Din 1990, mă uit, o dată la fiecare 4 ani, la Campionatul Mondial de Fotbal. Fără excepție, nu am pierdut nicio ediție. Chiar dacă românia nu mai joacă de pe vremea în care aș fi putut avea primul copil și să îl și cresc, să îl fac adult și acum să mă întrețină.
Dar la alt fel de fotbal nu mă uit. Nu am priceput niciodată cum poți fi fan al unei echipe străine și chiar mă lasă rece fotbalul din alte campionate. Iar gluma de fotbal din campionatul românesc, distrus cu intenție de către Mircea Sandu și Mitică Dragomir, nu e ceva ce să mă facă să mă uit. Nici măcar la participările în cupele europene, mi-s indiferente complet.
Am văzut aproape toate meciurile de până acum, m-a scos nevasta să îi cumpăr frigider și aer condiționat (link afiliat, e posibil să fie și mai ieftin, azi e campanie la emag), așa că nu am văzut meciul Argentinei, dar am înțeles că nu am pierdut mare brânză și nici pe cel al Angliei, iar pe ăsta îl regret, dar iar am fost scos cu forța din casă, ca să shopping chestii de pus în frigider. Ca orice specialist român de internet, nu pot lăsa să treacă faza asta a grupelor fără să emit opinii de mare angajament.
Exceptând germania, echipele europene sunt extrem de statice. Toate au adoptat stilul de joc derivat din catenaccio și preferă ca jocul să devină o țesătură de pase la mijloc, pase care se întorc, făr excepție, către un conducător de joc aflat mai tot timpul în jumătatea proprie, de unde se începe, din nou, cu pase.
Practic, nu mai există verticalizare, nu mai există angajări directe pe vârfuri, jocul se desfășoară tot timpul în stilul pas-pas-înapoi. Un mare minus este că jucatorii evit sa isi mai asume sutul de la distanta si finalizarea. Întotdeauna am considerat că sumele astea imense de bani care se vehiculează în fotbal vor pune prea multă presiune pe jucători. Când ai în vârful ghetei un potențial milion de dolari, mai bine faci bambilici în careu, poate poate intră și nu mai ai responsabilitate. Mult prea puțini jucători au cohonesul necesar să își asume o torpilă din 35 de metri.
O altă chestie enervantă este că se abuzeaza de dribling tampit. Ftotbalul modern nu mai presupune atacul direct la mingea adversarului, ci acoperirea zonei și așteptarea clarificării direcției. Prin urmare, asistăm la un atacant care dansează pe lângă minge, în fața unui apărător care nu face decât să urmărească de la 1 metru agitația respectivului. Și iarăși ne întoarcem la responsabilizarea de mai sus. 90% din fazele de poartă, în loc să se termine cu un șut, sunt de fapt un șir de driblinguri inutile, terminate în aut de poartă sau o pasă disperată, undeva aiurea, unde nu este nimeni.
Într-o notă mai personală, m am saturat de comentatorii romani. Atâta lipsă de carismă, de inspirație, de limbaj nu vezi decât la o școală specială, pentru adulți cu nevoi speciale. Nu se poate să scoți pe gură cuvinte ca mitan, tu trăind în 2018. Abuzul de ăăăăăă-uri, de declarații brutale despre cum arbitrul a greșit, de denumiri gen manșaft, diavolii roșii, selesao, totul te face să pui meciul pe mute sau, eventual, să cauți ceva stream englezesc. Serios, mai rămâne să aud, la proximul meci al Mexicului, despre cum se bucură Trump când adversarii mexicului primesc lovituri libere, pentru că atunci mexicanii fac singuri zid. Haha, ce haios.
Incompetenți.
Acest post a fost scris ascultând-o pe Giana Nannini. 1990 a fost CEL MAI FRUMOS campionat mondial, cel mai emoționant și cu cel mai bun imn posibil.
NOU
Cel mai frumos imn da,a fost cel din Italia 90. Dar cel mai frumos Mondial a fost cel din 94. Cu rezumatele in engleza de la Goal Morning America de pe Eurosport.
