ponta la brutarie

Trecând peste elanul anti-ponta, pe care îl posedăm cu toți, fie-i șova binecuvântată, rămâne o întrebare care are tot dreptul de a fi pusă, indiferent de simpatii politice.
Poate fi DNA-ul instrumentul politic al cuiva?

Băsescu ne-a arătat că da, poate, folosindu-l cu succes împotriva adversarilor săi politici. Domnul actual judecător inamovibil Morar știe cel mai bine cum e cu servitul politicii din funcții judiciare înalte.

Având în vedere că o eventuală demisie sau condamnare a lui Ponta echivalează cu alegeri anticipate, poate DNA-ul să decidă ce și când cu alegerile, pe baza unor fapte din trecut? De ce președintele are imunitate totală în fața justiției și prim ministrul nu?

Și dacă nu înțelegeți de ce sunt alegeri anticipate, să vă explic. Premierul e propus de președinte. Președintele dorește să îl propună pe mangafaua aia de Predescu. Care face parte din partidul minoritar. Deci va fi respins de parlament. Prin urmare, după 2 respingeri, președintele dizolvă parlamentul și convoacă alegeri anticipate.

Știu, în mintea de bibilică a unora, aceste rânduri vor fi considerate ca o pledoarie pentru Ponta. Dar nu e. E doar o întrebare de bun simț. Toți îi vrem pe Ponta, Șova și cu Zgonea la brutărie, iar pe Iliescu la cimitir. Sunt dorințe umane și normale.

Vrem alegeri anticipate? Vrem din nou ca Blaga și compania, după rebrandingul PDL în PNL să ajungă iarăși la putere, curați și uscați? Eu nu vreau. Vreau să plece Ponta, dar nu la schimb cu Blaga.

Găștile vocale de ahmezi care apar în preajma fiecărui eveniment politic (colegul mânndruță, frumos business) sunt rugate să se abțină.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

111 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Când ești manipulat nu știi că ești manipulat.

    • #2

      Pai, nu.
      Dovezi ale faptului ca DNA-ul nu e manevrat politic:
      – Ridzi e la puscarie
      – Udrea a stat pe la arest, va fi judecata
      – Oltean va ajunge si el sa fie judecat, Videanu asemenea
      – la fel si dintre liberali, PSD-isti, UNPR-isti sau UDMR-isti.
      Sunt mai multi PSD-isti? Posibil. Explicatii? Multe. E posibil sa fie mai multi hoti acolo decat in alte parti. Sunt la guvernare acum, deci au acces mai mare la resurse. N-au fost la guvernare demult, deci au foame. Au majoritate relativ solida, deci se simt (simteau) invulnerabili.

      Ponta e un jeg, un nenorocit, un parvenit. Este chintesenta tranzitiei, smecherasul care “s-a descurcat” si a ajuns mare si tare, fara sa fie bun la nimic. Crestere economica? Vax. E o crestere datorata maririi accizelor si iesirii partiale din criza.

      Partea nasoala e ca nici PNL-ul nu e mai breaz. Din partea mea, sa ii bage DNA-ul pe toti la beci si sa candideze Codruta singura. Mai rea decat Ponta / Gorghiu / Oprea / Udrea n-are cum sa fie.

    • #3

      Pai, nu.
      Dovezi ale faptului ca DNA-ul nu e manevrat politic:
      – Ridzi e la puscarie
      – Udrea a stat pe la arest, va fi judecata
      – Oltean va ajunge si el sa fie judecat, Videanu asemenea
      – la fel si dintre liberali, PSD-isti, UNPR-isti sau UDMR-isti.
      Sunt mai multi PSD-isti? Posibil. Explicatii? Multe. E posibil sa fie mai multi hoti acolo decat in alte parti. Sunt la guvernare acum, deci au acces mai mare la resurse. N-au fost la guvernare demult, deci au foame. Au majoritate relativ solida, deci se simt (simteau) invulnerabili.

      Ponta e o scarba, un nenorocit, un parvenit. Este chintesenta tranzitiei, smecherasul care “s-a descurcat” si a ajuns mare si tare, fara sa fie bun la nimic. Crestere economica? Vax. E o crestere datorata maririi accizelor si iesirii partiale din criza.

      Partea nasoala e ca nici PNL-ul nu e mai breaz. Din partea mea, sa ii bage DNA-ul pe toti la beci si sa candideze Codruta singura. Mai rea decat Ponta / Gorghiu / Oprea / Udrea n-are cum sa fie.

      (repost pentru ca iar m-a piscat word filteru’)

    • #4

      Eu unul m-am saturat de distrusii care spun “DNA-ul e nepatat ca fecioara la bairam de negri pentru ca uite, i-a *bagat* pe corupti la puscarie”.
      Astia nu pricep, sau nu VOR sa priceapa ca ceea ce face DNA-ul azi e un abuz stimulat in mare parte de ambasadele unuor state din Vest. E un exces de zel peniil care nu ar fi fost acceptat in veci in chiar statele amintite.
      Indiferent ca 10 insi sunt arestati preventiv, daca un singur dosar e facut la comanda, asta inseamna ca DNA-ul e manipulat si deci e in afara legii si a Constitutiei.

    • #5

      Dom’le, sunteti in cateva erori majore.
      1) DNA nu baga pe nimeni la puscarie, DNA cerceteaza si trimite in judecata. Judecatorii – cateva instante succesive – “baga la puscarie”.
      2) In ce mod este cercetarea potentialilor corupti (care sunt curati, din pdv legal, pana sunt condamnati definitiv) un “abuz”?
      3) Puteti produce niste probe in sprijinul afirmatiei ca acest “abuz” (altfel, definit in Constitutie, CP/CPP si legile de organizare a justitiei, da’ sa nu ne incurcam in amanunte) este “stimulat de ambasade straine”? Remarc ca in 25 de ani s-a schimbat numai partial sintagma, de la “agenturili” la “ambasadele”.
      4) Italia, anii ’80-’90, aveau ziua si arestarea. Da’ nici aia nu erau “un stat occidental”, nu?
      5) Arestarea preventiva este o masura dispusa de judecator si contestabila in fata unei alte instante. Procurorul (DNA sau din alta parte) doar o solicita (sau nu, in functie de fapte, pericol social etc), singura responsabilitate pentru aprobarea sau respingerea cererii apartine judecatorilor respectivi.
      6) Puteti produce macar o singura proba materiala in favoarea ipotezei de “dosare facute la comanda”? Nu elucubratii de la a3 sau luju, ci o proba materiala. De exemplu, precum “biletelul galben” in care C.A.C. P-T ii scria lui Basescu “daca poti sa vorbesti la Parchet”? Astept cu mare interes…

    • dar basescu e rau.

