Duminică intră în vigoare legea 30 din 2019 privind aprobarea OUG 25 din 2018 și care a fost publicată în Monitorul Oficial. Ca noutate se prevede impozitarea veniturilor din monede virtuale.

Nu sunt vreun expert în bitcoin, am citit doar diverse și am făcut câteva tranzacții. Așa că întreb și eu, ca omul.
Cum poate Orlando Teodorovici să urmărească tranzacțiile mele în bitcoin?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

44 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    banuiesc ca aia care au banii blocati in banci se bucura. macar isi recupereaza ceva din bani

    • #2

      O sa deblocheze doar partea statului. Restul ii mai tin, poate mai vine vreun impozit 😀

  2. #3

    Daca la un moment dat ai cumparat sau retras BTC cu cardul sau contul bancar este foarte usor de urmarit, teoretic. Practic ar necesita colaborarea cu anumite entitati din afara tarii care nu dau 2 bani pe ANAF. Daca-ti tii toti banii in crypto efectiv nu au ce sa iti faca.

  3. Cum poate Orlando Teodorovici să urmărească tranzacțiile mele în bitcoin?

    E simplu: le declari și ți le impozitează. Ca la numerar.

    Dacă nu le declari e riscul tău. Poate te prind, poate nu.

    • Bineinteles ca asta e explicatia.

    • #6

      PLM, astia nu sint in stare sa impoziteze chiriile/munca la negru in Ro, dar or sa impoziteze niste assets care sint construite sa fie ascunse.

    • Bai duda, nu impozitează bitcoin. Doar că dacă tu nu ai nici un venit și mâine îți cumperi ferrari, o să apară un nene sa te întrebe, de unde ai avut bani sa îl cumperi? Știu, le treci pe altcineva, și o să îl întrebe pe ăla. Te pun aia pe tine sa declari, și dacă nu declari, e riscul tau. Vorbiți de asset-uri, algoritmi, blockchain, dar nu va duce mintea la un proces simplu de a afla anaf-ul daca ai mai multi bani decât știu ei. Până acum, nu puteai încadra profitul din bitcoin in formularele ANAF, probabil de acum o vei putea face. Daca te duceai sa declari niste bani obținuți din crypto, să bei și tu un vin din ăla scump la bamboo in Mamaia liniștit, fara sa te temi că te ia la întrebări cineva, nu puteai, că nu știau aia unde sa încadreze banii aia.

    • #8

      @Eu
      Îți zic eu niste persoane care nu sunt întrebate de avere: Adi, Salam și alți mari artiști in voga ai României. Îți imaginezi cat riscă ăștia?

    • #9

      @unu ahahahaha… cunosc eu cel putin vreo 500-600 (in ultimii ani) care afiseaza averi mult mai mari decat orice tigan cantacios, care averi nu reies nici din salariile doar un pic mai mari decat media si nici nu apar in declaratiile de avere anuale. te las pe tine sa ghicesti la cine ma refer.

  4. #10

    te promoveaza cristina ich pe IG 🙂

  5. 1 Trimit instiintari de plata tuturor contribuabililor persoana fizica.

    2 aia care nu le contesta la timp sunt buni de plata

  6. Pai, cum sa le urmareasca? Cu atentie si ingrijorare, ca Johannis :)))

  7. #14

    Atat timp cat limitezi tranzactiile pe care le faci la criptomonede (mining sau incasari in criptomoneda), Orlando n-are cum sa dea de tine.

    Cu prima ocazie in care transformi criptomoneda in moneda reala sau cumperi un bun de la o companie/persoana care declara oficial cheltuieli in scopul diminuarii profitului (fie ele si in criptomoneda) practic a dat de tine.

