Când am dat eu bacul, în 1993, OMIENOUASUTENOUAZECISITREI, limba română oral era examen. Real. A fost unul din examenele care mi-a futut nota finală, pentru că am luat 8 la el, deși la scris luasem 9.70. Da, am fost și sunt bun la română, deși atunci nu mi-aș fi imaginat vreodată să ajung să trăiesc din scris.
Desigur, la nota mică a contat faptul că nu am știut primul subiect tras și am luat alt bilețel, deci minus un punct din start. După aia am bălărit-o eu cu Nikita, du-mă fericire în sus și lovește-mă cu tâmpla de stele și aia a fost.
Înțeleg că școala evoluează și trebuie să evolueze. Înțeleg că e ilar să speri că probe de acum 21 de ani ar mai avea vreo valoare astăzi. Dar ca la un examen de maturitate precum bacalaureatul, unul din examene să nu aibă nici o valoare în nota finală, deja e cam deplasat.
Ce se cuantifică în mod real? Dacă elevul știe să deschidă gura în limba română?
Pentru ce se mai dă acest examen?
NOU
si eu am plans din cauza faptului ca examenu’ oral la romana nu conteaza la nota finala pentru ca papagalu’ mi-a mers mereu, am urat tocitu’.mi se pare mult mai relevant felul in care elevu’ isi construieste o argumentatie pe moment decat niste comentarii memorate si pe care oricum le uita intr-un an.a devenit o chestie general cunoscuta si acceptata, ca scoala romaneasca antreneaza intr-o proportie prea mare memoratul si prea mica logica, gandirea critica(!!!!), individualitatea, capacitatea de a-ti sustine punctul de vedere intr-o dezbatere.
NOU
Logica și argumentația o poți manifesta și în scris. La fel poți sa vorbești despre ce ai tocit. Avantajul tău la oral este că poți să zici ceva și apoi să susții că de fapt vroiai să zici altceva. În scris e mai greu. E un examen nu o dezbatere.
NOU
ideea era ca la oral extragi un bilet si primesti o chestie despre care sa iti dau cu parerea.eu tin minte, de exemplu, ca am avut despre importanta voluntariatului.ai 5 minute sa formulezi niste argumente pe care le prezinti.la scris, ultimele 3 puncte le primesti pentru o opera pe care trebuie sa o fi invatat in prealabil.la asta ma refer
NOU
dai*
NOU
Pai si treaba asta poti sa o faci si in scris. Numai ca in loc sa vorbesti scrii.
Zi-mi ceva ce poti face in oral si nu poti in scris. In afara de faptul ca la oral te poate intreba profesorul si ai un avantaj ca o poti da la intors oricand.
NOU
la oral e mai spontan.pentru mine e foarte importanta chestia asta.la scris te folosesti de ciorna.
NOU
Aha, am inteles. Si spontaneitatea de fapt este principalul atu intr-o opera literara / comentariu / dezbatere. Pai inseamna ca Eminescu, Tolstoi si toti aia erau niste fraieri. Nu mai zic ca d’alde Dostoievski scria o carte in ani buni. Vai de mama lui.
NOU
nu.spontaneitatea e un atu mai relevant in viata reala decat capacitatea de a memora.
NOU
Ba, nu stiu daca mai are rost sa imi bat capul. Pe principiul asta in viata e mai important care are bani mai multi sau tzatze mai mari. Sa se faca domnule care scoate mai multi bani ia nota mai mare ca asta e important.
Spontaneitatea nu are legatura cu scrisul sau vorbitul. Spontaneitatea e spontaneitate si atat. Conteaza mai mult ideile pe care le emiti nu calea pe care emiti acele idei.
Ai ramas fixat la faza cu memoratul. Nu toti care pot sa scrie un comentariu / o opera literarara in scris au treaba cu memoratul. Ai ramas tu fixat pe treaba asta.
Unul care memoreaza papagal poate sa iti turuie comentariul ala si pe cur nu numai in scris. Tu ai pornit de la ideea ca daca scriu un comentariu atunci automat e memorat in schimb daca e oral atunci frate inseamna ca sunt ideile mele si ce original sunt eu.
Pana si cartile de interviuri / discutii libere se scriu in luni / ani de zile. Important e ce iese la sfarsit si nu cat de repede si de spontan a fost ala.
