radet

Debranșările de la sistemele de încălzire centralizată (SACET), în scopul instalării de centrale termice de apartament sau de bloc, ar putea fi interzise complet, iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus în prezent de vicepremierul Vasile Dîncu, s-ar putea transforma într-un soi de supraautoritate de control și monitorizare la nivel național a serviciului de alimentare cu energie termică a populației, potrivit unui proiect de lege aflat aproape de votul în plen în Camera Deputaților, cameră decizională.

deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu și debranșarea totală a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică

2010. Pantelimon, românia. Mijlocul lui octombrie. Frig de crapă pietrele, 4-5 grade. Căldură? Nu, pentru că colectivul asociației de proprietari, formată din confrați de-ai lui Gheorghiu-Dej, decisese că e destul de cald și, dacă ne e frig, să punem ceva pe noi. Eu aveam copil de câteva luni, care nu înțelegea că trebuie să fie rezistent la frig. În același bloc, niște boșorogi ieșeau dimineața și se căcau în grădină, ca să nu consume apa la wc.

Vitan, românia. BLoc de 10 etaje, 65 de apartamente. Se instalează repartitoare de căldură, ca să plătim mai puțin.Prin urmare, prima factură de căldură, triplă față de normal. Nu conta nici de-o culoare ce citeai tu pe contoarul respectiv, important era ce factura RADET. Care radet încălzea pământul din zonă cu milioane de litri de apă caldă, care curgeau prin țevile sparte și neînlocuite vreodată.

Dristor, românia. Tot repartitoare de căldură. Eram singurul care dădeam repartitoarele corect, din tot blocul. Întâmplător eram și singurul chiriaș din bloc, prin urmare, un fel de paria, căruia i se suna la ușă și dacă era o mână murdară pe geamul blocului, pentru că cu siguranță chiriașul de la 4 a făcut-o.

2005, Constanța, românia. Toate țevile prin care trecea apa caldă pline de rugină, la etajul 4 nu ajungea nimic din căldură. Fără repartitoare, sistem paușal. Vecine, vin cu un instalator la tine, să îmi schimb și eu țeava care aduce apa caldă la mine, zic eu vecinului de desubt. La mine în casă nu intră nici dumnezeu, zice el. Mă duc la RADET să mă debranșez și aflu că am nevoie și de acordul vecinului de dedesubt. Nu îți dau niciun acord, nu e problema mea dacă ai sau nu ai căldură. Oricum, inutil, pentru că nici administratorul nu și-a dat acordul, tot nu era problema lui.

2000, București, românia. Un idiot din bloc nu și-a plătit întreținerea timp de x ani. RADET vine și taie căldura și apa caldă în tot blocul. Nu, nu este treaba lor că ceilalți sunt la zi, e treaba noastră să ne ocupăm de facturi.

E plin Bucureștiul de povestiri de genul. Mitocănia locatarilor, mizeria unei companii de stat cu angajați nesimțiți, cărora li se fâlfâie, ei oricum nu pot fi dați afară, pentru că sunt angajați la stat și au drepturi și sindicat. Singura soluție era să te debranșezi și să scapi de această mizerie.

Iată, vine PSD și te scapă de această problemă.
Pe de altă parte, trebuie să fii tâmpit, în ziua de azi, să îți cumperi apartament racordat la sistemul de încălzire de la RADET.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

48 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Pantelimon city, 2006, -5 grade afara. Curentul e întrerupt de cateva ore. Ziua ini fac drum prin cora la un suc, pierde-iarna. Ajung seara acasa, tot bezna si frig. Incerc sa dorm, n-am cum.
    Pana la urma, adorm si ma trezesc a doua zi pe lumina si caldura.
    Abia al 3-lea echipaj de la enel a reusit sa repare defectiunea. O reparau si primele doua daca nu erau formate din gigei mai beti decat vacaroiu. True story, bro 🙂

    • #2

      Tot Pantelimon, sos Cernica. Nu s-a luat curentu de 2 ani, iarultima data a durat fix 15 minute. De asemenea centrala pe gaze merge perfect am 26 de grade in casa.
      Titan, blocurike dd langa ior, gaz taiat ca un gigel pjerdea gaz si erau sase sa zboare toti-se pun valve din alea electrice, pula gaz vreo 2-3 sapt ca tb sa stranga bani de la toti bosorogii plus instalarea. Bonusvreo 2 seri nema curent pt ca ….ci e stie?

