Scris de A.M.
Vreau să dezbat un subiect care ar fi de interes în principal pentru tinerii care aspiră la o carieră în jurnalism. Mai exact, mă refer la o carieră de reporter în televiziunile din România.
Ştiu că multora dintre voi le surâde ideea şi totul pare numai lapte şi miere atunci când deschideţi TV-ul şi urmăriţi emisiunea voastră favorită. Poate credeţi că e un job chiar mişto… te plimbi mult, vezi lumea, totul pare roz în jur, apari la TV şi eşti apreciat pe oriunde te duci.
Dar v-aţi gândit vreodată la ceea ce se întâmplă cu adevărat în spatele ecranelor? Şi aici mă refer la munca din spatele camerelor de filmat, orele de alergătură continuă şi stresul la care eşti supus pentru a oferi un rezultat satisfăcător, care să poată fi dat pe post.
Să intrăm direct în subiect şi să nu mai pierdem timpul. Dacă ţi se îndeplineşte visul din copilărie, acela de a apărea la TV şi de a-i face mândri pe ai tăi părinţi, trebuie neapărat să fii conştient de anumite „pericole” la care te expui. Atenţie mare! Când spun pericole, nu mă refer la orice dobitoc care te poate pălmui pentru că ai intrat pe proprietatea lui privată şi te ameninţă că îţi va sparge camera dacă nu ai de gând să pleci. Nu, nu despre asta este vorba… deşi ceea ce am menţionat mai sus se întâmplă deseori şi pentru un biet reporter de teren e pură obişnuinţă. Poate că o sa exagerez, însă „pericolul” cel mai mare sunt superiorii tăi, mai exact producătorul şi pretenţiile pe care le emite acesta.
Producătorul este acea persoană care stă bine mersi la căldurică, ştie doar să dea ordine şi totul trebuie făcut după spusele împărăţiei sale. Pretenţiile producătorului ating de cele mai multe ori limita imposibilului, ba chiar o şi depăşesc, şi asta bineînţeles de dragul ratingului.
Problema cea mai mare este aceea că de multe ori uită să fie oameni şi nu îi interesează nimic altceva decât să arate ceva exploziv la televizor. Relaţia producător – reporter nu va fi niciodată una formală. Reporterii sunt nişte simple ustensile care trebuie să facă totul după cum spune producătorul, altfel se va ajunge la insulte şi ameninţări cu demiterea.
Ceea ce uită superiorul este că fără reporteri emisiunea lor ar fi una imposibilă, neavând ce materiale să ofere publicului telespectator. Mereu m-am gândit de ce trebuie un tânăr să treacă prin aşa ceva? În condiţiile în care un reporter nu doarme cu nopţile, rar i se dă liber şi practic nu are deloc viaţă personală. Ba mai mult, nici măcar partea financiară nu îl poate face fericit. Salariile sunt mult prea mici pentru cei care fac 90% din treabă într-o redacţie.
Unde mai pui că am auzit legende despre reporteri bătuţi de către şefi şi umiliţi în faţa unei întregi redacţii. Stau şi mă gândesc, de ce trebuie să suporţi jignirile (sau chiar palmele/pumnii) şi să respecţi pretenţiile unuia care e foarte posibil să fi ajuns pe un post de conducere prin cine ştie ce relaţii sau folosindu-se de mai ştiu eu ce alte părţi sfinte ale corpului.
Zic asta pentru că în cazul multora dintre ei habar nu au cu ce se mănâncă reporteria. Nu ştiu cum e să vorbeşti cu un om care are 3 clase şi de multe ori dau dovadă că nu ştiu nici geografie, te sună la o oră după ce ai părăsit redacţia din Bucureşti şi te îndrepţi spre Vaslui să te întrebe: „Ai ajuns? Ai terminat filmarea?”
