termostatul vietii

Partea 1, 2

Am chemat pe tipul de la firma care se ocupă de centrală, mi-a făcut PIF-ul, pentru că nu era făcut, după care l-am rugat frumos să îmi demonteze rahatul de termostat și să pună centrala cum era.

Prin urmare, 200 de lei mai tîrziu, eram în aceeași situație ca atunci când aveam 400 de lei mai mult, adică înainte de a monta termostatul. Și azi am plătit factura pe decembrie, doar 715 lei.

Rezultatul?
Nu știu, că a venit frigul și consumă tot cam 10 mc pe zi.
Dar măcar nu mă mai enervez cu termostatul vieții…

Vrea cineva un termostat în stare perfectă de funcționare?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

116 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Platesti tu si expedierea + montajul?

  2. #5

    Da, nu pentru ca sunt fan termostat dar eu opresc si pornesc tot timpul centrala si la modelul meu Vaillant e de fapt un reostat care da semne ca s-ar strica.

  3. #7

    nu poti sa ai totul…:)

  4. #8

    Cica in Africa e insulta maxima daca arati thumbs-up. Zic aia ca vrei sa ii thuti cu degetul in fund.

  5. Eu tocmai ma pregatesc sa achizitionez un termostat. E cel cu fir sau fara? Cat vrei pe el?

    • #10

      fara. habar nu am, am dat 187 de lei, acum 2 luni

  6. #11

    hai ca acu arata mai bine… si chestia cu ratingu era interesanta, dar doar atat…

  7. #12

    O fi bun intr-un acvariu ?

    • #13

      Probabil ca merge, cred totusi ca mai bine arata un acvariu cu pesti…

  8. #14

    asa gratis, dar doar termostat fara centrala? pfff…

  9. #15

    acu pt ce ciocardele ti l-o facut, stii ca nu se poate cu +0 si -0, nu? si mainile alea sunt oribile

  10. nu puteai sa incerci termostat cu fir? erai sigur ca nu are interferente.
    deci ti-a luat 200 de lei sa-ti scoata cele 2 fire din centrala? si sa nu uitam manutele… nu ar fi oribile daca nu ar fi asa de mari. incearca la 12px.

    • #20

      nu sunt deloc mari, nu ai dat tu refresh. si zici sa mai incerc si alt termostat, mai scump, sa nu fie interferente? buna idee…

    • #21

      Viata fara termostat e trist, dar viata cu un termostat prost e si mai trist. Le-am experimentat pe amandoua, am avut un termostat wireless care nu dadea nici un semn cand avea eroare de comunicatie. Daca vrei neaparat wireless ia-ti ceva care comunica bidirectional.
      Sau ia un termostat bun cu fir, nu prea ai nevoie de wireless in apartament, ideal montat intr-un dormitor pe care vrei sa-l ai ca referinta pentru temperatura. E chestie si de costuri si de confort sa ai temperatura constanta (ma rog, constanta in limitele histerezisului termostatului).

    • #22

      sau pot sa nu mai iau nimic si sa raman ca si pana acum, cand mi-era foarte bine fara:)

    • #23

      N-are cum sa fie mai bine fara. Fara iti incalzeste centrala apa in calorifere pana la o temperatura constanta, temperatura din camera variaza in functie de cum e afara. Bine, daca aveai termostatul prost sau reglat prea sus si acum ai centrala la minim poate ca ti se pare ca e mai bine, dar ideal nu e 🙂

    • #24

      La ce zici tu acolo cred că ieși mai ieftin dacă îți iei o altă centrală. La tine ceva nu este în regulă. Ăsta e consum de vilă.

    • #25

      Este vorba de altă centrală care să coste minimum 2000€, mai jos nici nu discutăm.

    • #26

      Exact, exact. La asta mă gandeam și eu. Mă mir cum de ești abia primul care ii spune. 🙂

  11. sa intelegem ca tie nu iti putem da -? (ma rog.. nici +..).. comunistule

  12. #30

    da! il vreau! tre sa ma dau peste cap sau sa iti trimit o poza la bustul gol ca sa il primesc?

