S-a supărat o țară de montaniarzi de cât de nașpa s-a făcut la munte, pentru că era aglomerat și ei, oamenii muntelui , nu puteau savura muntele acela care e doar pentru ei, nu și pentru fraierii care au venit cu trollerul la munte. Se știe, pe munte au prioritate doar cei ce vin compplet echipați de alpinism, minim 10 ani de cățărat, singuri și gata să moară pentru idealul lor.
Anyway, pe mine altceva mă macină, de când am văzut prima oară poza asta.
Dacă te taie o nevoie brutală fix acolo, pe coama aia, ÎN AGLOMERAȚIE, ce faci? Cum te rezolvi?
NOU
Daca te taie nevoia te dai dupa o piatra si te caci in rucsac?
NOU
Sau in troller?
NOU
Tii in tine pana se deshidrateaza. Pe muntele salbatic managementul resurselor e vital! ..offf….trebuie sa te invatam noi …ntz ..ntz..
NOU
Strangi dupa tine, asa cum strangi si dupa caine. Stai putin …
NOU
unde e facuta poza?
NOU
varful moldoveanu
NOU
1) Toti montaniarzii s-au suparat de oamenii cu trollere asa cum te enervai si tu acum ceva timp ca ceva plaja salbatica a devenit populata si de cacat. De la tine am invatat-o pe aia cu “pastreaza locurile misto pentru tine si nu le lauda peste tot”.
2) Coama aia e ingusta doar pe o portiune de 10-15 minute fix langa varf. In rest cam pe orice traseu din Carpati poti sa mergi 50 de metri la stanga/dreapta sa iti rezolvi problemele.
NOU
Din Saua Vistei pana pe Vistea Mare, tot 50m in stanga si mai ales in dreapta poti merge?
Pe Custura Saratii mergi 2-3 ore si nu ai variante stanga-drepta, fara ham si coarda.
@Arhi probleme alea le rezolvi jos, la cabana, devii si mai usor, ai o greutate mai mica de ridicat si coborat.
Problema e ca cei care au “descoperit” pasiunea pentru munte in 2020, nu au educatie montana. Majoritate nu stiu sa lase in urma doar urma pasilor lor si atat, de asta gasesti mizerii si la propriu si la figurat pe traseele cunoscute.
Sunt oameni care se iau dupa google maps si ajung pe trasee de alpinism si cand se cocoata sus isi dau seama ca nu e ok si pun Salvamontul pe drumuri sa isi riste si oamenii aia viata, ca altii sunt cascati. Dehh marcajele turistice sunt pentru fraieri, de ce sa se documenteze inainte.
Sunt smecherii pe care ii prinde noapte pe traseu si se bazeaza pe flash-ul de la telefon.
Iar daca ii prinde o ploicica de vara, au toate sanse sa ii bage in hipotermie. Ei avand un tricou de bumbac, pantaloni scurti si adidasi, si atat. De unde folie de supravetuire(trusa medicala), haine de sintetic si sa nu treaca apa, pelerina de ploaie, manusi sau caciula. Doar in august nu a mai nins de anul trecut in Fagaras.
NOU
– Saua Vistei -> Vistea Mare dureaza sub o ora
– daca ajungi pe Custura Saratii ori stii ce faci si ti-ai rezolvat problemele inainte, ori ai ajuns acolo din greseala si ai probleme mai mari
Cu restul sunt aproape de acord. Daca faci o tura de o zi si ai citit putin despre traseul pe care urmeaza sa il faci, minimul necesar de echipament ar fi incaltaminte cu talpa groasa, pelerina de ploaie, apa si mancare.
NOU
Cum o fi sa mergi zilnic cu metroul si sa iei covid de la altitudinea de > 2500 m
NOU
Cand Darwin se intalneste cu Murphy.