  2. Eu nu vreau alegeri anticipate.
    Orice formatiune politica va calari pur si simplu valul de ura anti-PSD si ne putem pomeni la guvernare cu oricine – alde Blaga, Gorghiu, poate Vadim…

    …pe de alta parte probabil ca si la anu’ va fi la fel.

    • #8

      Asa a fost la noi intotdeauna. Puterea a fost castigata pe baza valului de ura anti-ceilalti.

    • #9

      “singura calitate a lui Ponta este anti-basismul” -a zis un jurnalist.
      Astia au ajuns la putere ca se saturase lumea de Basescu si Nuti desi le-a placut telenovela si le place in continuare.
      Sa nu uitam totusi ca Ponta e prins a mia oara cu cioara vopsita si tot nu e barbat, e doar o carpa de partid , fara obraz, fara rusine, fara demnitate. Inca mai are fani ca o baga p-asta cu basismul . Eu il doream doar disparut, acum ii doresc multi ani dupa gratii.

  3. (comentariu separat pentru “DNA – instrument politic”)
    Poate fi instrument politic? Da, poate. Orice institutie de stat poate fi instrument politic daca te pricepi sa o manevrezi fara sa se prinda poporul. Si poporul nu se prinde de obicei

    Este instrument politic? Greu de spus in acest moment. Da, se cam umple beciul de PSD, dar asta doar pentru ca (probabil) cativa au ciripit si acum se clatina o mare parte din reteaua de smenari (efectul domino). A fost de-ajuns sa aresteze doi-trei si sa le zornaie catusele pe la urechi.

    • #11

      Iar unii, din proprie initiativa, chiar isi recunosc pacatele, ca fiul lui Hrebenciuc.

    • #12

      sau ca Geoana care se duce cu ceasurile la DNA , primite la 3 onomastici,in 2 ani, el neavand nume de sfant.

  4. #13

    prefer 1000 de ani cu blaga decat 1 an cu ponta. avem doua rele dovedite. stiu exact care-i ala mai mare

    • #14

      s-avem pardon, cat timp a fost blaga la putere, romania a fost la pamant dpdv economic. perioada actuala e una de crestere economica majora pentru tara. deci care a fost mai rau?

    • #15

      crestere economica ca pe vremea lui tariceanu sau de care?

    • #16

      nu, avem crestere economica. ia cauta putin pe net, for a change

    • #17

      Poti sa identifici masurile care au generat cresterea economica? Ca daca nu, nu e meritul guvernului, e pur si simplu o consecinta a revenirii economice din restul Europei.

    • Daca pleci de-acasa o luna cu cortul, deconectezi utilitatile, si cand te intorci acasa constati ca ai ramas cu o gramada de bani…se cheama ca ai crestere economica, nu?

    • Arhi, avem crestere economica DAR
      *E de aprox 3% din PIB.
      *pib/ locuitor la noi e de aprox 7500 eur pe an = 220 euro an. Adica UN EURO pe ziua lucrătoare. De asta avem creştere dar nu o resimțim.
      *pib/ locuitor la ăilalți e de aprox 30000 eur pe an şi au o creştere mai mică decât noi, de vreo 2%. Adică vreo 650 de euro pe ani.

      Da, avem creştere, chiar mai mare decât în vest. În procente.
      În euro, a lor e mai mare.
      Adică rămânem şi mai mult în urmă.

    • @arhi: – da, este crestere economica, Anaf-ul stie de ce. :)))
      la fel si UE stie de ce, in fond la cati bani pun la dispozitie Romaniei ar fi fost chiar absurd sa nu existe crestere economica.

    • #21

      Sa inteleg ca analistilor economici de aici le priesc scaderea PIB ului, major area tva, cresterea cas, inflatie made, scumpirea euro, taieri de salarii so pensii. Pai e bine.

    • #22

      Absolut fabulos. Pentru mine este peste puterea mea de intelegere cum niste lucruri evident bune, sunt ignorate sau tratate cu ticalosie doar pentru ca cel care le-a facut e antipatic. Introducerea incasarii TVA la plata facturilor, nu la emiterea lor, o fi o masura luata de blaga si boc. Probabil tot ei au luat masura de-a face TVA-ul de 9% la paine. Cand s-a scazut CAS-ul in toamna anului trecut, toata dreapta in frunte cu Basescu urla ca se duce dracu stabilitatea economica, se duce dracu bugetul, si ministreasa Petrescu era luata peste tot la misto. Decizia s-a luat, si acum la mai bine de 6 luni s-a dovedit a fi una castigatoare, caci nu doar ca bugetul nu s-a dus dracu, dar pe primul trimestru avem cea mai mare crestere economica din UE. Scaderea TVA-ului la alimente e o masura istorica extrem de importanta, comparabila, zic eu, cu introducerea taxei unice de catre guvernul tariceanu. Asadar avem o guvernare decenta, care sigur c-a fost macinata de catre DNA, pentru ca invariabil cei care ajung acolo sunt manjiti. Si foarte bine ca i-a macinat DNA-ul. Pe de alta parte avem fosta guvernare Boc, care au taiat salarii, au impozitat pensii, au inchis spitale, ne-au imprumutat cu 20 de miliarde, si au parut cei mai onesti, chit ca din guvern faceau parte blaga, berceanu, videanu, udrea sau anastase. De ce? Pentru ca DNA-ul nu i-a deranjat deloc. Cea mai evidenta dovada de non combat al celor de la DNA a fost votul pe legea pensiilor, vot fraudat in camera deputatilor de catre R. Anastase. Probabil ati uitat cum, desi totul era filmat, madam Anastase numara in voie mult mai multe voturi decat era cazul. Onor DNA a spus ca nu e nicio problema, si i-a dat NUP.

