Scris de Ciprian C.

Cum mi-am găsit job în altă țară:

  1. Accesați Linkedin, intrați la secțiunea www.linkedin.com/jobs/career-interests/ și vă modificați statusul conform dorinței.
  2. Căutați joburi din domeniul în care vreți să activați și folosiți cerințele să vă modificați experiența. Toate căutările angajatorilor au loc pe baza de cuvinte cheie, nici un angajator cu care am avut interviu anul trecut nu mi-a citit CV-ul complet.  In plus recruterii nu înțeleg cu adevărat specificațiile tehnice, echipamentele. CV-ul soției a fost trimis de umplutură (i s-a specificat de la început ca nu are profilul căutat, ca nu are competențele căutate), surpriză: a fost cea mai potrivită ținând cont de experiența ei. Lucrase deja cu soluții asemănătoare, cunoștea o parte din echipamente, însă firma de recrutare nu a înțeles corect ce trebuie să caute.
  3. Încercați să găsiți firme mari de recrutare și să intrați în baza lor de date.
  4. Setați-vă alerte și aplicați la joburile noi apărute, contează să aveți experiența interviurilor via Skype/telefon.  Nu se compară ca sonorizare, este mai greu să creezi o dinamică cu cealaltă persoană.
  5. Încercați și pe www.glassdoor.nl/index.htm
  6. Nu cedați! Eu am avut interviuri tot anul 2018, am primit oferta negociată în noiembrie, șotia a avut unul singur în decembrie, înainte sa plecăm, și l-a luat.
  7. Nu strica activarea profilului profesional Linkedin. Puteți să vedeți care sunt cuvintele cheie după care se caută pentru un anumit job.

In timpul negocierilor, încercați să obțineți și un ajutor de relocare: cazare în prima lună, transport bagaje etc… Oricât de mic este foarte util la început.

Particular pentru Olanda, când negociați salariul luați în considerare faptul că ei au un bonus anual de vacanta de 8% din salariul brut (înainte de taxe). Clarificați de la început dacă oferta conține sau nu acest bonus.

Totodată negociați și posibilitatea aplicării pentru 30% rulling. Este o facilitate pentru expați. În primi 8 ani taxele se vor aplica doar la 70% din salariu. E important sa aplicați de la început, iar aplicația să fie corect făcută (aveți o singura șansă, cererea poate fi respinsa din cauza dosarului incomplet). O să aveți nevoie de o adeverință de la angajator din ultimii 2 ani. Trebuie sa precizeze unde v-ați desfășurat activitatea, adresa sediului (Există o limită de 200km până la garnița cu Olanda. Daca ați lucrat sub această distanță nu mai puteți primi acest ajutor).

 

Procedură emigrare Olanda

Presupunem că aveți oferta de angajare semnată. Aveți nevoie de 2 lucruri: cazare și BSN. Ordinea logică este următoarea: găsiți cazarea, apoi vă programați la primăria orașului de care aparțineți pentru înregistrare.

  1. Chirie: www.funda.nl

Intrați pe Google Maps. Căutați sediul noului loc de muncă și începeți să testați diverse moduri de transport: pe jos, bicicletă, tren, mașină. Dacă aveți copil situația se complică un pic. După ce găsiți cazarea începeți să căutați grădiniță/școală. Ca să va faceți o idee, litrul de benzină este in jur de 1.6 euro, iar cel de motorina 1.3. Pentru tren puteți vedea aici preturile www.ns.nl/ sau aici pentru transportul public 9292.nl/

Am dat emailuri la 20-30 de anunțuri, fiind luna decembrie, am primit doar câteva răspunsuri. Eu lucrez in Haga, soția în Rotterdam. Am căutat cazare la început, în Haga, apoi in Delft, până la urmă am ajuns să stăm în Rotterdam. Noi am reușit să închiriem remote doar pentru că le-am trimis contractele de muncă și ne-au verificat la angajatori. In principiu ei își doresc să vă cunoască înainte de a închiria.

  1. Programare pentru BSN (www.iamexpat.nl/expat-info/official-issues/registration-netherlands)

In funcție de orașul în care o sa locuiți, trebuie să accesați pagina primăriei și să vă faceți programare online pentru BSN (se mai cheamă și ”First registration”). Foarte important: faceți o programare pentru fiecare membru al familiei.

Recomandarea mea pentru a obține mai repede numărul de înregistrare, programați-vă în Haga pentru RNI (BSN temporar pentru persoane care lucrează mai puțin de 4 luni). Cei din Haga au posibilitatea programării online. (de exemplu Rotterdam, unde m-am înregistrat eu, au doar programare telefonică, la care îți răspunde un robot in olandeză, m-am programat cu ajutorul personalului de la primărie).

Pentru RNI aveți nevoie doar de contractul închiriere (sau o declarație că vă ia un prieten în spațiu plus acordul proprietarului) și buletin/pașaport. După obținerea RNI-ului aveți timp 4 luni sa vă faceți programare la primăria unde o să stați pe o perioada mai lungă de timp pentru a vă transfera.

Pentru BSN aveți nevoie de certificate de naștere și căsătorie cu apostilă. Apostila se obține în aceeași zi dacă depuneți documentele la prefectura orașului unde v-ați născut. Documentele pot fi depuse și de alte rude apropiate (frați, surori, socrii) b.prefectura.mai.gov.ro/apostila/biroul-apostila-program/

Dacă aveți certificat de naștere model vechi, faceți cerere pentru schimbarea lui. Depuneți cererea la primăria unde v-ați născut pentru a obține documentul în 24 de ore.

Documentele noi sunt traduse in franceză și engleză, nu mai trebuie traduse, cele vechi au nevoie de traducere legalizată și apostilă.

BSN/RNI îl folosiți pentru a obține un cont bancar, pentru a vă putea primi salariul, pentru a vă face asigurare medicală, pentru pensie, etc.

În cazul meu, am avut programare în Haga pentru RNI (mi-a făcut-o cineva de la firma de recrutare, dar a uitat să specifice diferența RNI/BSN). Am ajuns acolo cu o parte din documente, eu m-am dus pentru BSN cu contractul de închiriere pe Rotterdam, la primăria din Haga. Evident că nu am rezolvat.

