Mă gândeam acum, înainte de a pleca de acasă, că dacă tot avem în continuare garanția unui DNA care își face treaba, poate ar fi decent ca cineva să cerceteze fraudele de ieri. Să cerceteze toate acele un milion și ceva de voturi pe liste suplimentare. Da, manual, pe baza de CNP, pentru că infrastructura informatică a româniei, susținută de microsoft, e cercetată de DNA și FBI, dar, cu răbdare, poate băgăm la pușcărie câteva mii de votanți.

Pentru că e cazul să se termine cu sperietoarea votului multiplu. E clar că politicienii vor încerca întotdeauna, bazându-se pe imunitățile ce nu și le vor scoate niciodată.
De aceea trebuie speriați trepădușii, executanții, cei ce iau 50 de lei pe vot. Pentru că dacă bagi 1000 dintre teleormăneni la pușcărie, pentru 50 de lei, alții se vor gândi de două ori înainte de a face pasul.

Și ar fi pentru noi un prim pas spre o românie mai curată. Desigur, pașii următori, gen votul electronic, votul prin corespondență, deschiderea de secții de vot în sălile de sport ale școlilor se pare că vor veni acum, după dezastrul PSD.

Dar cercetarea fraudelor e ceva necesar. Cineva trebuie să ne răcorească și pe noi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

42 comentarii Adaugă comentariu

  1. cel mai simplu ar fi sa se faca publice listele. apoi oameni sa le verifice s-or gasi…

    • #2

      cum ar fi sa afle toata lumea CNP-ul si adresa ta? 🙂 sau sa filtrez CNP-urile care incep cu “2” si cu varsta intre 18-23?

    • #3

      Miticosul, cauta program politie bucuresti ! O baza de date cu CNP-uri imensa. Are si adrese.

  2. #4

    nush daca-i legal sa bagi mortii la puscarie.
    dar cred ca vor fi ceva cercetari. si o sa mearga multi la mititica. astia au fost atat de siguri ca vor castiga incat au furat in vazul lumii

  3. #5

    Aha, poate te dai si tu acum cu Base… #pishcot 🙂

  4. #9

    Bine că are fiecare elev de clasa întâi tabletă dar nu se poate pune un PC conectat la net în fiecare secţie de votare pentru a introduce CNP-urile celor ce votează.
    Mi-ar place să-i văd pe “turiştii” ăştia la bulău, dar împreună cu cei care au plătit pentru excursia lor.

    • #10

      nu se vrea. STS a zis de mult timp ca poate asigura transmiterea votului in timp real la centru …

    • De ce împreună, lasă-i separat, ca să se urască între ei că unii intră la bulău, alţii nu.
      Şi îţi garantez că peste 2 ani la parlamentare se vor înjura între ei în loc să colaboreze să fure voturi, şi trepăduşii de partid vor trebui să se mega-expună ca să facă ceva.

      Dezbină şi cucereşte.

  5. Verificarea listelor e insuficienta. Ca sa poti pedepsi o persoana a carui CNP apare de mai multe ori, tot trebuie sa dovedesti ca ea s-a dus si a votat in toate acele locuri. Intrucat nu exista camere de supraveghere in sectiile de votare, trebuie ca cineva sa-si aminteasca acea persoana si sa depuna marturie la proces. Pe total, greu de realizat (spre imposibil).
    Nemaivorbind ca voturile acelei persoane nu pot fi anulate (o fi votat de mai multe ori, dar nu ai de unde sa stii cu cine, pentru ca votul e secret).

    Solutia sta in prevenire, nu in pedepsire. Un sistem informatic de verificare a CNP-urilor la intrarea in sectie ar rezolva aceste probleme: n-ar putea exista voturi multiple (la al doilea vot s-ar observa ca acel CNP a mai votat o data), nu s-ar incalca nici secretul votului (sistemul ar contine informatii doar despre faptul ca s-a votat, nu si votul in sine)…. problema e daca se doreste un asemenea sistem, ca de realizat e usor.

    • #13

      si ce te face sa crezi ca nu o sa introduca cnp-ul tau intr-un calculator? nu voteaza de mai multe ori dar te impiedica pe tine sa votezi.

    • #14

      Da, ai dreptate, E greu de demonstrat ca fapta a fost comisa. Dar cercetari tot trebuie facute, oamenii tot trebuie cercetati, anchetati. Chiar daca vor invata toti lectia cu “n-am fost eu”, “eu eram la arat”, tot ii va scutura si altadata ori vor sta cuminti acasa, ori vor cere triplu! Si atunci magaria va deveni prea nerentabila…

    • #15

      Semnatura, buey! Ce naiba, nu e vorba sa mergem in spatiu, doar comparam niste liste!

    • #16

      Unde-s probleme verificam camerele, ce atata bataie de cap. Avem ora, minutul si secunda cand s-a votat.

  6. #17

    aha, este si articol pe langa poza aia.
    n-am observat initial…

  7. #18

    Nu poti baga 1000 de teleormaneni la puscarie pentru simplul fapt ca puscariile sunt pline. Asa a zis Ministrul Justitiei, domnul Robert Cazanciuc. Cica ar fi chiar nevoie de o lege a amnistiei.

    • #19

      Eu unul ma ofer voluntar daca este nevoie sa mai construim niste puscarii. Vin inclusiv cu mancare si apa minerala de acasa.

