Subiectul acesta mă pasionează de multă vreme, urmărind zilnic tendințele și trendurile din jurul meu. Și o să mă refer strict la youtube.
YT are o populație de vizitatori și uploaderi uriașă. Observați că nu spun creatori de conținut, că farsele stupide, ardeleni care își agață chloții în lustrele hotelurilor de lux sau gravide în chiloți nu sunt creatori de conținut, sunt niște hahalere.

În jurul meu nu știu pe nimeni care să nu folosească youtube hardcore. Ok, eu sunt singurul care îl folosește exclusiv pentru muzică și desene animate pentru bebeluși, dar majoritatea sunt cu youtube în dinți în orice moment al zilei, vloguri, podcasturi, trailere, lecții de orice, tot ce îți trebuie sau îți trece prin cap găsești acolo. Este, cu adevărat, una din cele mai mari și mai importante baze de date a lumii.

Mno, deși au la îndemână acest compendiu complet de cunoaștere, pe care îl freacă zilnic, oamenii ăștia se plâng non stop de faptul că youtube le arată reclame. Că de ce le arată reclame? De ce le arată și 2 reclame? Este incorect, ei sunt acolo să vizualizeze conținut, nu reclame.

Efectiv replica asta mă lasă fără cuvinte. Nu am cum să înțeleg. Folosești zilnic un produs care îți este, efectiv, util, dar refuzi să ai orice model de plată al acelui conținut, pentru că nu e treaba ta, tu știi că ai dreptul.

E 39 de lei un abonament family la youtube. În el ai 6 persoane care pot urmări, pe conturile proprii, ce vor ei, fără reclame. Cu aplicație de telefon care nu se închide în background (replica: ai youtube vance, nici măcar nu mai ai nevoie). Cu tot ce ai nevoie ca să ai și să folosești unul din lucrurile cele mai utilizate de tine, online.

Problema e că acum vorbim de oameni maturi, oameni care deja au trecut de 30 de ani și simt că dimineața începe să îi doară când se trezesc din pat. Oameni care câștigă, lunar, mii de euro din munca lor. Oameni care lasă fără să clipească 30 de lei pe un pahar de zeamă chioară la Starbucks, dar care nu lasă 20 de lei sau cât dracu e abonamentul personal la youtube, în ideea că nu are avea familie.

Și nu se opresc deloc aici lucrurile astea.
Zilele trecute asistam la o discuție pe facebook, în care un tip se plângea de faptul că e obligat să se întoarcă la piratat, pentru că acum marile servicii de streaming își strâng achizițiile pe platformele proprii și nu ai cum să ai acces la ce film vrei, iar să cumperi ar fi prea costisitor.

Netflix 11 euro
Primevideo 6 euro
HBO Go 4 euro, deși nu știu de ce ai plăti ceva acolo, aplicația este praf, serviciul este praf.

Desigur, ai Disney și Hulu, dar nu ai acces la ele în românia decât cu workarounduri, deci nu le punem la socoteală. La fel și Rakuten.

21 de euro pe lună. DOUĂZECIȘIUNU de euro pe lună ca să ai acces la absolut toate filmele posibile pe care ți le-ai dori. Dacă te duci cu o gagică la film și iei două bilete, nachos și suc, gata meleonul, da? Și bănuiesc că te duci și tu de 2 ori lunar la un film, că poate mai vrei să faci și sex.

Dar nu, 21 de euro e enorm, cum să dai 21 de euro pentru așa ceva, când poți să le piratezi? Mai ieri râdea un amic de mine că dau 9 euro abonament la Adobe pentru Photoshop. De ce dreak să dai banii, când e la liber pe trackere?

Uite de aia. Că vremurile haiduciei au trecut. Pentru că nu mai suntem mici și bătuți în cap și știm că gratis înseamnă că ești marfă. Știm că un produs bun are nevoie de bani de dezvoltare, nu se poate face doar din inițiativa proletară a cuiva, ca să poată comenta un burtos ochelarist la un moment dat Cam bleax, nu știu de ce m-am mai chinuit să îl descarc.

Dacă era scuzabil să facem dude de astea la 20+, pentru că așa era internetul, prețurile erau de asemenea natură și încă eram babuini needucați, când treci de 30 și te apropii de 40, să nu îți bugetezi o sumă lunară pentru accesul la unelte și divertisment denotă niște frondă populară comunistă.

Nu mai bine mergi la PSD?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

97 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Când am trecut pe Mac o primă surpriza a fost că multe aplicații sunt cu bani și nu prea le găsești pe torrents că sunt mici și nu costa mult. Apoi sunt multe cu versiuni libere dar limitate.
    Acum nu mai am pe calculator nimic piratat. Și dețin deja o colecție de mici aplicații care îmi fac viața mai plăcută și pentru care am preferat sa plătesc.
    Dacă totuși e chestiune de discutat as merge în direcția plata pe viață sau abonament lunar. Prefer varianta plata pe versiune (cu limitarea că nu ai acces la funcțiile noi introduse în versiunile următoare) fata de plata lunara. Dar mi se pare ideal atunci când ai de ales.

    1
    • #2

      Surpriza e ca nu stii unde sa cauti 🙂 Si eu cand am trecut pe Mac am avut surpriza sa gasesc mult mai usor aplicatii piratate (Appked, MinorPatch, etc)
      Dar sunt cu totul de acord cu articolul. Platesc pentru 90% dintre ele si folosesc metoda piratarii doar pentru a testa inainte o luna doua daca chiar imi folosesc aplicatiile..
      In schimb nu sunt de acord cu praful lui HBO GO. Intr-adevar aplicatia nu e Netflix, dar are o grooooaza de filme. Singura problema e ca e imposibil sa le descoperi fara sa cauti, dar cand stii ce vrei e chiar ok.

    • #3

      well, m ai pus pe ganduri:)) ia sa vedem noi ce e cu Hbo asta

    • #4

      Doar pentru True Detective și tot merita 4 euro HBO. Am inceput acum The Leftovers; promițător după primele trei ep.