    • #31

      am mai batut apropo-ul, optim este ca centrala sa mearga mai mult timp pe incalzire in mod continuu; incalzirea si racirea apei din instalatie duce inevitabila la un consum mai ridicat
      adevarat, totul are limite, la un moment dat tendinta se inverseaza (in cazul meu, 3 camere, am gasit un optim de 7ore pe timp de noapte, 12->7; ziua mai merge centrala inca 1-2 ore in jurul pranzului si cam asta e; exceptie in zilele foarte geroase cand cele 1-2 ore se transforma in 4-6..)

      e ca la masina, sa zicem ca ai de mers 80km:
      – daca mergi cu ~80km/ora constant faci cam o ora
      – daca accelerezi turbat pana la 120km/h sau mai mult, apoi franezi la 0, iar accelerezi la 120, iar franezi si o tii asa tot drumul, tot cam o ora faci 🙂

      cred ca toata lumea e de acord ca in al doilea caz consumi mult mai mult combustibil, desi timpul pana la destinatie e sensibil egal cu primul caz

    • #32

      @Add: exemplul tau nu e bun deoarece atunci cand franezi transformi miscarea in caldura degajata in atmosfera si pierzi energie
      La centrala: Ca-ti tine caloriferele la 50 de grade tot timpul sau ca ti le incalzeste la 70 dupa care le lasa sa scada la 30 e tot la fel: Energia consumata se va regasi in proportie de aprox 90%(randamentul centralei) in caldura din casa

  13. Seniorule, faptul ca nu ai vecini e cauza. E normal ca blocul fiind partial locuit tu sa incalzesti peretii din toate partile. Peretii si planseele spre vecini nu sunt termoizolate, pe ideea ca pe ambele fete sunt aprox 20grade …
    Daca am inteles gresit din posturile anterioare imi cer scuze.

    • #34

      nu, asa e, ai dreptate. dar cu termostat, pe vreme calda, am platit 715 lei. fara, deja am cu minim 25% mai putin consum

    • Dar probabil si cu un grad-doua mai putin in casa…

    • #36

      nu sefu, ca am termometru ambiental. temperatura e aceeasi. iti dai seama ca eu, lucr4and de acasa, as simti instant daca ar fi mai frig

    • #37

      Practic, incerci sa spui ca termostatul consuma gaz si nu produce nimic ?

    • Pastreaza termostatul si monteaza-l inapoi la vara. Poate atunci centrala o sa-ti faca racoare in casa 🙂
      Man, consumul de gaz al centralei pe ora de functionare e acelasi, indiferent ca ai sau nu termostat montat pe ea. Fara termostat centrala merge atit timp cit temperatura apei pe tur e mai mare decit cea de pe retur cu un numar de grade. Cind pe retur vine apa fierbinte centrala se opreste si cind se raceste un pic porneste din nou. Cu termostat centrala merge la fel cu singura diferenta ca chiar daca apa de pe retur e rece bocna dar temperatura din camera e inca in valorile setate pe termostatul de ambient ea nu porneste.
      Recapitulind, centrala cu termostat nu are cum sa consume mai mult gaz decit una fara termostat

    • Poate i l-o fi legat un Dorel ca pentru aer conditionat. In cazul asta centrala merge non stop termostatul asteptind sa intrerupa functionarea cind temperatura scade 🙂

  14. #40

    Si eu sunt doritor de termostat, m-am mutat recent la apartament nou si era pe lista de cumparaturi. Zi un pret si o adresa, il pot ridica personal. Mulțumesc.

    • Arhi, poti sa mi-l trimiti sa-l incerc. Analizorul meu tocmai a venit de la calibrarea anuala, asa ca pe termometrul lui sint 100% sigur. Dupa aia ti-l trimit inapoi (nurisc sa-mi stric renumele firmei cu pocnitori din astea 🙂 )

  15. #42

    Termostatul nici macar Computherm nu e. Arata la fel, e la fel, dar alta marca. Eu nu am auzit de Conter asta..sa ne zica cineva din domeniu daca e ceva de capul sau.
    Stiu ca nu de asta ai nevoie acum, dar trebuia sa iei ceva mai bun..macar Ferolli, Salus, Division Gas samd.
    Esti convins ca termostatul e bun, functioneaza in parametri? Poate acolo era problema, totusi. Acum, fara, vei consuma mai mult decit daca ai avea termostat functional.

