Acum ceva vreme scriam pe aici despre cozonaci și cum fiecare are argumentul că vai, nu îți plac cozonacii pentru că încă nu ai mâncat cozonac adevărat din insert regiune geografică făcut de insert grad de rudenie feminin. Și lumea s-a supărat când am scris despre doamnele astea minunat bucătărese, dar care au negru sub unghii.

Mno, dacă tot v-ați supărat atunci, pentru că v-ați identificat cu mama/bunica/mătușa etc, spuneți-mi sincer, dacă ați ajunge la o patiserie bucureșteană și ați vedea o măicuță bătrână, cu brâul de lână, care gătește având unghiile astea, ați cumpăra sau ați chema protecția consumatorului?

Sunt doar curios, nimic mai mult.
În rest, poza și ideea din spatele ei sunt mișto, no comment, contul ace poze foarte frumoase, de asta am si blurat numele, ca să nu divagăm aiurea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

46 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Eh…. Produsele de panificatie patiserie oricum sunt prelucrate termic la minim 180 de grde, asa ca…. Care e problema?(*)

  2. #4

    Hepatita instant!

    Dupa cum s a stabilit, e greu sa scoti satul din taran. Mergem inainte.

  3. #5

    asa se cladeste imunitatea. de ce crezi ca stateam cu cheia la gat si nu faceam reumatism la piept?
    plus ca ati mnca de sub unghii e expresia saraciei. Amanca de sub unghiile altuia…

  4. Da o anumită savoare mâncării…
    Eu de felul meu sunt mai sensibil la mâncare, dacă mă duc la cineva și văd mizerie, nu dezordine, mă refer la jeg pe cratițe sau urme pe farfurii, pahare, nu mai pot manca ce îmi oferă respectivul. Nu am o problema daca nu știu, adică dacă atunci când mi se servește mâncare, totul e în regulă mănânc. Ce nu știu, nu mă afectează.
    Oamenii nu prea fac diferența între tradițional și igienă. Așa se face dom’le mâncarea tradițional, da spala-te pe mâine în pl mea înainte.

    • #7

      pai nu mai are gustul ala…

    • #8

      daca se spala pe maini o sa zica mesenii: “parca lipseste ceva…hmmm…nu are gustul ala pamantiu cu aroma de kkt cum avea in copilarie”

    • #9

      capitane evidenta, iti multumim ca ai tradus ceea ce noi doar ne sugeram, elegant

  5. #10

    Nu sunt deloc scarbos cu mancarea. Sunt genul care atunci cand gaseste un fir de par in farfurie il da la o parte si mananca in continuare.
    Atata timp cat e gustos, merge.
    Cu ce am o problema e expiratul/stricatul. Daca si doar imi sugerezi ca ce am in fata ar putea fi expirat, nu ma mai ating. Toti avem limite.

    • #11

      parul nu mi se pare scarbos. e friggin par, nu cacat. in schimb, daca vad un gandacel milimetric, musca, orice, intr-un butoi de ciorba sau mancare, m-ai pierdut, acolo am si plecat

    • #12

      Subsemnatu’- soldat de straja patriei acum vreo enshpe eternitati (eram aproape bulimic, in ciuda celor 7 kile cu bocanci cu tot pe care le aveam atunci):
      – in fiecare seara scoteam “piperu'”” din macaroanele fierte (cam 10-15 boabe/farfurie) si balotam la greu dup-aia.
      – spargeam cu mânerul baionetei pesmeti uscati din rezerva de razboi a romaniei (data fabricatiei de pe cutie era 1962 sau 1965, nu mai sunt sigur) si-i bagam in ceai.
      – clou-ul spectacolului: pe cand eram biban la popota, am gasit un sobolan de aproape 30 cm inecat in putina de varza. I-am zis plotonerului de la popota si ala: “toacă, toacă!” (DECAT varza, bien sur). Eram atat de rapus de inanitie, c-am halit doo farfurii de de-aia călită.

    • #13

      lasa, boss, ca in armata haleam si eu orez cu viermi si fasole cu gandaci. dar una-i una si alta-i alta:)))

    • in malaezia am vazut gandacelu in farfurie l=am dat mai incolo si am balotat. La fel ca zarax. Daca am impresia ca e stricata mancarea, nu mai manc neam

  6. #15

    eu acasa la mine mananc si de pe jos. adica daca imi cade ceva pe jos iau suflu de 2 ori si am halit, ma refer la o bucata ceva solid ca daca iti cade sos logic ca stergi si arunci.
    adevarul e, si nu cred ca e doar la mine, daca maicuta batrana e bunica mea atunci n am nicio problema. daca e o maicuta batrana “straina” atunci nu mi-e foame,nu mananc

    • #16

      Te-ai obisnuit cu gustul de negru sub unghe din familie si altul “strain” nu iti mai place 😛

    • ce, tu cand tragi o basina iesi din camera si te injuri?

