Un articol interesant, din care spicuim.

Ajustare fiscală în cazul micro întreprinderilor care plătesc în prezent 1% pe cifra de afaceri în cazul în care această cifră nu depășește 500 de mii de euro. Se propune o ajustare fiscală în cazul micro-întreprinderilor care au nivel de profitabilitate de peste 30%. Impozitul în acest caz crește spre 2%. (potrivit unor surse guvernamentale, pentru circa 15 miliarde de euro profit raportat e micro se plătesc în prezent doar 1% impozit)
Impozit pe dividende crescut de la 8% la 10%. (în discuție procentul)

Care vine și cu o completare, mai interesantă.

Și anume că, deși în primul articol se spune că s-a convenit ca tva să rămână la 19%, toți știu că, de fapt, va crește la minim 21, dacă nu 22%, pentru că statul trebuie să colecteze 6 miliarde și nu are de unde. Ceea ce înseamnă că, din august sau septembrie, cresc prețurile. Creșterea TVA va duce, automat, la creșterea tuturor prețurilor, de la pâine la servicii, după care, cu siguranță, va urma creșterea accizelor la combustibil și țigări, pașii normali ai unui stat în derivă care are nevoie de bani și doar nu o să își impoziteze stăpânii, ci tot pe fraieri.

Sigur, fraierilor cu firme mici li se va dubla impozitul, crește impozitul pe dividende, păi normal, că de aia sunt patroni chiaburi, trăiesc din munca amărâților. Partea cu adevărat dură va fi acea creștere a salariului minim la 3700 de lei, care va îngropa majoritatea IMM-urilor, va umple piața de șomeri și de bani negri, pentru că deja e de preferat să dai șpagă la ANAF, decât să o faci legal.

Și totul va fi bine. Statul va da drumul la tiparnița de lei, inflația o să fie la cer, dar INS o să zică că totul e bine. Pentru că Ciolacu vrea președinte și nu doar atât, vrea președinte cu PSD la guvernare. Și pentru asta va arde tot. 4 ani de vis.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

29 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Pesede ! Pesede ! Pesede ! 😀
    Buba mare vine din afara: tot mai multe proiecte se restrang, tot mai multe corporatii “rele” vorbesc deja de criza in spatele usilor inchise. Criza va fi una sub pres(cat o sa se poata) pt ca oficial nu se doreste a se recunoaste pt a mai scadea din impact. Nu va aruncati la cheltuieli mari in urmatoarea perioada.

  2. #4

    Deocamdata supermarketurile sunt pline, restaurantele la fel, masinile galgaie pe strazi, apartamentele se cumpara “cash”, etc. E loc de crescut gramada, o dublare ar fi suportata usor.
    Evident ca vor fi cativa nefericiti prin zona dar marea majoritate vor mai tine 6 luni in plus a 3-a masina in loc sa o schimbe la 4 ani.

    • Marea majoritate a oamenilor pe care ii cunosti tu*

    • #6

      Apartamentele care se cumpara cash sunt cumparate de regula de cei care lucreaza in afara, iar cei care lucreaza aici nu au cum sa concureze cu cei care lucreaza in afara si usor usor ne ducem si mai tare pe pula.

    • #7

      Cred ca nu te plimbai prin septembrie – octombrie 2008 prin mall-urile din Bucuresti. Acelasi bal, aceeasi dansatori.

      1
    • #8

      #Simion aia care cumpara cash nu sunt doar cei care muncesc afara. Sunt aia care “muncesc” si pe aici, dau tunuri grele si trebuie sa investeasca rapid cashu. Si ince oare? Ca nu in tablouri si lingouri…

      1
  3. #9

    Pa ciolacu nu-l voteaza nici masa. Are carisma unei caramizi.
    Pa marinar l-a votat lumea ca era baietas si smardoias, pa prostanu asta l-a votat lumea ca e neamt si face si drege. Ciolacu n-are nimic. Un gîngav de la buzau.
    Cat despre vremurile alea grele io le astept de ani de zile. Au fost crize economice, a fost pandemie, au scumpit astia de la ulei la benzina….nimic. Romanu pare imun. Magazinele pline, mallurile pline, soselele pline, statiunile pline, se cumpara in draci masini si case….plm lumea e pe relax.Pare usor ireal, dar asta e.