    • #5

      @Dani Corban: ai dreptate… îți recomand și valea lacrimilor, patria, fargo sau de la început. Plus de asta au băgat toată seria James Bond din 1962 până în prezent. Merită mai mult de 4 euro.

  2. #6

    Big like !

  3. #7

    Sa știi că am ajuns la aceiași concluzie, eu fac calculul in pachete de țigări ipotetice fumate, YouTube 1 pachet, Netflix 2 pachete, cum media fumătorilor e 1 pachet pe zi, in 3 zile le-am achitat pe ambele și stau liniștit fără work-around-uri.
    Problema este ce fac cu celelalte 27 nefumate ca nu simt niciun excedent bugetar

    • #8

      Iti cumperi Ferrari

    • Pai e simplu. Filmul piratat sta fizic la tine acasa, te poti lauda cu cd-ul ala, cum te poti lauda si cu noul dulap, noua masina… etc. Ai un bun prezent la tine acasa. Abonamentul nu-ti da acelasi sentiment, de a detine ceva. La fel cum romanii prefera sa aiba casa lor, nu sa stea in chirie. Instinctul de Proprietar. Sau cum multi se casatoresc cu prima proasta / primul prost iesit in cale. Macar au ceva al lor. Sau pur si simplu sunt zgarciti.

    • #10

      Le pui deoparte si iti iei ceva frumos, la sfarsit de an. Sau cand ajungi la suma dorita.

  4. #11

    Si eu il folosesc doar pentru muzica si inca pentru fotbal, dar pentru fotbal doar cand mie dor sa vad driblingurile lui ronaldinho etc, muzica cei de la apple nu au tot, ce nu gasesc la ei ascult de pe yt, insa la cat il folosesc deocamdata nu ma deranjeaza asa tare reclamele lor, cand o sa ma deranjeze o sa fac un family si acolo ca pt netflix sau apple, nici cei din familie nu au cerut sa facem asa ceva inca

  5. #12

    Oameni care câștigă, lunar, mii de euro din munca lor.

    Oamenii aceia nu au timp de citit, văzut sau auzit bloguri, vloguri, podcasturi, videoclipuri de orice fel. Dacă au, înseamnă că nu muncesc & nu știu/habar nu au cum sa plece de la serviciu mai repede. Poate că sunt freelanceri și nu și-au dat seama că sunt prea „free” și nu prea „lanceri” (ce înjurături o să-mi iau, ohoo).

    In cel mai bun caz, aveti unii (nu spun câțiva) care sunt pe calculator sau telefon din cauza jobului (nu spun IT-isti), iar restul mai aruncă ochiul din obișnuință pentru că le plac scrierile aici (nervii atrofiați le permit să-și usuce ochii pt câteva momente aici, dar nu mult). Poate folosit și ca un fel de „self-checkup” sau „self-bias” dacă se îndoiesc de ei înșiși pe chestii și au nevoie, caută, aprobări.
    Numărul de vizualizări nu va corespunde cu numărul de comentarii. Se știe.

    Vali a întrebat pe blogul său ce meserii și salarii aprox câștigă cei ce-l citesc, media aritmetică ponderata nu depășea 2,200-2,500 RON pe luna (net; că brut e când ești „free outside” dar „slave inside”). Multi pe salariu minim, ceva cu spre intre-ș-intre pe salariu mediu, putini pe salariu mediu și f putini (o mana de inși) cu salarii bune (cel puțin pe hârtie; revin). Destui de multi, însă, conform meseriilor, nu au timp să facă totul, iar după o zi de copca, îți mai trebuie voința sa gândești ceea ce citești (citiți nr de comentarii care sunt iuțele, cu aprobări sau remarci scurte asupra unui segment, veți înțelege ce spun). Și foarte multi se uită repede și pleacă.

    Așa, revenim, de ce oamenii nu plătesc deși au banii… pentru că nu mai au cum. S-au „prostit” într-un fel și au rămas așa (alt. cu strâmbatul).
    Prioritățile sunt ratele la banca pe 30 de ani (hai că am inceput bine sa transpirați), mofturile ei/ale voastre (obiecte, vacante, părinți, reparatii casa părintească, renovări din x in x ani, frecat menta să te liniștești fara ecrane, mobila, plimbat prin locuri etc), cheltuielile pe cele 2-3 rable de mașini, dusul-intorsul de la munca, munca înseși (câte ore, se aude?), mizerii la locul de munca sau in lume care te seacă fiindcă tre’ să fii fresh când ești cu ea/el, copiii & problemele lor la pachet (mai respira cineva?), problemele familiei/rudelor, verificările dimineața & seara cu munca (hai că sunteți unii cu directori, team lidărs, menegeri psihopați cu emailuri trimise la 11 seara, de va e frică în așa fel vi se încordează nervii când sunt prin preajma), burnout-ul după o zi complicata, cumpărăturile necesare să halești fara să mori de foame, chinuitul cu adormitul și… problemele de sănătate (mai un spate, mai un picior, ochi care încețoșează, medicamente pentru ficat samd). Deja, câți urla? Nu uitați să nu folosiți frigiderul folosit de manageri și șefii din clădire, n-ar vrea sa se imbacseze mâncarea lor de mirosul brânzii topite aduse de voi de acasă, ocupați și spațiul.

    Sau pandemia care a făcut/face prăpăd.

    Cei care au banii, dintr-o sumedenie de motive, nu vor sau nu îi interesează. Gen beizadeli care spala rotile de la mașină cu șampanie sau care omoară pietoni și scăpa sau care au afaceri fiindcă tati & mami au nevoie de ajutor sau vor schimbare & s-au băgat în politică (deși umerii lor & ai rudelor reflectează la lumina). Și chiar daca ar vrea, din cauza conjuncturilor unde au ajuns, nu le permite (ba nevasta/soțul, ba anturajele cu “hai să ne întâlnim”, ba chestii de făcut care n-au legătură cu nimic), iar actoria pe care o porți aproape non-stop (la serviciu, cu unii, cu alții) te termina.
    Și dacă au banii & timpul, care va fi remarca? Exact: “ce, să stau sa citesc ce opinii au sărăntocii/fraierii, da’ nu mai bine merg câteva săptămâni pe Coasta de Azur?”
    Deci, iarăși, “n-au bani”.

