Cât timp am fost în tester de vacanţe, am citit el fugitivo pe twitter cum nişte unii, desigur mult superiori celorlalţi, explicau cum că turismul de weekend e de rahat, eşti un sărac dacă faci asta şi nu te ştie lumea drept ciocolingozaur.

De ce e mişto turismul de weekend?

– Durează mai mult. Am mai multe săptămâni, în care 2 zile pot pleca lerla pe coclauri, unde vreau eu şi cum vreau eu. Asta înseamnă vreo 30 de zile anual, dacă sunt chiar anarhist. Dar cu un 16-18 zile chiar te scoţi frumos.

– Poţi pleca unde vrei tu. Ce făceam eu dacă plăteam un sejur complet la Melia? Este că mă dădeam cu capul de o gresie până sângeram de moarte? Aşa, după un weekend într-un loc dezastruos, poţi merge relaxat în altă parte. Unde, dacă ţi-a plăcut, te poţi reîntoarce.

– Te costă mai puţin. Te-ai gândi că nu, dacă pui benzina cheltuită în fiecare săptămână. Dar dacă aduni ce cheltuieli faci într-un sejur, cu masa de 3 ori pe zi la restaurant, cu plimbări, shopping la greu şi alte chestii golitoare de portofele, realizezi că la final tot tu eşti pe plus.

– Vei fi un zeu pentru familia ta, pe care o vei duce să vadă jumătate de europă, dacă te chinui puţin, în loc să te duci să o înfunzi într-o coşmelie din comuna 2 mai.

Ar mai fi de spus, despre experienţele acumulate, despre faptul că devii un expert în petrecerea timpului liber, despre viaţa sexuală extremă, dar sincer, mi-e teribil de lene.
Plajă plăcută.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. un weekend misto prin primavara cred: bucuresti – pisa (9euro, avion, toate taxele incluse), pisa – florenta (vreo 12euro, tren), florenta – bologna (vreo 12euro, tren), bologna – bucuresti (9euro, avion, toate taxele incluse)
    cu hosteluri, mancare ieftina si vineri sau luni liber, a iesit un super weekend 🙂

    • #2

      Ăia 9€ sunt ori la ofertă ori nu te lasă să-ți iei nici măcar poșeta cu tine. Era bine dacă menționai și niște ore ca să vedem cât timp pierzi pe drum sau așteptând următoarea cursă și cât timp ți-l petreci relaxându-te.

  2. Poate că s-ar numi mai potrivit turism după posibilităţi. Genul acesta îl practic, dar nu în weekend că mă sufocă manelele şi gălăgia, o iau de luni şi cât se mai poate. Că nu se poate tot timpul.

  3. e fain sa iesi in weekend cu familia/prietenii asa intr-o excursie si sa repeti in cat mai multe weekenduri tot in alte locuri :D,e mai bine decat sa mergi intr-un loc si sa stai 2 saptamani si dupa nu mai mergi nicaieri ca te-ai saturat..

  4. #5

    Care unii? Vreau nume! Pai ce vrei Arhi, citez pe Leana a lu’ Gheorghe , “nu suntem toti nascuti cu lingura de arjint in gura”. Prefer Vacante “de sarac” si multe in timpul anului decit sa fac economii tot anul ca sa pot pleca cu cortul in delta 2 luni pe an.

  5. #6

    “Viaţa sexuală extremă”? Adică dacă scapi nefutut de hotelierii din .ro poate te regulează ăia din .bg? Sau cum? 😀

  6. Turistul de weekend nu poate iesi decat in avantaj, indiferent de ce, cine spune……..ai ocazia sa vezi mai multe si in plus trebuie sa te relaxezi, nu e suficient o data sau de doua ori pe an…..altfel trece timpul daca schimbi peisajul mai des. Parca si saptamanile, zilele par mai lungi.

  7. mi-a atras atentia V IATA SEXUALA EXTREMA..restul articolului nu l-am prins…details?

  8. si eu prefer vacantele scurte si dese :)). vezi mai multe locuri si nu apuci sa te plictisesti intr-un loc. poate fi obositor sa tot fi pe drum, la un momentdat dar nu neaparat… depinde de om

  9. Si totusi, nu prea multi isi permit ca macar un week-end pe luna sa-l faca la Viena, Praga, Munchen, chiar daca prinzi rezervari cu 50 euro/persoana. Mai maninci, mai o poza cu camila, o bere la terasa, un adidas la reducere de la Deichmann, un vin rosu pentru sexul salbatic de mai tirziu si cind tragi linia s-au dus 4-500 intr-o escapada din asta.
    Daaar… marele avantaj e ca asa cum ai zis, chiar si 3-4 week-end-uri din astea sint mai faine ca un sejur complet la bulgari sau la Mamaia.