Fraţilor, să nu credeţi în prostia asta cu ierarhia. Bănuiesc că deja aţi ajuns la o vârstă la care nu mai credeţi că viaţa e ca în filme. Rahat, viaţa nu e deloc dreaptă, din păcate. Doriţi-vă cât mai mult de la viaţă şi veţi reuşi! Aşadar, dragi producători, să nu vă mire faptul că nu mai vrea lumea să vină să lucreze cu voi, de fapt, pentru voi. Când pentru voi programul este unul fix şi puteţi la orice oră să mâncaţi tot ce vă pofteşte inimioara, pe când reporterul este privit cu dispreţ când stă prea mult în redacţie. Reporterul e precum o furculiţă de unică folosinţă: cât rezistă şi îşi face treaba e bun, iar în momentul în care nu mai dă randament este imediat aruncat la gunoi, fără nici cea mai mică urmă de regret.
Dacă nu v-am convins, o să scriu pentru voi aici o listă cu 5 lucruri de care trebuie să fii conştient dacă vrei să devii reporter (poate totuşi te vei răzgândi ):
1. NU ai deloc timp pentru tine şi familie. Dacă iubeşti viaţa şi îţi place să trăieşti un stil rebel, uită de aşa ceva;
2. NU ai libertatea de exprimare aşa cum se crede şi NU vei face niciodată lucrurile după cum vrei tu. (Ai uitat că există şi producător pentru asta, boss?)
3. NU ai niciodată scuză când nu îţi iese ceva, pregăteşte-te de insulte…;
4. NU vei fi lăudat sau apreciat pentru un material care îţi iese bine. Ia-ţi gândul!;
5. NU ai voie să oboseşti! Şi nu uita de punctul 1!
Am spus-o şi o voi spune întotdeauna: NU mai înjuraţi reporterii! Ei sunt doar nişte simplii cărăuşi, nici măcar formatori de opinie nu pot fi numiţi. Şi asta pentru că NU FAC CE VOR EI. Aproape NICIODATĂ. Ca reporter în România trebuie de foarte multe ori să accepţi umilinţa şi insultele, rareori vei avea ocazia să întâlneşti oameni ok, care să îţi ofere în schimb o vorbă bună. În momentul în care începi să lucrezi direct cu omul din faţa ta, vei rămâne mai degrabă surprins atunci când vei auzi o vorbă frumoasă de la aceştia şi nu o înjurătură.
Prin acest articol nu vreau să spulber speranţele tinerilor care încă sunt pe băncile şcolii şi aspiră că într-o bună zi vor ajunge „vedete”. Vreau doar să arăt că acesta este adevărul pur, e mult mai bine să ştii dinainte din ce parte vine glonţu’. Să nu mă înţelegeţi greşit, reporteria este o meserie frumoasă.
Din păcate oamenii din conducere o strică şi au făcut-o de-a lungul timpului să nu mai fie o meserie respectată. Asta pentru că lor nu le pasă, pentru că nu ei sunt cei care au de suferit, cei care apar în faţa camerelor şi nu ei sunt cei arătaţi cu degetul pe stradă. Poate unora le place să trăiască tot timpul în stres şi acceptă cu uşurinţă să fie batjocoriţi pentru ca alţii să facă burţile mari.
NOU
Meh
NOU
Boss, fara suparare dar acelasi lucru se aplica in orice meserie. Si e bine ca e asa.
Gandeste-te cum suna povestea ta scrisa de un Zidar.
El NICIODATA nu face ce vrea el, ci ce spune proiectantul, este TOT TIMPUL PE SANTIER in timp de Proiectantul sta la birou cu secretarele si cafelute.
Cum plm ar arata lumea asta daca orice soldat ar face ce crede el nu ce zice Ofiterul.
Welcome to the world, atat poti atat faci.
NOU
Exagerat de adevarat! :)))
NOU
Asta e din cauza ca nu se mai face armata
NOU
De acord, stimabile, in general este asa dar nu poti compara un zidar cu un reporter din acelasi motiv din care nu poti compara mere cu lilieci. Meseria de reporter presupune informare si relatarea situatiei. Atunci cand seful te pune sa relatezi altceva decat situatia reala si cand te exploateaza de nu mai ai timp liber este o incalcare a unor drepturi si o poti deplange. Sa nu exageram!