NOU
Eu as pune-o de un gratar pe Moldoveanu. Nu cred ca-i complicat. Unul cara carbunii, altul un gratar portabil, altul carnea, o boxa portabila, altul … vodca pt ca e greu sa cari 100 de beri pt 5-6 oameni si nu prea ai unde sa te pisi. 🙂 Si pornim asa de la un 5 dimineata la urcat, pe la 8-9 sa fim primii sus sa apucam sa bem si sa facem focul. Pe la un 11-12 cand apar turistii astia montaniarzi sa fim paule de beti si sa ne prinda la masa. Bam …. suntem stirea de la ora 17 ! Apoi dormim pe niste izopren vreo 2-3 ore sa ne revenim, pe seara suntem inapoi acasa. 🙂
NOU
De unde pleci tu la 5 dimineata cu carne pentru gratar si unde o tii pana la 11-12? Si bineinteles sa nu te/o simta ursul?
Montaniarzii merg in octombrie, in martie, aprilie.
Asa baute, revelioane, aniversari s-au mai facut pe munte si o sa se mai faca, dar fara a depasi unele limite ale decentei.
NOU
Căcător, așa fac la anu’ 😉
NOU
E dreptul tuturor să fie pe munte.
Dar un minim de echipament 3 obligatoriu, in funcție de activitatea pe munte. Am văzut destui pantofari, încât să le dau dreptate unor montaniarzi cu un mesaj moderat. Montaniarzii habotnici sunt la fel de proști ca orice extremist.
Muntele e pentru toți, dar trebuie un pic de respect și de conștientizare că nu e de joaca.
Eu știu cam ce scot băieții de la salvamont de prin găuri. Fix gagici în opinci și băieți în șlapi.
Nu sunt mare ducător pe munte, dar am un pic de experiență în privința ace trebuie și nu trebuie pe munte, mai ales echipament.
Repet: nu trebuie cort husky, bocanci de 2000 de lei, echipament de Everest, dar în minim: bocanci de escalada, pantaloni de trekking sunt recomandați, tricou care evacuează transpirația,pălărie/șapcă pe cap, ochelari de soare. Rucsac cu apă, mâncare, o pelerină de ploaie, ceva alimente care dau energie. Astea sunt obligatorii.
Bine, acuma fiecare face ce vrea și se duce cum vrea. Eu spun din ce am învățat.
NOU
cat timp nu exista o legislatie specifica, care sa spuna ca nu ai voie pe munte cu minim de echipament, nu vad de ce ar trebui sa ne preocupe cum merg oamenii pe munte. ca scoate salvamontul din gauri? perfect, sunt bugetari, pentru asta sunt platiti, sa salveze oameni de pe munte, salva mont, este munca lor.
NOU
Pai atunci de ce ne enervam pe bombardierii care fac nunti ca ar putea ajunge la spital si sa fie ingrijiti din taxele platite de noi? Doar medicii sunt bugetari, si spitalul finantat tot de stat si e acolo sa ingrijeasca oamenii. Asta e datoria lor.
Cum ar fi ca tu sa aluneci nasol pe un traseu si sa ai nevoie de salvamont dar sa ti se spuna ca mai ai de asteptat 5-6 ore ca salvamontul e deja in misiune sa ajute niste pisi sa coboare pe munte ca s-au ratacit si au ramas fara rimel.
NOU
pai, asta e, ghinion, sa se sporeasca numarul de salvamonti. eu nu ma enervez pe niciun bombardier, ba, mai mult, detest muntele cu fiecare fibra din mine, nu inteleg placerea de a merge sa te cateri ca un tampit ca sa ai privelisti minunate. dar daca as merge la munte, m-as astepta, ca orice cetatean, sa fiu salvat de cei pe care ii platesc sa o faca. simplu. nu te mai situa pe un piedestal doar pentru ca ai bocanci, unii oameni vor sa se distreze altfel si e dreptul lor.
NOU
Astia cu “bocanci de escalada “” sunteti speciali. M-am saturat de cate ori, asa zisi “oameni de munte” mi-au zis ca nu am incaltamintea buna, ca o sa alunec, ca la munte se merge doar cu bocanc etc. Eu avand mereu incaltamintea potrivita,salomon, la sportiva etc.
