M-am trezit de dimineață direct într-un incendiu, pe unul din grupurile de Telegram ce mă conțin.
Discuție între IT-ști.
Fost angajat la firma unuia din ei, destul de incompetent dpdv tehnic, ca developer, dar foarte decent ca om, plecat din firmă de ceva vreme, dorește o recomandare de angajare.

Discuția este i-o dai sau nu?
Eu am zis că da, e ok să îi dai o recomandare, pentru că, în primul rând, dacă poți să ajuți un om, îl ajuți. La final, este un om, cu familie, cu nevoi și greutăți. Nu este neapărat treaba mea că cineva își bazează angajările într-un post tehnic pe baza unor recomandări de la competiție.

Ceilalți autiști (e un grup majoritar cu oameni din IT, iar aitiștii sunt autiști prin definiție) au fost de părere că nu, nu trebuie să îi dai recomandare, pentru că așa distrugem industria și promovăm non-valorile. Sigur, din punct de vedere tehnic, dar, din punct de vedere uman și cred că umanitatea primează, în primul rând, ajuți omul, nu corporația.

În plus, mai ales în industriile relativ noi, tip cutting-edge, este foarte discutabil ce înseamnă, cu adevărat, bun sau prost, leneș sau harnic, pentru că ce consideri tu top-notch, la google, pe aceeași poziție, ar fi spălător de vase.

Sunt curios de părerea altora pe tema asta, oameni normali și cu scaun la cap.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

93 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    pai si la recomandare ce scrii ? foarte decent ca om dar destul de incompetent dpdv tehnic ?

    50
    • #2

      Soft skills:
      – caracter bun
      – prietenos, vesel gen “sufletu’ petrecerii”
      – milos cu animalele mici
      – saritor, glezne bune
      – muncitor, punctual, parolist
      Hard skills:
      – nu are dar poate invata repede desi inca nu a avut ocazia s-o dovedeasca.

      46
    • #3

      Recomandarea e pe partea de soft skills, nu pe tehnica, ca ce am considerat eu incompetent am avut surpriza sa fie considerat suficient si chiar sa aibe succes in alta echipa. Asa ca da, daca ca om e ok eu nu am probleme sa il recomand.

      7
  2. #4

    Un incompetent în plus nu contează, în orice corporație.

    59
    • #5

      Dar un om super-competent dar cu caracter jegos contează? Oricine, dacă nu are deficiente, poate ajunge la un nivel minim de competente și cunoștințe. Uneori e nevoie și de randasi cineva care sa facă chestiile mai puțin complicate, dar care trebuie și ele făcute. Un om ca cel în discuție e fff potrivit pt asta dpmdv. Pe când dacă ai un caracter infect, nu știi ce e aia punctualitate, politețe etc mai greu. Poți sa fiu zeul-zeilor dpdv tehnic dacă nu te poți integra intr-o echipa.

      28
    • #6

      @PSS Cumva tu excluzi faptul ca exista si oameni cu soft skills care stiu si meserie.
      Dar hai sa angajam cat de repede pe unul care pisa ochii la interviu ca el e sufletist insa cand ii dai ceva de facut il vezi cum incepe sa ii tremure mainile pe tastatura.

      5
    • #7

      Anton, dacă un om nu are deficiente mentale un nivel minim de competente tot atinge. Apoi din câte știu eu mai rar se merge pe încredere ca omul știe el ce face. Se dau niște probe tehnice la interviu unde se vede clar dacă omul e paralel cu domeniul. Referințele de regula se cer pentru caracter, sa vezi dacă omul se poate integra în echipa dacă poate colabora sau dacă e sociopat, se crede zeu și nu înțelege ce e aia munca în echipa, colegialitate, din astea. Știi, lumea nu e alba ori neagra și nici oamenii nu sunt definiți absolut printr-un atu sau un defect. Iar a da o recomandare nu e nici pe departe egal cu angajarea.

      10
  3. #8

    Am patit sa ajut oameni, inclusiv cu recomandare ca mai apoi sa calce pe cadavre inclusiv cu mine atat rude cat si prieteni. Asa ca suflu si in iaurt si indiferent cine e, prefer sa nu

    22
  4. #9

    Un cal troian într-o firma concurenta nu strică niciodată.

    51
  5. #10

    Numa’ cu it-stii (nu mai scriu eu cum scriu de obicei vali pe blog, ca ai scris tu deja adevarul) poti avea asemenea discutii.

    Fratilor, recomandarea in HR este strict pe soft skills (nu bea la munca, e comunicativ, n-a agresat mai mult de 3 angajate in teambuilding si atunci ca era beat), nu e pe hard skills.
    Pentru alea exista interviu unde ca angajator testezi ce vrei tu de la el.
    Cititi recomandari inclusiv pe linkedin, daca nu ati vazut CV-uri decente in fata ochilor. Nu scrie nimeni normal la cap in recomandare: “gigel e super cand scrie clase, nici macar nu a trebuit sa ii dau mai mult de doua bice pe spinare ca sa scrie cod rapid”

    63
  6. #11

    Dacă e doar un om care se chinuia să își ducă la capăt munca – și reușea de cele mai multe ori – aș recomanda.

    Dacă era genul care venea ca să stea cu noi doar cât să ia masa – și apoi fura hârtia igienică de la baie – n-aș recomanda.

    18
  7. #12

    Mi s-a intamplat, ca freelancer, sa refuz unele proiecte (lipsa de timp in principal, fiind prins cu altele), caz in care cel refuzat mi-a cerut sa-i recomand pe cineva care sa preia proiectul. Ca principiu, nu am recomandat niciodata pe cineva mai slab pregatit decat mine. Din respect pentru client, nu pot sa-i propun un logan, cand el vrea mercedes. Prin urmare, nu pot sa recomand pe cineva care ar face treaba mai prost. Voi avea un client nemultumit care probabil se va intoarce la mine pentru a corecta dezastrul facut de cel incompetent (am avut clienti care au fost nemultumiti de ce li s-a executat de altii si au venit la mine pentru “corecturi”). Inteleg perfect partea umana, dar nu. Om sint si eu, si clientul, si cel pe care l-as recomanda incompetent fiind, punandu-l intr-o situatie potential penibila. Nu amestec viata profesionala cu cazurile umanitare. Pentru acelea exista alte modalitati de a ajuta, fara a afecta o piata care a tras mult pentru a se educa si profesionaliza.

