O veste bună pentru cei care umblă prin lume de capul lor, nefolosind agentii, precum subsemnatul.

Recunosc, pe la începuturile folosirii lor, m-am înțepat și eu. De exemplu cu Trivago, pe care bagi căutare de un apartament pentru 2 zile, iar ei îți returnează rezultate MEDII de preț pentru o zi, minus comisioane și alte rahaturi. Dacă ești by default neatent, ca mine, ajunși și cumperi cazare la preț de Marriott, undeva în fundul Vienei, într-o magherniță împuțită, cu WC din plastic.

Sau la booking, cu ofertele lor nebune, de cum ajungeai să te decizi pe un hotel, brusc camera aia devenea ultima și la ea se mai uitau încă 50 de oameni gata hotărâți și deciși să o cumpere înaintea ta. Și o cumpărai, ajungeai acolo, aflai că aerul condiționat e un ventilator, patul dublu sunt 2 paturi lipite iar televizorul e un televizor sport, cu ecran de 20 de centimetri. Serios, aia e, recunosc, am mai pățit și de astea.

Bine, între timp am devenit un ninja în achiziții de cazare. Și, nu de puține ori, am sunat la hotel, văzându-l pe booking, unde era OMOR PE ULTIMA CAMERĂ, IA-O ACUM!!! și îmi spuneau să vin la ghișeu, bine mersi, că au camere, la preț mai mic decât pe booking.

De fiecare dată voi scrie asta, pentru fanii capitalismului sălbatic, neinfluențat de nimic. ÎÎntotdeauna, în capitalismul pur, la un moment dat, piața se transformă în monopol sau duopol și prețurile devin mai mari iar serviciile mai proaste. Întotdeauna. Uitați-vă la facebook, dezvoltat pe o piață de genul. Nu mai există rețele sociale și, până când nu o să crape rahatul ăla pe bursă, nici nu vor exista, pentru că orice mișcare vafi strivită și, dacă nu va putea fi strivită, va fi cumpărată.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

35 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Prefer oricand expedia/booking unei agentii de turism! Da, este adevarat ca uneori nu prezinta lucrurile corect… exista insa metode de verificare (inclusiv sunatul la hotel pe care tu il recomanzi).
    Agentiile de turism erau justificate acum 20 de ani cand era mai greu cu rezervatul online.

  2. vola.ro mai are prețurile alea mișto, cu +50€ când dai să cumperi, taxă de taxă de cumpărare?

  3. #3

    AiRBnB anyone?

  4. #4

    Capitalismul sălbatic merge bine cu populație ne-educată.

    Cu populație educată nu mai merge așa bine.

    Problema e că da, din păcate, uneori trebuie să intervii ca să protejezi oamenii de propria prostie, că altfel pierzi plătitorii de impozite și iar nu e bine.

  5. #5

    Asta cu preturi mai mari pe Booking am invatat-o si eu pe propria piele cand am ajuns la un hotel iar pretul afisat la receptie era mai mic ca pretul platit pe site. Pe de alta parte e si normal, trebuie sa manance si gura lor o paine.
    Am devenit imun si la mesajele de genul “ultima camera” si “100 de oameni se uita la ea acum”. Am ajuns la principiul “Daca e sa fie o sa fie, daca nu, gasesc eu in alta parte, aia e!”, nu ma grabesc ca fata mare la maritat.
    Si in ultimul timp am devenit fan AirBNB. Gasesti chestii mai misto, te simti mai ca acasa, mai multa intimitate si de multe ori preturi mai bune (dar nu mereu). E foarte convenabil cand mergi in mai multi si poti inchiria un apartament/vila spatioasa.
    In general incerc sa gasesc SuperHosts, care sunt mai de incredere. O singura data am fost dezamagit, calitatea cazarii nu era ce ma asteptam, dar nu era super host si in review-uri mai erau oameni nemultumiti. Aici mi-am cam facut-o cu mana mea, dar am zis sa risc pentru ca era o zona misto la pret super bun.

    • #6

      AIRBNB te mananca pe perioade scurte (2-3 zile) cu toate taxele extra.