  8. Conform unor savanți or să te impoziteze indiferent dacă câștigi sau pierzi: zpoz.net/M0EIz.
    Apoi, de urmărit sau identificat e relativ ușor.
    Să presupunem că ai cont pe Coinbase și cumperi Bitcoin. Contul ăla e asociat cu un wallet de Bitcoin. Ca să-ți deschizi contul a trebuit să trimiți poză după buletin etc.
    Companii gen Coinbase sunt obligate (conform noii legislație europene pentru combaterea spălării banilor) să furnizeze date periodic despre portofoliul de clienți. Fiscul nu are acces și nu cere în mod explicit o listă cu tranzacții ci doar numele și numărul de cont. În cazul monedelor virtuale numărul de cont e adresa wallet-ului.
    Blockchain-ul e public. Tranzacțiile sunt publice așa că oricine poate să facă interogare pe wallet și să vadă ce tranzacții ai făcut, cu cine, când etc.
    Cât timp folosești case de schimb sau sisteme de tranzacționare o să poată să vadă ce anume faci.
    Singurele cazuri în care nu pot să urmărească ce faci sunt:
    1. Când minezi și trimiți totul într-un wallet care nu e asociat cu niciun sistem de casă de schimb și nu face nicio tranzacție cu case de schimb. De acolo poți să faci achiziții cu monedă virtuală fără să se asocieze walletul cu persoana ta dacă sunt achiziții virtuale și nu-ți dai datele personale pentru facturare și livrare.
    2. Când prestezi diverse servicii sau vinzi produse și încasezi doar în monedă virtuală, trimiți produsele/serviciile de pe un drop și ca să cheltuiești banii tranzacționezi tot în monedă virtuală și la fel cum spuneam mai devreme, fără ca achiziția să se asocieze într-un fel cu tine.
    E o fereastră destul de mică pentru manevră și ești expus de fiecare dată când se asociază numele cu walletul indiferent de context.

    • Ce pare să îți scape ție e că un wallet nu are o singură adresă. La fiecare tranzacție (poți) folosi altă adresă. Dar da, dacă ești o putoare și folosești o singură adresă (de comoditate sau de prost), tot istoricul e public.

  9. #17

    Te pun sa declari sumele castigate.
    Le declari bine, platesti ca prostu’, nu le declari si mai bine – daca te prinde o sa iti suga cucu’.

    Acum 2 ani de zile mi-a trimis ANAF o hartie sa le spun cati bani am castigat din poker in 2008-2009, ca s-au gandit ei ca e bine sa impoziteze retroactiv.
    M-am sters la fund cu hartia lor si a fost ultima oara cand am auzit de Anaf.

    Probabil asa o sa fie si cu Bitcoinu’

    • Treaba s-a cam schimbat de acum 2 ani de zile. În 2018 a intrat în vigoare o normativă Europeană împotriva spălării banilor care OBLIGĂ orice instituție de tranzacționare, indiferent de natură și monedă să furnizeze oricărui fisc, de oriunde din UE date privind clienții. La fel cum am spus mai devreme, nu se cer în mod explicit date despre tranzacții și astea nici nu se furnizează fără ordin judecătoresc sau ceva comisie rogatorie, dar se cer detalii privind asocierea unei anumite persoane cu un cont activ la instituția respectivă. Ceea ce e cam suficient pentru că ANAF poate să trimită anual solicitări la bănci, IFN-uri, case de schimb etc. din întreaga UE și să ceară o listă cu toți cetățenii români care au conturi active acolo și o primește fără discușie. Apoi în baza liste respective poate să meargă mai departe.

  10. #19

    Orlando e un dobitoc sinistru si cam atat !O sa stranga bani din bitcoin cam cat scoate din prestarile de servicii,adica praful de pe toba !Orice om isi face calcule precise si stie care sant sansele ca sa fie prins, ca face evaziune si ia masuri in consecinta.Exact cum sant prinsi instalatorii ,zugravii,profesorii meditatori sau bonele si menajerele, asa vor fi prinsi si cei care fac tranzactii cu bitcoin .Cunosc personal zeci de persoane care lucreaza la negru ca electricieni,instalatori,zugravi sau chiar profesori meditatori care lucreaza la negru si care stiu sigur 100% ca nu pot fi prinsi.Cine credeti voi ca o sa-i dea electricianului 150 de lei ptr montajul unui traseu de priza cu factura cand poate da numai 80 de lei la negru.Eu cand montez o centrala pe lemne si instalatia aferenta scot intre 1000 si 1500 si-i spun clientului ca il costa cam 3000 de lei daca vrea factura .Cine credeti ca-i idiot sa dea dublu, numai ca primeste o hartie, cu care se poate sterge la cur !?