  10. Unde mai pui ca plecand in vacanta mult mai des, nu mai ai la sfarsitul fiecareia sentimentul ala de “plm, s-a dus si vacanta de anul asta”.

  11. Eu am luat o hotarare revolutionara amu ceva vreme: cat e vara de lunga, incerc sa nu ma prinda vreun weekend in oras, ca ma zgarii cu unghiile in carne. Merg in toti muntii din zona si ma relaxez. Apoi, cand da racoarea (pe la noi vine pe la sfarsitul lui August) plecam in concediu 2-3 saptamani si mai prelungim vara:D
    Win-win, cum ar zice VisUrat.

  12. Eu ma plictisesc sa stau prea mult intr-un loc. Concediul meu ideal inseamna sa plec cu masina intr-un traseu care sa includa n orase si obiective, si sa zabovesc in fiecare loc cat am chef, apoi sa plec mai departe. Tocmai de asta turismul de weekend imi este mai mult decat suficient. Mai adaug un avantaj: daca pleci din oras frecvent si putin, iti incarci bateriile si reduci stresul nu doar o data pe vara ci de cate ori simti nevoia.

  13. Arhi, eu fac asta de opt ani de zile (nu, nu am ratat nici un weekend, iarna vara, spre deosebire de Groparu :D). Sunt si weekenduri care costa 500 euro si chiar mai mult, dar si weekenduri in care am cheltuit 100 de euro cu cazare, benzina si mancare cu tot. Depinde unde mergi. Da, e net superior turismul de weekend oriunde in tara asta frumoasa si nu numai celui din hotel de la mare de sejur. Sunt sute de destinatii din care poti alege indiferent unde stai in Romania (cei din Ardeal clar sunt avantajati daca le place muntele)

  14. #15

    singura problema cu “turismul de weekend” este ca, la mine cel putin, e destul de obositor si din cauza asta prefer si un concediu lung in care sa am timp sa ma si relaxez.
    De exemplu dupa ce am fost plecat intr-o luna o data la mare, o data la munte si o data la tara, eram dupa aia la servici mult mai obosit decat inainte

  15. daca as putea as pleca in fiecare uichend. ma deconecteaza enorm numai sa ma stiu i afara bucurestiului

  16. Am fost la un moment dat in Germania. Inceput de w.e.pe o autostrada. Cunoscatorii cu care eram mi-au spus: ” Asa e cand vine w.e., neamtu nu sta pleaca, se duce, se plimba, d’aia e aglomerat.”
    Cand ai doar 20-23 de zile libere intr-un an, cele 30 zile de week-end, devin foarte tentante!
    Avem nevoie sa iesim mai des din rutina!

  17. Totul bine şi frumos până ajungi la destinaţie şi e mai full decât Centrul Vechi vineri seara, că s-au mai gândit şi alţii să plece în w/e, neinspiraţii lumii!

    Plus: mai toate cazările pe la noi sunt mai scumpe în w/e, dacă tot ai fost dudă, să profite şi ei 🙂

  18. Am avantajul ca intr-o ora sunt in Ungaria sau in Serbia. In cinci, sunt la Viena sau Bratislava. Cu masina! Unde mai pui ca pleaca low-cost-ul de pe aeroport si te duce in doua ore cel mult in locuri mai “exotice” din Europa.
    City break si nu numai!
    PS: nici destinatiile din Ro nu-s de lepadat!

  19. #20

    Marele avantaj la o escpada de weekend sau weekend prelungit e ca nu asteapta nimeni se la iei suveniruri :)))

  20. Doar ce ma uitam la oferte de plecare cu avionul dus-intors la 2-300 lei cam pt. orice destinatie din Europa.. (in octombrie).
    Pare metoda ideala sa iti planifici o minivacanta pe luna cu vreo cateva sute de euro..

  21. Is bune si vacantele de 2 saptamani, ca stai cu aia-n sus si te relaxezi la maxim, dar si iesirile de 2-3 zile sunt bune, mai ales daca ai pasiune sa te preumbli peste tot. Partea nasoala este ca, asa cum spune si Doru, in general nu prea scapi ieftin, daca pui cazare-masa-drum, dar, daca iti permiti sa investesti niste sutici si in plimbari, reusesti sa mai iesi cu nasul din rahatul cotidian.

  22. #23

    Esti certat cu matematica la costurile de transport, pentru ca de fiecare data cand te duci trebuie sa te si intorci.
    Mic exemplu practic, pe mers la mare la noi. Benzina te costa ~200 de lei pentru dus si inca ~200 pentru intors. Aproximativ 400 de lei in total, pentru fiecare weekend.
    Cum exact costa mai putin cand dai 100 de Euro doar pe combustibil, la fiecare weekend? Ca e mare, ca e munte, ca e la bulgari, se aduna toate astea.
    Valabil si pentru orice alt mijloc de transport, avion, autocar, tren.