NOU
La fel ca la mare: dacă nu știi ce faci, nu te arunca la apă adâncă.
Lipsa de echipament se presupune că îți asumi niște riscuri. Ok, problema ta. Dar nu ar fi mai simplu să nu îți asumi riscul în prmul rând? De la o vârstă, entorsele/fracturile lasă urme…
Poate exagerez un pic, dar e similar cu gumele mai tocite pe șosea, dar în limita legală. Îți faci treaba cu success, dar există riscul ca, la un moment dat, să intri în pom. Ok, vine salvarea, te scapă – dar poate nu pățeai asta dacă schimbai gumele mai devreme în primul rând….
Live and let live, fiecare face ce îi place, la mine apa de mare e câh, stau pe plajă și dorm, atât.
P.S. Nu există legislație specifică, dar în funcție de administrator pot fi panouri “Drum accesibil doar cu minim echipament bla bla”. Nu știu dacă îți iei și amendă; în afară îți garantez că dacă te prinde un ranger te trimite jos instant.
NOU
Nu mai există edit: și adidașii sunt buni daca au talpa mai groasă, nu am pretenții pe trasee ușoare, vii cum ai chef. Dar să te sui pe grohotișurile de pe lângă Bâlea în sneakers, e altceva…
NOU
Nici eu nu inteleg de ce oamenii merg la pescuit si ce placere au sa faca asta, dar nu e problema mea ce fac altii in timpul liber.
Sunt perfect de acord cu tine ca salvamontul trebuie sa salveze pe toata lumea si nu ma situez pe niciun piedestal ca merg de 2-3 ori pe munte. Doar consider ca nu ar trebui sa ne asteptam de la stat sa delimiteze tot ce avem/nu avem voie sa facem si sa folosim bunul simt in actiunile noastre. Altfel e posibil sa ajungem in cealalta extrema si sa avem nevoie de dosar pe sina cu stampiluta si semnaturica de fiecare data cand iesim in natura.
Hai sa folosim putin bunul simt si bila de pe umeri cand facem ceva nou despre care nu stim nimic si sa nu ne bazam pe prea maretul, prea fericitul si atotputernicul stat roman sa ne fie dadaca.
LE: acum am vazut raspunsul pe care l-ai dat lui Ionut M si reflecta cam acelasi lucru pe care il zic si eu dar vin cu inca o intrevare: tu ai asteptari mai mari ca statul roman sa administreze corect ceva sau de la un cetatean random sa aiba putin bun simt?
NOU
noi doi avem aceeasi parere, eu doar iti spun ca te enervezi degeaba si nu se schimba nimic
NOU
Pe traseul ala, barbati-miu a alunecat, pe o bucata de gheata, in luna iulie, efectiv a infipt batul si sub stratul de zapada batatorita, a fost gheata. Asa a alunecat si greutatea l-a tras in jos si s-a rostogolit la vale. (Pe traseul ala, dinspre balea, aproape de fereastra zmeilor, unde nu se topeste zapada niciodata, pentru cine stie). Noroc ca a avut rucsacul in spate si cortul si i-au protejat capul si coloana. Asa a reusit sa traiasca.
Si eram echipati bine, cu bocanci, bete, tot ce trebuie.
Muntele nu e de joaca. O fractiune de secunda e de ajuns sa iti alunece piciorul si te-ai dus. Au murit oameni cu experienta, pe trasee banale.
Muntele nu e ca plaja salbatica de la Vadu si nici traseul de la parcul de aventura, unde poti sa aluneci, ca esti prins in chingi.
Nu e vorba ca nu exista legislatie, nici la bagatul degetelor in priza nu este legislatie, dar totusi nu bagi, ca stii ca mori. Asa si pe munte, daca te echipezi si esti atent, strangi dupa tine gunoaiele si nu ii pui pe altii in pericol, ca ai fost dobitoc, ai voie.
