Ciclul meu de gogoșari la pompieri a fost unul care a suferit. Am avut norocul de a avea ca veterani și semiveterani niște țărani nespălați veniți de la mama dracului, care aveau ca singură distracție laba și tortura celor ca noi. Și torturați am fost, în toate modurile posibile. Chinuiți cu măști pe figură, târâți prin apa de 10 cm din bucătărie, alergat cu furtune deasupra capului, până îți cădeau mâinile jos de durere, jocuri nocturne de condus valize pe sub paturi, jocuri de-a mirele și mireasa, spre satisfacția nătângă a năsărâmbilor analfabeți și tot felul de alte umilințe stupide, fără rost.
Datorită lor, când am ajuns și noi, în sfârșit, veterani și fără nimeni de-asupra noastră, am stat toți și am vorbit pe temă și am decis că noi nu vom face nimănui ce am pățit noi, iar oamenii care vor veni nu vor avea de suportat decât mizeriile normale ale armatei, mâncarea împuțită, instrucția militară fără sens la niște oameni care trăiau tot timpul cu spectrul morții în flăcări deasupra capului.
Știți care a fost rezultatul? Am fost, la vreo 6 luni distanță, la unitate, să îi mai vedem pe unii oameni care ne-au fost dragi și au avut grijă de noi când ne era greu. Iar cei de care noi nu ne bătusem joc, pentru că am vrut să fim oameni și să le arătăm tuturor că cercul umilințelor poate fi rupt, făceau prin unitate program de bătaie de joc cu gogoșarii lor. Așa, de distracție. Deși lor nu le făcuse nimeni nimic, niciodată.
Văzusem zilele trecute o memă pe tema asta, dar am uitat să o salvez. Gen cum părinții noștri ne-au bătut de ne-au uscat, pentru toate mizeriile posibile, ba chiar multora le-au indus un frumos sindrom Stockholm (remember Da, am luat bătaie, dar am meritat la ce prostii făceam) iar acum noi rupem acest lanț al violenței și nu ne lovim copiii, iar, ca rezultat, avem o generație care nu știe exact ce gen și sex are și vrea să ne întoarcem la comunism, scriind de pe iphoanele 13 din dotare.
E posibil ca acesta sp fie riscul unei educații care nu se bazează pe frică și violență, cine știe.
Sau poate nu.
NOU
vremurile grele creeaza oameni puternici, care creeaza vremuri bune, care creeaza oameni slabi, care creeaza vremuri grele.
NOU
Anda, imi permiti sa preiau ce ai zis? foarte frumos spus
NOU
nu am venit eu cu formularea asta, dar mi-a ramas in minte cand am citit un articol pe Quora.
NOU
Spunea șeicul Mohamed…
NOU
@Peter
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.” The quote, from a postapocalyptic novel by the author G. Michael Hopf, sums up a stunningly pervasive cyclical vision of history.
NOU
@SGT : citatul initial vine de la Avicenna : en.wikipedia.org/wiki/Avicenna
NOU
seicul Mohamed spune
My grandfather rode a camel, my father rode a camel, I ride a Mercedes, my son rides a Land Rover, and my grandson is going to ride a Land Rover, but my great-grandson is going to have to ride a camel again.”
NOU
Să loveşti un copil e în sine o faptă care ar trebui să te ducă la psiholog. Iar pentru copil nu cred că e relevant dacă tu, părintele ai încasat bătăi sau nu în copilărie. Ce mi se pare mie grotesc e că violenţa e tolerată în societate şi deseori nu primeşti ajutor nici de la 112, nici de la poliţistul local, nici de la instanţă.
NOU
sa lovesti un copil se numeste ultraj si ar trebui sa te duca la parnaie, asa cum e orice lovire a unui om. problema e ca romanii nu considera copiii drept oameni
NOU
Zilele trecute cand a facut al meu o boacana, am primit raspuns de la o cunostinta care e insarcinata(30): “2 la curulet”.