    Următoarea schemă de “furat prostii de banii lor” va fi să contopească serviciile ăstea online cu isp-eiștii.
    Nu știu de ce unul ca Bezos încă se ferește să-și facă propriul isp; nu mai spun de google sau Facebook sau… asta va fi.

    • #13

      Am zis!!!

    • #14

      Nu știu ce zici tu acolo și ce meserii au cititorii lui Vali, dar am impresia că generalizezi în funcție de experiențe personale.
      Eu, de exemplu, am altfel de experiențe și trăiesc cu/printre persoane care câștigă (mai toți) peste 1500 euro lunar și rup pe genunchi YouTube, ticktock, Netflix, aplicații și joculețe care le mănâncă zilnic câteva ore. Unii angajați, alții freelanceri, dar cu toții având prea mult timp de ars pe prostioare online.

    • #15

      Și asta gandindu-ne doar la privați. Dar gândește-te câți bugetari cu salarii peste 1500 euro sunt in Romania care mor de plictiseala prin birouri, ar număra firicelele de praf fara YouTube și ticktock

    • #16

      Dani Corban

      „ … dar am impresia că generalizezi în funcție de experiențe personale.”

      E opinia ta, eu nu voi încerca să ți-o schimb.

      „Eu, de exemplu, am altfel de experiențe și trăiesc cu/printre persoane care câștigă (mai toți) peste 1500 euro lunar și rup pe genunchi YouTube, ticktock, Netflix, aplicații și joculețe care le mănâncă zilnic câteva ore.”

      Am zis, nu spun IT-iștii, pandemia nu i-a afectat.

      În rest, bănuiesc, ești de acord cu restul ce am scris, da?

    • #17

      Intamplarea face ca am citit comentariile alea, si eu, cu mia mea de iepurasi, eram printre cei mai sarmani de acolo. Daca le fac media, pana deseara, si ajung la concluzia ca ai pornit de la o premisa falsa, pot generaliza ca si concluziile sunt la fel?
      Also, desi e dureros, categoria la care te referi exista si E MAJORITARA in tara (chiar am in anturajul extins exemple destule), dar crede-ma, lor li se rupe de reclame (desi rup youtube sau facebook in doua) pentru ca au alte griji, cum ar fi grija zilei de maine. Asta ca sa nu mai spun ca la ei chiar PRIND reclamele alea, inclusiv cele politice. Ei chiar afla despre magazine/site-uri/ whatever din reclame si (cand isi permit) mai si cumpara de pe acolo. E o alta nisa, alta tara la propriu, fata de subiectul articolului.

  6. #18

    Asta este esența Romaniei, vrem sa fie totul moca (gratis), mai puțin munca noastră, aia este foarte importantă și trebuie plătită maxim.
    Problema majoră este însă că acest tip de gândire nu are cum sa se schimbe deoarece sistemul o încurajează :
    -nu contează că plătești pentru parcare sau parchezi mașină unde ai chef, in principiu nu pățești nimic;
    -nu contează că plătești contribuție la sănătate sau nu, dacă ai o problema in spital ești tratat exact la fel – și asta nu înseamnă că ar trebui sa refuzi să îl tratezi pe cel fără asigurare dar frate, din momentul in care ești adult și ai venituri trebuie sa plătești asigurarea de sănătate, nu ca acum, când am înțeles să plătim contribuții doar vreo 6,5 milioane de oameni din vreo 20 de milioane

    • #19

      Boss, asta e esența tuturor. Pe 9gag e săptămânal un post care înjură reclamele youtube. Și nu, nu sunt indieni, sunt americani și vest europeni care se plâng. E efectiv penibil. La salariile lor se plâng de așa ceva.

      Și eu am ăla de family și am dat la jumate din neam și e ok.

      Mi se pare extrem de penibil cum așteaptă ei gratis. Serverele costă, banda costă. Doar scheletul tehnic e imens. Apoi ce să zicem de crearea de conținut efectiv care e altceva.

      N-am înțeles de ce dar e ceva ce ține de cum
      percepem valoarea. Doar pentru că te uiți la un clip cu pisici lumea se așteaptă să fie gratis.

  7. #20

    Platesc Netflix si Amazon Prime, ultimul nu atat pentru filme ci pentru faptul ca imi vin pachetele de pe o zi pe alta sau chiar in aceeasi zi daca fac comanda pana in 10 dimineata, Youtube family pentru mine si soț, inainte aveam doar eu, dar nu m-a rabdat inima sa-l vad cum sufera in tacere cu reclamele alea.

  8. #21

    Yt premium 26 lei abonament individual. Cei mai bine cheltuiți bani pe conținut. In banii ăștia este inclus accesul la yt music. Nu mai e nevoie de Spotify sau alte servicii auxiliare.
    Doar faptul că merge în fundal și nu mai am reclame pentru mine e comoară.
    Restul nu mă interesează. Amin
    Pentru Netflix există făcut poștă un cont cu 4 utilizatori. La fel la HBO go. Cu nici 50 de lei pe lună am acces conținut la 3 servicii. Totul este să vrea.
    Ce înseamnă 50 lei? 2 pizza proaste, 2 pachete de țigări.
    A, nu zic că nu am mai piratat cate un film sau un serial pe care nu îl găsesc pe România pe considerentul țării papuașe. In rest nu. Nu e nevoie. La fel cu Windows. Strângi din buci pentru 50 de lei o licență? Atunci instalează Linux sau nu meriti sa ai calculator.

  9. #22

    Câteva impresii ca utilizator… HBO Go e gratis dacă ai de la providerul de cablu pachet HBO. Te loghezi cu userul de la contractul de cablu TV.

    “Absolut toate filmele posibile pe care ți le-ai dori” e mult spus. Dacă ai poftă de un film clasic, sau un documentar altceva decât despre Hitler sau animale exotice, nu există. Folosesc Netflix, HBO Go și Curiosity, iar oferta este destul de slabă calitativ în ciuda numărului mare de filme. Și limitată în timp, dacă nu ai apucat să vezi un film până l-au scos de pe platformă, știi ce a zis dl Johannis, da?