      Asadar, cum dracu sa vrei sa te guverneze blaga & co, dupa ce au dat cu tara-n gard, doar pentru ca tie nu-ti place de Ponta & PSD? Asta inseamna ori sa fii inconstient si masochist, ori sa fii extrem de ticalos.

    • #23

      @semeketh, Radu – asta e ceva de genul ‘daca n-ai suficiente cunostinte de mecanica ca sa intelegi de ce un BMW M e mai rapid decat o Dacie inseamna ca nu motorul e responsabil ci totul tine de sofer’. Un argument mai clar ar fi fost ca stoparea investitiilor necesare a dus la scaderea cheltuielilor, dar ca asta nu e neaparat un lucru bun – poti economisi bani mai multi daca nu mananci nimic, dar parca nu e chiar cea mai buna idee.

      De acord ca nu neaparat Mickey Mouse e responsabil pentru cresterea economica, dar daca totul tine chiar de ce se intampla afara – modul in care am trecut prin criza nu e deloc vina lui Boc/Basescu, cresterea nu e deloc meritul lui Ponta -, de ce pana mea mai alegem guvern si parlament? Nu mai simplu stam pe curul nostru, ca oricum e irrelevant ce facem noi aici? Plus ca nah, Grecia o suge si pe trendul crescator din zona eur.

    • #24

      Jordan, un BMW e mai rapid decat o Dacie doar daca il conduce soferul mai rapid decat soferul din Dacie. Daca nu, e doar are potentialul de a fi mai rapid.

    • #25

      AAHHAHAA! Foarte tare. Mai baieti (ma refer la ‘alde’ Radu) aveti resurse nebanuite.

    • #26

      @Radu – ok, asa si America o duce mai bine decat noi pentru ca are conducatori potriviti, si tot ce e necesar ca sa o ducem mai bine decat ei de maine e sa avem conducatori potriviti. Pai frate, daca era asa bun Boc de ce n-am dus-o mai bine decat SUA, Germania etc?

      Realitatea e urmatoarea: masurile economice luate in guvernarea Boc / Basescu au fost echivalentul ultimelor 10 minute dintr-un meci de fotbal, cand ataci la disperare si arunci mingea cu speranta in careu: fara ratiune, fara logica, fara a lua in calcul consecintele. Ah, au tinut oarecum? Brici. Au fost semnul unei minti luminate? Nope.

      Boc a fost undeva peste Ciorbea / Radu Vasile ca premier, dar hai sa nu-l transformam intr-un geniu ca e pacat de genii 🙂

    • #27

      @coffee ai idee cum functioneaza sistemul de plata TVA la incasare si ce harababura creeaza? Intereseaza-te.. intreaba un contabil eventual. Ai sa intelegi sensul expresiei “praf in ochi”.

    • #28

      Nu-mi dau seama dacă unii de pe-aici fac trolling sau pur și simplu își iau statisticile de pe Antena 3. Duuude, ajungem s-o regretăm pe ministressa Petrescu?

    • #29

      Mihai, diferenta va creste pana la un punct dupa care scade. Uite un calcul: daca cresterea noastra este mai mare cu 2 puncte procentuale in 73 de ani ii ajungem. Timp de 36 de ani diferenta dintre noi creste dupa care incepe sa scada.
      Cu alte cuvinte, cand o sa am eu 110 ani o sa ajungem Germania

    • #30

      Sa o punem prim-ministru pe Merkel. Poate asa scapam de toata clica asta de politicieni de kko. Toti sunt o apa si un pamant. PDL-ul a furat, PSD-ul a furat, toti care au ajuns in functii au furat. Daca maine sunt alegeri anticipate, sa-mi fut daca stiu pe cine sa votez, ca sa mearga tara asta mai bine.

    • #31

      @big0ne: la naiba…eu nu mai apuc.

    • Cu Victor Viuărel prim ministru și Dragnea la dregătorie, io zic că o să apucăm.
      Clar, peste 110 ani o să figurăm în clar pe listele electorale.

  5. #33

    PNL este o varianta mai buna (sau mai putin rea) decat PSD.

    DNA abia a inceput 😉

    • #34

      dap, exact cuvintele mele. vidieanu, blaga, toti jegosii din ultimii zece ani sunt o varianta mai buna. aham. nope.

    • #35

      Da’ pe Berceanu de ce-l ignori frate? El ce-are?

    • #36

      mai exact spun ca www.psd.ro/oameni/ imi sunt mai antipatici decat www.pnl.ro/pagina/birou-politic-central

      performanta actuala politica o detine pnl : presedintele ales nu a fost marioneta promovata ani la rand pe tv (gen ponta & co)

      nu vor curge rauri de lapte si miere daca schimbam prim-ministrul… dar doar pentru ca nu vrem alegeri anticipate nu este un motiv suficient ca un incompetent demagog sa ocupe o functie in continuare

      PS. Sesizez o anumita rusine nationala cand DNA aduce tot mai multi politicieni la declaratii. (desi ne plangem ca toti politicienii sunt corupti, jegosi, care fac si voteaza legi doar pentru interesele lor)

    • #37

      da, fix. tot ce stiu de la blaga si the “later” basescu e ca singurul lucru care il aveau in program era sa faca psd de kkt si sa devieze atentia publica de la treburi mai importante. practic basescu la un moment dat era fix Putin, dadeau vina unii pe altii ca nu pot face nimic pentru ca ceilalti nu-i lasa si ceilalti sunt vinovatii. niste hiene iar noi hoiturile care asteptam sa putrezim in timp ce ei se indestuleaza.

    • #38

      dar marele liberal Fenechiu? plus gainari gen Aristotel Cancescu, care au schimbat partidele cum schimba altii sosetele, dar si el a fost prin PNL?