    • #7

      “Aici mi-am cam facut-o cu mana mea, dar am zis sa risc pentru ca era o zona misto la pret super bun.”
      …un fel de “Nu pot sa creeeeeed, am castigat un Playstation 4” sau un BMW F10 productie 2017 cu 40000 km la 15000E….
      Nu se mai vindeca romanul…

    • #8

      @cosminv: De ce esti carnat? Tocmai ti-am zis ca am cam stiut in ce ma bag. Ideea e ca nu gaseam nimic in buget sa fie si ok ca zona si in poze/review-uri. Am luat ce mi-am permis, am facut un compromis. Aia e, pana la urma vacanta a fost reusita, la gazda doar veneam seara, faceam un dus, dormeam, de dimineata plecam.

      @venom: Da si nu, depinde. Unele din taxele extra sunt setate de catre gazde si pot varia. Evident e mai convenabil pe perioade mai lungi.

    • #9

      @Zarax: “”preturi mai mari pe booking””
      bag seama ca n-ai idee ce este si cum functioneaza booking-ul (sau airbnb,sau etc de genul)
      Un pic de training:
      Tarifele afisate pe booking, nu sunt tarifele stabilite de booking (*btw booking nu este ag de turism desi functioneaza bine mersi ca una). Cum nu sunt ? Pai uite asa bine: tarifele alea le introduce in sistem hotelierul cu manutza lui gingasa. Deci el , Maria Sa hotelierul stabileste cu cat vinde pe booking .
      Booking isi castiga existenta din comisionul pe care-l cedeaza (deci cedat, nu adaugat) hotelierul din tariful pe care tot el l-a bagat in site. Care comision e de regula undeva intre 10% si cel mai uzual 15%.

      La fel si airbng, trivago, expedia s.a.m.d.
      Faptul ca odata sosit la receptie vei gasi un tarif mai mic decat pe booking (situatie pe care o vei intalni 1 la 1.000) e magaria / prostia / greseala hotelierului. In cel mai uzual caz (depinde de tara) vei fi intrebat daca nu vrei sa anulezi rezervarea de pe booking si sa ramai la cazare platind direct la receptie un tarif negociat (de regula minus comisionul ala de 15%).

  6. #10

    True. But not true.
    Booking nu iti garanteaza ca hotelul tau nu e spelunca. Nu iti garanteaza ca nu faci caca pe intuneric la hotelul respectiv. Acolo depinde de experienta pe care o are fiecare in calatorii. Sa stai sa te documentezi si sa intelegi reviewurile bune, rele, boti, etc. Daca intru la hotel si vad la review 1 stea si comentariu “bucatarie mica, nu incapem 5 persoane”, mie imi da cu virgula ca ne ducem 2 si nu vrem sa mancam ca studentii pateu pe ziar in bucatarie. In schimb primesti garantia ca “sunt cetatean european si am drepturi” si daca stii sa ti le folosesti poti suna frumos si ti se rezerva la un alt hotel pana booking rezolva situatia.
    La Airbnb e misto pana nu mai e misto. Ca si asta il folosesc des. Un simple search pe google o sa iti aduca in atentie suficiente cazuri in care sa te gandesti cum ai scapat de atatea ori teafar. La fel ca la Uber, e pe barba ta daca ti-ai ales X cazare si ajungi in apartamentul cu oglinzi pe pereti si pat in forma de inima si mai prestezi si ceva pe deasupra.
    Ca un hotel/cazare e un rahat e vina hotelului, nu intermediarului. Daca vrei sa scapi de intermediar si de costuri, go ahead si suna direct la hotel. Pentru unele lucruri tu stii cat valoreaza pacea ta sufleteasca.

    • #11

      De-asta e misto la AirBNB cu superhost. Ca sa fii superhost trebuie sa ai review-uri foarte bune, sa nu fi anulat NICIODATA o rezervare a unui client, si mi se pare ca mai treci si printr-un proces de review al lor. Si super-hosts sunt in toate categoriile de pret. Nu am avut niciodata probleme cand am gasit asa. Dar problema e ca nu gasesti mereu.

  7. #12

    Iar chestia cu “50 de persoane se uita acum la oferta, ia-o ca e ultima camera” e ca si cum ai crede Tinder cand apare notificarea ca Mirela Nedolofana vrea sa te intalneasca, baga 10 euro sa vezi ce ti-a scris pe privat, desi tu cand te uiti in oglinda arati ca Fiat Multipla.

    • #13

      Am rezistat la fazele cu prozeliții Oliviei Steer și 25 rețete de…, dar Fiat Multipla chiar e prea de tot. Ține sus munca bună!