    Am păstrat la urmă cireașa de pe tort: motoarele de căutare, mizerabile. La Netflix sunt culmea spamului, zici că e eMAG când umple Google pe fiecare cuvânt din dicționar. Da, știm că tu cauți filmul ăsta, ia de aici titlul lui, dar atât, dacă vrei să vezi ceva bagă un ochi la alte zeci de filme fără legătură.

  10. #23

    Hbo Go e chiar ok dupa ultimul update,s-au schimbat cateva chestii cel putin pe iOS,sa incerci.
    Primevideo in romana canci.

  11. #24

    Tocmai am renunțat la Spotify pentru YT Premium. E oribilă aplicația. La Spotify dădeam Like la orice piesă voiam și o aveam în playlist. Aici trebuie să-mi fac playlist separat, că-n Likes am tot felul de chestii de pe cont, care conțin niscaiva muzică sau nume de piesă și nu e. Ce am observat și mi se pare ciudat: pe telefon apare 9.99€, iar pe pc apare cu 26 de lei. Idk why… Anywho, momentan îmi place, pentru că Spotify era limitat, nu găseai orice piesă voiai.

    • #25

      Pe iOS se mai adaugă comisionul Apple, de 30%.

    • #26

      Chiar că ești dumy.

      Și pe Google Play (Android) comisionul este tot de 30%. Pe web nu plătești comisionul celor de la Apple / Google.

  12. #27

    Eu aveam youtube music inca de pe vremea google music. Diferenta pana la youtube premium era de 4 lei/luna. Dupa ce mi s-a acrit de reclame la pariuri si pacanele, am trecut la premium. Cea mai buna investitie.

  13. #28

    Plm daca esti de pe PC si nu ti le blocheaza adblock-ul pe toate, de cele ramase care nu au buton de skip poti sa scapi doar printr-un refresh, niciodata nu am stiut de ce atat planset pentru reclame… intr-adevar mi se ridica parul pe spate de la reclama aia cu Smiley in care vorbeste in soapta gen ASMR si ma enerveaza si aia cu skip this add just like you skipped pe mortii matii dar in rest mi se pare o non problema.

    Spotify si Apple Music sunt pentru oamenii care ori asculta doar muzica in engleza, ori pentru cei ramasi in timp care asculta doar un singur gen muzical si aceleasi 50 de melodii pe repeat de vreo 30 de ani … sunt mii de melodii pe care le am in playlist-uri pe youtube si care nu exista pe spotify si astea, si nu obscuritati, melodii cu zeci de milioane de vizualizari pe youtube dar din afara anglosferei, tehno-uri, house-uri, pop si rap de prin balcani, rusesti, turcesti, arabesti etc. de-abia de vreo 2-3 ani au inceput si restul lumii sa isi adauge muzica si pe Spotify sau Apple, dar nu vor fi niciodata la nivelul Youtube.

  14. #30

    Sa te f…! De cand sunt pe premium sunt foarte fericit. Si vii tu sa ii iei la p..a pe astia de stau pe free. Pai daca trece masa critica pe premium imi e ca fac astia cine stie ce servicu vip cu pret dublu si incep sa apara reclamele pe premium!
    Serifule te rog io, nu mai vorbi de yt! Mai ales ca s-a mai desteptat si algoritmul yt music si chiar nu mai am nevoie de spotify. Mai tineam pentru podcasturi pana am realizat ca le pot asculta si de pe yt cu telefonul inchis!

    CETIN MINTE! YOUTUBE PREMIUM NU E BUN! NU LUATI YOUTUBE PREMIUM!

  15. #31

    “ardeleni care își agață chloții în lustrele hotelurilor de lux” nu cred ca ai vreun text ” moralizator ” in care sa nu faci trimitere la ardeleni, de parca ei ar fi tot ce e mai rau in ce priveste aceasta cloaca numita poporul român. Din experienta mea de viata aproape egala ca vârsta cu a ta, pot sa iţi spun ca cele mai multe lepădături vin din sud si moldova pulii, mai mulți căcaţi ca la voi in bucuresti pe m2 nu cred ca sunt. Aşa ca mai slabeste-ne pe noi ardelenii ca nu s-a inventat bunul simţ si civilizația acolo la voi!

  16. Cumpărat youtube family cu vpn din India, 2,16 eur /luna. Desigur ca sugestiile și listele nu sunt orientate pe țară, doar ca acolo abonamentul e mai ieftin.
    Întreb soția dacă vrea sa join. Întreb copilele. Întreb flăcăul. Nimic, nici unul. Naiba sa ma ia, ca nu ii înțeleg…

    • #36

      Aualeu cum ai zis, nici n-ai respirat, ce să-i faci uite așa niste vorbe aruncate dezbina romanii, mă refer la aia cu chiloții pe lustra.

  17. E ceva de capul Rakuten? Că e cam singurul pe care nu îl am 😀

    • #38

      habar nu am, sunt la fel de interesar

    • #39

      Probabil in pret se resimte si reclama pe care au platit-o ani la rand pe tricourile Barcelonei…

    • #40

      Did i said something wrong in my first comment here? Îmi cer sincer scuze. Nu se va mai repeta.

  18. #41

    La YouTube cred că deranjează mai mult că te forțează să faci upgrade de nervi, nu că îți oferă ceva mai bun.
    Parcă Apple a primit o amendă maricică din cauza faptului că încetinea device-urile vechi, forțându-te să iei un telefon nou.

  19. #42

    eu platesc la wikipedia – nu sume uriase, dar constant.

    • #43

      Nu știu ce zici tu acolo și ce meserii au cititorii lui Vali, dar am impresia că generalizezi în funcție de experiențe personale.
      Eu, de exemplu, am altfel de experiențe și trăiesc cu/printre persoane care câștigă (mai toți) peste 1500 euro lunar și rup pe genunchi YouTube, ticktock, Netflix, aplicații și joculețe care le mănâncă zilnic câteva ore. Unii angajați, alții freelanceri, dar cu toții având prea mult timp de ars pe prostioare online.

