamenii cu copiii lor. Sâmbătă, pe un frig de crăpau lemnele, un pui de om cât un embrion era pe bicicleta lui mică, mică, mică, cu mama lui alături, urcată pe altă bicicletă și se plimbau relaxați prin oraș. Repet, era un frig de ți se îndoia manivela, iar copilul acela nu cred că avea mai mult de 3 ani.

Prin magazinele mari, gări sau aeroporturi este o priveliște normală să vezi copii mici care, plictisindu-se, se trântesc pe burtă pe gresie și se joacă. Și, minune, părinții lor nu urlă la ei sau îi iau de acolo, să nu cumva să se murdărească și îmbolnăvească de la atâția microbi.

Serios, tot ce văd aici e o lipsă totală de cocoloșeală față de copii. Frig, plouă, sunt cu ghiozdănelele în spate, pe biciclete, se duc la școală. Pe de altă parte, și părinții lor fac același lucru. Ies dimineața să îmi iau chifle de la un Penny de lângă mine și tremur când mă uit la găștile de oameni care merg cu bicicleta la muncă, pe frig sau, de ce nu, chiar și ploaie.

Well, se pare că, din copii necocoloșiți ies adulți la fel.
Este că sunt mulți dintre voi care nu știu că, în povestea Mica Sirenă, în original, sirena moare? Noi, cei de o anumită vârstă, am prins varianta crudă. Și nici nu ne mira că lupul a pus capetele iezilor, cu dinții rânjiți, în geam. Scufița roșie era înghițită de lup și vânătorul spinteca burta lupului fără ca bloggerițele de parenting să se irite că distrug optica de viață a copilului lor.

Uite de aia vă iritați ușor pe internet.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

34 comentarii Adaugă comentariu

  1. Eu am zis că poveștile cu Făt Frumos și Păunașul codrilor care tăiau capul zmeului și se îmbăiau în sângele lui nu m-a făcut să devin un criminal în serie. Și când văd că se taie la greu din filme (Terminator 2 a avut o variantă dată la TV cu vreo 20 de minute mai mică decât originalul), ca nu cumva să nu rănească emotiv copilașii..

    • #2

      Bag pula, sa-l opreasca careva pe asta. Du-te ba la munca ca ai un blog de tot cacatul.

    • #3

      Las ca munceste nevastasa si mai primeste un ban cinstit si de la socrii. Traieste spanachis

    • Sunteti invidiosi, flacai? Mergeti voi la munca, nu injurati aiurea, ca n-aveti ce face.

    • #5

      Da’ chiar la fiecare articol e primu’? Citesc fără să vreau ce debitează, lucru care nu ar fi așa deranjant dacă nu ar scrie ca un șantierist care nu și-a purtat casca de protecție că era șmecher și acum e pensionat pe caz de boală și îi curge din gură când tastează.

    • O, Victoras tati, ai facut lectii de dictie si scris corect in limba romana? Meriti un premiu.

    • #7

      Am pus mână de la mână și i-am dat doamnei mă-ta premiu aseară.

    • #8

      Prieteni, care stie pe unde umbla Tim, sa-l aduca inapoi, ca sa dezbata cu Francisc? Ar fi distractie oe cinste.. Fac cinste cu popcorn..

    • #9

      @Giovanni: Tim tre’ sa fie ori in SPAM, ori in SPAIN. Parerea mea, vorba lu’ Nea Nicu Vacaroiu…

  2. #10

    păi să le declarăm război nemților și să ne predăm, #dabiiaștept pe nemți la iași, de ex, să meargă cu bicicletele la -8 care se simt ca -19 (fact check imgur.com/Tx8F2ig), prin bălți, gropi și alte obstacole pline de sensu’ vieții cu care ne cadorisește maica rusia de 100 de ani încoace pe noi, premianții. După ce s-au târâit o oră cu bicicletele pe lângă neandertali care îi întreabă dacă n-a venit deja primăvara când îi văd sprinteni pe bicle, să își lase copiii să-nvețe 8 ore în școli încălzite la 18 grade, că nah, pesedeul le-a furat banii de încălzire – ups, da, stai! nemții n-ar fi votat în veci cu pesedeu’. nici cu pdlu, nici cu basescu, nici cu iliescu. votau cu extratereștrii. toate astea ca pedeapsă pentru că undeva, prin secolu’ 18, când au furluat (pardon s-au inspirat frații grimm din folclorul indian, să zicem) povestea cu frumoasa adormită sufereau și ei de sindrom post-traumatic și au omis să menționeze că indianu’ a violat-o p-aia și aia a mai și născut așa violată și în somn, și d-aia s-a trezit, că altfel rămânea așa, virgină și adormită pe veci

    • #11

      Ia un sneekers. O sa te simti mai bine.

