Un expert medical va întocmi un raport în cazul bebeluşului declarat mort la naştere la Maternitatea ”Elena Doamna” din Iaşi, a stabilit, joi, Comisia de malpraxis, acesta urmând să fie plătit, potrivit legislaţiei, de către părinţii copilului, onorariul fiind cuprins între 2.000 şi 4.000 de lei.
Mi se pare perfect logic. Dacă ai suspiciunea că medicul ți-a omorât copilul sau pe cineva de familie, pune mâna și plătește un expert, coleg de-al nostru, care să verifice.
Înțeleg nevoia de imunitate a medicilor și că nu sunt roboți. Dar în cazul greșelilor flagrante, atunci când există suspiciuni bine întemeiate, mi se pare cel puțin absurd să pui victima să își plătească propria verificare a morții.
Practic, dacă nu ai bani, orice crimă devine ușor justificabilă și absolut fără nici un fel de urmări. E suficient să fii medic și cu acces la medicație ușor mortală.
Cine mai stă să verifice?
În cazul în care sunteți curioși, cam la nivelul ăsta se discută în medicina românească.
Și da, sunt atât de pornit pentru că am trecut prin EXACT aceleași lucruri și nu, nu am avut de unde să dau, la vremea respectivă, 1000 de euro să îl verifice pe medicul care mi-a spus că morfologia fetală e în regulă, iar mama cu copilul se dezvoltă perfect, așteptați nașterea, doar că copilul era…
NOU
Pai, ce dzo sa vrei mai mult? Service de Rolls cu pret de Trabant? Adica, sincer, ce calificare/selectie/plata au medicii respectivi? Top 10% worldwide? Top 30% worldwide? Top X..? Nu. Atunci? Ce dracu sa vrei? Nu ca ‘e bine’ sau ceva. Dar nu e nici de mirare. De unde nu e.. etc.
NOU
Și deci… ce dracu să mai vrei, nu? Dacă au bani puțini lasă-i să se joace cu viețile noastre și ale familiilor noastre, nu? Că parcă situația cu medicii prost plătiți de la noi nu e de zeci de ani și nu știe orice student de medicină care se înscrie la facultatea respectivă! Cu logica asta….
Pana mea, pe bani puțini sau mulți, cât timp tu accepți să rămâi la un job îți faci treaba cum trebuie nu te răzbuni pe clienți, pacienți, calitatea muncii prestate pentru că tu ești bou și nu îți găsești un job mai bun!
NOU
E bine ca avem bani la buget pentru biserici. Restul sa se duca draq.
NOU
Deci acum pe bune, doctorii astia parca au luat-o razna. Am ramas noi cu ei pe cap, ca aia mai buni au plecat in alte tari. E ingrozitoare de urata situatia. Cum au putut sa lase sa moara copilul ala?
NOU
Nu este vorba de medici aici ci de sistemul ăsta împuţit al sănătății din România!
NOU
Medicii care au rămas, puţini ce e drept, sunt adevăraţi vrăjitori în ceea ce priveşte responsabilitatea şi jongleria zilnică pentrui a putea ajuta oameni.
Jonglerie cu documente cu acte şi cu încadrări în bugete cu care nici măcar un amărât de măturător de stradă nu s-ar încumenta să “plece la serviciu”.
Sigur, sunt şi excepţii de la regulă. Aceste excepţii trebuie “atacate” şi “eliminate” din sistem.
Crede-mă, vorbesc din “interior”…
Restu-i doar praf spulberat de vânt. De orice natură ar fi el.
NOU
Ieri de dimineata vorbeai despre doamna aia care face reclamatii aiurea si propuneai retragerea dreptului de a mai reclama. Iata ca oamenii astia au gasit din oficiu o solutie, ca doar nu o sa stea sa se ocupe de toti nebunii care sunt ei convinsi ca au un caz de malpraxis pe banii statului. Na, oamenii ar putea sa salveze vieti intre timp, nu sa faca anchete.
Lasand la o parte observatia despre bipolaritatea acestui blog in ultimele 24 de ore, eu numai povesti de groaza am auzit in ultimul timp cu nasterile in Romania. Si nu doar la stat, si in reteaua privata. Cand o sa imi vina timpul, o sa nasc frumos, la umbra unui stejar.