    • #44

      Sunt si filme vechi gratis full pe wikipedia.

  20. #45

    Youtube premium mi-am luat cand a inceput adblocku sa dea rateuri, de atunci il folosesc si pe telefon.
    Cu serviciile de streaming am 2 probleme:
    1. Dupa succesul netflix au inceput sa le curga tuturor balele dupa banii din streaming si fiecare companie si-a facut serviciul ei. Idiotii n-au inteles ca netflix era convenabil pentru ca ai totul intr-un loc. Era o gluma pe internet ca in curand un “destept” va face un bundle cu serivcii de streaming si va reinventa cable TV
    2. Serialele “ongoing” sunt difuzate acolo la luni de zile dupa ce apar la TV pentru ca betmen, nu toate dar majoritatea asa sunt. La filme nici nu are sens, acum cu covidu vad ca unii s-au mai desteptat si fac releasuri online.
    Din pacate majoritatea oamenilor din industria cinematografica/TV inca sunt blocati la nivelul anilor 90 si nu au prins care-i ideea cu onlineul, industria muzicala s-a adaptat si au descoperit ca se pot face bani.
    Nu vreau sa am 5 aplicatii pentru ca ma uit la 5 seriale si directorii de la companiile producatoare fiecare a vrut serviciul lui de streaming, pana le vine mintea la cap Plex + radarr/sonarr + transmission.

  21. Platesc Netflix, HBO, YT, F1TV si Amazon Prime, dar am si cont premium pe real debrid, care acopera restul. Nu mai poti sa folosesti Kodi free dupa ce vei folosi o data RD premium.

  22. #47

    Eu platesc yt premium doar ca sa pot asculta chestii in masina si mi se pare un muism infinit ca pe premium nu gasesc chestii care sunt pe yt normal. N-ai cum.

    • #48

      stai, ce??

    • #49

      Probabil se refera la youtube music vs youtube. Pe youtube music nu gasesti toate melodiile care sunt pe youtube pentru ca…. motive

    • #50

      Si eu sunt curios despre problema asta, este posibil sa existe un tip de fisier audio care sa nu fie compatibil cum trebuie, este foarte aleator si cu siguranta nu cred ca este facut dinadins de uploaderi, poti avea pe un canal 50 de melodii, 49 sa mearga si pe music si pe una singura sa n-o gasesti in aplicatia music sau sa dea eroare daca esti pe browser si pui music. in fata link-ului.

    • #51

      da ma nu sunt podcasturile spre exemplu. Dar le poti asculta linistit din yt fara a avea ecranul deschis. In rest va urez mult succes sa gasiti pe spotify muzica din concerte live gen Bee Gees.

    • #52

      @Doru Vlad problema e de bitrate, ca una e sa faci stream la audio si alta e sa faci la video. Daca ai chestii cu video cand ajungi prin zone unde ai doar 3G risti sa ramai pe silent.

  23. #53

    Pe mine mă deranjează un pic că bagă reclame in timpul clipurilor și le întrerup deampulea. Dacă mă deranja mai mult, plăteam premium, dar mi se părea mai ok să pună reclame doar la început și sfârșit, mi se pare cam nasol să îți asociezi brandul cu o experiență frustrantă de a întrerupe ceva.

    • @Perkele, din ce stiam mai demult Youtube iti punea reclamele automat doar la inceputul si la sfarsitul videoclipului. Respectivul canal e responsabil daca isi pune reclame si pe parcursul lui. Nu stiu daca intre timp s-o fi schimbat politica asta.

    • #55

      S-a schimbat, se plângea Rick Beato că dacă pune muzică sub copyright, chiar dacă o cântă el cât de cât aproape de original, sar casele de discuri cu reclame pe clipul lui, care e și demonetizat și nu are control unde să pună reclamele sau cate să fie. Iar asta e doar un caz.

  24. #56

    esti raut, chiar e caterinca “imi place sa mananc” 🙁

  25. #57

    La partea cu pretul sunt perfect de acord, nu-i mult, mai ales daca folosesti frecvent produsul sau serviciul respectiv, indiferent ce e si ce face.

    Pe de alta parte, nu sunt de acord cu reclamele intruzive. Internetul (si YT) au capatat atata avant pentru ca la TV baga reclame (de multe ori, in momente-cheie). E drept ca in cazul din articol, plata unui abonament elimina reclamele, deci banii sunt mai bine investiti decat in cablu/ antena/ furculita, unde platesti si tot ti se baga reclame. Dar cand ai acces la ambele si primesti acelasi lucru, nu mai e asa mare smecherie (+ cablul poate fi mai ieftin decat un abonament la YT, in functie de pachet).

    Personal, folosesc rar YT, in general din browser, unde sunt deja puse blockere, nu de pe telefon (desi am si acolo browsere cu adblockere, pentru YT folosesc Opera Mini pe Android). Adica unii oameni pur si simplu vor sa vada/ asculte ceva ocazional, poate ti-a trimis cineva un link si vrei sa vezi ce e si sa-i raspunzi repede, sa discutati pe marginea lui, sa radeti de el, sa-i dai feedback, etc., dar platforma-ti tufleste 10+ secunde de reclame la un clip cu pisici de cateva minute… Imi piere tot cheful si curiozitatea pana se termina rahatul ala de reclama, nu mai am chef de niciun clip. Il inchid si-l vad mai incolo… daca-mi mai amintesc. Alt exemplu de groaza: asculti ceva chillout, incepi sa motzai, cand ti-e lumea mai draga te zguduie o reclama zgomotoasa. Nu.

    Asa cum pe bloguri, site-uri de stiri sau de alt continut scris se pot pune advertoriale, link-uri afiliate si bannere (chiar si simultan), fara sa “dizrupa” articolul, sa acopere tot ecranul timp de 5+ secunde, sa intrerupa articolul cu un ecran intreg de reclama (sau si mai rau, sa fie un banner lat 100% si lung cat 10 secunde de scroll/ swipe), tot asa se poate si pe video.