    • #13

      @tuin pix: la voi temperatura medie pe an e -8 si se simte ca -19? Sau daca nu puteti merge in absolut fiecare zi pe ea atunci nu are sens sa va cumparati bicicleta deloc?
      Te inteleg perfect cand vb de calitatea drumurilor dar ma intreb totusi: daca nu ne-am misca posterioarele in masina absolut peste tot, n-am distruge mai putin si drumurile alea?
      In ce priveste caldura din scoli, daca 18 grade ti se pare putin sa stii ca am vazut vestici care tin temperatura din living la 18 grade si mai pun un pulover pe ei. Ca asa e recomandat cica. Unii zic ca pentru economie, altii ca e mai sanatos sa nu ai diferenta prea mare intre temp de afara si cea din casa, ca tranzitia solicita organismul prea tare.
      Cert e ca oamenii nu fac in casa sauna si stau in pantaloni scurti in toiul iernii. Iar la scoala cu atat mai mult, daca ai -8 afara si copiii vin infofoliti la scoala, nu are sens sa bagi caldura ca in toiul verii. Acelasi rationament vara cu aerul conditionat.

    • #14

      @Alex nu știu de unde ai ajuns tu la concluzia că „la noi”, nu sunt din iași, nici din botoșani, am dat un exemplu de extragere a informației dintr-un context, știu că altfel nu s-ar găsi idioți care să-njure, de fapt ăsta e și rostul unui comentariu, să atragă muște(rii) – pe de altă parte nu mă pot opri să nu mă gândesc la epoca de aur în care am crescut cu 18 grade în case iarna, integrale rezolvate cu mănuși în mâini și frigul ăla minunat care nu-ți iese din oase nici vara, îl simt și acum când ajunge temperatura în casă sub 22 iarna și da, nemții au saune la colțu’ blocului, noi avem salariul minim 700 – ah, da, săptămânile trecute, când a fost frigul ăla de -19 afară, am dormit într-o bluză mai subțire și m-am trezit cu umerii și gâtul țepeni de frig, a fost prea cald în casă și corpul meu a considerat potrivit să contracte mușchii umerilor în somn că-i era prea cald și simțea nevoia să facă mișcare să se răcească și mai mult

    • #15

      @tuin pix, ai o problema cu realitatea. In sensul ca nu v-ati intalnit niciodata. Stiu ca ai impresia ca doar aia care castiga 5000 de euro pe luna si au inclusiv prezervative din goretex pot sa iasa din casa iarna ,dar tin sa te dezamagesc: nu e asa. Mi se pare adorabil cum iti argumentezi tu ideile cu lipsa veniturilor in timp ce in fata scolilor nu ai loc de masinile care vin sa aduca mostenitorii la scoala, daca se poate fix in clasa. Explica-mi , te rog, cum un echipament decentel de la Decathlon si o bicicleta de copil ( care second se gaseste si la 200 de lei) sunt mai scumpe decat masina/benzina/impozit. Suntem o natie de comozi care isi invata copiii sa fie niste panselute care vor rememora toata viata lor cum au avut intr-o iarna 18 grade in casa, in loc sa nu ne mai cautam scuze si sa gasim solutii.

    • toata iarna au fost oameni in stocolm care s-au dat pe bicle. Ba, mai vezi cate un pusti dement care merge la -10 pe ninsoare fara fes (bine, cu castile de muzica) si blugii suflecati peste glezna. Si fara manusi.

      Stiu, nici aici nu e frig.

    • #17

      @tuin pix: ai dat exemplul din Iasi si am crezut ca vb din experienta proprie, mea culpa. Referitor la 18 grade cred ca tu te refereai la scara Fahrenheit, ca pe scara Celsius 18 grade e multisor. Hai sa fim seriosi, 22 Celsius e deja de tricou, mai ales in casa, unde nu bate vantul. Tu zici de manusi pe maini la 18 grade, ca nu mai inteleg?
      Iti dau un sfat: nu vizita Scotia nici de frica Brexitului ca te intorci cu pneumonie.

  3. #18

    Nu doar in nemtia exista atitudinea asta. E chestie generalizata in vest. Sincer cred ca totul a plecat la noi de la sindromul curentului care te trage. Si de aici la argint viu sub limba si mamaliga vartoasa a mai fost doar un pas.
    Anyway, e o faza misto in animatia “the croods”, aia din epoca de piatra. Capul familiei le explica de ce nu au voie sa faca nimic in general si le spunea cate o poveste care avea un final rapid si clar “si au murit toti”.