    • #20

      Ala care deconteaza cheltuielile.

    • #21

      Eu unul prefer să am garantie la lucrările efectuate de aia prefer să dau mai mult, dar sa am toate documentele necesare.

    • Când te duci la medic, să te gândești la diferența aia de 1500 de lei și hârtia cu care te ștergi la cur. Unii sunteți chiar imbecili, aveți impresia că drumurile sunt moștenite de la burebista, iar medicii/pompierii/poliția lucrează pe castane. Da’, știu placa, oricum dai șpagă la medic, pompierii ajung prea târziu, poliția e degeaba, iar drumurile sunt pline de gropi. Dar știi ce? Statul e fix oglinda ta și a celor de teapa ta. Când te mai plângi de tara asta, să îți ștergi lacrimile cu factura cu care te-ai șters și la cur.

    • #23

      @eu +1000
      Asta e gandirea corecta, dar in Ro cand te gandesti ca esti onest, iti platesti darile si banii ajung la guvernul Dancila…

      P.s. nici macar nu stau mult la guvern banutzii, ca se duc direct la baroni, sau mai nou la antena 3, rtv, ziardecluj … deci hai sa taiem facturi sa aiba beizadelele bani de porche

  11. #24

    Oare vor opri impozitul in bitcoin? Isi face si statul roman ualet? 😀

  12. #25

    Cel mai probabil va impozita BIT-COIUL.

  13. #26

    Ma, la 10 % pe profit cum inteleg ca ar fi, e chiar ok daca ai suficient de multi bitcoin si nu vrei sa ai dureri de cap. Oricum si pana acum trebuia sa declari, doar ca nu era clar cum/cat se impozita. Cand e pe val bitcounul creste/scade cu 10 % pe zi. Pana acum crezi ca daca aveai transferuri bancare de peste 20-30 k eur din surse neclare nu te cauta anaful?

  14. #27

    Oare cum justica Orlando plata ratelor de 5000 euro din venituri de 4000 de euro? Aici ANAF nu se sesizeaza? Pentru ala care zice ca politia lucreaza pe castane, cand ai vazut tu pulitist care sa lucreze pentru cetatean ?

  15. #28

    @eu….nino,nino,nino !Bugetar la orizont,bugetar la orizont !Asculta cretinache, nu e treaba mea ca tu te duci la spital de stat, cand eu ma tratez la privat.Ptr drumuri e taxa pe benzina si rovinieta.Iar despre militieni pot sa crape de foame ca ma doare in cur de ei ca oricum sant total inutili.

    • #29

      Gogule, să ții minte asta când fic’ta va veni nevătămată acasă noaptea…

    • Lucrez in privat, sunt inginer, și din cauza proștilor ca tine, sper sa o întind cat mai repede de aici.
      Ești un șmecher, te tratezi la privat, și când te împuți pe paturile lor, cheamă ambulanță și te trimit la urgente. Ia zi, asta-i că ești prostul ăla care le spune polițiștilor că le plătește salariul, când îl opresc? Sau urli pe la urgente că ești cetățean și ai drepturi?

    • #31

      @Eu….Esti o latura comunistoida si o sa te primeasca pe tine aia de afara cu suturi in cur !Ca sa fii primit, trebuie sa ai mentalitate capitalista si hotarat pe munca ,nu cu pretentii ca vii tu neica nimeni in drum sa=l intrebi de unde are bani de masina.La noi e tara de cacat ptr ca doi muncesc si sapte vin sa le tina socoteala de unde au bani de masina.Mars la munca parazitule ca nu-ti dau socoteala tie sau altor gunoaie ca tine ce fac eu cu munca mea.Pe munca mea eu hotarasc nu parazitii bolsevici de teapa ta. Daca vrei bani ,mars la munca si nu mai tine socoteala altuia, ca nu-i nimeni dator sa-ti dea tie bani,ca sa poti sta intr-un birou cu aer conditionat toata viata ta ,de viermisor parazit !!

    • Ce personaje au drept de vot. 😀

  16. #33

    Eu mi-am pus Bitcoinii pe cardul de sanatate – asa sunt neimpozitabili.