    23
    • #13

      Ce kkt ai mai scris “Andrei” la nume, cand din text reiese clar ca te numesti “Mercedes”

      39
    • @andrei: confunzi recomandarile baiatu meu.
      recomandarea din text, e un fel de “e indeajuns de ok incat m-a convis sa scriu ca e ok”. Deja e trecut de fazele tehnice. Ala caruia ii dai recomandarea nu te stie, asa ca nu prea ai cum sa “pici de prost”

      recomandarea de care vorbesti tu este: bah, da si mie un baiat bun tehnic. In cazu doi nu te bagi, ca ala caruia ii dai recomandarea te stie si e barba ta

      3
  8. #15

    As da recomandare mai mult in functie de caracterul persoanei.

    Competenta tine si de context. Poti fi un sub-mediocru intr-o echipa/firma si mai mult decat decent in alta parte.

    14
  9. #16

    Am învățat de când recrutam să adresez întrebările potrivite când venea vorba de discutat cu persoanele date ca referințe de către candidat. Asta pentru că se întâmplă să dai peste oameni care vor să dea referințe foarte bune, deși nu au pentru ce să o facă (fie sunt prieteni de-ai candidatului, puși la referințe, fie nu vor să facă rău), fie dai peste oameni care sunt rău intenționați doar pentru că vor să se răzbune pe candidat (de ce l-ai pune pe un astfel de om referință? Pentru că vreau să discut cu un fost manager de-ai tăi, de preferat ultimul). La fel când sunt apelat să dau referințe, îi cer celuilalt să îmi pună întrebări concrete, nu generale (de genul “cum era candidatul ca angajat la voi?”. Bine, la întrebarea asta răspund, mereu, “era prezent”). În plus, dau mereu detalii pe două aspecte: ce poate ca specialist (inclusiv cu unde mai are loc de crescut, cu ajutor de la noul loc de muncă), respectiv ce poate ca om (de echipă, de organizație, de proiect). Iar la aia cu cei care se feresc să dea recomandări pentru că au recomandat și au luat-o, problema nu e la ei, ci la cei care au recrutat și au luat omul (fie nu l-au recrutat ca lumea, fie l-au recrutat ca lumea, dar nu au avut grijă de el).

    8
    • #17

      Da da, tu discuta in continuare cu fostul lu manager ca sigur sigur o sa obtii o parere obiectiva intotdeauna. La fel cum oferea fosta mea managera opinii despre oameni valorosi de pe care tragea pielea de pe ei dar cand era vorba de bani era la modul:
      “…lasa ca rasplata va fi in ceruri Dorele, ce e cu nonsense-ul asta,iti trebuie tie bani acum? noi suntem aici o familie”
      Iar cand a fost intrebata de seful ei, care e faza cu colegul care a plecat, i-a zis “.. da stii e baiat bun dar m-a lasat fix in momentul nepotrivit!”
      De parca oamenii isi planifica momentele cand pleaca din firme nu fix cu prima ocazie cu care se merita, ci sa fie alea cat mai nasoale; nu ca se satura sa fie luati de fraieri de catre managerasii( a se citi arendasii/vatafii de pe plantatie deoarece nivelul lor acolo este) romani.

      10
  10. #18

    Poti formula acea recomandare si sa scoti partile lui pozitive, nu pe alea negative. Am fost si in situatii in care managementul de la noi nu mi-a permis sa scriu o recomandare unei subalterne, asa ca am facut recomandarea verbal prin telefon. Pana la urma eu as ajuta, pentru ca omul ala are poate alte calitati care-l fac potrivit pentru postul ala sau alte posturi ulterioare in cadrul companiei. Poate deveni un team-manager ft bun care sa stie sa relationeze interpersonal, iar partea de tech sa fie facuta efectiv de angajati, nu de el. In fine, ai priceput ideea.
    Oricum, daca postul e de tech iar omului nu i se da proba de lucru/test/interviu cu cineva mai tehnic, isi merita soarta firma aia. Si da, poate aia sunt dispusi sa investeasca in training si sa aiba rabdare dpdv al timpului ca sa-l aduca acolo unde e nevoie.

    14
  11. #19

    “Sunt curios de părerea altora pe tema asta, oameni normali și cu scaun la cap.” – Între timp te-ai gândit să întrebi și aici.

    25
  12. #20

    Il recomanzi vorba unuia de mai sus. Daca nu trage matza de coada, daca nu vine tot tarziu, daca nu e hater, misogin etc, sunt interviuri pt tehnic. Am avut o gramada de oameni care nu erau ce avea compania nevoie, dar s-au descrucat ok la alte companii.

    5
    • #21

      Eu aș scrie o recomandare.

      Btw.: In Germania ești obligat să scri o recomandare pozitivă care să nu îngreuneze viața fostului angajat. De aceea angajatori au dezvoltat de lungul timpului un jargon special, dacă nu ști cum să-l descifrezi crezi că ești cel mai laudat angajat al firmei. De obicei superlativele ironice sunt cele mai nasoale (de expl. Cetin sa străduit din toate puterile să obțină tot timpul rezultate bune. cetin a fost mereu punctual si a fost punctul forte al disciplinei in firmă. Semnat AlexF… Înseamnă ca a vrut dar nu a putut. Punctualitatea este de la sine înțeleasă, așa ca nu trebuie menționată, nu exista altceva mai bun de zis despre el. Cu disciplina înseamnă că cunoștea toate regulamentele si legile muncii si își bătea pla cu ajutorul lor de angajator. Puncte sau lini in jurul semnături înseamnă ca făcea parte din sindicat.