NOU
sper sincer ca glumesti cand o compari pe dementa aia cu parintii unui copil mort.
NOU
tu esti altfel, una este reclamatia si alta este ancheta. daca nu maninci aceeasi piine nu te mai uita la altul in sacosa bai nene ca te faci de ris.
NOU
wow. much retard
NOU
“Doamna aia” era bolnava psihic. Despre ce vorbim? “Oamenii ar putea sa salveze vieti intre timp” sau sa mai omoare cativa bebelusi.
NOU
Da, Arhi, glumeam. Normal ca sunt cazuri separate, ambele totusi cu dramatismul lor, insa in cazul de fata exista macar o banuiala fondata ca sistemul public s-ar face vinovat de situatie (ca daca ancheta nu e, nu putem fi siguri). Prima parte a comentariului meu este ironica, dar e si o manifestare si a dezacordului meu total fata de solutia propusa de tine in problema reclamantei.
A doua parte nu e ironica, ma gandesc serios sa nasc sub copac, Rebreanu-style, cu o oaie langa mine care sa molfaie cordonul ombilical, m-as simti la fel de in siguranta ca in spital, doar ca ar fi mai curat in aer liber.
NOU
Doctori competenti au ramas putini.
Sa mergi la un spital la noi e ca o loterie. Ai 50% sanse sa nu aiba doctorul ” inspiratie divina”…..
NOU
De câte ori ai apelat la medicina de spital din sistemul de stat în ultimii, să zicem 4-6 ani? Mă refer la medicina de urgenţă, chirurgie reparatorie, neonatologie, oncologie, nutriţie şi diabetologie, urologie, dermatologie, cardiologie, ortopedie etc.?
Oamenii aceia (medicii care au ales să practice pe meleaguri autohtone) merită mai mult decât orprobiul public + din cauza a unor elemente extreme, prezentate ca la “ştirile de la ora 5”.
Mergi în spital. Vezi cu ce se confruntă medicii care se zabt pentru sănătatea altor oameni. Trăieşte cu ei o săptămână doar, vezi cu ce vicisitudini şi lipsuri tehnologice, materiale şi umane se luptă şi ce lipsuri au în practicarea medicinei aşa cum e definită în jurământul hipocratic.
Apoi scrie un comment sau un articol şi adună în jurul tău oameni care înţeleg şi vor să lupte, să se implice personal şi cu ajutoare, împreună cu comunitatea pe care o vei aduna în jurul tău, împotriva acestui sistem neomenesc, contabil, de “eficientizare a vieţii omeneşti” exprimat în cifre seci fără conţinut, fără nici o urmă de umanitate, interpretări funcţionale la nivel statistic doar.
Apoi, “count us in”! Hai să facem împreună ceva împotriva nimicniciei, împotriva unor tabele excel cu coloane umplute cu cifre.
Şi nu mă refer doar la plata impozitelor şi taxelor. Ci şi la urmărirea cu responsabilitate civică a utilizării acestor fonduri numai pentru destinaţia pentru care au fost colectate.
NOU
Hyper, am avut de-a face cu spitalele de stat în ultimii 6 ani mai mult decât mi-aş fi dorit. nu pentru mine, slavă Domnului, cât pentru cei apropiaţii mei. am întâlnit şi oameni dedicaţi dar şi medici nepăsători, oameni care n-ar fi trebuit să facă medicina pentru că erau lipsiţi de compasiune. ca de obicei, adevărul e undeva la mijloc. ai dreptate într-un fel. îţi spun dinainte că militez pentru salarii mai mari la cadrele medicale, cu mult mai mari decât sunt în prezent numai că nu eu strâng taxe şi nu fac buigetul ţării. eu doar îmi plătesc taxele. pe de altă parte nu ştiu cum se face că spitalele în sine aruncă banii pe: firme de pază (în loc să plătesc din propriul buget 10 paznici cu salariul minim, plătesc 20 de gealaţi de la o firmă agreată), catering (nu mai renta domnule cantina spitalului, am redus 10 posturi de bucătărese tot cu salariul minim). mentenanţă (ce electrician, instalator sau ce o mai fi nevoie, firma de mentenanţă asigură tot, dar tot), să nu mai vorbesc despre licitaţiile pentru medicamente, de câte ori se întâmplă o fisură în sistem se vede că la aceleaşi condiţii de calitate nu câştigă firma mai ieftină ci ceea care trebuia să câştige. pe urmă trimitem bolnavii să-şi cumpere, dă-i în mă-sa. să mai discut despre fondurile necesare renovării unui spital? să ne amintim de spitalul bagdasar, unde un pat a ajuns să coste de nu ştiu câte ori valoarea de pe piaţă. apropo, scadalul ăsta a murit în faşă. a mai auzit cineva ceva? ca pacient n-am de unde să ştiu toate astea dar voi, cadrele medicale prinse în sistem de ce nu luaţi atitudine?