  7. #18

    Mie mi-e greu sa mai mananc chestii facute de propriile mele bunici. Si nu pentru ca nu s-ar spala pe maini, dar nu mai reusesc sa isi spele vasele si ustensilele cum trebuie si am aceeasi problema mentionata de cineva mai sus: daca vad mizeria, nu mai mananc, indiferent cat de bun e cozonacul. Mai bine mi-l fac eu.

  8. #19

    Dimineata in masina greu ma urc dupa cafea
    Ia sa judec de pe smartphone o batrana vai de ea
    E usor cu maini curate browsarind pe canapea
    Cozonacul de la Carrefour… e pe masa.. -Taie-ti singur!..
    Ca mi-e viata tare grea

    • #20

      te-ai murdarit de rime pe la gura. te a molipsit eminescu de acum 3 zile

    • L-au bătut jandarmii aia din clip…

    • #22

      Ridendo castigat mores. Dar bineinteles ca a trebuit sa dau peste un papagal care face aluzii la murdarit pe la coltul gurii. Genul ala care striga injuraturi din masina, banuiesc.

    • #23

      mie mi-a placut, keep up the good work

    • #24

      Haha, esti tare :))

  9. #25

    mai e si controversa tocator de lemn versus tocator de plastic. la restaurante cred ca s-a interzis deja sa mai foloseasca de lemn, ca dupa folosiri/spalari/apa dezvolta nush ce microbi si ciuperci. eu acum am de plastic ca se spala mai usor nu de alt motiv. ai mei acasa au de lemn si toata viata au avut de lemn, n au avut o problema de sanatate si au 60 de ani

    • #26

      Depinde, daca le speli la masina la temperatura mare sunt mai igienice tocatoarele de plastic, daca le speli de mana sunt mai igienice de lemn (vezi studiile citate in www.kitchenaid.com.au/blog/wooden-vs-plastic-chopping-board-which-best-0). Pentru framantat aluatul sunt ok cele de lemn, problema mare este la taiat carne cruda.

      Degetele si unghiile negre pot fi patate de la curatat nuci, nu neaparat nespalate.

    • #27

      La restaurante există câteva tocatoare imense din lemn ( gen trunchi de copac) care, periodic, sunt “decupate” oarecum cu un aparat special. Ca și cum ar tăia o felie de lemn subțire de deasupra, tocmai pentru a înlătura aderarea bateriilor de suprafețele utilizate. Sunt mai multe ca se folosesc pe sortiment ( carne, legume, etc) și mai multe chiuvete, tot asa fiecare cu specificul ei.

    • Tocătoarele de plastic sunt mai trainice și mai igienice, zic eu. În restaurante se folosesc seturi de tocătoare de plastic, pe culori, pentru fiecare categorie de ingrediente (verde pentru legume proaspete și verdețuri, roșu pentru carne crudă de porc și vită, albastru pentru pește etc.). Unii spun că cele de lemn ar avea ceva proprietăți antiseptice, deși nu văd cum. În plus, după ce ai tranșat carne de pui crudă pe un tocător de lemn, good luck să-l mai dezinfectezi fără substanțe profesionale (care intră și ele în fibra lemnului). Butucul de lemn de care vorbea cineva mai sus e pentru măcelărie. Se foloseau pe vremuri, dar acum sunt și ele tot din plastic. Cel de lemn trebuia răzuit zilnic cu rindeaua la sfârșitul programului și dezinfectat cu cloramină. Cel puțin așa scrie în normele de igienă din 1900toamna 🙂

  10. #29

    motivul pentru care eu nu mananc la parastase/botezuri/cumetrii/cacaturi de evenimente organizate acasa, cu mancare gatita in bucatarie, toata autentica, “de casa”

    • #30

      Eu credeam că e de la berile pe care le halești cu Moisescu, pe care nu-l placi, dar se întâmplă să vină peste tine la terasă.
      Eu sunt genul mâncau dar extrem de sensibil la mâncare. Dacă ceva nu e in ordine in câteva ore iese fluviu prin partea dorsală. Asta a determinat sa fiu extrem de selectiv cu mancarea. Pot să cad din picioare de foame, dacă culoare,textura, miros, orice altceva îmi sugerează ca nu e in regulă nu o sa pun gura. E o regulă învățată pe propria piele care mă ține sanatos sau macar funcțional juma de an cat nu mănânc acasă. Nu am nicio problemă sa spun că nu îmi place și nu vreau sa mă ating de mâncare sau băutură doar pentru că nu e pe gustul meu. Dar de aici si până la a îi considera pe toți cei de la țară cu lipsa crasă de igienă cam cum sugerează articolul e lung drumul.

    • #31

      insisti ca dobi pe o faza explicata deja

    • #32

      Vlad, toti cei de la tara sufera de lipsa de igiena. Mamaia aia in hainele alea doarme, tot in alea da de mancare la gaini, tot in alea gateste, la ultima baie inca nu era la menopauza.

  11. #33

    E clar ca e tatuaj ba taranilor!

  12. #34

    la mall am cateva locuri din care nu mai mananc stric din cauza de cum arata aia care fac mancarea …. de exemplu la dristor sharoma aia nici in 2019 nu fac sharoma cu manusi, o fac direct cu mainile. in alte locuri mai exista oameni care incaseaza si banii si fac si mancarea….