      6
  13. #22

    Omeneste este sa il recomanzi pe unde poti, dar sa-i faci o paranteza omului spunandu-i sincer ca tu ai avut ceva probleme cu el, ca nu prea livreaza la timp ce i se cere, ca nu prea se pricepe la x chestii etc. dar sa si mentionezi ca in general este un om bun, linistit, familist si ce-o mai fi.

    Uneori, sa rezolvi problema cu simplitate si sinceritate este tot ce conteaza, dar simplitatea si sinceritatea sunt calitati rarisime in ziua de azi.

    Vrei sa ajuti un prieten sa se angajeze, in general, in orice domeniu, nu-l umfla in fata altora, sa le spui ca-i cel mai bun, doar pentru ca iti este prieten sau pentru ca iti este mila de el sau altele, pentru ca va faceti rau amandurora, tu iti strici o prietenie pentru ca l-ai laudat pe vreunul cu mai mult decat era capabil si poate a creat probleme, iar despre prietenul tau se duce vorba ca-i numai lauda de el, si n-o sa il mai caute nimeni prin piata pe care activeaza .

    Dar cu o deschidere, un numar de telefon, facut rost de un interviu fata in fata, este omeneste sa incerci sa ajuti, restul sa nu mai depinda de tine .

    5
    • #23

      Pai ce conteaza, recomandarea nu e pt firma ta sau la care lucrezi tu. Nu mai muriti de grija altora.

      2
  14. #24

    In afara de cazul in care esti o cârpa de om, nu exista sa nu scrii o recomandare omului daca ti-a cerut-o.
    Ce scrii in acea recomandare e partea a doua. Poti decide sa fii onest cu destinatarul, sau nu.

    15
  15. #25

    In meseria asta totul se invata 🙂 sunt perioade de training,de mentoring oricand omul poate intreba…ok daca vii la mine a 5 oara cu acceiasi problema da clar ca sunt niste probleme…dar pana atunci omul merita o recomandare.

    6
  16. #26

    Nu, nu as recomanda un asemenea om. Arhi, problema expusa de tine este valabila la toate meseriile nu doar la IT-sti. Daca la mine vine si imi renoveaza in casa un Dorel, si face treaba de mantuiala, pe banii mei clar il dau afara si nu il recomand mai departe cu toate ca si el e om si are o gura de hranit (a lui in prima faza). Nu pot face asta fata de alti oameni pe care ii stimez deoarece ma fac de cacat in fata lor recomandand un incompetent, fdacandu-i si pe ei sa cheltiue bani aiurea cu Dorel si promovand mai departe incompetenta. ITs-tii tai de pe grup au dreptate. Cand vorbim la modul profesional, nici o firma sau persoana nu este societate de binefacere si nu are obligaria sau responsabilitatea de a angaja pe oricine a carui singura calitate/atu este ca respira si ca are capul doar pe post de dop ca sa nu ii ploua in gat.
    Daca e slab, e slab si are nevoie sa isi imbuinatateasca skill-urile pe banii lui, nu ai firmei unde il recomanda lumea sau poate ca IT-ul nu este de el, sincer nu e nici o rusine sa se reprofileze, si nu o zica la modul persiflant. Sunt multe alte meserii lafel de banoase sau chiar mult mai banoase decat IT-ul.

    13
    • #27

      Anton, da’ tu cand angajezi meserias acasa ii dai interviu tehnic? ce treaba are paralela asta?

      8
    • #28

      Boris cand angajez un meserias acasa bazat pe recomandari de regula vad si la cel care a recomandat sa vad cum/ce i-a lucrat. Si da, il mai intreb de exemplu despre etapele lucrarii ce vrea sa o faca, sa imi zica un necesar de materiale pe care il compar cu devizul facut de arhitect sa vedem cu cat estimeaza Dorel ca are nevoie in plus (daca zice in minus e direct ura si la gara). Daca e cu ~30% in plus din nou ura si la gara, nu sponsorizez hoti.
      Daca tu arunci cu banii in Dorei ca la manele, e strict problema ta.

      9
    • #29

      Anton, IT-ist incercand sa aiba un argument. – tablou suprarealist.

      Deci mergi pe recomandari sau pe ce vezi tu ca a facut la altii? Echivalentul la angajare ar fi sa ai acces la codul scris de ala de ti-a venit la interviu la jobul precedent. dar in 99% din cazuri nu ai asa ca ii dai interviu tehnic.

      6
    • #30

      Boris, putin (nu mult) oligofren, poveste inspirata din realitate.
      Boss reciteste comentariul, intai merg pe recomandare la selectia omului si unde e posibil merg sa vad si ce a facut Dorel, ca sa compar povestea (recomandarea) cu realitatea adica munca efectiva a Dorel-ului, deoarece oamenii in general sunt fiine subiective si s-ar putea ca cel care mi-l recomanda sa fie ok cu rapotul bani/executie si sa zica ca e ok, iar eu s-ar putea sa fiu de acord cu el (dupa vizionarea efectiva a muncii Dorelului) sau nu.
      Daca are cont pe github chiar am acces sau imi da el la fata locului acces la repo-ul lui.
      Da daca nu are repo pe github ii dau o problema de rezolvat sa vad cum o trateaza. Nu ma bazez doar pe recomandari ca e baiat bun respectiv fata buna (la programare that is).
      Nu mai vorbi pe nas daca nu cunosti.

      5
    • #31

      Anton, dupa ce ai scris toata polologhia asta, te-ai prins ca nu are treaba angajatul de programatori cu alesul de mesteri pentru casa?

      “Nu ma bazez doar pe recomandari ca e baiat bun respectiv fata buna (la programare that is).” – si eu ce-am zis, boss?

