Parcă v-am povestit aventurile mele cu groparii de la Glina, când am avut de înmormântat pe cineva, nu? Bine, nu de alea când îi sărutam mâna doamnei preotese, care e de fapt șefa mistică a satului, ca să îmi dea voie să cumpăr un loc de veci în capătul cimitirului.

Ci despre faptul cum, în cavoul pe care îl deținea cea pe care o îngropam, mai erau îngropați doi oameni, puși unul peste altul. Așa, pe șestache. Puși acolo de când lumea, cavoul lipit cu ciment vechi, ăia uscați, totul în regulă.

Cine erau? Nu se știe nici până azi. Niște cadavre uscate, îngropate sub o cruce cu alt nume.

Praf. Praf de stele, praf în vânt. Oameni care au iubit, au sperat, au crescut copii.
Praf.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Si ce importanta mai are?Oricum suntem uitati mai devreme sau mai tarziu.

  2. #2

    O Tempora, O Mores!
    Răspunsul, prieteni, e vânare de vânt
    Răspunsu-i vânare de vânt.

  3. Poate erau strămoși? Știu că se mai practică, cavourile sunt moștenite și acolo se-ngroapă generații întregi.
    Săptămâna trecută a fost presărată cu două înmormântări la mine, și am văzut la un moment dat un popă cu o gloată de gropari în spate, arătând cu dejtu’ ce morminte să dezgroape ăia ca să le golească. Se pare că rămăseseră fără locuri, așa că veteranii aveau să zboare. Nu știu ce făceau cu oasele.
    E destul de trist dacă stai să contemplezi la asta, dar dacă o iei pragmatic… nu-s oameni, ci oase. Nu-s acolo pentru că au fost oameni, au crescut copii sau au iubit. Sunt acolo fiindcă nouă, ăstora de-am rămas în urma lor, ni se pare imoral și de neconceput să facem altfel. Așa că le ducem flori și pomene. Pentru noi, nu pentru ei.

    • #4

      eu si parintii mei am primit directiva de la mamaie-mea sa o ingropam in mormantul lu’ alde nea Dascalescu (niste batrani pe care i-a ingrijit). Adica pe el in strangem intr-un “sac” si il punem la picioarele ei. Bine, acuma in mormintele clasice sunt 3 locuri, unul peste altul, intre placi de beton armat. Si cand va muri tata sau mama, sa o strangem pe ea, si sa o pun la picioarele lor. Nu e chiar un sac ci un sicriu comasat. Asta cred ca o sa se intample peste vreo 30 de ani, ca pana si strabunica-mea e in viata.

  4. #5

    e trist, dar daca-s prea multi locatari, trebuie gasita alta solutie.

    probabil incinerarea si existenta unor locuri unde poate fi ingropata urna cu cenusa (pentru cine n-o vrea aruncata in vant), dar e un procedeu greu de digerat cand nu esti obisnuit cu ideea.

  5. #7

    pana stiinta nu ne spune ce se intampla dupa ce murim cea mai corecta explicatie este ca suntem doar praf

  6. #9

    @Cosminos: Troleu’ 11, urmatoarea statie: Piata Marasti? Sau cum?

    Suntem prea finuti? Incinerarea e prea ca la Auschwitz pentru noi?

    Decat sa-si faca viermii autostrazi prin mine si sa mi se aplice tratamentul de mai sus dupa ce ma mumific, mai bine praf in vant.

  7. #10

    Mi-am ingropat cainele vinerea trecuta. In fine, cu loc normal, OK, ca la Bellu. Chiar si vecinii lui sunt caini. O fi praf sau nu, who the shit cares. E cainele meu, ceea ce inseamna ca atat cat exist nu e praf. Relativizarea asta gen totul e praf nu’s de ce dar parca implica tu ala care scrii esti praf. Esti (sau e) praf atat timp cat vrei asta. E o decizie/posibilitate personala. Adica ptr inteles: catelu meu nu e praf. Pentru ca definita dvs a prafului e personala.

  8. #11

    la poza 7 picura ceva din sacul ala?

    • #12

      Pica…o falanga, o mandibula…..bune pentru studentii la medicina

  9. #13

    Pe partea maica-mii, rudele ei sunt inmormantate in Petrosani. Constant trebuie sa mergem acolo de Luminatie, pentru ca nu o data ci de mai multe ori am auzit cazuri in care, din lipsa de locuri la cei care nu au mai fost “vizitati” in ultimii 5-10 ani, mai exact nu le-a fost ingrijite mormintele sunt scoase abuziv si probabil mutate/aruncate in alta parte ca sa faca loc pentru cei “noi”. Nu mi se pare normal. Nu sunt de acord nici cu marirea cimitirului neaparat, in ziua de astazi sunt o gramada de metode inafara de inmormantare. Dar pentru ca religia ortodoxa care este si majoritara in Romania nu este de acord cu incinerarea, se ajunge la asa ceva.