    • #39

      Momentul cu premierul USL l-ai uitat?

    • mini-sondaj printre băieții din curte
      Ghorghiu e futabilă iar Rovana cu Gabi Firea nici măcar muibile

    • #41

      @Mihai – brava frate, pai cum crezi c-a ajuns Gorghiu acolo? 🙂 Plus ca, la ce nas are, e si ea greu muibila. trebuie pozitii specifice 🙂

    • #42

      Videanu nu e la beciul domnesc cu restul?

    • @Jordan:
      Mafrend, ca să-mi facă MIE probleme ar trebui să aibă un nas triplu ca lungime.

    • #44

      adica 6-9 cm? sau tu ii dai muie altfel, nu din fata?

    • @PinkyHouse
      Mulțumesc pentru că mi-ai dat ideea.
      Chiar mi-am dat drumul la imaginație.

      Alinuța, nu te mai scobi în nas cu dildo-ul cela!

    • #46

      @Mihai – am inteles, tu esti d-ala care lesina imediat ce i se scoala din motiv de lipsa de sange in cap 🙂

    • În bazinul Mării Negre mi se zice Anacona

  6. #48

    Nu, pentru că cel puțin unii dintre procurorii DNA sunt foarte drăguți și politicoși și m-au lăsat să fumez în spartanele lor birouri. Doar traduceam, deci abțineți-vă de la glume cu cătușe și zăbrele.

  7. #49

    (1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

    Pana avem alegeri anticipate se face 2016, lol.

  8. #50

    Nea Arhi a fost in vizita. Gazda avea televizorul pe A3.

  9. #51

    Eu vreau alegeri anticipate, mi se pare firesc ca cei care vor guverna sa vina la putere in urma unui vot popular, nu folosindu-se de UNPR. Apropo, nu cred ca UNPR-ul, pana acum, au iesit din fata electoratului pentru a primi un vot, ci au racolat oameni votati de oameni pe vremea in care ei faceau parte din alta formatiune politica. In schimb as milita pentru interzicea traseismului politic.

    Pe de alta parte, eu am o problema cu DNA-ul. Nu, nu am o problema ca s-a luat de Ponta, am o problema ca-i lasa pe Gorghiu si Blaga sa ne tina discursuri de lupi moralisti, in conditiile in care Gorghiu a avut incheiata contracte de consultanta cu diverse institutii publice, fix la fel ca Sova, iar Blaga a fost denuntat in nenumarate randuri la DNA. Ori in conditiile astea, cum dracu sa cred in justitia independenta cand doar o tabara e calarita de DNA, in timp ce cealalta tabara zburda in voie si facandu-si planuri de a inchega un nou guvern. Si-ar mai fi ceva. Mai tine cineva minte acel vot fraudat de madam Anastase? Era votul pentru legea pensiilor. Exista dovada clara si irefutabila ca madam Anastase a numarat in mod voit mai multe voturi decat cele din sala. A fraudat un vot, totul a fost filmat. S-a facut plangere la DNA, si DNA a dat NUP. Pai cum vine asta? Pe de o parte pe unu-l iei pentru contracte de 2.000-3.000 de euro lunar, intre doua entitati private, iar pe de alta parte consideri ca nu e nimic in neregula cu mazluirea unui vot legat de o lege care afecteaza milioane de romani?

    • #52

      Gorghiu si Blaga (poate si altii, de fapt nu “poate”, ci sigur) vor fi cercetati daca vor ajunge la butoane.

    • #53

      Dude, am inteles. Esti anti blaga/videanu etc. Era suficient un singur comentariu.

    • #54

      Am trei nelamuriri:
      1. “Gorghiu e la fel ca Sova”. M alumineaza si pe mine cineva care sint afacerile in care e implicata Gorghiu si societati de stat carora le-a incasat servicii juridice neefectuate? Ca daca asemanarea e doar ca au contracte semnate cu institutii de stat…. Sintem in confuzie cu unde e problema reala la Sova.
      2. “E mare buba ca s-a unit PNL cu PDL, ca tot umflatul de Blaga si Videanu sint la butoane”. Nu sint fan blaga sau PDL, dar nu sint orbit de ura sa il inghit pe Ponta doar pentru a nu reveni Blaga la butoane. In afara de Blaga si Predoiu, va mai deranjeaza cineva in “noul” PNL? Predoiu o sa aiba cit de curind un dosarel si va trebui sa dea explicatii la dna, Videanu parca e inclupat (in acelasi dosar in care Vosganian a scapat cu mir), Olteanu e si el pe la dna cu niste treaba. Berceanu s-a retras de mult, nu stiu sa fie implicat in minareli desi nu m-ar mira, ca au furat clar cu totii. Asta nu inseamna ca trebuie sa fim ingaduitori cu actualii. Deci cine va mai deranjeaza in fostul PDL?
      3. Arhi inteleg intrebarea din titlu si sint dispus sa o iau in considerare la modul serios. Si nu stiu ce sa zic, vad totusi ca la dna sint chemati din toate partidele, iar faptul ca si Udrea, preferata li Basescu ese acolo… Eu cred ca in 6 luni vine si Basescu sa dea niste declaratii acolo. Deci instrument politic in mina cui? Pina la urma nici nu m-ar interesa cita vreme vad mari grohaitori deveniti mielusei, si ma gindesc aici la Hrebe, la Voicu, la Fenechiu, speram si Videanu si altii. Ideea mea e ca ar fi fost corect sa pui la indoiala si “apararea” oficiala: daca totusi a furat si e investigat corect si gasit vinovat, tot se mai cheama ca e lovitura de stat? Sau pentru ca e un premier (discutabil) bun trebuie sa il acceptam asa plagiator si infractor la cirma tarii doar pentru a nu ii vedea din nou pe blaga si predoiu?