      Recomandarile sunt pentru chestii de genul: mi-a furat laptopul din firma cand l-am dat afara sau a plans in baie trei ore cand i-am zis ca tre’ sa faca fix cum ii spun stapanii lui, PM-ii, si sa nu mai vin sa ma bata pe mine la cap.

      Pentru restul exista interviuri tehnice sau gitlab, nu se uita nimeni la recomandari. Deci daca a fost baiat finut si a facut aport cum trebuie, primeste recomandare indiferent cat de bun/prost e pe programare.

      1
    • #32

      @anton: tu pleci gresit de la premiza ca angajatul din acest articol a stricat linii de cod, servere si altele. Poate altele erau problemele, gen livra mai greu, nu facea mai mult decat i se cerea etc.

      Daca dai exemplu cu gresia, fa-o corect. Zi-i ca ai primit recomandare de mester de la cineva, a venit si a montat gresia. Numai ca a inceput cu placa intreaga din partea stanga, nu din dreapta cum ai fi vrut. Nu avea masina automata de facut materilalul si statea sa dea la mana, ceea ce ii lua din timp. Nu curata bine chitul de rost.

      1
    • #33

      @punkReas Hai sa gasim circumstante atenuante incompetentilor.

  17. #34

    As putea paria ca antonii, andreii si alti duri si intransigenti de mai sus, sunt maaaaxim mediocri profesional.

    11
    • #35

      Eu as putea sa fiu sigur ca tu esti un simplu oligofren. Ai mai demonstrat asta si in trecut la povestea cu MMA-ul.
      Daca tu esti un fel de becali pentru toti looserii, poti sa fii dpmdv pana la sfarsitul lumii atata timp cat o faci pe banii tai.

      5
  18. #36

    Bai e fascinant uneori atitudinea asta parvenita de “IT-ist”. Nu toti, exista si oameni normali, chiar destul de multi in industria asta, cu bun simt, logica si decenta. Apoi is aia “ajunsi” de care nu te mai atingi, detinatorii skill-urilor tehnice absolute, judecatori ai maselor, somelieri de corporatie…
    E fascinant cum astia din categoria “ajunsi” nu inteleg ca in esenta dau la saiba intr-o fabrica. Da baieti/fete… dam toti la saiba ca doar nu scrieti limbaje noi de programare sau cod pentru NASA. In esenta suntem niste strungari care folosesc diverse lucruri sa faca 3 lulele si luam niste bani de seminte(fata de US de exemplu) pentru asta. Hai sa ne mai calmam un pic cu inteligenta si valoarea…

    Si da, e aiurea sa nu ii dai o recomandare in care poti efectiv sa explici de ce tu ai lucrat OK cu persoana. Recomandarile sunt despre “este sau nu oligofren” nu despre “mama ce functii smecher comentate a lasat Marcel cand si-a dat demisia… Zeu e!”

    Si da, sunt un strungar si eu… doar ca nu ma cred foarte important si nu mi-am desenat o stea in frunte cu markerul doar pentru ca lucrez intr-o fabrica…

    42
    • #37

      bine, bine de tot, m-a uns pe suflet! în puținele dăți cînd mi s-a cerut o recomandare, pe principiul că în capu’ meu numa’ io pot să mă kak, i-am comunicat petentului că-i voi scrie o scurtă caracterizare, pe cît de obiectivă posibil, el alegînd dacă o duce mai departe sau nu; că nu se egzistă pe lumea asta Yin și Yang absolute; trebuie să fie ceva bun în fiecare, după cum fiecare avem limite; totul este cum ne raportăm la ele…

      9
    • #38

      Foarte bun comentariu. Totusi, cred ca oamenii de genul asta nu sunt neaparat doar IT’isti, ci oameni cu o viata plictisitoare / trista, pentru care munca e cel mai important lucru.

      Eu cunosc astfel de oameni din toate domeniile, numitorul comun fiind stilul lor de viata: mers la serviciu, mers acasa la sotie / copil, concediul anual in grecia si aia e viata. Distractii, experiente, astea nu sunt chestii de “oameni seriosi”.

      Daca pe tine te defineste munca, daca prin ea te valorizezi, atunci normal ca vei lua totul foarte in serios, fie ca esti it’ist, fie ca faci marketing la emag, sau mai stiu eu ce munci care nu aduc niciun plus societatii, prin care nu facem decat sa plimbam banii de la unii la altii – altfel ar insemna ca nu ai valoare ca om si o iei razna.

      3
    • poate tu dai cu saiba la munca. Mai exista si programatori in lumea asta. Si “bani de seminte” nu are nici o legatura cu calitatea muncii.
      Eu salvez bani si timp unor oameni. Asta am facut de-alungu timpului.
      La saiba esti cand nu faci altceva decat ce scrie in task. Nu stii ce face proiectu, tu primesti task si il lucrezi. Ala e nivelul de saiba

      2
    • #40

      Animaloo, nu ti-o spun cu nici o rautate… toti suntem la saiba in ITul din RO. Pe eticheta mea scrie Director, tehnic stiu mai mult decat am nevoie, coordonez o armata de oameni(100+), rulez cateva proiecte in paralel pentru Fortune 500 companies(cu dat efectiv in taste nu jucatul numai de-a managerul). Sa continui? Tot saiba se numeste… daca ma calca maine masina ce crezi ca se va intampla? Compania… ma… va… inlocui… in 2 saptamani maxim(cu una sau mai multe persoane in functie de ce workload pot sa duca)

      Respect initiativa, profesionalismul si dorinta de a iti face jobul bine cum explici tu, dar e tot munca de saiba cand angajatorul tau vine aici pentru ca e mai ieftin decat la el local. Asta e problema industriei in RO. Inovatia nu prea e pentru ca suntem vanduti la kilogram si cumparatorul se uita in principal la pret. Mai e mult pana departe…

      6
    • #41

      @ARP Funny cum te plangi ca esti platit in bani de seminte cand tu cu mana ta ai semnat contractul in care esti platit cu bani de seminte.