    Personal eu asta imi doresc. Nu neaparat ca sa imi fie aruncata undeva cenusa, e bine si intr-o urna dar nu inteleg utilitatea, avand in vedere ca oricum se descompune acel corp, de ce sa ocupi acel spatiu? La fel nu mi se pare ok, ca din lipsa de spatiu sau solutii alternative sa scoti acele cadavre care candva apartineau cuiva si erau cineva. Trist, ciudat si aiurea in acelasi timp.

    • #14

      Ca de obicei, ipocrizia dreptilor crestini ma omoara, ca de fiecare data. Deci, carevasazica, e gresit si pacat sa sa fii incinerat. Bine, alegerea ta. Daaaar, nu e gresit si pacat sa iti bati joc de mormantul altcuiva! Nu, aia e in regula. Excelent.

    • #15

      “Ca de obicei (…) ca de fiecare data.” Mda, asa-mi trebuie daca postez comentarii inainte sa termin de baut cafeaua.

    • #16

      Am vrut initial sa scriu ca te-as cam iubi, dar dupa ce am citit tot ce ai avut de spus pana jos … mi-am zis pas.

  10. “in ziua de astazi sunt o gramada de metode inafara de inmormantare”

    Poti sa detaliezi putin , in afara de incinerare ce alta metoda cunosti ?

    • #18

      împăiere:))))))

    • #19

      Imi cer scuze, nu am fost foarte specifica. Pe mine ma fascineaza, chiar daca e macabru diferitele metode noi care apar in unele tari si am mai citit despre ele.

      Una in plus ar fi ceva asemanator cu incinerarea si anume resomarea (prin state a aparut) doar ca nu implica flacara, se dizolva cadavrul intr-o solutie alcalina cu hidroxid de potasiu si in final este oferit familiei in acelasi mod ca la crematoriu insa e mai ecologic in ceea ce priveste gazele care se elibereaza cu efect de sera (pentru mediu) si de asemenea permite separarea si extragerea plombelor dentare din amalgam (de obicei alea contineau mercur parca..)

      Mai este si ceva asemanator in Suedia, tot asemanator resomarii dar poti sa-l inmormantezi (pe o suprafata mai mica evident) si permite ca ramasitele sa fie transformate in sol ca si un fel de ingrasamant pentru flori sau arbusti.

      Per total, nu vad o solutie in marirea spatiilor pentru cimitire sau cumpararea altor noi cand poti sa faci altceva cu terenurile respective, mai ales daca mortalitatea va mai creste si mai mult in Romania. Parerea mea.

    • #20

      de dizolvare in acid nu zici nimic?

    • #21

      Nu, il las pe Dexter sa lase un comment. Oh wait, not his MO

    • #22

      Pentru dizolvarea în acid neapărat sa cumperi recipiente de plastic! Vana din baie, mai ales cea de la etaj, nu e o idee buna!

    • #23

      @virilosu: acid sulfuric + apa oxigenata… dar aia nu-ti face gaura prin vana / podea ca-n Breaking Bad.

  11. #24

    Aia doi erau ofiteri acoperiti…..

    • #25

      Aleluia! Dupa lupte seculare, Mihaela a reusit sa dea o duma buna… trebuie trecuta in calendar… cine stie cand ii mai iese…

  12. Aproape ca ai suflet bacovian.

  13. #27

    Asta este o problema ce tine de zonele aglomerate,melteanu care stă in Buc de 20 de ani nu mai vrea să fie îngropat in cimitirul din satul lui,unde e loc destul şi sunt toţi ai lui îngropaţi,deh el e bucureştean

    • #28

      Ce legatura are una cu alta? In momentul in care tu te stabilesti multi ani intr-un alt oras/sat/comuna decat cel natal, este neaparat litera de lege sa-ti aranjezi locul de veci unde te-ai nascut? Chiar daca e la 400 km, par example?

    • #29

      Sunt sigur că bucureșteanul care se mută la țară și după 20 dr ani moare o să vrea neapărat să fie îngropat în București.

    • #30

      Ştiţi ce complicată este procedura de “preparare” pentru un transport al decedatului din localitatea în cxare a trăit la un alt loc de înhumare? Păi, ce faci? Îţi plângi mortul/ moarta. respectiv pierderea, sau alergi ca un nebun după autorizaţii, aprobări, certificate, transportator etc.?
      Şi aşa e destul de complicat pentru a trece prin întreg labirintul de “i’l faut que” trebuie… Noroc cu firmele de pompe funebre.

    • #31

      buna logica! e simplu sa duci siciriul 500 km sa-l ingropi in orasul/satul de bastina

    • #32

      Atunci nu va plângeți de eventuala aruncare din locul de veci pt care ai plătit 2000 lei. Cu 2-300 de lei duci sicriul de la Constanta la Oradea,ai tot timpul sa plângi, dar peste 60 de ani poți merge să te reculegi lângă înaintașii tăi.