NOU
Golby, nu te-a pus niciodată maistru să faci zidul pe jumate de temelie ca să mai rămână cărămidă și pentru mansardă, nu? Știu, nu așa e-n proiect, te exploatează de nu mai ai timp liber, e o încălcare de drepturi și o poți deplânge. Hai nu vă mai dați toți ingineri, suntem toți meșterul Fofează (și la jurnalism, și la construcții) – cu nimic diferit față de un zidar.
NOU
Reporterii sunt in general niste prostituate prost platite si care culmea aleg de bunavoie aceasta meserie.Cum imi poate spune mie cineva sa am compasiune sau sa respect un “reporter” de la Romania TV care cu buna stiinta si zi de zi minte.Efectiv tot ce scoate pe gura este o minciuna.Asa ca ma doare in cot prin ce traume trec saracii reporteri.Cand tu constient alegi sa minti si sa dezinformezi meriti tot ce ti se intampla.
NOU
“Atenţie mare! Când spun pericole, nu mă refer la orice dobitoc care te poate pălmui pentru că ai intrat pe proprietatea lui privată şi te ameninţă că îţi va sparge camera dacă nu ai de gând să pleci.”
Really dude? really? zi mersi că nu ești în usa
NOU
da, reporterii au senzatia ca au dreptul sa intre peste tine in dormitor sa te intrebe ce ai facut cu banii tai…
Proprietatea e un moft! (n.r. citat I. Iliescu)
NOU
După fraza asta, s-a terminat. Aici a arătat cine e.
NOU
Si te mai fac si dobitoc la tine in casa…
NOU
si nici asistentele tv nu-s curve.
NOU
Se întâmplă să am în familie doi prezentatori TV. Ambii au făcut muncă de teren, însă niciodată nu au pus problema la acest mod. Însă ai dreptate cu timpul. Ca reporter eşti mai mereu pe fugă, dar există şi partea frumoasă în această meserie. Cunoşti oameni şi ai acces la informații mai mult decât restul. Ce ai descris în textul de mai sus mă duce cu gândul la cameramani de teren. Nicidecum la reporter. În fine, poate aşa este la televiziunea unde lucrezi.
P.S.: scriu cu diacritice datorită noului telefon. :))
NOU
draga Cezar,
m-ai dat pe spate cu noul telefon si cu diacriticile. pe cand un reportaj pe tema asta?!
o gramada de romani abia asteapta sa vada un reportaj pe tema asta.
daca cei doi membrii din familie au aceeasi atitudine fata de televiziune, nu ma mir ca avem consumatori de latrine.
NOU
Ce prezinta cei doi prezentatori?
PS: scriu fara diacritice din cauza ca nu am un nou telefon.
NOU
Asta am vrut. Să te dau pe spate. Nu glumeam. Esența era alta.
NOU
Haide bre, ce poveste e asta? In orice meserie e asa, intreaba un curier cum el e platit 8 ore, dar ajunge sa munceasca cate 12 sa isi atinga tagetul, intreaba un medic ce parere are dupa o zi de munca+garda, orice meserie are plusuri si minusuri, dar cum sa ajungi sa te plangi ca faci ceea ce iti spune cel care te plateste? Cum sa faci dom’le asa ceva? Doar e democratie, auzi sa vina unul care imi plateste salariul sa imi spuna mie ce sa fac. Sa-i spui ca e periculos faci unui pompier sa vezi ce reactie are.
NOU
….iar cand reporterul va ajunge producator va fi numai lapte si miere!
NOU
daaaa, oamenii e rai! mai ales atunci cand sunt scosi de SMURD din masina facuta zob sau de pompieri din casa in flacari, iar tu ca reporter ii intrebi: si, cum va simititi ca va arde casa?
NOU
Si ia zi boss, d-ai stai preș…visezi sa devii producător, a?
NOU
desi si gadea e un biet pion, hai sa-l pupam? fugi ma d-aici…
NOU
Nea’ Francisc, Gâdea este chiar CEO la Antena 3. Deci, nu-i chiar un biet pion.
NOU
A fost o vreme în care am făcut jurnalism. A trecut mult de-atunci. L-am făcut întotdeauna așa cum am vrut. În clipa în care am fost pus să fac o mizerie primul și ultimul meu gest în redacția aia a fost să pun mâna pe coala A4 și să-mi dau demisia. Și am făcut asta nu o dată.