    In locul reclamelor intruzive, mi se par de bun simt:
    – banner in josul clipului
    – advertorial in cadrul clipului
    – annotations cu link-uri catre produse, sponsori, etc.
    – multumiri sponsorilor in cadrul clipului (verbal sau in scris)
    – sigla sau plasare de produs in cadrul clipului
    – reclame intre clipurile dintr-un playlist/ mix/ autoplay.

    TL;DR la cele de mai sus: continutul blocat / conditionat de reclame nu e ok.

    Un punct in plus pentru Youtube fata de Spotify, care are un produs in continuare functional chiar si in varianta gratis. Spotify free e atat de lipsit de functii, incat mai bine dai pe radio.

    La partea cu filmele iar sunt de acord ca suma totala nu e mare, dar ideea de a-ti face cont pe 2+ platforme e tare trista. Nu intram in discutii despre consumerism, capitalism, cultura, cinefilie, etc., dar mi-as dori sa se uneasca toti si sa-si faca o singura platforma, chit ca-i mai scumpa. Dar sunt multe platforme ca s-au calicit si vor sa-si pastreze toti banii. Am Netflix si HBO – in mod poate ironic, unele productii se gasesc pe ambele – dar nu sunt de acord ca fiecare firma de productie sau distributie trebuie ea neaparat sa-si faca propria platforma de streaming, ca-i tzatzaie bumbu’ si intra-n sevraj daca-i inchiriaza altei platforme drepturile de difuzare online. Disney si-a tras desenele si serialele de pe astea doua platforme, ca sa-si faca serviciu separat (s-a mai gasit Star Wars intr-o vreme pe Netflix, nu stiu daca mai e acolo). Deci nu zic de bani, dar practica in sine e cel putin perversa, iar daca ii platim pe toti, vor crede ca fac bine ce fac (ca, uite: fac bani, deci merge treaba). Cam ca toti miticii care-si deschid cafenea, frizerie si patiserie, ca sa fie si ei afaceristi. Astept in curand WB, Fox si multi altii sa-si faca si ei platformele lor si sa ceara bani separat. Nu, frate. Sa ajunga la o intelegere cu o platforma existenta mai mare si gata.

    Subiect de discutie, revenind la YT: cei care fac bani din monetizarea clipurilor n-au aparut ieri. Au existat utilizatori si “incarcatori de continut” de foarte multa vreme, dinaintea reclamelor astora. Aia cum faceau bani fara sa bage reclame intruzive? Ca nu s-or fi retras/ reprofilat toti din vremurile alea.

  26. 2.99 Euro pentru Amazon Prime (chestia aia pentru livrare gratuita). Include si Prime Video.

    • #59

      in romania nu avem amazon, olandez sarac ce esti:)))

    • pai baga un VPN de Olanda si fa-ti abonament Prime. Practic reduci costul la 50%.

      Off-topic: ma enerveaza cum toate magazinele si-au facut abonament lunar pentru beneficii precum livrare gratuita. Urmeaza ca unele produse sa nu fie disponibile decat membrilor. Mark my words.

    • #61

      am primevideo de romania, mi se pare prea ieftin

  27. #62

    Folosesc ocazional YT și n-am o problema cu reclamele. Mai ales când ii recomand unui vecin un anumit vin (fără sa am vreun telefon / device în preajma) iar peste 10′ reclamele încep sa fie despre sortimente de vin, distribuitori de vin sau chestii similare.

  28. atat ca nu e chiar asa la streaming. In momentul in care o sa aiba fiecare mare jucator streamul lui personal si propriu o sa ai niste variante sau o sa te intorci la torent.
    Varianta e: platesti lunar doar ce folosesti. Luna asta ai un serial pe netflix? Bun, platesti netflix. Nu are rost sa dai si amazon si disnei si hbo.
    Dar, deja vezi problema? Cand erau doar 2-3 mari aia era, le plateai pe toate sau doar pe unu si era comod. Nici macar nu mai contau banii.
    Dar…Cand ai 10, toate in 5-10E deja se duce spre 100e.
    Mai ai un spotify, un audiobook, un vpn un cacat…ai dat 150e numa pe cacaturi de entertainment.
    Moment in care realizezi ca is bani dati degeaba deci iti bagi pl.

  29. La cât am piratat în copilărie, m-aș simți vinovată acum să mai fac asta, ba chiar simt nevoia să plătesc extra doar ca să-mi iau revanșa pentru istoric. Plus că mi se pare mai mare durerea de cap să eviți să consumi conținut legal decât să plătești – timpul meu a ajuns să fie mai prețios și prefer să plătesc direct.
    Avem așa în familie:
    – Spotify: 4.99 Euro / lună.
    – Netflix: 7.99 Euro / lună.
    – Audible (Amazon): 7.99 lire / lună.
    – HBO Go – inclus la Digi. Da, nu e cea mai prietenoasă aplicație, dar merită pentru serialele lor vechi. Netflix îmi cauzează uneori FOMO / decision paralysis: are prea multe opțiuni, timpul meu e limitat, am impresia că aleg prost la ce să mă uit și că aș fi putut alege altceva, și atunci mai bine mă duc spre ce știu sigur că-mi place, chiar dacă am mai tot revăzut.
    – YouTube-ul – nu mă deranjau neapărat reclamele, dar mă călca pe nervi faptul că uneori dădeam peste unele lungi de 60 de minute.
    – Tot legate de consumul de conținut, mai plătesc abonamente anuale la Feedly și Pocket: primul e RSS Reader (fiindcă urăsc feedurile de social media și vreau să consum conținutul atunci când e publicat de un blogger, nu când vrea algoritmul să-mi arate ceva / când îmi amintesc eu să intru din browser), al doilea e pt managementul conținutului (acolo salvez articolele pe care vreau să le citesc ulterior).

  30. #65

    Problema mea e alta: platesc netflix, prime … dar parca tot pe google play sunt filme mai misto.

  31. #66

    Am legal YT premium și Apple music.