    • #42

      @anton, mai baga o fisa. Poate intelegi a 2-a ora ce s-a comunicat. 😉 Faptul ca explic o realitate si cum functioneaza piata nu inseamna ca ma plang…

      1
  19. #43

    Esti ok ca sa te duci la un doctor care nu știe sa isi facă treaba și sa iei recomande pastile greșite pentru ca e un om bun?
    Același lucru pentru cel care iti face casa sau orice altceva.
    Dacă nu se pricepe nu îl recomanzi. Poți sa ieși cu el la bere, sa glumești sau orice altceva dar nu îl recomanzi dacă știi ca persoana respectiva nu se pricepe.

    Cel mai bun lucru care poți sa i l faci este sa ii explici sa se duca pe un alt domeniu sau dacă te simpti generos sa ii plătești cursurile de recalificare.

    PS: ma refer după ce trec 3-5 ani pe respectivul domeniu, pentru ca atunci ar trebui sa știe cu ce se mănâncă meseria respectiva. Adica juniorii și o parte din din cei de middle sunt excluși de la argumentul meu de deasupra.

    6
    • #44

      voi chiar sunteti cum zice cetin, nu? Ce treaba au recomandarile (reviewurile) de meseriasi, doctori, restaurante si tarfe cu alea de angajare? voi aveti interviu de angajare pentru primele?

      9
  20. #45

    Decent ca om este părerea ta personală sau o părere cvasiunanimă pe grupul respectiv ? Asta ar fi primul indiciu. Al doilea este dat de cât de mult contează soft skills în postul pe care vrea sa aplice. Al treilea, care ar fi impactul asupra ta în caz ca omul dă chix (bine, poate fi angajat pe perioada de proba și atunci contează mai puțin).

    4
  21. #46

    Intotdeauna e mai bine sa ai de a face cu un incompetent cu bune intentii decat un un smart ass.
    Ala incompetent devine competent peste ani; te ajuta, poate nu cu mult sau cu cat ai vrea dar cu siguranta nu iti ditsruge firma ca ala destept si rau intentionat.
    In materie de recomandari una din firmele la care am lucrat are o politica ( pe care am semnat-o ) de a nu da referinte – de nici un fel – pentru colegi sau fosti colegi: Pentru referinte ii indrumi catre HR care scrie doar o fraza seaca a fost/este angajat intre datele astea; nu detinem nici o informatie pentru care individul nu ar putea fi angajat intr-o alta companie. Motivul e ca angajatul sau noua firma poate da in judecata pe cel care a facut recomandarea si pe firma ude acesta lucreaza si sa ceara despagubili pentru metru recomandarea oneroasa
    In piata de IT din Romania de unde am plecat acum vreo opt – zece ani am întâlnit foarte putini oameni ne-angajabili. Niciunul dintre ei nu a fost din cauza ca erau prea prosti. Mai mult, chiar si aia ne-angajabilli pot lucra intr-o oarecare masura ca si consultanti pentru o perioada limitata.
    Interviul cu viitorii sefi/colegi care are ( si ) o componenta tehnica ar trebui sa spuna cre dintre indivizi ce cea mai buna alege intr-o situatie data.

    9
    • #47

      Cunosc câțiva incompetenți care au 10-15 ani de cariera în IT și în continuare au de munca.
      Pe unde trec proiectele se impotmolesc cu lunile pentru ca pur și simplu încurcă și nu fac nimic.

      Persoanele inteligente care se pricep la ce fac se pot manevra pentru ca sa fie eficiente, aici e treaba managerului.
      În ceea ce privesc persoanele rău intentionate, ele ajungă așa după mai mult timp intr o companie în care au avut parte de kit uri în firme. Mai exista și o parte destul de mică care pur și simplu așa sunt ele, dar deja vorbim de excepție la excepție.

      În ceea ce privesc testele, ele sunt repetitive deci cele mai multe devin irelevante după un anumit număr de încercări.

      2
  22. #48

    Eu sunt de părere că folosirea termenului ”autist”, în context, este cât se poate de nepotrivită și jignitoare pentru oamenii care au problema asta și mai ales pentru părinții care au copii cu astfel de probleme.

    I’ll see myself out, nu vă agitați.

    19
    • #49

      eu sunt de parere ca ma doare-n pula de parerea ta. gtfo

    • #50

      Pai poate chiar suntem autisti, totusi e un spectru. Noi suntem mai mild asa, nu dinaia spicy care-si dau meltdown ca e paharul verde nu rosu.

      8
    • #51

      da, dar ranesti sentimentele celorlalti autisti, mai autisti. ce plm nu intelegi.
      faza interesanta e ca NICOODATA un autist sau parinte de autist nu are reactii de astea, apar doar pizdele dornice de atentie, care se substituie oricarei cauze. minerva, inca o data, gtfo

    • #52

      VladM, asta pana vedeti spatiu in loc de tab, sau invers.

      2
    • #53

      Părinte de copil autist aici. E doar o realitate, nu e o jignire. În funcție de gradul și tipul de autism oamenii în cauza nu pot citi limbajul nonverbal, unii nu pot deloc empatiza, alții nu înțeleg decat limbajul direct, nu “se prind” etc. Vad lumea doar în alb și negru, la fel și oamenii ca în exemplu de fata: omul e mai slab tehnic deci e praf, dar poate omul ala e un foarte bun mediator, poate e omul care mereu e dispus sa ajute și sa ofere sprijin unui coleg care e aglomerat sau e mahmur etc. Fiul meu are o hipersensibilitate la stimuli, emoțiile puternice și le gestionează mult mai greu decât un copil tipic și altele, bineînțeles lucram la aceste aspect și îl ajutam sa le depășească cât mai ușor. Știi cum e? Copilul meu autist va trai în lume și va trebui sa se adapteze, lumea nu se va opri din mers doar pt ca are el autism. Sa ma simt jignita eu ca mama de copil autist ca se vorbește la modul general despre niște trăsături reale ale persoanelor autiste ar fi absolut cretin și în total dezavantaj pentru copilul meu autist. În orice problema primul pas spre rezolvare este acceptarea existentei problemei.