Apoi a venit o altă vreme. Aia în care jurnalismul nu se mai putea face decât mizer. Și am pus mâna pe o altă coală de hârtie și am semnat un alt tip de demisie. Acum am o altă meserie, poate nu mă bucură atât de tare pe cât mă bucura aia de presă, dar sunt curat când ajung acasă.
Jurnalismul nu este și nu a fost vreodată despre cât poți suporta de la alții. Jurnalismul a fost despre cât poți suporta de la tine. Dacă dimineață, indiferent de alegerea făcută, te poți uita în oglindă… este ok. Dacă nu… atunci schimbi macazul.
Nu e loc de plâns pe tema asta.
NOU
#amin
NOU
pai de ce nu bagi un articol pe tema asta?. pun pariu ca ar iesi putin mai reusit fata de cel de sus.
NOU
ehe, daca se tinea el de scris…:)))
NOU
Cantitatea de indolență, prostie, indolență, lene, hoție, indolență, trădare, imbecilitate, curvenie, indolență, cretinism, indolență și, nu în ultimul rând indolență din media băștinașă este egalată, uneori, de cantitatea de indolență, prostie, indolență, lene, hoție, indolență, trădare, imbecilitate, curvenie, indolență, cretinism, indolență și, nu în ultimul rând, indolență din politică.
Iar acum, o ședință de redacție, din picioare, ca băeții:
Că uite, de azi începe dixtracția cu sirenele. Toți dau știrea că se trage sirena. Nimeni nu spune câte sirene sunt. Dacă se poate, pe județe, pe localități. Dacă nu spun, înseamnă și că nu li s-a spus și că nu au întrebat. Dacă nu au întrebat, n-au întrebat pentru că n-au avut voie sau nu i-a dus capu’?
Ngââââ
C’moon, chiar sunt curios dacă și cine o să dea megareportaju’ cu “cea mai veche sirenă din România, pe care a curs, picurat, din rana de glonț burghezo-moșieresc, sângele lui Vasile R. ( un băiat, nu-l știți voi ).
NOU
#prinvulturivântulviuvuia
NOU
io nu inteleg de ce se face confuzie intre reporter si gazda de talk show.
si nici intre jurnalist si editorialist.
ba, editorialistul scrie din fotoliu, si gazda de talk show sta la povesti. Nu fac teren, nu cauta surse, nu verifica fapte. Nici Gadea, nici Badea, nici CTP nu sunt jurnalisti (CTP o fi fost, in tinerete).
NOU
Scopul promovarii faptului ca suna sirenele in data de este pentru a evita panica prostimii. Ceea ce vrei tu, sa intrebe cineva cate sirene sunt, daca mai merg…e ancheta jurnalistica. Si s-ar putea sa fie si un pic de secreta treaba, sistemul de alarmare al populatiei fiind oarecum vag de domeniul apararii nationale 😉
NOU
nope, de reporteri ziceam. De aia care se scarpina in cap cind, cu o zi inainte, cica dau “propuneri” de subiecte care nu exista. De aia care n-au decit instructiuni imbecile sau presteaza la pont. Sau la comanda “externa”. De aia care cred ca o stire se face daca “gasim pe cineva care sa ne spuna ca” = au raspunsurile inainte de a pune intrebarea. De aia care nu fac stiri, dau “ambiante”, daca se poate filmate de altcineva, cu telefonul. Sau chiar de ei insisi. De aia care se pun in genunchi la inundatii, sa para viitura mai mare.
Am scris comentariul initial pe la ora 9, 9 si-un pic. La zece, am auzit pe DigiFM ca in patrie sunt “peste 7.000 de sirene”.
#caunbulgaredecox
NOU
Bani putini, pretendenti multi, majoritatea cu BAC-ul luat inainte de camerele de supraveghere. Presa romaneasca. Ce pretentii poti avea?
NOU
Asta e poveste de viata? Ar trebui sa ma impresioneze? Eu sunt angajat si sefu’ meu e un bulangiu. Povestea de viata a 4 milioane de salariati din Romania. Sau a catorva miliarde din lume.