Am făcut programare telefonică pentru BSN in Rotterdam, le-am precizat faptul că suntem 3 membrii în familie, au zis ca este ok o singură programare. Evident că am ajuns acolo și nu a fost  ok. I-am explicat că la telefon colega ei ne-a asigurat că putem toți 3 cu o programare și ea mi-a explicat că este biroul ei și timpul ei. Au 20 de minute alocate pentru fiecare persoană. Acela este planul, să nu îl stricăm.

  1. Cont bancar

Mergeți cu contractul de muncă și foaia de la primărie cu BSN-ul la banca unde vreți să vă deschideți cont. Eu am optat tot pentru portocalii, celelalte bănci mari de aici sunt ABN Amro si Rabobank. În 5 zile primești mai multe scrisori: card, pin, cont online, parola cont online…

Contul bancar poate fi deschis și în baza contractului de muncă aflat in desfășurare sau doar având BSN. Ideal este să le aveți pe ambele atunci când deschideți contul. Vă vor cere un număr de telefon local.

Este foarte util Revolut, dar trebuie să aveți și cash la voi. Aici au anumite magazine sau locații unde cardurile normale Visa/Mastercard/Maestro, nu funcționează. De la bancă primiți un card pe care aveți trecut IBAN-ul. Nu este un card cum suntem obișnuiți în România de debit/credit.

  1. DigiD

După obținerea BSN-ului aplicați și pentru DigiD www.digid.nl/.

Cu ajutorul acestuia vă autentificați online când vreți să faceți diverse plăți către stat sau pentru asigurarea de sănătate sau pentru diverse deduceri de taxe (ajutor pentru grădiniță).

  1. Asigurarea de sănătate www.independer.nl/zorgverzekering/intro.aspx

Intrați pe site, introduceți datele si alegeți o asigurare. Prețul de bază pornește de la 100 de euro de persoană pe lună (copii sunt automat asigurați pe una din asigurările părinților, până la 18 ani). Eu mi-am făcut la NN, 118 euro/luna.

În funcție de riscul pe care îl alegeți puteți plăti o sumă mai mică lunar. Prin risc se înțelege suma pe care vă permiteți să o plătiți din buzunar înainte să apelați la asigurare. Conform legii in acest moment suma este de 384 de euro. Veți plăti primii 384 de euro anual pentru medicamente sau diverse investigații, după acest prag costul este decontat de asigurare.

  1. Medic de familie

După ce ați primit cardul de la firma de asigurare și polița puteți aplica pentru medicul de familie. Recomandarea generală este să căutați unul în zona unde locuiți. Noi am căutat pe Google. Majoritatea au site. Te înscrii online, ulterior daca mai au loc îți cer documentele necesare pentru înregistrare. Ideal este sa aveți un medic cat mai aproape de unde locuiți, si eventual să vorbească engleza. Cuvânt după care căutați ”huisartsenpraktijk”.

  1. Grădinița

Un subiect sensibil și dureros. Prețul afișat este pe oră, dar se plătește toată luna, nu contează dacă lipsește. Diferența constă într-un preț mai mic pe oră, dacă optezi pentru programe mai lungi.

Nu știu exact cauza pentru care am găsit foarte greu o grădiniță disponibilă de L-V, presupun că pe aici au cumva joburi care nu implică un program full time, am mai aflat ca alții muncesc 9 ore pe zi și au vineri liber (pentru cei cu program de 36 de ore pe săptămâna) sau o vineri la 2 săptămâni (pentru cei cu 40). Cel mai probabil o zi stă mama, o alta tata și mai rămân 3 de acoperit pentru grădiniță.

Așadar am avut surpriza să primi multe mesaje de genul ”avem liber dimineața luni și miercuri, și toata ziua joi și vineri” de la grădinițe. Pentru că prețurile sunt foarte mari ești categoric mai câștigat să petreci timp cu copilul decât să îl trimiți la grădiniță.

Amândoi avem program full-time așa că am avut un stres până am primit confirmarea de la o grădiniță că au un loc de disponibil toata săptămâna de dimineață până seara.

Nota de plată: începând de la 1900 de euro lunar, o grădiniță olandeză normală. Statul are o facilitate pentru părinții care nu au de ales și în funcție de venit, program de lucru și costul grădiniței, îți oferă un ajutor (în cazul nostru este în jur de 600 de euro).

Pentru grădiniță folosiți termenul ”kinderopvang” când căutați pe Google.

  1. Scoală

Poate începe de la 4 ani (este gratis, deci DA ☺), obligatoriu de la 5 ani. Înscrierile încep la 3 ani. Are prioritate la școlile din cartier. Soția a studiat sistemul de învățământ. A căutat pe site-ul ministerului educației. Copilul nu poate lipsi nemotivat de la școală, doar în caz că este bolnav. Se poate cere o scutire de la scoală, dar se aproba foarte greu, trebuie ceruta in avans
Site-ul inspectoratului: www.zoekscholen.onderwijsinspectie.nl/

Alt site util (o harta cu scoli, puteți vedea rezultatele copiilor, cum s-au împărțit în următorul nivel) www.scholenopdekaart.nl/

Programul este până in jur de 14-15 in funcție de scoală, apoi merge la after-school. Preturile încep de la 900 euro pe luna. Si aici beneficiați de ajutor din partea statului in funcție de numărul de ore lucrate de părinți, salarii. Pentru mai multe detalii căutați BSO pe google.

  1. Mașină

Aveți dreptul să circulați cu numerele din România timp de 6 luni de zile după înregistrare apoi trebuie să înmatriculați mașina. Pentru a nu plăti taxa de primă înmatriculare (BPM) puteți aplica pentru o excepție ÎNAINTE de expirarea celor 6 luni e zile. Excepția se aplică dacă mașina a fost înmatriculată pe numele vostru în ultimii 2 ani.