NOU
Tin minte si acu cand a inceput campionatul. Eram undeva creanga pe afara si cum era pe vremea aia telefonu fara fir, din gura in gura, am auzit ca a inceput meciul. Televizor Goldstar ,taicamiu in fotoliu, bere la litru, sifon pentru mine. Alte vremuri …
NOU
Si zici ca nu ti-a placut Spania-Portugalia? Nu mi s-au parut asa statice…
NOU
meh
NOU
Mi s-a parut cel mai urat meci de la mondial, cu două echipe care joacă acelasi stil imputit ca Real Madrid, ne bazăm pe gelat si pe iniesta si jucam pase până ajung mingile la ei, eventual la Isco.
Mexic mi s-a parut ca au luptat si s-au agitat, dar ei nu sunt europeni, asta ca sa fim in ton cu articolul.
NOU
Mexic s-a baricadat in aparare și a stat la panda pe contraatac. Adică catenacio.
NOU
O multime de ,,specialisti,,.Sa spui ca Spania e statica sau ca Brazilia statica e dovada de ,,mare pricepere,,Mai e unul pe aici care spune ca Spa-Por a fost cel mai urat meci, ori esti naiv ori esti habarnist!
NOU
Știu că sunt eretic și nu mă (mai) uit deloc la fotbal, dar subscriu la ce- ai zis de mondialul din 90.Cred că mai am pe undeva abtibilurile de la Panini din vremea aceea, iar la imn și acum mi se face pielea de găină.
NOU
I-am dat drumul acum si pana si sotia l-a recunoscut si am stat asa ca doi copii sa-l savuram. E din categoria nu se mai fabrica azi din astea.
NOU
Ba, da, aveti dreptate la “nu se mai fabrica”. Nu pot sa inteleg cine sunt idiotii care au selectat anul asta melodiile oficiale. Coca Cola l-au ales pe unu Jason Derulo, care nu canta decat cand il strang chilotii. Am uitat melodiile de anul asta inainte sa inceapa primul meci.
NOU
nici macar nu o știu
NOU
Imnul neoficial, de acum 4 sau 8 ani mai degraba, “wavin’ flag” e si el provocator de emotii, cel putin pentru mine.
NOU
Adaug ceva la ultima fraza: si cea mai misto mascota, Ciao!
NOU
Si cea mai ”misto” reclama, Adidas Torşăn.
NOU
se misca natural, sunt creati cu-n singur gand…
NOU
Sa nu uitam nici reclama la pantofii Gregorio Rizo.
NOU
O, da. și steffi graf ptr adidasi
NOU
Fac ceva pe eMag și campania lor. Că au mâine campanie de reduceri, blochează din seara asta accesul la site și aplicație. Penibil.
NOU
Am urmărit Anglia – Tunisia pe Fox Sports 1 (Youtube TV).
Jocul a fost ok, m-am obișnuit cu stilul englezilor, dar comentariile TV au fost foarte bune făcute de o comentatoare care rupe la fotbal din echipa FS1 și un britanic de la Sky Sports, care chiar au făcut spectacol. Și mă gândeam că în România, în afară de Ioanițoaia, nu e nicio femeie care să se priceapă la fotbal.
NOU
Aly Wagner. Ea a comentat. Am căutat acuma.
NOU
Eu observ, mai degrabă, un fel de plictis și oboseală la jucătorii din campionatele puternice ale Europei versus chef de joc și entuziasm la ceilalți. De aici și chinuiala “favoriților” cu jucători de milioane de euro în componență de a scoate rezultate bune în fața unor echipe gen Tunisia, Costa Rica, Mexic, Australia, Islanda. “Vedetele” dau impresia că se menajează pentru viitoarele campionate și cupe europene.
NOU
Ejnebun?
Ti-am citit postul fredonand in cap Bello Impossibile al Gianei Nanini.