  10. #55

    Presedintele are imunitate ca e ales de popor in mod direct iar primul ministru e numit, e mult mai usor sa schimbi un PM decat un presedinte, sa ne aducem aminte ce elegant l-a daramat Ponta pe MRU.
    Orice institutie poate fi folosita, exact la fel cum orice obiect poate fi un ciocan. Intra mai multi din PSD in inchisoare decat orice altceva pentru ca procentual PSD-ul e cel mai mare. La alegeri cred ca PSD avea cca 35-40%, PNL mereu pana in 20% si PDL maxim 10 acum. Plus, aia grei din PDL gen Videanu sunt deja in cercetari, a ramas Blaga, sa nu uitam ca a cazut si Frunzaverde. Culmea, nimeni din UNPR, desi ma indoiesc ca ala e un partid al dreptatii si iubirii crestine.
    Ceva imi spune ca urmatorul PM o sa fie (cel putin fluturat) Isarescu.

    • #56

      Apropos de crestere economica, anul asta e seceta si abia incepe iunie, punem pariu ca o sa fie o crestere mult mai mica decat sperau analistii?
      @arhi – cand postez un comentariu primesc mesajul ala cu prea iute, desi e primul comentariu. Blogul asta ia in calcul si intentia, nu doar clickul?

    • #57

      Dap! Va fi rau, se prind analistii. Mai scoseserati voi ca e cadere economica deoarece se redusese un trimestru cresterea. Vezi ca acum, pe primul trimestru, e crestere de 4,3%. Stiu, e rau, tre’ sa vina pdl-ul s-o tempereze.

    • #58

      Agricultura e aproape 10% din PIB, eu auzeam ca e importanta in crestere sau scadere. Ne auzim insa in toamna si vedem cum e cu asta.
      Altfel, asa satul sunt de psd vs pdl, ponta vs basescu si restul. Clasa politica e aia si nu are ce se schimba. Mazare si-a dat demisia, primar interimar e un viceprimar, mana lui dreptate de x ani. Crezi tu ca e o diferenta?

    • #59

      OK! S-o luam in tragic si sa spunem ca va cadea cu 10% agricultura. Stii cat va fi influenta in PIB?

  11. #60

    Suntem in situatia asta pentru ca ponta nu vrea sa plece, Intr-o situatie normala in care nu orice “om normal NU se duce la DNA” primul ministru ar demisiona si tara isi vedea in continuare de probleme cu un nou priministru. Nu suntem la primul si nici la ultimul prim-ministru… sper!

  12. #61

    DNA-ul putea sa il agate pe Ponta si la anul pentru ce apare in comunicatul oficial. Dar la anul sunt alegeri… asa ca de ce sa nu incepem acum o criza care sa ajunga la o posibila suspendare a Parlamentului? Doar era cam liniste pe aici si nu prea ne potriveam in peisajul cu Ucraina dezlantuita.

  13. #62

    Nu știu dacă ajută tot ce voi scrie mai jos la a înțelege de ce diferența dintre președinte și ceilalți aleși, dar am citit acum niște lucruri și am înțeles câte ceva (puțin 🙂 )

    Deși Constituția este puțin neclară [1] despre noțiunea de imunitate a președintelui, totuși această imunitate nu este o super-imunitate, se referă doar la suspendarea unor anchete penale și nu la interzicerea lor.
    Ea este definită de exemplu de Curtea Constituțională [2] ca:
    “Curtea retine ca presedintele Romaniei, in exercitarea atributiilor sale, se bucura de imunitate (art.84 alin.(2) din Constitutie), sub cele doua aspecte ale acesteia: iresponsabilitatea pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului si inviolabilitatea, cu limita prevazuta de art.96 din Constitutie – punerea sub acuzare pentru fapte de inalta tradare.”
    Și mai departe tot Curtea spune:
    “Însă, așa cum s-a reținut în jurisprudența Curții Constituționale, titularul mandatului rămâne răspunzător, conform legii, pentru toate actele și faptele care nu au legătură cu opiniile sale politice și care au fost săvârșite înainte sau în perioada în care a exercitat funcția publică.”

    Deci pe scurt:
    Președintele nu poate să fie tras la răspundere pentru decizii, voturi, declarații politice. Dar poate să fie tras la răspundere pentru fapte care nu au legătură cu funcția publică. Cu toate astea tragerea la răspundere pentru astfel de fapte rămâne suspendată pe perioada mandatului și se reia după terminarea acestuia.

    Dacă discutăm în spiritul constituției (puțin idioate și ilogice uneori) președintele este într-un fel reprezentatul majorității populației. Pe când un senator sau un deputat, fiecare este reprezentantul local al unei comunității în stat. Din acest motiv există o diferență (mică) în ce înseamnă imunitate la decizii politice: pentru că cel ales de majoritatea (inclusiv locală) trebuie să fie mai sus decât cel ales doar de comunitatea locală. Pe această logică prim-ministrul, propus de Președinte, dar legitimat de votul senatorilor și deputaților nu poate avea întâietate ca legitimitate față de președinte.
    Sensul existența acestei imunității, este de a permite președintelui să își asume decizii grele fără a fi “șicanat” cu plângeri penale, dosare … care ar reprezenta în acest sens în final o presiune politică.
    Exemplu (ipotetic): Să zicem că președintele convoacă CSAT să discute o problemă de apărare. Cu 3-4 zile înainte 5 persoane depun plângeri la parchet despre faptul că acum 4 ani i-au dat mită. În mod normal parchetul ar trebui să îl cheme la audieri. Deși normal ca instrument, se poate ușor transforma în presiune politică dacă acei 5 indivizi sunt rău intenționați. Deci ce se întâmplă este că se suspendă ancheta până la terminarea mandatului după care se reia.

    Spuneam de constituție că este idioată pentru că deși în spirit pune președintele ca expozant al majorității largi și îi oferă puteri de a face schimbări majore, nu îi oferă pârghii prea multe de a influența deciziile majoritare în stat, decât în cazuri extreme. Deci cu alte cuvinte poate produce schimbări majore doar din vorbe. Dar asta este altă discuție.