Cerere excepție de la taxa de prima înmatriculare www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/vrijstelling_bpm__vrijstelling_bpm_bij_verhuizing

www.iamexpat.nl/read-and-discuss/expat-page/articles/how-to-bring-your-car-to-the-netherlands

Apoi aplicați pentru înmatricularea mașinii (nu am urmat încă acest proces revin cu detalii după finalizare)

Înmatriculare în Olanda

www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/invoeren/verhuizen-naar-nederland-en-uw-voertuig-meenemen

După înmatriculare aveți nevoie de asigurare. Pentru a vă păstra clasa de Bonus-Malus faceți o cerere in România. Faceți cererea înainte să plecați din țară. Veți primi un certificat în limba engleză cu istoricul de daune.

www.aida.info.ro/Assets/baar/certificat/cerere-certificat-daunalitate-aida-info-ro.pdf

Cererea se trimite la adresa certificat@aida.info.ro

Mai multe detalii aici www.aida.info.ro/certificat-daunalitate

Pentru a folosi mașina se platește o taxă în funcție de zona unde locuiți, tipul mașinii/emisii și greutate.

Calculator oficial taxă mașină (taxă calculată pe 3 luni)

www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/auto-en-vervoer/content/hulpmiddel-motorrijtuigenbelasting-berekenen

Calculator asigurare auto

Căutați o mașină înmatriculată în Olanda, cu caracteristici asemănătoare cu cea pe care o aveți (eu am folosit site-ul www.autoscout24.nl)

Apoi va duceți pe site-ul www.independer.nl/autoverzekering/intro.aspx introduceți numărul de înmatriculare, datele voastre și o să aveți o estimare de preț.

După înmatriculare vă întoarceți în România să radiați mașina sau faceți o împuternicire înainte să plecați (încă nu înțeleg cum va decurge acest proces. Dacă fac împuternicire și trimit actele nu mai pot să folosesc mașina până le primesc înapoi. Nu poți ieși din țară cu numere roșii)

Eu mi-am pus cauciucuri all-season înainte să plec (Micheline CrossClimate razvanbb.ro/review-anvelope-michelin-crossclimate/). Nu prea au zăpadă pe aici, dar o să vreau să merg la schi in Germania/Austria și era prea complicat să umblu cu 2 seturi.

  1. Alocație copil

200 de euro pe 3 luni, trebuie să faceți cerere pentru sistare în România și apoi să aplicați (online) în Olanda.

  1. TAXE anuale

Taxe municipale (în funcție de primărie): exemplul Rotterdam 297 euro pe an www.rotterdam.nl/loket/rioolheffing/

Taxe pentru gunoi (în funcție de numărul de persoane din apartament/casă) www.rotterdam.nl/loket/afvalstoffenheffing/index.xml

Taxe pentru apa www.waternet.nl/en/service-and-contact/water-authority-tax/water-authority-tax-rates/

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

77 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Îmi cer scuze dacă par/sînt smartass dar cu toată simpatia, articolul este muncit, documentat, dar er bestaat geen land met deze naam…

    • #2

      Atata timp cat in DEX exista (dexonline.ro/definitie/olanda), nu inteleg de ce te mai c$%i pe tine.
      E ca faza aia : “I’m not racist, but…”.

    • #3

      Cetățene dexoliu, te-ai uitat că definițiile de zici sînt din Șăineanu, ed. VI (1929) și Scriban (1939), atît din cele 13 definiții?

    • #4

      Smartass. Ce zice el are dreptate, dar si pana in engleza “Holland” e folosit ca sinonim cu “Netherlands”, inclusiv de olandezi, deci smartass. Denumirea oficiala in romana cred ca e “Regatul Tarilor de Jos” din care “Olanda” sunt regiunile “Noord” si “Zuid”.
      Da, am stat ceva prin Rotterdam. Felicitari pentru documentare. Cand am vazut prima data spitalul extins din Rotterdam mi-am adunat falcile de pe jos cu farasul iar cei care spun ca Rotterdam e infricosat de Constanta e complet cretin. Cred ca portul Constanta e 5% din portul Rotterdam, pur si simplu nu ii vezi capatul. In rest, chill, oameni chill, feriti-va de zona centrala din Amsterdam ca de dracu, primitori, cam greu cu spalatul dupa WC, dar in rest, recomand. Dupa Canada. 🙂
      P.S. Daca stii germana nu poate sa nu te umfle rasul, si pe tine cand auzi cum se pronunta cuvinte care crezi ca stii cum se pronunta si pe altii care te aud germanificand cuvinte olandeze.

    • #5

      Denumirea oficiala in romana cred ca e „Regatul Tarilor de Jos”

      În pașaportul meu românesc scrie că am domiciliul în „Olanda”.

    • #6

      @DFT: sa stii ca, chiar daca mi-a luat vreo cinci minute, adunand bruma de germana pe care o stiu, am reusit – cu greu – sa-mi dau seama ce inseamna: er bestaat geen land met deze naam…

  2. #7

    Pentru burlacii…ceva locuri unde se gasesc olandeze…ceva sfaturi?

  3. #10

    Tu nu stiai ca Olanda ne tine in loc sa nu avem autostrazi si infrastructura? Vrei sa lucrez pentru ei si sa-mi ia taxe din banii mei, apoi sa vin in Romania in concediu si sa fac 5 ore pana la Predeal pentru ca ne pun bete in roate pentru autostrada spre Brasov? Dupa care sa iau un uber pana la aeroport si sa duca taxele tot in Olanda?
    Nu se face asa, mai ales in an post centenar 🙂

    • #11

      sa-mi trag palme. cum plm faci 5 ore pana la predeal ca eu sub 6 nu am reusit. ai un secret anume?

    • #12

      nu folosește căruță?

    • #13

      Bossilor, puteti face cam o ora si 45 de minute pina la Predeal… Cu trenul…

    • #14

      @Eddy el locuiește pa Predeal.

  4. #15

    Dude, multumesc. E mai complet ca cele 2 scrise in trecut de alti 2 care au ales Olanda (da… Olanda, Arbait) si sunt fix pasii de ii caut de cateva zile.

  5. #16

    Un coleg olandez naturalizat austriac imi spunea ca exista o zona la granita de sud a Olandei, spre Belgia, unde vacile sunt mai interesante decat femeile trecute de 40 de ani.