NOU
@liliana
Tocmai, că luăm. În limita minimă de putere pe care o avem.
Sistemul integrat de manegement care trebuie să reducă cheltuielile operaţionale nu face altceva decât să “citescă” şi să aplice legislaţia în vigoare. Nu poţi să faci nimic în plus că “geana e pe funcţiune”. Reducerile de cheltuieli, atât de necesare se fac – ca în orice sistem lipsit de perspectiva zilei de poimâine, sau de anul viitor, în conformitate cu cea mai nonmanagerială dar aplicabilă regulă de trei simplă. Cea pe care ai şi menţionat-o. Nu până de curând, dacă din secţie îţi pleca o asistentă, ca să poţi să o înlocuieşti, era musai ca încă 5 (CINCI) să fie disponibilizate sau să plece de bună voie. Iar de înlocuit nu puteai “decât” UNA. Pe prima plecată…
Să-ţi mai dau un exemplu. Nu au importanţă numele sau oraşul în care se “întâmplară trebuirle astea”. Cietşte ca pe o nuvelă. Concluziile sunt logice – fără “flotări” – şi de bun simţ, îţi aparţin în totalitate. La un spital mai mărişor – “A fost odată ca niciodată…” – o secţie a avut “cinstea” de a oferi ajutor unei personalităţi locale – nu, nu politice, ci doar să zicem uneia căreia soarta i-a pus în mâini o anumită bunăstare. Persoana respectivă doreşte să întoarcă, cumva, ceva din binele primit, şi prin prisma potenţei financiare şi a experienţei trăite, îşi exprimă dorinţa de a renova şi a dota secţia respectivă cu echipamente, paturi noi, instrumentar, consumabile etc. Meanewhile era în derulare un contract adjudecat legal de o anumită altă companie, care în perioada respectivă – din lipsă de fonduri (decontări greoaie, tergiversări etc.) stagnase mai bine de şase luni în cursul proiectului. Persaona donatoare mai sus menţionată a luat legătura cu reprezentaţii companiei ce era deja adjudecată prin procedee legale şi i-a solicitat ca să îi permită preluarea părţii referitoare la secţia respectivă, în deplinătate cu normele/ planurile impuse de etapa respectivă. Long-short story, nu s-a putut. Nu era permis de lege şi de normele impuse. Aşa că secţia respectivă a mai avut de aşteptat… Nu mai importă cât timp s-a cernut între timp şi cât a durat. Destul după părerea multora. Însă cine a suferit? Cred că-ţi dai seama şi singură.
Referitor la medicamente, decontări pe CAS, lipsa unui minim de consumabile, toate-s rezultatul unui sistem care se doreşte a fi eliminator din start tocmai a acestor nereguli – despre care vorbeşti şi tu, însă birocraţia, dezvoltarea în salturi cu foarte muţi bani a unor elemente… ăhm, elementare de control, plus dezvoltarea haotică a sistemului privat de servicii medicale a generat un prag, greu de depăşit. Pentru pacient în primul rând. Apoi pentru un sistem care şi aşa se clatină pe picioarele-i de lut. Dar şi pentru că orice început este greu şi plin de falii. Nu vreau aici să disculp pe nimeni. Dar nici să arunc cu hahat în ventilator. Lucrurile se vor cimenta la unmoment dat, cu siguranţă.
Însă ceea ce putem să facem este să devenim mai conştienţi de valoarea noastră ca oameni. Pacienţi potenţiali şi medici. Toţi plătitori de taxe CAS.