    • #43

      se pare ca nu

    • #44

      Atunci sa vedem ce se intimpla mai departe. Fii cu ochii pe contor ca pe..butelie. 🙂

    • Ba fratilor mai terminati odata cu termostatul. A scris omu mai sus si e foarte adevarat, nu din cauza termostatului consuma mai mult. Altele sunt cauzele.
      Termostatul e un intrerupator si face doua lucruri:
      1. cand e cuplat (pe inchis) centrala functioneaza ca si cum NU AR EXISTA termostatul adica pe propriul ei program.
      2. cand e decuplat (pe deschis) centrala nu functioneaza.
      Cel mai defect termostat din lume nu face decat ca centrala sa functioneze pe propriul program ca si cum nu ar exista vreun termostat.

    • #46

      @bigone: in momentul in care montezi un termostat, acela devine “calculatorul” centralei. Doar el da comanda cand sa porneasca sau cau sa se opreasca centrala. Daca ai setat o temperatura de 22 grade, exista DOAR 3 situatii:
      1. termostatul detecteaza ca temperatura ambientala a atins temperatura setata minus valoarea de marja, sa zicem 21,5 grade, atunci trimite comanda de pornire. Centrala va incalzi apa si o va impinge prin circuite, cu unele mici pauze.
      2. termostatul detecteaza ca temperatura ambientala a atins temperatura setata plus valoarea de marja, sa zicem 22,5 grade, atunci trimite comanda de oprire.
      3. termostatul ramane fara baterii. In aceasta situatie vei ingheta de frig si centrala nu va mai porni pt incalzire sub nicio forma, pt ca nu are ce sa ii dea comanda de pornire.

      Sau poate nu am inteles eu ce vrei sa spui cu termostat “cuplat pe inchis” si “decuplat pe deschis” !!!! Ma doare mintea numai cand incerc sa inteleg ce ai vrut tu sa spui prin aceste 2 variante.

    • #47

      @Laur- nu, big0ne a zis bine. Termostatul acționează asupra centralei fix ca un întrerupător. Deschis / închis se referă la circuit – dacă întrerupătorul a închis sau a deschis circuitul. De asemenea, termostatul nu suprascrie setările interne ale centralei, ai putea obține același comportament montându-l direct la priză, să ia curentul centralei când vrea s-o oprească. Firește, ar fi un mod păgubos de a face asta, vorbesc de principiu aici.

    • #48

      @Mihai: Daca vreti voi sa il numiti intrerupator, hai sa-l numim asa. Insa, este un intrerupator cu o anume functie suplimentara. Stie sa verifice temperatura ambientala. El devine intrerupator DOAR atunci cand a detectat ca temperatura e mai mica sau mai mare cu 0,5 grade(de obicei) fata de temperatura setata.

      Daca mai e nevoie, mai scriu o data: daca centrala are montat un termostat, nu va porni singura in veci vecilor. Doar termostatul ii poate da aceasta comanda. Ca e termostatul tau, sau al vecinului, asta e alta discutie. Atata timp cat termostatul poate transmite informatia catre micul receptor de langa centrala, atunci va putea porni/opri centrala.

      Daca ai centrala cu termostat, fa urmatorul test: seteaza termostatul la 15 grade si deshide geamul pana ajunge temperatura la…. 16 grade sa zicem (deci inca nu a atins temperatura la care termostatul va da comanda de pornire) . Daca iti porneste centrala pana cand termostatul a ajuns la 16 grade, eu dau o naveta de bere catre senior. O distribuie el catre cine doreste.

      Pe bune, ceea ce voi sustenieti nu are nicio logica! Ce rost ar mai avea un termostat daca centrala porneste singura?

      Poate incurcati termenul de temostat cu cel de termometru?!? Si nu sunt ironic!

    • Laur, cred ca intelegem foarte bine cum functioneaza un termostat. Vad ca si tu stii. Doar ca, spre deosebire de altii mai stim ca un termostat defect nu are cum sa faca centrala sa consume mai mult gaz pentru ca in cel mai defavorabil caz (atunci cand termostatul e cuplat permanent) centrala functioneaza ca si cum nu ar avea termostat, adica functioneaza permanent dupa propriul ei program.
      Asta era de fapt concluzia: nu termostatul e de vina.