Cat despre comentatori, Hossu Longin a avut totusi un moment simpatic, la o lovitura libera batuta in zid: zidul a functionat, sa vedem daca mai functioneaza fundasul ( im timp ce ala se tavalea pe jos)
NOU
Numai mie începe să-mi sângereze urechile când aud că se vorbeşte despre Olanda cu “portocala mecanică”?
NOU
oh, stop, ca imi explodeaza
NOU
Ce lagatura au procurorii cu echipa olandei?
NOU
Jucatorii batavi, dracii rosii, jucatorii albionului sau perfidului albion, cocosii galici, jucatorii din tara cantoanelor, azzurii, panzerele, mannschaft si cel mai de la tara, jucatorii tricolori. Am auzit ca a jucat si Suedia. Au zis ceva de vikingi? Pot sa pun pariu ca da.
NOU
ce ai, boss, a fost non stop:)
NOU
big0ne: Să adăugăm pe listă și formația de la antipozi. Cine dracu’ e Antipodu ăla breee ???
NOU
Eu m-am bagat pe aplicatia aia de prezis rezultate de la FIFA, cu inca cativa prieteni, sa am motiv sa tin cu cate o echipa la fiecare meci. Mi se pare mai interesant de urmarit asa, cand ai si o miza, chiar daca nu e reala.
NOU
Mexico ’86 urmărit clandestin pe coclauri iar la “mana lui Dumnezeu” a lui Maradona uralele din vecinătate ne-au făcut sa descoperim ca eram mai multi “spectatori”!
NOU
Primul mondial care m-a marcat – Spania 1982. Piticu’ Atomic Maradona, Rossi, Dino Zoff, Falcao, KH Rumennige, L Matheus, Ardiles, Juninio, K Keegan, Zico, Kempes, Conti … se juca altceva.
ESPANA! RA! RA! RA!
NOU
Legat de comentatori, eu nu pot sa înțeleg cine îl ține pe post pe Mihoc ala de la Timișoara; omul e extrem de slab pregatit și foarte antipatic. Acum patru ani la precedentul mondial, dacă nu ma înșel, chiar l-au scos de pe post după câteva meciuri pe care le-a făcut praf, acum e iar pe post, mai curat, mai uscat.
PS – la meciurile Franței, sa numărați va rog de cate ori se folosește expresia “elevii lui Didier Dechamps”
NOU
Ghiciți cine era ales ultimul (sau deloc) când se făceau echipele la mine la țară, pe uliță.
NOU
Cel mai frumos mondial a fost cel din 98. Primul mondial cu 32 de echipe. Jucatori care mai tarziu au devenit legende ale fotbalului. Mondialul este evenimentul suprem pentru orice microbist, pentru mine fiecare meci este frumos in felul sau.
NOU
Adrian Soare imi place cel mai mult. E pe filiera francofona, l-au adus de umplutura dar ii bate la vorbe cam pe toti. Comenteaza cu un tip depasit de toate fazele, gen stie sa citeasca de pe o foaie cate goluri a marcat x si ca joaca la echipa y.
NOU
Eu sunt in Mexic acum si la golul lui Lozano s-a declanșat “cutremurul” mexican! Dupa meci, m-am simțit ca pe străzile din România in ‘94 dupa meciul cu Argentina sau in ‘98 dupa cel cu Anglia. 🙂
NOU
cred ca e un festival acolo acum:)))) si nimeni nu mai e supărat ptr ca orgie cu prostituate:)))
NOU
Cred ca deja se gandesc si altii sa adopte orgiile ca metoda de antrenament pre-campionat 🙂
NOU
Mai e o treaba. Acum ceva ani, campionatele mondiale sau europene, erau un fel de “un șut în cur” spre echipe mari. Erau locul unde trebuia sa arăți bine, ca sa ajungi la o echipă mare.
Dupa ’90, Italia, majoritatea alor noștri au primit contracte bune la echipe din străinătate, asta ca un exemplu.
Lucrurile s-au mai schimbat. Singurii care trag tare sa se afirme sunt cei dim echipele africane, care speră la un contract in Europa sau echipele sud-americane care probabil au un orgoliu de aparat.