  8. #14

    supravegherea concurentiala este mai importanta si mai eficienta pentru consumatori decat protectia sociala (bani moka de la stat)!

  9. #15

    Booking (și probabil și alte site-uri) iau cam 15%-20%. De aici apare diferența dacă negociezi direct cu hotelul dar bănuiesc că sunt Mr.Obvious. La fel și faza cu camerele, nu tot timpul proprietarii pun tot ce au pe booking, deci e perfect posibil ca ce e pe booking să se epuizeze dar ei să mai aibă camere. De obicei mai adaugă după ce se epuizează.

    Eu unul folosesc booking la greu (cel puțin prima dată când merg undeva). Am luat țeapă o singură dată, în Ungaria la un apartament, în sensul că deși era foarte mare și mișto, nu era curat. Am raportat, a dispărut din oferta booking la 1-2 luni după aia. În rest, a fost OK însă e adevărat că de câteva ori, la cazările de durată am discutat direct (dacă aveam încredere în proprietar). Pentru o zi nu prea se merită însă la o cazare recentă, la 14 zile am salvat cam 150Euro.

    • taie in pizda ma-sii de treaba “se” din meritaul ala.

    • #17

      Dom’le, îl tai eu acum, dar nu cred că scap de el. M-ai luat tare și verificam să văd cît de gravă e treaba și mi-am mai găsit niște lipsuri. Cică e ”se aşază”, nu ”se aşează”. E ”îşi înşală” și nu ”îşi înşeală”. N-aș fi zis. Asta e, cât timp nu există repercursiuni, mergem mai departe *.

    • #18

      Am vorbit cu un proprietar de ceva hotel si spunea ca booking ia 30% comision. Pe booking trece cate camere vrea.
      Am mai intalnit pe unii receptioneri care te intreaba daca vrei sa renunti la rezervarea de pe booking si iti fac ei o reducere de vreo 20%. Practic mai castigau 10% la pretul normal de rezervare la receptie.
      Toate astea s-au intamplat doar la noi in tara.

    • #19

      @Cristian, a exagerat ca să te impresioneze și să facă afacerea direct cu tine. Din ce știu eu e cam 15%, posibil anumite lanțuri mai mari să negocieze și să ajungă și mai jos.

  10. #20

    Ah, și ce îmi mai place la booking: sunt deja în programul Genius deci mai am 10% reduceri uneori. Plus, anulare gratuită până cu câteva zile înainte (uneori chiar 24 ore). La AirBnb din câte am înțeles nu prea poți.

    • #21

      Pot sa zic si eu ceva? LOL. Mi se pare ca toata lumea este genius. Vb serios. Orice amic parlit de al meu se lauda ca e ganius si are reduceri substantiale pe Booking, folosing de maxim 2 ori in viata. Cred ca primesti chestia asta autimat daca esti client dupa 1-2 ani

    • #22

      Heh, da, mi l-a dat repede. N-am zis-o ca și cum aparții vreunui club vip exclusivist. Totuși cei 10% nu strică.

    • #23

      La 2 rezervari platite te face genius.

    • #24

      am vaga impresie cca toti suntem genius

  11. #25

    Gasit oferta pe booking. Notat pret. Cautat acelasi hotel pe alte siteuri. Notat pret. Sunat hotel. Notat pret. Ales cel mai bun pret. Asta e ordinea. Uneori e mai ieftin pe booking (sau similare) alteori direct la hotel. Nu exista o regula.
    In rest prin agentie. Ma scuteste de bataie de cap. Spun ce vreau, unde si cand. Aia cauta, ma suna, imi dau scoru. Imi convine, dau banu, nu-mi convine trec mai departe.
    Am incercat sa merg la greci (in insule) pe barba mea. Cu avionu. Nici o sansa sa ies mai ieftin decat prin agentie. Da, stiu, iau masina, conduc cateva mii de km, mai stau cateva ore pe feribot si uite asa mi-am futut 3 zile de concediu. Da’ macar e mai ieftin boss.
    Aaaaa….nope, merci. Prefer sa plec la 8 din mizerul cartier bucurestean si la 2 sa fiu cu pula la soare in Laganas.