    • #50

      raspuns: da 🙂

    • #51

      Mie mi s-a blocat releul din termostat si centrala mergea continuu. Deci poate fi uneori si de la termostat.

  16. #52

    Eu am Computherm aproape identic cu Conterul ala din poza, dar varianta wireless fara programare. In peste 4 ani am schimbat doar 1 data bateriile, nu s-a pierdut legatura cu emitatorul de langa centrala, desi e la distanta destul de mare. E minunat fara programare, pur si simplu doar un comutator pornit-oprit si 2 butoane mari pentru modificarea temperaturii. Inainte am avut Baxi 101 sau ceva de genul, o mizerie oribila cu programare pe nu stiu cate/99 de intervale orare, vacante si alte rahaturi, termostat care mai si interfera din cand in cand cu centrala Baxi a vecinului, eu avand Protherm…
    De cand folosesc Computherm, pot purta pantaloni albi mulati in orice moment al zilei, chiar si cand ies din casa…

  17. PIF-ul implica niste reglaje la vana de gaz. Putere maxima, putere minima, chestii de-astea. Daca n-a fost facut pina acum poate fi asta una din cauzele consumului mare. Adica centrala ta a functionat fara sa fie la parametrii optimi. Adaugind si faptul ca te incapatinezi sa incalzesti si apartamentele vecinilor…

    • #56

      da, de asta m-am rupt din inima si l-am chemat sa faca pif-ul

  18. #57

    Ma bag eu la termostat daca e valabil. Platesc eu curierul si zic si un saru’mana din inima,

    • #58

      Nu ma baga in seama. Ma aruncasem la mokangeala. Asa acum nu am bani sa iau unu :/

  19. #59

    Pana nu o sa vecini care sa își încălzească si ei apartamentele tot mult vei consuma.
    De subsol nu ai cum sa scapi insa.

    • #60

      Izolatie? Vecinul de jos si-a facut… o chestie romaneasca, cu polistiren roz lipit de tavanul subsolului. Insa banuiesc ca daca se vrea se poate face si o treaba buna.

  20. #61

    Hah, plugin de voturi. Tim, unde esti, nenicule?

  21. #62

    Iconitele de la voturi imi cam iau ochii de la comentarii. Nu se pot redimensiona?

    • #63

      da refresh, ca esti pe telefon

    • #64

      Era cache-ul din browser (pc). S-a rezolvat 🙂

    • #65

      Si eu tot pe telefon, cu refresh/fara refresh, icoanele alea sint tot imense. Mai mari decit fontul in sine.

    • #66

      scoteti-va ochelarii fund de sifon si se redimensioneaza totul

    • #67

      Asta da raspuns, mihaela! Bravo! Mda..sa ne scoatem fundurile din sifoane..sau sifoanele din funduri. Poate asa va merge.

    • #68

      Scoate bre sifonu din fund ca gazu ala nu merge la centrala…

  22. #69

    Nu știu Cum e posibil sa ți se întâmple așa ceva.

    Eu mai mult de 180 nu am plătit gazul. 2 camere, 23°-24°, prăjituri și alte friptane la greu, toate astea la etajul 1, cu pensionari și deasupra și dedesubt. Rectific: înconjurat de pensionari și poliester de 10cm la exterior.

    Când făceam economie la repartitoare plăteam 150. Fără economie 200-250 doar căldura și aveam 19°-21°.

    Și sa nu uit. Poliester expandat de 2cm sub parchet, laolaltă cu țevile de căldură și apa caldă.

    • #70

      Polistiren. Poliester e ăla din care se fac un fel de haine. Iar ceea ce ai sub parchet este cel mai probabil polistiren extrudat, nu se pune expandat sub parchet.

    • #71

      Garibaldi parcă.

      Culeg căpșuni de câțiva ani și mai omit chestii pe care ,poate, nu le-am învățat niciodată.

      Autocorrect-ul e de vină.