    • #20

      Nu trebuie bagati la puscarie . Dar se poate sapa la mana autostrada Bucuresti – Alexandria …

    • #21

      Macar un nou Canal sau un tunel pe sub Dunare, ceva, sa ramana in istorie. 🙂

    • #22

      Romanie, plai de dor !! … Pentru fiecare deţinut, statul român alocă lunar suma de 2.500 de lei. Adică mai mult decât salariul brut al unui profesor sau al unui medic. 457 de lei reprezintă costul de întreţinere, 140 de lei sunt alocaţi pentru hrană, iar 83 de lei, pentru sănătate. Cea mai mare parte din sumă, însă, de 1.800 de lei, este destinată costurilor cu personalul şi investiţiilor. Sursa: realitatea.net

  8. #23

    Creda ca ar fi bine sa se termine dracu cu mizeria asta.. atati idioti s-au apuca sa fure voturi incat te apuca greata.. Ce e bine insa e ca multi oameni s-au dus observatori in sectii ( omeni care nu prea aveau treaba cu politica )..

    Inca ceva: daca mergem multi sa votam atunci nu mai conteaza … Vorba aia nu puteti fura cat putem noi vota… 🙂 !

  9. #24

    Ia poate pui matale toată procedura care trebuie urmată. Eu chiar o să o urmez ca să aflu dacă s-a votat în numele meu în țară. Îi mai las vreo două zile

  10. #25

    asta ma intreb si eu: e asa de greu sa ii pui pe aia de la sectiile de votare sa treaca si digital undeva CNP-urile alea, apoi sa se faca niste select-uri la o baza de date sa se vada aia care au votat de mai multe ori ?

    • #26

      N-are cine sa le introduca. Cine? Doamna Margareta de la PSD?

    • #27

      @florin – OCR? buletin cu cip integrat?

    • #28

      Haide mai… noi de-abia suntem in stare sa organizam alegeri, vrei si tehnologie?

    • #29

      Plm ..la ce posibilitati avem .. Se putea pune si o camera web legata la baza de date.. Cutarica , CNP , zambeste aici .. pac poza . Dam o gramada de bani pe borduri si alte kkturi dar nu putem dezvolta o infrastructura informatica decenta.

    • #30

      N-are cine sa le faca… Siveco inca n-a trecut de la Excel 🙁

  11. #31

    Dupa primul tur cand au iesit cei din ACL si au spus ca verifica declaratiile dar ca e un proces foarte greu, avand in vedere nr urias de voturi pe liste suplimentare, am zis ca ma ofer voluntar si eu.

    Am zis ca ii pot ajuta cu putinul meu timp liber, seara in weekend, sau daca aduc voluntari/ ONG-isti si vor sa stranga bani pentru ei donez si eu ceva, modest.

    Nu sunt partizan si nici nu am intentia de a deveni, dar in acel moment am considerat ca e si in interesul meu. I-am contactat prin cunostinte implicate si am ramas in stand-by, se pare ca nu au avut nevoie de ajutor:P

  12. #32

    Pai nu a fost un dosar cu fraudele de la referendum de au ajuns pana la Dragnea si apoi a inceput sa urle A3 ca e dosar politic si o fi miscat Cazanciuc sau Nita ceva ca nu am mai auzit nimic de dosar?

  13. Pe super blog-ul meu despre carti electronice si ebook reader-e mi-am scris cateva idei. Ca sa-mi fie mai usor sa trag linie peste 5 ani.

    Ce cred eu că ar trebui să fie pe agenda lui, deși nu are atribuții legislative sau de inițiere legi, dar probabil poate împinge lucrurile într-o direcție bună:

    independența justiției (+ legea amnistiei și grațierii, imunitatea parlamentarilor)
    educația
    sănătatea
    legea electorală (vot obligatoriu?, electronic, prin corespondență)
    fondurile europene
    traseismul politic

    Și cred ca le-am pus în ordinea priorității. Dacă toate celelate merg, probabil că va crește și absorbția fondurilor europene, de la sine.

    • Ah, la naiba, vroiam sa postez la articolul cu Ce astept eu…:D

    • #35

      dream on, baby, dream on! presedintele nu are puteri d’astea. parlamentul pe care l-ati votat (“diaspora” nu are decat 1-2 parlamentari alocati – BranDza fiind exponentul).

  14. #36

    S-au dat ceva condamnari pentru vot multiplu etc. Sentinta? Un an cu suspendare #votmultiplufarafrica

    • #37

      Mda? Nu trebuie puscarie… consumi banii publici cu mizerabilii astia. Amenda penala de sa nu poata duce, plus bineinteles suspendarea dreptului de vot pentru o perioada. Lunga.

  15. @miticosul: te contrazic un pic

    Constitutia Romaniei, art. 74: (1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

    Mai mult, in ce am scris, am zis ca stiu ca presedintele nu are atributii legislative, dar ca sper ca poate impinge lucrurile intr-o directie buna. Si am enumerat directiile.

  16. #39

    mai bine ar termina cu scandalurile sa se puna pe treaba entuziasm mai putin si istoria sa nu se repete a mai fost unul care……stiti si voi macar neamtul sa rupa gura targului

  17. #40

    La inchisoare? Si cine plateste pentru cazarea si mancarea lor? Dupa ce ies, au toti dosare penale si nu-i mai angajeaza nimeni. Mi se pare mai logic ca votul multiplu sa fie incadrat la contraventie, nu infractiune. 10.000 de lei amenda sau 2000 de ore in folosul comunitatii. Asta inseamna cam un an de munca in regim normal.

    • #41

      caci si are romania spatiu de cazare in inchisori, berechet… nu mai bine ii trimitem sa sape la vreun canal?

  18. #42

    @părintele: ….și vechimea să nu se treacă in cartea de muncă! Și la pensie să-ți amintești cu drag aventurile din tinerețe. :p