NOU
“Mai exact, mă refer la o carieră de reporter în televiziunile din România.
Ştiu că multora dintre voi le surâde ideea şi totul pare numai lapte şi miere atunci când deschideţi TV-ul şi urmăriţi emisiunea voastră favorită.”
Îi surâde cuiva ideea să care pururi un microfon şi să-l vâre sub botul tuturor (ne)cuvântătoarelor? Cu obişnuitele întrebări elucubrante, bineînţeles? “De ce aţi furat găina?” “Vă pare rău?” “I-aţi cerut scuze caprei?” Bine, astea ar fi întrebările interesante pe care reporterii nu le pun.
Serios acum, cine şi-ar dori asta? În toată copilăria mea nu am auzit pe careva să viseze la o carieră în căratul microfonului prin grădini şi tribunale. Voiau copiii să ajungă poliţişti, medici, piloţi, astronauţi, bucătari, mecanici, mineri. Pe unul n-am auzit zicând “Vreau să plimb un microfon şi să pun întrebări stupide!”
Şi nu oriunde reporter ci la televiziunile din România. Tareee! “totul pare numai lapte şi miere atunci când deschideţi TV-ul şi urmăriţi emisiunea voastră favorită” Ne-ai nimerit pe sprânceană. Toată lumea de pe-aici aşteaptă cu sufletul la gură emisiunile favorite din România, unde curge numai lăptic dulce. Suntem la zi cu Măruţă, Bendeac, Capatos…idolii noştri, toţi.
NOU
Au început să devină lamentări de adolescenți poveștile astea.
NOU
Nu lucrez in domeniu, dar intuitia imi spune ca producatorul isi ia suficiente **** in gura de la superiorii sai (nici ei prea scoliti si diplomati dealtfel) pentru tot ce inseamna munca redactiei si ratingurile nesatisfacatoare (caci orice rating bun atins o data devine automat un target de depasit).
Asadar ce incaseaza un biet reporter e doar o particica bine filtrata si portionata din rahatul in care inoata producatorul zilnic. Ca in orice structura ierarhica ceva mai complicata, ar fi bine sa scoti capul din curul sefului si sa te uiti ceva mai sus, poate vezi de fapt ce se petrece in jur. Iar faptul ca te numesti jurnalist, dar nu vezi mai departe de superiorul tau… te las sa ghicesti continuarea…
NOU
io astept si povestea de viata a unui producator. aia in care ingroapa leprele alea atotstiutoare (dar pe care la o ora dupa ce a plecat spre vaslui a trebuit sa il sune si sa ii zica ca A1 nu duce in moldova) care se autotintituleaza ilegal reporteri. si dupa aia, episodul trei, povestea unui proprietar sau macar director de firmulita d-asta jurnalistica, care sa ii faca muci pe amandoi astia la un loc.
ar fi fun.
NOU
Nu iti place ce face, da-ti demisia, ce pnm e asa greu? Si faza cu producatorii: si el raspunde mai departe, pana la urma e vorba de bani. Cat timp nu e televiziuna ta, faci ce ti se zice, scopul tau e sa produci bani, nu sa te lamentezi. Repet, nu iti place, da-ti demisia, nimeni nu te judeca. A, accepti sa spui chestii in care nu crezi, doar sa castigi si tu un ban? Atunci, nu esti nimic mai bun ca producatorul tau.
NOU
Cred ca ai vrut sa zici “scopul tau e sa produci bani, nu sa informezi obiectiv si corect”. E ca si cand scopul zidarului (mentionat intr-un comentariu mai sus) e sa produca bani, nu sa construiasca o casa astfel incat sa nu cada pe tine la prima adiere de vant. Bai, se pare ca exista o serioasa eroare de judecata printre oameni! Aveti impresia ca absolut orice job sau ma rog, conditiile la orice job de pe lumea asta nu mai poate fi judecat pentru ca daca nu iti place poti pleca. Pe bune? Am ajuns intr-un asemenea hal incat scopul oricarei, dar absolut oricarei activitati pe lumea asta esta banul.. Cred ca se face o confuzie si dintr-un mijloc, banul a devenit un scop.