    • #72

      Acum mă faci să mă simt prost că te-am corectat. Scuze.

    • #73

      Rectific: înconjurat de pensionari și poliester de 10cm la exterior.

      Pensionarii sunt inainte de polistiren sau ei il tin lipit pe bloc?
      Tehnic vorbind, as zice sa-i schimbi , pensionarii nu izoleaza bine.

  23. Care… mânuțe? Opera mobil nu-mi arată “decât” cifre.

  24. oy vey… am ajuns și căpitanu’ evidență.

  25. #77

    :)))))))))))))))))))))))))))))

  26. #78

    Cetin, la consumul de față te-ar ajuta:
    1. o diagnoza a centralei.
    2.verificarea contorului.
    Dacă ambele sunt în regula, găsim noi în comunitate un inginer de la vw.

    La mine pe plantație a venit unul, a băgat mufa în centrala și laptopul i-a spus ce trebuie făcut. A adus din mașină piesele și 20 de minute mai târziu totul era ok.

    • #79

      ieri i-a facut diagnoza. e bine

    • #80

      Vezi Cum poți cere verificarea contorului sau înlocuirea.

      Dacă e dificila procedura, la următoarea factură l te împiedici cu o țeavă în el apoi suni băieții și le spui ca cineva ti-a vandalizat contorul.

    • #81

      Noi saptamana trecuta nu eram acasa, cand am revenit era in fata blocului o camioneta de la Eon. Ajunsi sus, gasim hartie de “mutare” a contorului si montat contor nou-nout, cu 0km in bord. Acolo trebuie sa-i chemati?

  27. #82

    nu mă interesează termostatul și nici subiectul, vreau doar să văd cum funcționează mânuțele astea, hmm..

    • #83

      inca nu stii la ce se folosesc mainile?

    • #84

      @Mihaela: la femei pentru gatit, spalat, crescut copii. La barbati pentru pipait tate, cururui, jucat pe PS/ PC/etc. Zic bine?

    • #85

      si laba. nu uita laba

    • #86

      io zic săț vezi de cratița ta și să nu te mai bagi în treabă de oameni că altfel chiar o să afli la ce folosesc, mai ales în varianta strânsă

    • #88

      Uite vezi colegii tai ti-au spus cum functioneaza manutele alea doua…..in varianta restransa afli dupa ce o sa ai o femeie in viata ta. Pana atunci foloseste idea de la Cetin citire. N-am zis-o eu!

  28. #89

    Bun, și acum că ți-ai rezolvat problema, aș vrea să înțeleg și eu ceva. Expun problema în termenii cei mai simpli:

    Ai o centrală căreia i se poate regla temperatura agentului termic și, eventual, un interval de funcționare. Asta înseamnă că centrala aia merge în intervalul respectiv (care implicit este non-stop) și încearcă să mențină o anumita temperatură în calorifere. O centrală inteligentă încălzește apa, apoi o recirculă: micșorează sau stinge flacăra și lasă pompa în funcțiune până când apa scade sub o anumita temperatură, după care o încălzește iar și tot așa.

    Așa funcționează. Ca să nu meargă zi și noapte i se adaugă un termostat, care o oprește când temperatura ambientală atinge o anumita valoare, apoi o pornește iar când se face prea rece. Altceva nu face. Termostatul nu umblă la setările interne ale centralei, este un întrerupător extern.

    Cum, în ce condiții, poate o centrală să consume mai mult cu termostat decât fără, fie el și defect? La limită, ori termostatul nu se decuplează niciodată, și ajungi fix în situația în care erai fără el, ori nu cuplează, și atunci mori de frig cu centrala oprită, deci consumul scade foarte mult.

    Ce îmi scapă?

    • #90

      in conditiile in care termostatul functioneaza defectuos, porneste de multe ori centrala, aiurea sau o tine pornita desi nu e nevoie

    • #91

      Și dacă nu ai termostatul, centrala rămâne pornită tot timpul. Sau o mai oprești tu din când în când?

    • #92

      nu ramane pornita, dude:)))

    • #93

      Mie mi-ar sta pe creieri sa las problema asa, cam cum era aia cu scanerul in linux 🙂
      Deci eu as face urmatoarea chestie: cu termostatul pus as nota periodic temperatura din camera, citita pe termostat si alt termomentru, si consumul, timp de o zi. Dupa aia as sunta termostatul si as face acelasi lucru. Datele obtinute ar spune o poveste.