  12. #26

    Pe de altă parte, tocmai ce am testat o treabă: aveam un Novotel rezervat prin Booking în Polonia, 4 nopți la 285Euro. Pe site-ul Accor, doar dacă-ți faci cont, am găsit cu 264 Euro 🙂

    Așa că postul ăsta mi-a salvat 20Euro. De jumate mă fac patron câteva luni 🙂

  13. #27

    booking e ok cand vrei sa te orientezi la o zona sau alta
    filtrezi, ti-ai facut o lista de 5 hoteluri
    => official websites -> filtrezi iar -> te-ai hotarat la unul
    apoi faci ce-ai facut tu 🙂

  14. #28

    Pe Booking poti lasa review dupa ce te-ai cazat. La ce nu ti-a placut am scris o gramada. La ce ti-a placut am zis sa scriu ca baia e ok. Ghiciti ce a aparut pe Booking? De acum incolo am sa scriu invers.

    • #29

      Vrei să spui că ți-au cenzurat review-ul negativ? Ciudat, pentru că găsești o groază pe booking. Dar am văzut că fac altceva: în pagina inițială a hotelului/pensiunii apar 2-3 review-uri (și acolo cred că pun doar părțile de la PROs ). Dar în lista mare ar trebui să-l găsești.

    • #30

      asa e

  15. Confirm cu mersul direct la hotel. Deja de vreo 2-3 ani buni, nu mai folosesc booking/expedia/whatever pentru nimic in afara de inspiratie. Pentru ca majoritatea hotelurilor s-au cam saturat de ei si de practicile lor, si daca nu iti dau un discount cand ii contactezi direct, cel putin iti dau o camera un pic mai buna. Cand am sunat la un hotel in loc sa ii contactam online, au fost atat de extaziati ca ne-au dat upgradat pe gratis.

    La fel cu ofertele gen “secret escapes” si alte basme: va fi in cel mai bun caz cea mai mica si pricajita camera din hotel, si in cel mai rau un dezastru total.

    • #32

      Aww, săracele hoteluri, de ce nu ies de pe booking dacă s-au săturat? Sigur, într-o lume perfectă 15% e mult să dai de la tine. Dar ce faci atunci când te sună George:

      – salut, e ziua fetiței, venim cu familia și copiii, pune deoparte 5 camere! Party!
      – dom’le, da veniți sigur, da?
      – hai c0aie, suntem oameni serioși!

      și descoperi că în ziua respectivă, vorba poetului, George nu mai vine. Și îl suni și-ți zice că ”ah, pai am mers la McD, fetița n-a mai vrut la munte. Ah, am uitat să te sun? Asta e, dă-te-n …”

      Așa că parcă e mai bine 850E din 1000E decât zero. De aia pe booking la hotelurile mici/pensiuni o să vedeți că vi se oprește pe card un procent din sumă cu câteva zile înainte. Singurii care nu fac asta sunt cei mari, care oricum au 600 camere și nu prea le pasă, poți anula chiar în ziua respectivă.

      E cu love & hate, au și ele de câștigat. Vizibilitate și protecție. Altfel nu ar fi existat site-uri de genul ăsta.

  16. #33

    Doar în caz de mare nevoie/urgență dau cu booking – M-au dezgustat cînd am găsit cazare cu preț bun pe noapte, 35 euro dar cu scris mic 85 euro curățenia la checkout. am blocat cardul respectiv altfel plăteam ca berilă…
    AirBnB nu mi-am luat-o încă, este timp, mai devreme sau mai tîrziu poate, asta-i legea probabilității… DAR, ieftin și bun dacă ești atent la recenzii și, boala mea, locații deosebite, priveliști, locuri istorice, din cărți, chestii pe care nici un hotel…
    Uite un exemplu, așa m-am trezit dimineața, la 33 euro/noapte, absolut toate dotările, în Elveția…
    photos.app.goo.gl/F17ijaYvLtjJ9Fck7

  17. #34

    Cautat cazare in Grecia ( 15. 01. 2019), perioada de cazare 02.06-09.06 2019. Locatie Paralia Skotinos, cazare Priona Resort .
    Booking- 30 eur/noapte, site cazare 30 eur/noapte. Fara plata in avans, fara card de credit.
    Uneori e si booking-ul corect.

    • #35

      @AlMicu…gresit
      booking 30 / site-ul unitatii 30 / telefon direct la hotel ??? eur.
      Pe ultima n-ai incercat-o si ai pierdut cam 10%. Mai ales cand e vorba de Grecia.