    • #3

      La ce-ti trebuia curent? Nu vedeai sa te incalzesti?

    • S-a luat curentul ca sa nu-i traga curentul pe aia ce n-aveau caldura

  2. #5

    eu nu inteleg ceva din articol

    avem textul :

    Mai mult, legea în prezent în vigoare nu stipulează nicăieri în mod expres interdicția de debranșare în zonele unitare de încălzire, în pofida definiției acestora, ceea ce a făcut ca, în multe localități unde au fost stabilite astfel de zone de către municipalități și au fost interzise debranșările, locatarii și asociațiile de proprietari să dea în judecată primăriile și să câștige, inclusiv în baza legislației europene care garantează libertatea de alegere a furnizorilor de servicii.

    legea ue ramane neschimbata. ce ma impiedica (nu pe mine ca sunt pe centrala de peste 10 ani) sa ii dau in continuare in judecata ?

    • #6

      din ce inteleg eu, daca in legea romaneasca se trece acea interdictie de debransare, nu mai ai acea libertate

    • #7

      pana la urma din cate stiu nu prea au cum sa dea legi care se bat cap in cap cu legislatia europeana ce se aplica tuturor membrilor.

      poate ne lamureste cineva, ca am vazut parca la un alt articol un om care chiar stia despre ce vorbea.

    • #8

      Hai sa iti spun ce m-a invatat cel de la Agentia Imobiliara prin care am luat Apartamentul acum 3 ani. Daca tu cumperi un apartament bransat la RADET, Termica, etc . in functie de oras si vrei sa te debransezi faci asa, chiar daca ei nu-si dau acordul: Tai tevile, scoti caloriferele din casa, sudezi teava la loc, scoti apometrele de apa calda si ii chemi sa constate ca apartamentul nu e bransat( le spui ca asa l-ai gasit). In cel mai rau caz posibil( daca e ca in articol cu legea pulii) te pot pune sa platesti pentru conductele care trec prin casa, pe care le poti izola cu izopren( e vre-o 10 lei o bara din aia parca). Nimeni nu te pot obliga sa iti montezi calorifere in casa si ajungi sa le dai 10-20 lei pe luna pentru sansa mirifica de a avea conducte de la RADET prin casa. Apoi iti montezi centrala pe gaz, lemne, curent .. ce vrei .

    • #9

      De infractiunea de distrugere ai auzit?

    • #10

      @Arhi Legea europeana se aplica cu prioritate legei nationale, chiar si cand vine vorba de constitutie, vezi Costa Vs Enel.

    • #11

      aia stiu si eu, e posibil ca exprimarea astora sa fie ambigua

    • #12

      legii* meh, d-abea am facut ochi.

    • #13

      Am avut si eu parte de vecini economi la apa: faceau pipi in sticla de 5 l si apoi o lasau la intrare in bloc sa o ia femeia de serviciu. De vis!

  3. #14

    “…niște boșorogi ieșeau dimineața și se căcau în grădină, ca să nu consume apa la wc.”
    Link or never happened!!!

    • #15

      la ce sa iti dau link, la mine? #nojoke, ieseau si se cacau dimineata la 5, sa nu ii vada nimeni, ca s anu consume apa. sunt vestiti, tot pantelimonul ii stie:)

    • #16

      @cristi la mine in bloc de pensionari (cand era gazul la comun), aduceau toata saptamana cu bidoane apa de la un izvor, in weekend o incalzeau pe aragaz si faceau baie.

    • #17

      Drumul taberei, 2012. Soț și soție, pensionari militari (pensii de 2500+), făceau amândoi baie în cada în același apă, apoi o țineau o săptămână în cadă și o aruncau la WC. Aruncau la WC doar odată pe zi, seara sau când se cacau.
      Pentru ei era un stil viață normal, știu toate poveștile pentru că ei ni le spuneau direct nouă, vecinilor. Erau chiar mândri că au găsit o soluție să tepuiasca sistemul.
      El fuma 3 pachete de țigări pe zi, își cumpăra țigări direct la bax. În rest parizer cu pâine. A murit de cancer la stomac acum un an

    • #18

      @Cristi Ansen
      Nu ești suficient de “umblat”.