După câte ştiu pe blogul tău ai o categorie distinctă în referinţa pediatriei. Scrie. Adună alături demersului tău o comunitate. O să scriem şi mai mult şi mai mai mulţi despre subj. Odată şi odată vom putea trece de pragul acesta. Şi atunci poate vom avea posibilitatea să optăm pentru un sistem integrat privat-de stat prin care beneficiile să fie palpabile şi la îndemâna tuturor, asiguraţi privaţi sau la la CAS. Dar orice start, orice trecere de la un sistem la celălalt nu se va face peste noapte. Şi mai ales fără legi organice, clare şi indubitabile. Uneori mă gândesc cum ar fi ca întreg sistemul legislativ aplicabil să poată fi erased (ca un hard-disk) şi rescris din fundaţie corent, simplu şi fără posibilităţi de interpretare. Klar und deutlich, cum ar zice neamţul…
Şi-apăi vom avea vreme şi vom povesti istorii aducându-ne aminte de negura ce a fost. Sau poate nu o să avem ce să mai povestim, căci nu vor mai fi motive. Dar ăsta ar fi un ideal.
NOU
Mie nu mi-e clara chestiunea cu plata medicului expert. Inteleg ca s-a declansat o ancheta, colegiul medicilor s-a autosesizat, etc. De unde pana unde sa plateasca parintii expertul?!?!
NOU
am spus şi la învăţământ că nu am nici o vină eu, ca om, pentru salariile lor. când s-a tăiat 25% din salarii mă aşteptam ca medicii şi cadrele didactice să facă show, să-i văd în stradă, să văd şcoli închise şi spitale asigurând doar urgenţa. nu s-a întâmplat nimic din toate astea şi-atunci? ce vină am eu, simplu contribuabil? sunt meserii unde pe lângă capacitatea de a învăţa mai trebuie şi dedicaţie. treaba asta cu confuzia bătăilor inimii mi se pare puţin aberantă. nu sunt de specialitate dar mă gândesc că sunt două bătăi dstincte. când am născut, acu mult timp nu existau atâtea ecografii şi n-am ştiut sexul copilului până am născut. mi-am întrebat doctoriţa ce crede şi mi-a dat un răspuns de genul “după cum îi bate inimioara zic că e fetiţă” şi fetiţă a fost. cu câteva zile înainte de naştere m-am panicat, cum zic ăştia că era şi mămica respectivă, iar ea, doctoriţa adică, m-a internat ca să stau liniştită. mă vizita de două ori pe zi. naşterea s-a declanşat noaptea iar ea a fost sunată la ora 1.00 şi la 3.00 a fost în spital. spun toate astea ca exemplu de dedicaţie a unui medic tot cu salariu mic. pentru curioşi darul nu a fost sărit din norme şi l-am dat abia când am plecat din spital, pentru că după ce am născut şi a văzut că suntem bine ea nu s-a prea arătat de a trebuit s-o caut ca să-i dau darul. ce s-a întâmplat aici mi se pare groaznic şi revoltător. groznic pentru tinerii respectivi şi revoltător pentru condiţia de medic. medicul care o avea în grijă şi care ar fi trebuit să-i fie alături ar trebui să nu mai aibă dreptul de a profesa. a arătat că nu-i pasă, că nu-şi strică somnul pentru o gravidă şi nu cred că dăţile viitoare va fi altfel.
NOU
Pai cam la fel si cu invatatorii. Au 1200 lei salariul (aia bogati) si vin la munca!! Sa incerce sa ii invete pe unii sa scrie, sa socoteasca…Uite, stii sa scrii! Probabil pentru ca unul a preferat sa vina in clasa sa te invete decat sa iasa in strada sa faca show.
NOU
acum 10 ani (poate mai puţin, dar pe acolo), parcă ţin minte pentru fii-mea era clasa a doua şi a stat acasă, cadrele didactice au făcut 3 săptămâni grevă pentru că nu li se acortda 50% mărirea salariilor. atunci tăriceanu a spus că nu are bani la buget pentru aşa ceva iar băse le-a promis marea cu sarea (şi-a cerut scuze ulterior, sâc) şi şi-au reluat munca. atunci au putut să facă grevă, când li s-a tăiat 25% au tăcut, ce să înţelegem din asta?