Daca citesc un cacat de carte nu ma incalzeste cu nimic daca aflu ca acea carte a fost scrisa in 5 zile.
NOU
spontaneitatea in contextu’ asta consta in a formula un discurs fluent pe loc, abilitate care mi se pare foarte importanta si care trebuie antrenata in principa.cand se duce georgel, de exemplu, la un interviu sa poate sa vorbeasca fara sa isi verifice ideile in scris.aia cu cartea scrisa in 5 zile nu are nici o legatura cu ce am zis eu.e vorba de examenul de bac.
NOU
Numai ca bacalaureatul e facut sa iti verifice cunostintele nu spontaneitatea sau alte aptitudini.
Oralul are si el rolul lui, dar tot scrisul e baza.
NOU
corect.dar propria mea parere personala detinuta de mine, e ca alea ar trebui antrenate in liceu si verificate in cadrul bacului intr-o proportie mai mare in raport cu scrisu’.
NOU
Incepem sa ne intelegem. Ideea este buna. Dar mai repede decat un examen oral de limba romana ar trebui eventual niste ore (cursuri) de comunicare. Special pentru asta. Eventual ore care sa se ocupe in principal de dezbaterea unor subiecte.
NOU
O prezentatoare tv comenteaza pe un ton ironic raspunsul penibil al unei viitoare prezentatoare TV…
YO DAWG….
NOU
Statistic e foarte probabil ca un anumit procent de liceeni sa fie cretini cu agravante, iar daca te vrei, ii poti gasi. Tot ce ramane e sa le pui un microfon in fata si sa-i lasi sa bata campii cu gratie. Sper insa ca procentul ala e foarte mic si ca s-au chinuit mult pana au gasit bombele astea 3. In caz contar e nasol, astia-s oamenii ce o sa va plateasca voua pensiile…
NOU
Care pensii?!
NOU
exact, se vede ca au plecat din start sa faca un reportaj despre nivelul slab al absolventilor, daca ar fi fost impartial nu ar fi fost facut pe (tipicul) ton malitios etc
pe modelul generalul store, daca stie cineva ce zic, sa cautam prosti ca sa radem de ei.
NOU
tu nu o sa ai pensie… voua… ce-mi place siguranta asta de sine.
NOU
@Filip
Altii-mi vor plati mie pensia.
NOU
@Sabotor, tu stii sigur ce faci in 20 de ani, nu?
Atunci ai toata admiratia si respectul meu!
NOU
@Filip
e irelevant ce fac eu peste 20 de ani. Ce e cert e ca nu bombele astea 3 imi vor plati mie pensia si de aceea am scris “VOUA”. Serios, sa explic inca o data, sau continuam cu ce o sa fac eu peste 20 de ani?
NOU
Voi m-ati injurat cand am corectat o domnisoara intr-un comentariu. Daca era prima duduie din video? Vedeti?! Puteam s-o ajut sa ia examenul! 🙁
NOU
Mda, ca de obicei. Viitorul sună bine… Fără număr, Salam!
NOU
spanac tza, reggae-ton tza, spanac tza, reggae-ton, tza.
NOU
Se vede treaba ca nici masochismu’ nu mai e ce-a fost…
NOU
3 in pl mea, cum are zice Despot carturarul 🙂
NOU
da, pentru ca eu nu stiam sa scriu cuvantul examen. waw, multumesc, lumea ar fi un loc mai rau fara tine
NOU
mabed
NOU
Anul 2007, examenul de limba romana – proba scrisa. Intra o inspectoare in clasa noastra, ne saluta si ne intreaba: “Copii, nu vi se pare prea intuneric aici? Vreti sa mai aprindem un bec?”
La care, din ultima banca, un adolescent care voia sa mai iasa din febra examenului (adica eu): “Nuuuuuu, deoarece avem mintile luminate”.
Huehuehuehuehue
NOU
Daca stiam, te montam pe tine in bucatarie duminica trecuta
NOU
“Te montam” are legatura cu Montă?