NOU
Da bai Golby, eu merg la munca ca nu am ce face acasă. Mai da-te’n doamne iartă-ma cu filozofia ta. In mintea ta toți suntem niște mici Bilzerieni iar la munca mergem for fun, in niciun caz pentru bani. Bani avem gârla.
NOU
Ciobi, atata perspicacitate ma emotioneaza!
NOU
Cum boss, o poveste d-asta fara pic de babardeala sau vreo chestie care sa te faca sa vomiti si sa realizezi ca o arzi pe un site cu libidinosi de 50 de ani? #dezamagire
NOU
Babardeala e seara, dupa ce se inchide redactia 😉
NOU
Poate ne lămurește autorul, dacă tot e din branșă, din ce parte a creierului izvorăsc mereu și mereu aceleași întrebări gen: ”Nu v-a părut rău cînd ați violat/omorît-o pe bătrînă?” și binecunoscuta de pe patul de spital: ”Și ce-ați simțit în momentul accidentului?”
NOU
Intreaba-i pe profesorii de liceu/facultate, pe supraveghetorii care au intors privirea la copiat, pe traineri si la final pe sefii care se zgarcesc la bani si angajeaza pe cei mai ieftini (si de cele mai multe ori si cei mai prosti). Apoi mai vedem…
NOU
Avai, cuum, AI SAI SEFI rai nu apreciaza parerile lui peesy cu cas la gura? Plm, societate de cacat, doar este cunoscut faptul ca maturatorul de span stie cel mai bine cum se conduce o fabrica, nu directorul.Tanti reporterita chinuita, care SOC SI GROAZA nu poate face ce doreste, ci doar ce i se spune, ar trebui in prima faza sa nu inghita ca proasta toate sabloanele. VORBIM DESPRE inversiunea plina de EXPERTIZA ”ai tai parinti”. Si altele. Concluzie? Cioculetul mai micut, scara se urca pas cu pas, desi ti se pare ca stii tot, de fapt esti duda total. Ca un soldat in prima zi de instructie, care stie ca n-are sens sa faca salt si culcat in noroi.
NOU
numisfera.ro/adevaratul-vasile-roaita/
NOU
Totul se reduce pina la urma la cantitatea de cacao pe care esti dispus sa o inghiti ca angajat si cit de jos se afla limita respectului de sine. Restul e gargara. Nu ajungi jurnalist cu burta la spate, iar daca o faci, atunci esti un incompetent de-ala numa’ bun de libertatea sau capital.ro, la tradus prostii gasite pe net. In momentul in care esti capabil sa fii reporter, se presupune ca ai intotdeauna macar un exit asigurat din jobul in care te afli. Poate ajungi chiar si presedinte intr-o buna zi, a se vedea mama-eroina, pastorita orasului lui Bucur…
NOU
Nobody cares
NOU
Aveți dreptate cei de mai sus, apropo de (in)competențele reporterilor, dar și autoarea are dreptate ref. pretențiile tembele ale șefilor.
Î.e.n. (înaintea erei noastre, pentru cine-a deschis televizorul mai târziu) am lucrat la un cotidian din București. A murit un grangure. Șefu m-a trimis la înmormântare, cu cameraman după mine și cu misiunea: ”iei imagine cu el în sicriu!”
N-am luat. M-am întors la redacție convinsă că aia e ultima zi, mă zboară. N-a făcut-o atunci, dar ”știam eu că n-ai curaj nici cât o găină beată”.
De dat afară tot m-a dat, după câteva săptămâni, argumentând irevocabil ”n-ai c*aie”. Iată un defect congenital pe care nu-l puteam contrabalansa cu nimic :)))
PS: am fost jurnalist pe bune (cu școală, muncă de teren și-n redacție) până când mi-am dat seama că mă ucide concurența cu silicoane, botox și care nu face mofturi dacă mă-nțelegeți, drept pentru care am emigrat, decizie pentru care mă felicit și-n ziua de azi.