Cati salvamontisti si salvamari au murit, din cauza ca au incercat sa salveze niste imbecili care stiu ei mai bine?
Mai ales pe portiunea aia, pe Vf Moldoveanu, ajungi in MINIM 4 ore (daca ai experienta), de oriunde. Asta daca nu vii cu elicopterul. Nu ai cum sa ajungi cu masina acolo, esti efectiv rupt de lume si in multe locuri nici nu e semnal la telefon. Asadar, nu e chiar atat de simplu, ca a baga masina pe o plaja salbatica. E problema ca daca tu te accidentezi, pui si viata altora in pericol.
NOU
Salut, sunt Maddame și nu-mi plac gloatele pe munte.
Spre apărarea mea, nu-mi plac gloatele nici în afara muntelui.
Oamenii sunt ok în cantități discrete. Cu cât mai puțini, cu atât mai bine.
NOU
Fuga în Retezat, toamna, prin octombrie. La un moment dat liniștea devine atât de apăsătoare iar pădurile alea au un talent așa mare să îți dea o senzație că te așteaptă un dinozaur după colț că devine anxietate.
Totul e bun cu măsură 😀
NOU
Nah, eu și Retezat nu suntem prieteni. Ne-am certat prin 2008, la coborarea de la lacul Galesu, cand mi-am tufut genunchiul atat de rau, ca am stat 2 ani pe tusa.
Merge si un Fagaras cinstit, dar in timpul saptamanii si pe traseele mele vechi si neumblate.
NOU
S-a strigat “genunchi tufut”? Pentru sfaturi va puteti adresa lu’ “il dottore” in genunchi lipsa, neaaaaaaa_zapada!
NOU
@nea_zăpadă – dottore, daca ai nevoie de sfaturi, intreaba fara jena, am mai multe gauri in genunchi decat….am multe gauri in genunchi, las-o asa 🙂
NOU
si el are…oh, wait, where are your knees???
NOU
Da, Cetin, in privința asta nu te contrazic.
Muntele e al tuturor și nu poate fi impus nimănui ceva.
Eu vorbesc de bunul simț și ce e recomandat pentru munte, din ce am văzut și trăit.
Fiecare vine cum vrea, fiind liber să aleagă.
NOU
aici deja discutam despre altceva. bun simt la oamenii aia nu exista. se manifesta assa oriunde, nu doar la munte.
NOU
Dacă ești în grup e simplu. Fac toți horă în jurul tău și ai rezolvat. Cam cum se face cu schimbatul în prosop, la mare
NOU
Cam ca pe everest (eu, vorbind ca si cum as fi fost acolo).
In rest, imi “plac” aia care opresc pe margine, zic “uai, ce aer curat e la munte”, apoi isi aprind o tzigare…
NOU
din ce am vazut pana acum, oamenii speciali se caca in refugii. daca tot vorbim de moldoveanu, cel de la fereastra zmeilor de pilda se pare ca la un moment dat era chiar preferatul tuturor.
partea nasoala cu aglomeratia pe munte e ca produce nervi, mizerie, accidentari, mizerie si manele
aia cu echipamentul minim necesar e la categoria recomandari, in rest lucreaza selectia naturala.
NOU
Pai imagineaza-ti duminica dimineata, te trezesti lenes la 10, iti faci o cafea, mai iei si un croissant si te pui pe sezlong in curte, cu o carte buna. Moment in care vecinul pune manele la boxe. Nu tare, cat sa chemi politia, dar suficient cat sa auzi.
De-asta au sarit de fund in sus. Ei s-au dus acolo stiind ca e liniste si pace si au dat de aglomeratie ca-n club sambata noapte. Nimic ilegal, doar le-a distrus asteptarile/ feng-shui-ul / sau cum vrei sa-i zici.