    Piratez tot ce înseamnă conținut vizual, tho – mă uit la chestii de pe netflix, hulu, prime, hbo go și chiar peacock, cred, mai nou. Plus filme pe care nu le găsesc pe platformele de streaming…

  32. #67

    Atâta timp cât YouTube demonetizează clipuri și canale la modul discreționar, fara o logică, fara sens, sau doar pentru că abordează subiecte sensibile (exemplu: primul și al doilea război mondial sau istorie în general) nu merita un leu. Și înainte să îmi spuneți sa nu mai folosesc, as face-o mâine, dar nu există alternativă. Bine, există și se numește vanced. Mai bine dai bani pe patreon creatorilor de conținut direct.

    • #68

      Da, e incredibil cum sunt haituite canalele de istorie pe toate platformele in afara de twitter. In special cele despre WW2. Zau, aproape iti vine sa te gandesti ca vor sa ascunda ceva.

      Bine ca toti circarii si comediantii sunt promovati la greu de algoritme, indobitocirea populatiei ftw

  33. #69

    Dupa ce ca Google fura date la greu de oriunde apuca, sa le mai si dau acum bani pentru Youtube?! No way… eu platesc Netflix (abonamentul cel mai scum, ca mai dau si parintilor/socrilor uz gratuit) plus Deezer 5 euro pe luna ca deh, e mai frumos decat sa piratezi muzica 🙂 .

    Si la cat timp am, am suficient continut… nu-mi dau seama cum ai putea sa ai n-spe abonamente la servicii de streaming si sa mai ai timp si de-o bere (bine, nu ca se intampla asta acum) cu prietenii, sa citesti o carte, sa urmezi un hobby (nu stiu, pictezi, canti, orice o fi).

  34. #70

    Aceeași fază nu înțeleg nici cu Facebook și datele personale.

    Nu întreg, cineva i-a pus să își facă profil, să își încarce pozele acolo? Nu pot comunica fără facebook? Nu mai există telefon, sms, etc?

    Nu înțeleg de unde pretențiile astea de privacy?

    Și aia cu fakenews la fel. Ce treabă are o companie privată să reglementeze ce e adevărat și ce nu? Zuckerberg avea dreptate la faza asta. Acum o va face și iar aceeași guvernanți care i-a obligat să o facă vor comenta când se cenzurează ceva ce nu le convine. Pentru că azi adevărul oricum e relativ, veșnic va ieși cineva nemulțumit.

    Pretențiile astea le am de la TVR pentru că plătim toată țara abonament la el și trăiesc din banii ăia plus bugetul de stat. Dar nu de la o companie privată.

    Cumva undeva ceva s-a întâmplat. E ca și cum as merge eu la ABC-ul de la colț nervos că de ce vinde doar pepsi și nu cola. Sau că nu îmi convine cum e marfa aranjată pe raft. Eu vin de bună voie, nu plătesc nimic, dar am pretenții cum ar trebui să fie lucrurile.

    Și asta nu e doar la romani, e ceva universal.

  35. #71

    Azi iei abonament la youtube maine te trezesti ca iti cumperi licenta la WinRaR.. E o panta periculoasa!!!

  36. #73

    Absolut adevarat articolul – serviciile de streaming sunt accesibile si utile. Am invatat mai mult de la StartTek-ul lui Neil DeGasse decat in 12 ani de scoala si liceu, sunt pe Wikipedia zilnic inclusiv pentru documentarea legata de munca, in fiecare seara la filme pe YoutubeTV sau Netflix. Mi se pare normal sa platesc un pret decent pentru serviciile pe care le folosesc.
    Dar, pe de alta parte…
    Vreau sa fac un maraton Harry Potter. Al treilea film si urmatoarele sunt gratis in abonament, primele doua sunt cu bani. Le platesc, il vad si pe al treilea, brusc al patrulea nu mai e inclus. OK, mergem mai departe, vedem 5, hop 6 e la pret dublu. Si dau doar un exemplu, situatia e generala.
    Caut 2-3 zile sa vad daca anumite filme sunt disponibile, 4$. A patra zi s-au facut 2$, poate ma convinge platforma. OK fie, inchiriem, urmatorul din serie sau gen se face 6$.
    Cele mai multe filme pe Netflix sunt niste obosiciuni sau serialele lor, cauti saptamani intregi ceva vazubil, cu actorii care iti plac – da, platforma e pentru o anumita categorie de oameni. Pe Youtube TV tot ce vrei sa vezi e in Upcoming, maine de la 12:00, si maine se face peste 3 zile si tot asa. Si nu vorbim de filme recente, ci lucruri din 90-2000, incerc sa vad Rambo din aprilie! Pe Prime numai filme din ’60 si ’70, acum si in format color.

    Asa ca vrei nu vrei, tot de pe torente ajungi sa te documentezi. Sa traiasca Plex

    • #74

      pe mine CACATUL asta ma omoara, pe amazon. si mai e una, cu filmele, ma uit de vreo 3 ori dupa ele, 2.99. cand sa il inchiriez, dupa o saptamana, 5 euro. dar mai dutenmortiimatii

  37. Noi ăștia din UK ne-o luam la mumu:
    Văzusem ceva prin comentarii despre Amazon Prime in Olanda 2.99 Euro, in UK e £7.99.
    YT Premium pentru familie (maxim 5 membri) – £22.99
    YT Premium – £15.99

    Chiar și cu premium am blocate unele melodii din Rromania sau alte tari din cauza licențelor…

    • #76

      uk si germnia ssunt niste cazuri de isterie. si amazon prime e cat china si absolut orice e mai scump.