    • #17

      Um. Sunt impartite in 2 – blonde bune de crapi cu gene nordice sau butoiase nemtesti, fix cum zici si tu, in functie de proximitate. Altceva, daca arata bine, sunt din Europa de Est 🙂

    • #18

      Cui naibii ii plac blondele cu ochi albastri-azuriu, de 1.80, cu craci faini si gambe facute din biciclit?

    • #20

      Exista un banc pe vremuri.
      Cum știi că ai trecut din Belgia în Olanda? Well… vacile încep să devină mai frumoase decât femeile. Bancul îl știu doar eu de vreo 16, poate 17 ani 🙂

  6. #21

    In Norvegia nu emigreaza nimeni? 😀

  7. #23

    Nu stiu cum a fost cu chiria la tine (voi), dar eu si cu o companie olandeza care se ocupa de relocarea expatilor am avut dificultati. Abia ma mutasem (o luna jumate) si nu aveam istoric financiar aici. Salariu destul de ok, peste regula tampita cu 3x chiria, si tot am fost refuzat de vreo 5 proprietari. Nu stiu motivul.
    Partea proasta, cand iti cauti casa, e ca mergi sa o vezi apoi aplici pentru ea. Aplicand la ea practic n-ai voie sa aplici la alta casa, caci daca te accepta esti obligat sa o iei sau trebuie sa platesti echivalentul unei chirii. Prin urmare, trebuie sa astepti pana binevoieste maria-sa Proprietarul, daca te primeste sau nu.
    Bine, eu am cautat si in August-Septembrie, cand e bataie in imobiliare in orice zona.

    • #24

      Unde mai pui că contractul e obligatoriu pe 2-3 ani, și nu mai puțin „după care mai vedem noi”. Nu prea e loc de manevră/e.
      P.S. Feriți-vă de programări pentru BSN în Rotterdam atâta timp cât sunt câteva zeci de alternative. Angajații de la primărie sunt niște roboți umanoizi (asta în cazul în care credeați că ochelarii de cal pentru funcționari sunt invenție românească. Ce-i drept pe olandezi îi ajută și fețele…)
      Indiferent cât intenționați să stați, pentru BSN specificați 3 luni . Oricum, odată obținut va fi valabil tot restul vieții.

  8. #25

    Care e venitul per familie pentru a trai decent acolo?
    8000 euro brut e un salariu ok?

    Multumesc!

    • #26

      Având în vedere că e mai mult de 2,5 ori salariul mediu în Olanda, aș zice că e ok…

    • #27

      Mda, tre sa-i arat sotiei asta. Am primit o oferta, super ok ca si post, salariul de mai sus brut. Sotia are posibilitatea si ea sa se mute la aceeasi firma la care lucreaza acum in RO, la sediul din Olanda, deci ne-am fi descurcat mai mult decat onorabil.
      Dar ea nu si nu, ca e greu sa pleci, ca e scump si alte cele.

    • #28

      dude, daca sotia nu vrea si nu se simte ok cu asta, abandoneaza. nu vei avea viata frumoasa

    • #29

      Scuzati indrazneala, daa sotia ce salariu are in tara daca ei i se pare ca acolo nu v-ati descurca cu banii aia? Si “alte cele” inseamna cumva si “o sa imi fie prea dor de romanii mei, de iarba verde cum doar la noi e, cum sa imi las toate cunostintele aici” etc etc? Iti zic doar atat, mama cu tata au avut ocazia sa plece in strainatate pe vremea lu nea’. Mama nu a vrut..si acum dupa aproape 40 de ani regreta ce a facut si implicit ce a insemnat asta pentru familie. Mai exact, ei au niste mizerii de pensii, io plecata afara ca na, in tara nu am reusit sa facem nimic si de abia acum pare sa se duca treaba pe fagasul normal, iar sor-mea e singura care cat de cat e ok pentru ca a fost o mostenire sa zic asa, mai exact un apartament de la tataie. Altfel si acum plateau credit la casa.. Eu am fost cea care am tras de sotul meu sa plecam. 1. Pentru ca merita mai mult dpdv profesional. Si aici in afara de bani, ma refer la apreciere fiindca face o treaba extraordinara in meseria lui si in ultimii doi ani efectiv intrase intr-o stare de rahat din cauza mediului de munca si renuntase sa mai spere la ceva ok si ma durea (oricat de jalnic ar suna), sa il vad asa. 2. Pentru ca acolo nu ne-am fi permis niciodata sa ne facem un viitor. 3. Pentru ca oricat mi-ar fi de dor de o tara care si asa nu mai exista decat in carti, oamenii de acolo, cel putin cei din Bucuresti ajunsesera sa ma scarbeasca in ultimul hal. Aici a fost greu, noi nu am avut bafta de asemenea sume cum ti de ofera tie, el acum ia 2700 de lire dupa ce i-a fost marit salariul. Eu iau 1200 dar tinand cont ca efectiv 7 ore stau cu curu in scaun si dau click-uri, nu ma plang. Dar la inceput a fost, pot spune relativ crunt cu cheltuielile, pana sa gasesc si eu ceva ok de munca. In sensul ca eram cam in aceeasi situatie ca acasa. Acum insa, dupa nici un an, avem planuri de plecare in Franta, unde el va avea un post de manager al unui service de clasice, primim un apartament de 2 camere enorm care arata genial, fara chirie, iar cu ce o sa castig si eu, imi fac sperante mari ca vom reusi sa facem ce ne-am propus, usor, usor. Nu stiu cum e la voi, dar sincer, daca tu simti ca trebuie sa pleci ca acolo va fi bine…

    • #30

      da, dar amandoi ati dorit asta. stiu oameni care au plecat cuplu si s-au intors separat, din cauza asta

    • #31

      Eu am zis ce am zis in ideea ca mi se pare ok intr-un cuplu sa existe intelegere si nu unul sa vrea ceva si alalalt sa zica nu si punct, mai ales cand e vorba de astfel de situatii ce tin de viitor. Acuma na..depinde foarte mult cum e relatia lor, dar eu una nu vreau sa ajung ca in cazul lui socra-miu de exemplu, care toata viata a trait sub nu-ul soacra-mii, nu masina aia, nu plecarea aia, nu hainele alea etc … si care in timp a ajuns sa o urasca, doar ca au ramas impreuna ca na. Bine, impreuna e mult zis, el sta la tara, ea a ramas in Bucuresti si se vad o data pe luna. Prefer ca daca sotul vrea sa faca ceva, sa zic ok, hai sa incercam, decat sa dau cu parul ca asa vreau eu ca nu imi place mie. Si el procedeaza la fel si iote asa dupa 14 ani suntem un cuplu fericit, cu nici o cearta majora la activ si crede-ma ca si acum imi aduc aminte de cateva randuri pe care mi le-a scris in urma cu ceva ani, in care imi multumea ca i-am adus aminte cine e si de pasiunile lui… Am vazut prea multi barbati in varsta care de fapt si-au urat sotiile toata casnicia…mi se pare unul dintre cele mai triste lucruri.