NOU
Eu pentru reporteri am un singur mesaj: asa va trebuie daca nu v-a placut matematica. Ajungeati si voi IT-sti intr-o corporatie si dupa aia plecati simplu in alte tari unde se traieste mai bine. 😀
Revenind la un ton mai serios, cum ajunge cineva sa fie producator? Sa inteleg ca numai cei cu 3 clase sunt eligibili? Adica nu puteati fi si voi producatori daca voiati? Ati tras batul mai scurt, sau cum?
NOU
Te alinti si tu putin
Nu cred ca mai exista reporteri de teren. Exista doar “n” fufeze care sunt trimise la vama la nadlac in the middle of fucking Easter holidays si care vara mucrofonul pe geamul masinii ca sa intrebe: de ce credeti ca se sta atat la coada???
Imi pot dresa linistit motanul sa faca asta.
Asa ca sa nu confuzam lumea.
In rest, daca nu iti place de seful tau, stii vorba aia: ia-ti un imprumut pe 30 de ani. Sigur o sa il iubesti dup-aia.
NOU
Am vazut asta si la mass media din N. America: o gramada de fetisoare tinere pe teren, la munca de jos. Iar in studio sau corespondenti stabili in locuri ca lumea (LA, Washington, Londra etc) doar fuckin’ queens & kings care au facut (cel putin odata, cand trebuia) chestii de bine la niste mahari politici.
Iar astia de pe teren? Ti-e si mila de ei: tineri toti, scoli de jurnalism etc – trebuie sa fie in elicopter la 6am sa prezinte traficul + fresh & happy-looking de fiecare data. Iar barosanii din studio?
Au ‘experienta’, sant ‘legende’, ‘monumente’ de jurnalism etc cand de fapt ei au facut doar spin si au servit fara rusine niste forte politice.
NOU
În umbra acestor mărețe vorbe despre jurnalism, gândul meu se îndreaptă spre cel mai bun jurnalist al vremurilor noastre, Mara Bănică (aka Lolitta).
NOU
M-o mincat in cu* sa caut sa vaz Mara Banica. Nea Ilie fiind om serios, connoisseur, cum s-ar zice. Блядь, хуй, су́ка! Nu, multumesc, ramin la Vera Brejneva.
NOU
Acuma mă-nțelegi. Mi-a fost colegă de redacție. Și făceau ăștia ședința fix înainte de masă…
NOU
aham. si ia zi ma badea, motociclistii e rai, nu?
NOU
“Producătorul este acea persoană care stă bine mersi la căldurică, ştie doar să dea ordine şi totul trebuie făcut după spusele împărăţiei sale.” – a se inlocui “producatorul” cu: seful, colegul, vecinul, capra vecinului…
Mentalitatea clasica a celui care nu poate, si daca poate, nu face mai mult decat ce tine strict de fisa postului, care mereu se plange, dar care o sa stea cel putin 10 ani pe acelasi post si care o sa aiba impresia ca oricine e promovat in locului lui, e promovat pe pile si ca el e nedreptatit si are lumea ceva cu el.
De la fraza aia, mi-ai pierdut interesul pentru a afla culisele “reporteriei” si am citit doar printre randuri.
NOU
Imi pare rau pentru ce aud, dar asta gasesti in orice domeniu.
NOU
sunt unii care se adapteaza la mediul in care au intrat si aduc reportajele mincinoase la rang de arta…vezi stuart ramsay
NOU
Nu sunt de acord cu afirmatia: “nu mă refer la orice dobitoc care te poate pălmui pentru că ai intrat pe proprietatea lui privată şi te ameninţă că îţi va sparge camera dacă nu ai de gând să pleci”.
In multe tari din lume proprietatea privata este respectata. Cel care detine o proprietate privata nu este dobitoc daca si-o apara. Daca eu nu am chef ca tu reporteri sa intri pe terenul meu FARA ACORDUL MEU iar tu refuzi sa parasesti proprietatea atunci, da, pot sa-ti aplic doua perechi de palme si trei suturi in fund fara nici cea mai mica problema.
Nu ai dreptul sa violezi proprietatea privata – indiferent ca esti reporter, producator, mascarici TV etc.
Excesul de nesimtire de care dau dovada unii reporteri considerandu-se mici dumnezei le aduce acestora, cateodata, si rasplata.