NOU
Pai cand iti duci animalul la monta…
NOU
Pe rand, nu va inghesuiti 😀
NOU
Mie intotdeauna mi-au placut povestile si, de cum am terminat Abecedarul, am citit mormane de carti de povesti. Am citit chiar si Biblia, ca auzisem eu ca Isus facea tot felul de minuni si ca scrie in ea despre ele.
Odata, la ora de “Citire”, vazand profesoara ca citesc fluent, m-a intrebat de cate ori am citit lectia, sa ma dea exemplu pleticilor din clasa care, intrebati fiind de cate ori au citit lectia, spuneau ca “o data”, iar eu am zis ca nu am citit-o deloc. S-a enervat aia(era nemtoaica si batea de zvanta) si a deschis cartea pe la mijloc si m-a pus sa citesc o sectiune pe-acolo, iar dupa ce am terminat am bagat de seama ca se uita la mine intr-un fel anume si eu cred acum ca ar fi vrut sa ma pedofilizeze cu drag.
La Bacaloriat:
Oral: Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razbel -10
Scris: Ciocoii vechi si noi -8 (greu cu virgulele astea…)
NOU
E, dac-ar fi stiut Rebengiuc ce mare o s-ajungi, nu si-ar mai fi pus intrebari existentiale, mai, Niculae.
NOU
ghicitoare: “daca un elev de gimnaziu ia nota 5 in teza la mate stii care e media maxima pe care o poate obtine ?”
raspuns: 9 (NOUA)!!! cum plm e posibil asa ceva?
NOU
Ceva nu se leagă. Ai spus undeva că ai început școala în 1982, deci ar fi trebuit să dai bacul în 1994, nu 1993.
NOU
Iti dai seama… Ceva e putred. Arhi vrea sa creeze o diversiune.. Nu-mi miroase bine nici mie..
NOU
Imbatraneste.
NOU
…ai fost ultima generatie cu treapta a doua..ca si mine. Cred ca era buna….mai filtra populatia. Multe lucruri care erau acum douazeci si ceva de ani ar fi trebuit sa se pastreze si azi. NU pot sa concep ca admiterea…oriunde ar fi ea sa tina cont de notele din liceu. Poti sa compari un liceu dintr-un sat unde duci cateva gaini si ai zece pe linie si liceul de informatica unde un 7 la matematica inseamna mult peste ce se face in alte scoli. Foaia alba in fata si ce iti bese mintea in acele trei ore.
NOU
Zic si io ca batrinii. Pe vremea mea…
Io am dat treapta a doua in 1979. Concurenta feroce, nu numerica ci valorica: 131 de candidati pe 108 locuri. Rezultat? Ultima medie de intrare 9.12 si fiecare dintre noi a facut cel putin o facultate mai apoi.
Sint cit se poate de sigur ca exista si azi copii buni la scoala si care invata si stiu. Si nici nici noi n-am fost chiar usi de biserica. Ce s-a schimbat de fapt? Copiii sau nivelul profesorilor?
NOU
Păi nu prea știi. E egzamen. Sau egzament?
NOU
Eu l-am dat in 94. Oralul la Romana era in continuare in voga – puteai sa pici Bac-ul cu brio inainte de a-l incepe daca nu stiai subiectul. Si eu cred ca am luat 8 – doar ca nu-mi mai aduc aminte de ce :). Mi-aduc aminte ca nota generala a fost 9.33 pana la urma… Nu ca ar conta acum dupa 20 de ani.
NOU
Oare noi astia care am crescut odata cu PC-urile cu Pentium II/III si care inca mai facem din obisnuinta acordul subiectului cu predicatul, facem parte dintr-o generatie de exceptie? Sau noua generatie este cu adevarat exceptie/exceptionala?
NOU
In 2008 cand am dat bac-ul, la noi in liceu au venit si aia de la teologie. Nu o sa uit in veci cand la proba orala de romana, a extras un tip un biletel si trebuia sa zica de o opera dramatica cum ar fi Iona si s-a apucat asta sa zica despre “O scrisoare pierduta” :/ Mai grav este ca nici nu l-au oprit si a luat si 8 intr-un final. Sa mai spui ceva?
Daca nici macar cand extrag un biletel nu stiu sa identifice genul din care face parte acea opera, ce sa mai zici de restul? Ii lasa sa vorbeasca ce cacat vor, atata timp cat le merge gura si gata, nota 10, presiunea se pune mai mult pe proba scrisa la limba romana.