    [1] Art. 84 www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3#t3c2s0sba84
    [2] Decizia CCR Nr. 678/13 Noiembrie 2014

  14. #63

    Apropo, Arhi, nici vorba de alegeri anticipate, nu de alta, dar sunt multi prin parlament care vor prefera sa voteze un nou guvern condus de predoiu, vezi UNPR-ul, decat sa mearga acum in alegeri, poate sa nu mai prinda un loc in parlament, si in felul asta sa piarda un an de mandat. Asa ca varianta cu alegeri anticipate, din pacate, e cea mai putin probabil. Cel mai probabil generalul Oprea va trece de partea interesului national.

  15. #64

    Bai, eu vreau guvern strain. Vreau manageri angajati pentru fiecare functie, de la prim-ministru si pana la cel mai amarat ministru. Cu target clar si cu puteri depline. Si cu salariu pe masura. De la ai nostri nu ma mai astept la nimic bun, fie ca le zice Ponta, Blaga sau Predoiu.

  16. #68

    DA. Este institutia cea mai opresiva de dupa 1989. Se vede de pe luna ca DNA-ul nu este altceva decat un instrument de presiune asupra adversarilor politici, vezi perioada Basescu, dar cea mai periculoasa chestie nu este ca institutia respectiva face ce face, ci faptul ca oamenii sunt de acord cu abuzurile procurorilor, aproape ca ii divinizeaza, asta mi se pare mie grav si spune multe despre natia noastra. Ne place cand cand il vedem pe adversar strivit, traim clipa vietii cand ala care nu ne place este la pamant si umilit. Intr-o “tara ca afara” astfel de lucruri n-ar fi permise.

    • #69

      Mie trebuie sa imi deseneze cineva aici. Ponta e PM de 3 ani de zile, PSD-ul are super majoritate in Parlament, Basescu era singur si oricum nu mai e de 6 luni, Ponta a numit-o pe Covesi si pe Cazanciuc, ma, cine dracu persecuta acum PSD-ul si chiar pe Ponta? Cine e geniul ala al raului de are toate parghiile din umbra si distruge puterea, abuzand de sistem si facand dosare politice?

    • #70

      mars ma, intr-o tara ca afara nu scuipi politistul pe strada cand iti spune ca esti arestat si dai din picioare, ca risti sa cam te trezesti cu un glont in cap pentru “resisting arrest and assaulting an police officer” in tarile in care armele sunt legale sau socuri in tarile fara arme… iar pentru coruptie iei 20 de ani, nu 4-5, incearca sa fii corupt in germania sa vedem ce ti se intampla.. intr-o tara ca afara justitia e sfanta, doar hotii si coruptii si cei vizati de ea au o problema cu justitia .. restul poporului se bucura maxim de “abuzurile justitiei” comparativ cu anteriorii 25 de ani in care nu a existat, asa ca nu te mai ingrozi tu atat de aproprabarea poprului roman.

    • #71

      Da, de-aia nu salivai tu la dramolete procedurale gen Law&Order:)

    • #72

      Nu-l contrazice pe base. Se lauda ca 6 oameni sunt ai lui. Ghici care?

    • #73

      Raspunsul era pt marele urs.

    • #74

      Intr-o tara ca afara ministrul isi da demisia pentru plkagiat.

  17. #75

    “Toți îi vrem pe Ponta, Șova și cu Zgonea la brutărie”

    Esti sigur ca nu ai uitat ceva esential in enumerarea de mai sus? Vreun Escu ca brutar sef? 😀

    • #76

      Nicușor Constantinescu?

    • #77

      nu ma incalzeste cu nimic, acum. acum il vreau alaturi de iliescu

  18. #78

    DNAul nu decide nimic in legatura cu alegerile. Parlamentul, care parca era suveran, o face.

  19. #79

    pai nu vrei ca DNA sa decida daca se fac alegeri pe baza a fapte din viitor? care e problema ca se decide pe fapte din trecut? apoi, DNA probabil actioneaza politic, dar implicarea politica decide doar cui sa i se deschida dosarul si pe cine sa mai protejeze/pasuiasca, pt ca sunt absolut convins ca toti merita o vacanta in puscarie, indiferent de culoarea politica.

    insa principala problema e ca la noi ori e ponta, ori e blaga+gorghiu, nu exista alternativa de bun simt. de aceea e mai bine sa se schimbe intre ei din cand in cand, eventual cu vizite la puscarie.

  20. Dude, DNA nu se va opri la PSD si Ponta. Urmeaza si Blaga & comp.

    Problema e alta. Pe cine pregatesc “ochii albastrii” pentru guvernare in perioada urmatoare. Un singur lucru e sigur. Va asculta de USA si va ura din inima Rusia.

    • #81

      teren de dispute pentru altii.

    • #82

      @Mossad Nici un lucru nu e sigur. Razboiul servicilor nu e incheiat si nici nu va fi tare curand.

      @Arhi Pentru ca nu meritam sa fim un teren independent. Daca am fi meritat am fi fost. Si oricat am vrea sa ne reparam, n-ai cum sa te bati cu servicile infiltrate de bolsevici din interior. Suntem prea oprtunisti ca sa fim pe picioarele noastre.

  21. #83

    presedintele nu poate dizolva parlamentul cand vrea pula lui ca nu traim in dictatura. daca tot scrii ca poate si din alte motive, cand putea presedintele sa dizolve parlamentul si nu a facut-o (si Iohannis si Basescu, deci ultimii 11 ani)?

  22. #84

    Ahmet, duopa cum am spus, tu esti postac platit. nu ai voie sa comentezi la asemenea articole. end of story

    • #85

      @ Ahmet

      Daca si Arhi si blogu’, sunt precum spui, de ce-ti mai arunci nestematele pe aici ? Si sa mai aduci vorba de a3 cand se stie de unde vine “premierul grivco” (ala de cere azi demisia, ca nu te-ai fi prins !) … fie-i prostie, adica esti p-r-o-s-t, fie ai sarcina ! Ce alegi ?