NOU
pentru ca salvamontu ala isi risca viata pentru ca niste boi au mers la munte fara miniul de echipament.
pentru ca aia care merg acolo,asa, vin cu boxa dupa ei, presupun ca nu intrebi care e problema,
pentru ca aia care merg acolo, asa, arunca jegurile pe jos
Cred ca nu ne place culoarea sosonilor…
Aproape ca nici nu as zice…acu o saptamana era tot aici un text, bine, alu madamme, dar incuvintai si tu, ca la munte se merge musai cu bocanci si ca nu intelegeti sandalele de trekking. Acum e ok cu espadrile.
NOU
nu, nu am zis ca e ok cu espadrile. am zis ca nu e treaba ta cum se incalta sau unde merg unii si altii, cat timp e legal ce fac. salvamontul sa isi riste viata, daca nu ii convine, sa isi dea demisia, ca aia e munca lor. prea muriti de grija tuturor, plini de superioritate, nevazand barnele imense din ochii vostri
NOU
“daca nu ii convine, sa isi dea demisia”
ah…aceasta fraza geniala. aceasta fraza care arata exceptional ce e gresit in lume.
NOU
Imi plac oamenii la munte. Nu imi plac animalele care vin sa lase gunoaie, sa polueze fonic si sa blocheze potecile cu picnicuri in familie pe buza prapastiei, muzica din boxe included. Am avut ocazia sa urc pe munti si in alte tari, in Alpi si Dolomiti. Se ntampla si acolo sa fie aglomeratie pe cate un traseu, nu ai cum sa eviti, mai nou apar cozi chiar si pe Everest. Dar comportamentul oamenilor, indiferent de pretul echipamentului de pe ei, este mereu acelasi: bunavointa, un zambet, un salut, prioritate pentru cei care urca, sfaturi si ajutor in caz de nevoie. Reguli simple, pe care oamenii le respecta, nu doar pe munte, pentru ca astfel e mai bine si mai usor pentru toata lumea, spirit comunitar. Dincolo de toate astea, exista si la noi reguli si chiar legi, dar marea majoritate nu le cunosc, autoritatile nu le aplica, desi vorbim de arii protejate de interes national, cum este si Vf. Moldoveanu si zona adiacenta. Accesul in aceste arii protejate se face respectand niste recomandari: campare in zone speciale, nu se culeg plante, nu se iese de pe traseul marcat, se pastreaza in bune conditii refugiile, se pastreaza linistea si curatenia. Pana la urma, e ca in societate. Muntele nu va fi mai curat si civilizat decat un oras oarecare de la poale.
NOU
MMUNTELE, ca oricare alt loc din romania, este oglinda fidela a populatiei
NOU
am un amic australian care mi-a zis ca muntii Romaniei sunt mult mai curati decat aia de prin australia.
NOU
Problema majora este poluarea lasata in urma de pietonii ocazionali de creste montane. Cei care merg des pe munte, din pasiune, nu lasa de obicei gunoi pe munte. Pt ca se vor intoarce pe munte. Muntele e pt toata lumea. Dar din pacate nu exista servicii de ridicare a gunoiului de pe creasta.
Echipament-am vazut montaniarzi fara echipament si acum 25 de ani. Erau rari, dar existau. Echipamentul minim e de bun simt chiar daca te duci pana la Cascada Urlatoarea din gara de la Busteni.
Nevoile si neamu’.. incerci la cabane. Dupa 3 zile pe munte te constipi, mai ales daca nu te hidratezi, mananci numai conserve, miez de nuca, alune. Daca te taie, aia e, cauti un loc mai ferit, o stanca…. In ’99 am gasit urme de kkt in refugiul de la Zârna si in refugiul de la Vistea-banuiam ciobanii-cei mai de kkt oameni pe munte- isi asmut cainii pe turisti sau nu isi calmeaza cainii cand vad turistul inconjurat de caini. Apoi rad, cer baterii, tigari…
Intrebai de ce urca unii pe munte-de ex la mine se rezuma la: pot sa urc, o sa urc, abia urc, am urcat, hai ca nu am imbatranit atat de tare. E un meci cu mine insumi.