    • #19

      voi nu aveti bunici parinti care au trecut prin razboi/razboaie? aia scot si telefonu din priza ca are consum prea mare =)) #nojoke totusi n-am sa intaleg niciodata pe aia care’s si calici si rai(mai mult decat prosti)

    • #20

      Pot sa confirm, cunosc si eu familii care fac/faceau baie in aceeasi apa (prima data domnul, apoi doamna), urmand sa patreze apa in cada pentru a o folosi la WC.
      Din astea cu “golit intestinul” 🙂 in gradina nu credeam ca exista, dar sunt posibile.
      Ce e ciudat, nu totdeauna cei care fac astfel de lucruri sunt impinsi de saracie.

  4. #21

    Toate acestea sa intampla pentru ca lumea nu a facut plangeri, proteste, dat in judecata companii si autoritati de stat (efectiv sa-si ceara drepturile) pentru ca nu livreaza serviciile pentru banii pe care ii incaseaza sub forma de taxe si impozite (sanatate, drumuri, etc). Cand avem comportament de turma de oi bineinteles ca se vor gasi ciobani care sa ne “conduca” si sa profite de noi.
    Ciobanul Banicioiu sta cu burta la soare in Cuba in timp ce parintii isi plang copii la marsuri 🙁

  5. Baia Mare, 2016. Fără sistem de încălzire centralizată since 1994. Cred că am fost printre primele orașe care au renunțat cu totul la sistemele centralizate. O alegere bună într-un final.

    • #23

      daca sistemul e prost gestionat si proiectat este intradevar o alegere buna. In Zuerich am vazut ca CET-ul de acolo toca gunoaiele orasului si in felul asta facea o reducere considerabila la costurile primariei care astfel oferea subventii (plateau mai putin la caldura si apa calda).
      Depinde de unde privesti lucrurile.

    • #24

      @ one stupid dog: Unde ma? In “Zuerich”? Ai sa-mi bag plua.
      Pe de alta parte, nici un sistem centralizat NU va putea sa bata un sistem individual. Trecand peste partea de pierderi pe retea, admitem ca tevile sunt super-izolate, etc, cum vrei tu, NICIODATA acest sistem centralizat care produce pentru toata lumea, la gramada, indiferent cde nevoile mai mici sau mai mari ale fiecaruia nu va fi mai eficient ca producerea agentului termic la sursa, in centrala de apartament, in functie de necesitatile individuale si de moment. In Austria, Germania, aia cand pleaca de acasa sau au o camera in care nu stau, pun caloriferul pe minim si centrala pe 18°.
      P.S. motor-motoare; contor-contoare iar NU motoar-motoare sau contoar-contoare, bai mitici inventivi

    • #25

      cat e ora, doi?

  6. #26

    Bucuresti, zona Panduri, 2016. Nimeni de pe scara nu are restante la intretinere. Din cele 33 de apartamente doar in doua au fost instalate centrale termice. Nimeni nu are repartitoare de caldura in bloc si nici apometre. Intretinere la 3 camere pe luna septembrie 270 lei. Iarna tin caloriferele la jumatate pt ca e prea cald in casa. Sunt convins ca blocul e o exceptie, dar mai conteaza si cine sta in bloc.

    • #27

      absolut, dar, fiind vorba de bucuresti, jigodiile sunt majoritare

    • #28

      Similar e și în blocul nostru. Eu am centrală din 2001, când era relativ frig în bloc, însă în ultimii 10 ani s-a format un comitet din oameni mai tineri (40-45 ani) care au rezolvat problemele blocului.

      Avem 0 restanțe, toate țevile subsolului sunt schimbate, blocul e reabilitat. Scările renovate, camere video, contract cu firmă de toaletare grădini, contract cu firmă de instalații on-call, etc. Nu există repartitoare, doar apometre, dar vecinii se plâng că e prea multă căldură (no joke). Iarna ii vezi cu geamurile rabatate.
      Eu sunt căpușă total, țin termostatul pe 22.5 grade, dar am constant 23 de grade în casă. Plătesc 100 lei gaz și 100 lei întreținere, 3 camere 2 persoane, iarna.
      Există și blocuri ok, dar trebuie găsit un mix bun de administrație corectă și vecini cât de cât ok,dar totul pleacă de la administrator. Am avut un tip cu 5000 de lei datorii pe care l-au forțat în instanță să-și vândă apartamentul și să plătească datoriile. Totul în 15 luni…

    • #29

      @George: in ozana la fel. intretinere septembrie 113 Lei. urmeaza a3a iarna in bloc si pana acum cel mai mult am platit 330 lei. incalzire la comun fara repartitoare. la caldura se deschide valva doar noaptea. am in permanenta minim 2 geamuri rabatate. bloc de 4 etaje, anvelopat, cu 2 apartamente pe palier. 2 apartamente sunt goale.