    • #86

      @ Ahmet
      Nici eu, nici Arhi, nu-ti datoram tie vreo nota explicativa. Nici nu ti-ar fi de vreun folos la iletrismul de care in mod evident suferi.
      Pare-se sa nu intelegi ca Arhi n-are nimic cu tine, doar ca-i repugna stilul tau, caracteristic postacilor. Dar asta-i treaba lui ! A mea e …
      ca nepleznindu-te nimeni pana acum zdravan peste ochi, ai prins tupeu de postac anonim !
      Ca sa se inteleaga de catre ceilalti. Si Iohannis a fost prezentat cu sarguinta de alde ahmeti pana mai ieri ca o emanatie a A3 resp. “premierul Grivco”. Prin urmare intr-o disputa Iohannis vs. Ponta, sustinutul de ieri vs. sustinutul de astazi, agitpropii n-au cum sa mai serveasca “argumentul A3” in favoarea unuia dintre ei.

    • #87

      Ziceam de obraznicia ta in raport cu Arhi, evident ! Ce rost si-ar avea intre anonimi care nu-si asuma comentarile ???!!! 🙂 🙂 🙂 Atata te duce capu’ ?

  23. #88

    cu cat DNA are mai multa sustinere in bobor, cu atat mai bine.
    si politicienii, si “omul de rand” au mai multa frica de politie, nu mai se comporta cu las ca scapam noi cumva”
    peste tot demonstratii, sua, italia,mexic, argentina, numai la noi nu (doar citiva cu drepturile padurii ). daca nu demisioneaza ponta ne scuipa in fata, asta ne place?

  24. #89

    Imi este absolut indiferent cine este la guvernare. Atata timp cat Justitia functioneaza si este lasata sa-si faca treaba, mai sunt sanse pentru tara asta sa mearga inainte.

    Asta-i tot.

  25. #90

    DNA instrument politic? Nu stiu, om vedea. Sa o schimbe Ponta pe LCK, sa vedem cum reactioneaza strada (strada care a iesit pentru demiterea lui Raed Arafat).

  26. #91

    Sunt de acord cu plecarea lui ponta, dar ma cam tem sa ajungă cineva la guvernare unde sa se înțeleagă ca frații intre ei.
    Tot ce a ieșit de o vreme a ieșit datorita scânteilor dintre ei.
    Guvernul ala trebuie mărunțit in cat mai multe bucati, fara clanuri ar fi ideal

  27. #92

    DNA controlat politic? Sunt o instututie independenta, ceea ce inseamna ca cu cat sunt lasati mai mult de capul lor, cu atat devin mai independenti.

    Doua cazuri:
    1 Curtea de Conturi – lasat Vacaroiu in pace, dupa 10 ani a prins coraj sa dea in coruptie.
    2 Avocatul Poporului – jap, executat rapid de USL, pus sclavul Ciorbea, umbla si acum in patru labe, nu are curaj sa atace nimic.

    Vreau sa zic, cu cat trece timpul, cu atat cei care au numit-o pe Kovesi au mai putine sfori de tras. A se lasa DNA-ul in pace.

  28. #93

    Am citit la acest post atatea comentarii … încât m-a apucat sila să mai comentez. Completati voi cele trei puncte. 🙂

  29. #95

    Dar oare servicile de inteligenta a unui stat pot fi instrumente politice ? Dileme. Atat timp cat lucreaza in interesul meu ma doare in fund de tot. Nu e ca si cum structura asa zisului stat de drept e facut, sanchi, in sprijinul democratiei, e facut pentru a putea fi folosit de cei ce doresc sa-l foloseasca in interesul lor.

    Plus sincer acum, vrea cineva sa dam puterea reala pe mana unui popor habotnic ? Si mai e ceva, nu ai cum sa invingi niste mafioti altfel decat in stil mafiot. Si cui ii pasa de instrumentul politic DNA, eu as fi curios sa aflu mai in detaliu sceneta din spatele servicilor secrete din perioada asta.

    • #96

      1.) Nu sunt “servicile” sunt “serviciile”. Asta in limba romana. In alta limba poti sa le spui cum vrei tu.
      2.) Nu sunt “servicile de inteligenta” sunt “serviciile secrete”, sau “serviciile de informatii” sau chiar, de ce nu, “de spionaj si siguranta” (asta daca te gindesti atit la activitatea de spionaj, cit si la cea de contra-spionaj sau siguranta interna);
      3) “eu as fi curios sa aflu mai in detaliu sceneta din spatele servicilor secrete”. Daca ai afla tu cam ce se intimpla in acea sceneta, pai atunci “servicile” alea n-ar mai fi asa de secrete. Tu ce zici?

    • #97

      Te plictisesti rau dufulica ?

  30. #98

    Dna-ul este un dildo politic.

  31. #99

    mi-ar placea sa dispara Ponta iar PSD sa puna un alt premier. sa duca mandatul pana la capat. si alegeri atunci cand trebuie. asa macar au si pesedeii sansa sa arate la sfarsit ce kkt au facut. iar treaba cu partidele de trei doamne si toti trei sa se coaca nitel. iar juma de pnldlndl cred ca o sa crape.
    in alta ordine de idei, DNA a fost folosit ca instrument politic iar acum cred ca le-a scapat astora din mana. si e chestie de fatada cu sustinem lupta impotriva coruptiei avand in vedere ce voturi se dau impotriva cercetarii in parlament. toti o apa si’un pamant. sper doar ca presiunea de afara sa ii tina pe astia in lesa sa nu taie picioarele DNA.
    problema nu este ca sunt din ce in ce mai multi politicieni care ajung la parnaie, ci faptul ca SUNT ATAT DE MULTI.
    muistul asta de ponta a transformat o cercetare penala a VV Ponta in “lovitura de stat”. plm. iar tugulanii inghit asta fara sa isi chinuie mintea. daca a zis la tv asa, atunci asa e.
    deci daca foarte multi politicieni sunt penali atunci sa facem in asa fel sa nu mai fie considerati penali, nu cumva sa ajunga sa plateasca, schimbam legea sa nu sufere saracii.