    • La Dinner Food din Auchan Titan. Ori am nimerit eu o tură proastă… Unghii false, kilometrice, ascuțițte, bașca și vreo două lipsă. Angajate îmbrăcate în trening, de parcă au ieșit acum 10 minute de la World Class. Ok, tipa cu unghii false, ascuțite, kilometrice nu prepara șaorma (sau nu mie), dar chiar și să pună în caserolă nu e ok. Durează vreo jumătate de oră și am toate șansele să mănânc o frunză de salată atinsă (din greșeală sau nu) de oribilitățile alea de pe degete. Igienă ioc, din punctul meu de vedere. Și le-am și atras atenția, dar ei mi-au vorbit despre bucătari și produsele care ajung în vitrină după ce sunt analizate la standarde și blablabla. Dar de drumul vitrină-client nu mi-au pomenit nimic.

      Altfel, nu sunt așa sclifosită când vorbesc despre familie. Poate și pentru faptul că nu mănânc de la bucătari de 60+… Încă.

  13. #36

    Tu inca nu ai vazut cum se spala vasele-cu piciorul- in restaurante de lux in UK.

  14. #37

    Da as manca…pentru ca stiu de la matusile unde locuiam ca ele nu faceau numai paine, mergeau cu secera sa taie iarba la pasari si animale, amestecau mancarea la animale, mai faceau o dulceata de cirese negre sau mure, culegeau sfecla, mai se si loveau la degete….puteai sa te speli tu cu orice sapun doreai ca tot nu se ducea negreala sau verzeala de pe maini. Ca sa nu mai spunem de invineteala unghiilor de la vreo lovitura. Incercau cu visine si sare de lamaie dar tot nu se ducea total. Si faceau niste paine si niste poale in brau de mureai mancand. Prefer mainile astea muncite oricaror alte bistrouri de fite. Este o mare diferenta intre mainile muncite si mainile murdare.

    • #38

      Se vede clar ca e unghia degerata/lovita.
      Putea totusi sa isi puna manusi de latex in maini, cum se obisnuieste la noi din mosi-stramosi.

  15. #39

    As manca cu tot cu masa 🙂 Bunica nu si-a facut o manichiura la viata ei, si dupa standarde de “orasean” era nespalata, dar mancare asa buna cum facea ea n-am mancat in multe locuri. Mi se pare ca tat ne prea atata pe noi. Am 39 de ani si-s sanatos tun …fizic vorbind.

  16. #40

    Mai degrabă aș mânca de la asta, decât de la grasul care îmi face shaorma și se scarpină la coaie.

  17. #41

    Bunicile mele erau amândouă maniace cu igiena. Și făceau și cei mai buni cozonaci din istorie. Nu mi-am dat interesul să învăț să gătesc cât trăiam cu ele. După care am plecat la facultate și a trebuit să învăț din două motive: 1. nu prea mi-au dat și bani ai mei, doar motivație 2. efectiv mi se face greață când văd vânzătorii cum își pun mănușa de plastic pe mână, bat la casă cu mâna aia, o mai freacă puțin pe tejghea, iau cu mâna produsul pe care îl vrei… iar tejgheaua e curățată cu cea mai jegoasă cârpă. Și chestia asta o vezi în fiecare zonă a țării. Dacă la sarmale avem varietate, la cârpa jegoasă și mâna cu mănușă care umblă peste tot, suntem la fel de prost educați peste tot.

  18. #42

    putin negru sub unghii nu a omorat pe nimeni

  19. Daca e vreun gandac pe marginea farfuriei inseamna ca e buna mancarea, ca daca nu era buna nu venea gandacul sa o haleasca

  20. #45

    Ce fițoși sunteți! Păi mamaia asta-i vis! Tocmai ce m-am întors din Tanzania, aia adevărată, nu Zanzi! Să vedeți acolo norme de igienă! Am făcut 6 vaccinuri pentru hepatită + alte 5 pentru diferite alte chestiuni + pastile pentru malaria (luate local nu aburelile din Europa)! M-am întors blindată, după ce am văzut cum arată jegul adevărat tanti asta e curățenia personificată! Așa că nu vă mai fițuiți, că nu pățiți nimic!

  21. #46

    Dupa ce-am trait toata copilaria la tara si vasele erau spalate cu apa + nisip, n-am nici o problema. Mergeti la orice restaurant si intrati random, “din greseala” in bucatarie in loc de baie. Sunt epice miscarile astea. Sters pe sort, pus mancare in farfurie, tocanita, dat pe langa putin, sters cu degetul sa ramana farfuria curata si sa fie platingul ok, sters din nou pe sort. Mai sunt si clasicele transpirat pe frunte, sters pe sort, curatat in continuare legume samd. Dupa ce-am vazut in Maroc carne cu muste pe ea, scuturata putin si aruncata pe gratar elegant, prefer sa nu ma mai uit in spatele tejghelei, dar bunica imi inspira incredere maxima :))