I-am zis ca tu ii dai doua, 2 va da si el la cresa si tot asa “ce, tu n-ai primit palme cand erai mica?” “Ba da. Si am urat-o pe mama mult timp”. Eeee…
NOU
Acum parca e mai bine. Inainte cam toti copiii romani aveau statut de animale cu mai multe drepturi.
NOU
cu mai multe drepturi? fii serios, intre un cal si copil, taranul alegea intotdeauna calul. acum alege vaca, tractorul, de astea
NOU
sunt fan al stilului in care progeniturii i se pune in vedere din timp ca va trebui sa se descurce pe cont propriu de la o anumita varsta si i se si da o educatie in acest sens. din pacate, nu am putut sa aplic, ca n-a fost consens in cuplu!
din ce comentarii despre ”prunci” de varsta scolara am citit pe aici, rezulta clar cum si de ce se va intampla cu ei.
NOU
dar de ce? care e faza?
NOU
Unii părinți au o problema în a se abține sa ajute copilul în orice face, de la a duce mâncarea la gura pana la a se urca singur pe canapea și pana mai târziu la a face singur teme, cumpărături mici, etc. Cred ca e din dragoste exagerata și cu intenții bune, dar nu mi se pare o varianta câștigătoare pe termen lung. Nu știu ce oi fi și eu în stare sa aplic din ce mi-am propus pe termen lung și nici nu vreau sa mănânc cacat de la etapa de schimbat scutece, o iau și eu pe baby steps, dar oricât de mult iubesc copilul, îmi doresc sa fie independent și fericit și fără mine. Felul în care am procedat pana acum e etichetat de mulți pareristi din jur, mai ales familie, ca deh, ăștia au cele mai multe păreri, ca fiind neglijenta crasa, dar eu am reușit (mi-a permis, poate, și felul de a fi al copilului destul de receptiv, nu stiu) sa îl învăț și fără mine. Sa stea fara mine, sa ceara ce vrea și de la alții dacă nu-s în preajma sau la îndemână, sa stea și singur în alta zona a incaperii/casei fără sa se isterizeze ca nu ma vede etc. La cât de repede se duce naibii o viata, vreau sa știu ca pe termen lung o sa fie ok, nu ca tre’ sa suflu în ciorba copilului o viata ca să nu se ardă, metaforic vorbind.
NOU
Asa e Laura, chestia e ca multi nici macar nu ajuta mereu din dragoste, ci pentru ca e mult mai greu sa stai langa un copil frustrat ca nu poate urca din prima pe canapea si care plange vs a il pune pe canapea si a continua sa te uiti la TV. Ai facut si o fapta buna, ai si liniste in casa.
Si da, sunt absolut ingrozit de ce genratii de snowflakes cresc (si nu ma refer doar la astia scolari si prescolari de acum, ca trendul e mai vechi). Sa nu va dea d-zeu sa aveti de lucrat cu d-astia care sunt inca pe bancile facultatii.
NOU
Aici imi vine in minte reclama la sprite, cu ala care nu reusea sa deschida sutienul fetei si striga dupa “mamiiiii”…
Chiar daca e o gluma super reusita, n as vrea sa am asemenea copii…
NOU
Am avut o discuție foarte interesantă cu o prietenă( ambele suntem 30+ cu doi copii). Eu îi dădeam cu: să învețe să se descurce, să nu stea la 30 de ani cu mă-sa. Prietena mea face ochii mari: cum adică să plece de lângă mine, aș simți că m-am ratat ca mamă.
Practic, dacă bărbosu din ceruri are simțul umorului, ai ei emigrează și ai mei stau cu mine cu tot cu nepoți.
NOU
@bea, am ras =))))) ar fi o gluma proasta rău. :)))
NOU
@Boris: pentru ca esti absolut ingrozit de ce o sa fie cu actualii snowflakes, daca ai sub 50 de ani eu zic ca ar trebui sa fi absolut incantat de situatie:
– sansele sa avem technological singularity in urmatorii 30-40 de ani sunt minime, deci toti o sa trebuiasca sa muncim pana la o pensie.