    • #10

      Ciolacu își face PR bun. De când a luat funcția s-a afișat pe la metrou, a fost văzut cu avion de linie, s-a lăudat că scade prețuri la alimente. Mai e suficient timp să-și construiască o imagine votabilă.

      O bună parte din din măsurile pe care le va lua vor afecta mici antreprenori, care oricum nu l-ar fi votat.

    • #11

      Cand o sa fie in turul 2 ciolacu cu simion, o sa realizati toti ce personalitate carismatica este

    • #12

      În PSD au mai fost lupte de putere. Se mai fac artificii să fie dat în lateral câte un din ăsta. Ciolacu nu are puterea pe care au avut-o Dragnea sau Ponta. Nu mai vorbesc de Năstase.

      Dar la cum pare că o execută pe Firea pare că vrea să îi facă să înțeleagă pe cei care ar putea face mișcări în front că sunt dispensabili.

      Din păcate îți dau dreptate, cred că turul 2 va fi Ciolacu vs Simion. USR nu poate produce un candidat votabil. PNL o să încerce cu Helvig și probabil e prea devreme, are nevoie de o perioadă lungă de carantină înainte de a reintra în politica mare.

  4. #13

    ce muie le-a dat deja ”pesede! pesede! pesede!” pensionarilor nespeciali!
    cand nu era la guvernare, le promitea zi si noapte o crestere de minim 40% a pensiilor si o recalculare unitara care multor pensionari le-ar mai fi adus pana la inca 40% in plus.
    ce au primit, pe langa multa muie? 12,5%, adica nu le-a acoperit nici inflatia, care la alimente + energie a fost cam 25%.
    sa mai spun ca inaintea actualei guvernari psd inflatia era sub 5%?

    p.s.: din 2025 sunt 99% sanse sa creasca varsta de pensionare.

    • #14

      Si cu toate acestea, tot o sa-i voteze. Deci, cumva isi merita soarta, din pacate…

    • #15

      s-au obisnuit cu acest desert!

  5. #16

    TVA-ul poate creste la 20% sau 24%, orice alta valoare necesita mai mult timp pentru implementare (nu toamna asta, cred ca nici inceput de 2024 nu e fezabil). Din cate stiu exista 5 praguri de TVA pe care o tara membra UE le poate defini (plus 0, adica scutire). In Romania acele praguri sunt 5, 9, 19, 20 si 24.

    • #17

      Nu prea ai inteles. Poti sa ai pana la 5 tipuri diferite, dar nu zice nimeni ca trebuie 20 si nu 21 sau 16. Iar 24% e un prag pentru o economie care duduie, insa la noi nimeni nu are curaj sa ia masuri normale de ajutare fiscala cand lucrurile merg bine pentru nu vad dincolo de luna viitoare si de incasarile din luna viitoare. Iar cand lucrurile merg bine incasarile sunt mai mari evident, chiar daca tva-ul ramane acelasi.

      Concluzie – 22 e aruncat acolo ca sa zicem saru’mana la 21, micro o sa fie 2% peste 30%, dar o sa scada de la 500 la 250k pragul, salariile minime vor creste, cel mai tare e la constructii unde baga 10% la sanatate si pentru ca dorelul necalificat are minim se mareste acest minim la 4500 de la 4000 ca sa se duca aia 500 la stat.
      Intre timp statul nu mai plateste, nu mai au bani de ajustarile introduse in contracte din motive de inflatie. Nu iau banii de la PNRRpentru ca nu fac reforma pensiilor speciale asa ca multe proiecte pe PNRR sunt blocate.
      Puneti-va centurile, hard landing in cateva luni.