NOU
“cei mai de kkt oameni pe munte” – si singurii care acolo is sa munceasca. Si normal ca rad de voi daca voi sunteti super echipati pe unde el ajunge cu cizme de cauciuc.
NOU
@Animaloo, poa’ să râdă că eu sunt leșinată și el urcă în cizme de cauciuc, dar dacă râde în condițiile menționate de @Panzer Division tot un jeg ordinar e.
de ce pt cioban ar fi ok să asmută câinii pe turiști sau să se hăhăie când văd turistu’ căcat pe el înconjurat de câini, dar în oraș un proprietar de câine săritor pe oameni/nepurtător de botniță (în unele cazuri) își ia o amendă de-l ustură curu’?!
dacă n-ar fi jeguri, turiștii mai degrabă le-ar cumpăra produsele în loc să-i înjure.
ps. faptul că muncește nu înseamnă că trebuie să pună în pericol viața altora. pe munte sau în buricul târgului.
NOU
@animaloo- inteleg ca nu ai fost inconjurat niciodata de o haita de mioritici hamesiti…
NOU
hamesiti nu. si nu o haita, doar unu futu-l in aripa, ca era peste tot.
nush, ce dracu va asteptati de la aia. Ei au folosit cerneala, la scoala, sa o traga pe nas (asta am auzit-o zisa de unu, nu am produs-o eu)
NOU
Pe mine pozele astea m-au uns pe suflet. Nu am mai fost pe munte de fix un an, si anul asta nu prea am sanse pentru ca tocmai mi-am capatat o hernie de disc. Asa ca m-am bucurat si eu, meschin, de capra vecinului.
NOU
Apropo de poza: acum o saptamana era mai mica inghesuiala seara in Eforie :))
NOU
ce ma sperie nu e ca sunt oameni pe munte ci ca o buna parte din populatie a avut acelasi raspuns la lunile de carantina: anul asta rupem muntele. chiar mai precis: rupem vf moldoveanu sau pentru cei cu copii, rupem Vf Vanatoarea lui Buteanu (cel mai accesibil 2500iar).
atat de oi suntem. atat de manipulabili.
NOU
Pe principiul asta comenta un constantean pe waze acum 2 saptamani ca s-a umplut de turisti si e ambuteiaj si nu mai are el loc sa-si ambaleze cazanu cu scarturi.
Fara cele 3 luni de vara in care este vizitat de turisti, Constanta ar fi un oras oribil, depresiv chiar.
NOU
s-au intors acasa profesorii universitari, vreo 1.5M cel putin
sa vezi distractie pana pleaca :))
NOU
Vad ca si aici ca si pe grupurile de alpinisti autohtoni raniti in orgoliu ca si altii pot face ce fac ei si ca le este invadat sanctuarul tot apare argumentul “isi risca salvamontistii viata aiurea pentru neica nimeni in slapi”. Sa ma corecteze cel in casa caruia ne aflam si care inteleg ca a avut ceva tangente cu ce inseamna salvare/ intervemtii: orice interventie are in vedere siguranta echipei. Cu alte cuvinte, procedura zice ca oamenii aia de la salvamont nu isi risca viata sau nu se expun mai mult decat este cazul. Daca interventia nu este sigura se amana pana cand se poate interveni in conditii de siguranta: se aduce echipamentul necesar, vremea permite etc.
Pentru cei echipati care se vaita ca vai, daca el pica din perete pe un traseu de catarare in teren de aventura (nemarcat) si trebuie sa astepte 6 ore pentru ca salvamontul e ocupat cu o interventie minora, ii intreb ce se intampla daca un cioban cu carte de munca de la o stana izolata are o problema grava de sanatate si trebuie sa astepte 6 ore sa ajunga salvamontul la el pentru ca intre timp este ocupat sa scoata un alpinist cu experienta de cine stie pe unde?