      18
  23. #54

    adica nu toti autistii sunt aitisti?

    2
  24. #55

    Eu as da o recomandare. Orice om are și puncte bune, ca și în cazul de fata. As zice X e un coleg pe care te poți baza, punctual, se integrează bine în echipa, e punctual, accepta obiectiv feedback-ul colegilor și îl oferă la fel. Etc. Din câte știu eu referințele se dau pentru caracter, competentele le demonstrează proba tehnica. Dacă el a ajuns în procesul de angajare pana la punctul acesta înseamnă că posibilul lui angajator e mulțumit de nivelul lui și acum doar dorește sa vadă dacă X e un om cu care se poate colabora dpdv uman.

    6
  25. #56

    Nu sunt de acord cu multe din comentariile de mai sus. Ma plictisesc cu bebeii pe acasa si ma bag si eu ca musca n lapte. Clar as face recomandarea, poate se va descurca altfel la jobul ala sau poate va fi un interviu in care sa demonstreze ce abilitati tehnice are. Nu consider relevante parelela cu doctorii.

    5
  26. #58

    Ii dai recomandarea, dar fără aprecieri “profesionale”. Nici nu cred ca ai avea calificarea pentru asta…
    Asa toată lumea este “curata”!

    5
  27. #59

    Depinde. Daca clientul lui e cineva pe care il cunosc se complica situatia, in general ajut oamenii pe care ii cunosc, iar fata oamenii care ma cunosc personal mentin un nivel de profesionalism si, in general, ma pun de acord cu omul care-mi cere ajutorul, in functie de ce vrea si pentru cine, ce pot spune si ce nu. Macar sa nu-i fac un rau, daca nu pot sa-l ajut.

    Daca cei ce vor recomandarea sunt unii pe care nu-i cunosc si de care nu imi pasa, sau mai rau, am ceva impotriva lor, da , le bag din top, cel mai bun om, luati-l si umpleti-l de bani.

    1
  28. #60

    Depinde despre ce vorbim, de dragul discutiei am sa presupun ca vorbim de un job normal/mediu, asa cum sunt >90% din job-urile de pe planeta asta (IT sau altceva) si nu de un job de care depinde supravietuirea speciei umane sau a planetei.
    App de asta cu IT-ul, cred ca ar putea fi max vreo 1000 de IT-sti atat de relevanti la nivel global incat s-ar pune, eventual, problema ca daca IT-stul X moare se duce dracu’ planeta … planeta e mult mai desteapta decat sa-si bazeze supravietuirea pe un “singur” om, spre dosebire de rasa umana, dar asta e alta discutie.
    In rest, IT-stul mediu (majoritar) e un fel de Dorel glorificat si plin de ifose. De unde si egocentrismul si sociopatia cu care trateaza subiecte de genul.

    Asa ca eu as da recomandarea, fara sa clipesc.
    Pentru cel putin trei motive:
    UNU – si pentru mine, omul primeaza, intotdeauna. Iar daca un om decent are nevoie de un job decent, o sa fac tot ce tine de mine sa-l primeasca. Specializari, skill-uri, etc astea se invata/dezvolta, in special daca omul ales are caracter si bun-simt.
    DOI – Si eu, ca toti oamenii, sunt subiectiv! In procesul de luare a unei decizii eu ascult si pareri/argumente de la altii dar, in final, acolo unde eu raspund DOAR parerea/evaluarea/decizia mea conteaza asa ca – de principiu, ma cac in ele de evaluari sau alte mizerii de criterii ale “sistemului” sau corporatiilor (cu EXTREM DE RARE exceptii, si criteriile si evluatorii sunt niste mizerii birocratice) – daca eu consider ca persoana e OK in ansamblu o recomand si mi se rupe pusca-n doua de parerea altora.
    TREI – in final, cu/fara recomandarea mea, cel care angajeaza e 100% raspunzator pentru decizia lui. Eu imi fac datoria minima de a recomanda pe unul suficient de stabil sa nu dea foc la casa/vina beat/etc si cu niste skill-uri decente in domeniul la care ne referim. Decizia de angajare e A TA, ca e pravalia TA, deci fuck-off!
    Am ras cel mai tare la aia cu “… fara a afecta o piata care a tras mult pentru a se educa si profesionaliza …”. In plm, de-aia se sifoneaza bani in IT si la stat si la privat (vezi pe aia cu CARD-ul de sanatate sau scandalurile ORACLE, Microsoft), FIX pentru ca piata IT e plina doar de oameni integri si profesionisti … mars in plm cu schemele astea de virgine!

    9
  29. #61

    Subscriu la ce a zis Boris. Incadrarea pe criterii de competenta este apanajul companiei si difera foarte mult de la caz la caz. Plus, performanta in munca depinde mai mult de procese, management, setarea corecta a asteptarilor, jobul potrivit pentru omul potrivit, decat de cat de bine da omul la clape. Pe de alta parte, eu voi prefera oricand mai degraba sa angajez un om care se incadreaza in cultura firmei, care poate lucra bine impreuna cu cei care sunt deja pe posturile lor, decat un geniu programator complet nefunctional intr-un proiect dat. Ca nu il angajez sa reinventeze roata, ci sa indeplineasca niste sarcini concrete pe contractul client. De altfel, este ceea ce aiutistii nostri nu prea pricep. Eu sunt cel mai tare cel mai bun, tu patron trebuie sa-mi faci cafeaua dimineata si un masaj la talpiti daca vrei sa lucrez pentru tine altfel plec. Ei bine, nu mersi. Oi fi tu geniu, dar imi vei strica echipa si oricat de bun ai fi, nu poti inlocui munca a zece oameni cu care lucrez de niste ani; il prefer pe Gigel mediocrul care vine la timp, tine de job, isi face treaba si poate bea o cafea cu ailalti fara ca moaca lui sa ceara pumni. Asta intreaba fetele de la HR cand cer o recomandare

    5
    • #62

      Din cate stiu, e legal sa bati IT-isti!