    • #32

      Am uitat să povestesc despre cheltuieli lunare:

      1. La început principalul cost este chiria. Prețurile depind de oraș, zona din oraș, ca peste tot.
      Prețul mediu la 2 camere este în jur de 900-1000 de euro, iar la 3 camere se duce spre 1500. Nu uitati de avans, noi am avut noroc si am platit doar pe 1 luna, dar pot cere și pe o perioadă mai mare.

      2. Cheltuielile lunare: apă, căldură, internet/TV, energie se apropie de 200 de euro. În funcție de cum te înțelegi cu proprietarul trebuie sa le treci pe numele tău sau le plătește el. Eu plătesc 200 de euro lunar, iar la finalul anului se face o regularizare pe baza facturilor.

      3. Pentru mâncare un buget de 100 de euro pe săptămână ar trebui sa fie ok pentru o familie cu 2 adulți și 1 copil, daca gătiți. Daca nu gătiți cu 10 euro ar trebui să găsiți un meniu de prânz la un restaurant/cantina.
      La prânz în general ei mănâncă sandvișuri. Au o singură masă calda pe zi, seara. Dacă vă zic că aveți masa de prânz asigurată la birou probabil va fi o masă formată din pâine, diverse mezeluri, sosuri, etc…

      4. Dacă veniți cu mașina se adaugă un cost lunar de 100-200 de euro pentru închirierea unui loc de parcare particular (garaj subteran) în funcție de zona unde închiriați. Altfel putetți aplica la primărie pentru un loc de parcare în cartier (contracost evident), dar în funcție de zonă și oraș, este posibil sa așteptați mult și bine.

      5. Transportul până la servici în funție de distanță poate fi plătit daca veniți pe jos sau cu bicicleta, sau aproape gratis dacă veniți cu mașina sau transportul în comun (există o deducere de 0.19 cenți pe kilometru pentru transportul până la serivci www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inkomstenbelasting/vraag-en-antwoord/wat-is-de-maximale-kilometervergoeding-die-ik-van-mijn-werkgever-kan-ontvangen)

      Concluzie:
      2 persoane angajate full-time: chirie (2 camere) + servicii + mâncare + *transport => 1000+200+400+200 = 1800 de euro pe lună
      2 persoane angajate full-time + copil la grădiniță: chirie (3 camere) + servicii + mâncare + *transport + gradiniță => 1500 + 200 + 500 + 200 + 1400 (-600 deducerea) = 3800 euro pe lună

      *presupunem că cel puțin o persoană merge pe jos sau cu bicicleta la muncă; include duducere de 0.19 euro pe km

      Evident în funcție de chirie costurile se pot schimba considerabil sau dacă doar o persoană lucrează și cealaltă stă acasă cu copilul, sau lucrează part-time.

    • #33

      Pentru estimarea salariului în funcție de venitul brut lunar sau anual thetax.nl/

    • #34

      Ioana, multumesc pentru argumente.
      Acum in Romania avem salarii fix cam cat ai tu si sotul in UK. Deci nu e rau. Insa se poate mult mai bine.
      In familie eu sunt cel care isi asuma riscuri, sotia e cea conservatoare, ea cauta stabilitate.
      Motive de a pleca? pff, sunt multe:
      – Ma ocup de oameni, am mai multe echipe. 90% dintre ei nu vor sa munceasca, nu vor sa invete nimic nou, se dau cu fundul de pamant cand vad ca la final de an nu au avansat si nu au primit bani in plus desi n-au facut nimic in directia asta.
      – La gradinita copilului e plin de mamici dive, care mai de care mai speciala, care cred ca al lor copil e unic si merita tratament special, care considera ca daca platesti gradinita, asta inseamna ca toata lumea se va face pres pentru a ii indeplini dorintele, indiferent daca sunt si altii care, ghici ce, platesc la randul lor acelasi serviciu.
      – La bloc am vecini care se muta si inchiriaza apartamentul: Clientii la chirii sunt numai arabi, sau fauna colorata de Bucuresti.
      – Sectia de politie e la 2 min de mers pe jos de noi. Cu toate astea cand suni , chiar si prin 112, ori suna ei pe cei care fac scandal si-i anunta ca a facut cineva sesizare, ori spun ca vor veni si ajung in 2-3 ore, cu masina, ca pe jos e greu. Cunoscut e si faptul ca majoritatea agentilor sunt pe statul de plata al bulibasei din sector.
      – Sa discutam de spitale? Si asta in Bucuresti doar, ca in provincie cred ca sunt optiuni si mai putine. Am stat de multe ori 4-5-6 ore la camera de garda de la Alexandrescu. Am fost la Gomoiu si nu aveau medici. Am fost cu sotia la Floreasca la urgente cu tensiune 19 si i-au zis sa astepte, ca daca tot sta in picioare nu e urgent.
      -Mai punem stresul din trafic? Faptul ca in fiecare zi gasesc masinile pline de rahat de pasari hranite de pensionarii plictisiti care le dau doar paine? De faptul ca nu ai unde pleca in weekend fara sa stai blocat in trafic ore intregi?
      – Cautam sa cumparam o casa/un apartament mai mare. E plina piata de tepe, samsari imobiliari, mostenitori care cauta sa dea lovitura vanzand maghernite , constructori de blocuri noi care ridica orice rahaturi si cer 2000 euro pe metru patrat.
      Lista poate continua….