    • #94

      am facut asta o luna. povestea e ca consuma mai mult

    • #95

      Singura posibilitate sa consume mai mult cu termostat decat fara este nimereala perfecta a temperaturii pe care o doresti din setarile centralei, pentru ca cu termostat ai o variatie de +/-0.5 grade in jurul respectivei temperaturi, si ce consumi cand creste peste nu economisesti cand scade sub din cauza randamentului. Dar sa nimeresti temperatura din butoanele centralei presupune sa fii zeu. Ceea ce tu esti, aparent 😉
      La mine a scazut cam cu minim 50 de euro factura lunara (stau la casa intr-o zona mai rece a europei). Nu numai ca am temperatura constanta, dar nici nu mai am grija sa pornesc sau sa opresc centrala, cand e frig porneste ea singura, cand e cald se opreste.

    • #96

      Iti scapa Subaru. Si Tim. Dar acum ai minus deci ultima nu prea se mai aplica.

  29. il vrea znuff. ca tot n-are:)

  30. #98

    700 lei???
    E obscen. Banuiesc ca nu iti place sa te simti ca la therme acasa
    ..

  31. #99

    la mine termostat cu fir Computherm pus în permanență pe 23 grade împreună cu sondă exterioară Ariston au fost varianta câștigătoare, cam cu 25-30 % mai jos la factură față de varianta fără termostat și fără sondă, centrală model destul de vechi, cam 2010, cu tiraj forțat. astea noi am înțeles că sunt și mai eficiente

    • #100

      am uitat, casă la curte, doar parter, fără vreun zid comun, 120 mp utili, izolată cu expandat de 10, podul cu vată minerală de 20 și folie aluminiu, podele neizolate, termopane de calitate medie, cam 700 în lunile cele mai friguroase, dar 23 grade constant

    • “astea noi am înțeles că sunt și mai eficiente”
      La instalatii deja existente, nu. Degeaba iti pui centrala in condensatie daca nu maresti radiatoarele. Cele care au functionat cu centrala veche au fost calculate pentru o temperatura a agentului termic de 70 grade Celsius, la Purmo (unele din cele mai populare in Romania) de 75 grade Celsius pe tur, 65 grade Celsius pe retur si 20 grade Celsius temperatura ambientala. Si cum oricine isi da seama puterea unui calorifer scade (drastic!) cu temperatura agentului termic, adica daca un calorifer de 1000mm x 600 mm are o putere de 1340W la 75 grade el va avea doar 1079W la 70 grade. Centralele in condensatie de 4000 lei si peste functioneaza in regim de condensatie doar pina la 55 grade Celsius, peste 55 grade merg ca o banala centrala ce costa 2000 lei.
      La 55 grade Celsius caloriferul din exemplu scade la jumatate din puterea lui nominala. Adica nu va face fata sa incalzeasca camera . Ori il schimbi si pui unul mult mai mare, ori pui centrala pe 60-70 grade si ea nu va mai fi atit de eficienta (ii va scadea randamentul de la 100+ la 90+, exact ca una normala). E adevarat ca ceva economie vei avea la producerea apei calde menajere, o vei avea cu o reducere de 10% fiindca ea nu depaseste 55 grade Celsius.

  32. #102

    Yeeeee! Avem manute! Multumiri Cetine !