      7
    • #63

      @Laurentiu

      E chiar indicat, se mai scutura de basini

    • #64

      Puteti sa ne bateti cu fruntea in buric. Linistit.

  30. #65

    Da normal, wtf nu te costa nimic sa ajuti un om. Lucratorul in Development de azi e politicianul de maine, zero empatie, zero legatura cu realitatea, doar ca este “competent cu calculatoarele”.

    8
    • #66

      Pai lucratorul din IT de azi si-a facut deja mana pentru beneficii nemeritate cu scutirea de impozit. A mai si consumat neuroni ca sa justifice cum aia e morala in cazul lui, nu ca pensiile speciale.

      2
    • #67

      Boris, esti prost

      1
  31. #68

    Daca-i incompetent , se vede acolo , dupa aia. Da-i recomandare, ca nu o faci pe banii tai.

  32. #69

    Da pentru recomandare.
    Pentru partea tehnica exista interviul tehnic.
    Am avut un coleg in firma care era slab dpdv tehnic, ca programator. A pus mana si a invatat altceva si si-a gasit un post pe baze de date. Se descurca foarte bine pe noul post.

    2
    • #70

      O curiozitate: care e deosebirea dintre “ca programator” si “un post pe baze de date”?
      Nu trollez (inca)…

      1
    • #71

      Adica a scos informatii din companie, si pe baza datelor alea s-a angajat la competitie.

      serios: Inteleg ca acu tre’ sa ii respectam pe toti, dar chiar o sa ajungem sa zicem ca si DBA sunt programatori?

      1
  33. #72

    Da, l-aș recomanda în contextul descris. Nu mă costă nimic să îl recomand, e clar că are nevoie de asta din moment ce îmi cere ajutorul și nu am nimic de pierdut dacă îl ajut. În plus, e un prieten într-o altă firmă, nu se știe niciodată când ai nevoie de ajutor. Iar omul are nevoie de ajutor acum, nu peste trei ani. Chiar și cu recomandarea ta, e posibil sa nu îl ia oricum, dar daca nu îi dai, nu numai că îl vor ignora, dar vei căpăta un om care te disprețuiește că nu l-ai ajutat cu o chestie mică atunci când avea nevoie.

    Este strict treaba firmei respective să își selecteze oamenii, poate între timp a devenit mai bun la jobul ăla sau poate au nevoie de el pentru altceva acolo, eu îl recomand că a fost un om suficient de decent încât să nu își ia block de la mine în urma întreruperii contactului de la muncă și chiar să mă caute să ceară ajutor. Cu alte cuvinte, până acum nu m-a deranjat omul ăla suficient de mult încât să doresc să nu mai aud niciodată de el, iar acum îmi cere ajutorul cu ceva ce nu îmi ia mult timp.
    Deci clar recomandare și menționezi calitățile lui. Nu ai nimic de pierdut dacă îl ajuți.

    2
  34. Fratilor , sa dea Dumnezeu sa fut si io acum la mare sau la munte, ca ma jur pe ce-am mai scump ca va iau pe toti de aici la cea mai tare terasa , cârciumă din Bucuresti si va cinstesc pe toti!! Bere vin ce vrea pula voastra, eu fac cinste. Daca imi tineti pumnii si fut si io, io va invit pe toti de aici la o terasa eu va cinstesc pe toti. Doamne ajuta la toata lumea!

    4
    • #74

      Iarasi te face vreo bagaboanta la buzunar! Tot 1500 lei?

    • #75

      &Freidge, daca as sti ca nu te aberezi, as face o cheta cu vreo 2-3 oameni de pe aici, oameni cu bani ca mine, si ti-am luat o super fata sa te distrezi si tu o noapte. Crede-ma ca mi-as scoate cheltuiala apoi la carciuma aia de care zici, ca sunt bautor de cursa de lunga, oricum, mult succes iti doresc!

    • #76

      v:

      Nu frate, multumesc pentru intentie, apreciez, asa am bani si eu de curve, sa mi iau o prostituata oricand. dar cu asta de care zic e altceva, nu vreau doar s o fut , vreau sa ma cuplez cu ea. bine, normal sa ma si culc cu ea, dar e mai complexa trwaba am si sentimente pt ea. Insa daca imi da teapa si de data asta chiar ca voi declansa operatiunea Barbarossa. Daca nu, si fut di va fi totul bine, v am zis eu va fac cinste la toti de aici m am jurat, mancare bautura ce vreti voi nu conteaza, eu dau. cu ocazia asta aflati si cine sunt ma lansez si oficial pe youtube, si aia e. Sa vedem acum ce urmeaza, va tin la curent.

      1
    • #77

      Daca nu futi ar trebui sa ne scoti la băută. Ne îmbeți și pe urmă marchezi.

  35. #78

    in calitate de IT-ist si eu: il recomanzi pe unde poti, daca aia n-au testele de angajare suficient de bune sa isi dea seama ca e la furat, ghinionul lor, poate ala nu e asa incompetent, dar nu s-a pliat bine pe proiect/echipa

    1
  36. #79

    daca dai o recomandare unuia slab “ajuti un om cu guri de hranit”, dar in acelasi timp futi alt om, care pe langa ca are si el guri de hranit, poate e mai bun meserias.

    2
    • #80

      diferenta e ca il cunosti pe ala pe care il ajuti, ii stii familia, ii stii situatia. un ipotetic altul cu guri de hranit, pe care nu il cunosc, ma lasa rece.

    • #81

      da’ vrem o tara ca afara, pa competente, pa alea

      2
    • #82

      da.

    • #83

      Asa funcționează lumea peste tot; daca nu-ti convine ca altul “poate e mai bun meserias” nu are recomandare pentru post, solutia e evidenta: recomnada-l tu..
      Vrem o tara ca afara dar vrem sa fim asociali.