In opinia mea, au un nivel foarte scazut de cunostinte si nu disting tipurile de text, multi mergand pe premisa ca incercarea moarte n-are, prin urmare ce are daca se duc si nu il iau, se pot duce si in toamna. Mie nu mi se pare normal sa nu fii in stare sau sa nu vrei macar putin sa pui osul la treaba si sa citesti operele respective, multi citind doar comentariile dar nici nu sunt capabili sa inteleaga textul primit. Nu mi se pare atata de mult, mie mi-a placut, mai ales cand citeam Ion sau Mara… Dar ma rog, alte vremuri, se schimba de la an la an + interes zero.
NOU
Daniela: pentru cultura ta generala, comedia este o specie a genului dramatic. La fel si tragedia si drama. Dar e ok, nu iti trebuie prostiile astea 🙂
NOU
Daniela, sa ne intelegem, opera dramatica poate fi comedie, drama, tragedie, teatrul absurdului etc. Daca acel coleg al tau avea subiect opera dramatica si atat, atunci O scrisoare pierduta nu a fost o alegere gresita. Daca in schimb subiectul era formulat de genul “drama de idei” sau “drama” atunci intr-adevar O scrisoare pierduta nu avea ce cauta acolo.
Cat despre lecturile obligatorii din liceu, erau extrem de putine, cineva care nu e in stare sa le citeasca nici macar pe alea poate s-ar simti mai bine pe camp sau pe un santier. Nu e nicio rusine, avem nevoie si de meseriasi. Problema e ca prea invatam copiii ca toti sunt buni si frumosi si destepti, astfel ca ajung sa creada ca menirea lor in viata este sa fie patroni.
NOU
Na, ca a fost vlad1 mai rapid.
NOU
Draga Vlad, lasa ironiile deoparte ca nu e cazul. Nu stiu daca iti mai aduci aminte exact subiectele de bac oral dar de obicei se da un text si ti se cer vreo 3 cerinte: sa identifici emitatorul si contextul, sa gasesti elementele constitutive ale mesajului si sa construiesti o interpretare argumentata asupra textului. Lui i-a picat un text din “Iona” nu din “O scrisoare pierduta” chiar daca da, comedia este o specie a genului dramatic. Deci trebuia sa comenteze asupra textului care l-a primit, nu asupra unei opere care si-a adus el aminte ca pusca. Ca l-au lasat profesorii sa palavrageasca despre altceva e treaba lor dar nu mi se pare corect.
NOU
Draga Daniela: textului PE care l-a primit. In rest, ramane cum am stabilit: nu-ti trebuie prostiile astea!
NOU
Scuze, n-am mancat astazi dar ma bucur sa vad ca esti tu atent la chestii din astea, ai ai ai bravo tie.
Repet, omul avea text din Iona sa comenteze nu din “O scrisoare …” Eu stiam ca atunci cand ti se da un anume subiect nu te apuci sa discuti despre altceva. Dar poate gresesc eu. Ma rog.
NOU
“trebuia sa zica de o opera dramatica cum ar fi Iona”. Ce rost are “cum ar fi” in aceasta fraza?
NOU
@Msrp: are rost, pentru ca se cereau 3 cerinte.
NOU
Daniela, taci! Nu de alta, dar devine din ce in ce mai penibil. :))))
NOU
Daniela, o fi avand omu’ pile, bine ca a spus ceva si n-a tacut 🙂 Iti spun eu cum functionau pilele in 1999, la liceul George Baritiu din Cluj-Napoca. Daca spuneai doua vorbe, scoase si alea cu forta, luai 9.50 , de spuneai o fraza …. 10! (gurile rele spun ca 300 de marci era tarifu, acum nu pot garanta) Stateai ca prostu’ in sala si asistai pasiv la spectacolul amuzant-grotesc ce se desfasura in fata ta. Nu mai conta ce scria pe biletul tau, daca nu aveai pile, stiai ca oricum te vor purta prin toata literatura, ca sa te prinda cu ceva. Nu era bine pentru statistica lor sa fie atatea note mari, deci cei care n-au cotizat trebuiau frecati puternic, ca nu cumva sa ingroase numarul celor cu 10. Tura care a intrat a doua zi , vazand ce s-a intamplat in prima zi, a fost mult mai desteapta. Ei in mod deliberat n-au raspuns complet, pentru ca s-au prins ca profesorii nu se vor opri la subiectul de pe bilet, ci-i vor intreba vrute si nevrute, doar pentru a le da 8 sau mai putin, deci au “jucat” strategic la un 9, n-au mers pe 10.