NOU
10 ani? Adica LEGEA aceea votata si APROBATA nu se aplica de 10 ani si au iesit in strada o data? Hmmm, ăia ce sa inteleaga din asta? Unii mai batrani ca noi au spus ca daca doi iti spun ca esti beat mai bine te duci sa te culci. Lor li se se spune de zece ani (sper ca e corect ce ai zis cu cei zece ani) ca nu isi vor primi drepturile. Probabil vor iesi in stradă cand nu vor mai avea bani sa isi cumpere nici mizeriile pe care le poti cumpara cu salariul acela.
NOU
nu înţeleg ce nu înţelegi. sindicatele din învăţământ şi medicină ar putea să facă ceva dar nu vor. şi nu vor nici oamenii. cei din învăţământ se mulţumesc cu o ciupeală din comisioanele legate de caiete şi manuale speciale plus meditaţii, că sunt părinţi care fac meditaţii cu copii din primele clase, iar cadrele medicale mai are rost să vorbim? şi da, dacă nu mă înşel sunt 10 ani. dacă nu sunt 10 sunt 8 în mod sigur. fiica mea era în şcoala primară când au făcut ei grevă. anul ăsta a terminat liceul, deci, pe-acolo, şi nu uita, românul e descurcăreţ, decât să apere un principiu mai bine merge la mica ciupeală.
NOU
Lucrurile sunt simple. Profesorii fac meditatii, iar medicii iau spagi. Daca li s-ar verifica veniturile la sange ar trebui sa justifice niscaiva matusi Tamara. De aia nu protesteaza cum trebuie, mai ales liderii sindicali care au case de vacante asa vreo 3-4. Politicienii stiu asta si ca atare cand vin liderii cu jalba in protap scot asta cu averile pe masa. Si uite asa se pune batista pe tambal.
NOU
Liliana, vad ca ai o fire cam razboinica. Daca iesi in strada de fiecare data cum spui tu, rezolvi ce? Ca sa rezum, solutia la fiecare dintre problemele pe care le semnalezi: mii de lei/euro/dolari. Mii de lei/euro/dolari, cu atat ar trebui sa cotizeze fiecare dintre noi la aceste servicii ca sa fie de calitate-vezi tarile dezvoltate. Contribui cu atat? Cand vei realiza ca ceea ce spun este corect, vei iesi in strada sa ceri sa ai salariul astfel incat sa iti poti permite acest lucru? Sa cotizezi cu atat? Cred ca nu. Poate ca unii dintre noi isi permit ce spun eu aici dar, foarte putini.
NOU
Uitandu-ma la comenyarii observ ca Am divagat de la articolul lui Arhi destul. Eu ma opresc aici.
Oricum ar fi, cu plata sau fara plata specialistului…finalul e dureros!
NOU
nu sunt o fire războinică. din contră, un fost coleg spunea că societatea asta a noastră ar putea fi mai bună dacă fiecare s-ar apăra pe sine şi drepturile sale în poziţia în care este. cred că până nu vom învăţa să ne apărăm nu se va îndrepta nimic. şi da, sunt un om care aş putea să mor pentru o idee, dacă această idee ar fi benefică pentru mine, pentru cei din jur şi pentru cei care vin după mine. din păcate, după cum am spus mai sus, românul e guvernat de legea lui merge şi aşa. să avem cu toţii o zi bună.
NOU
Orice parcare a unui spital este o adevarata expozitie auto semn ca banii castigati sunt destui pt o tara feudala. Oricum salariile “mici” nu reprezinta un argument. Exista oricand varianta reorientarii profesionale, ca de exemplu videochat pt asistentele mai spalate la cur sau prasitor la o cultura de canepa, cica se castiga bine indexat cu inflatia 🙂
NOU
Cine sa inteleaga? romanul face gura mare la medic, la taxi da bacsis, hotel, restaurant, concedii, iphoane, dar se razbuna pe cine nu trebuie, pe cat cotizezi pe atata ai parte, am mai spus ca nu oamenii sunt de vina ci sistemul care ii organizeaza prost, totusi daca am constientiza cu totii ca am putea reduce din excesele pe care le facem am evita multe vizite la medic, o asigurare de sanatate in plus egal o masina in minus, romanul merge la medic in ultima faza. Ar trebui o comisie de afara ca sa investigheze malpraxisul, nu stiu sigur daca medicii sunt mana in mana, sunt si rivalitati intre ei sa fiti siguri de asta.