    • #35

      Mie Olanda mi-a priit la zen. Sunt mai relaxat decât am fost vreodată, deși poate nu pare din comentariile pe care le mai las aici.

      DAR, oamenii sunt diferiți. Dacă cauți motive să te enervezi, o să găsești și aici. Vecini nesimțiți se găsesc (colorați sau nu), musulmanii hrănesc păsările sălbatice (nu au voie să arunce mâncare), cu toată infrastructura se mai întâmplă să fii blocat în trafic, poate ți-e greu să-ți faci prieteni, poate vremea nu e perfectă, poate nu găsești mezeluri nu știu de care etc.

    • #36

      @Andrei, dive de ălea găsești în orice țară. În rest, cred că e clar pentru toată lumea.

      1
  9. #37

    Cred si eu ca se uita lumea urat la imigranti, ai la scutiri de taxe de zici ca esti asistat social

    • #38

      Scutirea de taxe este de fapt 30% rulling-ul, si nici acela nu se aplica tuturor expatilor. Restul scutirilor de taxe se aplica oricui munceste.

    • #39

      Nu sună extraordinar financiar pe partea de scutiri sau beneficii. Îți dau câteva exemple, de exemplu in Hamburg:
      – Grădiniță gratuit de la 8 la 13, dacă vrei până la ora 16 mai dai cam 180 euro pe lună de la tine, până la 18 cred că maxim 250 euro pe lună. Asta pt grădinițele in sistem Kita. Și doar dacă nu lucrează ambii părinți full time, dacă lucrează amândoi se mai primesc niște ore suplimentar plătite pe zi, deci costurile vor fi și mai mici.
      – Alocație 194 euro de fiecare copil, lunar până face 18 ani, sau până la 25 de ani dacă e încă la școală, nu 200 euro o data la 3 luni, cum înțeleg din textul OPului.
      – After/supraveghere la școală gratuit până la 16.
      – Zero taxe pt inmatriculatul mașinii proprii din Ro, pt un SUV cu motor de 2 litri E4 plătesc impozit anual 132 euro, RCA cam 650 euro pe an. Zero taxe de drum sau autostradă. A costat cam 100 de euro toată înmatricularea mașinii, inclusiv plăcuțele de înmatriculare.
      – Benzina 1.30-1.35 euro litrul, motorina 1.25 sau așa.

  10. #40

    Stiu ca reducerea aia cu 30% a fost pe 10 ani, a fost redusa la 8 ani si mai nou chiar la 5, dar nu bag mina in foc.

  11. mama cat de scump e sa ai copil pe acolo

    aici e vreo 200e/luna gradinita

  12. #44

    Mda, cam atât plătesc și eu în Franța pentru creșă privată, cam pe la 2000, ajutor de la stat 600. Asta pentru că se pare că suntem prea bogați sa avem loc la creșele de stat…

  13. #47

    Olanda este la mine pe locul 3… Curata, oameni primitori, voiosi si prietenosi care vorbesc o germana cu un dialect simpatic…

    Desi unul dintre cei mai buni prieteni ai mei este “von de nederlands, tras flegma din nas si scuipat”, are un nume mișto Martinus Antonius Geradus van P. (la facultatate toate fetiscanele erau umede doar cand ii auzeau numele), este extraordinar de scumpa viata… 600 de coco ptr. gradi? La una dintre cele mai bune grădinițe private din berlin plateam 400 de coco (si eram la max din cauza salariului). Scoala ne-a costat anul trecut 500 pe luna, de anul trecut avem un model de economisit impozite si deoarece anul trecut am castigat 171 de euro (pe tot anul) platim acum 70 de euroni pe luna… Fuck, de la 900 pe luna in olanda?

    Deci am inteles cavtrebuie sa fi milionar ca sa ai voie sa locuiesti acolo!

  14. #48

    Spania anyone? Nu exista ghiduri si ghizi si pt Spania?

  15. #52

    Felicitari pentru ghidul bine scris, insa m-a ingrozit birocratia de acolo si numarul (mare) de taxe. Cand am emigrat eu in Canada, acum multi ani de zile, totul a mers foarte usor. Mi-am scos SIN-ul (Social insurance number, un fel de CNP din Romania), dupa trei luni health card-ul provincial si nu a trebuit sa platesc niciun fel de asigurare. Cativa ani mai tarziu s-a introdus o prima de asigurare de sanatate in functie de venit (intre $0-900), dar si asta se plateste o data cu impozitul pe venit. Cand mi-am deschis cont bancar mi-a trebuit SIN-ul si pasaportul si am plecat cu un card temporar de debit pe deplin functional si un carnet de cecuri. In Canada nu trebuie sa te inregistrezi la primarie, sa platesti taxe la primarie daca nu ai o casa. Cand trebuie sa faci ceva primesti o scrisoare in acest sens.

    Eu cand am emigrat aveam senzatia ca cea mai eficienta guvernare e cea germana, dar pe urma am citit ca guvernarea anglo saxona, pe buna dreptate, e cea mai eficienta desi si englezii au mai luat-o pe aratura.

    • #53

      Uitându-mă la lungimea articolului înțeleg ce zici, dar sincer, la nivelul solului nu percep mare birocrație.

      Mare parte din articolul vorbește despre găsit job, chirie, școală copii și mașină. De astea presupun că trebuie să te ocupi și-n Canada.

      Înscrierea la primărie nu se face de dragul înscrierii. E o birocrație care te scutește de alte birocrații. Toate instituțiile statului sunt integrate și știu unde stai și ce-i cu tine. De exemplu ca să treci o mașină pe numele tău în Olanda trebuie să treci pe la cel mai apropiat oficiu poștal cu o foaie de la vânzător ce are trecut un cod pe ea, și cu un act de identitate. Poștașul o să bage codul ăla și BSN-ul (CNP-ul) tău în sistem și gata. Nu trebuie să completezi nici un formular, nimic. RDW o să-ți trimită automat acasă certificatul de înregistrare al mașinii (un card format card bancar) și Belastingdienst o să-ți trimită o scrisorică cum că trebuie să plătești taxă pe mașina aia. Toate taxele, facturile și asigurările se plătesc de obicei prin debit direct. În plus înscrierea la primărie când îți schimbi adresa se face foarte rar (că nu te muți lunar) și e banal de făcut (formular online). E de obicei cea mai mică problemă când te muți (comparativ cu închiriere, mutarea în sine, internet, utilități etc).