    • #30

      Oamenii astia care se plang de caldura nu au auzit de robineti la calorifere? Chiar daca esti foarte prost si vrei sa folosesti toata caldura platita la pausal tot ar trebui sa-ti dai seama ca la final platesti mai mult daca deschizi geamul si incalzesti universul. Sunt robineti in sute de modele si culori. Poti sa-l schimbi si singur vara daca ai o cheie, un biceps, un triceps si un sfert de creier sa poti respira cat muncesti.

    • #31

      Noi suntem vecini 🙂
      La mine in bloc nu are nimeni centrala. Sunt vreo 2 apartamente cu restante, dar mici. Am fost plecat in weekend si am inchis complet toate caloriferele si erau 24,5 grade aseara cand ne-am intors.
      300 lei intretinerea pe septembrie 3 camere 2 persoane.
      Nu e totul nemaipomenit dar sunt si parti bune.
      PS: m-am mutat la bloc pentru prima data in viata acum 2 luni.

    • Si la mine la fel. Drumul Taberei, strada Sibiu. Si ca sa vezi culmea, desi aproape jumatate din apartamente sunt nelocuite permanent, proprietarii lor nu s-au gandit sa se debranseze. Cred ca e chestie de educatie…

  7. #33

    Bucuresti, every fucking year, toamna si primavara, in afara perioadei uzuale, cand trebuie sa fie nu stiu cate grade nu stiu cate zile la rand sa se milostiveasca radet sa dea caldura, desi, cel putin seara/noaptea e frig de faci turturi. Nu mai tine de locatari.

    • #34

      Lasa, boss, ca de cand da RADET caldura si pana accepta bosorogii de la administratie sa-i dea drumul trec 3-4 saptamani lejer.

      2015 Dristor – Ma intalnesc cu vecinul de la parter, un mos de ~80 ani, imbracat cu doua pulovere si bluza de trening, care se plange ca e frig. La doua zile distanta merg sa platesc intretinerea si intreb si de caldura. Administratora imi spune ca n-au fost locatarii de acord sa dea drumul la caldura. Ii spun ca se mai plang si altii de frig, inclusiv mosul de la parter, la care ea imi spune ca el e cel mai aprig contestatar al caldurii. Mori, da-te dracu!

    • #35

      La mine in bloc nu au amanat sa dea drumul la caldura. Poate-s eu mai norociasa. Pe partea asta nu am probleme. Eu am probleme cu perioadele de tranzitie pe care le gestioneaza exclusiv radet.

  8. #36

    io cand ieream mic citeam la istorie ca romanii dupa ce i-a batut pa cartagineji la ei acasa, le-a dat foc la oras si dupa aia au pus sare peste. sa nu mai ramana nimic. asa ar trebui procedat si cu bucuresti.

    • #37

      De fapt s-au dus la ei și au arat pământul unde era Cartagina.

  9. #38

    Nu credeam dar uite un domeniu unde Braila e peste Bucuresti. Nu mai exista incalzire centralizată de vreo 2 ani. Ultimii insi suficient de saraci sau indolenti ca sa isi puna centrală pe gaze au primit niste bani ca sa intre in randul lumii. Nu plange nimeni de dorul caloriferelor din fontă sau al zilelor de toamna in care ne trezeam cu nasul inghetat.

    Pe de alta parte au fost si pe aici obstacole in a te racorda individual la gaze dar culmea, nu din partea asociatiilor sau a termificarii ci din partea sefilor de la gaze care prin anii 2000 aveau ordin sa puna cat mai multe tălpi.

  10. #39

    Problema e complexa si are multe aspecte. Printre altele, aspecte de termodinamica, respectiv caldura e energie si curge de la cald la rece 🙂 Gen, ai centrala si o opresti ziua, caldura curge de la vecinii care nu opresc caloriferele la tine, pe gratis. Sau, de la vecinii care nu-si opresc repartitoarele la cei care le opresc. In acelasi timp nu te poate obliga nimeni sa cumperi caldura de la RADET.