– cand o sa ajungi la 50-60 de ani, crede-ma ca o sa fie o binecuvantare sa te lupti pe piata muncii cu impiedicatii astia loviti de soarta, daca esti curios sa vezi cum poate arata o societate unde competitia e acerba iti recomand sa vezi cum decurge viata emigrantilor coreeni americanizati ce incearca sa se intoarca in Coreea de Sud, si vad ca sunt absolut surclasati din toate punctele de vedere de catre localnici.
– beneficiile traiului pe langa indivizi ce au avut ego-ul unflat peste masura sunt si in afara muncii, pentru ca ego-ul ala se dezintegreaza la contactul cu realitatea si vorba proverbului : ” in the land of the blind, the one eye man is king”
– educandu-ti copiii proprii in mod echilibrat, le vei oferi un avantaj enorm cand vor iesi si ei in lume.
Pare foarte cinic ce zic, dar chiar daca nu acceptam existenta conflictului intre generatii, el tot exista.
NOU
imgur.com/vxICnOU
NOU
arhi, e vorba de copii de 7-8-10 ani, la care alde ta-su se refera cu apelativul ”prunci”!
pe la 25 de ani o sa-i intrebe cum le merge ”cocoselul”!
NOU
nu ai copii, este?
NOU
am.
nu am ”prunci”!
NOU
Banuiesc ca putem sa citim mai pe larg despre programul gogosarilor in cartea aia, Pompierul.
Pe o nota serioasa, in armata am vazut si eu cum e. Daca omul are o farama de autoritate nu se poate abtine sa nu o arate celor de sub el. In felul asta refuleaza tot jegul din sufletul lui, si se vede cat de infect este ca persoana. Chiar ma mai mandresc ca 20 ani dupa armata eram singurul gradat care avea tupeu sa plece cu tilicarii pe poarta la baut. Restul plecau in gasca.
Asa e si la copil…ca parinte ai autoritate, este normal sa ai, dar felul in care o arati este o problema pentru mult prea multi. Copilul nu stie, nu are de unde, tu ca parinte trebuie sa il indrumi si sa ii explici pana ragusesti unele chestii. Si daca ii explici ca o sa il ajute in viata tunelul de valize pe sub pat o sa il faca de bunavoie, altfel o sa fie doar o bataie de joc izvorata din dorinta ta de a arata ce putere ai.
NOU
În timpul stagiului militar am avut un locotenent cam miștocar (avea anvelopele pe epoleți) ce era cam frustrat că eu nu tropăi (geniu) cînd veneam la adunare și îmi luam dinainte distanța de rigoare (alinierea), fără a strînge grupa ca pe rîmă. S-a cam luat cu milităria de mine la început, să se dea șmecher în fața plutonului de lucru, iar cînd a văzut că știu cu un regulament mai mult ca el (RSB-ul) s-a făcut de cacao. Nu ajunsese la unitate fișa personală unde scria c-am făcut liceu militar, iar cînd a aflat îmi dădea mie comanda plutonului, deși aveam un caporal și 2 fruntași (care mureau de oftică, 2 fiind olteni). N-am făcut niciodată instrucție cu ei, era de ajuns munca (mină de cărbuni, deci subteran la Miniera Horezu), iar pentru asta soldații mă considerau frate cu ei, le luam mereu apărarea (am refuzat gradele, inclusiv comandantul a vrut să mă facă sergent, in locul celui liberat, un sas Zimermann). Nu m-am intors niciodată pe acolo, dar cred că nu au mai repetat greșelile dinainte, era muncă multă, praf, mizerie, transpirație, de ce să mai fii și inuman?
NOU
doar pentru ca un copil nu este lovit, terorizat, umilit samd nu inseamna ca este lasat sa faca ce vrea el, ca nu are parte de limite, disciplina samd
e simplu, daca intelegi ca un copil este un om, adica o fiinta care poate coopera cu parintele si fara sa fie conditionat (i.e. batut, mituit, santajat etc) – spre deosebire de un animal
NOU
Faith in humanity not restored!
NOU
Am avut noroc, pentru ca facand armata la TR( la termen redus) , prin anul 1998, lucrurile au fost lejere si chiar placute. Am considerat ca armata facuta de mine a fost un fel de tabara de adolescenti intarziati.
In privinta educatiei la copil, ceea ce a scris Laurra este de referinta, asa ar trebui procedat dar recunosc ca nu fac asa.
NOU
“a fost un fel de tabara de adolescenti intarziati”
Insert gluma proasta cu “pai daca te-ncadrezi” 😛
NOU
Gluma nu este proasta. Ma incadrez si in prezent.
NOU
Se mai gaseste cartea Pompierul?
Legat de batai, nu stiu ce sa zic… Am remarcat si eu acest fenomen. Grea mai este educatia.
NOU
Se gaseste, da’ numai pe sub mana, la specula. Eu am avut bulan, am apucat editia princeps.
NOU
Eu am luat-o la mana si am bagat-o-n san…
NOU
@DeeDee: da’ nu mataluta parca te plangeai de slaba reprezentare a protuberantelor din dotare? Ori te-ai dat cu bisturiu’? Au sunt eu mai confuz de la Alzheimeru-mi?
NOU
Avand in vedere cat de mica este*, marimea protuberantelor e irelevanta…
*cartea
NOU
@ nea_zăpadă, te-ar tenta o afacere?
NOU
@Ana: atata vreme cat nu vrei sa-mi cumperi “Pompierul”, da.
NOU
~~^~~
NOU
@nea_zăpadă :)))))))))))))
Parca-mi amintesc (sper ca nu ma insel) ca s-a oferit Arhi sa trimita pe mail cartea. Am lasat mail-ul si am primit mumu sfant.
Ah, parca era vorba de cartea 10 ani de Pc Garage sau ceva. Las ca il tin eu minte.
NOU
Dar aia pe care i-ati iertat voi de unde au stiut cum sa ii umileasca pe bibanii lor, poate au invatat teoretic din brosura aia a armatei, Apvsptr?
NOU
De la fosti colegi de liceu care erau probabil la ale arme…si la cat ii ducea capul probabil au zis ca introduc ei ceva nou. Ceva inteligent nu se poate introduce oricum…pentru ca de unde nu e nici ‘mnezo nu cere,
NOU
Din pdv-ul meu, foarte multi adulti (profesori, parinti, etc.) aleg intentionat sa nu discute subiecte de gen cu copiii (cel putin eu, pana in ultimul an de liceu, auzeam de la TOTI profesorii de istorie [+ invatatoarea dintr-a 4-a] ceva gen “n-o sa facem lectiile astea, ca eu nu vreau sa-mi amintesc vremurile”). Drept urmare, aia mici isi iau informatiile de unde apuca. Asta daca si le iau ei si nu se lovesc de niste opinii gata mestecate (iar aici putem face o paranteza cu internetul care face accesul la informatie mai usor, dar nu numai la informatia adevarata – aici iar trebuie sa intervina putin si adultii). E mai greu sa stai sa-i explici dupa ce si-a format deja o parere independenta (chiar daca poate incorecta sau incompleta). Nu e un subiect placut si poate fi chiar “trigger” pentru multi, dar nu mi se pare bine nici ca subiectul sa fie complet evitat.
Cand eram in primara/ gimnaziu, am vazut pe cineva citind MK si l-am intrebat de ce, la care a zis ceva gen “trebuie sa ne amintim trecutul, ca sa nu mai facem aceleasi greseli in viitor”. In fine, am vazut pe urma ca nu era un citat original, dar ideea de baza ramane. Cand o perioada istorica sau un regim politic sunt ascunse, e usor de inteles de ce pot fi vazute de tineri/ copii mai degraba ca niste mistere fascinante decat ca niste atrocitati primitive sau macar o parere cat de cat obiectiv-neutra. Cati hipsterasi n-au tricou cu El Che si se cred revolutionari…
NOU
“ca rezultat, avem o generație care nu știe exact ce gen și sex are și vrea să ne întoarcem la comunism, scriind de pe iphoanele 13 din dotare.”
Nu stiu cum sa zic, dar nu cred ca generatia actuala a stat pe dos si a inventat nevoia ca regina angliei sa fie neagra in filme sau sa apara 50 de pronume de gen.
Genul asta de idei vin tot unora din generatiile celor maturi pentru ca ei au puterea de decizie, si de obicei vin din partea celor cu foarte multa putere de decizie…
La fel, mi-e greu ca s-au trezit pustanii de liceu sa descopere ca misto e comunismul pe care nu l-au trait niciodata ( mai ales ca toate produsele media care aduc in discutie comunismul e despre nasoale ca Holodomor si Experimentul Pitesti)….
Tot de la “ai batrani” au preluat-o, ca nenea de vizavi care deplange curatenia bucurestiului din anii 60…
Sa fim seriosi, generatia asta pe care se da vina “ca nu corespunde” abia daca a apucat sa faca primul internship neplatit, necum sa ia vreo decizie. Ei sunt acolo pentru a fi acarul paun si capitalul de imagine ai alora care decid…
Asa ca intrebarea cea mai simpla pe care o vad pusa in cazul asta e si cea mai simpla: Cui Prodest?
NOU
Nu stiu cat suntem noi de vina ca parinti pentru ca nu aplicam pedepse corporale, cat exista si un sistem care le da voie sa fie altfel. Inteleg si nu contest o anumita inclinatie sexuala pana intracolo cat devine o chestie nebuna la modul ca azi pot fi straight, maine pot fi altfel, poimaine two souls, raspoimaine sunt Maria Anoaneta si asta nu vorbim de copii ci chiar de cei care ne educa copiii. In ultimul an ca din cauza pandemiei, ca din cauza intrarii canadei pe o panta comunista am vazut plecarea a zeci de familii din cele pe care le cunosc eu. Daca ma uit la o poza in care eram in grup de 20 de familii la o petrecere acum 5 ani cred ca mai suntem vreo 2-3 familii care defilam pe aici. Fiecare a luat-o care incotro, Costa Rica, Panama, Spania, dar cei mai multi se repatriaza. Nu stiu ce ziceti voi acolo de invatamantul romanesc dar toti oamenii care vin inapoi in Ro, vin pentru asta. Au copiii la scoala sau la liceu si vor sa se intoarca la vechiul sistem. E mult de povestit pe tema asta …de ce, cum si in ce fel.
Poate cel mai mult am vazut din cauza consilierilor de la scoli. Vin copiii acasa gata pregatiti, vorbesti tare cu mine pun mana pe telefon, dai in mine sun la politie, nu-mi dai bani ma sinucid – parinti care au ajuns sa fie pusi la pamant de copii numai prin amenintari de acest gen. Asta pentru ca un consilier de la scoala ii spune ca poate sa faca ce vrea si ii induce ca de la 12-14 ani si poate sa inceapa schimbarea de sex daca nu se simte bine in pielea lui (vezi Angelina lui Brad cu a’ mica a lor), ca daca parintii nu sunt de acord nu conteaza, el ca si copil poate sa intre intrun sistem unde il ajuta sa faca asta. Pe la 16 ani se trezeste copilul asa usor deprimat ca nu stie incotro sa o apuce. De droguri nu mai spun ca deja s-au inmultit magazinele cu canabis ca ciupercile dupa ploaie, ele si cele cu bauturi alcoolice fiind considerate essential tot timpul pandemiei iar acum si mai mult. E foarte mult de povestit……
NOU
Fi-miu are tendinta de a cafti copii in parc. Nu a fost batut niciodata, dar a fost batut de alti copii prin parc. Nu imi place sa ii suflu mereu in ceafa, dar sunt mereu cu ochii pe el. Cu rusine recunosc ca l-am mai lasat sa mai altoiasca cate un plod care credea ca toboganul e doar al lui. Nu cred ca exista metoda perfecta de crestere al unui copil. Sunt convins ca ar prefera o palma la cur decat teoria chibritului, pe care i-o aplic de fiecare data cand calca pe bec.
NOU
Am fost pompier între 1989-1990 la Sighetul Marmaţiei unde am prins şi ceva umilinţe ca gogoşar dar am avut noroc că era doar caporal mai tâmpit, un ţărănete de prin Bacău, care încerca tot timpul să aplice mizeriile la care a fost supus şi el dar când sărea calul era liniştit de colegii lui, doi sergenţi, leat cu el mai empatici şi cu ceva şcoală mai multă. Din păcate, după cele 4 luni am fost ales şi trimis la garnizoana din Baia Mare pentru şcola de gradaţi. Ei, doar acolo am înţeles de ce cei de la Sighet îmi ziceau că acolo este “staţiune de odihnă”. Pur şi simplu la Baia Mare era o şcoală de dezumanizare unde programul era să te facă din om-neom, robotul perfect care execută ordine. Am mâncat peşte împuţit de foame, am făcut duşul săptămânal în 5 minute şi am înghiţit mizerii de la ofiţeri care ar fi trebuit să ne înveţe ceva profesional dar era mai importatnt pentru ei aliniatul, pasul de defilare şi cântecele patriotice . Am avut noroc că “şcoala de gradaţi” s-a redus la două luni din patru pentru că se redusese armata de la un an jumate la un an şi am revenit cu grad e caporal în “staţiune” unde am primit ca cadou un locotenent proaspăt absolvent de şcoală militară care avea aceleşi metehne. Cei 4 proaspeţi caporali, fără experienţă, eram futuţi tot timpul de proaspătul locotenent pentru că nu suntem mai “agresivi” cu gogoşarii care nu ştiau să facă cum trebuie pasul de defilare şi ieşirea la raport din formaţie. Am avut noroc că am avut oameni buni printre plutonierii şi sergenţii-majori care erau şi soferi pe maşinile de intervenţie care stăteau cu noi în unitate pe care-i durea în cur de pasul de defilare şi singura lor preocupare era să nu păţim noi ceva la intervenţii. Practic ei ne considerau copii lor.
Am plecat din unitatea de pompieri Sighetul Marmaţiei cu gradul de sergent şi pot să spun, cu mâna pe inimă, că nu mi-am bătut joc de bibani şi nici colegii mei. Nu ştiu, poate că am avut eu noroc să ajung acolo împreună cu nişte oameni mişto.
“Iar cei de care noi nu ne bătusem joc, pentru că am vrut să fim oameni și să le arătăm tuturor că cercul umilințelor poate fi rupt, făceau prin unitate program de bătaie de joc cu gogoșarii lor. Așa, de distracție. Deși lor nu le făcuse nimeni nimic, niciodată.”
Pur şi simplu este vorba despre educaţie. Educaţia aia care pleacă de la cei 7 ani de acasă şi continuat până când adolescentul ajunge la cei 18 ani teoretici când ajunge adult dar practic mai trebuie băgaţi vreo 4-5 ani de supraveghere că nu degeaba au americanii pargul ăla de 21 de ani la liber de consumat alcool.
NOU
M-a mancat in palma sa merg iar la facultate.
Cum sunt vorbareata, m-am imprietenit cu colegii, desi-s bunicuta pe langa ei. Bai, mie imi place de astia mici. Sunt destupati la minte si parca stiu ce vor si pe ce lume traiesc, nu cum eram noi la 19 ani.
Au initiativa, sunt descurcareti, tech- savvy, viitorul suna bine.
Sunt si tampiti printre ei, dar parca procentual mai putini decat pe vremea mea.
Nu vad snowflakes deloc. Parca mai smiorcaiti sunt millenialii