      La fel și birocrația cu asigurarea de sănătate și medicul de familie. Prefer să trec o dată prin birocrația de a-mi selecta un asigurator (din nou, proces online, banal) și să am un card european de sănătate (valabil în tot UE) decât să trec prin birocrația de a explica la spital în caz de nevoie cine sunt și ce-i cu mine. Pentru plată, la fel: debit direct, deci nu mă afectează cu nimic că nu o plătesc odată cu taxa pe salariu. Medicul de familie nici măcar nu e obligatoriu, dar e util să știi unde să te duci în caz de probleme, pentru analize etc. Plus că omul ăla are un istoric al situației tale.

      Cât despre taxe locale, e fain că nu le plătești. Dar orașul în care locuiești tot are nevoie de un buget pentru salubritate, întreținere parcuri, iluminat, mobilier stradal etc. Ok, poate nu îți cere ție direct taxă, dar banii ăia o să fie incluși în taxa de proprietate, și proprietarul probabil n-o să scoată banii din burtă. Tot de la tine vor veni sub formă de adaos la chirie.

      Singura taxă mai specială în Olanda e taxa de „picioare uscate”, cum îi zic ei. E ultimul link din articol. Dacă ai văzut vreodată Olanda din avion o să înțelegi. Aici managementul apelor se face pe suprafețe mari, de către autorități paralele, independente de provincii și municipalități. Autoritățile alea au propriile bugete și impun propriile taxe. As usual, nu trebuie să te agiți tu pentru asta. Ei știu că te-ai înscris la primărie în raza lor și-ți trimit o scrisorică.

    • #54

      @VOC E greu de priceput daca nu esti in Canada si asta fara sa fiu ironic sau nepoliticos. In Canada/SUA nu exista act de identitate gen buletin din Romania. Schimbarea adresei daca ai permis de conducere sau health card sau masina poti face online o singura data pentru toate (vezi www.ontario.ca/page/change-address-drivers-licence-vehicle-permit-and-health-card ). Asigurarea de sanatate e asigurata de guvernul provincial, nu exista asiguratori privati sau spitale private si nu exista coplata, dar medicamentele nu sunt gratis decat in spital sau dupa ce implinesti 65 de ani (primii $100 nu sunt acoperiti). A, si acei pana la $900 sunt anual si nu se platesc separat. Cand mi-am scos SIN (social insurance number echivalentul CNP din Romania) nu mi-a trebuit niciun certificat de nastere, casatorie, etc (data nasterii era pe viza de emigrare). Intr-adevar taxele locale se colecteaza si aici prin taxele de proprietate si in cazul chiriasilor sunt incluse in chirie.

      Daca tot nu esti convins gandeste-te ca atunci cand parasesti Canada ca sa treci in SUA sau iei avionul ca sa parasesti Canada nu exista vama si nu te intreaba nimeni de sanatate. Sigur la aeroport esti cautat in bagajele de mana si treci prin detectorul de metale, dar nu se uita niciun vames pe pasaportul tau. La fel cand treci in America cu masina intri direct in vama americana. La intors din America, la fel, intri direct in vama canadiana fara sa fii oprit de vamesii americani. Mai mult daca zbori in SUA, vama americana se face la aeroportul canadian de unde iei avionul spre SUA. Pana mai acum cativa ani americanii si canadienii nici nu schimbau date intre ei automat.

    • #55

      Fără ironie și lipsă de politețe, dar deși într-adevăr nu știu cum e să locuiești în Canada cam știu cum e să locuiești în Olanda. Cred că impresia ta despre birocrația de aici e cam exagerată. 🙂

      În ultimii 6 ani de când m-am mutat ultima oară am avut zero contact cu autoritățile. Ei își iau bani din cont și toată lumea e fericită. Acum 6 ani când m-am mutat a durat într-adevăr vreo 10 minute să fac o poză la contractul de închiriere și să-l uploadez într-un formular online. Oh, bother. 🙂

      Ca român în Olanda nu primești niciun fel de act de la autorități. Ca act de identitate poți să folosești pașaportul românesc, buletin românesc, sau permis de conducere olandez.

      Dacă vreau să trec granița în Germania sau Belgia nu mă întreabă nimeni de sănătate, pentru că… nu are cine să mă întrebe. Granița e doar o linie imaginară. Dacă nu ești atent să te uiți după plăcuța cu numele țării nici nu-ți dai seama că ai trecut-o. Sunt localități în care dacă traversezi strada ești în altă țară.

      Dar de, poți să-mi plângi în continuare de milă, dacă te simți mai bine. 😀

    • #56

      Singura procedura birocratică a fost cea inițială la primărie. Restul au fost online.

  16. #57

    În ultima vreme a început să mă bată și pe mine gândul emigrării. Am eliminat rapid toate destinațiile medicale, inginerești și IT-iste, așa că mi-a rămas o singură opțiune viabilă (Via, Veritas, Vita): VATICANUL. Aș aprecia orice sfat, sugestie, îndemn. Nu mi-e teamă să navighez de unul singur hățișurile birocratice și eclsesiastice din Curia Romana, dar puțin ajutor n-ar strica. Poate o listuță cu cardinali mai bons vivants? Mersik și pax vobiscum.

    youtu.be/0ylZsh7CBPQ

  17. #59

    Aveti dreptate, my bad, au amanat modificarea pentru cei care lucreaza aici inainte de 1 ianuarie 2016. Toti cei angajati dupa 1 ianuarie 2016 beneficiaza de acest ajutor pentru 5 ani.