    • #19

      Cauta pe Google dupa “es zieht” daca vrei sa vezi cum ii trage pe nemti curentul.

  4. #20

    Si le caram si ghiozdanul, nu cumva sa-si rupa spatele. Lasa ca si-l rup la 20 si ceva de ani cand incep cu munca de jos.

    • #21

      Hai să nu exagerăm, că nu cred că nemții își trimit copii la școală (sau școala îi vrea) cu ghiozdane având cam jumătate din greutatea lor.
      Semnat: o persoană cu scolioză operată. Coloană ținută în tije, cicatrice de la gât la cur, omoplat deformat, cutie toracică deformată, capacitate pulmonară praștie. Printre motive-un ghiozdan prea greu.

    • #22

      tineai ghiozdanul pe ambii umeri?

    • #23

      Poti sa tii ghizdanul pe ambii umeri, coloana oricum se indoaie daca greutatea e prea mare pentru un copil sensibil. In cazul meu a fost intr-o perioada in care m-am inaltat brusc fara sa pot sa ma dezvolt si in musculatura la nivelul la care trebuia. Si perioada de inaltare s-a pupat cu o perioada de stat in spital si interzis efort fizic. Nu am scolioza lui Ady-p, dar exista. La cate carti si caiete am carat….mai cara si frate-miu pentru mine cateodata

    • #24

      cu execepția unei scurte perioade de un trimestru, da, ghiozdan/rucsac pe ambii umeri. între diagnostic și operația propriu-zisă îmi verifica tata ghiozdanul ”la ce-ți trebuie manualul ăsta?! acasă”. la școală: ”unde ți-e manualul de x?” ”nu m-a lăsat tata să-l iau”. am avut un noroc porcesc că tata era directorul școlii. ce i s-ar fi întâmplat altui copil la o fază d-asta?!. și încă n-am prins vremuri ca astea că au culegeri la toate materiile din clasa I, caiete suplimentare de toate feluri și o grămadă de altă maculatură de mă sperii când îmi aud colegii cu copii, cară sticle de apă și mai știu eu ce la ei.

  5. io am vazut in germania copii de 10-14 ani care se dadeau cu bicicleta pe niste damburi din alea extreme. In centrul comunei.

    zburat in sus pe bicicleta pana la 3 metri, aterizare pe cealalta panta.

    deci asa e. Asa procedeaza nemtii.

  6. #26

    misto leul

  7. #27

    boss, sa vezi in nord cum oamenii isi infofolesc copiii mici (gen cu o salopeta din aia de fas), ii baga in carut si ii lasa afara sa doarma la amiaza si sa se obisnuiasca cu frigul, la noi cred ca ar face spume blogosfera de “parenting” daca ar auzi de asa ceva.

    • #28

      Fiica-mea s-a nascut in februarie. Ia ghici cine dormea cite 4 ore in cosulet pe balcon de la o luna?

    • #29

      Chestia aia se practica acum nu foarte mult timp si in Romania. Fiu-meu are 21 de ani, dar cand era mic aia era regula pe care am invatat-o si eu de la maica-mea, daca vrei sa-ti doarma copilul, il scoti la aer. Al meu s-a nascut in ianuarie, dar de pe la o luna incolo si eu afara il puneam la somn, peste zi. Am bagat de seama ca a cam trecut moda asta, prietenele cu copii mici se oripileaza cand le sugerez asa ceva….

  8. Haidi’ bre. Da cum iti permiti intr-una s-o contrazici pe duduia aia, cum o cheama? Miruna parca.
    Daca ea zice intr-un fel apai sigur e ca ea.

  9. #31

    Intre timp, in Bucuresti cica, Madama Firea cica vrea din nou sa inchida scolile…

    • #32

      nu auzi ca nu ea, inspectoratul:)))

    • #33

      Nu stiu, ca nu sunt acasa, mi-a zis sotia. S-o fi molipsit si inspectoratul…

  10. #34

    vai, cum, dar nu se gaseste nici o alta mamica binevoitoare care sa atraga atentia nechibzuitei cu privire la pericolele la care isi expune copilul? Si care apoi sa accepte cu modestie rolul de salvatoare si indrumatoare? Chiar toate mamicile din imprejurimi isi vad de treaba lor???
    Ntz, ntz, ntz…