NOU
De-acum, avem și noi pelerinaj ca pe Fuji Yama. I-am ajuns și pe japonezi!
NOU
E diferenta de la cer la pamant intre oamenii care urca pe Fuji si cei care urca pe Moldoveanu acum ca e la moda si la capitolul atitudine, dar si echipament, nu mai vorbesc de respect fata de ceilalti sau natura.
Daca ar disparea indicatorul/crucea/placuta de pe vf Moldoveanu, cat ar mai urca acolo?
NOU
Salvamontul nu asteapta topirea zapezii, daca te-ai ratacit iarma, in functie de situatie te cautat chiar daca e risc de avalansa si au fost salvamontisi luati de avalansa in interventie. Riscul nu e 0 nici macar vara.
La orice stana ajungi cu ATV-ul si mai exista echipe si de suport. In perete dupa tine nu vine oricine.
NOU
Cati salvatori montani au murit in interventie in ultimii 3 ani de exemplu? Ar cam trebui sa fie doliu permanent daca ne luam dupa cat de periculoasa este fiecare interventie si cat de multa lume merge pe munte. Pe de alta parte cati salvatori montani au murit in timpul liber facand activitati montane (catarare, alpinism), se strang cativa daca dam o simpla cautare? Nu iti garanteaza nimeni risc zero, dar asta e meseria aleasa. Si nu, nu asteapta topirea zapezii dar iti garantez ca daca la un test rapid al zapezii pe valea pe care urmeaza sa aiba interventie zapada pleaca, nu se baga pana cand zapada nu este stabila.
NOU
@Ion, doar 3 ani sunt putini, pentru ca au evoluat lucrurile: daca se poate, se zboara cu elicopterul SMURD sau MAI in recunoastere si se ridica si la troliu, exista buletine nivo, salvamontistii au DVA-uri si-au mai cumparat(banii proprii) rucsaci cu airbag au mai mers pe la cursuri si de avalansa. Iar daca te ia avalansa nu inseamna ca te si omoara, mai ales cand ai colegii pregatit i si echipati langa tine. Iar evenimentele alea nu ajung in presa.
Oricum iarna nu merg asa de multi pe munte, le ingheata blugii destul de repede.
NOU
Aparent ratezi esenta: nu suntem noi instanta morala care sa decida cine va fi sau nu va fi salvat pe baza echipamentului, experientei, locului de munca etc. Exista o legislatie si atat cel cu ham pe el cat si cel cu troller sunt egali in fata unei interventii, pentru ca asa este construit sistemul in Romania, salvarea este gratuita, pe munte si in afara lui. Altfel spus, nu din cauza unui “pantofar” are de asteptat un alpinist in caz de accident, in primul rand din cauza lui (traseu prost ales, coechipieri prost alesi, pregatire insuficienta etc).
NOU
De obicei pe vârfurile noastre cam bate vântul. Dacă faci moale, îl ia vântul și îl împrăștie, dacă faci tare, se dă de-a dura la vale.
P. S. Mâine merg la C-lung și trec pe la Bâlea ca să scap de țigănia din Bran, urc puțin la lacul Capra că nu am mai fost pe munte din 2017. La ce oră să plec din Brașov ca să găsesc drumul liber?
NOU
la 9 dimineata e deja plin la balea 🙂 bafta! oriunde ai urca in fagaras o sa dai de sute de oameni.
NOU
Dai pe dracu’ de sute de oameni. Pe Valea Radului cu plecare de la Dejani nu-i nici Satana, exceptând weekend-ul ăsta că facem noi concurs. Aglomerația în Făgăraș e de la valea Sâmbetei către vest până la Negoiu, acolo unde sunt vărfurile cele mai înalte.
NOU
Oameni buni, voi ați vazut vreodata o poză cu gloatele de oameni de pe Everest? E normal, Vf. Moldoveanu, deși nu e cel mai spectaculos, la fel ca Everestul este cel mai inalt sau un “must have”. E clar ca mai toata vara va fi cineva acolo.