    • #24

      Gaelex » sa avem pardon. dus intors bucuresti mare inseamna 450km, la un consum de 6 la 100, rezulta cam 26 de litri. cred ca tu ai probleme cu matematica. daca merg la munte, sunt 360 km, impartit la 6%. daca merg la bulgari, sunt 100km, impartit la 6%. iti mai calculez?

  23. #25

    Orice e posibil, eu stiu cum a fost la noi cand am mers in Vama. Nu i-am facut atunci soferului socoteala, de cat a pus benzina fiecare din masina i-a dat un sfert.
    Bucuresti – Mangalia pe sosea este 270km. Dus intors 540km. Pana iesi din Bucuresti, pana ajungi inapoi acasa, ce te mai invartesti prin statiune…
    In al doilea rand, 6/100 ala e pe hartie, e foarte frumos, dar realitatea e un pic alta.
    Mie imi da 33 de litri, tie 26, undeva la 30 probabil ca este o aproximatie foarte buna. 30 ori 5.5ron, e 165 de lei pe benzina intr-o situatie ideala.
    Pe sistemul tau, platesti 165 de lei pentru fiecare 2 zile la mare. Daca te duci o saptamana, platesti banii astia pentru 7 zile. Ca sa faci 7 zile pe sistemul tau de weekend platesti 3 ori 165 de lei. Deci turismul de weekend e mai scump din cauza transportului, nu mai ieftin.
    Pe langa asta cazarea de obicei e mai ieftina daca iei mai multe zile, si e mai scumpa in weekend.

  24. @Cristian
    Așteptarea a fost de 2 ore, ca orice checkin. Nimeni nu zice sa te arunci cu capul înainte. Cu Putin planning iese chiar foarte bine. Si am putut sa iau si poseta (oricât de gay ar suna)
    Copy paste mai jos cu un răspuns dat pe mail:

    Ce mai știu:
    Biletele le-am luat prin Ryanair. Astia pleacă doar din Kogălniceanu, Constanta, iar pentru Itaia merg doar in Pisa si Bologna. La fel si pentru întoarcere. Biletele au costat cam 10 euro (nu mai știu dacă au fost 9 euro sau 15, dar oricum la banii astia nu prea mai contează). Toate taxele incluse, fără bagaje de cala. Ca idee, au fost luate cam cu o luna (sau 2) înainte, verifica si tu prețul pe mai multe perioade.
    Am fost in Pisa prima oară, ne-am suit in turn + micile plimbari si suveniruri, după care seara ne-am suit in tren pentru Florenta. Oricum, Pisa este destul de mic si nu prea ai multe de făcut in afara turnului 🙂
    In Florenta am făcut de acasă rezervare la un hostel. Nu mai știu preț, dar a fost probabil in zona 30-40 euro pentru 3 persoane pe noapte, si am stat 4 in camera. Hostelworld.com, hostels.com, booking.com, caută pe toate si vezi care e prețul cel mai mic (diferă la toate prețul, si nu exista unul care e sigur cel mai mic (de site zic :)). Ah, trenul a costat undeva la 12 euro de persoana, fără rezervare, biletele luate din gara. Exista si un site al cărui nume nu îl mai știu (Google it) unde poți sa verifici mersul trenurilor la italieni.
    Apropos de hostel, noi ne-am cam luat teapa cu zona. Nu a fost un mare dezavantaj pt ca am fost plecați toată ziua, dar dacă planuiesti sa stai mai mult, sa ai in vedere un Google Maps mai amanuntit 😉
    Florenta s-a meritat maxim. Am stat 2 nopți (o zi plină) si duminica dimineața am plecat in Bologna. Am vizitat ce se putea si pe acolo (e un turn in care poți sa te urci cu muuulte trepte, o piața foarte misto, cafenele). Un oraș plăcut pentru plimbat 🙂
    După amiaza, avionul înapoi in Romania.

    La capitolul mâncare ne-am “adapat” cu shaorma la greu. Cam 5 euro, acceptabila, tine de foame. Parca in Florenta mi-am făcut de cap la un restaurant, dar o mare teapa: mâncare proasta (pizza am vrut) si scumpă. Dar na, am mâncat in centru :). Probabil dacă mă interesam mai din timp gaseam ceva ok, nu miezul unde mănâncă toți turiștii 🙂

  25. Recomand tuturor city break-urile.
    Mai ales pe cele la Barcelona 🙂