NOU
E consecinta unui sistem medical platit pe bani putini, ia ghici ce s-ar intampla daca medicii ar fi dati in judecata de fiecare incompentent, 5% medici de calitate si cu experienta gasesti la buget, de ce? pentru ca atat ne permitem, eu nici nu ma astept si nici nu doresc sa fiu tratat la un spital de stat in cazul unei probleme. Nu poti fara profesionisti in domeniul asta, majoritatea is furaciosi sau amatori care vor sa invete sa profeseze.
NOU
Cred ca ne asteptam ca medicii sa fie zeii, sa stie tot si sa faca numai minuni; sunt tot oameni ca noi si poate mai fac si greseli; si eu m-am confruntat cu o greseala de a lor….
poate ar trebui sa ne purtam mai ok inainte sa plece toti; suntem atat de inversunati imp lor;
NOU
anda, te astept sa fii la fel de calma si pacifista cand iti va muri copilul
NOU
Vali intreba de ce unii aleg sa plece din tara pe bani mai putini cand s-ar putea descurca mai bine la noi ca si nivel de trai. Din punctul de vedere al veniturilor, avea dreptate. Aici e un raspuns pentru care se pleaca
Cu siguranta mor copii in maternitati peste tot in lume, intrebarea e cam ce atentie primeste mama in spital la nastere
NOU
Lumea comenteaza aici ca ce prost is platiti medicii si sistemul nostru corupt. Nesimtirea, ignoranta si modul in care trateaza oamenii (si aici vorbim in orice domeniu) nu are nici o treaba cu salariul? Ti se par prea putini banii? Mars in pizda matii si lasa postul liber pentru altcineva. Scarba asta cu care esti tratat doar la noi am vazut, si am calatorit in destule tari.
In alta ordine de idei pe vremea lui Basescu si Boc se inchisesera x spitale si Basescu iesise si striga sus si tare ca doctorii pot sa plece unde vor ei afara ca nu avem nevoie de ei.
Acu o sa fie mai bine, Ponta vrea sesiunea 3 de bac poate eventual scoate rezidentiatul si oricine poate fi doctor.
Acum poate n-ar fi rau ca atunci cand aflam ca sotia e insarcinata sa punem niste bani deoparte sa mergem la niste servicii particulare. Stiu, e foarte costisitor pentru noi romanii, dar poate ca efortul merita.
NOU
aş fi vrut să citesc mai multe cometarii. lăsăm deoparte sistemul de sănătate cu hibele lui cazul în sine e cutremurător. vorbim de o femeie care şi-a supravegheat sarcina şi al cărei soţ, în disperare de cauză, a sunat la 112 cerând ajutor. Kafka cred că nu-şi putea imagina un astfel de scenariu. Fişa ei spune că era agitată la internare. În ultimile luni de sarcină, mai ales înainte de naştere, copilul mişcă des, dacă pruncul era mort şi ea nu a mai simţit agitaţia normal că s-a panicat. poate că n-a ştiut să se exprime exact, cuprinsă de panică poate că nici nu mai ştia pe ce lume este. toate femeile, la prima naştere sunt speriate. citesc, aud atâtea, încât nu am cum să nu fie speriate. bine, dar ajungi la spital, la o maternitate, deci exact ce ai nevoie. un medic specialist îţi poate spune din palpare în ce poziţie e copilul, poate aprecia cât e de mare şi, în funcţie de conformaţia ta poate lua deciziile necesare. Cei de la maternitate spun că s-au confundat bătăile inimii mamei cu cele ale copilului. legiştii spun că pruncul era mort. dar tu ca medic, dacă nu auzi decât o singură bătaie de inimă nu-ţi pui întrebări? soţul spune că toată noaptea nu s-a uitat nimeni la ea. îl cred. într-o maternitate toată lumea aşteaptă să vină medicul în grija căruia eşti. dacă ăla nu vine te chinui de-ţi ies ochii din cap. cam aşa s-a întâmplat