  17. Comenta unul pe Facebook la un moment dat și zicea: Având în vedere că monedele gen Bitcoin au scăzut dramatic în ultima perioadă suntem și f*tuți în c*r ți cu banii luați :))

  18. #35

    Nu prea inteleg legea asta. Ce venituri ai putea sa ai din monedele virtuale? Ar fi stupid si ilegal din punctul meu de vedere sa impoziteze aprecierea monedei virtuale(principiul dublei impozitari). Singura chestie logica ar fi sa considere monedele virtuale marfuri.(dificil, tinind cont ca le-au numit MONEDE virtuale). Poate este cineva mai informat pe subiect…

  19. #36

    Parca mai aveam 2 euro rataciti intr-un cont de exchange. O sa retrag 1 euro (ca 1 euro era comisionul) special pentru Orlando, sa vad daca imi trimite notificare acasa. Pacat ca trebuie sa astept pana in 2020.

  20. #37

    Oare de ce se mai chinuie sa faca legi pentru impozitare Bitcoin daca oricum va muri in curand, nu? :)) Parca asa era povestea aici.

    • #38

      ah, a venit specialistul care are el ceva de zis despre “moneda” pizdii

  21. #39

    @arhi: n-am stiut ca 3.14zda e criptata!

  22. #41

    Cum poate să urmărească tranzacțiile mele în bitcoin ?!!
    Simplu: intră cu forța !!!
    Evident că eu nu o să accept să-i dau parola contului, și atunci va forța accesul la contul meu de milarde de bitcoini, ca să poată prinde și el o feliuță, să-și comande și lui ceva șosete, și eventual la amantă ceva cercei de diamante. Ce mare lucru să-mi spargă contu ?! La foamea care o au ăștia acuma, sînt în stare să mă caute și în borta unde nu bate nicodată soarele ca să vadă dacă nu am dosit ceva bani.
    Eu însă o văd ca altceva, cu mult mai grav: prin astfel de măsuri subtile, se dorește să se ajungă la controlul total al populației, adică la starea de încălcare totală al drepturilor fundamentale ale oamenilor, începînd cu dreptul la libertate și iviolabilitate.

  23. Câta dezinformare, n-am mai văzut așa ceva decât pe Twitter și la campania Leave. 🙂

    Blockchain-ul e public, conturile sunt semi-anonime (pentru ca exista necesitatea sa adaugi și sa scoți Cash). In acest mod se pot verifica toate tranzacțiile.

    Celor curioși sa afle mai mult le las un link:
    a16z.com/2018/11/02/common-myths-crypto/

  24. #43

    Un singur lucru nu inteleg, de ce 10% impozit? Impozitul diferentiat nu e bun la inima lu’ Orlando?
    Ar fi fost mult mai ok urmatoarele cote de impozitare:
    Ex. la terminarea anului fiscal 2019 , daca veniturile nete sunt intre:

    – 600-10000 RON – 1.5%
    – 10000 -50000 RON – 3%
    – 50000-100000 RON – 5%

    E mai mult decat suficient, reglamentarile cryptomonedelor sunt la inceput peste tot in lume, nu sunt o sursa de venit constanta, trebuie incurajate, asa ca impozitul asta nimeni nu o sa mai treaca in FIAT.
    Dar daca tu vii si bagi bete in roate, cine dracu mai investeste? Nu-i deajuns ca bancile din Romania au bagat bete in roate(BT,BancPost,CEC), de nu puteam cumpara direct din cont? A trebuit sa folosesc n metode sa pot cumpara (Revolut). Sunt tare curious acum cu definirea cryptomondei ca si venit impozabil, daca deblocheaza cumpararea de cryptomonede. Oricum legat de plata impozitului, la cota curenta va trebuii luat in calcul profitul net la terminarea anului fiscal, pentruca tu poti cumpara iar cu bani trecuti in FIAT cyptomonede … ar fi culmea sa fii obligat sa platesti ceva ce nu mai ai.

  25. #44

    Salut.
    Daca este cineva pasionat de crypto vă așteptam pe cel mai mare grup de cripto romanesc pe telegram
    t.me/joinchat/IJXbrlAByzFJP0SWlWE6rw

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.