NOU
Bai, frate, alt mitic care arunca cu noroi in minunatul Cluj, lasand sa se inteleaga ca s-ar putea intampla asa manarie regateana in augusta urbe Napoca.
NOU
1993. Maaan, ai dat bacu cu un an inaintea mea.
Am luat 10 la fizica. Ce vremuri…
NOU
ce moshi batrani.
NOU
egzamen a fost de cand ti-ai pus trelingul prima data si te-ai dus la Costanta sa mananci pireu si sa bei un cola.
NOU
Prea fin.
NOU
Si chiar daca se vindea zoso.ro, care era problema? Poate aveau hipsterii si corporatistii (‘zdele) mai mult timp sa citeasca Arthur Schumacher…
NOU
Parafrazand-o pe alta celebrituta: „Fiecare are gusturile lui în muzică. N-are cum să asculte toată lumea numai Schopenhauer”- Costi Ionita
NOU
Pai daca nu se practica lectura, gen citit, adiCA CArti, nu se prea intelege cuvantul care formeaza propozitii. unde mai pui ca trebuie sa si pricepi ce lecturezi si sa mai scomornesti (sic) un dictionar dupe (…) sensuri.
Pentru ca internet + televizor = niet cultura, fara cuvinte esti cam p_ _a ( completeaza pe liniile punctate).
Arhi, cine e Nichita asta ? E fata aia superba de se batea cu lumea? Exista si pe vremea ta?
Lasati copiii (cu trei de i) sa vorbeste liber! Ce daca e putina confuzie si neuronul e pe modul shut down? Iete ma….bine ca sunteti voi destepti. Ia zi Arhi, ce telefon ai? E smart? Si ce ai frate pe (i)el? Esti praf….samd
NOU
La fel si eu, mi-a picat Plumb… singurul lucru pe care nu il invatasem. Am tras altul si am luat 8…
NOU
In fiecare an, fara sa exagerez pentru ca si in facultate am auzit asta, timp de vreo 8-9 ani, am tot auzit “legendele” cu Plumb. Ba ca daca pica Bacovia, ai belit ciocanu`, e cel mai greu, ba ca a picat Bacovia, dar exact p-ala il invatasem, ba ca a picat Bacovia si am scris de la aia din fata si am luat nota mare. Treceti peste, sunt poezii mai grele decat Plumb. Simbolismu` lu` peste prajit.
In alte stiri, am 30 de ani, am fost prima generatie care a dat examenul de capacitate (la 4 materii), urmat de examen de admitere la liceu. Dupa noi, au inceput schimbarile anuale.
Am fost prima generatie care a avut la bac, la oral, admis/respins, fara sa conteze notele, lucru care eu cred ca m-a dezavantajat maxim la examen la facultate, unde mai veneau si cate unii din anii trecuti, cu note ceva mai mari la bac, unde contasera cele la oral.
Bottom line: S-au schimbat in fiecare an metodele, de la an la an mai prost, pt ca am fost si noi din ce in ce mai prosti. Daca in 95-99 se mai invata ceva, in 2003, cand am dat eu bacu`, eram balalai rau. Iar astia…
Eu sunt curios ce vor munci astia in viata asta? Noi am mai avut o sansa, balalai asa cum eram, macar lecturile obligatorii le citeam toti, sau le stiam titlurile si autorii :))
NOU
N-ai ce sa inveti, Plumbul il simti. L-am avut si eu la examenul scris, alaturi de … Harap-Alb.
NOU
Cretini jurnalistii ca de obicei, se iau mereu de copii, dar cati parlamentari, deputati, politisti, vorbesc mai cursiv ca tinerii astia din interviu? daca te invarti prin anturaje fine iti schimbi limbajul in 2-3 ani. BTW cand am dat eu bacul era primul an in care la oral s-a introdus admis-respins fara nota cum era inainte.