    • #18

      @septimiu: eu ziceam ca Romania are deja setate 5 cote, care apar prin legi, acte, formulare, programe contabile s.a.m.d. Orice schimbare a acestor 5 valori implica mari schimbari in contabilitate si asta nu se face de pe o luna pe alta (mai ales in perioada concediilor). Oricum probabil cel mai afectat va fi ANAF-ul. Asa ca statul fie alege una din valorile existente (probabil 20%), fie renunta la aceasta masura, fie o baga la anul pe final (dar e cam tarziu). E ciudat cum in articol se arunca astfel de valori pt anul acesta, iar asta ma face sa cred ca sunt doar zvonuri si inca se negociaza masurile. Insa clar, va fi ceva ca trebuie sa faca rost de bani!

  6. #19

    Prevad ca plafonul la micro se va reduce spre 80k-100k euro si se va limita numarul la maxim 1 pe cap de vita furajata. Dupa aia… 16% si anaf-ul o sa intre la rupere pentru a aduce bani la buget tot de la aia mici.
    Oricum se vor gasi portite de scapare…ca doar si politicienii si prietenii lor trebuie sa manance o paine alba.
    Daca se modifica salariul minim…inca se mai pot gasi coduri caen numai bune pentru un pfa pe norma de venit care sa aiba norma de venit sub 12 salarii pe economie – doar statul o sa fie cel care pierde.
    Pensionarii cu venituri mici vor fi cei mai loviti… dar lasa ca se revolta la vot anul viitor si voteaza tot cu psd si cu aur.

    • #20

      Dl Tarziu Premier intr-un guvern 60%PSD-40% AUR cu institutiile de forta la AUR si cele economice la PSD.

    • #21

      @septimiu, ai uitat fmi-ul, supra-prim ministru!

    • #22

      Hai mai da-i in mm de jegosi!!! Cu chiu-cu vai s-au hotarit oamenii mei din Austria sa faca o subsidiara aici, sa mai optimizeze 2-3 lei acolo. Afacere cu rulaj sub 5 milioane EUR pe an, sa ne intelegem. Si au zis hai sa facem o treaba in Romania, ca e misto cu 1% ala si 5% pe dividende. Discutam noi anul trecut, facem un plan de cheltuieli, rulaj, tot ce trebuie. Trecem in 2023, creste salariul minim, impozitul pe dividende, coboara limita de la 1 milion la 500.000 pe an. Daca o coboara la 80-100k cum zici si creste si salariul minim cu vreo 50%, iti bagi pl in ea de tara si te muti cu subsidiara in Republica Moldova.

  7. #23

    renegociat contractul și aia e, nu poți că te înlocuiesc cu alții? poate din cauză că ai frecat menta și nu ai mai învățat nimic nou util pe parcurs. La fel și cu patronașii de carton, care se trezesc peste noapte că vor să deschidă firme fără să aibă asigurat un capital necesar, care include evident și o mărire de impozite și salariul minimn, dap, cine ar fi crezut că trebuie să te gândești pe o perioadă mai lungă, că nu joci monopoly.

  8. #25

    “Partea cu adevărat dură va fi acea creștere a salariului minim la 3700 de lei, care va îngropa majoritatea IMM-urilor. ” Care e faza cu 3700 de lei , și de ce va îngropa IMM, scuze , dar nu sunt un creion prea ascuțit:)

  9. #26

    Din ce in ce mai mult simt nevoie sa emigrez. Nu imi place ideea sa plec dar parca sunt satul de situatia din ce in ce mai proasta din Romania. Romania e inca la rosu…revenim ca e finalizata.

    • #27

      Chiar ma gandeam cand apare unul cu placa emigrarii.
      Daca ai impresia ca te asteapta cineva cu bratele deschise in alta tara, te inseli. Am fi fugit cu totii.
      Toti ceilalti, din celelalte tari, sunt deja satui de valurile de emigranti care le-au invadat orasele si vietile asa ca asteapta-te la manifestari specifice din partea unor localnici la adresa ta. Sau poate ai noroc si totul merge bine.
      Si mai stiu o chestie: cei care au de plecat, pleaca. Isi fac bagajele, nu fac caz de asta, pur si simplu pleaca si isi vad de viata lor.

  10. #28

    Deci mwie la toată lumea corectă și bonus indirect la evazioniști și la cei care se înfruptă din buget. Ne merităm soarta…

  11. #29

    Iar schimb niste euro.