şi aici, medicul de gardă s-a uitat superficial, şi-a zis că lasă că vine ăla iar ăla n-a venit. dimineaţă când au văzut că e groasă n-au mai ştiut pe unde să scoată cămasă. acum, dacă legiştii au dreptate şi pruncul era mort de la internare medicul de gardă ce a consultat? că un copil are probleme îţi poate spune şi o moaşă, nu e nevoie de un medic. deci? cât de mare trebuie să fie nepăsarea ? mă poate lămuri cineva că asta are legătură cu salariul mic? îmi amintesc de cazul Sebastian, ai cărui părinţi se judecă de ani buni. copilul meu s-a născut cu cordonul ombilical înfăşurat de gât, doar că lângă mine erau medicul, moaşa, o altă asistentă şi au reacţionat rapid. asta pentru că le-a păsat, nu erau numai banii pe care i-am dat sau urma să-i dau, ci era şi conştiinţa lor de oameni. acum, concret, nu înţeleg de ce e nevoie de încă un expert. comisia aia nu e alcătuită din medici? adică specialişti,nu? nu se judecă totul în baza unor concluzii şi rapoarte oferite tot de medici? şi de ce trebuie să plătească tot amărâtul? pentru că ei sunt zei de care nu se poate atinge nimeni iar societăţii civile nu-i pasă. mie nu mi se întâmplă. uneori nu e chiar aşa.
PS: Hyper, dacă eşti medic sper să fii un medic omenos. toţi românii ştiu că dacă ai nevoie de spital, privat sau de stat, trebuie să ai bani. ce numesc medic omenos? ei bine, cineva, cu pensii de-asta sub minima existenţială a avut nevoie de o operaţie la inimă. au strâns cu greu 1000 de lei. s-a dus soţul, a se citi moşul, la medicul respectiv şi i-a spus că ăştia sunt toţi banii de care a putut să facă rost. tarifele practicate, că discutăm de o întreagă echipă nu numai de chirurg în sine, erau mult mai mari. deci, să facă cum va considera de cuviinţă. nu are de unde mai mult. ei bine, medicul ăla a operat băbuţa şi s-a ocupat de ea aşa cum se ocupa şi de alţi pacienţi cu dare de mână. fix la fel. nu i-a căzut nici un galon. alt medic, alt spital. specialist de mare clasă şi om de o cultură deosebită. chirurgie abdominală. tarfiul era de 500 de lei. scurt şi cuprinzător. noi aveam nevoie de o operaţie de fiere laparoscopică. când am ajuns la el am dat darul şi totul a fost ok. altă pacientă, acelaşi diagnostic, cu dare de mână dar care refuza cu încăpăţânare să dea darul, n-a avut parte de acelaşi tratament. inuman mi s-a părut când a dus-o pe respectiva în sala de operaţie, a urcat-o pe masă şi-apoi a dat-o jos că are o urgenţă. era un fel de joc al lui pentru a o determina să scoată banul. am plecat noi din spital iar femeia aia a rămas acolo deşi în fiecare zi i se spunea că mâine va intra la operaţie. ei bine, în fiecare zi era câte o urgenţă. să mai spun că, deşi laporscopică, pentru persoana în cauză operaţia a fost cu probleme (nu din cauza medicului, să fie clar)şi n-a stat 2-3 zile cât ar fi fost normal ci vre 8, dacă îmi aduc bine aminte. asta ca lămurire, că o ţinea pe aceea femeie aşa … ei bine asta cum se numeşte? să mai adaug că acest medic avea între 3-5 operaţii de genul ăsta zilnic? până la urmă ce înseamnă omenia?
NOU
Doamne fereste, eu ma refer ca lumea e inversunata pt orice afectiune pe care o au; eu am fost la Cardio internata si in 2 sapt am vazut numai scandaluri si nemultumiri;
NOU
Imi pare rau sa aud ca ai trecut impreuna cu sotia ta prin asemenea lucruri.
Iti respect decizia ca ai hotarat sa impartasesti o intamplare atat de dureroasa si personala cu o multime de necunoscuti.