  14. Dupa 7 ani de la deces mormintele care nu mai sunt ingrijite sau pentru care nu se mai plateste taxa sunt alocate altora. Stiu ca se face pomenire si pentru cel care a fost inmormantat acolo, oasele lui fiind asezate, in saculet, la picioarele noului “locatar”.

    Asa erau regulile. Azi, cand orice abuz e posibil, nu m-ar mira nimic din ce-as putea auzi.

    Sa nu uitam insa un lucru: am murit cu adevarat cand ne-au uitat toti ceilalti. Daca nimeni nu mai ajunge cu lumanare la acel mormant…

  15. #34

    Nu e interesant cum unii se declara atei, dar sunt foarte ingrijorati de “somnul de veci”? Daca crezi 100% in stiinta si ca atunci cand murim nu exista nicio continuare a vietii, nu vad de ce te-ar interesa unde te descompui in elementele chimice constitutive…in cavou sau in canal?!

    • si daca nu esti ateu de ce ar trebui sa te intereseze?

    • #36

      Asa cum “toata lumea minte”,e valabil si dictonul “toata lumea e ipocrita”.
      Incinerare ftw

  16. Terifiante poze…

  17. Cu ce se spalau astia pe cap frate, ca toti au par?!?

  18. In alta ordine de idei, mi-am adus aminte de un banc…

    Moare un tigan batran. Se apuca familia sa faca formele necesare, cheama chiar si o firma de pompe funebre sa ajute, in ziua inmormantarii, cortegiu funerar, drum catre cimitir. Astia de la firma mai aveau o inmormantare si erau cam in intarziere plus ca defunctul era cam greu si incepusera sa grabeasca pasul sa ajunga mai repede la cimitir. Fiul tiganului isi da seama si zice:
    – Da’, ho ba, unde ne grabim asa, ca doar nu l-am furat!

    • #40

      moare un tigan mai sarac. suna piranda la pompe funebre, aia ii cer vreo 30 de milioane pentru inmormantare normala si doar vreo 12 pentru incinerare. se gandeste un pic si zice: io am doar vreo 6 milioane, nu puteti sa-l faceti, asa, mai in sange?

  19. Rau te-a deprimat Godzilla ala

  20. Hai ca am inceput dimineata bine, not…

  21. #43

    @mimanu ca sa iti raspund iti spun ca se trag din maiasi si cand traiesc la 80-90 de ani au parul negru nevopsit si culmea ca e tot , apoi ei nu au par pe maini si picioare cum avem noi europenii.

    • Ok, vii. Dar morti? Am dezhumat si eu ceva persoane la viata mea, iar toti erau impecabili pe cap, daca intelegi. Nu tu par, nu tu matreata, nimic. De asta sunt mirat.

  22. #45

    Soacra-mea si-a “renovat” anul trecut locul din cimitir, si mai avea loc de inca 2 persoane langa.. si ne-a facut noua, mie si la nevasta-mea langa ea. Bordurat, cu placa, tot tacamul. Nu e prea devreme, mama soacra ? Nu-i prea devreme ? Argh ..

  23. #46

    Oricum ii fac figura si ma incinerez ce plm, si vand locu cu 1000 euroi muhaha

    • #47

      Tu esti ceva chestie divina de faci ceva dupa moarte. De regula cu mortii decid vii ce si cum.

    • #48

      II faci figura si mori inaintea ei sau cum? 🙂

  24. Pai la romani nu merge incinerarea, ca doar nu-i prost romanul sa tina ocupat ditamai vasul cu cenusa, cand poate pune in el apa pentru musafiri. Sau zahar. Sau faina.

  25. Am o propunere de afacere, sigur va avea succes in Romania: crematoriu uman. Exista doar in Bucuresti, ala de stat, si in Oradea, unul privat, super misto. Eu as face unul la Brasov, unul la Timisoara, unul la Suceava, spre ex. Clienti, din ce vad in jurul meu si pe bloguri, vor fi.

    • #53

      O solutie decenta ,fata de “barbarismul” inmormatarilor “clasice” mai ales crestine

  26. Pozele sunt macabre, de coșmar chiar. Își ia ruda la sub-braț și pleacă cu ea.
    În România, locurile de veci se iau legal pe zeci de ani, sau pe viață. Locul de veci se moștenește în familie, în final vor fi mai mulți îngropați unul peste altul, dar măcar sunt din aceeși familie. Este ilegal să vină cineva să îți dezgroape morții și să pună alți morți în locul lor, fără aprobarea. Se mai practică prin Romania, ies bani grei din vânzarea locurilor de veci.

  27. #55

    Sunt ingropati mai multi, in acelasi loc, ca sa-si tina de urat.

  28. Care praf nene? Pai nu ati vazut ca unii din aia scosi aratau ca nou-nouti? Aici erau facuti moaste in regim de urgenta si pusi ca bibelou.

  29. #57

    poate asa face rost BOR de moaste noi.