      2
    • #84

      @tudor, cam asta ne trage pe noi astia din Europa de Est in jos, faptul ca suntem prea sociali si ca ne pasa mai mult de prietenii decat de competente.
      Asta ne face sa angajam prieteni si rude incompetente care trag in jos compania, asta ne face sa votam tot felul de hoti si lepre doar pentru ca sunt simpatici… etc.

      1
  37. #85

    “aitiștii sunt autiști prin definiție” clar nu ai interacționat cu autiști adevărați.

    8
  38. #86

    Am văzut ambele genuri de oameni la munca (in IT) și oricând voi prefera colegul care este ok ca om. Din pct meu de vedere incompetent este doar cine nu muncește și nu vrea sa învețe, daca are caracter ok își va da interesul la noul job si va învăța.

    6
  39. #87

    Eu am trait si vazut ca oameni pe care ii consideram incomptenti si incapabili au reusit sa invete si evolueze in locuri noi ceva de speriat. Si dupa 2-3-5 ani de salturi intre firme au ajuns sa ii depaseasca pe altii mult mai competenti dar care au stagnat.

    Deci pentru mine e clar, se poate.

    4
  40. #88

    Mai bine ii da o recomandare fostului coleg: daca o firma iti cere scrisoare de recomandare de la fostul sef e mai bine sa o eviti (pe ea, pe firma).

    In primul rand, un manager trebuie sa isi faca o parere la rece despre om la interviu. O scrisoare de recomandare citita in prealabil ii poate afecta judecata.

    In al doilea rand nu toate firmele sunt la fel. Performanta ta in prima firma (buna sau rea) poate sa nu se repete intr-a doua.

    In al treilea rand, un angajat nu pleaca neaparat din firma din cauza lui. Poate fi si din cauza firmei, in special a sefului direct. Un sef prost/incompetent e ca o gaura neagra de personal pentru ca oamenii pleaca din cauza lui si el le tot da scrisori de (ne)recomandare care ii face neangajabili in alte firme.

    In al patrulea rand, firma care vrea scrisoare de recomandare de la fostii cauta de obicei oameni servili si sumisivi care cauta sa fie placuti de sef si asta poate fi un stegulet rosu.

    In al cincilea rand s-ar putea ca performanta angajatului sa fie cauzata de alti factori decat propriul potential si firma. De exemplu poti fi deprimat si nefericit intr-un oras si asta sa se reflecte asupra performantei tale iar in alt oras, alta locuinta, cu alta prietena sa prestezi mult mai bine.

    In al saselea rand s-ar putea ca seful cel vechi sa tina minte performanta ta din ultimul an/ultimele luni cand tu era deja plictisit/blazat, iar la noua firma cu chestii noi si interesante sa prestezi mult mai bine.

    Nu in ultimul rand, e posibil ca tu sa fi fost un angajat model la fosta firma dar sa fi plecat din alte motive (gen oportunitati de promovare sau pur si simplu plictiseala) iar seful tau, cu care erai prieten la catarama pana atunci, sa o ia ca pe un afront personal si sa se razbune un pic pe tine.

    Una peste alta e ca si cum actuala (pentru care ai facut recent o pasiune nebuna) o intreaba pe fosta (cu care totul era deja o rutina) cat de bun amant esti.

    4
  41. #89

    Eu aș scrie o recomandare.

    Btw.: In Germania ești obligat să scri o recomandare pozitivă care să nu îngreuneze viața fostului angajat. De aceea angajatori au dezvoltat de lungul timpului un jargon special, dacă nu ști cum să-l descifrezi crezi că ești cel mai laudat angajat al firmei. De obicei superlativele ironice sunt cele mai nasoale (de expl. Cetin sa străduit din toate puterile să obțină tot timpul rezultate bune. cetin a fost mereu punctual si a fost punctul forte al disciplinei in firmă. Semnat AlexF… Înseamnă ca a vrut dar nu a putut. Punctualitatea este de la sine înțeleasă, așa ca nu trebuie menționată, nu exista altceva mai bun de zis despre el. Cu disciplina înseamnă că cunoștea toate regulamentele si legile muncii si își bătea pla cu ajutorul lor de angajator. Puncte sau lini in jurul semnături înseamnă ca făcea parte din sindicat.

    2
  42. #90

    Ahaaaha specia IT.
    Deci bosulica recomanda.
    Ca prefer de 100 de ori un om mai slab pregătit dar dornic sa învețe decât un jeg ordinar cu figuri de buftea.
    Ba cât de bun ar fi un om dar dacă are un caracter jegos te lipsești de el.

    1
  43. #91

    Cine mai tine cont de recomandari despre cat de tehnic e cineva… wtf.

    1
  44. #92

    “aitistii sunt autisti…”
    “auu, de ce ii faci pe aitisti autisti? e o jignire adusa persoanelor care sufera de aceasta afectiune”

    …….. intre timp

    “tu daca ai avea un doctor care ti-a omorat o ruda sau un meserias care ti-a stricat peretii, l-ai mai recomanda?” :))))))))))

    2
  45. #93

    Depinde foarte mult de tine daca dai sau nu o recomandare buna pentru un om de care nu ai fost multumit. Esti genul de persoana care tine cont de recomandari in angajarile urmatoare, atunci spui adevarul. Daca in schimb tu nu ti cont de recomandari, atunci poti sa il lauzi cat vrei pe fostul angajat.

    Este ca si cu review-urile pe Booking sau pe Google. Le dai in functie de cat de multumit ai fost de cazarea X sau le dai in functie de cat de simpatic a fost proprietarul? Adica daca nimeresti un proprietar foarte simpatic, dai nota 10 pe Booking chiar daca apartamentul / camera / casa inchiriata avea baie pe hol, nu avea parcare si la parter era sediul unei fanfare care facea repetitii toata ziua?
    Si aici, daca analizezi din perspectiva umana, ajuti proprietarul care poate are si el familie.

    2