Expunerea enormă la Ligii Campionilor, banii băgați în curul lor, au devenit niste masini de facut bani, un fel de Michael Jackson pe teren.
Si se sting încet si sigur, vezi Messi, Ronaldo (grasu’), Ronaldinho, Ibra etc…
Motivația pulii pt ei, ca joaca la mondial..important e să nu se accidenteze si sa fie apți la echipele de club. Acolo ei sunt Michael Jackson.
NOU
Pt cei mai batranei…mie mi au placut Espana 82 cu o fabuloasa Brazilie( magie…zici de suturi de la distanta – cauta Eder pe utube), Mexico 86 si apoi cele enumerate mai sus, Italia 90 si USA 94.
NOU
Ce nostalgii mi-a trezit acest articol, cu campionatul din 1990 și melodia Giannei Nannini… Aveam 6 ani pe atunci și mă uitam cu tata. Idem și cel din 1994. Pentru mine astea două sunt singurele campionate pe care le-am prins pe când fotbalul chiar se juca cu pasiune și nu era doar despre transferuri de milioane și prime de sute de mii. Fără a fi nici eu vreo expertă – chiar din contră – mi-a plăcut analiza despre stilul de joc din zilele noastre. Din păcate așa este 🙁
NOU
într’adevăr, campionatu’ rromânesc e împuțit rău de tot, sportu’ fiind oglinda societății, ca mai toată țara
dar premier league și liga campionilor chiar oferă fotbal de calitate
cât despre cupa mondială, slabă într’adevăr
NOU
Destul de liniare si prăfuite discursurile comentatorilor sportivi de astăzi. Am ajuns în PLM sa-l regret pe Cornel Pumnea care săracul avea o singura calitate ca si comentator: Era prieten cu Dinamo si cu băutura, nu sunt sigur dacă in ordinea asta.
NOU
Daca nu ma insel, campionatul din 90 a adus si cea mai ”misto” reclama, Adidas Torşăn (am incercat sa zic si mai sus). Descrierea din articol parca e facuta pentru Liga 1. Si la noi se plimba aia pe teren, paseaaza de strica mingile, suteaza anemic si dribleaza pana il anunta careva ca nu mai are mingea.
NOU
Acum realizez ce bătrân sunt! Primul CM văzut a fost cel din Anglia, 1966, eram de grădiniță, nu știam să citesc și să scriu. Se adunau vecinii la noi (deh, televizoare puține atunci) să-l vadă pe unul, Pele. Iar dacă nu juca, lumea pleca acasă. A mai fost înghesuială la finală, s-o vadă pe regină.
NOU
dude
eu nici nu-i aud p’aia cand comenteaza, sunt uber concentrat la meciuri 🙂
NOU
Mie mi-a placut Mexico ’86, l-am vazut la bulgari TV cat s-a putut ca meciurile se difuzau la ore tarzii pentru Romania si spre final semnalul devenise foarte puricos pentru ca se ducea la specialistii cu amplificatoare “smart”.
NOU
Din pacate fotbalul nu mai este o incantare de mult timp. 99% din meciuri ma trimit direct la culcare. Totul este mult prea tacticizat si mult prea calculat. Nici nu vreau sa ma gandesc cum o sa fie in 10 ani de acum.
NOU
Chiar acum cateva zile am prins in masina imnul de la Italia 90′ si ii povesteam nevestei cum fugeam in casa doar ca sa ascultam cantecelul ala, na la 7 ani nu prea stiam multe. Peste vreo 2-3 ani de la mondial ne-au dus la cinema sa vedem documentarul lui Stere Gulea despre “Piata Universitatii”. Unii jucau fotbal iar Iliescu facea curat cu minerii si nu mai moare ticalosul…
NOU
Mii de zmee, desfacerea lacatului defensivei, fortareata elvetiana, mercenarii, curea de transmisie a balonului, omul cu patania de la gol, miscare browniana in fata portii, echipa cu multe grade de libertate, asediul redutei elvetiene, cavalcada la poarta elvetiei, lipseste comentatorul cu robinsonadele.