  32. #100

    Da, vreau alegeri anticipate atata timp cat partidul majoritar nu poate propune un prim-ministru curat si necorupt (cred totusi ca slabe sanse ca demisia lui Ponta sa declanseze alegeri anticipate, am mai avut atatea schimbari de prim-ministri). Da, Ponta trebuie sa isi dea demisia sau indepartat daca nu vrea singur sa plece, deoarece nu poate sta un acuzat de fapte penale intr-o functie asa inalta. Diferenta dintre statutul prim-ministrului si a presedintelui este ca unul este ales de popor si celalalt de catre parlament.

    • #101

      deci daca e ales de popor, poate fi infractor, nu e problema, poporul il exonereaza? presedintele acuzat de fapte penale nu e vreo problema in reprezentarea externa, pentru ca e pus de popor?

    • #102

      Pai si in cazul asta solutia corecta este ca presedintele sa isi dea demisia daca e suspectat de ceva penal.
      Si am vazut ca exista si posibilitatea suspendarii presedintelui de catre parlament, de ce nu ar exista si posibilitatea inversa: suspendarea unui membru al parlamentului de catre presedinte? Doar este egalitate intre cele doua puteri.

    • #103

      Vrei alegeri anticipate la care participa PSD, PNL si PD? De ce?
      Pentru a fi PNL+PD? Acelasi cacat zic eu.
      Acu’ 3 ani era PSD+PNL si a fost de cacat
      Acu’ 7 ani era PD + PSD si a fost de cacat
      Acu’ 9 ani era PNL+PSD si a fost de cacat
      Acu’ 11 ani a fost PD+PNL si a fost de cacat.
      Sincer, mi-e greata de vreo 6 luni de algoritmi si de impartit posturi intre blaga si athanasiu si apoi de vreo 2 ani de mostenire dezastruoasa.

    • #104

      BigOne, tu ai citit mai mult de 4 cuvinte din comentariul meu? Am spus ca e ok sa fie si alegeri anticipate, daca la asta se ajunge, chiar daca este putin probabil. Au si alegerile anticipate un scop valid.
      Pe cine as vrea in parlament? Nu conteaza, vor fi in proportie de 90% aceeasi oameni, doar poate mai scapam de cativa corupti locali cu nume sonore, care poate nu vor mai primi votul comunitatii.

  33. #105

    Nooooooo!
    Deja ai atenttat la independenta justitiei.
    Cred ca te pashte o cer.cetare …

  34. #106

    Pai nu vor fi ca deputatii l-ar vota si pe reprezentantul pe pamant al Marelui Monstru al Spaghetelor doar ca sa nu-si piarda locurile caldute.

  35. #107

    Un procuror administreaza probele in raport cu realitatea politica la care este conectat si efectele politice pe cate le produce: Are probe, le foloseste la momentul la care le-a obtinut.
    Alternativa (are probe dar temporizeaza folosirea lor pentru a obine un anumit efect politic. ( de ex. caderea guvernului la un anumit moment) il scoate pe el insusi in afara legii si nici un porcuror care trimite in judecata un om politic (indiferent de culoare) nu-si permite sa fie judecat pentru … favorizarea infractorului pe care l-a trimis in judecata mai tarziu. Spre ca e edident ca acolo se ajunge, nu?
    Daca DNA “decide” sa rastoarne guvernul azi, e doar pentru ca azi exista probele.

    Nu cred in coincidente. Exista legatura intre deciziile unora de a “vorbi” si momentul ales pentru a rasturna un guvern, Dar nu DNA il hotaraste momentele astea.

    Un guvern penal trebuie sa plece _cat_mai_curand_. Ca sa nu-l rastoarne DNA-ul solutia e extrem de simpla: sa nu fie penal!

    • #108

      Too little beer. Voiam sa zic: Un procuror NU administreaza probele in raport cu realitatea politica la care este conectat si efectele politice pe care le produce.

  36. #109

    au navalit hoardele de postaci pdl domnu` Arhi

  37. fix pentru articol: eu nu cred că la noi puterile din stat sunt independente. ca atare nici DNA. se fac jocurile după fiecare alegeri. mă gândesc doar de când s-a discutat de gala bute, imediat după. mamdam udrea e arestată fix după ce-şi încheie mandatul protectorul ei. de ce? că doar vinovăţia ei era dovedită tare demult. şi-atunci? ponta a fost lăsat în pace pentru că era un cârlan idiot şi prostănac. adică un adversar convenabil, acum, că nu mai foloseşte nimănui, poate să suporte consecinţele. aşa că, pe undeva are ceva dreptate. dar la noi astea sunt tare vechi, nu dinainte de război ci din vremuri şi mai vechi, de când tronul ţărilor româneşti nu trecea automat la primul urmaş ci alegeau marii boieri dintre urmaşii dominitorului, chiar şi dintre nepoţi sau copii nelegitimi, adică alegeau după cum dicta interesul familiei sale. de-aia avem, în general, domnii scurte în care nu s-a putut face mare lucru. revenind la ponta, moral şi demn e să-şi dea demisia şi-apoi să demonstreze că are dreptate. numai că ştie că asta înseamnă moartea lui ca persoană publică pentru că va dura n ani până va putea să demonstreze ceva, dacă va putea. şi lumea uită. am să cred că DNA nu are treabă cu politica atunci când am să văd miniştrii în funcţiune traşi la răspundere pentru necheltuirea fondurilor europene şi executarea unor lucrări din alte fonduri, pentru achizţii publice ce nu respectă legea achiziţiilor publice, şi altele. primari cercetaţi pentru înlocuirea repetată a bordurilor, pentru plantarea de panseluţe unde nici nu te gândeşti, pentru reasfaltarea şi reasfaltarea aceloraşi străzi, etc … adică lucruri vizibile, că vorba aceea nu e surd mai surd decât omul care nu vrea să audă. abia atunci, când unui demnitar îi va tremura mâna înainte de semnarea unui contract pentru ca va şti că poate fi tras la răspundere oricând dacă e în neregulă, abia atunci deci, voi crede în separarea puterilor în stat. deocamdată suntem departe.