    • Amazon abia a venit in Olanda (anul trecut, parca). Poate de asta e asa ieftin

  38. #78

    Netflix, 50 lei lunar.
    HBO, 20 lei lunar.
    Prime nu m-a tentat încă, o să fac niște săpături.
    Mai plătește nevasta Spotify, îi place, vreo 20 lei și acolo. De mine nu s-a prins. Nici YouTube, preferam Google Play Music. Plus că nu am nevoie de el la modul la care să fie nevoie de plată.
    Ce mai plătesc? Subscripția de Xbox, ba cumpăr și jocuri, majoritatea colecției mele e cumpărată. Mai cumpăr și câte ceva de pe Steam (addonurile de Euro și American Truck).
    Ca software, ce folosesc este fie free, fie cumpărat dacă am nevoie, și aici mă refer și la laptop și la telefon. Pe telefon am playerul și launcherul de care mă folosesc de ceva ani de zile, sunt cumpărate.
    Yup, pentru mine vremurile pirateriei sunt departe, nici nu mai știu când m-am despărțit de ele.
    Și sunt departe de a avea banii pe care îi au unii dintre cei pe care-i mai văd și eu că sunt în continuare pe dinafară în materie de licențe și cheltuit pe micile plăceri.

  39. #79

    am avut YT premium, family plan, vreo 2 ani, pana a aparut Spotify in Ro.
    Ma enerva algoritmul de repetare a pieselor, cand puneam cate ceva: dupa 2-3 melodii imi reia piesele vechi, pe cand cel de pe Spotify da piese similare. Mai iau de pe torenti, cate un film, dar mult mai rar. Platesc Netflix si Spotify. Am platit HBO la Digi, dar m-am enervat si am anulat, pentru ca nesimtitii iti dau si HBO Go doar daca ai si internet de la ei. Acum m-am mutat la casa si nu au infrastructura, as vrea net si cablu de la ei, dar ei vrea sa le platesc eu inainte, reteaua de vreo cateva sute de metri pana la mine.

  40. #81

    Si cind te gindesti ca mai acum doua zile cineva se batea cu caramida in piept ca nu arunca cu banii pe geam pentru o viza americana, dar cotizeaza voios la Bezos, Zucc and friends… Exact cum a zis coana Jupineasa: iti iei o plasma de 2 metri diagonala si vezi Goden Gate in slapi lingind o bere…

  41. #83

    Audio/video YT Premium, Netflix, HBO Go, Prime Video, Eurosport Player, Curiosity Stream + Nebula. Nu am Spotify, nu am Voyo.

    Pe partea de text nu am nimic, mă gândeam la Audible, dar nu cred că am răbdare să ascult pe cineva citind, iar Scribd pare cam scump și nu tocmai legal (nu am nimic împotriva contentului piratat, dar aici vorbim de altceva).

    Ca jocuri, de când cu Steam nu mai piratez, și apreciez faptul că aproape toate jocurile merg în Linux, unele nativ, altele prin Proton.

  42. #84

    Ok, care stiti cum e treaba cu Yt family? Cer aia buletinele sau de unde stiu ca locuim la aceeasi adresa? Nu de alta dar apare Firea pe toate reclamele + aia de la PNL, sunt peste tot in online, smart TV.

    • #85

      nu cer nimic. trebuie sa ai definita familia in contul de google si atat

  43. #86

    Am Netflix, YouTube premium, Spotify, prime video, vpn pentru streaming si hbo go. Cred că cele care merită cel mai mult sunt YouTube și Netflix la cat le folosesc.
    Prime video merita doar cu vpn de sua unde ai mult mai multe filme, chiar și pe Netflix sunt câteva filme inexistente in Europa sau care apar după 1-2 ani.

  44. #87

    mai nou, Youtube Premium este gratuit in primele 3 luni.

  45. #88

    Tot furt si smecherie e si deducerea TVA-ului pentru IPAD-ul pe care ai declarat ca e cadou pentru sotie, deci e folosit in interes personal nu de business.

    • #89

      da da, sigur. doar ca sotia il foloseste la munca, fiind partener in firma si castigand bani cu el. cata micime sufleteasca, bro, sunteti incredibil de penibili in groapa ai mica de unde va impiedicati sa iesiti reciproc

    • #90

      Serj, nu te mai obosi, ne-am despartit amiabil, tu intr-o parte, eu in alta.

    • #91

      Stai asa, dar atunci cand platesti taxe la stat si statul isi face vile din banii tai, nu tot furt si smecherie se cheama?
      Cand Adobe iti ia 400 de euro in plus pe an la cloud, doar pentru ca nu bifezi ca esti student, pe ACELEASI fucking servicii, nu tot furt si smecherie se cheama?
      Pai pe tine te inseala nevasta si tu ii cumperi flori?

      Buna asta.

  46. #92

    Ma sunase acum vreo 10 ani popa de la biserica unde mergeam, pastor neoprotestant, om fain cu studii in state sa ii fac rost de o aplicatie ( ceva gen corel, office nu imi amintesc ce doar stiu ca era o suma frumusice …) “de pe torente”… :)))… desi trageam la greu ( doar filme )….i-am raspuns sec ca nu ma ocup cu asa ceva….nu de afisaj, doar de greatza….

  47. #93

    Bre, io am o problema cu serviciile astea “de streaming” din simplul motiv ca asa cum a spus ceva mai sus, nu ramane nimic dupa banii aia.
    De-aia, desi exista abonament la Netflix, ce merita se achizitioneaza de la bibliotecile de specialitate si ramane pe hard doar pentru ca:

    1. Cumparatul de DVD/Bluray s-a dus pe plula de cand cu streaming

    2. Vreau sa stiu eu ca peste cinci ani pot sa revad chestia aia sau s-o arat copiilor pentru ca eu asa decid nu pentru ca a disparut de pe Netflix pentru ca Alba ca Zapada nu era destul de hispanica si Pro-LGBT.

    3. Poate uneori nu am internet. Daca ma mananca leg un proiector la generatorul din portbagaj si fac cinema in codru, sa vada si animalele padurii doua episoade din Friends.

    But then…eu sunt ala care downloadeaza tutoriale de facut pastrama de pe youtube, nu sunt chiar poster boy pentru normalitate…..

  48. 39 de lei un abonament family la youtube

    la mine e 80?

  49. #96

    boss, scuze ca scriu asa, ca bleanda: care-i diferenta intre yt premium si yt music? premium o include music? care o fi faza? scuze de deranj. oferta cu afumatoarea ramane valabila :).