    Pe mine nu ma mai intereseaza aspectul ca capsunaresc undeva unde grozavia asta cu incalzire centralizata de oras nu exista, asa ca poate sunt mai obiectiv.

    • Ti-as fi dat plus, daca n-ai fi scris ultima fraza…

    • #41

      Adică mi-ai dat minus pentru ca n-ai putut trece peste precizarea aia? Ce sa zic, ești un profund.

  11. #42

    Personal cel mai mult imi displace cum isi sparg peretii la apartamente. Am la etajul 1 un vecin care si-a redesenat tot apartamentul. A spart toti peretii si si-a facut altii de rigips pe unde a vrut el. Bloc cu 8 etaje.
    Si e adevarat. Daca nu vrea el nu intra nimeni in apartament. Asociatia a facut sesizari peste sesizari dar fara rezultat. Cica fiindca nu avem probe.
    Sa stai la casa e cel mai tare lucru.

  12. #43

    Mișto de tot la noi la țară, la Mioveni.
    Apometru la intrarea-n bloc, țevi noi, branșament individual la gaz, apă, încălzirea centrală e demult o amintire stalinistă.
    Fiecare apartament este legat individual la apă, la gaz, fiecare are centrală termică proprie.
    N-ai plătit apa, gazu, curentu?
    A venit furnizoru, dandy relaxat, a tăiat ce furnizează, până recuperează banii de la rău platnic.
    Ai făcut peste 300 de lei restanță la intreținere?Ai primit somație pentru neplată. Un lucru bun, pentru a evita datoriile anilor 2000, cu 2400 de lei, 5000 de lei, datorii la întreținere.
    Dacă n-ai de unde plăti 300 de lei, sigur n-ai de unde să plătești mai mult.
    E bună o perioadă de 10-15 ani de haiducie d-asta in București, unde fiecare-și poartă de grijă în privința utilităților.
    E dureros, dar nu-i normal ca un copil de 5 ani să stea înfofolit in casă, din cauza unor dinozauri rezistenți la foame, frig, ciumă, lipsă de medicamente și Corega radioactivă.

  13. #45

    Drobeta Turnu Severin, 2016 – nu căldură, nu apă caldă de peste 6 luni. Termocentrala care încălzea orașul nu mai funcționează, a dat faliment. 90 % din oraș este racordat la rețeaua de termoficare a orașului, deoarece gazul nu este tras în municipiu de județ, deci în concluzie nu poti să își instalezi centrală. 10 % stau la casă și au centrale pe lemne. Toată lumea și-a instalat boilere și calorifere electrice și acum curentul pică în fiecare zi.

  14. #46

    Pentru cine are timp sa aprofundeze problema:
    cet-nord.md/images/docs/Efecte%20negative%20microcentrale.pdf

    Parerea mea: un SACET facut si exploatat corect e mai OK decat jdemilioane de centrale individuale, montate si exploatate dupa cum vrea plua fiecaruia. In cazul incalzirii centralizate noxele pot fi tratate si partial neuralizate la sursa (asanumitele instalatii DeNOx, DeSOx si de neutralizare a CO2, desprafuire etc). Ia sa vad eu cum se face asta la centralele individuale…
    Dar repet: un SACET facut si exploatat corect. Cele care sunt acum in functiune, cu mici exceptii, sunt doar vaci de muls pentru diversi si gauri negre pentru buget.

    • #47

      Mai, parerea ta si un studiu din 2004. Intre timp au aparut centrale cu condensatie cu randament supraunitar care functioneaza doar atunci cand e nevoie, nu ca cele RADET care incalzesc cartierul – omul prost deschide geamul in loc sa inchida robinetul, ca tot aia plateste.

      *randament supraunitar adica, ma rog, 98% eficienta termica plus inca ceva energie extrasa din condensatie, dar hai sa vad eu sistem centralizat cu randament 98%. Sistemele centralizate sunt ceva specific tarilor comuniste (incluzand Franta) si tarior nordice care au energie geotermala usor explatabila.

      **post fara acea precizare dadatoare de minusuri

  15. #48

    Sunt la RADET. 26-28 grade iarna, caldura costa 200 de lei/luna la 2 camere 2 pers. Beat that!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam