Dacă ieşi să îţi plimbi puradelul dimineaţa în parc, vei avea ocazia să dai peste cea mai mare faună de tâmpiţi cărora soarta le-a pus în palme destinul unor suflete de copii.

Exemplificari.
Fetita, 3-4 anişori, se juca cu alţi copii, cade şi se murdăreşte uşor în genunchi. Mămica ia foc, o smulge din locul de joacă şi începe să o şteargă la modul ferm. Copilul plângea, doar se lovise, dar mămica era foarte concentrată pe murdărie şi să îi urle `vezi ce se întâmplă dacă eşti obraznică?? vezi, vezi? uite acum, eşti murdară şi nici un copil nu o să se mai joace cu tine, copiii nu se joacă cu fetiţe murdare`.

Băi, am simţit că pocnesc, îmi venea să îi fut o zmetie peste ochi la vacă, de numa numa. Fiecare copil cu păcatul său, asta e. Am plecat în drumul meu.

Alt exemplu. Doamna bunică, la şuetă pe bancă, cu alte doamne la vârsta senectuţii. Băieţelul escortat, fugea undeva prin iarbă, cu alţi copii. Roooooobin, Roooobin, hai la bunica Rooobin!! Rooobin, dacă nu vii la bunica, chem doctorul să îţi facă injeeeeeecţieeeeee! Şi uite-aşa obţinem un copil gata traumatizat, care va fugi de orice doctor, pentru că e pedeapsa care i-o dă bunicuţa ei scumpă.

Şi multe, multe. Nu te juca cu copiii, copiii sunt răi şi fac buba. Te dau la ţigani dacă nu eşti cuminte. Uite, nenea o să te ia acasă dacă… Aici am întrerupt-o şi i-am zis copilului Stai liniştit, că nenea nu are treabă cu tine, mergi cu mami, moment în care mami a rămas puţin mirată, că pierduse şirul ideii, probabil se aştepta să o susţin.

Unde se văd efectele educaţiei comunist-deficitare? Acum se văd. Pentru că părinţii de azi nu au idee ce ar trebui să facă să îşi crească copiii şi atunci aplică ce au văzut de la bunici. Sau îi pun pe bunici la treabă.

N-o să ne vindecăm niciodată. Niciodată…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

76 comentarii Adaugă comentariu

  1. asa au fost crescuti ei probabil, atat ii duce capul. Fetita are aproape 4 dar nici eu nici sotia n-am facut asa ceva… nici bunica, nici bunicul. Si n-o sa fac nici cu asta mic, mic. De aia are haine sa se murdareasca, de aia e copil sa alerge

  2. #2

    Cea mai tare amenintare am auzit-o in parc pe 26 decembrie: “Daca mai fugi asa, vine Mos Craciun si te bate de nu te vezi!!”

    • #3

      @Mihai – ioooii deci clar, cănd vine crăciunul o să se mire de ce copilul nu vrea să il vadă pe Moș Crăciun, sau poate o să se bucure…

    • Acum cateva zile, in Billa, erau un nepot foarte neastamparat, de vreo doi ani si o bunica total depasita de situatie. La casa, apare si paznicul, iar bunica tipa, amenintator, la baiat:
      – Daca nu stai cuminte, nenea scoate pistolul si te impusca!
      OMG!!!

      Eu sunt una dintre acele persoane care-si petrece mult timp in parc – fericita ca am un copil sanatos si frumos, cu chef de alergat si de joaca. Am vazut si auzit atatea intr-un an, incat, uneori, ma ingrozesc. Unele momente le mai si povestesc intr-o rubricuta de pe blogul meu – intitulata Scoala parintilor. Nu vreau sa invat nimic pe nimeni – doar sa trag un semnal de alarma in unele situatii si sa impartasesc din experienta mea – atunci cand mai fac cate o descoperire 🙂

    • #5

      anda_elena » sa cresti copilul cu frici care nici macar nu exista, asta da reusita parentala

    • O super reusita 🙂 Of.. facem haz de necaz…
      Problema e la gasirea echilibrului. Sunt multe exagerari si multe metode de a baga spaima in copil.
      Pe de alta parte, sunt multi parinti inconstienti de-a dreptul si nepasatori, nesimtiti si care nu-si educa in niciun fel copiii. Care ies afara doar sa se relaxeze ei, fara sa le pese ca plodul isi rupe gatul sau sparge capul altuia. Mi-am spus camdva si naduful asta, vorbind despre gastile de mame… saptepietre.blogspot.com/2011/03/mame-de-gasca-sau-gasti-de-mame.html

      Revenind – echilibrul ar fi perfect… Echilibru intr-o lume dezechilibrata…

  3. Asta e efectul faptului ca in ziua de azi nimeni nu mare are timp sa isi creasca copii si ii lasa cu bunicii, matusile sau alte rubedenii trecute ca varsta si educate in vechiul nostru sistem comunist. Asa ca obiceiurile vechi sunt de actualitate si deabia peste catetiva zeci de ani buni vom putea scapa de ele, asta daca ignoranta care ne defineste ca natie nu va ramane la fel cum e acum.

  4. Robin, Robin, vino la bunica sa iti bage droage-n vene

    • #9

      Rooooobin, daca nu vii la bunica nu-ti mai dau heroina:))

  5. Pe principiul: Ai grijă să nu cazi că te omor în bătaie!
    Educaţia părinţilor trece inevitabil la copil, iar cum părinţii sunt vai mama lor, ce te aştepţi?
    Ce zici de ăia care trec cu copiii de mânuţă pe roşu la semafor? Cum o să-i mai poţi explica tu copilului ăla că pe roşu nu se trece, când persoana în care are cea mai mare încredere o face?

  6. Astea-s dovezi că educația permanentă pe care o preaslăvesc unii în ziua de azi nu există, sau nu e făcută cum trebuie. Încearcă să explici unui părinte care încă mai crede că “bătaia e ruptă din rai” cum se educă un copil, și cel mai “cuminte” răspuns pe care-l poți primi e “nu mă înveți tu pe mine cum să-mi cresc copchilul”…

    De vindecat ne vom vindeca, dar trebuie să mai treacă vreo câteva generații. Părerea mea 🙂

  7. Pe principiul: “Eu l-am facut, eu il omor!” …

  8. #14

    Sa nu mai injuri ca-ti taie popa limba !
    Si am ramas traumatizat pe viata la vederea popilor. Si a bisericii. Si continui sa injur.

  9. #15

    Nici asa nu e bine, dar nici sa cazi in cealalta latura – copilul trebuie sa stie de frica cuiva ca sa poata fi stapanit. Pana cand afla de rusine (si sa fie capabil de acest lucru) incat sa poata fi controlat prin asta el nu stie decat de frica … cuiva… (insert )

  10. Faza reala, auzita in liceu!
    In fata LTV e un parc. In parc, statuia lui Tudor Vladimirescu si langa, doi lei (parca doi…). Un copil mic (baietel, mai mult ca sigur, ca avea o sabie in mana) se juca prin zona aia si da sa se apropie de statuie. De leii aia, mai precis.
    Moment in care o aud strigand pe bunica-sa:
    “Nu te duce la statuie, ca are co..e!!!”
    Na… ce sa mai zici?

    • Baba aia e nebuna cum sa spuna asa ceva copilului. Nu inteleg ce avea daca se juca copilul la statuie.

  11. Parcă ar merge castrat tot poporul.

  12. Mare dreptate ai. Nu o sa ne vindecam niciodata.
    Ca o paranteza spus: toata copilaria mi-a fost frica de doctor pentru ca la tara mi s-a pus in vedere ca daca nu-s cuminte vine Pepenel (tiganul felcer al satului) sa-mi faca injectie. Asta este…

  13. Mentalitatile in Romania vor imbolnavi multe generatii viitoare.Nu stiu daca psihologii pot sa inlocuiasca ideile,dar cu siguranta un gest extrem de spalare a creierelor ar fi mult mai util.Tara asta si oamenii ei nu-si revin decat dupa intamplari apocaliptice.

  14. eu am fost crescut de bunici si din fericire nu au folosit metode de educare ca cele mentionate mai sus, au fost si oameni care au iesit din comunism cu alta mentalitate.

  15. Io mor pe ăia cărora le e tîrşă să-şi alinte copiii. Să zică şi ei vreun dragu mamii, vreun puiuţ, vreo păpuşă mică.
    Îi aud: Excelent, Cornelius! – către o gîgîlice de nici doi ani!
    Da’ ce-are, frate: te pupă mama, Corneluş??
    Ăştia n-au copii, au parteneri de team-building!

  16. Iti dau mare dreptate.
    Cat despre “vindecat” ? Chiar ca niciodata.

  17. #25

    asta inseamnca ca inca vreo 2 generatii probabil vor mai avea astfel de exmeple, din pacate…..pe mine ma amuza si : nu pune mana ca e caca, cand de fapt poate acel caca e de fapt ceva de mancare, dar ei ii e lene sau nu stie sa ii explice copilului ca nu e tocmai bine sa puna mana .am o nepotica care, intr-o fractiune de secunda lua o guma de pe jos si ….direct in gura cu ea 🙁

  18. #26

    Ow daaaaaaa, deficiente enrome la capitolul parinti bunici. Eu am ramas perplex la o faza misto cu o bunica foarte implicata in cresterea copilului.
    Ma plimbam cu cainele in liniste si in momentul in care am trecut pe langa bunica si nepotel o aud pe “doamna” … “auzi, daca mai esti mofturos il chem pe nenea cu cainele si ii dau tot spanacul tau la caine sa il manance!” Copilu’ era la fel de perplex ca mine, avea ochii cat cepele. M-a si intrebat copilu’ daca mananca fiara spanac, el stia ca un caine mananca “pidigrii” sau “ciapii”. Era mortal ala mic, stirb. cu ochii mariiiiiiii :)) Bunica, o hoasca si jumatate.
    Ah, inca o faza. Cele mai crunte injuraturi le-am auzit de la babele iesite cu nepotei in parc. Pfoa, ce repertoriu au …

  19. #27

    scz e prea de dim sa ma exprim…am vz ca am facut niste greseli :D, de fapt…..de fapt

  20. Robiiiiiiin Robiiiiiiiiiiiiiiiiiiin nu te apropia de fetite ca ele sunt rele si iti mananca cocoselu’ !

    25 de ani mai tarziu:

    Fata: Buna, eu sunt x. Vrei sa vii cu mine?
    Robin: Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!

  21. Apropo de “Te dau la tigani”….eram intr-o seara intr-un magazin, la casa. in spatele meu un tiganus decent imbracat, genul acela de tigan de care chiar nu trebuie sa iti fie frica sau sa il judeci. Dupa noi apare un tata cu o fetita, fetita care cand il vede pe “subiect”, a luat-o la fuga strigand si plangand ca ea nu vrea sa fie data la tigan. Tats-o radea, tiganul radea si el mai cu jumatate de gura asa, dar i-a spus macar la fata ca nu are de gand sa o ia ca el a venit doar sa cumpere paine, dar degeaba pentru ca plansul nu s-a oprit pana nu a iesit omul din magazin. Acum nu pot numai sa-mi inchipui in ce hal a fost maltratat sufletul unui copil de a ajuns sa reactioneze astfel….

  22. Fază mai mişto, în parcul Voicu (fostul Ioanid): eram bodyguard pentru nepot, ăsta mic se tavalea liniştit prin nisip şi eu căscam gura la milfele din parc. Şi aud o mămică din asta “educând” un ştrumf de 4-5 ani: “Nu te mai juca cu ăla, că e ţigan.” Partenerul de joacă al puştiului era un ţigănuş cam de acceaşi vârstă. La care copilul răspunde candid: “Dar e copil ca şi mine, de ce să nu mă joc cu el?!”.

  23. Las’ ca se face Robin mare si nu o sa vrea sa lase medicul sa-i faca injectie bunicii, chiar daca o avea nevoie…

  24. Sar si eu cu o perla auzita la o bunica betiva, care-si certa nepotelul in varsta de 4-5 ani:
    “Ionel, nu mai alerga ca obosesti!!!”

    • #33

      Am auzit si eu una cu nu mai alerga ca transpiri. Am stat prin zona sperand sa aud si nu mai bea apa ca o sa-ti vina sa te pisi da n-am avut noroc.

  25. #34

    nu mi se par asa grave exemplele. probabil amenintarile astea stupide functioneaza mai bine decat daca te`ai pune sa`i explici 10 min de ce nu are voie sa faca un anume lucru.
    sincer ma indoiesc ca va ramane copilul cu traume. cand eram la gradinita si nu dormeam dupamasa imediat aparea asistenta cu o seringa de uz veterinar si ne prostea ca ne face injectie. de aia n`am nici o treaba cu asta si nu plang intr`un colt cand vad ace.
    cred ca luam prea mult in serios anumite chestii si ne imaginam ce urmari sinistre vor avea.

    • Mda, de acord, nu sunt chestii grave.
      Toti suntem mintiti cand suntem mici cu prostii de gen ca sa ascultam. E clar ca pe majoritatea dintre ele le-am uitat. Bine, cred ca devine o problema cand amenintarile se repeta zi de zi timp de 1 an, atunci copilului i se intipareste ceva in cap (probabil).

      Problema educatiei nu e asta, ci
      – “mi-a luat mama iPhone” (la clasa a 2-a)
      – “dom’ profesor n-are ce sa-mi faca, ca vine tata la scoala”
      – bataia nejustificata si nervii varsati pe copii (adica exact opusul, oamenii care nu au bani se descarca aiurea) ceea ce ziceai si tu, despre mamica isterica.

      Stiu un exemplu concret de copil care era sa ramana repetent in clasa a 7-a (e destul de greu sa ti se intample asta) si, pentru ca a reusit sa treaca clasa l-a dus tata-sau la Paris. Poftim cultura!

    • #36

      vectorialpx » si tu, si maddy subestimati inteligenta unui copil. ati ramane surprinsi de cat de usor impresionabili sunt si ce tampenii tin minte, la doar cateva luni sau ani

    • #37

      Educatia prin frica nu functioneaza.
      La o gradinita normala (exclus romania) se organizeaza activitati pentru copii ce nu vor sa doarma. Dar asta inseamna ca educatoarea sa munceasca in timpul respectiv. Asa ca mai bine sari cu seringa si apoi ai timp de o birfa + cafea cu colegele. Ca doar e romania.

    • Nu e adevarat Maddy! Copilului trebuie sa-i explici pe intelesul lui, atat cat e posibil. Incet, incet va intelege, iar pe termen lung, explicatul si tinutul promisiunilor fata de copil fac minuni! De genul: Daca faci cutare lucru, mami o sa faca cutare lucru! Atat in sens pozitiv cat si prohibitiv. (daca mai arunci jucaria, nu ti-o mai dau). Cheia, provocarea e sa te tii de cuvant, dar functioneaza de cele mai multe ori.
      Cat despre traume sunt cazuri si cazuri. Traumele sunt o extrema!

  26. #39

    Dar aia care cumpara o jucarie la copii, sa zicem o minge, si nu ii lasa sa iasa afara cu mingea, ca se strica? Plm…..

    • #40

      Pai la mine asa era:|, imi lua mami o minge si tata nu ma lasa cu ea afara, ca o sparg

    • #41

      ha, pe mine nu ma lasa tata, cica: eu de aia ti-am cumparat minge? sa se joace altii cu ea? si uite asa ma jucam eu singur cu mingea prin casa si mai spargeam cate un bibelou,geamu de la bucatarie, oglinda aia mare din hol. Ghici cine si-a luat-o ca s-a jucat cu mingea in casa? PFFF

  27. Asta cu injectia nu am inteles-o niciodata. Eu plangeam de imi scuipam plamanii cand imi dadeau pe bune injectie (si am luat cateva in copilaria mea din cauza unor probleme) dar NICIODATA ai mei nu au folosit asta ca “modalitate de educare”. Nici parintii si nici bunicii. Nu o inteleg.

  28. Chiar asa… cum sa traumatizezi copilul in halul asta? Cei din bucuresti nu au auzit de bataie?

  29. #44

    Mor pe parintii astia, pe cuvantul meu. Mai stiu eu pe unii care-i ziceau copchilului de 4-5 ani “nu esti cuminte, n-am nevoie de asa copil, te dau la casa de copii”.

    Copchilul e barbat in toata firea acum. Sa mai spun ce fel de ne-personalitate are?

    Bai, daca as putea as da o lege care sa oblige oamenii sa faca un control psihiatric inainte de a procrea. Si sa faca si un curs de psihologia copilului.

  30. #45

    Intrebarea corecta e: cati parinti citesc macar o carte despre cresterea si educarea copilului-eu stiu ca voi cumpara cel putin 10(din alea groase) cand voi afla ca sotia e insarcinata pentru ca nu-i asa, cresterea unui copil e mult mai usoara cand stii de ce plange!

  31. Eu cu restu` familionului la tara. Matusi-mea cu copilul (superb si destept) de 2 ani in dorinta de a explora toata curtea. Din 20 in 20 de secunde “DRAGOS! Nu ai voie acolo!” ” NU. E. VOIE! nu auzi?!”, etc. Pentru o ora au avut multa treaba si eu am ramas cu ala micu de 2 ani, fratele meu de 6 ani si verisorul de 11 ani. 3 copii pe care i-am stapanit imediat. Nu se mai certau pe masinute, pe jocuri, pe minge, nici unul nu facea tampenii, toti erau distrasi cu activitati distractive, lipsite de “NU E VOIE” si “STAI CUMINTE”. And i am fxxking 22 yo. Am stapanit 2 copii timp de 2 zile fara probleme. Fara educatie comunista, fara amenintari cu doctori si tigani.

    GG parents.

  32. #48

    @Maddy – ai sa fii socata, dar exact ameninarile traumatizeaza un copil. O palma sau doua la fund se uita pana seara, ramane doar amintirea emotiei asociate.

    Nu am copii, dar as vrea sa fiu scutita de comentariul “cand o sa-i ai pe ai tai, etc.”. Langa casa bunicii mele era un cabinet dentar. De cate ori se auzea freza, bunica-mea imi spunea ca nenea dentistu’ o pregateste pentru mine. Pana in ziua de azi imi este groaza cand trec pe langa un cabinet.

    Parintii mei insa nu m-au amenintat niciodata. De obicei imi luam fie o urecheala, cateva palme la fund, etc. Sincer, nu-mi aduc aminte de ele decat ca au existat. Nu au lasat sechele si nu am crescut sa fiu o distrusa.

    Anul trecut intr-o vacanta afara am remarcat un fapt interesant: dintre toti parintii care erau un acel hotel, singurii care urlau la/dupa copii din dotare erau romanii. Anul asta am studiat atent: observatia se mentine. N-am vazut nici un rus, neamt, grec,arab sa urle. Am vazut urecheli, am vazut palme la fund, dar nu urlete. Mai mult, singurii care isi zmuceau / impingeau copii pentru ca erau riscau sa “se murdareasca de nisip (pe plaja!) erau tot romanii. Pentru ca stim cu totii ca romanii sunt niste exemple de curatenie! Rezultatul? Copii isterici, care mai mult urlau dacat radeau, care nu stiau sa interactioneze cu alti copii decat agresiv.

    Si am o faza haioasa: un pusti de vreo 3 ani (parea neamt) facea o mica criza de plins ca nu vroia sa fie imbracat. Maica-sa a incercat de doua ori sa-i puna pantalonii pe el, dupa care l-a lasat in pace. Pustiul s-a dus, s-a tavalit 5 minute prin nisip in pielea goala si s-a intors la ma-sa…care foarte calma la sters de nisip si l-a imbracat…fara urlete, fara amenintari…nici macar nu a oftat a obida.

    Acum, eu inteleg ca trebuie sa pui limite copiilor. Dar exista o diferenta foarte mare intre a pune limite, cals si ferm, si a fi o vaca isterica ce nu gaseste alta modalitate de a interactiona cu plodul decat urland.

    Doamelor – pentru depresie post-partum exista tratament, nu va razbunati pe copii, ca nu au nici o vina.

  33. pai asa sunt parintii in ziua de azi! toti ii cearta pe copii doar daca au si ei ceva de pierdut, cum ar fii timp sau bani.

  34. #50

    Mie mama imi povestea ca eram cel mai incapatanat copil si ca sa ma aduca bunica acasa imi canta ”Fanfara militara” si ea,femeie in toata firea,batea din bat si tropaia pe strada :))
    Cand m-am plictisit de cantecul asta si ceream in brate,bunica-mea ma incaleca pe un bat si cu cateva ”ihaa” alergam imediat.Cand vedea ca incep sa scot limba de oboseala,imi zicea”spune-i calului sa mearga la pas”…plus multe alte jocuri.
    Acum e destul de enervant cand parintii nu isi lasa copilul nici sa ridice un bat si nu le respecta alegerile.Daca bebele vrea un bat,da-i un bat,nu-i pune in mana frunze,asa ajung oamenii sa nu aiba personalitate.

  35. #52

    Am observat o gramada de parinti care isi educa purandelu’ in stilul “sa nu traumatizam copilul” si din cauza acestui fel de educatie aveau niste pramatii pe langa ei care nu faceau nimic din ce le spuneau parintii. Am venit cu un cuplu in tren iar mama era fix servitoarea copilului pentru ca facea de fiecare data ce zicea purandelu’ ca sa nu-l supere sau mai stiu eu ce, si culmea tot ea ofta si zicea ca e greu.
    Cea mai ciudata sperietura am auzit-o recent de la o mama care ii spunea copilei ca o da la sobolani daca nu e cuminte.

  36. #53

    Mah… si eu o amenint pe fiica-mea cand nu ma mai inteleg cu ea… Dar nici-o data cu chestii din astea…
    La mine merg alea cu “Mos Craciun tocmai ti-a trecut obraznicia pe lista… nu stiu daca mai vezi vreun cadou de Craciun” – rezultat maxim, dar pentru 1 max 2 ore…si sigur, astea le spun de obicei daca pur si simplu e chitita sa faca numai prostii… astea cu murdaritul hainelor etc. nici nu le bagam in seama…
    Amenintarile astea de care zici sunt intr-adevar periculoase pentru dezvoltarea lor ( le creeaza tot felul de complexe si fobii)…
    Uite, de exemplu fiica-mea ne intreaba de fiecare data cand ne suparam pe ea, daca o mai iubim… Nu stiu ce se petrece in capsorul ala al ei de intreaba asa, pentru ca nici-o data nu i-am spus ca n-o mai iubim… chiar cand suntem suparati ii spunem c-o iubim, dar asta n-are nici-o legatura cu boacana tocmai facuta… si totusi ea intreaba de fiecare data ( si nu se alinta, crede-ma).
    Prin contrast, am auzit parinti spunandu-le copiilor ca nu-i mai iubesc in momente din astea… nu stiu cum or reactiona bietii copii pe moment, dar pe termen lung sigur capata sechele…

    • #54

      geretus » orice copil are sentimentul de pierdere. ii e frica sa nu plece mami de langa el, ii e frica sa nu mai fie iubit, ii e frica de multe. sunt copii, de asta suntem aici, sa le alinam fobiile si sa ii facem oameni mari. nu sa le explicam ca baietii nu se joaca cu fetite murdare. pentru ca dimpotriva, baietii se joaca mai mult cu fetite murdare:))))

    • #55

      Asta cu “nu te mai iubesc” imi aduce aminte de o faza din timpul unui zbor. Un baietel nu voia sa-si ia un pulover pe el ca spunea ca nu-i e frig, si plangea si nu voia si parintii voiai sa se imbrace “sa nu raceasca puiutul” si na, scandal. Parintii lui erau mai rau decat el, jur. Mama lui a incercat sa-l calmeze cu “daca nu-ti iei puloverul pe tine inseamna ca nu ma iubesti, si daca nu ma iubesti plec si te las aici!” (WTF?!) Evident, copilul plangea si mai tare. La care incearca tatal: “ce vrei sa-ti dau, vrei o bomboana? vrei sa mergem la gradina zoologica? … ma, tu vrei sa-ti dau una peste cap?!” Copilul deja zbiera si jumatate de avion se intorsese spre ei. De altfel copilul avea deja o bluza cu maneca lunga pe el si chiar nu era frig. 😐

  37. #56

    @arhi cati copii ai?

  38. Mamicile alea vroiau, de fapt, sa interactioneze cu adminul de la Arhiblog si le-ai taiat tu tot avantul…tztztz…

  39. #58

    Noi am avut mari probleme cu educatia tipic romaneasca pe care incercau bunicii sa o dea copilului.

  40. #59

    E distractiv sa vezi proaspeti emigranti romani/rusi cum isi duc copii in parc la nisip. Mamele (ca ele sint in general) cu pantofi cu toc, rujate, aranjat si daca se poate cu fusta strimta sau pantaloni atit de strimit ca vezi si culoarea chilotilor daca poarta. Copii sint mereu infofoliti (asta e alta sechela romaneasca) si cum cad in nisip parintii sar sa-i curete. Nu deseori am auzit reprosuri de genul: vezi daca nu ma asculti? Acum ai cazut in iarba/nisip si te-ai murdari. Mergem acasa sa ne spalam. Asta cind ceilalti copii se joaca normal, se murdaresc si asa mai departe.
    Iar tatii nu au nici o jn sa-si scoata tigarile si sa le sudeze ca doar “au dreptul”.

  41. grav rau,dar din pacate asa se intampla la toata lumea..toti parintii fac asa la copii, ca X hai aici ca daca nu nu iti iau nu stiu ce,daca nu vii nu facem nu stiu ce, si multe alte prostii si tampenii debitate in timp..mi se pare asa de inutil si de prostesc sa sperii copilul degeaba si sa il lovesti ca vezi doamne saracu s-a jucat si s-a murdarit,pai de aia ii copil sa se joace si sa se simta bine , nu ca tu sa il certi ca vezi doamne s-a murdarit sau mai stiu eu ce minuni prostesti..

  42. #61

    Daca nu esti cuminte, te dau la tigan pe niste oale de tuci! In fine, pe mine ma deranjeaza faptul ca multi idioti, care din pacate au procreat, isi plimba copiii de 2-3 ani prin Soarele arzator al zilelor de vara. Du-te intr-un weekend in parc si ai sa vezi multi copii plimbati pe la ora 13:00-15:00, cand Soarele e cel mai periculos, iar cand ii vad ca imping carucioarele cu o lene incredibila, dupa care se intalnesc cu alt retardat ce poseda un copil de aceeasi varsta si se opresc in soare, ca sa stea la taclale, negandindu-se la copiii lor.

    • #62

      Andrei » sa vezi cati retardati sunt pe malul marii la ora 12, cu copii de 1 an sau 2

    • #63

      uite o chestie care pe mine m`a minunat : am fost in egipt, hotel plin de nemti,olandezi etc … caldura cat cuprinde aprox 38 grade C. Si era plin de copii albi la ten (suedia,olanda)- ora pranzului- fara protectie a capului fara nimic … si cat am stat acolo 8 zile n`au avut nicio problema. Eu la mare recunosc ca mergeam la plaja la ore mai bizare dar intotdeauna cu protectie pt fetitza si umbrela mare. A mica avea 1 an atunci si statea locului la umbra. Dar mi s`a parut ciudat ca dincolo nu`s asa obsedati ca aici cu soarele si culmea nici nu patesc nimic. Nici eu nu as lasa`o acum asa dar mi s`a parut ciudat. Alta faza care e la noi o obsesie e chestia cu curentul. Nu sta in curent ca o patesti. Poate noi ca adulti si avem anumite probleme (masele,rinichi etc) dar stiu de la medicul meu ca acest “curent” nu afecteaza un copil sanatos de niciun fel. Am citit mult pe tema asta si a umblatului descult la copii … este foarte sanatos si caleste organismul. Dar ce sa zic ca si bunica fetitzei mele e obsedata de papucei in picioare si sa nu cumva sa se simta un strop de curent ca e dezastru…

  43. se pare ca se vad consecintele comunismului

  44. #65

    M-am mutat de doi ani in Bucuresti; am venit din Iasi; nu vezi in parcurile din Iasi ce vezi in parcurile din Bucuresti. Initial am fost socat, nici acum nu mi-am revenit. Si nu e vorba numai de tampenie, ci si de nesimtire; doua exemple la intamplare:
    – mama sta pe banca; copilul (3-4 ani) se joaca in nisip, langa banca; ghici unde scuipa mama cojile de la seminte?
    – tatal sta pe banca, bea o bere cu alti tati; copilul (4-5 ani) se joaca pe undeva; tatal incepe sa strige:’x, vino aici, ca-ti fut una peste ochi de-ti da borsul pe nas’ ;

    Lucrurile astea le-am vazut cam in toate parcurile, si mai marginase, si mai centrale; par sa fie un comportament normal, cel putin in Bucuresti…

    Problema nu este numai aceea ca ies copii traumatizati. Cred eu ca problema este ca acesti copii vor copia ceea ce vad; ce credem noi ca este trauma pentru ei va fi normalitate.

    • #66

      din pacate treaba cu semintele se manifesta si in alte parti ale tarii si anume la Arad. unde este plin de seminte si mucuri de tigara? langa bancile din zonele unde se joaca copiii. parintii sparg seminte si scuipa pe jos, cu cosul de gunoi aflat la un metru de ei. lasa in urma lor mizerie si un exemplu foarte “bun” pentru copii.

  45. #67

    Mda…am uitat mucurile de tigara.

  46. #68

    cantecel romanesc pentru copii:”mi-am pierdut o batistuta,MA BATE MAMICA,cine-o afla sa mi-o deie,CA-I SARUT GURITA”.violenta+prostitutie.nice,nu?

  47. #69

    dupa ce am citit toate comentariile am ajuns la concluzia ca multi adulti sufera de lipsa de memorie in Romania (cu un singur R, maestre! 😀 )
    si zic asta pentru ca, nu stiu cum se face dar eu cumva empatizez cu copiii mei + ca de foarte multe ori orice fac, zic, imi trezeste amintiri si-i inteleg perfect.
    copiii mici sunt dificili, e foarte adevarat, si trebuie multa rabdare (si tutun) in drumul lung al educarii lor, dar merita fiecare secunda de efort, merita dupa ce le-ai spus “scuza-ma sau iarta-ma” cand ai gresit fata de ei sa incepi sa auzi la un moment dat asta de la ei venind natural, merita dupa ce ii rogi sa “te ajute cu ceva” si le multumesti apoi sa-i auzi vorbind politicos si ca stiu sa foloseasca cuvintele astea magice care fac minuni in relatiile dintre oameni.
    copiii mici sunt foarte curiosi si asta e absolut normal, face parte din dezvoltare, de asta si trebuie sa fim pe faza pentru ca in acelasi timp nu au simtul pericolului, deci “nu ai voie acolo” trebuie urmat de o explicatie simpla pe intelesul lor (cand sunt prea mici nu inteleg si situatia se repeta, sau pur si simplu forteaza limita autoritatii parintilor, trebuie rabdare) , iar daca s-au lovit si plang, trebuie luati in brate, linistiti, si sa le explici exact atunci de ce s-a intamplat asta. ei inteleg mai mult decat credem noi.
    copiii pana invata sa mearga bine cad de multe ori, si cu cat mersul se dezvolta cu atat vor fi mai rapizi si cazaturile vor fi mai dure, cand parintele va reactiona incurajator gen “acum sus! si dupa ce s-a ridicat in picioare singur “bravo!”” copilul va capata mai repede incredere in el.
    copiii stiu sa ceara ce au nevoie si ce vor, deci daca le e foame, mananca, daca le e sete, beau, daca le e frig, se imbraca, daca le e cald, se dezbraca, (iar cand sunt prea mici sa le ceara, plang, daca nu plang sunt ok), faptul ca noi, adultii suntem mult mai sedentari si copiii sunt plini de energie, in continua miscare ar trebui sa ne explice de ce refuza 3 straturi de pulovere la 17C.
    nu sunt tampiti.
    copiii au mereu dorinte, sa le cumperi ceva, sa mearga undeva, asta ar trebui sa fie moneda de schimb contra comportamentului frumos (sa nu sparga/strice/rupa/loveasca intentionat) si nu amenintarile absurde.
    iar daca le-am promis ceva, trebuie sa ne tinem de cuvant, de aici si atentia cand promitem ceva sa fim siguri ca se poate. altfel ii dezamagesti.
    copiii ii copiaza pe parinti in toate, sunt varianta lor in miniatura si nu ei sunt de blamat daca se comporta mitocaneste ci cei care ii cresc.
    in concluzie trebuie respectati inca de la inceput, sunt niste fiinte umane care vor creste si vor pastra cu ei intipariti bine primii ani din copilarie cu tot ce presupune asta.

  48. #70

    p.s. adultii de care vorbeam la inceputul comentariului meu sunt cei din exemplele voastre si nu voi, sper ca nu s-a inteles gresit 😀

  49. astea cu bau-bau, te iau tiganii, te duc la injectie sint prostii de om neevoluat.

    daca vrei sa nu zbiere copilul, ii pui zgarda anti latrat, e foarte eficienta. daca il scoti in parc la joaca, ii pui la git o chestie de-aia numita pet stop, sa-l electrocuteze daca se apropie de groapa cu nisip. e simplu. pentru restul chestiilor poate fi dresat la clicker.

  50. #73

    Copil fiind ma deranja teribil replica “plangi fara motiv, iti dau eu imediat motiv sa plangi”. Eu eram suparata,aveam in mintea mea de copil un motiv intemeiat sa plang,si cred ca mi se putea explica pe intelesul meu de ce nu se poate in momentul respectiv un anumit lucru.
    Si alta chestie pe care n-o inteleg…sa ameninti copilul cu unul dintre parinti (te spun lu’ tac-tu,sa vezi ce-ti face ala)…iar saracul tata habar n-are ca e bau-bau pt copil,si nu intelege de ce copilul e timorat in prezenta lui.

  51. #74

    Generatia asta de 25 – 37 de ani au facut si fac plozi pentru ca asa li se pare lor ca au un rost in viata, in societate. Nu sunt pregatiti pentru asta si habar nu au la ce sa se astepte. Frustrati la maxim isi revarsa nervii asupra copiilor.

  52. #75

    Vrem nu vrem trebuie sa recunoastem ca “educatia” este o forma de dresaj. Suntem niste animale care dersam alte animale mai mici ca sa ne fie noua bine .
    Daca ai fost amenintat de mic cu doctorul pe post de sperietoare , te vei duce la doctor mereu cu o stringere de inima , dar daca vei folosi aceiasi tehnica pe copii tai inseamna ca societatea sta pe loc pe o generatie .
    Marii criminali au avut o copilarie nefericita .

  53. #76

    dk nu esti cuminte te duc la gradinita. Cand veni timpu’ sa il duca la gradi pe baietel……….

    bunica falnica si bine scolita intr’ale educatiei nepoticesti!