  33. #104

    Am centrala de 15 ani, niciodata nu am avut termostat. Nu am avut nevoie. Apartamentul este foarte bine izolat (de fapt blocul e anvelopat total), iar termostatul nu isi avea rostul in acest caz. Dau drumul la centrala (manual) timp de max, 20-30 min/zi, dimineata sau seara, si in 15 minute temperatura este de 20-22ºC sau peste. La aerisire, se deschid toate geamurile timp de 5-10 minute (nu are importanta ca afara sunt -10º), si dupa max. 30 min. temperatura revine la normal
    Important este sa ai o izolatie buna, sa tii caldura inauntru. De aceea teoriile romanesti cu caloriferul de fonta (hai sa le pastram pe astea comuniste, ca dau mai multa caldura, lol) sau chiar sobele de teracota (din acelasi motiv, ca “dau” si ele mai multa caldura – dau o pula) sunt absolut depasite (ca sa nu zic tampite) si doar consumatoare de energie.
    Termodinamic cel mai eficient este sa transferi cat mai repede caldura in incapere si sa reusesti sa o tii acolo, fara pierderi, fara poduri termice (condens, igrasie, pierderi de caldura) . Fara surogate de tip termostat (care poate fi chiar si defect in cazul tau Arhi sau doar sa porneasca aiurea centrala doar ca_caldura sa se piarda prin pereti), sau calorifere de fonta, sau sobe de teracota. Daca ai nevoie de termostat ca sa ai temperatura constanta in incapere, prcatic ai pierderi de caldura prin lipsa izolatiei termice. Asa ca inainte sa-ti instalezi termostat, mai bine iti pui polistiren de 10-15cm si termopane cu un transfer termodinamic cat mai mic. Iar dupa aia vei vedea ca termostatul nu te ajuta cu nimic.

    • #105

      >>La aerisire, se deschid toate geamurile timp de 5-10 minute (nu are importanta ca afara sunt >>-10º), si dupa max. 30 min. temperatura revine la normal

      Man, tu de fapt te incalzesti de la vecini.

    • #106

      Arhi, asta e vecinu de deasupra ta. Sta cu geamu deschis, crede ca are incalzire prin podea…

  34. #107

    trebuie doar sa reduca putin dimensiunea sau/si sa schimbe imaginile; 5 minutes job pentru valentinu sau nea_ilie

  35. #108

    PS. Sorry, nu am dat refresh, nu sunt asa mari si groaznice 🙂

  36. #109

    Nu era mai simplu să pui termostatul la o temperatură mică mică ( 15 16 grade de exemplu) ca să fii sigur că nu merge, și după îl pornești când ai țurțuri la nas?
    Sau ai putea să fii #dedreapta și să plătești pentru confortul termic.

    • #110

      foarte tare, nu m-am gandit, tine-o tot asa!

  37. #111

    Am si eu o intrebare: la cate grade era setata temperatura de retur la termostatul intern al centralei? Intreb pentru ca in cazul folosirii unui termostat ambiental cartea centralei sugereaza ca cel intern sa fie dat cat mai aproape de maxim ( in functie de parametrii instalatiei: centrala in condensare, tubulaturi de pexal sau cupru etc.).

  38. #112

    Salutare. Eu as avea mare nevoie de un termostat.camerele nu se incalzesc uniform si as avea nevoie sa fie tot tot timpul 21 de grade in dormitor unde e bebele. Daca nu ai ce face cu el, te rog trimite-mi-l mie. Multumesc

  39. #113

    Maestre,

    Io am un Vaillant de 32 KW pe care-l ţin la 68-70 de grade pe serpentină. Centrala clasică, nu pe condensaţie. Apa îmi ajunge în calorifere pe la 60 de grade – că circuitu-i “vorbă lungă”. Caloriferele sunt clasice din oţel, Purmo, dimensionate la punerea intslaţiei “pe necesar de cameră”. Am şi un termosatat cu fir ca ăla al tău.
    Şed încadrat de “goluri” – spaţii neîncălzite deasupra şi dedesubt, başca şi pe trei din laturile apartamentului. Camerele sunt mari (total 120 mp încălziţi) cu o înălţime de 2,90 m… oldish style, ştiu. 🙂

    Am încercat de-a lungul timpului multe configuraţii de reglaje de temperaturi, programe de căldură etc. De fiecare dată am dat cu greu la bănet la găzari.

    De doi ani am făcut alt fel. Am setat temperatura ambientală la o valoare “fest” în funcţie de frigul de afară şi/sau confortul dorit la interior. Astfel la 21-21,5 grade pe perioada răcoroasă, şi de când cu frigul la 22, şi numai în mod extra la 22,5.

    Istoria e că termostatul pleacă (dă comanda start) la ceva cu circa 0,2-0,3 sub temperatura prag setată, şi opreşte (dă stop) la ceva +0,2-0,3 peste acelaşi prag. Mai fin de atâta nu poate.