  18. #60

    Oricum nu vad eu ori nu este.Cum dam domnule share la articole de genul asta ? Pe mail.Pe ceva.Orice.E weird sa dau copy/paste la link.Mersi

  19. #61

    Ce nu vad în acest post și nici în alte postari despre emigrare, costuri cu servicii de estetica sau soatele domnilor nu frecventează saloane sau domnii nu merg la frizer. Cu voia seniorului sa facem un post mai detaliat, poate o sa trimit eu,, nu din postura emigrantului în IT, ca tot e la moda,, ci a omului normal și bineinteles care se respecta și nu economisește pt a se întoarce în Ro

  20. #64

    Salut! Am văzut câteva mențiuni despre salarii și am următoarele întrebări:

    1. Anunțurile de pe internet care conțin și salariul, cel mai probabil, arată suma netă sau brută? La fel și la interviuri, se discută despre sume brute, nu?
    2. Salariile postate în articol sunt brute, cam cât sunt taxele aproximativ?

    Adică dacă eu văd anunț cu salariu de 3,000 de euro, cam cu cât mai rămân după taxe?

    • #65

      Un site care te ajuta sa calculezi
      thetax.nl

    • #66

      1. Este vorba de suma bruta. Foloseste thetax.nl pentru o aproximare a venitului net.

      2. Taxarea este progresiva si destul de mare. Nu stiu exact cifrele.

      Vezi ca am mai adaugat in comentarii informatii despre salariul net necesar (dupa taxe).

    • #67

      Multumesc!

  21. #68

    >Este foarte util Revolut, dar trebuie să aveți și cash la voi. Aici au anumite magazine sau locații unde cardurile normale Visa/Mastercard/Maestro, nu funcționează. De la bancă primiți un card pe care aveți trecut IBAN-ul. Nu este un card cum suntem obișnuiți în România de debit/credit.
    ba este un card foarte normal de debit; olandezii folosesc la POS-uri un sistem propriu national numit iDeal, care accepta doar iban-uri de banci olandeze si cand faci plata verifica primele cifre din iban, si nefiind banca integrata cu iDeal, refuza plata.

    eu am folosit bunq.me se poate face cont online, cu buletin sau pasaport romanesc, fara BSN/orice si vine prin posta. e fix Revolut doar ca nu e british, ci olandez, si a iesit chiar in acelasi an, 2015. Cu IBAN de bunq se poate plati la orice in olanda, plus incasat salariul.

    n-am inteles niciodata de ce niciun ghid de expat nu vorbeste de bunq pe oriunde ma uit, caci in Olanda sa nu ai card la tine e o crima, efectiv nu poti sa platesti nicaieri, pana primesti BSN te ia dracu, abia in aeroport poti plati ceva cash si cand vrei sa iei insusi transportul public din aeroport.. pai taxa in plus pentru hartie ca n-aveti card olandez contactless de transport public (n-am incercat sa comand cardul reincarcabil din strainatate dar ar fi o idee)…

    • #69

      Bunq e foarte scump față de băncile tradiționale (8 euro pe lună), și nu mi se pare a oferi mari avantaje. Da, o fi mișto să ai 25 de conturi IBAN distincte ca să-ți organizezi banii, dar la prețul ăla mă lipsesc. 🙂 Plus că nu oferă carduri de credit. Știu, cardurile de credit nu prea sunt folosite în Olanda, dar pentru mers în vacanță sunt foarte utile (închiriat mașini etc).

  22. #70

    Salut,

    Multumesc mult pentru acest ghid. A venit exact la fix.
    Nu-mi este clar ce trebuie sa fac la inceput cu masina (daca aleg s-o duc in Olanda) pentru a evita plata taxei BPM inainte de inmatriculare (dupa 6 luni). Trebuie sa declar undeva ca am venit cu masina? Si daca o declar, ma pot razgandi in aceste 6 luni, astfel sa aleg a o aduce inapoi in RO?
    Multumesc.

  23. #75

    Imi ieczplica si mie astia cu strainataturile..

    De ce m-as muta in Olanda sa fac 4000 ieuro pe luna din care sa sparg 3000+ pe chirie , mancare , cheltuieli cand pot sa stau si sa o frec in Romania pe 2500 si pot pune mai mult de jumatate deoparte pentru cele 3 vacante /an in tari vestice sau exotice unde sa imi bat joc de asa numitul “vis vestic”

    Mno , va pup ma!

  24. #76

    Depinde ce priorități ai în viață. Nu trebuie să te muți în Olanda neapărat. Este o alegere până la urmă a fiecăruia. Pentru mine contează mai mult civilizația, traficul, curățenia, poluarea decât banii și concediile exotice.

    Dacă vrei totuși să fim corecți în calcule ar trebui să compari mere cu mere. Adică să compari salariul și cheltuielile pentru o persoană sau pentru o familie.

    1. Considerăm că ești singur și ai salariul de 4000 de euro în Olanda sau 2500 în România.
    Pentru o persoană în Olanda dai pe chirie plus alte cheltuieli lunare maxim 2000 de euro: 1000 de euro chiria, 400 mâncarea, 300 transport (benzină plus taxe sau bilete ) și 200 euro altele. Rezultă că rămâi cu ceva mai mult de jumătate din 2500.

    2. Considerăm că ești cu familia și ai salariul de 4000 de euro în Olanda sau 2500 în România. Doar tu lucrezi, iar copilul stă acasă cu mama.
    Cheltuielile lunare se modifică la 3000 de euro: 1500 de euro chiria, 600 mâncarea, 400 transport (benzină plus taxe sau bilete) și 500 de euro altele. În acest caz rămâi cu mai puțini bani, cam 1000 de euro pe lună vs 1250 în România.

    Fiecare alege în final pe baza dorințelor și nevoilor proprii.

  25. #77

    Va multumesc pentru toate detaliile utile pe care le-ati dat. Ma puteti ajuta cumva si cu ce documente oficiale ar trebui sa vin pregatita acolo, ca sa le traduc si apostilez din tara (ex. certificat nastere, casatorie, diplome, foi matricole, carnete vaccinuri pentru copii etc.)?
    De exemplu, am gasit undeva ca voi avea nevoie la inscrierea la scoala de carnetul de vaccinuri si nu stiu daca sa ma chinui sa il traduc. Plus ca nu stiu ce documente ar trebui apostilate si care nu.
    Multumesc!