NOU
Diferenta dintre copii si parlamentari este ca de la primii chiar avem asteptari. De la ceilalti nu asteptam decat sa-i culeaga hingherii.
NOU
Ascultați la mine. Nu pupați pensie.
NOU
De parca reporterii, care-i intervieveaza pe astia, ar fi mai breji.
NOU
Înainte de Bac am avut o testare, subiectul fiind “Sara pe deal”, dupa ce la teză tot “Sara pe deal” a fost subiectul. Subiectul la oral a fost “Sara pe deal” iar la scris, surpriză, tot “Sara pe deal”. Dupa 15 ani de de la acel moment, am cuparat o proprietate de pe acel deal imaginat de mine. Dar nu una intelectuală, n-am mai prins.
NOU
am uitat să precizez că motivul pentru care am ales Politehnica a fost acela că la examen ar fi fost puțin probabil să-mi cadă tot asta…
NOU
Vorbim toti de bac… si nici macar nu stim ca nu e corect acest cuvant. 😀
NOU
Și totuși ne înțelegem…
NOU
Si acum rid cand imi amintesc de un coleg caruia ii picase la oral Harap-Alb, noi cu el in sala, morti de invidie: ce misto, ce usor etc. Si balmajeste el pe acolo si apoi zice: Harap-Alb avea niste prieteni: Gerila, Setila…. Si mai cine? Pasarila…Ma rog, era Pasari-Lati-Lungila, dar treaca-mearga. Mai stii vreunul? Iepurila… Iesi afara!!! A fost epic, a ramas in anale :))) Se intampla in 1999, pramatii au fost si vor fi mereu.
NOU
Am dat Bacu’-n ’99. La oral am avut “demonstrati ca universul bacovian e o expresie a sfarsitului continuu” si un fragment din Moara cu noroc, despre Lica Samadaul, pe care trebuia sa-l caracterizez. Al naibii unu din comisie, ma pune la final sa-i recit o poezie de-a lui Bacovia, dar care sa nu fie din programa scolara, a vrut smecheru’ sa ma testeze. La ce emotii aveam, nu mi-am adus aminte decat despre :
Liceu, – cimitir
Al tineretii mele –
Pedanti profesori
Si examene grele…
Si azi mă-nfiori
Liceu, – cimitir
Al tineretii mele!
Nu o sa-i uit in veci mutra :))))
NOU
Era biletul nr. 63. (nu uit ca am avut un mic soc cand l-am tras , dar mi-am revenit pana am ajuns in banca) Am comis-o si la celalalt examen oral, la limba franceza. Trag biletul cu nr. 24, iar o doamna din comisie, ma intreaba in franceza, “ce numar aveti?”, iar eu ii raspund: twenty four. Nici n-am realizat ce am spus pana am ajuns in banca. E clar, examenele orale nu-s de mine.
NOU
1993? ha, esti mic copil.Ia de-aci: 1988.
NOU
Acum si parintii nu stiu sa-i invete pe copii putina strategie . Uite niste reguli usoare de urmat :
1 – Daca te pregatesti pentru o facultate ce are examen de admire atunci nu trebuie sa iei nota maxima la bac .
2 – Daca tot te pregatesti pentru admitere atunci incearca sa dai bacul la materia necesara admiterii .
3 – Daca tu 3 ani ai fost la profil de mate-info dar nu prea le ai cu matematica , te-ai dus doar de dragul prietenilor , ai note de 5-6 la matematica /fizica /biologie atunci in ultimul an schimba naiba profilul ! Am avut colegi ce in ultimul an s-au dus la profil uman unde au dat bacul la limba romana /istorie /engleza/franceza luand note peste 8 .
4- Daca esti cat de cat normal nu ai cum sa pici bacul . La romana prima parte este banala daca o faci perfect ai 3.5 puncte apoi inca 3 puncte de la subiectul cu cererea /scrisoarea + ce iti mai amintesti din comentariu si ai trecut cu un 6-7 !
NOU
Damn no edit button ………….
NOU
Ie iegzamen, bai anal-fa….. afnalfabe… aflanalbet… as-tia de nu sti-e carte bahhhhhhhhh….. Nici de inima neagra, nici de romb, nici de triefla….