    Mai ia în consideraţie şi aspectul că centrala are un timeout de cca 4-6 minute după ce a isprăvit un ciclu de încălzire, cu tot cu menţinerea recirculării agentului termic, după stingerea focului în arzător.

    Nu am termoizolaţie, termopane, iar tocăria deja cere schimbare – probabil anul ăsta apuc să o fac – iar consumul nu mi-a dat “papucii” până în prezent. Adică worst case a fost cca 700 de lei pe lună în super iernile friguroase din trecut.

    Centrala are deja o vârsta “respectabilă” (over 13) iar întreţinerea (citeşte toaleta) i-o fac periodic anual, înainte de lunile reci.

    Ceea ce cred este că – având în vedere şi condiţiile pe care le-ai descris – e necesară o reglare pas-cu-pas până obţii cea mai eficientă setare pentru consum/confort/cost.

    PS.1. Termostatul meu e aşezat pe un perete rece dar nu exterior, la cca 1,5 m de podea, în cea mai defavorizată cameră din casă, iar ca formă de unificare/ echilibrare a temperaturilor în casă pe timpul zilei uşile de la camere sunt deschise pentru a permite “egalizarea”. Seara le închidem, logic.
    PS.2. Sistemul funcţionează non-stop, şi pe timpul zilei şi pe cel al nopţii “pentru” că copii, părinţi etc.

    Aşa că:
    * nu cumva centrala este puţin sub-dimensionată?
    * nu ai cumva setarea pe centrala cu limitare de temperatură a agentului termic sub 55 de grade?
    * Ai izolate ţevile de transport în cazul în care dau pe afară sau pe pereţi exteriori, astfel încât apa ajunge în calorifere la o temperatură mult prea ineficientă dpdv al creeri unui transfer termic eficient (apa la 50 în calorifere la ieşire are doar 35, deci caloriferul stă jumate cald-călduţ restul răcorit)?
    * Caloriferele sunt bine calculate pentru volumul camerelor (am păţit-o cu unul cu trei “volete” care deşi era acoperitor ca şi “aritmetică” dădea cu brio “cu zecimale” fiind 2/3 rece şi după înlocuire cu unul cu 2 s-a schimbat totul într-un “vis de vară”)?
    * Ţevăria de transport e dimensionată corect să permită debit şi volum de transfer presupus de centrală?
    * Ce lungime ai la hornul de evacuare de la centrală (ştiu că este limitat tehnologic la parcă 1,5 m,; dacă e mai lung cică centrala nu face faţă)?

    Sunt curios dacă rezolvi şi cum…

  40. #114

    Din asta am si eu si e foarte bun. Dar cu fir. Programat frumos, finut, pe ore. Sa vezi acum daca ai scos termostatul cum o sa platesti la gaze ca berila.

    Pana ajunge si la noi conceptul de Smart Home mai e.

  41. eu am fara cablu si inca merge bine. speram ca la anu dupa ce se mai populeaza blocul isi mai revine factura

  42. Eu am acest model de termostat WIFI.
    Noiembrie 47 mc = 72.03 ron
    Decembrie 57mc = 87.4 ron
    Ianuarie pana astazi 52 mc = 83 ron iar daca pastrez media zilnica 80 mc = 130 ron pentru toata luna.
    Combinatia mea este
    VICTRIX 24 TT in condensatie cu sonda de exterior.
    www.immergas.com/product?title=VICTRIX%2024%20TT%201%20E

    Centrala reglata sa lucreze la 37 de grade cand pleaca flacara incalzeste pana la 49 de grade si apoi scade, iar dupa ce se opreste flacara pompa de recirculare isi face treaba pana cand pe retur scade temperatura.

    Constanta pozitionare pe sud cam la 50-80 de metri de unde ai locuit tu.
    Apartament 3 camere 68 mp utili. Etaj 8 din 10, bloc izolat termic.
    22 grade permanent.
    6 calorifere de aluminiu : 7 elementi balcon, 17 sufragerie, 5 bucatarie, 10 dormitor mic, 15 dormitor mare, 5 baie.